Mozgó Világ, 1981. július-december (7. évfolyam, 7-12. szám)

1981 / 10. szám - MONTÁZS - Könczöl Csaba: "Ó, Mister Alkohol..." - Szemelvények innen-onnan

■ A szeszes italok kiskereskedelmi forgalma 1951-55 között: ■ „A tömény szeszes italok fogyasztói ára és a ti­losan előállított pálinka alacsony »önköltsége« kö­zött mutatkozó nagy különbség mind a saját ház­tartási szükséglet előállításában, mind az értékesí­tésre történő főzésben fokozottan érdekeltté tette a munka nélküli haszonra törekvőket. A pálinkafő­zés nyersanyaga mindinkább az étkezési cukor lett. Egy kilogramm (ma is csak 14 forintba kerülő) kris­tálycukorból kb. egy liter 40-50 fokos pálinka állít­ható elő... A mai zugfőző korszerű (?) eszközök­kel dolgozik: nyersanyaga az étkezési cukor, mely­hez bárhol, bármilyen mennyiségben könnyűszerrel hozzájut. A főzéshez szükséges hőenergiát propán­bután gáz szolgáltatja. A már »iparszerűen« terme­lő zugfőző áruját literenként 50-55 Ft-os áron »nagyban« értékesíti; a közvetítők a pálinkát az iparvidékekre, bányavidékekre szállítják, ahol 100- 110 Ft-os áron adják el a fogyasztóknak.” Kalmár Gyula pénzügyőr alezredes: A tilos pálinka­­főzésről. Alkohológia, 1976/1. ■ „Az alkoholisták gyógykezelésével kapcsolatos költségek és népgazdasági veszteségek nagyság­rendje egyes megállapítások szerint 1970 óta eléri vagy megközelíti az alkoholos italok eladásából be­folyó állami bevételt.” Dr. Szénási Géza legfőbb ügyész 1975. évi parlamenti beszámolójából ■ „Az 1975. évi országgyűlésen hangzott el, dr. Szénási Géza mondotta, hogy megbízható becslések szerint az alkoholizmus népgazdasági kiha­tásai 1970 óta elérik, sőt fokozatosan meg is ha­ladják az alkoholból származó állami bevételeket.” Dr. Várady Géza: Az alkohol és az alkoholizmus. Bp. AEOR kiadása, é. n., 30. old. ■ „Az alkoholártalom közvetve jelentkező, igen súlyos, tartós, több generációt érintő egészségi, er­kölcsi, kulturális és anyagi kártevései az alkoholfor­galmazásból származó magas állami bevételeket fel­emésztik vagy túllépik." Dr. Samu István: A káros mértékű hazai alkoholfo­gyasztásról. Kritika, 1981/2. ■ „Régen elvégzett gazdasági számítá­sok igazolják, hogy ha (az állam) az alkoholizmus minden negatív gazdasági következményét (...) mérlegre tenné, csak passzívumra számíthatna.” Hovanyecz László: Megvan a bűnös? Kritika, 1981/4. ■ Az alkoholtartalmú italok forgalmi adója 1971. I.­1-én: finomszesz kommersz rum (palack) komm. pálinka 93% ürmösbor 29% (palack) 93% habzóbor 29%0 különleges pálin­ka (palackozott) 88% pezsgő (pa­lack erjeszté­­sű) 12% likőr (palack) 86% pezsgő (tar­tály erj­esz­té­sű) 29% brandy Sör: világos A vendéglátóiparban forgalomba hozott alko­holtartalmú italok után a fentieken túl 4%-os ven­déglátóipari forgalmi adót is felszámítanak. Vincze Imre: Árak, támogatások a gazdaságirányí­tás reformja után. Bp., 1971. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 269-270. old. ■ A szeszes italok termelői és fogyasztói árai kö­zötti átlagos eltérés 1980-ban, százalékban meg­adva: bor +20,7% sör +54,6% égetett szesz + 72,2% Heti Világgazdaság, 1981. május 30., 5. old. ■ „A népgazdaság egyensúlya megfontolandóvá teszi az alkohol-forgalmazás korlátok közé szorítá­sát. Elsősorban azért, mert a milliárdos adóbevéte­lek az államháztartás szempontjából megtervezhe-Magyar statisztikai zsebkönyv,Bp. 1956. Összevetésül: (hordós) 5?% Kinizsi 52% Év Bor Sör Rum, pálinka (50-osra átszámítva) Likőr 1951 89 99 6,3 2,7 1952 83 124 11,1 2,6 1953 71 165 12,3 2,9 1954 70 196 17,9 4,6 1955 52 232 millió liter 195 5,6 1960 142 363 16,6 6,6 1970 199 612 35,1 85 1974 237 694 43,8 9,0 Alkohológia, 1976/3. 125. old. 91% bor 19% 85% barna 52%

Next