Népszabadság, 1961. július (19. évfolyam, 155-180. szám)

1961-07-15 / 167. szám

SELYEM, REGGELTŐL ESTIG A selyem ma már nem­csak az alkalmi ruha anya­ga. Nemcsak délutáni, esti ruha készül belőle, hanem a nap minden részében vi­selhető. Természetesen meg kell találni mindig az al­kalomhoz illőt, a ruhada­rab jellegének megfelelőt. A­ választék igen nagy, a kiskosztümhöz, gyerekruhá­hoz, de még hosszú nad­rághoz is illő burettől egé­szen a táncruhák nylon­anyagáig terjed. A selymek közül mosható a burett, a gyűrtelenített műselymek, a műselyem santung és leg­több nylon is. Természete­­sen kényesebbek a pamut­anyagoknál, mosásukhoz legjobb a szappanpehely, vagy az erre a célra készült szintetikus mosószer. Dör­zsölni, facsarni nem sza­bad vállfán kell szárítani és — ha szükséges is vasal­ni — csak langyos vassal. Alapjában véve a selyem­ruha nem okvetlenül drá­gább a pamutanyagokból készülteknél, ezt bizonyít­juk rajzainkkal. A megadott méretekhez átlagos alakú nőt vettünk alapul. (Mellbőség: 96 cm, derékbőség: 72 cm, szok­nyahossza: 70 cm.) 1. Gyűrtelenített „DaysT’-ből készült nyári ruha. Derékban nincs elvágva, így övvel — öv nélkül, egyformán csinos. Elöl kétsorosan végig gombolt. Japán ujja van, a szoknyáján két mélyen elhelyezett rátett zseb. (Három méter anyag szükséges hozzá, méterének ára 40,70 Ft.) I. Csíkos „Daysi”-ból készült lánykaruha. Szabása egészen egyszerű. Érdekessége a szok­nya két pléje, amelyet készen kapható hímzett szalag díszít. A plé nemcsak dísz, ha nő a gyerek, le lehet engedni. (Két méter anyag kell hozzá, 7—8 éves kislánynak.) L. Kiskosztüm serdülő lá­nyoknak. Anyaga gyűrtelenített műselyem santung. Szoknya levasalt szembehalokban ra­kott. (Négy és fél méterből ki­telik, az anyag ára méteren­ként 44,50 Ft.) A hozzáillő pety­­tyes műselyemsantung-blúz elkészítéséhez l.to­m anyag szükséges. 4. Alkalmi komplé, zsakard ■zövésű, úgynevezett dominó­­selyemből. Dísze maga az anyag, amely mindkét oldalán használható pozitív vagy nega­tív mintával. A ruha és a kis­­kabát az anyag világosszínű sötéttel mintázott jobbfeléből készül, a kabátot szegélyező pánt és a ruha nyakán levő masni a baloldal sötét­­színű, világosmintájú anyagá­ból készül. (Négy méter 20 cím anyag kell hozzá, Ara 74,20 Ft.) 5. Tisztasés­yem burett komp­lé, angolos kabát és lerakott egyenesvonalú szoknya. Nem olcsó, mert a tisztaselyem­­burett métere 160 Ft, és 7,60 m anyag kell a kompiéhoz, de ez az összeállítás nagyon jól kihasználható. Más-más jel­legű blúzokkal szinte a nap minden szakában viselhető,­­ az angolos kabát éveken át di­vatos marad. Az anyagot va­salni nem kell, mert — nem gyűrődik. 6. Ez a kabát sokkal ol­csóbb, bár 1 m anyag kell el­készítéséhez. A *9 Ft-os koc­kásszövésű „Lyon'’-ból mo­dern — egyszínű délutáni, esti öltözéket remekül kiegészítő, sőt, elegánssá tevő — köpeny készül. Nyaknál egy nagy gombbal csukódik. Gallérja ferdéből szabott, elálló, kissé kámzsaszerű. Ujját érdemes hosszúra hagyni, és könyö­kig saját anyagá­val bélelni, mert idén a rövidujjú köpeny a divat, de ki tudja, hogy mi­lyent visel jövőre a divatot követő nő. 7. Aprómintás ny­lonból készült plisszírozott tánc­ruha, 7,00 m anyag kell hozzá, métere 105 Ft. Gallérja és öve saját anyagá­ból készül, rafttal kell bélelni, egy­részt, hogy jól tartson, másrészt, hogy az áttetsző anyag mintája szé­pen érvényesüljön. Soltész Nagy Anna Hasznos apróságok A mosogatás ■okkal könnyebb, mióta megfelelő vegyszereket kap­hatunk hozzá a boltban. Még könnyíthetünk a mun­kán, ha a használt edénye­ket étkezés után rögtön ki­ürítjük, a zsírosat és az evőeszközt újságpapírral le­töröljük és a tejes edényt hideg vízbe áztatjuk. Jó szolgálatot tesz a mű­anyag mosogató-dörzsölő é® a hosszúnyelű műanyag ke­fe. A hosszúnyelű kefe se­gítségével mindig néhány fokkal melegebb vízben mosogathatunk, mint anél­kül. A nagyon szennyezett és zsíros darabokat könnyű letisztítani, ha a kefét egy csöpp mosogatóporba márt­juk. Papírpelenka Kiránduláskor, utazáskor, a rendes pelenka helyett használjunk papírvattát. A pelenkatartóba vagy gumi­nadrágba éppen úgy kell elhelyezni, mint a textil­anyagból készültet és ha szennyes, eldobható. *Érdemes úgynevezett nylonanyagból kisebb-nagyobb zacskókat készíteni vagy vásárolni. Mindenfélére felhasználha­tók. Bevásárlásnál ilyen zacskóba tegyük a burgo­nyát, zöldséget, főzeléknek valót, hogy ne szennyezze a többi ételt. Ilyenben le­het a piacról savanyúká­posztát, gyalult tököt vagy kovászosuborkát hazavinni. Lehet állandó külön zacs­kója a kenyérnek is. Kirán­duláson, tízórai csomagolá­sakor az ilyen zacskó meg­óvja a többi holmit a zsíro­­sodástól. Gondot okoz a legtöbb háztartásban a függönyök vasalása. Nehéz egyenesre, egyenletesre húzni. Nagyon szép lesz és sima a sima vitrázs, ha mo­sás és keményítés után fé­lig szikkadtan tesszük helyre és feszítjük ki. Kinőtt járókát fel lehet használni szobai ruhaszárítóként. A zsanéro­kat szét kell szerelni és a rácsokat két szék közé vagy a fürdőkád fölé lehet ten­ni, amikor éppen szükség van rá. Használaton kívül igen kevés helyet foglal el A filodendronról egyik legkedveltebb szo­banövényünk régebbi bota­nikai nevén — Philodend­­ron pertusum — vált köz­ismertté. Az újabb botani­kai neve Maniféra, delicio­­sa. Hazája a trópusi Ame­rika, Mexikó, itt az őserdők liánnövénye. Kúszó törzsén hosszú léggyökerek fejlőd­nek. Átlyuggatott, karélyo­­zott nagy levelei fényesek, bőrszerűek. Jól fejlődik világos, mér­sékelten meleg szobában. Tűző napra ne tegyük. Rendszeres és bőséges ön­tözést igényel, meleg idő­ben permetezést is. Nagy levelein a por könnyen le­rakódik, ezért gyakran mossuk vagy törüljük le puha ruhával. A hőingado­zásra a filodendron nagyon érzékeny, könnyen megfá­zik, ez gyakran a levelek bámulását, esetleg a nö­vény pusztulását okozza. Hűvösebb szobában az ön­tözést mérsékeljük, így könnyebben tűri az átme­neti hőcsökkenést. Lakásban a filodendron léggyökereire ne kötözzünk vízzel teli üregeket, ez nem szép. Sokkal jobb megoldás, ha a léggyökereket beve­zetjük a cserép földjébe, itt, mint a többi gyökerek, részt vesznek a növény táp­lálékfelvételében. Gyakori eset a filodendro­­noknál, hogy minden egyes új levél kifejlődésekor a régi levelekből egy — a leg­régibb, a legalsó — elsár­gul, elpusztul. Magyaráza­ta az, hogy a növény nem bírja a jelentősen megnö­vekedett lombfelületet a száraz szobalevegőn a szük­séges vízzel ellátni. A nö­vény alkalmazkodott a környezethez, az adottsá­gokhoz, saját gyökerének a vízfelvevő képességéhez, s ha sajnáljuk is a pusztuló levelet, gondoljunk arra, hogy növényünk ezzel a sa­ját folyamatos életét bizto­sítja. Sokat segíthetünk, ha az öntözést rendszeresen, gondosan végezzük, hogy a növény talaja ne száradjon ki. A leveleket lehetőleg naponta többször is perme­tezzük meg szobahőmér­sékletű vízzel. Levélsárgulást okozhat az is, ha a szükségessé vált átültetést nem végezzük el időben. A legalkalmasabb időpont az átültetésre a ta­vaszi hónapok, de átültet­hetjük más időszakban is, ha a földlabdát a gyökerek­­teljesen átszőttek a cserép fala mellett A téli hónapok a legkedvezőtlenebb idő­szak az átültetésre, ezért inkább gyengén táplózzuk a tavaszi átültetésig növé­nyeinket. Átültetéshez lombföld, melegágyi föld (trágyaföld) és kevés folya­mi homok keverékét hasz­náljuk. Az átültetéshez ne használjunk az előzőhöz ké­pest túl nagy cserepet, ele­gendő, ha körül 1—2 ujjszé­­lességnyivel nagyobb. Fris­sen átültetett növényt ne tegyünk léghuzatos helyre, erős napra, leveleit naponta többször permetezzük. Gyakori panasz, hogy a filodendron kedvező helyen, gondos ápolás mellett sem nevel nagy, átlyuggatott le­veleket. Ennek az a magya­rázata, hogy a kertészetek rendszerint nem a törzs­fajt, a Monstera deliciosát, hanem ennek egy gyorsabb növésű, több szaporulatot biztosító, kisebb levelű vál­tozatát, a Monstera delicio­­sa var. borsigianát tartják. A filodendront könnyen szaporíthatjuk. Különösen a felkopaszodott, a hosszú törzs végén csak 2—3 levél­lel bíró példányokat érde­mes erre a célra felhasznál­ni. A felső 2—1 leveles részt, az ún. „fejdugványt” éles késsel le­vágjuk és ezt a léggyökerek­kel beültetjük egy megfelelő — nem túl nagy — cserép­be, homokos lombföldbe. Vi­lágos, de nem napos és nem léghuzatos he­lyen, a levele­ket naponta többször per­metezve, a nö­vény alig érzi meg a „műtétet”. A megfiatalítás után 3—4 hét múlva vissza­­tehetjük eredeti helyére, de a levelek naponta többszöri permetezését ajánlatos ez­után is folytatni. A levágott fejdugvány alatti törzset feldaraboljuk úgy, hogy minden darabon legyen egy vagy két ép szem. Ezeket a törzsön jól látható levélalap közelében találjuk. Ha hosszú léggyö­kerek is vannak, akkor ezeket — csak a rövid részt hagyva meg — levágjuk. A törzsdarabokat cserepekbe, vagy alacsony oldalú ládá­ba, folyami homokba úgy ültetjük be (vízszintesen), hogy az egész dugványt kb. fél cm homokréteg fedje. A homokot mérsékelt nedve­sen kell tartanunk. Néhány hét alatt a dugványok gyö­keret és egy-két levelet fejlesztenek, s ekkor már önálló növényként csere­pekbe ültethetjük. Szűcs Lajos Hogyan csomagoljunk repülőutazáshoz ? A nyár az utazások ideje. Sokan mennek repülővel, mert gyors, tiszta és ké­nyelmes. Egyetlen problé­ma van csak: a csomagok súlyát korlátozzák a repülő­gépeken. Egy személy 20 kg-ot vihet magával, ez a súly benne van a jegy árá­ban. Ha azonban csomagja ennél nehezebb, minden kg-ért fizetnie kell az út tá­volságának megfelelően. És ez bizony nem olcsó mulat­ság. Úgy kell tehát csoma­golnunk, hogy ezt elkerül­jük. Először is a repülőutas jól válogassa meg, mit vi­gyen magával. Még kétheti külföldi üdülésre sem szük­séges magunkkal vinni egész ruhatárunkat. Arra kell csak ügyelnünk, minden al­kalomra legyen egy meg­felelő ruhadarabunk. A csomagoláshoz, ha le­hetséges, könnyű vászon­vagy műanyagbőröndöt vá­lasszunk, 2—3 kg-ot nye­rünk ezáltal. Legjobb a középnagyságú, mert a szoknyákat, zakókat kiterít­ve tehetjük bele. A csoma­golást mindig a nehezebb tárgyakkal kezdjük! Köny­vek, cipők, tisztálkodósze­rek — a gépeken van szap­pan, kéztörlő — borotva­eszközök, kávéfőző, élelem — konzerv, téliszalámi — kerülnek a bőrönd aljára. Nem ajánljuk a nehéz sám­fákat. Ha kevés a hely, a cipőket, kézitáskát kitöm­hetjük apróbb tárgyakkal: filmtekercsekkel, cipőkrém­mel, cipőtisztító ruhával, kisebb kefével stb. Ezután jöhetnek a törülközők, fe­hérneműk — nem a férfi­ingek! — fürdőruhák, shor­­tok. Ügyeljünk arra, hogy szép simán fektessük el a holmit, egyenletes szintet készítve a felsőruháknak. A pulóvereket minél ke­vesebb hajtogatással tegyük bőröndbe, így nem fognak meggyűrődni. A következő „szint” a férfiingeké. Ne a gallérrésszel tegyük egy­másra, hanem mindig vál­togatva. Ezután vigyázva belefektetjük a hosszúnad­rágokat, sima női szoknyát. Tetejére kerül a zakó, szé­­pen, féloldalasan összehajt­va, kifektetve. Ha nem fér el hosszában, alul hajtsuk be egy kicsit, ne a gallérját! Végül legfelül kapnak he­lyet a női kartonruhák, blú­zok és a kényesebb alkalmi ruha. Tetejére lehetőleg már semmit ne tegyünk. Kölnit, italt a kis repülő­gépeken bőröndbe csom­a­­golni nem veszélyes ugyan, de nem is ajánlatos. Nagy gépeken, a TU—104-en, IL —18-on nem szabad ruha közé tenni semmi folyékony dolgot. A nagy magasság általában kinyomja az üveg dugóját. Jó, ha kézben viszünk egy könnyű szatyrot, vagy vászon un. repülő-kézitás­kát. Ebbe kerülnek a köl­­nis, italos üvegek, a ter­mosz, az úton szükséges apróságok: gyógyszer, könyv, újság stb. A kézi­­csomag súlya nem lehet több 3—4 kg-nál. Gondos csomagolás után nem kell a ruhákat vasalni és semmiben sem esik kár. L. T. TÖLTOTT PARADICSOM Egyforma nagyságú almapa­radicsomok belét óvatosan szedjük ki kiskanállal. Darál­junk húst — lehet maradék főtt vagy sült hús — ízesítsük finomra vágott petrezselyem­zöldjével, törött borssal, sóval és dolgozzuk össze kevés puhá­ra párolt rizzsel. Töltsük meg a keverékkel a kivájt paradi­csomokat. A kiszedett paradi­csom belét, kevés hagymával együtt, főzzük puhára, törjük őt szitán, majd forraljuk fel. Kevés liszttel simára kevert tejjel vagy tejföllel habarjuk be, sózzuk, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot és főzzük még néhány percig. Tegyük a léha egymás mellé a megtöltött pa­radicsomokat. Előmelegített sü­tőben 20—25 perc alatt sütjük át. RAGULEVES CSIRKEAPRÓLÉKBÓL (Egytálétel.) A megtisztított aprólékot (ve­hetünk hozzá konyhakész Mi­relité aprólékot) kisebb dara­bokra vágva, forrásban levő, sózott vízbe téve, puhára főz­zük. Vegyes zöldséget — ami­hez vehetünk a szokásos zöld­ségeken kívül kevés zöldbabot zöldborsót, karfiolt stb. idény szerint — puhára párolunk le­fedve, kevés zsíron. Mikor pu­ha, kávéskanálnyi liszttel szán­juk meg, átkeverjük, felöntjük kevés hideg vízzel, majd össze­öntve, az aprólékból készült le­vessel jól átforraljuk. Főzzünk bele rizst vagy rizsgombócot, amit a következőképpen készí­tünk: három—négy evőkanálnyi puhára főzött rizst — lehet ma­radék is —, hidegen összekeve­rünk kávéskanálnyi zsiradék­kal, egy tojás sárgájával, ke­vés finomra vágott petrezse­lyemzöldjével, csipet törött borssal és a tojás keményre vert habjával. Apró gombóco­kat formálva főzzük be a for­rásban levő levesbe. — Főzhe­tünk a levesbe rizs helyett ga­luskát vagy adhatunk mellé pi­rított zsemlekockákat is. HÚSGOMBÓCLEVEL Személyenként 400 dkg húst darálunk, esetleg egy darab nyers burgonyával együtt. Hoz­­záteszünk kevés finomra dol­gozott fokhagymát, törött bor­sot, sót, egy tojást és annyi lisztet, hogy kézzel kisebb gom­bócokat tudjunk formálni. For­rásban levő sózott vízbe téve a gombócokat, 15—20 percig főzzük, majd szűrőkanállal ki­szedve, forró zsírba tesszük. A főzővizet liszttel elkevert tejjel behabarjuk, fejforraljuk. Ga­luskát vagy csipetkét főzve a lébe, a húsgombócokat is bele­téve, tejföllel ízesítve tálaljuk. Fél óra alatt elkészül. DARAKOCH GYÜMÖLCCSEL Főzzünk óvatosan egy liter tejbe öt evőkanáln­­darát, né­hány percnyi forralás után te­gyük félre hűlni. Négy-öt dkg vajat vagy margarint kever­jünk simára négy tojás sárgá­jáv­al, hat evőkanálnyi porcu­korral, öt dkg darált dióbéllel, kevés reszelt citromhéjjal. Ad­juk hozzá a kihűlt tejbedarát és végül a tojások keményre vert habját. Jól lezsírozott for­mába, tepsibe öntjük az anyag felét, bőven megszórjuk bármi­lyen gyümölccsel (megfelelő módon kimagozva, lehéjazva, feldarabolva), beborítjuk a visszamaradt darával. Előmele­gített sütőben 15—20 percig süt­jük.

Next