Népszabadság, 1957. június (2. évfolyam, 128-153. szám)

1957-06-28 / 151. szám

10 Ennyi időt töltött a távoli, hatalmas országban a magyar gépállomási delegáció. Santung tartományban, Csiang városában megszervezték a kez­deti nehézségeken átsegítették a „Kínai —Magyar Barátság” gépállomást. Az ő segítségükkel honosították meg itt a korszerű gépi technikát. Az ökör von­tatású faeket felváltotta a traktoreké, a kezdetleges cseplési mód­szert a cséplőgép, a kombájn. 1955. novemberében indult útnak Vaderna József, a Bajnai Gépállo­más igazgatója, Bán­házi Gyula mérnök, az FM gépállomási főigazgatósá­gának osztályvezetője. Veres Árpád, a Pátyi Gépállomás mezőgazdásza és Büdi László szerelő, az Újcsanálosi Gépállomásról. Fél esztendei legényélet után, nagy boldogságukra, júniusban megérkezett utánuk a család is. Most pedig újra itt vannak hazájukban, s szívesen emlékeznek visz­­sza a Kínában eltöltött időre, szeretettel idézik élményeiket. Megszűnt a homokos kenyér 1955-ig csak hallomásból ismer­ték a cséplőgépet Csiang járás la­kói. Nagyon elmaradott módszer­rel végezték a cséplést, a közös szérűn. Homokra terítették a ga­bonát, s ökörrel vagy szamárral kőhengert járattak rajta. Hogy minden mag kiperegjen, kilenc­­szer-tízszer kellett forgatni és megismételni a hengerezést. A szemek ki is peregtek, de elkerül­hetetlen volt a homokkal való ke­veredés. Kenyérevés közben a fo­gak közt csikorgott a homok. Megszokták. Megszokták, mégis nagy öröm­mel fogadták a cséplőgépek meg­jelenését. A gép nemcsak a ne­héz, fáradságos munkától szabadí­totta meg őket, hanem tiszta, jó kenyeret tett az asztalra. Meg­szűnt a homokos kenyér... A gépek s a gépszeretet ered­ménye a termelőszövetkezeti moz­galom fejlődése. Csiang környéke sűrű, de csupa apró település. Minden falu egy-egy nagy család, szinte mindenki rokon, 30—40 csa­lád alkot egy közösséget. Kezdetben ezek a kis települé­sek önálló termelőszövetkezetet alakítottak. 1955-ben 1275 közös gazdaságot számoltak. Ma tíz „maramai” szövetkezet működik. A gépállomás létezése óta meg­szűntek az egyéni gazdaságok, Csiang szocialista járás lett, buzogányszerű?” — kíváncsiskod­tak. A végére jártak. Megvették, hazavitték, felszeletelték és meg­­ették. Nagyon rossz volt. De azért hősiesen elfogyasztották. (Az első, de nem az utolsó hősi étkezés!) Másnap meg is bánták. Mindany­­nyiam gyomorfájással ébredtek. Napokkal később megtudták, hogy a titokzatos gyümölcs ana­nász volt, csak éppen éretlen, be­főzésre váró... Október 1 Pekingben Csillog a város, mindenki ün­nepel Kína felszabadulási évfor­dulóján. Mintha dézsából önte­nék, zuhog az eső. Az időjárás azonban nem zavarja a díszlépés­ben menetelő katonákat, a felvo­nulásban részvevő, a népi operák mesealakjait megszemélyesítő művészeket, a sportolókat, senkit. Még a tibeti buddha papokat sem, akik teljes díszben pompáznak s a hömpölygő tömeggel együtt tapsolják, éltetik a népköztársa­ságot. A Pekingben tartózkodó külföl­diek és a kínai nemzetiségek képviselői számára a másnap je­lentett feledhetetlen élményt. Meghívást kaptak a „nyári csá­szári palotába”. Először a palota nép ajkán megmaradt történetét ismerték meg. Több száz évvel ezelőtt va­lamelyik császárnő (a nevet ne­héz lett volna megjegyezni) ret­tenetes adóval sújtotta a népet. Háborúzni akart a japánokkal, arra kellett a pénz. A háború az­után elmaradt, de a szegénység verejtékéből összeszedett vagyon­nak talált helyet a császárnő. Pe­­kingtől 20 kilométerre felépít­tette a gyönyörű nyári palotát. A császári méltóság akkor még nem gondolta, hogy rezidenciája év­századok elmúltával a nép szó­rakozó és kirándulóhelye lesz. Október 2-án sok-sok nemzet képviselőinek zajától, vígságától volt hangos a palota és kertje. Megcsodálták a 25 holdon léte­sített mesterséges tavat, végigsé­táltak a tó mellett húzódó másfél kilométer hosszú fedett folyosón, amelynek művészi fafaragványai­­val, gyönyörű festményeivel nem tudott betelni a szem. A nap fénypontját a bál jelen­tette. Feledhetetlen kép: német zenekar játszik, a parketten tán­cospárok. Japán nő és csehszlovák férfi, kínai gésa és magyar mér­nök ... Az egyik félreeső sarok­ban pedig Veres Árpád, a dele­gáció agronómusa angolul társa­log egy tibeti lámával. Hitte vol­na két évvel ezelőtt? Nem. S nem hitték volna a többiek sem, pedig bekövetkezett, sőt, már a múlté, de olyan jó visszaemlé­kezni. Bánhidi Éva C'&4&t€4hid& fól'foCb&n'f% 000 Késsel-lábbal... A magyar küldöttségnek csak egy tolmácsa volt, s ahány tagja volt, annyifelé dolgozott. A tol­mács többnyire az igazgató mel­lett tartózkodott. Történt egyszer ott-tartózkodá­­suk legelején, hogy a műszakiak egy teherautót akartak kipróbálni. Eltűntek autóstul, s hiába várták vissza őket. Senki nem tudta, ho­va mentek. Ők ugyan bejelentet­ték a műhelyben menetelük cél­ját, csak éppen senki nem értette meg. Személygépkocsival indul­tak keresésükre. Szerencsére az „expedíciós” csoportnak könnyű volt a dolga, mert Csiangban a magyarok voltak az egyedüli európai emberek, így útközben mindig kaptak jelentést: erre mentek! Valahol egy országúton találtak rájuk, a kocsit javítot­ták ... A műhelyben krétával boldo­gultak. Amit kézzel-lábbal nem tudtak megmagyarázni, azt fel­rajzolták egy táblára. Az idő mú­lásával megtanulták kínaiul a szerszámok nevét és a gyakran használatos mondatokat. Ennek nagy hasznát vették más gépállo­mások látogatásakor, ahol a ma­gyar traktorok minőségét vizs­gálták. — Csega tholatyi hao pu hao? (Jó-e a traktor?) — kérdezték. Ha azt a választ kapták: — Tin hao! (Jó) —, nem volt probléma. Ha azt mondták „nem”, meg kellett keresni a hibát. Dehát azért men­tek oda, hogy segítsenek. Jártak gépállomásokon, tsz-ek­­ben, állami gazdaságokban, de jár­tak Pekingben, Kantonban is. Ott is sok élmény került a tarisz­nyába. „A kíváncsi ember gyorsan öregszik", de egyéb következménye is lehet... Több mint tízezer kilométeres út után magyarjaink megérkez­tek Pekingbe. Ellhelyezkedtek a szállodában, búcsút mondtak kínai kísérőiknek, mondván: fáradtak, nyugovóra térnek. Ezek voltak a szavak, de mások a tettek. Csábí­totta őket az ismeretlen város. Sé­tára indultak. ..Egy gyümölcsüzlet kirakata előtt megragadtak. „Mi­féle lehet az a gömb alakú, rücskös NÉPSZABADSÁG 1957. június 28. péntek A gabona érése és az aratás Az elvirágzott búzánál a meg­termékenyült virágban megkez­dődik az új növény „alapjainak lerakása”. Ez nem más, mint a magban levő csíra teljes kifejlő­dése és a táplálékanyagok felhal­mozódása. A virágzástól számít­va — hazai megfigyelések szerint — mintegy 14—16 nap kell ahhoz, hogy a gabonaszem a tejelérésig, tehát teljes nagyságának kifejlő­déséig eljusson. A növekedés eleinte rohamos, később lelassul. A fejlődő búzaszem alapi részén hozzá van nőve a virágtengely­hez, ezenkívül két virágpelyva is körülveszi, és ezek a pelyvák tel­jesen beburkolják a szemet. A szem növekedése előtt a szár­ban és levélben „tartalékban levő” szénhidrátok és nitrogéntartalmú anyagok most tovább vándo­rolnak a szembe. Ebben az idő­szakban már az asszimiláció szin­te teljes terméke is a szem nö­vekedését szolgálja. A tejelérés­ben a szemet tejszerű pép tölti ki, amelynek túlnyomó része eb­ben az időben keményítő. A következő érési fok a viaszérés. Ez már a leveleken is meglátszik, mert az alsó levelek, majd a szár is alulról felfelé, fokozatosan el­sárgul, a klorofil felbomlik, az asszimiláció csökken, majd telje­sen megszűnik. Az oldható szén­hidrátok lerakódása meglassúdik, a nitrogénanyagok raktározása azonban még tovább tart. Ez a magyarázata annak, hogy például a korán aratott árpa fehérjében szegényebb. Ez jó a sörgyártásra, a takarmányozásra azonban a viasz- vagy sárgaérés végén vá­gott, tehát nitrogénben, fehérjék­ben gazdagabb árpa a jó. A viaszérésben a kalászpelyvák még szorosan zárják a szemet, a szem állománya már nem tejes, hanem viaszszerű, de körömmel még könnyen szétvágható. A szem és pelyvalevelek is elvesztik zöld színűket és pár napon belül be­következik a teljesérés. A búza­szem víztartalma a viaszérésnél még 25—40 százalék, a teljesérés­nél 15—20, a túl- vagy holtérés­nél pedig 12—13 százalék. A teljesérés időszakában a búzaszem alapi ré­sze már elválik a virágtengelytől és csupán a pelyvák tartják a ka­lászban. A Fleischmann és Bán­kúti búzák pelyvája általában szorosan fogja a búzaszemet, te­hát még a teljesérésben sem pe­reg olyan könnyen, mint egyes ré­gebbi hatvani fajtáké, amelyeknél teljesérésben a pelyvák szét is nyíltak. A teljesérés idején az egész nö­vény elsárgult, a levelek töredez­nek, s a kalász is könnyen törik. A növény ilyenkor már biológiai­lag teljesen érett, a magban a csí­ra teljesen kifejlődött s alkalmas arra, hogy elvétve egy új növény kiindulása legyen. A teljes égést pár napon belül a túlérés vagy holtérés követi. Ebben az időszakban a szár már rugalmasságát is elveszíti, le­rogyik, a pelyvák kinyílnak, s a kalász ütésre törik, vagy szórja a szemet. A túlérett búzaszem is elveszíti hamvas, pirosas színét, megfakul és a belőle őrölt liszt minősége lényegesen gyengébb, mint a viasz- vagy teljesérésben aratotté. Mindezt azért hasznos most tudni, mert az aratás előtt állunk. A búza viaszérésben kézi kaszá­val vagy kévekötő-aratógéppel aratható. Tulajdonképpen ezekkel az eszközökkel ez a legjobb ara­tási időszak, mert a szemek még nem szóródnak, a kalász még nem törik, s a nem teljesen kész nö­vénye a keresztekben utóérik, ki­szárad. Kombájnnal akkor aratható a búza, amikor a viaszérés befeje­ződött és teljes érésbe megy át, a búzaszem alapi része már levált a virágtengelytől, tehát kicsépel­hető. A másik feltétel a szárazság, vagyis, hogy a szem víztartalma okvetlenül 20 százalék alá csök­kenjen. Ez azért fontos, hogy a gép ne kenje szét a magot, más­részt, hogy a további szárítás, majd raktározás veszteség nélkül lehetővé váljon. H. S. Sitárczki Hen­rik Zetoros el­ső lett a tava­szi növényápo­lási verseny­ben. Dunaszentgyörgyi helyzetkép Beszélgetés egy községi gazdasági felügyelővel (Tudósítónktól.) A napokban beszélgettünk Fi­­scher Ferenccel, Dunaszentgyörgy község gazdasági felügyelőjével. Fischer elvtárs válaszaiból képet alkothatunk egy 3000 lakosú falu megújult életéről, munkájáról. Milyen a lakosság általános hangulata? Az emberek többsége biza­kodó. Akadnak még ugyan kétke­dők, akik ideiglenes állapotnak tekintik a kedvező változásokat, de a tények azt mutatják, hogy megnőtt az emberek hite, kezde­ményező bátorsága. Tehát nagyobb lett a termelési kedv? Évek­­ óta nem volt ilyen gyönyörű a dunaszentgyörgyi ha­tár, mint ezen a nyáron. Tavaly még sok helyen láthatott elha­gyott parlagföldeket az ember, az idén felszántottak, bevetettek minden talpalatnyi földet. Jók a terméskilátások, de ez nemcsak az időjárásnak köszönhető. Na­gyobb igyekezettel, szorgalommal dolgozik most a parasztság, mint az előző években. Példaképpen említem, hogy már másodszor ka­pálják a kukoricát és átlagosan háromszor megpermetezték a szőlőt. Igaz-e, hogy megnőtt a föld értéke, becsülete? Igen, nagyobb lett a föld érté­ke, ami az árak emelkedéséből is eltűnik, de nagyobb lett a gazdák földéhsége is. Százötven gazda 460 kataszteri holdat igényelt a tarta­­ékterületekből. Természetesen a­anács nem elégíthetett ki ilyen meghökkentő igényeket. Hogyan tükröződik a termelési kedv növekedése a gazdálkodás színvonalában? Kezdhetem azzal, hogy­­mind többen fordulnak hozzánk problé­máikkal, kérnek tanácsot bizo­nyos esetekben. A télen ötvenen végezték el az ezüstkalászos tan­­folyamot. Ez év tavaszán az egyé­nileg gazdálkodók csaknem 6000 holdon dolgoztattak a gépállomá­si gépekkel, a tavalyi 2000 holddal szemben. A takarmány kérd­és is megoldódóban van. Részben a ré­tek lecsapolása útszín, részben másodvetésekkel és nem utolsó­sorban 500 köbméter silótakar­mánnyal. A műtrágyahasználat már hagyományos dolog a falu­ban. Mégis lényeges változásokról számolhatok be. Kálisóból tavaly 20, az idén 160 mázsa fogyott­­el; pétisóból tavaly 70-et, az idén 200 mázsát vásároltak a gazdák; bio­­szuperfoszfátból tavaly 40, az idén 160 mázsát szórtak a földek­re. De például pétisóból tavaly is, most is több fogyott volna. Mit tud mondani a szerződéses termelésről? A legutóbbi években megfeszített propagandával is nehezen ment a szerződéskötés, az idén pedig szinte m­inden propaganda nélkül 20 százalékkal több szerződést kö­töttek borsóra, dohányra, papri­kára. Sajnos, a borsóval nem volt szerencsénk, mert a Paksi Kon­zervgyár nem hajlandó átvenni a termést. Hogyan áll a község az adó­fizetéssel? Erre a kérdésre röviden vála­szolhatok. A második negyedévi adókivetést 102 százalékra teljesí­tette a lakosság. Hogyan alakult a falu vásárló­ereje? A Földművesszövetkezet segít­ségével ezt is megmondhatom. A második negyedévi mérleg már jú­nius 15-én tíz százalékkal jobb volt a tavalyinál. Közel másfél­­millió forint értékben vásárolt a falu lakossága. Az italbolt forgal­ma (ez éppenséggel nem dicsőség!) csaknem megháromszorozódott. Még egy érdekes adat. Négy év alatt nem kelt el egyetlen szántó­eke sem, s ebben az évben 5 dara­bot vásároltak a gazdák. Végül a Szabadság Termelő­­szövetkezet helyzetéről, a tsz- és az egyénileg gazdálkodók viszo­nyáról kérünk rövid tájékozta­tást. Sokan elmondták már, hogy a szövetkezeti gazdálkodás legjobb propagandája az eredményes munka. Megállapíthatom, hogy a Szabadság Tsz egyre hatásosabb propagandát fejt ki gazdálkodásá­val. Néhány hónap alatt minőségi változáson ment keresztül a ter­melőszövetkezet. Teljes egyetér­tésiben, fegyelmezetten dolgozik a tagság. Példátlan a tsz hétéves történetében, hogy semmilyen munkaterületen nincs elmaradás. Tavaly takarmányhiánnyal küsz­ködtek, az idén bőven van takar­mányuk. Ez tükröződik a tejho­zam emelkedésében is, bár a szarvasmarha-állományt is kicse­rélték, felfrissítették. A fejési át­lag a tavalyi siralmasan alacsony 1,8 literről 9,2 literre emelkedett, az istállóátlag pedig 0,5 literről 8,1 literre. Sikerült kilábolniuk az évek óta felhalmozódott adóssá­gokból is. Tavaly és azelőtt örül­tek, ha évente egy alkalommal tudtak készpénzben munkaegység­előleget fizetni, az idén elérték, hogy havonta munkaegységenként 10 forint előleget kap a tsz min­den tagja. Tavasszal alakult meg a Már­cius 15 termelőszövetkezeti cso­port 45 taggal, 127 holdon. Várható, hogy eredményeinek hatására ősszel új tagokkal gya­rapodik a Szabadság Tsz is. Mit kell fizetni a marhalevélért? Június elsejével szabályozták a marhalevél-illetéket is az alább­ia­k szerint: 60 Ft illetéket kell fizetni a két­évesnél idősebb ló után. 30 Ft a kétévesnél idősebb szarvas­­marha, bivaly, kétévesnél fiatalabb ló után. 20 Ft jár a félévesnél idősebb vagy hízott sertés után. 15 Ft illetéket kell fizetni a két­évesnél fiatalabb szarvasmarha, bi­valy, bármely korú szamár vagy öszvér után. 8 Ft illeték jár a félévesnél idősebb juh, három- hathónapos malac és 4 Ft a félévesnél fiatalabb juh, há­romhónaposnál fiatalabb malac és bármilyen korú kecske után. Az illeték összege egy állatra szól. A marhalevélre vezetett, tulajdon­­átruházási nyilatkozatért 2 forintot kell leróni.

Next