Reggeli Hirlap, 1929. december (38. évfolyam, 274-297. szám)
1929-12-07 / 279. szám
A játékszerek pedagógiai értékéről Talán még sohasem foglalkoztakaz emberek annyiért a nevelés problémáival, mint éppen ma. Csodálatokképpen azonban a legtöbb modern nevelési rendszer leginkább csakaz iskolaköteles korban levő gyermekek irányításával foglalkozik. Ebben a korban a gyermek már értelmesebb,könnyebben fejezi ki vágyait, érzelmeit, tehát könynyebben értjük meg. Pedig a gyermek az iskolaköteles kor előtt fogadja magába azokat a csirákat, amelyeknek jó vagy rossz gyümölcse később mutatkozik. És sajnos, mégis meg kelll állapítanunk, hogy eddig meim fordítottak különös gondot a felnőttek a kisgyermek lényének megértésére, mert különben nem volna lehetséges,hogy oly kevés súlyt helyeznek a gyermek közvetlen környezetének és játékszereinek ízléses és hasznos megválasztására. Tagadhatatlan, hogy vannak kivételek, deáltalában még mindig ott tartunk, hogy a szüleik a gyermeknek válogatás nélkül ízléstelen, sablonos játékszereket adnak. Az a fontos, hogy a gyermeknek legyen mivé felbabráltása, és hogy békéiben hagyja a felnőtteket. Hogy milyen befolyással van a játékszera gyermek lelki fejlődésére, azzal nem törődnek. Pediga gyermek szelleme épúgy, mint fejlődő teste ezernyi apró siettecsiklélkből, képecskékből tevődik össze, minden uj tárgy, minden kép és uj benyomás a gondolatok ujfolyamát nyitja meg. Ezért kötelessége minden felnőttnek, hogy csakis olyan dolgokat adjon a gyermek kezébe, mely szellemi fejlődését kedvezősen mozdítja elő. Természetesen ehhez szükséges, hogy beleéljük magunkat a gyermek gondolatvilágába. Nem szabad megakadályozni fantáziájának szárnyalását. Igyekezzünk mindig új tápot adni fagy ócskájának. Ne olyan játékot adjunk az egész kis gyermeknek, mély ,szokott környezetének hű másolata, hanem olyant, amilyent még nem látott, lehetőleg primitív, mozgatható (de nem önműködő) dolgokat, melyeket ő maga eleveníthet meg. A nagyobbgyermekek játékainak megválasztására is különös gondot kell fordítani. Itt is tartsuk szem előtt, hogy a játékszer ne nsaik szórakoztassa, hanem nevelje is agyermeket. Itt vannak fa fiukrészérel a különféle félni-, fa- és kőépitőszerrényeik, melyekkel a legkülönbözőbb szerkezetekert, építményeket konstruálhatják. A Vasutak szétszedhető ,sínekkel. A lovakat és ólomkatonákat ma a legmodernebb közlekedési eszközök: autók, repülőgépek helyettesítik. Van modellálló agyag, mellyelmiindenféle formákat gyúrhatnak. Ne vegyünk nekik troimibitát, dobot,szájharmonikát és egyéb ,primitív hangszereket, mert eltekintve, hogy az okozott zajjal a felnőtteket idegesítik, ezek ké telalk saját hallásukat rontják. Hangszer csak akkor való a gyermek kezébe, haszakszerű oktatásban részesül. Vegyünk a fiúknak sporteszközöket, tornaszereket, ezek aszellemnek és a testnek egyaránt hasznosak. A leánykáknak örök vágya a baba és ami hozzá tartozik a babaszoba, konyha ,stb. Tekintve leendő hivatásukat, ez rendben van, csak ügyeljünk arra, hogy mindezek a dolgok ízlésesek legyenek. A babán ne legyen egy ízléstelen, hozzáerősített ruha,hanem lehessen a ruhát váltani. Amennyire csak lehet, készítsünk több ruhát, fehérneműt a babának. Nagyobbleánykák pedig már varrják meg maguk a baba ruháját, mi, csak adjunk hozzávalót. A kislányoknakkedves szórakozás a különféle kézimunka is. .Mindkét nembeli gyermeknek REGGELI HÍRLAP ! nagy örömet okoznak a szellemes társasjátékok és a könyvek. Gyermek- és ifjúsági könyvekben oly nagy a választék, hogy egy kis figyelemmel igazán nem nehéz a gyermek korának és értelmének megfelelő olvasmányt találta. Meg kell még jegyeznünk, hogy a játékipar ma már annyira fejlett, hogynemcsak a drága játékok közt lehet ízléses, anikálínas dolgokat találni, hanem a legszerényebb tehetségű szülő is talást igényeinek megfelelő szép játékot. Jövő heti számunkban a felnőttek ajándékairól írunk. jük.r Étlap december 8-tól 14- ig Vasárnap:Burgonya Leves, kelvirág vajas morzsában előételnek, töltött borjú felsár (R. H. IX. 21.) burgonya salátával, pisik ótatekeres borsatóval. Hétfő: Bableves füstölthússal vagy kolbásszal és csipetkével, rakott sonkás kocka. Kedd: Paradicsomleves, rakott káposzta burgonyával, vegyes kompót. Szerda: Slavanyu burgonyaleves, kirántott bors urnád borsópürével, kifli koch vaniliamártással. Csütörtök: Húsleves, eresztett tésztával, kifőtt marhahús, paradicsommártással, rizzsel, tojásos navkeli. Péntek: Almalevet, diós, mákos rétes, sajt, gyümölcs. Szombat: Csontleves rizzsel, tejfeles borjúszelet burgonyával, diótorta. (R. H. XI. 9.) Karácsonyi különleges receptek Sütemények Édes cakes, 56 dkg liszt, 25 dkg cukor, 8 dkg- vaj, 1 és fél deci tejföl, 3 egész tojás, kis vanília és 1 kávéskanál szódabikarbóna. A deszkán jól összegyúrva kidolgozzuk, késfok vastagságúra kinyújtva formákat szűrik álunk ki belőle és tetejét villává ,kissé megszurkálva, nem nagy tűznél világos barnára sütjük. Főtt csókocskák: 15 dkg cukrot, 4 tojás fehérjével üstben habverővel — egy lábas forró vizbe téve — sűrűre verünk. A forró vízből kivéve még egy ideig verjük, aztán darabos diót vagy mogyorót (kb. 6—10 dkg) keverünk hozzá. Bekent, lisztezett tepsibe apró csókokat formálunk, langyos sütőben inkább szárítjuk, mint, sütjük. Vaníliás kifli. 28 dkg vajat halhúsra keverve, 7 dkg tisztított mandulát darálva. 7 dkg porcukrot és 17 dkg lisztet teszünk hozzá. —' Deszkán összegyúrjuk, apró kifliket formáltunk belőle, megsütjük és még forrón vaníliás cukorban meghempergetjük. Szent János-kenyér torta. 6 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzá adunk már előre elkészített, magvától megtisztított és megreszelt Szent János-kenyeret és két evőkanál lisztet. Végül a 6 tojás kemény habját könnyein közzé vegyítjük és kikent tepsiben egyenletes tűznél megsütjük. Sütés után rögtön szeletekre vágjuk. Kávé szollwerek. Fél kiló cukrot barnára pirítunk és ha egészen fölolvadt 1 és fél deci tejszint öntünk hozzá és addig főzzük, míg a próbacsöpp a tányéron megkeményszik. Aztán levesszük a tűzről és addig kavarjuk míg egészen eskrü lesz és nem folyik .szót a vajjal megkent márványlapom Félig kihűlt állapotban kockára vágjuk és hártyapapirba csomagoljuk. Mézes csók. 28 dkg lisztet vegyítsünk össze 14 dkg porcukorral, 1 kávéskanál szódabikarbónával, 1 kávéskanál tört fahéjjal, egy késhegynyi tört szekfaszeggel, 7 dkg darált dió vagy mandulával. Azután 2evőkanál mézzel és 2 egész tojással gyúrjuk össze jól tésztánál, nyújtsák ki csókoknak, vízzel egy kicsit megkenve tegyünk mindegyik közepébe egy-egy fél bánnászott mandulát. Kikent tepsiben csendesebb tűznél sütjük. édességek Aprósütemény. (Karácsonyfára alkalmas..) 23 dkg vajat 23 dkg cukorral habosra, keverünk, hozzáteszünk 2 egész felvert tojást, egy fél kávéskanál sót, egy fél kiló lisztet, melybe 4 kávéskanál sütőport vegyítettünk, 13 dkg tisztított, darált mandulát, egy citrom reszelt héját és 2 kávéskanál tört fahajat. Deszkán liszttel meghintve többször összezajlogatjuk a tésztát, végül vékonyan kinyújtják és különféle formáikat szurkálunk ki belőle. A közepeibe gyüszüves lyukakat szúrunk, hogy a pamutot könynyen átfűzhessük, 7 perc alatt világosbarnára sül. Dióstangii: 5 tojás felvert habjátlót összekeverünk, lassan kint hozzá, adott fél kg porcukorral. Ennek háromnegyed részéhez hozzákeverünk egy fél kiló darált diót, pár csöpp rumot, késhegynyi tört fahajat. — Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lelapitjuk, a maradék cukros habbal megkenjük ás tetszés szerinti nagyságú rudaikra vágják. Fehér viasszal kikent tepsibe sütjük. Fügés pite. 40 dkg lisztet, 20 dkg vajat, 4 marék cukrot, egy kis citromhéját jól szétdolgozunk és egy egész tojással és egy tojás sárgájával összegyúrjuk. Jó,sokáig pihenni hagyjuk. Egy részt félretéve kinyújtva tepsibe tesszük, barack, vagy hibiakeszzel megkenjük és a következő keveréket tesszük rá: 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, teszünk bele 20 dkg őrölt diót, 12 dkg porcukrot és vagy 10—12 drb apróra vágott fügét. A tetejébe a félretett tésztából rácsokat rakunk és hirtelen megsütjük. Mandulakifli: 28 dkg hámozatlan darált mandulát vegyitünk össze 26 dkg jó vaníliás porcukorral. Azután 4 tojás fehérjének kemény habját keverjük hozzá és darabos cukorral meghintett táblán kis kifliket formálunk, melyeketkikent, ki lisztezett tepsiben gyenge tűz mellett, megsütjük. Töltött ostyaszeletkék, 2 tojás nagyságú friss vajat habosra keverünk. Hozzáteszünk 2 tojás sárgáját, 2 jó evőkanál porcukrok két és fél szelet pushitott csokoládét és ezzel még 20—25 percig kavarjuk. — Azután, adjunk még hozzá egy marék hosszúra vágott mandulát és kenjük ujjnyi vastagon karlebadi ostya közé. Ha már megkeményedett kis szeletekre vágjuk. 1929. XII. 7. ASSZONYOK NAPJA~*1^ Mandulás gyűrűk. 20 dkg cukrot 4 tojássárgájával egynegyed órahosszat keverünk, egy csipet reszelt gyömbért, egy kávéskanált fahéjat, 4 drb tört ,szekfaszeget, 25 dkg tisztított darált mandulát és végül 20 dkg lisztet keverünk hozzá. A jól kidolgozott tésztából kis gyűrűket formálunk, melyeket tojássárgá;jával megkenünk, mandulával megszórunk ésgyenge tűznél sütünk. Cakes: 25 dkg vajat habosra keverünk, 10 dkg porcukrot, 3 keménytojás megneszelt sárgáját, 37 és fél dkg lisztet, 2 evőkanál rumot tetszünk hozzá, kis koszorúkat formálunk belőle és gyorsan megsüt Meleg italok az ünnepekre Békeital. 25 dkg cukrot 6 tojás ,sárgájával habosra keverünk és 2 narancs és 2 mandarin levét csurgatjuk bele. 1 üveg jó vörös borban a 2 mandarin finoman lehámozott héjját felforralják. a héjat kiszedjük és a bort folytonos keverés (habverővel) mellett a tojás közé keverjük. Forró gőz fölött pezsgős poharaikat melegítünk és a bérceitalt bélétől íve gyorsan szervírozzuk. Nektár: 1 liter vizet, 1 liter fehér bort, 25 dkg culkorral felforralunk. A tűzről levéve egynegyed liter arrakot öntünk hozzá, egy-két jól meghámozott véribély narancsot szeletelünk gyorsan bele és nagyon forróa tálaljuk. Mandulatej (a gyermekeknek) 6 ■keserű mandulát megtisztítunk finomra vagdalunk és 1 liter tejjel, darabka fahéjjal, kis finoman hámozott citromihéjjal. 10 dkg cukorral párszor fel hagyjuk forrni. Közben 6 tojás sárgáját 2 evőkanál hideg tejjel elhabarunk és a forró tejet folytonos kavarás mellett hozzátöltjük. — Poharaikba töltve, mandulás süteménnyel tálaljuk. Pezsgőpuncs. Fél kg cukorból vízzel szörpöt főzünk, melybe 1 ólt,rom és 1 narancs reszelt héját és utóbbinak levét tesszük. Még öntünk hozzá öt citrom levét 1 üveg pezsgőt, tiszta fehér ruhán átszűrjük, végül még 1 és fiel deci arrákot öntünk rá. Tojásospuncs: 3 bögre könnyű fehérbort összekeverünk 1 citrom levével és kevés lereszelt héjával 3 jó evőkanál cukorral és 3 egésztojással. Tűzön habverővel sűrű haibiba verjük. Poharakba töltve ezüst kanállal tálaljuk. Piskótát adunk hozzá. Angol puncs. Mély tálba teszünk 12 és fél dkg cukrot, kevés finomra hámozott citromihéjat, egy egész citrom levét. 3 és fél deci rumot és 3 liter forró vizet töltünk rá, mikor a cukor elolvadt, forrón tálaljuk. Tehetünk bele vékony ananász, vagy vérbéli narancsszeleteket. Családi punct. 35 dkg cukron ledörzsölink egy narancs héját és tálba rakjuk. 2 narancs levét facsarjuk rá és leöntjük 1 liter forró vízzel, egynegyed liter rummal és 1 üveg forró vörös borral, jól összekeverjük az egészet és tálaljuk. Karácsonyi puncs: 1 üveg vörös és 1 üveg fehér bort felforralunk és összekeverjük 1 liter forró finom teával és 2 és féldeci rummal. ízlés szerint teszünk hozzá cukrot és esetleg kévé® konyakot. Illatos, finom, tartós a régóta kedvelt VERSENY SZAPPAN Egy darab 36 fillér kapható egyedül csak SZAB© BÉLA drogériájában Miskolc Színházépület Alapíttatott ezelőtt 35 évvel