Magyarország, 1970. január-június (7. évfolyam, 1-26. szám)

1970-05-31 / 22. szám

Gombakutatás A haszon­kétszeres Aranyérem Brüsszelben Fermentált táptalaj ! Az idei brüsszeli XIX. nemzet­közi találmányi kiállításon a Vés­­sey—Tóth-féle laskagomba-ter­mesztési eljárást nagyarany­érem­­mel tüntették ki. Szabadalmát egy osztrák és egy nyugatnémet cég mindjárt meg is vette. Ezen­kívül a Licencia vállalat a Bene­­lux-államokra vonatkozó szerző­dést kötött a gomba termesztésé­re, s további tárgyalások folynak egy közös osztrák—magyar vállal­kozás létrehozásáról, amely nem­csak a nagyüzemi termesztéssel foglalkoznék, hanem a termést forgalomba hozná egész Európá­ban. Ennek a gyors és látványos sikernek az a magyarázata, hogy „a szakemberek közvetlenül győ­ződhettek meg a találmány reali­tásáról. A helyszínen, a kiállítási teremben, lámpafénynél kezdtek a kukoricacsutka-őrlemény táptala­jon kifejlődni, növekedni a ma­gas fehérjetartalmú gombák” (Újítók Lapja 1970. április 28.). A bemutató meggyőző erejének kö­szönhetők a már megkötött szer­ződések, és ez késztette ajánlat­­kérésre az észak-amerikai, mexi­kói és angliai érdeklődőket is. Közönséges tűzifán Tóth Ernő és Véssey Ede már régóta kísérletezett a mezőgazda­­sági növényi hulladékanyagok gombaitermesztésre való felhaszná­lásával. Erre a célra különösen al­kalmasnak bizonyult az egyébként fán tenyésző, jó ízű és értékes fe­hérjetartalmú laskagomba. Kez­detben közönséges tűzifán ter­mesztették (az eljárás közzététele óta a hazai gombatermesztők több száz vagon faanyagot hasz­náltak már fel erre a célra). A kísérletek során azonban kiderült, hogy a laskagomba micéliuma — a táplálékot gyűjtő fonalas háló­zata — gyorsabban fejlődik szal­mán, mint fűrészporon. A kuta­tók ezután kipróbálták a kukori­cacsutkát, nádat, szalmát, rizshé­jat és egyéb növényi anyagokat is, és bebizonyosodott, hogy a laska­gomba bármilyen cellulóztartalmú anyagon az év minden szakában kiválóan tenyészik. A két magyar feltaláló ezután kidolgozta azt az eljárást, amely­­lyel már nagyüzemi mértékben termeszthető a gomba a növényi hulladékok felhasználásával. Az ezekből készített táptalajt sterili­zálják, majd beoltják a termesz­teni kívánt gomba tiszta tenyé­szetével, s végül edényekbe he­lyezik. A gomba micéliuma né­hány hét alatt átszövi a táptalajt, és 8—12 nap múlva kifejlődnek a gombák. A haszon kétszeres: nemcsak a termés, hanem az el­használt táptalaj is értékesíthető. Tudniillik az egyébként legfel­jebb eltüzelésre alkalmas (és ha­talmas mennyiségben rendelkezés­re álló) anyag szerkezetét a micé­­lium fellazítja, és fonalkás fehér­jét is juttatnak a rostok közé. Ez az anyag kitűnő takarmány, amely káros mikrobákat nem tar­talmaz, mivel a steril táptalajon csak a beoltott gomba szaporod­hat el. A szabadalommal védett ma­gyar eljárás külföldi sikere annál is inkább figyelemre méltó, mert sok országban a kutatók egész se­rege kísérletezik a termesztés új módszereivel, új fajok kinemesí­tésével, vizsgálja a gombák bioló­giai, genetikai, táplálkozástudomá­nyi stb. kérdéseit. Régebben a gomba luxus­ételnek számított, s többnyire csak az ételek ízesíté­sére, egyes fogások kiegészítésére használták. Ma már a hétköznapi étrendre került, noha ára még mindig a húséval azonos szinten mozog a drága alapanyag és a munkaigényes termesztési módsze­rek miatt. Ezért fáradoznak világ­szerte a szakemberek, hogy ol­csóbb, termékenyebb eljárásokat dolgozzanak ki, s a fehérjehiány­­nyal küszködő emberiségnek mi­nél nagyobb mennyiséget és mi­nél olcsóbban juttassanak a teljes értékű fehérjékben gazdag táplá­lékból. (Erre vonatkozóan egyet­len jellemző adat: míg gaboná­ból 1 báronként átlag 375 kilo­gramm fehérjét lehet nyerni, gombából ugyanannyi idő alatt a százszorosát.) Mikrobiológiai folyamat Bármilyen gombáról legyen szó, a termesztés döntő tényezője a táptalaj, amelynek minősége, ösz­szetétele, tápanyag- és­ mikroorga­nizmus-tartalma befolyásolja első­sorban a termés mennyiségét és minőségét. A gombatermesztés hagyományos táptalaja világszerte a lótrágya — a celulóztartalmú növényi anyagok alkalmazása csak nemrégiben kezdett elterjed­ni —, amelynek szállítása, hely­igénye, kezelése nagyon költséges. De akár lótrágyán, akár cellulóz­tartalmú növényi anyagon (ún. szintetikus táptalajon) termesztik a gombát, mindenképpen kom­posztálásra van szükség ahhoz, hogy táptalaj váljék belőle. A komposztálás mikrobiológiai folyamat, amelynek során a szer­ves nyersanyagok folyamatosan leépülnek, s különféle mikroorga­nizmusok, baktériumok, alacso­­nyabbrendű gombák stb. közre­működésével a biológiai és a ké­miai változások egész sora játszó­dik le bennük. Az 1—3 hét alatt lezajló, komplex folyamatot szá­mos tényező befolyásolja, egyebek között a nyersanyaghoz kevert adalékok, a víz és az oxigén mennyisége, s a hőmérséklet. Eh­hez a munkához jól képzett és gyakorlott szakemberekre van szükség, s az eredmény még így is ingadozó. Lótrágya esetében például az is befolyásolja, hogy az milyen istállóból került ki, s az időjárás meleg-e vagy hideg, télen vagy nyáron dolgoznak stb. Új módszer 1960-ban O. Till, a Max Planck Intézet munkatársa új eljárást dolgozott ki a szintetikus táptalaj előállítására. Sikerült bebizonyíta­nia, hogy az eddig feltétlenül szükségesnek tartott komposztá­lást teljes mértékben el lehet hagy­ni. Táptalajának 30 százaléka állt szilárd anyagból, s 70 százaléka víz volt; a szárazanyag összeté­tele pedig: 22 százalék szecska, 20 százalék szalma, 5 százalék zsír­talanított szójaliszt, 5 százalék őrölt gyapotmag, 10 százalék lu­­cernaliszt, 16 százalék tőzeg és 22 százalék kalciumkarbonát. Az elő­készített táptalajt sterilizálta, hogy a benne levő káros mikro­organizmusok elpusztuljanak, majd ugyancsak steril körülmé­nyek között beoltotta micélium­­mal, amelynek fejlődése ugyan­csak steril körülmények között in­dult meg. Ezzel a módszerrel négyzetméterenként 12 kilogramm termést ért el úgy, hogy a táp­talajhoz még fehérjéket is ada­golt akkor, amikor az már tele volt micéliummal (Science Jour­nal, 1970 május). Ámde ennek az eljárásnak (amelyet Till időközben bekövet­kezett halála után W. Huhnke, G. Lemke és von Lengbusch fejlesz­tett tovább) még mindig megvolt az a nagy hátránya, hogy csak nagyobb üzemek rendezkedhettek be alkalmazására. Különlegesen felszerelt helyiségek, drága beren­dezések, valamint jól képzett és gyakorlott szakemberek voltak szükségesek hozzá. A fő problé­mát az okozta, hogy a sterilizált táptalajt minden fertőzéstől meg kellett óvni mindaddig, amíg tele nem szőtte a micélium. Az egyé­ni gombatermesztőknek pedig nem­ áll módjukban steril körülmények között dolgozni, és a szakképzett­ségük sem volt meg hozzá, nem is szólva a beruházások tetemes költségeiről. Ezért von Lengbusch professzor 1967-ben újabb kísérle­tekbe fogott, és munkatársaival továbbfejlesztette Till módszerét. Mindössze két nap Az új eljárás szerint a tápta­laj nyersanyagát először össze­vágják, keverik és vizet adnak hozzá, majd autoklávban sterili­zálják, s miután kiöltek belőle minden ártalmas csírát, beoltják olyan mikroorganizmusokkal, amelyek fermentációs folyamatot indítanak meg a táptalajban. E mikroorganizmusok anyagcsere­­termékei (a többi között enzimek) megakadályozzák a gombabeteg­ségeket okozó szervezetek fejlődé­sét, s így a sterilizált táptalaj többé már nem fogékony a fertő­zésekkel szemben. Tehát a fer­mentált táptalajt minden kocká­zat nélkül be lehet oltani a ter­meszteni kívánt gombával. A fer­mentáció mindössze két napot vesz igénybe, míg a hagyományos komposztálás (amely voltaképpen ugyancsak fermentációs folyamat) 1—3 hetet, s ezt követően még további, 3—10 napig tartó keze­lésre van szükség. Nagy előny, hogy az első fermentált tápanyag­gal már be lehet oltani a követ­kezőt, és így tovább: mindig az előző fermentált táptalaj használ­ható a következő oltóanyagaként. Most már a „háztáji” gomba­termesztők is könnyen berendez­hetik a maguk kisüzemét. Nincs szükség az alapos szakismerete­ket követelő komposztálásra és berendezéseire. A táptalaj minő­sége, összetétele állandó, tehát a termelés mennyisége sem inga­dozik jelentős mértékben. Nincs bűz, s így egyrészt javulnak a munkakörülmények, másrészt nemcsak a városokon kívül lehet berendezni gombatelepeket, ha­nem bárhol, hiszen nem zavarta a szomszédokat. A meglevő fel­szerelést továbbra is használni le­het, csak a tápanyag elkészítésé­hez van szükség vágó és keverő gépekre. A sterilizáláshoz egy autoklávot és egy bojlert kell be­szerezni, ez a beruházás azonban hamarosan megtérül. Az NSZK-ban sok évi kutató­munkával érték el ezeket az ered­ményeket. Így még inkább növeli a Tóth Ernő és Véssey Ede által ki­dolgozott eljárás jelentőségét, hogy szabadalmát éppen az NSZK-ban vásárolták meg az el­sők között. Ennek oka nyilván az eljárás termelékenysége és olcsó­sága, hiszen 1 kilogramm kukori­cacsutka-őrleményen 60—80 deka­gramm gomba terem meg, és a termőhelyről négyzetméterenként havonta 30—40 kilogramm gomba szedhető le. NEUKUM LEA CSÍRÁZTATÁS FERMENTÁLT TÁPTALAJON Nem zavarja a szomszédokat MAGYARORSZÁG 19 7­0/22

Next