Magyarország, 1978. január-június (15. évfolyam, 1-26. szám)

1978-01-08 / 2. szám

Mezőgazdaság Tokaj­hegy­alj­a „Borok királya, királyok bora” A felvásárlási árak fölemelése Tokajhegyalja nemzeti kincs, az ott készített aszú és szamorodni a „borok királya” és a „királyok bora”. Nevének hallatára min­denütt Magyarország jut az em­berek eszébe. Tokajhegyalja borvidékét a Sá­toraljaújhely—Abaújszántó—Tokaj közti háromszögben 28 szőlőter­mesztő község adja. A szőlőter­mesztés itt évezredes hagyomány, e vidéken már a honfoglalók is kiterjedt szőlőkultúrát találtak. A tokaji bor kialakulásában a ked­vező éghajlati és talajviszonyok mellett igen nagy szerep jut a szőlőfajtáknak, a feldolgozási mód­nak, a kiváló pincéknek, a hor­dóknak és nem utolsósorban az itt élők szorgalmának és borszak­értelmének. Mi lesz öt év múlva? Statisztikai adatok szerint 14 000 ember él itt szőlőtermesztésből, a tulajdon jellege folytán 5100 a szövetkezeti, 3700 a háztáji és 5200 az egyéni és kétlaki gazdálkodó. A szövetkezeti és állami gazdasá­gi szőlőültetvények nagysága 2679 hektár, melyen 15 téesz és a To­­kajhegyaljai Borkombinát folytat gazdálkodást, javarészt nagyüzemi módon. Ezenfelül még 882 hektá­ron háztáji és 832 hektáron egyé­ni gazdálkodást folytatnak. Az összesen 6465 hektáros szőlőterü­letből 3581 hektáron hagyományos kézi művelésű kisüzemi szőlőter­mesztés folyik, jobbára családi munkára alapozva. Sajnálatos módon a kisüzemi szőlők 55 százaléka 50 évnél ré­gebbi telepítésű, s ezek 30 száza­léka 5 év múlva gazdaságtalanná válik. Az egyéni gazdálkodók kö­zül igen sokan a szüret befejez­tével magára hagyják a szőlőt, évente mintegy 80—100 hektárnyi területen. Az újonnan telepített 1568 hektárnyi szőlőültetvény már nagyüzemi művelésre alkalmas, bár nem a hegy lankáin, hanem a lábánál terül el. Mint mond­ják, „lecsúsztak a szoknyára”, s innen csak közepes minőségű szőlő szüretelhető. Az ötödik ötéves terv 1000 hektárnyi új telepítést és 800 hektárnyi felújítást ír elő, de az eddigiek arra engednek követ­keztetni, hogy az elképzelések szá­mottevő része nem válik valóra. Tokajhegyalján az utóbbi években megcsappant a termelési kedv. Nem csoda. Egy hektár szőlő te­lepítése 210—220 000 forintba ke­rül, a nagyüzemi művelésű terüle­teken a termelési költségek éven­te 52—54 000 forintot tesznek ki, a régi telepítésűeknél 10 százalék­kal többet. Sok évvel ezelőtt a borfelvásár­lási árak 35 százalékkal voltak magasabbak Tokajhegyalján, mint az országban másutt. Az utóbbi időben ez a különbség előjelet vál­tott, és 16 százalékos lett a lema­radás a többi borvidékhez képest. Így történhetett meg az a furcsa­ság, hogy más borvidékek felvá­sárlói literenként 2-3 forinttal többet tudtak volna adni azért a szőlőért és mustért, ami itt gyen­ge minőségűnek számított. De egy minisztériumi rendelet szerint ezen a vidéken csakis a borkombinát vásárolhat a termelőktől, akár­mennyi terem is, akármilyen mi­nőségben. Sokan úgy vélik, he­lyesebb lenne másutt feldolgozni az alacsonyabb cukortartalmú ter­mést, mert ennek tulajdonságai még mindig olyan jók, hogy a belőle készített bort érdemes más borvidékivel házasítani. A felvásárlási árak sok ellenté­tet és elégedetlenséget szültek. Az előző években ugyanis a borkom­binát — kihasználva egyeduralmi helyzetét — csakis a saját nyere­ségét tartotta szem előtt. Az idén viszont átlagosan 15 százalékkal többet kapnak a termelők termé­keikért. Az áremelésnek igen nagy jelentősége van a borvidék jövője szempontjából. A szakem­bereknek az a véleménye, hogy ezután olyan árszerkezetetet kell kialakítani, mely elsősorban minő­ségileg jobb és nem mennyiségi­leg több bor termelésére ösztönöz. A termelők több éves védőárat szeretnének. A jelenleg érvényes árak arra késztetik őket, hogy ter­mékeiket szőlő és must formájá­ban adják el, hiszen egy kiló I/A osztályú szőlő ára 11,40 forint, be­lőle 0,7 liter must, majd 0,6 liter kétszer fejtett bor lesz. Egy liter mustért 18 forintot, egy liter borért­ 19,50—21,5 forintot ad a borkombinát, tehát nem érdemes foglalkozni borkezeléssel, érlelés­sel, iskolázó pinceműveletekkel. A szövetkezetek, téeszek pincéi üre­sek, hordóik lassan kiszáradnak, és must készítésére vannak kár­hoztatva azok, akiknek szakértel­mét a hagyományos tokaji borok készítésében igen hasznos volna kamatoztatni. A tokaji borok 3—4 éves isko­lázás után érik el a legjobb mi­nőséget, az aszúk később, érlelé­sükhöz kettő és még annyi év kell, ahány puttonyosak. Ez a több éves tárolási, érlelési kötelezettség pénzügyileg kérdéses helyzetet te­remt, mert a szóban forgó évi termés adóját a következő év végéig be kell fizetni. A borkom­binát több éves készletei miatt ál­landó forgóeszközhiánnyal küzd, melyet bankhitellel kénytelen át­hidalni, ám ez fejlesztési alapját terheli. Ezért volna helyesebb, ha változtatnának az eddigi felvásár­lási gyakorlaton, vagyis engednék máshová szállítani a gyengébb mi­nőségű termést, és olyan feltétele­ket teremtenének, amelyek érde­messé tennék a termelőknek, csak­úgy, mint régen, boraik érlelését és iskolázását. Élen a furmint 1971-ben a Magyar Állami Pin­cegazdaság Tokajhegyaljai Üzeme könyvjóváírással egybeolvadt a Tokajhegyaljai Állami Gazdaságok Borkombinátjával. Már az alapí­táskor hangoztatták: az egyesítés nem szolgálhatja egyetlen vállalat érdekeit, annál inkább Tokajhegy­­aljáét. Az egész vidéknek tudni­illik ahhoz fűződik érdeke, hogy kialakuljon az egész Tokajhegy­­alját átfogó gazdasági egység, amelynek mind a termelők, mind az értékesítők hasznát látnák. A közös munkának ugyanis nem sza­bad a szürettel együtt befejeződ­nie. Utána is nagy szükség volna rá. Akkor tudniillik mindenki ér­dekelt volna a borok kifogástalan gondozásában és minél jövedelme­zőbb értékesítésében. Egy régebbi kormányintézkedés hívta életre azt a rekonstrukciós bizottságot, amely 1970 és 1975 kö­zött működött. Ennek feladata volt javaslatot tenni, milyen mó­don lehet a gazdaságos nagyüze­mi termelésre való áttérés mel­lett megőrizni a hagyományos bor­minőséget, mégpedig úgy, hogy a termelési költségek csökkenésével együtt növekedjék a hegyaljai bo­rok világpiaci versenyképessége Elkészült a borvidék valamennyi szőlőtermesztő körzetének átfogó rendezési terve, mely magában foglalja a szőlőültetvények telepí­tését, a talajrendezés, a vízrend­szer-kiépítés, a kiegészítő erdő­sítés, a gazdasági utak megterem­tésének feladatait. A hegyaljai szőlők 70 százaléka furmint, 26 százaléka hárslevelű, 4 százaléka sárgamuskotály és egyéb fajtákból áll. Jelentősebb mérvű arányváltoztatást nem ter­veznek. A fajták egyedi kiválasz­tását 1947 óta tudományos kutató­­intézet végzi. Ennek feladata, hogy nemesítéssel olyan furmint és hárslevelű fajtákat telepíthesse­nek, melyek termése jól aszúsodik, korábban érik és ellenállóbb a fagynak, aszálynak. Az új és a jövőbeni telepítések teljesen eltérnek a hagyományos sor- és tőtávolságtól. Úgynevezett szálvesszőzött, 360 centiméter sor­távolságú, magasművelésre alkal­mas ültetvények lesznek ezek, ahol a jelenlegihez képest fele költséggel, magas termelékenység­gel a gépi művelés és betakarítás válik általánossá. Tokajhegyalja természeti adottságai lehetővé te­szik az ízben, zamatban kiemel­kedő, jó szinőségű borkülönleges­ségek termelését, melyekhez a szőlőt a hegyek déli lejtői adják, 120—220 méter magas tartomány­ban. Fontos tehát ismét betelepí­teni azokat a hegyoldalakat, me­lyek még nagyüzemi módon mű­­velhetők. Hasonló meggondolásból érdemes teraszok képzésével a ma­gasabb szinteket is a gépek szá­mára hozzáférhetővé tenni. Bár a teraszos szőlőtelepítés még egyszer annyiba kerül, mint a síksági, a művelési költség is magasabb, aszályos években elkel az öntözés. De minőségileg színvonalas ter­més mellett a beruházás tíz és fél év alatt megtérül. T­elepítéstámogatás Tokajhegyalja jövőjét két fon­tos döntés igen kedvezően befo­lyásolja: a 15 százalékos felvásár­lási áremelés és a nagyobb mér­vű állami támogatás. Ez évtől kezdve a tényleges telepítési költ­ségek 50 százalékát térítik meg 13 százalékos lejtőtartományig és 70 százalékát 13 százalékon felüli lejtőtartományokig. A fennmaradó 50, illetve 30 százaléknyi költség felét a borkombinát vállalja ma­gára, hogy a termelők nagyobb kedvet kapjanak a telepítéshez. KESZTHELYI ERZSÉBET AZ ÜZLET POLCAIN A kisüzemi szőlők 55 százaléka 50 évnél régebbi telepítésű MAGYARORSZÁG politikai és társadalmi hetilap Szerkesztőség: 1085 Budapest Vill., Gyulai P. u. 14. Telefon: 137-660. Telex: 6351 redmo. Postacím: 1396 Budapest, Pf. 634. Szerkeszti: DR. PÁLFY JÓZSEF főszerkesztő, GARDOS MIKLÓS h. főszerkesztő. Kiadja a Hírlapkiadó Vállalat, 1959 Budapest Vill., Blaha Lujza tér 3. Telefon: 343-100, 142-220. Felelős kiadó: CSOLLÁNY FERENC igazgató. 78.2310/2-2. Zrínyi Nyomda, Budapest F. u. BOLGÁR IMRE vezérigazgató. Index: 25 606 HU ISSN 0464-4956 1978. JANUÁR

Next