Mathematikai és Természettudományi Értesítő, 20. kötet, 1902.

HIRSCHLER ÁGOSTON és TERRAY PÁL: A szervetlen sók jelentőségéről a szervezet anyagcseréjében

A SZERVETLEN SÓK JELENTŐSÉGÉRŐL A SZERVEZET ANYAGCSERÉJÉBEN, HIRSCHLER ÁGOSTON-tól és TERRAY PÁL-tól. A magyar tud. akadémiának 1898-ban egy munkatervezetet nyújtottunk be, melynek alapján az akadémia megbízott bennün­ket az általunk felvetett kérdés tanulmányozásával és ezen munka­terv alapján álló pályamunka elkészítésével. Munkatervünknek csak egyes pontjait dolgozhattuk ki. Érthetővé teszi ezt az a kö­rülmény, hogy oly kiterjedt mennyileges hamuanalysisek, minő­ket állatokon és emberen igen nagy számmal végeztünk, roppant sok időt kívánnak, eltekintve attól, hogy az adatok pontossága miatt minden vizsgálatra került anyagból több próbát vettünk. Vizsgálatunk tárgyát képezték az ételek, melyekkel a kísér­let tárgyát képező embert és állatokat tartottuk, továbbá a kísér­leti ember és állatok pontosan gyűjtött és elhatárolt vizelete és bélsara, az embernek érm­etszéssel nyert vére. Ehhez járul, hogy részint a táplálószerek hamuanalysiseiben, részint a vizelet és bélsár egyes anorganikus sóinak mennyileges meghatározása körül oly módszereket kellett keresnünk, melyek pontos eredményeket adnak és egyúttal a feldolgozásra kerülő óriási anyag mellett viszonylag rövid idő alatt kivihetők. Végül az egyes anorganikus sók mennyileges meghatározására vonatkozó régibb és újabb mód­szereket s azok eredményeit hasonlítottuk össze, előnyt adva azon módszernek, melyet pontossága és kevésbbé időtrabló volta mel­lett leginkább alkalmasnak találtunk. S e téren, ha nem is dicse­kedhetünk azzal, hogy egészen új módszereket találtunk, mégis nem egy olyan eljárást és módosítást ajánlhatunk sokszoros vizs­gálódásaink alapján, a­melyek a hasonló téren való dolgozást hivatva lesznek több tekintetben irányítani és megkönnyebbíteni.

Next