Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő, 1983 (34. évfolyam, 1-26. szám)

1983-08-10 / 17. szám

658 Győriványi Béla A CIGARETTAGYÁRTÁS (Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár sorozat) Kb. 160 oldal;­ára: fűzve kb. 12,— Ft Mezőgazdasági Kiadó A Szakmunkáskönyvtár sorozat tervezett új kö­tete A dohányipar alap- és segédanyagai, a Do­hányszárítás és -fermentálás c. könyvekkel együtt a dohányipar teljes keresztmetszetét adja. A cigarettagyártás c. kötet­e— három fő részre tagolódva — bemutatja a cigarettagyártás, a füst­szűrőgyártás és a minőségellenőrzés fő útjait, módszereit. A cigarettagyártás c. fejezet kiemeli a cigaret­ták minőségi követelményeit, a gyártmányterve­zés fontosságát, s részletesen kitér a dohányzás egészségre káros — de a cigarettagyártás folya­mán valamelyest csökkenthető — hatásaira is. A füstszűrőgyártással foglalkozó fejezet a pa­pír-, a viszkóz-, az acetát- és az összetett filterek gyártásának technológiáját egyaránt ismerteti. A minőségellenőrzés és módszerei c. fejezet be­mutatja a gyártásközi ellenőrzést, a minőség mé­résének és értékelésének rendszerét. A kötet tankönyvnek készült, de témája és fel­dolgozásmódja alkalmassá teszi a Szakmunkás­könyvtár sorozatban való megjelenésre. Berszán Gábor az állatvágás gépei (Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár-sorozat) Kb. 184. oldal­­ára: kb. 19.— Ft fűzve Mezőgazdasági Kiadó A mű eredetileg tankönyvenk készült. Megje­lentésének az a célja, hogy a húsiparban dolgo­zó, különböző szinten képzett szakembereknek, de különösen a szakmunkásoknak, technikusoknak nyújtson gyakorlati segítséget, és szolgálja to­vábbképzésüket Könyvünk tehát az oktatási igények mellett a szakemberek körében mutatkozó elvárásoknak is eleget tesz. Foglalkozik az elsődleges feldolgozás­sal, a magaspályákkal, a vágóhídi szállító- és se­gédberendezésekkel, az állatrögzítő, kábító és vér­gyűjtő berendezésekkel, a szőrtelenítő, a bőrfejtő, a hasító- és darabológépekkel, húshűtőkkel, a melléktermék-feldolgozó berendezésekkel. A szok­ványos gépleírásokon kívül a berendezések, a technológiai rendszerek, az üzemrészek gazdasá­gos működtetéséhez kapunk praktikumokat Bódis László | MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMEZÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ­ ­ 17. szám AZ ABRAKHÜVELYESEK TERMESZTÉSE Kb. 256 oldal­­ára­ fűzve kb. 54,5 Ft Mezőgazdasági Kiadó A fehérjeimport csökkentésére irányuló törek­vések kapcsán került előtérbe a borsó, a szója, a csillagfürt és a lóbab. E növények termőterületé­nek fokozásával jelentős mértékben csökkenthető a fehérjeimport, s ami az egyes gazdaságok köz­vetlen érdeke, olcsóbbá tehető a takarmányozás. A kísérleti eredmények és termesztési tapasztala­tok szerint — a termőhelyi viszonyok alapján vá­lasztva meg a növényfajt — az ország szántóte­rületének minden része alkalmas az egyik vagy a másik növény jövedelmező termesztésére. A könyv e négy növényfaj termesztési tech­nológiáját tartalmazza, párhuzamosan tárgyalva a növényeket, ezzel lehetőséget teremtve az össze­hasonlításra, s a választásra. A szerző együttgondolkodásra késztetve, meg­győzően bizonyítja a termőterület növelésének fontosságát, s hasonlóan meggyőzőek a termesztés gazdaságosságára vonatkozó számításai is. Számos térképpel segít eligazodni abban, hogy az egyes növények számára hazánk mely területei a leg­alkalmasabbak, s a termesztéstechnológia többféle változata közül, milyen körülmények között, me­lyik a legmegfelelőbb. A könyvet számos ábra teszi szemléletessé. Somos András ZÖLDSÉGTERMESZTÉS 5. átdolgozott kiadás 522 oldal­­ára, kötve 160,— Ft Mezőgazdasági Kiadó A zöldségtermesztési szakirodalmat alkotó mű­vek között Somos András könyve az első kiadás megjelenése (1955) óta, tehát több mint negyed­­százada szinte az egyetlen, az ágazat egészéről át­tekintést nyújtó munka. Tartalma — amelyet röviden a zöldségtermesz­tés története, jelentősége, biológiai alapjai, az ag­rotechnikai munkák, a szaporítás, az ápolási mun­kák, a betakarítás, az áru előkészítése a szállítás­ra, a tárolásra, valamint az egyes zöldségnövények részletes termesztéstechnikai leírása alkot­ó en­ciklopédikus jellegű. Éppen ebben rejlik azonban a szerző legnagyobb érdeme: tömören, átgondol­tan rendszerezve írja le mondanivalóját, kiegé­szítve azokkal az elméleti és gyakorlati újdonsá­gokkal, amelyek könyve előző kiadása óta kerül­tek a zöldségtermesztés előterébe.

Next