Nefelejts, 1866. január-december (8. évfolyam, 1-52. szám)

1866-12-30 / 52. szám

Eredeti levelezések. Debreczen, 1866. jan. 5. (Farsangi hírek.) Mint mindenütt a hazában, úgy ná­lunk is zajos lesz a farsang, az év utolsó napjait megelőző napon a helybeli kereskedők fényes táncrestélyt rendez­tek, mely meglehetősen sikerült, daczára, hogy a haute volée-k közöl alig vettek néhányan részt. Megvallom az igazat, e dolgot nem tudom helyesleni, mivel épen a mai napok, hol mindenki, ellen és jó barát testvérként kezet nyújt, legkedvezőbbek arra, hogy kimutassuk, miszerint ezentúl nincsenek elkülönzött osztályok közöttünk. Az új színházban fényes álarctos bálokhoz tesznek elő­készületeket, s hiszszük, hogy elég népesek fognak lenni, mivel épen ez időre esik Debreczenben az országos vá­sár is. A idei farsangi bálok közt azonban minden esetre leg­népesebb fog lenni az országos hírű tánctművészünk M­ü­l­­ler Lajos úr által rendezendő tánczestély, mely nagysze­rű előkészületekkel folyó hó 26-dikán tar­tozik meg az új színházban. E bálra az egész város előkelősége készül, és sokan nagyon fényes eredményt föltételeznek róla, mivel nem csak egyszerű tánczestély lesz, hanem a mester által ma­zán művészi módra betanított tánczokat fognak a gyerme­kek lejteni. A múlt évben volt alkalmunk egy ily bálnak szemtanúi lenni, s az igazat megvallva, várakozásunkat fö­lülmúlta. Nemrég városunkon átutazott Bleyer Jósef táncz­­mester adott ilyszerű bált, hol hasonlóul fényes közönség vett részt. Bálkirálynő Szunyogh Olga az alföldi szép­ség volt, bár többen is versenyeztek Páris almájáért, mint Fé­nyes Erzsi, Huzli Louiz és Becsky Coelestin k­­a. Az eddigi viszonyok úgy állanak, hogy a casino-bálo­­kon kívül még a jogászok is, kik igen szép számmal van­nak és nagy erővel rendelkeznek, hasonlóul bált fognak adni. Az egyes bálokról később fogom tudósítani t. olva­­sónőimet. A divat valamennyire kezd magyarosodni a nők­nél is, az ifjak azonban — dicséretekre legyen mondva — nem hányták el nemzeti öltönyeiket. Végül e lap kedves olvasónőinek szép farsangi napokat kiváltva jelen levele­met bezárom. Fekete Turul. Ő Felségével herczeg Auersperg főkamarás és gróf Grünno főlovászmester foglaltak helyet. — Minden terítéken egy császárzsemlyét, franczia nyelven nyomatott ebédprogram­­mot talált a vendég, elül 8 pohárral, melyek mind külön­böző alakúak voltak. Az ebéd húsz tál ételből állt, me­lyekhez különböző fajú borok szolgáltattak. Minthogy azon­ban Ő Felsége a sört inkább kedveli, mint a bort, annál­­fogva leves után kívánatra sör is töltetik. Borok közöl a következők fogyasztottak : leves után madeira vagy cherry, aztán chablis vagy montrachet, chateau lafitte és margeau, johannisbergi, moseli és champagnei, csemegebor pedig tokaji aszú. A leves angol, a csemege chinai porczellán tá­nyéron adatik fel, minden más ételnél a teríték, tálak, tá­nyérok és evő­eszközök tömör ezüstből készítvék, ellátva a császári czimerrel. Az étkeket 20 pinczér viszi a konyhá­ból az első csarnokba, hol azokat az asztali szolgák veszik át. A terítéket gálába öltözött vadászok és szolgák válto­gatják. A szomszéd­ teremben katonai- és czigányzene ját­szik. Ó Felsége gyorsan szokván étkezni, az ebéd alig tart egy óráig. Anisette után Ó Felsége elhagyja az asztalt és vendégeivel együtt a szomszédterembe lép, könnet, mi­után egyesekkel szót vált, szobáiba vonul vissza. — Ez jel a távozásra, s a vendégek szivaraikat meggyújtva elsietnek, mert az udvari etiquette tiltja a királyi termekben a do­hányzást, habár maga Ő Felsége erős dohányos, és több­nyire virginiai szivarokat szív Egyveleg. A lefolyt országos örömnapok egyik élményét, a bu­dai királyi várban adott udvari ebédek egyikét így írja le egy lap: A koronaterem hosszában van felállítva az asztal, s a világítást mintegy 1800 apollo-gyertya adja meg, me­lyek minden ebédnél újakkal cseréltetnek fel, m­ég akkor is, ha nem égtek tovább egy negyedóránál. Midőn sok ven­dég van, még egy asztal állíttatik fel, mely „m­arsall-asz­­tal“ nevet visel. A terített asztal lakva a legválogatottabb czukorművekkel, csillog minden országok szőlőnedveitől s kedves látványt nyújt az inyencz szemeinek. Midőn az ün­­nepileg öltözködött vendégek a mellékteremben összegyü­lekeznek, Ő Felsége, kíséretével együtt, az étterembe lép, hová a meghívottak követik az Uralkodót, s a szokásos fő­hajtás után helyet foglalnak az asztalnál. Ő Felsége rend­szerint közepén ül, s csak egyes kiválasztottak vannak köze­lében, kiknek nevei a terítéken láthatók; a többiek oda ülnek, hová nekik tetszik. A legközelebbi udvari ebédek alkalmával többnyire Majláth György, udv. cancellár ő excja volt szerencsés az Uralkodótól jobbra helyet foglal­hatni, míg balra gróf Eszterházy Mór ő excja, és szemközt A jp'Ijpt:p©“&iatal számára. Nem véljünk, hogy érdektelen lesz, ha olvasónőink­kel a néha annyira túlfizetett h­ajkenőcsök és hajolajok ké­­szítésmódjáról néhány eredeti recipét közlünk. Egyszerű hajkenőcs-alap. Ezen alapból igen nagyszámú s a legfinomabb haj­ke­nőcsök készülnek. Lapos serpenyőben melegítsünk meg egy-egy rész tim­­sót, konyhasót és rózsavizet, 400 rész fris disznó-zsirt,200 rész marha-fagygyút; ezt folytonos keverés mellett gyönge forrásba hozzuk, azután vászonruhán átszűrvén, félretesz­­szük meghűlni. Most a tömeget tiszta eső- vagy folyóvízben jól ki­mossuk, s azután 3 rész benzoel­l/1 rész folyékony storax és 20 rész rózsavízzel erősen összekavarjuk ugyanazon serpenyőben — gondosan lehabozván — gyengén felforral­juk, azután meleg helyre teszszü­k leülepedni, s végre tiszta gyolcsdarabon újra átszűrjük. Stearin-hajkenőcs-Ötven rész tiszta zsír és tiz rész stearin összeolvasz­­tatnak, azután 3 rész narancsvirágviz és 2 rész illatos olaj kevertetnek közé. Kristályos hajolaj: Két és fél font fris mandolaolaj és 6 lat czitromolaj, fél font czetvelővel összeolvasztatnak. A czetvelőt egy por­czellán csészébe tévén, azt egy forró vízzel telt fazékra il­lesztjük, s miután elolvadt, hozzá öntjük az olajakat, s ha a folyadék már egészen tiszta s nem úszkálnak rajta apró darabkák, valamely kedvelt illatszer gyorsan közéje önte­tik. Ezután melegített tégelyekbe öntjük ki, a melyekben igen lassan kell kihűteni. Ha a tömeg gyorsan kihűl, nem lesz kristályos, csupán egy átlátszó tömeg.

Next