Magyar Szó, 2019. február (76. évfolyam, 25-47. szám)
2019-02-01 / 25. szám
Q KÖZELKÉP kozelkep@magyarszo.rs Kazinczy Paszterkó Diana Igaz, hogy a hős lovagok kora a történelem viharában valahol köddé vált immár több száz éve, de tiszteletet, megbecsülést sugalló emlékük ma is eleven. Valószínű ezért is alakultak meg azok a bor, méhész, vagy pálinkamestereket tömörítő közösségek, amelyek jellegzetes „egyenruhájukkal” emelik egy-egy találkozó, fesztivál hangulatát, rangot kölcsönözve az eseménynek. Így történt ez a bácskossuthfalvi Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban, az V. Pálinka- és II. Kocsonyafesztiválon is, amelyen a benevezők a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend, illetve a szegedi székhelyű Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend tagságától vehették át a benevezésért járó köszönőleveleket és a díjakat valamikor a szürkületkor. Előtte viszont megtudhattuk a rendezvény főszervezőitől, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesület és az Ady Endre Művelődési Központ oszlopos tagjaitól, Fábrik Attilától és Tímár Gabriellától, hogy egyre jobban kiforrja magát ez a bácskossuthfalvi pálinka-kocsonya találkozó. Az idén például egész komoly gasztronómiai rendezvénnyé alakult, mindenféle édes és sós finomságokat is kínálva. A legjobb kisüsti a zsűri döntése szerint az idén temerini birsalmából készült, és Debrecenből futott be a második helyezett cseresznyepárlat, a képzeletbeli dobogó bronzérmese pedig egy helyi szőlőpálinka lett. Egyébként 13-féle gyümölcs kategóriában értékelt a zsűri, és változatos alapanyagú pálinkakülönlegességeket is lehetett kóstolni szinte apró pénzért, így a cékla, a cukorrépa, a paprika, vagy például a csalán ízvilágát is sikerült egyeseknek belevegyíteni a tüzes vízbe. Azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a pálinkának, illetve hogyan zajlott a bácskossuthfalvi minták elemzése, egy hölgy szaktekintélyt, a topolyai Fekete Ibolyát kérdeztük. Ibolya az mellett, hogy a Szent Miklós Pálinka Lovagrend tagja, pálinkabíró is. Az édesanyja által alapított családi vállalkozást tovább működtetve 30 éve foglalkozik pálinkafőzéssel. A pálinka zsűrizése úgy indul, hogy valamennyi versenybe szálló minta 20 ponttal rajtol, illat és íz alapján vonjuk le adott esetben a pontokat, annak függvényében, hogy az elő- és utópárlat mennyire érződik a pálinkán. Nagyon fontos szempont még, hogy az a gyümölcs, amiből készült, milyen szinten jut kifejezésre az ital ízvilágában - mondta el vidékünk egyik hölgy pálinkabírája, majd elárulta azt is, hogy annak ellenére, hogy bőven termett a birs igen időigényes orvossága, hogy egyenként fel kell vágni a gyümölcsöt és megnézni a belsejét, kivágni a rossz részt. Az utóbbi időben egyre igényesebbek a pálinkafőzők, de még mindig figyelmeztetmegkülönböztetni bizonyos idő után a pálinkabírák az ízeket. Vízzel kiöblítjük a szánkat, kenyér, alma, sajt ízvilága vágja el a pálinkák ízét a szánkban. A többség nem issza meg a zsűrizésre kínált italt, persze ez alól vannak kivételek. Bácskossuthfalván az asztalunkhoz 54 mintát hoztak zsűrizni, és nem vettem észre, hogy megártott volna a végén a bíráskodás - tette hozzá mosolyogva a topolyai pálinkalovag, aki elmondta azt is, hogy az utóbbi időben a korábbiakhoz képest gyengébb, 18-20 fokos párlatokra van igény, szemben a régen bevált szokással, miszerint a tüzes víznek borzongatnia kell azt, aki issza. Persze ízlését és pofonok. Az » ■MdekKiSümmpéldáuI Varga János lett A falu legjobb pálinkája cím nyertese, ő pedig azt mondja, hogy ma is az édesapjától tanult módon gondozza-kezeli a gyümölcs útját az esszenciává válásig. - Mivel múlt évben nekem is lefagyott a szilvatermésem, ezért almából készítettem pálinkát az egyik ismerősöm rábeszélésére, akivel közösen fogtunk neki a kifőzésnek. Fagymentes évben 25 szilvafa, néhány birsalmafa termése adja évről évre a cefrének valót a gyümölcsösömben - mondta Varga János. A fesztivál bronzérmes szőlőpálinkájának készítője, a bácskossuthfalvi Mrveli Anto már nagyon várja a nyugodtabb éveit, amikor nagyobb lendülettel hódolhat kedvenc hobbijának, a pálinkafőzésnek. Több dologra kell odafigyelni a pálinka készítése során, már magára a gyümölcs épségére is, ha minőségi pálinkát akarunk készíteni. Aki érti, hogy mi az a jó pálinka, az értékeli is. Az a titka, hogy érzed rajta azt a gyümölcsöt, amiből készült - zárta gondolatát Mrvelj Anta. A bácskossuthfalvi Kisüsti és Kocsonyafesztivál teret adott a helyi-, és környékbeli kistermelőknek, és kisüzemi hús- és más termékek feldolgozóinak a bemutatkozásra, egyebek mellett mézet, mangalicából készült finomságokat és kalácsokat is lehetett venni. Borkocsonya csalánpálinkával Kocsonya- és pálinkakülönlegességek, helyi finomságok Bácskossuthfalván A bácskossuthfalvi Nagy Miklós a konyhaasztalán is szereti a minőséget, és ezúttal sem volt panasza a fesztivál felhozatalára, még igazi házikenyeret is vásárolhatott alma 2018-ban, a belőle készült pálinkák minősége elég gyenge felhozatalú. Ez talán azért van, mert a kora nyár nagyon esős volt, és később a gyümölcs, sok helyet rothadásnak indult. Több olyan birsalmával is találkoztunk, ami kívülről nem mutatta a belső romlás jeleit, és nem szelektálták ki. Ennek az az egyébként Torok Éva másodszor vett részt a kocsonyafesztiválom, ezúttal a 3. helyet érdemelte ki a helyi ízek kategóriában. Elmondta, hogy gyermekei még nem kaptak rá a kocsonyára, ahogyan a képen is látható férjével viszont nagyon szeretik mi kell többeket, hogy a cefrének valót nem szabad lapáttal szedni a vödörbe, a gyümölcs szárát, a magot, a rossz részét el kell távolítani. Oda kell figyelni az erjedésre, a kifőzésre és a technológiájára, annak tisztaságára, a réz elejére. Ha nem egészséges a gyümölcs, akkor az kiütközik a pálinkán, és minél régebbi az ital, annál inkább - nyilatkozta a topolyai pálinka szaktekintélye, aki elárulta azt is, hogy hogyan tudják egymástól Sertésből, szárnyasból készült a sós kocsonya, birsalmából, egri bikavérből az édes, de mentás-sajtos kocsonyakülönlegességet is lehetett kóstolni Varga János almából főtt párlatának ítélte oda a zsűri a legjobb bácskossuthfalvi pálinkának járó díjat Kelendő volt a kocsonya a fesztiválon, elkeltek a versenybe szállt minták Kazinczy Paszterkó Diana A bácskossuthfalvi Mrveli Anto, a fesztivál bronzérmes pálinkája elismerés birtokosa átveszi Fekete Ibolya pálinkalovagtól az oklevelet Aki megvette már a Magyar Szó 2019-es Naptárát, tudja, hogy a könyvben nyereményjátékot is hirdettünk. A játék ma kezdődik. Februárban és márciusban, minden pénteken megjelentetünk egy-egy szelvényt, Naptár 2019 felirattal. Ezeket a szelvényeket - összesen 9-et - kell összegyűjteniük. Ezeken a szelvényeken kívül március 29- én, tehát a játék utolsó péntekén megjelenik még egy szelvény, amelyen a könyvnaptárban feltett nyereménykérdésekre kell válaszolni. Ahhoz, hogy bárki is nyerhessen, legalább két pontos választ kell adnia. Szintén március 29-én jelentetjük meg az adatszelvényt is. Mindezeket a szelvényeket kitöltve egy borítékba zárva kell majd címünkre küldeni. (Magyar Szó - Naptár 2019,21000 Novi Sad, Vojvode Misic u. 1.) Ha a játékkal kapcsolatban bárminemű kérdése van a kedves olvasónak, hívja a 064 80 55 015-ös telefonszámot, vagy küldje el kérdését SMS- ben ugyanerre a számra. A nemeth@magyarszo.rs e-mail címre küldött kérdéseikre is válaszolunk. NYERJEN A KONYVNAPTÁRRAL Ma kezdődik a játék Minden pénteken szelvény inlamimativmar&ó 2019-es könyvnaptárával. A Magyar Sió napilap decemberben 75. életévébe lépett Ezel a kiadvánnyal nyitottuk meg a jubileumi évet. A bővített 324 oldalas könyvben a Naptár történetében először szines oldalak is vannak. Többet adunk ugyanannyiért - könyvnaptárunk ára továbbra is csak 300 dinár. Megvásárolható a lapárusoknál. KÖNYVNAPTÁRUNKKAL NYERHET IS! A FŐNYEREMÉNY: két személyre szóló, 400 eurós vásárlási utalvány a zentai Domus Utazási Irodától. Két vigaszdíjat is kisorsolunk, két darab két személyre szóló utazási utalványt két éjszakára, félpanziós ellátással a mórahalmi Elixir Szállodában. DDOMUS ISIL/ uluiul. domus. trovel UTAZZON VELÜNK] & PETŐFI SÁNDOR U 31.. DOMUS.SEKTA@GIMSLCOM TEL: 024/814-922,063/771M234 1. SZELVÉNY I 2019. február 1., péntek