Reggeli Hirlap, 1929. december (38. évfolyam, 274-297. szám)

1929-12-07 / 279. szám

A játékszerek pedagógiai értékéről Talán még sohasem foglalkoztak­­az emberek annyiért a nevelés prob­lémáival, mint ép­pen ma. Csodá­­latokképpen azonban a legtöbb mo­dern nevelési rendszer leginkább csak­­az iskolaköteles kor­ban levő gyermekek irányításával foglalko­zik. Eb­ben a korban a gyermek már értelmesebb,­­könnyebben fejezi ki vágyait, érzelmeit, tehát k­öny­­nyebben értjük meg. Pedig a gyer­mek az iskolaköteles kor előtt fo­gadja magába azokat a csirákat, amelyeknek jó vagy rossz gyü­mölcse később mutatkozik. És saj­nos, mégis meg kelll állapítanunk,­­ hogy eddig meim fordítottak külö­nös gondot a felnőttek a­ kisgyer­mek lényének megértésére, mert különben nem volna lehetséges,­­hogy oly kevés súlyt helyeznek a gyermek közvetlen környezetének és játékszereinek ízléses és hasz­­­nos megválasztására. Tagadhatat­lan, hogy vannak kivételek, de­­ál­talában még mindig ott tartunk, hogy a szüleik a gyermeknek válo­gatás nélkül ízléstelen, sablonos já­tékszereket adnak. Az a fontos, hogy a gyermeknek legyen mivé f­elbabráltása, és hogy békéiben hagy­ja a felnőtteket. Hogy milyen be­folyással van­­ a játékszer­­a gyer­mek lelki fejlődésére, azzal nem törődnek. Pedig­­a gyermek szelle­me épúgy, mint fejlődő teste ezer­nyi apró siettecsiklélkbő­l, képecskék­ből tevődik össze, minden uj tárgy, minden kép és uj benyomás a gon­dolatok uj­­folyamát nyitja meg. Ezért kötelessége minden felnőtt­nek, hogy csakis olyan dolgokat adjon a gyermek kezébe, mely szel­lemi fejlődését kedvezősen mozdítja elő. Természetesen ehhez szükséges, hogy beleéljük magunkat a gyer­mek gondolatvilágába. Nem szabad megakadályozni fantáziájának szár­­nyalását. Igyekezzünk mindig új tápot adni fagy ócskájának. Ne olyan játékot adjunk az egész kis gyer­meknek, mély ,szokott környezeté­nek hű másolata, hanem olyant, amilyent még nem látott, lehetőleg primitív, mozgatható (de nem­ ön­működő) dolgokat, melyeket ő maga eleveníthet meg. A nagyobb­­gyermekek játékai­nak megválasztására is különös gondot kell fordítani. Itt is­­ tart­suk szem előtt, hogy a játékszer ne nsaik szórakoztassa, hanem nevel­je is a­­gyermeket. Itt vannak fa fiuk­­részére­l a kü­lönféle félni-, fa- és kőépitőszer­­­rényeik, melyek­kel a legkülönbö­zőbb szerkezetekert, építményeket konstruálhatják. A Vasutak szét­szedhető ,sínekkel. A lovakat és ólomkatonákat ma a legmodernebb közlekedési eszközök: autók, repü­lőgépek helyettesítik. Van modell­­álló agyag, mellyel­­miindenféle for­mákat gyúrhatnak. Ne vegyünk ne­kik troimibitát, dobot,­­szájharmoni­kát és egyéb ,primitív hangszere­ket, mert eltekintve, hogy az oko­zott zajjal a­ felnőtteket idegesítik, ezek ké t­elalk saját hallásukat ront­ják. Hangszer csak akkor való a gyermek kezébe, ha­­szakszerű okta­tásban részesül. Vegyünk a fiúk­nak sporteszközöket, tornaszereket, ezek a­­szellemnek és a testnek egy­aránt hasznosak. A leánykáknak örök vágya a ba­ba és ami hozzá tartozik a baba­­szoba, konyha ,stb. Tekintve leen­dő hivatásukat, ez rendben van, csak ügyeljünk arra, hogy mind­ezek a dolgok ízlésesek legyenek. A babán ne legyen egy ízléstelen, hoz­­záerősített ruha,­­hanem lehessen a ruhát váltani. Amennyire csak le­het, készítsünk több ruhát, fehér­neműt a babának. Nagyobb­­leány­kák pedig már varrják meg ma­­guk a baba ruháját, mi, csak ad­junk hozzávalót. A kislányoknak­­kedves szórakozás a különféle ké­zimunka is. .Mindkét nembeli gyermeknek REGGELI HÍRLAP ! nagy örömet okoznak a szellemes társasjátékok és a könyvek. Gyer­mek- és ifjúsági könyvekben oly nagy a választék, hogy egy kis fi­gyelemmel igazán nem nehéz a gyermek korának és értelmének megfelelő olvasmányt találta. Meg kell még jegyeznünk, hogy a já­tékipar ma már annyira fejlett, hogy­­nemcsak a drága játékok közt lehet ízléses, anikálínas dolgo­kat találni, hanem a legszerényebb tehetségű szülő is ta­lást igényeinek megfelelő szép játékot. Jövő heti számunkban a felnőttek ajándé­kairól írunk. jük.r Étlap december 8-tól 14- ig V­a­sárnap:­­Burgonya Leves, kel­virág vajas morzsában előételnek, töltött borjú felsár (R. H. IX. 21.) burgonya salátával, pisik ótat­­ekeres borsatóval. Hétfő: Bableves füstölthússal vagy kolbásszal és csipetkével­, ra­kott sonkás kocka. Kedd: Paradicsomleves, rakott káposzta burgonyával, vegyes kom­pót. Szerda: Slavanyu burgonyaleves, kirántott bors urnád borsóp­ürével, kifli koch vaniliamártással. Csütörtök: Húsleves, eresztett tésztával, kifőtt marhahús, para­dicsommártással, rizzsel, tojásos navkeli. Péntek: Almalevet, diós, mákos rétes­, sajt, gyümölcs. Szombat: Csontleves rizzsel, tej­feles borjúszelet burgonyával, dió­­torta. (R. H. XI. 9.) Karácsonyi különleges receptek Sütemények Édes cakes, 56 dkg liszt, 25 dkg cu­kor, 8 dkg- vaj, 1 és fél deci tej­föl, 3 egész tojás, kis vanília és 1 kávéskanál szódabikarbóna. A desz­kán jól összegyúrva kidolgozzuk, késfok vastagságúra kinyújtva formákat szűrik álunk ki belőle és tetejét villává­ ,kissé megszurkálva, nem nagy tűznél világos barnára sütjük. Főtt csókocskák: 15 dkg cukrot, 4 tojás fehérjével üstben habverővel — egy lábas forró vizbe téve — sű­rűre verünk. A forró vízből kivéve még egy ideig verj­ük­, aztán dara­bos diót vag­y mogyorót (kb. 6—10 dkg) keverünk hozzá. Bekent, lisz­tezett tepsibe apró csókokat formá­lunk, langyos sütőben inkább szá­rítjuk, mint, sütjük. Vaníliás kifli. 28 dkg­ vajat ha­lhúsra keverve, 7 dkg tisztított man­dulát darálva. 7 dkg porcukrot és 17 dkg­ lisztet teszünk hozzá. —' Deszkán összegyúrjuk, apró kifli­ket­ formáltunk belőle, megsütjük és még forrón vaníliás cukorban me­ghem­pergetjük. Szent János-kenyér torta. 6 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral ha­bosra keverünk, hozzá adunk már előre elkészített, magvától meg­tisztított és megreszelt Szent Já­­nos-­kenyeret és két evőkanál lisz­tet. Végül a 6 tojás kemény habját könnyein közzé vegyítjük és­ kikent tepsiben egyenletes tűznél meg­sütjük. Sütés után rögtön szeletek­re vágjuk. Kávé szollwerek. Fél kiló cukrot barnára pirítunk és ha egészen fölolvadt 1 és fél deci tej­szint ön­tünk hozzá és addig főzzük, míg a próbacsöpp a­ tányéron megke­­ményszik. Aztán levesszük a tűzről és addig kavarjuk míg egészen eskrü lesz és nem folyik .szót a vaj­jal megkent márványlapom Félig kihűlt állapotban kockára vágjuk és hártyapapirba csomagoljuk. Mézes csók. 28 dkg lisztet vegyít­sünk össze 14 dkg porcukorral, 1 kávéskanál szódabikarbónával, 1 kávéskanál tört fahéjjal, egy ké­s­­hegynyi tört szekfaszeggel, 7 dkg darált dió vagy mandulával. Az­után 2­­evőkanál mézzel és 2 egész tojással gyúrjuk össze jól tésztá­nál­, nyújtsák ki csókoknak, vízzel­­ egy kicsit megkenve tegyünk m­ind­­­­egyik közepébe egy-egy fél bánná­­s­zott mandulát. Kikent tepsiben­­ csendesebb tűznél sütjük. édességek Aprósütemény. (Karácsonyfára alkalmas..) 23 dkg vajat 23 dkg cu­korral habosra, keverünk, hozzá­teszünk 2 egész felvert tojást, egy fél kávéskanál sót, egy fél kiló lisztet, melybe 4 kávéskanál sütő­port vegyítettünk, 13 dkg tisztított, darált mandulát, egy citrom re­szelt héját és 2 kávéskanál tört fa­­hajat. Deszkán liszttel meghintve többször össze­zajlogatjuk a­­ tésztát, végül vékonyan kinyújtják és kü­lönféle formáikat szurkálunk ki be­lőle. A közepeibe gyüszüves lyuka­kat szúrunk, hogy a pamutot köny­­nyen átf­űzhessük, 7 perc alatt vi­lágosbarnára sül. Dióstangii: 5 tojás felvert habját­­lót összekeverünk, lassan kint hozzá, adott fél kg porcukorral. Ennek há­­romnegyed részéhez hozzákeverünk egy fél kiló darált diót, pár csöpp rumot, késhegynyi tört fahajat. — Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lelapitjuk, a maradék cukros hab­bal megkenjük ás tetszés szerinti nagyságú rudaikra vágják. Fehér viasszal kikent tepsibe sütjük. Fügés pite. 40 dkg­ lisztet, 20 dkg vajat, 4 marék cukrot, egy kis cit­­romhéját jól szét­dolgozunk és egy egész tojással és egy tojás sárgá­jával össze­gyúrjuk. Jó,­­sokáig pi­henni hagyjuk. Eg­y részt félretéve kinyújtva tepsibe tesszük, barack, vagy h­ibiakeszzel megkenjük és a következő keveréket tesszük rá: 4 tojás fehérjét kemény habbá ver­jük, teszünk bele 20 dkg őrölt diót, 12 dkg porcukrot és vagy 10—12 drb apróra vágott fügét. A tetejébe a félretett tésztából rácsokat rakunk és hirtelen megsütjük. Mandulakifli: 28 dkg­ hám­ozatlan darált mandulát vegyitünk össze 26 dkg jó vaníliás porcukorral.­­ Azután 4 tojás fehérjének kemény habját keverjük hozzá és darabos cukorral meghintett táblán kis kifliket formálunk, melyeket­­ki­kent, ki lisztezett tepsiben gyenge tűz mellett, megsüt­jük. Töltött ostyaszel­etkék, 2 tojás nagyságú friss­ vajat habosra keve­rünk. Hozzáteszünk 2 tojás sárgá­ját, 2 jó evőkanál porcukrok két és fél szelet pushitott csokoládét és ez­zel még 20—25 percig kavarjuk. — Azután, adjunk még hozzá egy ma­rék hosszúra vágott mandulát és­ kenjük ujjnyi vastagon karlebadi ostya közé. Ha már megkeménye­­dett kis szeletekre vágjuk. 1929. XII. 7. ASSZONYOK NAPJA~*1^ Mandulás gyűrűk. 20 dkg cukrot 4 tojás­­sárgájával egynegyed óra­­hosszat keverünk, egy csipet reszelt gyömbért, e­gy kávéskanált fahéjat, 4 drb tört ,szekfaszeget, 25 dkg tisz­tított darált mandulát és végül 20 dkg lisztet keverünk hozzá. A jól kidolgozott tésztából kis gyűrűket formálunk, melyeket tojás­sárgá;­jával megkenünk, mandulával megszórunk és­­gyenge tűznél sü­tünk. Cakes: 25 dkg vajat habosra ke­verünk, 10 dkg­ porcukrot, 3 ke­ménytojás megneszelt sárgáját, 37 és fél dkg lisztet, 2 evőkanál rumot tetszünk hozzá, kis koszorúkat for­málunk belőle és gyorsan megsüt­ Meleg italok az ünnepekre Békeital. 25 dkg cukrot 6 tojás ,sárgájával habosra keverünk és 2 narancs és 2 mandarin levét csur­gatjuk bele. 1 üveg jó vörös borban a 2 mandarin finoman lehámozott héj­ját felforralják. a héjat kiszedjük és a­ bort folytonos keverés (hab­verővel) mellett a tojás közé kever­jük. Forró gőz fölött pezsgős poha­raikat melegítünk és a bérceitalt bé­létől í­ve gyorsan szervírozzuk. Nektár: 1 liter vizet, 1 liter fehér bort, 25 dkg culkorra­l felforralunk. A tűzről levéve egynegyed liter a­r­­rakot öntünk hozzá, egy-két jól meghámozott véribély narancsot szeletelünk gyorsan bele és na­gyon forróa­­ tálaljuk. Mandulatej (a gyermekeknek) 6 ■keserű mandulát megtisztítunk fi­nomra vagdalunk és 1 liter tejjel, darabka fahéjjal, kis finoman há­mozott citromihéjjal. 10 dkg cukor­ral párszor fel hagyjuk forrni.­­ Közben 6 tojás sárgáját 2 evőkanál hideg tejjel elhabarunk és a forró tejet folytonos ka­varás mellett hozzát­­öltjük. — Poharaikba töltve, mandulás süteménnyel tálaljuk. Pezsgőpuncs. Fél kg cukorból víz­zel szörpöt főzünk, melybe 1 ólt,rom és 1 narancs reszelt héját és utób­binak levét tesszük. Még öntünk hozzá öt citrom levét 1 üveg pezs­gőt, tiszta fehér ruhán átszűrjük, végül még 1 és fiel deci arrákot ön­tünk rá. Tojásospuncs: 3 bögre könnyű fe­­hérb­o­rt összekever­ünk 1 cit­rom­ levé­vel és kevés lereszelt héjával 3 jó evőkanál cukorral és 3 egész­­tojás­sal. Tűzön habverővel sűrű haibiba verjük. Poharakba töltve ezüst ka­nállal tálaljuk. Piskótát adunk hozzá. Angol puncs. Mély tálba teszünk 12 és fél dkg cukrot, kevés finom­ra hámozott citromihéjat, egy egész citrom levét. 3 és fél deci rumot és 3 liter forró vizet töltünk rá, mi­kor a cukor elolvadt, forrón tálal­juk. Tehetünk bele vékony ana­nász, vagy vérbéli narancsszelete­­­ket. Családi punct. 35 dkg cukron le­­dö­rzsölink egy narancs héját és tálba­ rakjuk. 2 narancs levét fa­csarjuk rá és leöntjük 1 liter forró vízzel, egynegyed liter rummal és 1 üveg forró vörös borral, jól összekeverjük az egészet és tálal­juk. Karácsonyi puncs: 1 üveg vörös és 1 üveg fehér bort felforralunk és összekeverjük 1 liter forró finom teával és 2 és féldeci rummal. ízlés szerint teszünk hozzá cukrot és esetleg kévé® konyakot. Illatos, finom, tartós a régóta kedvelt VERSENY SZAPPAN Egy darab 36 fillér kapható egyedül csak SZAB© BÉLA drogériájában Miskolc Színházépület Alapíttatott ezelőtt 35 évvel

Next