Makói Ujság, 1942. április (8. évfolyam, 74-97. szám)

1942-04-01 / 74. szám

i­s. A flatonbl tápyapfil írta: dr. Torday Árpád. Az emberi szervezet egy gőzgép­hez hasonlítható, amelyet fűteni kell, hogy dolgozni tudjon. Az em­beri szervezetet táplálkozással tesz­­szük képessé arra, hogy a test fenn­tartásához szükséges hőt kitermel­je és a munka által elveszített­­hőt pótolja. A szervezet szüntelenül dolgozik. A légzés, a szív és az erek működése által fenntartott vérkeringés, az emésztés, az ideg­­rendszer működése, mind a szerve­zet munkája. Azonfelül a munka végzése közben elhasznált hő pót­lásáról és a test hőmérsékletének, a külső hővel szemben állandóan 37 C körüli hőfokon való tartásá­ról is gondoskodni kell. Különösen nagy munkateljesítményt kíván az utóbbi télen. A fiatal szervezet nö­vésre, a test felépítésére aránylag szintén nagyobb mennyiségű­­táp­lálékot igényel. A szervezet a fel­­sor­olt szükségleteket tápanyagból elégíti ki, amelyek fehérje, zsír és szénhidrát, illetőleg cukorból álla­nak. Szüksége van még vízre, ás­ványi sókra, élvezeti szerekre és végül az úgynevezett vitaminokra. Utóbbiak tulajdonképen nem táp­anyagok, mert elégésük alkalmával hőt nem termelnek, mégis az élet szempontjából szükségesek és nél­külük az emberi szervezet nem ké­pes gyarapodni. Tehát az élet fenn­tartásához szükséges anyagot szol­gáltatják. A fehérje táplálékunknak legfon­tosabb alkatrésze. Nélküle a szer­vezet nem tud megélni. A fehérjék közül legfontosabb tápanyag a tej, a sajt, a tojás, a hús, a növényi eredélűek közül a hüvelyes ,vetemé­­nyek és a gabonaneműek. A tej egymagában egyesíti a szervezet számára szükséges tápanyagokat és ezért az egészséges és a beteg em­ber táplálkozásában, egyaránt fon­tos szerepet tölt be. Könnyen fel­szívódik a tápcsatornából és a szer­­­vezet nagyon jól ki tudja használ­ni. Kivált a gyermekeknek iparkod­junk sok tejet adni. A tejet a tea nem pótolja, mert abban csupán az édesítésre felhasznált cukornak van némi tápértéke. A tej azonban csak akkor tápláló, ha nincs vízzel felhígítva és nincs lefölözve, azaz a zsírtól megfosztva. A tej zsírtar­talmára azért is ügyelni kell, mert ebben van az a vitamin, amelynek hiánya a test növekedését késlelte­ti és a szem szaruhártyájának ki­száradását okozza. A háború alatt Dániában jöttek rá, hogy a teljes tej mennyire fontos tápláléka a fej­lődő gyermeknek, mert amikor ott a gyermekek lefölözött tejet kap­tak és a tejszínből készült vajat az országból kiszállították, növekedé­sükben visszamaradtak és az em­lített súlyos szembaj mutatkozott közöttük. Vigyázni kell arra is, hogy a tehén egészséges legyen. Ne szenvedjen gyöngykórban, ra­gadós száj- és körömfájásban, a Bang-féle lázas betegségben, mert ezek a bántalmak a tej útján az em­berekre is átterjedhetnek.­­ A tehén fejésével és a­ tej kezelésével fog­lalkozó egyének is egészségesek legyenek és a tisztaságra ügyelje­nek, mert különben a tejbe pl. ti­­fusz-bacillusok kerülhetnek és a a tej utján nagyon sok családban felléphet a hasihagymáz. A tejet jól kimosott edényekbe kell eltenni és le kell fedni, hogy a legyek ne essenek bele. A tejet eltarthatóvá teszi, ha 30 percre 65 fok C-re fel­­melegítik. Ez a pasztőrözés. A sa­licilsavval, borax-al, szódabicar­­bónával való konzerválás, továbbá, ha hamisítás céljából keményítőt, vagy lisztet kevernek hozzá, elront­ja a tejet. A tej állás közben meg­alvad, mert a benne levő tejcukor a baktériumok behatására tejsavvá alakul át. A friss tej tetején a tej­szín, gyűlik meg, amelynek 30 szá­zalék zsírtartalma van. A joghurt bolgár módi­a, erjesztő gomba se­gélyével készített savanyú tej. A vaj sok zsírt, kevés fehérjenemű anyagot (kazein) és tejcukrot tar­talmaz. Csak friss állapotban él­vezhető. Ha elromlik, a vajsavas erjedés miatt avassá válik, mert szabad zsírsav válik le belőle. Nyá­ron, amikor a teheneket zöld ta­karmányon tartják, a vajban az „A” vitaminon kívül „C" vitamin is foglaltatik. Ez nagyon fontos anyag. A szervezetnek mindig szük­sége van rá. A „C" vitamin hiánya súlyos vérzésekhez vezethet.­­ A sajt és a túró jól megemészt­hető és nagy tápértékkel bíró élel­miszer. A tojás főleg fehérjét és zsírt tartalmaz. Tápérték tekintetében egy tojás 40 g hússal, vagy több mint egy deci tejjel ér fel. A rom­lott tojás élvezhetetlen, undorító szagú a benne keletkezett bomló anyagok miatt. A romlott tojás tí­fuszhoz hasonló betegséget okoz­hat. A tej és származékai, továbbá a tojás után legfontosabb táplálé­kunk a hús, mert ebben a fehérje­nemű anyag könnyen megemészt­hető alakban foglaltatik, amelyet a szervezet majdnem teljesen, mara­dék nélkül ki tud használni. A hús­ban ötször annyi fehérje van, mint a tejben. A fehérhúsok, mint a bor­jú, a fiatal csirke, a kappan, a fá­cán húsa kevesebbb zsírt és kivo­natanyagot tartalmaznak, mint a marha- és birkahús (barna húsok). A fiatal sertéshús is jól megemészt­hető. Utóbbi húsfélék zsírja is ne­hezebben olvad meg. Rothadás al­kalmával a húsban, különösen a kolbászfélékben veszedelmes mér­gek keletkeznek és baktériumok te­nyésznek, úgyhogy különösen a me­leg nyári hónapokban a nem egé­szen friss felvágottak, vagdalt hús élvezete miatt súlyos gyomormér­gezési tünetek keletkezhetnek há­nyás, hasmenés és gyomorgörcsök kíséretében. Ezért nyáron a friss húst jégen kell tartani. A növényi eredesű fehérjefélék közül a gabonafélék a legfontosab­bak, amelyek egyúttal táplálékunk egy másik nagyon fontos alkatré­szét, a szénhidrátokat, vagy cukor­féléket is bőven tartalmazzák. Leg­fontosabb táplálékunk a liszt, a be­lőlük készült tésztafélék és külö­nösen a kenyér. A búzakenyeret a­ szervezet jobban ki tudja használni, mint a rozskenyeret. A kenyérben, ha élesztővel készítik, a test növé­séhez szükséges „B" vitamin is benne van. A liszt annál vitamin­­dúsabb, minél kevésbbé van kiőröl­ve. Némely vidéken a kukoricát is­ felhasználják élelmiszernek, mert sok a szénhidrát tartalma. Ügyel­ni kell arra, hogy friss legyen, mert a romlott kukoricaliszt a pellagrá­­nak nevezett súlyos bőr- és idegtü­netekkel járó betegséget terjeszt­heti. A hüvelyes veteményfélék, minek a bab, a borsó és a lencse, elég sok fehérjét és azonfelül cukornemű anyagot foglalnak magukban és ezért a mindennapi táplálékban, kü­­­lönösen a téli hónapokban gyakran szerepelnek. A népélelmezésben fontos szerepet tölt be a burgonya, mint olcsó és könnyen megemészt­hető táplálék, amelyet változatosan­ lehet elkészíteni. Nyáron viszont sok zöldfőzeleféléket fogyasztunk el. Tápértékük nem nagy, azonban vitamindúsak. A nyári hónapokban a gyümölcsöt is szívesen fogyaszt­juk. A bennük levő cukor adja meg a tápértéküket és a gyümölcssav az ízüket. Nyáron, amikor a tápszük­séglet egy részét pótolhatja, minél bővebben éljünk vele annál is in­kább, mert a sokszor említett kiegé­szítő tápszert, a „C” vitamint egyes gyümölcsfélék bőven tartalmazzák és így az egészség fenntartására és­ egyes ártalmak megelőzésére rend­kívül hasznosak. MELLKÓI UJ.L’A­G Figyelem! Ha húsvéti meglepetést akar, Csepinénét szerezze be, ahol a legszebb angola nyulak és fonál kapható. Páva utca 15. szám, 1574 FIGYELEM 1 A legdivatosabb tavaszi és nyári valódi bőr retikülök, útitáskák, utazóböröndök minden minőségben, nagy választékban kaphatók IFJ. SZALÁRDI ISTVÁNNÉ sport- és bőrdíszműáru üzletében, Széchenyi-tér 20. szám. (Belvárosi Takarékpénztár épületében.) 137S 1373 Japp Burgit TyUKSZI MTA PASZ BUGYI drogériájában kapható. 1942 április 1. REGÉNY Küzdelem a boldogságért. Irta: Katolnay László. Rózsika elrémült. Az alacsony, piszkos házak előtt festett arcú nők állottak és vigyorogva szólí­tottak meg mindenkit, aki arra ment. A­z ablakból is ugyanily nők kandikáltak ki és ő reá vo­natkozólag­ és f­ü­le hallatára oly megjegyzéseket tettek, melyek a szemérem pirját kergették ar­cába.­­ Visszafordulni nem mert, mert belátta, hogy a tolakodó férfiak ellen itt úgy sem találna védel­met, sőt inkább az ellenkezőt kel­lene tapasztania. Valamivel tovább, de már jól kint a szavakban, egy három emeletes ház látszott ide. Rózsika feltette magában, hogy ott keres menedéket üldözői elöl. Lépteit meggyorsítva a ház fele sietett, anélkül, hogy csak egyszer is hátra mert volna néz­ni. Egyszer azonban, mikor már egészen közel volt a nagy házhoz és a lélekzetből is már kifogyott, megállott és hátranézett. Ekkor látta, hogy az üldözők elmarad­tak. — Hála Istennek, — sóhajtott fel megkönnyebbülve és most már szemügyre vette a házat. Bizony nem volt valami barát­ságos a külseje. Vasrácsos abla­kaival inkább börtönépületnek, mint lakóháznak látszott De azért mégis be akart menni, hogy legalább megpihenjen s egy korig vízzel csillapítsa szomjúsá­gát . .­­ . ..­­ Egyszerre azonban megretten­ve állott meg. Lába, mintha gyö­keret vert volna a földbe. Alig két lépésnyire tőle egy emberi holttest feküdt, melynek látása iszonyatot keltett benne. Összetört tagokkal, bezúzott koponyával feküdt ott, vérébe fagyva. Kihüllött szemei meg­voltak már üvegesedve, szóval irtózatos látványt nyújtott. Rózsika rémülete olyan nagy volt,,el sem tudott futni. A holt­test mint egy bűvös erővel von­zotta őt, úgy hogy nem bírta le­venni róla tekintetét.­­ Mint van az, hogy itt fekve, hagyják és senki sem törődik vele! Bizonyosan rablók verték agyon és fosztották ki, mert még ruhája sem volt. A házbelieknek talán sejtelmük sincs a történ­,­sekről. , Mindenesetre tudomásukra kell hozni. Ezt a szerencsétlent nem lehet minden segély nélkül itt hagyni. Talán van még benne élet, vagy ha már meghalt, ke­resztényhez illően el kell temet­­tetni és az esetről a rendőrség­nek jelentést tenni. A ház felé indult. Amint a ház küszöbét átlépi, akkor veszve is van. Doktor Morvay kezébe kerül és ezáltal sorsa meglesz pecsételve. Egyelőre az isteni gondviselés, megóvta őt ettől a nagy szeren­csétlenségtől.­­ Mindjárt a harmadik lépésnél egy csillogó tárgyat pillantott meg a gazos földön. Meglepetve állott meg és szemügyre vette. (Folytatjuk.)

Next