Makói Ujság, 1942. április (8. évfolyam, 74-97. szám)
1942-04-01 / 74. szám
is. A flatonbl tápyapfil írta: dr. Torday Árpád. Az emberi szervezet egy gőzgéphez hasonlítható, amelyet fűteni kell, hogy dolgozni tudjon. Az emberi szervezetet táplálkozással teszszük képessé arra, hogy a test fenntartásához szükséges hőt kitermelje és a munka által elveszítetthőt pótolja. A szervezet szüntelenül dolgozik. A légzés, a szív és az erek működése által fenntartott vérkeringés, az emésztés, az idegrendszer működése, mind a szervezet munkája. Azonfelül a munka végzése közben elhasznált hő pótlásáról és a test hőmérsékletének, a külső hővel szemben állandóan 37 C körüli hőfokon való tartásáról is gondoskodni kell. Különösen nagy munkateljesítményt kíván az utóbbi télen. A fiatal szervezet növésre, a test felépítésére aránylag szintén nagyobb mennyiségűtáplálékot igényel. A szervezet a felsorolt szükségleteket tápanyagból elégíti ki, amelyek fehérje, zsír és szénhidrát, illetőleg cukorból állanak. Szüksége van még vízre, ásványi sókra, élvezeti szerekre és végül az úgynevezett vitaminokra. Utóbbiak tulajdonképen nem tápanyagok, mert elégésük alkalmával hőt nem termelnek, mégis az élet szempontjából szükségesek és nélkülük az emberi szervezet nem képes gyarapodni. Tehát az élet fenntartásához szükséges anyagot szolgáltatják. A fehérje táplálékunknak legfontosabb alkatrésze. Nélküle a szervezet nem tud megélni. A fehérjék közül legfontosabb tápanyag a tej, a sajt, a tojás, a hús, a növényi eredélűek közül a hüvelyes ,vetemények és a gabonaneműek. A tej egymagában egyesíti a szervezet számára szükséges tápanyagokat és ezért az egészséges és a beteg ember táplálkozásában, egyaránt fontos szerepet tölt be. Könnyen felszívódik a tápcsatornából és a szervezet nagyon jól ki tudja használni. Kivált a gyermekeknek iparkodjunk sok tejet adni. A tejet a tea nem pótolja, mert abban csupán az édesítésre felhasznált cukornak van némi tápértéke. A tej azonban csak akkor tápláló, ha nincs vízzel felhígítva és nincs lefölözve, azaz a zsírtól megfosztva. A tej zsírtartalmára azért is ügyelni kell, mert ebben van az a vitamin, amelynek hiánya a test növekedését késlelteti és a szem szaruhártyájának kiszáradását okozza. A háború alatt Dániában jöttek rá, hogy a teljes tej mennyire fontos tápláléka a fejlődő gyermeknek, mert amikor ott a gyermekek lefölözött tejet kaptak és a tejszínből készült vajat az országból kiszállították, növekedésükben visszamaradtak és az említett súlyos szembaj mutatkozott közöttük. Vigyázni kell arra is, hogy a tehén egészséges legyen. Ne szenvedjen gyöngykórban, ragadós száj- és körömfájásban, a Bang-féle lázas betegségben, mert ezek a bántalmak a tej útján az emberekre is átterjedhetnek. A tehén fejésével és a tej kezelésével foglalkozó egyének is egészségesek legyenek és a tisztaságra ügyeljenek, mert különben a tejbe pl. tifusz-bacillusok kerülhetnek és a a tej utján nagyon sok családban felléphet a hasihagymáz. A tejet jól kimosott edényekbe kell eltenni és le kell fedni, hogy a legyek ne essenek bele. A tejet eltarthatóvá teszi, ha 30 percre 65 fok C-re felmelegítik. Ez a pasztőrözés. A salicilsavval, borax-al, szódabicarbónával való konzerválás, továbbá, ha hamisítás céljából keményítőt, vagy lisztet kevernek hozzá, elrontja a tejet. A tej állás közben megalvad, mert a benne levő tejcukor a baktériumok behatására tejsavvá alakul át. A friss tej tetején a tejszín, gyűlik meg, amelynek 30 százalék zsírtartalma van. A joghurt bolgár módia, erjesztő gomba segélyével készített savanyú tej. A vaj sok zsírt, kevés fehérjenemű anyagot (kazein) és tejcukrot tartalmaz. Csak friss állapotban élvezhető. Ha elromlik, a vajsavas erjedés miatt avassá válik, mert szabad zsírsav válik le belőle. Nyáron, amikor a teheneket zöld takarmányon tartják, a vajban az „A” vitaminon kívül „C" vitamin is foglaltatik. Ez nagyon fontos anyag. A szervezetnek mindig szüksége van rá. A „C" vitamin hiánya súlyos vérzésekhez vezethet. A sajt és a túró jól megemészthető és nagy tápértékkel bíró élelmiszer. A tojás főleg fehérjét és zsírt tartalmaz. Tápérték tekintetében egy tojás 40 g hússal, vagy több mint egy deci tejjel ér fel. A romlott tojás élvezhetetlen, undorító szagú a benne keletkezett bomló anyagok miatt. A romlott tojás tífuszhoz hasonló betegséget okozhat. A tej és származékai, továbbá a tojás után legfontosabb táplálékunk a hús, mert ebben a fehérjenemű anyag könnyen megemészthető alakban foglaltatik, amelyet a szervezet majdnem teljesen, maradék nélkül ki tud használni. A húsban ötször annyi fehérje van, mint a tejben. A fehérhúsok, mint a borjú, a fiatal csirke, a kappan, a fácán húsa kevesebbb zsírt és kivonatanyagot tartalmaznak, mint a marha- és birkahús (barna húsok). A fiatal sertéshús is jól megemészthető. Utóbbi húsfélék zsírja is nehezebben olvad meg. Rothadás alkalmával a húsban, különösen a kolbászfélékben veszedelmes mérgek keletkeznek és baktériumok tenyésznek, úgyhogy különösen a meleg nyári hónapokban a nem egészen friss felvágottak, vagdalt hús élvezete miatt súlyos gyomormérgezési tünetek keletkezhetnek hányás, hasmenés és gyomorgörcsök kíséretében. Ezért nyáron a friss húst jégen kell tartani. A növényi eredesű fehérjefélék közül a gabonafélék a legfontosabbak, amelyek egyúttal táplálékunk egy másik nagyon fontos alkatrészét, a szénhidrátokat, vagy cukorféléket is bőven tartalmazzák. Legfontosabb táplálékunk a liszt, a belőlük készült tésztafélék és különösen a kenyér. A búzakenyeret a szervezet jobban ki tudja használni, mint a rozskenyeret. A kenyérben, ha élesztővel készítik, a test növéséhez szükséges „B" vitamin is benne van. A liszt annál vitamindúsabb, minél kevésbbé van kiőrölve. Némely vidéken a kukoricát is felhasználják élelmiszernek, mert sok a szénhidrát tartalma. Ügyelni kell arra, hogy friss legyen, mert a romlott kukoricaliszt a pellagrának nevezett súlyos bőr- és idegtünetekkel járó betegséget terjesztheti. A hüvelyes veteményfélék, minek a bab, a borsó és a lencse, elég sok fehérjét és azonfelül cukornemű anyagot foglalnak magukban és ezért a mindennapi táplálékban, különösen a téli hónapokban gyakran szerepelnek. A népélelmezésben fontos szerepet tölt be a burgonya, mint olcsó és könnyen megemészthető táplálék, amelyet változatosan lehet elkészíteni. Nyáron viszont sok zöldfőzeleféléket fogyasztunk el. Tápértékük nem nagy, azonban vitamindúsak. A nyári hónapokban a gyümölcsöt is szívesen fogyasztjuk. A bennük levő cukor adja meg a tápértéküket és a gyümölcssav az ízüket. Nyáron, amikor a tápszükséglet egy részét pótolhatja, minél bővebben éljünk vele annál is inkább, mert a sokszor említett kiegészítő tápszert, a „C” vitamint egyes gyümölcsfélék bőven tartalmazzák és így az egészség fenntartására és egyes ártalmak megelőzésére rendkívül hasznosak. MELLKÓI UJ.L’AG Figyelem! Ha húsvéti meglepetést akar, Csepinénét szerezze be, ahol a legszebb angola nyulak és fonál kapható. Páva utca 15. szám, 1574 FIGYELEM 1 A legdivatosabb tavaszi és nyári valódi bőr retikülök, útitáskák, utazóböröndök minden minőségben, nagy választékban kaphatók IFJ. SZALÁRDI ISTVÁNNÉ sport- és bőrdíszműáru üzletében, Széchenyi-tér 20. szám. (Belvárosi Takarékpénztár épületében.) 137S 1373 Japp Burgit TyUKSZI MTA PASZ BUGYI drogériájában kapható. 1942 április 1. REGÉNY Küzdelem a boldogságért. Irta: Katolnay László. Rózsika elrémült. Az alacsony, piszkos házak előtt festett arcú nők állottak és vigyorogva szólítottak meg mindenkit, aki arra ment. Az ablakból is ugyanily nők kandikáltak ki és ő reá vonatkozólag és füle hallatára oly megjegyzéseket tettek, melyek a szemérem pirját kergették arcába. Visszafordulni nem mert, mert belátta, hogy a tolakodó férfiak ellen itt úgy sem találna védelmet, sőt inkább az ellenkezőt kellene tapasztania. Valamivel tovább, de már jól kint a szavakban, egy három emeletes ház látszott ide. Rózsika feltette magában, hogy ott keres menedéket üldözői elöl. Lépteit meggyorsítva a ház fele sietett, anélkül, hogy csak egyszer is hátra mert volna nézni. Egyszer azonban, mikor már egészen közel volt a nagy házhoz és a lélekzetből is már kifogyott, megállott és hátranézett. Ekkor látta, hogy az üldözők elmaradtak. — Hála Istennek, — sóhajtott fel megkönnyebbülve és most már szemügyre vette a házat. Bizony nem volt valami barátságos a külseje. Vasrácsos ablakaival inkább börtönépületnek, mint lakóháznak látszott De azért mégis be akart menni, hogy legalább megpihenjen s egy korig vízzel csillapítsa szomjúságát . . . .. Egyszerre azonban megrettenve állott meg. Lába, mintha gyökeret vert volna a földbe. Alig két lépésnyire tőle egy emberi holttest feküdt, melynek látása iszonyatot keltett benne. Összetört tagokkal, bezúzott koponyával feküdt ott, vérébe fagyva. Kihüllött szemei megvoltak már üvegesedve, szóval irtózatos látványt nyújtott. Rózsika rémülete olyan nagy volt,,el sem tudott futni. A holttest mint egy bűvös erővel vonzotta őt, úgy hogy nem bírta levenni róla tekintetét. Mint van az, hogy itt fekve, hagyják és senki sem törődik vele! Bizonyosan rablók verték agyon és fosztották ki, mert még ruhája sem volt. A házbelieknek talán sejtelmük sincs a történ,sekről. , Mindenesetre tudomásukra kell hozni. Ezt a szerencsétlent nem lehet minden segély nélkül itt hagyni. Talán van még benne élet, vagy ha már meghalt, keresztényhez illően el kell temettetni és az esetről a rendőrségnek jelentést tenni. A ház felé indult. Amint a ház küszöbét átlépi, akkor veszve is van. Doktor Morvay kezébe kerül és ezáltal sorsa meglesz pecsételve. Egyelőre az isteni gondviselés, megóvta őt ettől a nagy szerencsétlenségtől. Mindjárt a harmadik lépésnél egy csillogó tárgyat pillantott meg a gazos földön. Meglepetve állott meg és szemügyre vette. (Folytatjuk.)