Mathematikai és Természettudományi Értesítő, 14. kötet, 1896.

KOSUTÁNY TAMÁS: Ujabb adatok a növényi fehérje képződéséhez

2 KOSSUTÁNY TAMÁSé­ kat ez alkalommal elhagytam. Ezen meghatározások ugyanis nem tűrik a szigorú kritikát, s a múlt évi első közleményekben közölt adatok csak azért veendők figyelembe, mert szigorúan azonos vi­szonyok között végeztetvén, ha nem is mutatják a tényállást a kellő szabatossággal, de egymással mégis összehasonlíthatók. Ezek helyett a czukortartalmat, nedvességtartalmat, savtartalmat és hamutartalmat határoztam meg. A czukortartalom invert czukornak számíttatott s Fehling folyadékkal lett titrálva. A savtartalmat Vio normal nátron-lúggal titráltam és borkősavnak számítottam. A ha­mutartalomra vonatkozó adatok egyelőre csak nyers h­amut jelen­tenek, a­mint az az elhamvasztás után leméretett, egyéb elfog­laltatásom nem engedte annak feldolgozását, azonban az anyag el van téve s későbben szándékozom a hamu alkotó részekre vonat­kozó jelentésemet előterjeszteni. A szóban forgó vizsgálatok tehát a következő szám­adatokat eredményezték:

Next