Magyarország, 1997. július-december (1. - új - évfolyam, 17-43. szám)

1997-08-31 / 27. szám

AKTUÁLIS Borünnep Budapesten fújjon el a Német rhénusi borával, Hallgasson az Olasz a Falernumával, Tsak igya meg a Frantz hires Sampanerét, Egy hordónk feléri boraik tengerét, A halhatatlanságnak mennyei Nectárja Ez volt, vagy ez annak valóságos párja. ” Az ismeretlen költő versét Tokaj táján jegyezték le és énekelték is, már vagy kétszáz évvel ezelőtt. Számtalan törté­net, elbeszélés, de jó néhány hiteles dokumentum is őrzi, milyen érték volt a magyar kor, miként vélekedtek róla szerte a világon. XIV. Benedek pápa így köszönte meg Mária Teréziának az ajándékba kapott Tokajit: „Áldott a föld, mely téged termett, áldott a királynő, aki küldött, áldott vagyok én, mert élvezhetlek.” Azóta persze szinte min­den megváltozott: más lett az ország és egészen más a világ körülöttünk. A ver­senytársak évente össze­sen 260-280 millió hektoli­ter bort termelnek, ebből a nyolc legnagyobb európai szőlőtermelő állam mint­egy 180 millió hektoliterrel veszi ki a részét. Magyar­­országon 130 ezer hektá­ron terem szőlő és a borex­port révén évente 120-130 millió dollár bevételhez ju­tunk. Az igazán kitűnő ma­gyar bor tehát nemcsak a versbeli, ha­nem a valóságban létező bortenger da­cára is eladható. Sajnos boraink minőségét mostaná­ban ujjból és újból bizonyítani kell. A borhamisítók sokat ártottak jó hírne­vének. A kukoricadarából erjesztett és műanyag kannákban forgalomba ho­zott lé a bor névre éppúgy nem méltó, mint a többször kipréselt szőlő cukor­ral feljavított maradékából készült kotyvalék. Az igazi bort könnyű meg­szerezni­­ annak, aki már ismeri. Mi­nél többen ismerik meg, minél többen ismerik fel, annál könnyebb lesz a be­csületes bortermelők dolga. Többek között e cél érdekében rendezték meg - idén már hatodszor - a Budapesti Nemzetközi Borfesztivált. Göncz Árpád köztársasági elnök, a fesztivál fővédnöke megnyitójában a következőket mondta: „Rá kell szok­tatni az embereket a borivásra­­ és le kell szoktatni a pálinkaivásról.” Az ivási szokások a nép kultúráját jellem­zik, de sok mindent elárulnak az egyes emberekről is. A Borfesztivál és a hozzá kapcsolódó rendezvények se­gíthetnek a régi szokások megváltoz­tatásában és az újak kialakításában. Szeptember 2. és 7. között valósá­gos borünnep zajlott a fővárosban és Szentendrén. Új, érdekes látnivalóval gazdagodott a Vár. A Szentháromság téren megnyílt a Magyar Borok Háza. Nem valamiféle múzeum készült el, nemcsak nézegetni lehet a húsz törté­nelmi borvidék borait. A kanyargós pincefolyosón bontott palackok várják a látogatót. Egyetlen belépőjegy árán naponta nyolcvan különböző bort kós­tolhat itt végig, bármelyiket meg is vásárolhatja, a kóstolókelyhet pedig ajándékba kapja emlékül a vendég. Az emeleten, a Budai Bornapok so­rán nyílt képzőművészeti kiállításon a Fesztivál alkalmából kiírt pályázat szobrait, képeit mutatták be. A Fortu­na Étteremben tartott borárverés egyik különlegessége a Windischgraetz Lajos herceg Tokaj-hegyaljai pincésze­téből származó, 1932-es évjáratú aszú volt. Akinek nem tellett a ritkaságokra, vagy csak mindössze néhány pohárka finom borra vágyott, a Vörösmarty té­ren olthatta szondát­­ négy napon át. A kóstoló, kiállítás és vásár ötletes egyvelege az évek során nevet szer­zett magának, külföldön is elismert turisztikai programmá vált. A feszti­válszínpad zenés műsorai, a borlovag­rendek bemutatkozása - na és a bor­­ együtt, mindig páratlan hangulatot te­remtett. Éppen tíz évvel ezelőtt, 1987- ben a „Szőlő és Bor Nemzetközi Éve” során tizenhat magyar település ve­hette át Rómában, a világ szőlőterme­lőinek napján a Szőlő és Bor Városa igazoló oklevelet. Közülük az idén Bu­dafok, Eger, Gyöngyös, Kiskőrös, Pécs, Siklós, Sopron, Tokaj és Villány vett részt a látványos, műsoros szüre­ti felvonuláson. Szentendrén a sokadalom három napig tartott. Ötletekben itt sem volt hiány. Ki gondolt volna korábban ar­ra, hogy mulatságos kiállítást lehet rendezni­­ madárijesztőkből! A figu­rák, csörgő-zörgő eszközök, szélkere­kek és kereplők a gyerekek körében gyorsan népszerűvé váltak. Ha bort nem is, a frissen sajtolt mustot még ők is megkós­tolhatták. Közben szüleik sem maradtak szórakozás nélkül. Szinte bizonyos, hogy az anyukákat inkább a rábaközi legényavató, a papákat inkább a huszár­­toborzó érdekelte jobban. A gondos rendezők ügyeltek arra, hogy ne keletkezzen ebből családi viszály, egyi­ket délelőtt, másikat dél­után mutatták be. A zenei rendezvények sorát Vivaldi Oratórium-est nyitotta meg a budai Má­tyás-templomban. Tokody Ilona, Takács Klára, Szent­helyi Miklós neve fémjelez­te az előadást. A Budapes­ti Strauss Zenekar hangversenyének a Zeneakadémia adott otthont. A nép­szerű Denevér-nyitány után a prog­ram mivel is folytatódhatott volna, mint Johann Strauss Bor, dad, asszony keringőjével. A Cigányfantázia címet kapta Szalai Antal cigányzenekarának egész estét betöltő műsora és a Mis­kolci Szimfonikusok előadásában Dvo­­rák IX. (Újvilág) Szimfóniája búcsúz­tatta az idei Borfesztivált. A Fesztivál látogatóit több helyen kis papírlap fogadta: A Borivó Tízpa­rancsolata. A tizedik így hangzik: „Amikor egy pohárka magyar bort ve­szel a kezedbe, hogy fehér abrosz mel­lett jókedvbe álmodd magad, gondolj arra - egy pillanatig -, mennyi nehéz, fáradságos, verejtékes munka van eb­ben a pohárnyi magyar borban és hogy minden elfogyasztott fürt szőlő vagy pohárka bor a szőlőművelő mun­kásnép számára egy-egy darab kenye­ret jelent.” lovag Révay András (Magyar Sajtó Borrendje) 5

Next