Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő, 1983 (34. évfolyam, 1-26. szám)
1983-08-10 / 17. szám
658 Győriványi Béla A CIGARETTAGYÁRTÁS (Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár sorozat) Kb. 160 oldal;ára: fűzve kb. 12,— Ft Mezőgazdasági Kiadó A Szakmunkáskönyvtár sorozat tervezett új kötete A dohányipar alap- és segédanyagai, a Dohányszárítás és -fermentálás c. könyvekkel együtt a dohányipar teljes keresztmetszetét adja. A cigarettagyártás c. kötete— három fő részre tagolódva — bemutatja a cigarettagyártás, a füstszűrőgyártás és a minőségellenőrzés fő útjait, módszereit. A cigarettagyártás c. fejezet kiemeli a cigaretták minőségi követelményeit, a gyártmánytervezés fontosságát, s részletesen kitér a dohányzás egészségre káros — de a cigarettagyártás folyamán valamelyest csökkenthető — hatásaira is. A füstszűrőgyártással foglalkozó fejezet a papír-, a viszkóz-, az acetát- és az összetett filterek gyártásának technológiáját egyaránt ismerteti. A minőségellenőrzés és módszerei c. fejezet bemutatja a gyártásközi ellenőrzést, a minőség mérésének és értékelésének rendszerét. A kötet tankönyvnek készült, de témája és feldolgozásmódja alkalmassá teszi a Szakmunkáskönyvtár sorozatban való megjelenésre. Berszán Gábor az állatvágás gépei (Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár-sorozat) Kb. 184. oldalára: kb. 19.— Ft fűzve Mezőgazdasági Kiadó A mű eredetileg tankönyvenk készült. Megjelentésének az a célja, hogy a húsiparban dolgozó, különböző szinten képzett szakembereknek, de különösen a szakmunkásoknak, technikusoknak nyújtson gyakorlati segítséget, és szolgálja továbbképzésüket Könyvünk tehát az oktatási igények mellett a szakemberek körében mutatkozó elvárásoknak is eleget tesz. Foglalkozik az elsődleges feldolgozással, a magaspályákkal, a vágóhídi szállító- és segédberendezésekkel, az állatrögzítő, kábító és vérgyűjtő berendezésekkel, a szőrtelenítő, a bőrfejtő, a hasító- és darabológépekkel, húshűtőkkel, a melléktermék-feldolgozó berendezésekkel. A szokványos gépleírásokon kívül a berendezések, a technológiai rendszerek, az üzemrészek gazdaságos működtetéséhez kapunk praktikumokat Bódis László | MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMEZÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 17. szám AZ ABRAKHÜVELYESEK TERMESZTÉSE Kb. 256 oldalára fűzve kb. 54,5 Ft Mezőgazdasági Kiadó A fehérjeimport csökkentésére irányuló törekvések kapcsán került előtérbe a borsó, a szója, a csillagfürt és a lóbab. E növények termőterületének fokozásával jelentős mértékben csökkenthető a fehérjeimport, s ami az egyes gazdaságok közvetlen érdeke, olcsóbbá tehető a takarmányozás. A kísérleti eredmények és termesztési tapasztalatok szerint — a termőhelyi viszonyok alapján választva meg a növényfajt — az ország szántóterületének minden része alkalmas az egyik vagy a másik növény jövedelmező termesztésére. A könyv e négy növényfaj termesztési technológiáját tartalmazza, párhuzamosan tárgyalva a növényeket, ezzel lehetőséget teremtve az összehasonlításra, s a választásra. A szerző együttgondolkodásra késztetve, meggyőzően bizonyítja a termőterület növelésének fontosságát, s hasonlóan meggyőzőek a termesztés gazdaságosságára vonatkozó számításai is. Számos térképpel segít eligazodni abban, hogy az egyes növények számára hazánk mely területei a legalkalmasabbak, s a termesztéstechnológia többféle változata közül, milyen körülmények között, melyik a legmegfelelőbb. A könyvet számos ábra teszi szemléletessé. Somos András ZÖLDSÉGTERMESZTÉS 5. átdolgozott kiadás 522 oldalára, kötve 160,— Ft Mezőgazdasági Kiadó A zöldségtermesztési szakirodalmat alkotó művek között Somos András könyve az első kiadás megjelenése (1955) óta, tehát több mint negyedszázada szinte az egyetlen, az ágazat egészéről áttekintést nyújtó munka. Tartalma — amelyet röviden a zöldségtermesztés története, jelentősége, biológiai alapjai, az agrotechnikai munkák, a szaporítás, az ápolási munkák, a betakarítás, az áru előkészítése a szállításra, a tárolásra, valamint az egyes zöldségnövények részletes termesztéstechnikai leírása alkotó enciklopédikus jellegű. Éppen ebben rejlik azonban a szerző legnagyobb érdeme: tömören, átgondoltan rendszerezve írja le mondanivalóját, kiegészítve azokkal az elméleti és gyakorlati újdonságokkal, amelyek könyve előző kiadása óta kerültek a zöldségtermesztés előterébe.