Népszabadság, 1961. július (19. évfolyam, 155-180. szám)
1961-07-15 / 167. szám
SELYEM, REGGELTŐL ESTIG A selyem ma már nemcsak az alkalmi ruha anyaga. Nemcsak délutáni, esti ruha készül belőle, hanem a nap minden részében viselhető. Természetesen meg kell találni mindig az alkalomhoz illőt, a ruhadarab jellegének megfelelőt. A választék igen nagy, a kiskosztümhöz, gyerekruhához, de még hosszú nadrághoz is illő burettől egészen a táncruhák nylonanyagáig terjed. A selymek közül mosható a burett, a gyűrtelenített műselymek, a műselyem santung és legtöbb nylon is. Természetesen kényesebbek a pamutanyagoknál, mosásukhoz legjobb a szappanpehely, vagy az erre a célra készült szintetikus mosószer. Dörzsölni, facsarni nem szabad vállfán kell szárítani és — ha szükséges is vasalni — csak langyos vassal. Alapjában véve a selyemruha nem okvetlenül drágább a pamutanyagokból készülteknél, ezt bizonyítjuk rajzainkkal. A megadott méretekhez átlagos alakú nőt vettünk alapul. (Mellbőség: 96 cm, derékbőség: 72 cm, szoknyahossza: 70 cm.) 1. Gyűrtelenített „DaysT’-ből készült nyári ruha. Derékban nincs elvágva, így övvel — öv nélkül, egyformán csinos. Elöl kétsorosan végig gombolt. Japán ujja van, a szoknyáján két mélyen elhelyezett rátett zseb. (Három méter anyag szükséges hozzá, méterének ára 40,70 Ft.) I. Csíkos „Daysi”-ból készült lánykaruha. Szabása egészen egyszerű. Érdekessége a szoknya két pléje, amelyet készen kapható hímzett szalag díszít. A plé nemcsak dísz, ha nő a gyerek, le lehet engedni. (Két méter anyag kell hozzá, 7—8 éves kislánynak.) L. Kiskosztüm serdülő lányoknak. Anyaga gyűrtelenített műselyem santung. Szoknya levasalt szembehalokban rakott. (Négy és fél méterből kitelik, az anyag ára méterenként 44,50 Ft.) A hozzáillő petytyes műselyemsantung-blúz elkészítéséhez l.tom anyag szükséges. 4. Alkalmi komplé, zsakard ■zövésű, úgynevezett dominóselyemből. Dísze maga az anyag, amely mindkét oldalán használható pozitív vagy negatív mintával. A ruha és a kiskabát az anyag világosszínű sötéttel mintázott jobbfeléből készül, a kabátot szegélyező pánt és a ruha nyakán levő masni a baloldal sötétszínű, világosmintájú anyagából készül. (Négy méter 20 cím anyag kell hozzá, Ara 74,20 Ft.) 5. Tisztasésyem burett komplé, angolos kabát és lerakott egyenesvonalú szoknya. Nem olcsó, mert a tisztaselyemburett métere 160 Ft, és 7,60 m anyag kell a kompiéhoz, de ez az összeállítás nagyon jól kihasználható. Más-más jellegű blúzokkal szinte a nap minden szakában viselhető, az angolos kabát éveken át divatos marad. Az anyagot vasalni nem kell, mert — nem gyűrődik. 6. Ez a kabát sokkal olcsóbb, bár 1 m anyag kell elkészítéséhez. A *9 Ft-os kockásszövésű „Lyon'’-ból modern — egyszínű délutáni, esti öltözéket remekül kiegészítő, sőt, elegánssá tevő — köpeny készül. Nyaknál egy nagy gombbal csukódik. Gallérja ferdéből szabott, elálló, kissé kámzsaszerű. Ujját érdemes hosszúra hagyni, és könyökig saját anyagával bélelni, mert idén a rövidujjú köpeny a divat, de ki tudja, hogy milyent visel jövőre a divatot követő nő. 7. Aprómintás nylonból készült plisszírozott táncruha, 7,00 m anyag kell hozzá, métere 105 Ft. Gallérja és öve saját anyagából készül, rafttal kell bélelni, egyrészt, hogy jól tartson, másrészt, hogy az áttetsző anyag mintája szépen érvényesüljön. Soltész Nagy Anna Hasznos apróságok A mosogatás ■okkal könnyebb, mióta megfelelő vegyszereket kaphatunk hozzá a boltban. Még könnyíthetünk a munkán, ha a használt edényeket étkezés után rögtön kiürítjük, a zsírosat és az evőeszközt újságpapírral letöröljük és a tejes edényt hideg vízbe áztatjuk. Jó szolgálatot tesz a műanyag mosogató-dörzsölő é® a hosszúnyelű műanyag kefe. A hosszúnyelű kefe segítségével mindig néhány fokkal melegebb vízben mosogathatunk, mint anélkül. A nagyon szennyezett és zsíros darabokat könnyű letisztítani, ha a kefét egy csöpp mosogatóporba mártjuk. Papírpelenka Kiránduláskor, utazáskor, a rendes pelenka helyett használjunk papírvattát. A pelenkatartóba vagy guminadrágba éppen úgy kell elhelyezni, mint a textilanyagból készültet és ha szennyes, eldobható. *Érdemes úgynevezett nylonanyagból kisebb-nagyobb zacskókat készíteni vagy vásárolni. Mindenfélére felhasználhatók. Bevásárlásnál ilyen zacskóba tegyük a burgonyát, zöldséget, főzeléknek valót, hogy ne szennyezze a többi ételt. Ilyenben lehet a piacról savanyúkáposztát, gyalult tököt vagy kovászosuborkát hazavinni. Lehet állandó külön zacskója a kenyérnek is. Kiránduláson, tízórai csomagolásakor az ilyen zacskó megóvja a többi holmit a zsírosodástól. Gondot okoz a legtöbb háztartásban a függönyök vasalása. Nehéz egyenesre, egyenletesre húzni. Nagyon szép lesz és sima a sima vitrázs, ha mosás és keményítés után félig szikkadtan tesszük helyre és feszítjük ki. Kinőtt járókát fel lehet használni szobai ruhaszárítóként. A zsanérokat szét kell szerelni és a rácsokat két szék közé vagy a fürdőkád fölé lehet tenni, amikor éppen szükség van rá. Használaton kívül igen kevés helyet foglal el A filodendronról egyik legkedveltebb szobanövényünk régebbi botanikai nevén — Philodendron pertusum — vált közismertté. Az újabb botanikai neve Maniféra, deliciosa. Hazája a trópusi Amerika, Mexikó, itt az őserdők liánnövénye. Kúszó törzsén hosszú léggyökerek fejlődnek. Átlyuggatott, karélyozott nagy levelei fényesek, bőrszerűek. Jól fejlődik világos, mérsékelten meleg szobában. Tűző napra ne tegyük. Rendszeres és bőséges öntözést igényel, meleg időben permetezést is. Nagy levelein a por könnyen lerakódik, ezért gyakran mossuk vagy törüljük le puha ruhával. A hőingadozásra a filodendron nagyon érzékeny, könnyen megfázik, ez gyakran a levelek bámulását, esetleg a növény pusztulását okozza. Hűvösebb szobában az öntözést mérsékeljük, így könnyebben tűri az átmeneti hőcsökkenést. Lakásban a filodendron léggyökereire ne kötözzünk vízzel teli üregeket, ez nem szép. Sokkal jobb megoldás, ha a léggyökereket bevezetjük a cserép földjébe, itt, mint a többi gyökerek, részt vesznek a növény táplálékfelvételében. Gyakori eset a filodendronoknál, hogy minden egyes új levél kifejlődésekor a régi levelekből egy — a legrégibb, a legalsó — elsárgul, elpusztul. Magyarázata az, hogy a növény nem bírja a jelentősen megnövekedett lombfelületet a száraz szobalevegőn a szükséges vízzel ellátni. A növény alkalmazkodott a környezethez, az adottságokhoz, saját gyökerének a vízfelvevő képességéhez, s ha sajnáljuk is a pusztuló levelet, gondoljunk arra, hogy növényünk ezzel a saját folyamatos életét biztosítja. Sokat segíthetünk, ha az öntözést rendszeresen, gondosan végezzük, hogy a növény talaja ne száradjon ki. A leveleket lehetőleg naponta többször is permetezzük meg szobahőmérsékletű vízzel. Levélsárgulást okozhat az is, ha a szükségessé vált átültetést nem végezzük el időben. A legalkalmasabb időpont az átültetésre a tavaszi hónapok, de átültethetjük más időszakban is, ha a földlabdát a gyökerekteljesen átszőttek a cserép fala mellett A téli hónapok a legkedvezőtlenebb időszak az átültetésre, ezért inkább gyengén táplózzuk a tavaszi átültetésig növényeinket. Átültetéshez lombföld, melegágyi föld (trágyaföld) és kevés folyami homok keverékét használjuk. Az átültetéshez ne használjunk az előzőhöz képest túl nagy cserepet, elegendő, ha körül 1—2 ujjszélességnyivel nagyobb. Frissen átültetett növényt ne tegyünk léghuzatos helyre, erős napra, leveleit naponta többször permetezzük. Gyakori panasz, hogy a filodendron kedvező helyen, gondos ápolás mellett sem nevel nagy, átlyuggatott leveleket. Ennek az a magyarázata, hogy a kertészetek rendszerint nem a törzsfajt, a Monstera deliciosát, hanem ennek egy gyorsabb növésű, több szaporulatot biztosító, kisebb levelű változatát, a Monstera deliciosa var. borsigianát tartják. A filodendront könnyen szaporíthatjuk. Különösen a felkopaszodott, a hosszú törzs végén csak 2—3 levéllel bíró példányokat érdemes erre a célra felhasználni. A felső 2—1 leveles részt, az ún. „fejdugványt” éles késsel levágjuk és ezt a léggyökerekkel beültetjük egy megfelelő — nem túl nagy — cserépbe, homokos lombföldbe. Világos, de nem napos és nem léghuzatos helyen, a leveleket naponta többször permetezve, a növény alig érzi meg a „műtétet”. A megfiatalítás után 3—4 hét múlva visszatehetjük eredeti helyére, de a levelek naponta többszöri permetezését ajánlatos ezután is folytatni. A levágott fejdugvány alatti törzset feldaraboljuk úgy, hogy minden darabon legyen egy vagy két ép szem. Ezeket a törzsön jól látható levélalap közelében találjuk. Ha hosszú léggyökerek is vannak, akkor ezeket — csak a rövid részt hagyva meg — levágjuk. A törzsdarabokat cserepekbe, vagy alacsony oldalú ládába, folyami homokba úgy ültetjük be (vízszintesen), hogy az egész dugványt kb. fél cm homokréteg fedje. A homokot mérsékelt nedvesen kell tartanunk. Néhány hét alatt a dugványok gyökeret és egy-két levelet fejlesztenek, s ekkor már önálló növényként cserepekbe ültethetjük. Szűcs Lajos Hogyan csomagoljunk repülőutazáshoz ? A nyár az utazások ideje. Sokan mennek repülővel, mert gyors, tiszta és kényelmes. Egyetlen probléma van csak: a csomagok súlyát korlátozzák a repülőgépeken. Egy személy 20 kg-ot vihet magával, ez a súly benne van a jegy árában. Ha azonban csomagja ennél nehezebb, minden kg-ért fizetnie kell az út távolságának megfelelően. És ez bizony nem olcsó mulatság. Úgy kell tehát csomagolnunk, hogy ezt elkerüljük. Először is a repülőutas jól válogassa meg, mit vigyen magával. Még kétheti külföldi üdülésre sem szükséges magunkkal vinni egész ruhatárunkat. Arra kell csak ügyelnünk, minden alkalomra legyen egy megfelelő ruhadarabunk. A csomagoláshoz, ha lehetséges, könnyű vászonvagy műanyagbőröndöt válasszunk, 2—3 kg-ot nyerünk ezáltal. Legjobb a középnagyságú, mert a szoknyákat, zakókat kiterítve tehetjük bele. A csomagolást mindig a nehezebb tárgyakkal kezdjük! Könyvek, cipők, tisztálkodószerek — a gépeken van szappan, kéztörlő — borotvaeszközök, kávéfőző, élelem — konzerv, téliszalámi — kerülnek a bőrönd aljára. Nem ajánljuk a nehéz sámfákat. Ha kevés a hely, a cipőket, kézitáskát kitömhetjük apróbb tárgyakkal: filmtekercsekkel, cipőkrémmel, cipőtisztító ruhával, kisebb kefével stb. Ezután jöhetnek a törülközők, fehérneműk — nem a férfiingek! — fürdőruhák, shortok. Ügyeljünk arra, hogy szép simán fektessük el a holmit, egyenletes szintet készítve a felsőruháknak. A pulóvereket minél kevesebb hajtogatással tegyük bőröndbe, így nem fognak meggyűrődni. A következő „szint” a férfiingeké. Ne a gallérrésszel tegyük egymásra, hanem mindig váltogatva. Ezután vigyázva belefektetjük a hosszúnadrágokat, sima női szoknyát. Tetejére kerül a zakó, szépen, féloldalasan összehajtva, kifektetve. Ha nem fér el hosszában, alul hajtsuk be egy kicsit, ne a gallérját! Végül legfelül kapnak helyet a női kartonruhák, blúzok és a kényesebb alkalmi ruha. Tetejére lehetőleg már semmit ne tegyünk. Kölnit, italt a kis repülőgépeken bőröndbe csomagolni nem veszélyes ugyan, de nem is ajánlatos. Nagy gépeken, a TU—104-en, IL —18-on nem szabad ruha közé tenni semmi folyékony dolgot. A nagy magasság általában kinyomja az üveg dugóját. Jó, ha kézben viszünk egy könnyű szatyrot, vagy vászon un. repülő-kézitáskát. Ebbe kerülnek a kölnis, italos üvegek, a termosz, az úton szükséges apróságok: gyógyszer, könyv, újság stb. A kézicsomag súlya nem lehet több 3—4 kg-nál. Gondos csomagolás után nem kell a ruhákat vasalni és semmiben sem esik kár. L. T. TÖLTOTT PARADICSOM Egyforma nagyságú almaparadicsomok belét óvatosan szedjük ki kiskanállal. Daráljunk húst — lehet maradék főtt vagy sült hús — ízesítsük finomra vágott petrezselyemzöldjével, törött borssal, sóval és dolgozzuk össze kevés puhára párolt rizzsel. Töltsük meg a keverékkel a kivájt paradicsomokat. A kiszedett paradicsom belét, kevés hagymával együtt, főzzük puhára, törjük őt szitán, majd forraljuk fel. Kevés liszttel simára kevert tejjel vagy tejföllel habarjuk be, sózzuk, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot és főzzük még néhány percig. Tegyük a léha egymás mellé a megtöltött paradicsomokat. Előmelegített sütőben 20—25 perc alatt sütjük át. RAGULEVES CSIRKEAPRÓLÉKBÓL (Egytálétel.) A megtisztított aprólékot (vehetünk hozzá konyhakész Mirelité aprólékot) kisebb darabokra vágva, forrásban levő, sózott vízbe téve, puhára főzzük. Vegyes zöldséget — amihez vehetünk a szokásos zöldségeken kívül kevés zöldbabot zöldborsót, karfiolt stb. idény szerint — puhára párolunk lefedve, kevés zsíron. Mikor puha, kávéskanálnyi liszttel szánjuk meg, átkeverjük, felöntjük kevés hideg vízzel, majd összeöntve, az aprólékból készült levessel jól átforraljuk. Főzzünk bele rizst vagy rizsgombócot, amit a következőképpen készítünk: három—négy evőkanálnyi puhára főzött rizst — lehet maradék is —, hidegen összekeverünk kávéskanálnyi zsiradékkal, egy tojás sárgájával, kevés finomra vágott petrezselyemzöldjével, csipet törött borssal és a tojás keményre vert habjával. Apró gombócokat formálva főzzük be a forrásban levő levesbe. — Főzhetünk a levesbe rizs helyett galuskát vagy adhatunk mellé pirított zsemlekockákat is. HÚSGOMBÓCLEVEL Személyenként 400 dkg húst darálunk, esetleg egy darab nyers burgonyával együtt. Hozzáteszünk kevés finomra dolgozott fokhagymát, törött borsot, sót, egy tojást és annyi lisztet, hogy kézzel kisebb gombócokat tudjunk formálni. Forrásban levő sózott vízbe téve a gombócokat, 15—20 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedve, forró zsírba tesszük. A főzővizet liszttel elkevert tejjel behabarjuk, fejforraljuk. Galuskát vagy csipetkét főzve a lébe, a húsgombócokat is beletéve, tejföllel ízesítve tálaljuk. Fél óra alatt elkészül. DARAKOCH GYÜMÖLCCSEL Főzzünk óvatosan egy liter tejbe öt evőkanálndarát, néhány percnyi forralás után tegyük félre hűlni. Négy-öt dkg vajat vagy margarint keverjünk simára négy tojás sárgájával, hat evőkanálnyi porcukorral, öt dkg darált dióbéllel, kevés reszelt citromhéjjal. Adjuk hozzá a kihűlt tejbedarát és végül a tojások keményre vert habját. Jól lezsírozott formába, tepsibe öntjük az anyag felét, bőven megszórjuk bármilyen gyümölccsel (megfelelő módon kimagozva, lehéjazva, feldarabolva), beborítjuk a visszamaradt darával. Előmelegített sütőben 15—20 percig sütjük.