Mathematikai és Természettudományi Értesítő, 14. kötet, 1896.
KOSUTÁNY TAMÁS: Ujabb adatok a növényi fehérje képződéséhez
2 KOSSUTÁNY TAMÁSé kat ez alkalommal elhagytam. Ezen meghatározások ugyanis nem tűrik a szigorú kritikát, s a múlt évi első közleményekben közölt adatok csak azért veendők figyelembe, mert szigorúan azonos viszonyok között végeztetvén, ha nem is mutatják a tényállást a kellő szabatossággal, de egymással mégis összehasonlíthatók. Ezek helyett a czukortartalmat, nedvességtartalmat, savtartalmat és hamutartalmat határoztam meg. A czukortartalom invert czukornak számíttatott s Fehling folyadékkal lett titrálva. A savtartalmat Vio normal nátron-lúggal titráltam és borkősavnak számítottam. A hamutartalomra vonatkozó adatok egyelőre csak nyers hamut jelentenek, amint az az elhamvasztás után leméretett, egyéb elfoglaltatásom nem engedte annak feldolgozását, azonban az anyag el van téve s későbben szándékozom a hamu alkotó részekre vonatkozó jelentésemet előterjeszteni. A szóban forgó vizsgálatok tehát a következő számadatokat eredményezték: