Népszabadság, 1974. március (32. évfolyam, 50-76. szám)
1974-03-17 / 64. szám
NÉPSZABADSÁG ♦VASÁRNAP MELLÉKLET A mezőgazdaságunkban meghirdetett zöldségprogram célja, hogy több zöldséget vásárolhassunk, hogy étkezésünk egészségesebb legyen. Szinte egy kezünkön meg tudjuk számolni közismert zöldségeinket, a salátákat, pedig egy holland magtermesztő cég katalógusában hatvanféle található, noha az sem tartalmaz minden ismert zöldségfajtát. Több salátát és főzeléket szedhetnénk már a hó alól is, csak ismerni kellene őket. Akiknek házikertjük van, könnyen megtermeszthetik saját szükségletüket néhány különlegesnek számító salátából, főzelékből. (Sokat segíthet ebben Balázs Sándor és Filus István tavaly nyáron megjelent kitűnő könyve, a Zöldségkülönlegességek, amelyben 32-féle konyhakerti növény termesztését és elkészítési lehetőségeit ismertetik.) Az alábbiakban néhány olyan saláta- és főzelékfélét ismertetünk, amelyeknek a magja nagyobb vetőmagbóljainkban többnyire kapható. PASZTERNÁK Pasztináknak is nevezik. Finom és sokoldalúan felhasználható gyökérzöldség. Alakja kúpos, felülete sima, színe halvány vajsárga, a gyökér középső része vékony, rostos, a külső része azonban pépesre párolható, ezért bébiételnek is kiváló. Termesztése nem különbözik a répáétól. Február-márciusban vessük sűrűn, mert viszonylag kevés mag kel ki. A sortávolság kiskertben 25—30 centi és 2—3 leveles korában 8 centire ritkítjuk. A trágyát és a laza talajokat is kedveli, érdemes öntözni. Szeptember-októbertől szedhető bár nyári fajtája is van. A húslevesek legfinomabb zöldsége. Hízni nem szándékozók burgonya helyett fogyaszthatják. Önálló levesként karikákra vágva, hagymával párolva, csontlével felöntve, vágott petrezselyemmel, tejföllel ízesítve tálalható. Körítésnek és pürének kevés fokhagymával, vágott petrezselyemmel, majoránnával, zellerlevéllel, édesköménnyel, reszelt szerecsendióval ízesíthetjük. Rizs és zsemle helyett tehetjük töltelékekbe is. FEKETEGYÖKÉR A feketegyökeret téli spárgának is nevezik. Hosszú, hengeres, kívül fekete, belül fehér, tejes gyökér. Márciusban, áprilisban vessük, négy centi mélyre, a gyökérzöldséggel együtt. Négy-öt leveles korában ritkítsuk ötcentis távolságra. Ha magszárat hajt, azt tépjük ki a közepéből, mert rostos lesz a gyökér. Október végére nő meg. Nagyon óvatosan szedjük, nehogy megsértsük, mert kifolyik belőle a tejszerű nedv és élvezhetetlenné válik. A végén a levélből hagyjunk rajta néhány centit. Pincében, állandóan nedvesen tartott homokban jól tárolható. Ha meleg vízben tartva, éles késsel, gyorsan kaparjuk le a héját, nem folyik el a leve. Levegőn ne tisztítsuk, mert megfeketedik. Ha főzzük, forró vízbe, ha pároljuk, forró zsiradékba dobjuk. Bármilyen levesbe tehetjük zöldségként, de ugyanúgy használhatjuk, mint a nyári spárgát. Készíthetünk belőle levest, tálalhatjuk darabosan, petrezselyemmel, vagy tojással, összekeverhetjük pirított morzsával is. Lerakhatjuk zsírozott tűzálló tálba, soronként valamilyen húsvagdalékkal. METÉLŐ PETREZSELYEM Ha kora tavasszal elvetjük sorokba, vagy kis területre úgy, mint a fűmagot, egész évben bőségesen terem. Februártól szeptemberig vethetjük, télen hó alól is szedhető. Mélyebb ládában, nagyobb cserépben is gyorsan fejlődik. A gyökere elágazik, ezért nem fogyasztható. Ha ősszel felszedjük a kertből és cserépbe, ládába ültetjük, kihajt. Mindig csak a nagyobb leveleket szedjük le róla, hogy ne merítsük ki a gyökeret. METÉLŐHAGYMA A metélőhagyma vagy snittling ilyentájt már látható cserepekben a zöldségboltokban, a piacokon. Kiskertünkben tavasszal vessük csomókban, jó sűrűn. Mindig annyit vágunk le belőle, amenynyi éppen kell Újra kinő. Apróra vágva a körözött, vajkrém, májpástétomok, húskrémek, hideg saláták, mártások finom ízesítője és vitaminforrása. Vajas- és zsíros kenyeret hintsünk meg vele dúsan. PÓRÉHAGYMA Kardhagymának is nevezik, mivel egy-másfél méter hosszúra is megnő. Legjobb, ha ősszel vagy tavasszal kis területre, sűrűn vetjük. A kikelt fiatal növényeket egész évben palántázhatjuk. Szereti a tápdús talajt. Karóval mélyítsünk lyukat 10—10 centire, dobáljuk bele egyenként a felszedett és egymástól szétválasztott kis hagymácskákat és nagyon alaposan öntözzük meg. Néhány hét múlva már zöldhagymaként fogyaszthatjuk. Ha meg akarjuk növeszteni teljes nagyságára, ujjnyi vastag korában még egyszer szedjük ki és egymástól 15 centire olyan mélyre dugjuk, hogy csak a levelek egyharmada lássék ki. Amikor a szára a föld felszíne fölé ér, alumínium fóliával tekerjük körül. Ezt két-három hetenként ismételjük mindaddig, amíg felnyúlik és megvastagszik. A póréhagyma nyersen a legjobb. A tavaszi vetésből kora ősszel palántázottat egész télen, a hó alól is szedhetjük. A nagy hagymákat télen tárolhatjuk pincében, veremben. Levesbe főzve kiváló ízesítő. Belőle kivéve salátának készíthető el változatosan. Karikára vágva süthető feltétként, vagy tojással tálalható. Zöldje egészben és összevágva is díszíti a hidegtálakat. PADLIZSÁN Nevezik kék paradicsomnak is. Magja tojásgyümölcs néven kapható. Erős szárú, nagy levelű, 50—100 centi magas növény. A magokat egy napig áztassuk, neveljünk palántákat és csak májusban ültessük el nagyon trágyázott földbe. Még a gyökérhez is tegyünk egy lapátka trágyát. Tő- és sortávolság 40x60 centi. Szereti a vizet. Akkor szedjük le, amikor színe már megsötétül és kezd puhulni. Sokféleképpen elkészíthető. Főzhetjük levesbe zöldségekkel. Karikára vágva, lesózva kiránthatjuk. Megpárolhatjuk olajon hagymával, apróra vágott zöldséggel, paprikával, paradicsommal, káposztákkal Adhatjuk meleg körítésnek, meleg előételnek, hideg salátának. MÁNGOLD A spenótot nem kedvelő gyerekeknek is kedvencévé válhat a mángold, mert széles, nagy leveleinek lemeze fiatalon kellemes ízű. A vastag levélnyél pedig spárgaszerűen használható. Vessük a magját februártól áprilisig hidegágyba, és két-három levél hajtása után ültessük szét 40—50 centis tő- és sortávolságra. Július tájékán megkezdhetjük a szedését. Átültetve világos pincében, fagymentes üvegházban, homokban is fejlődik és ősszel télen szedhető. Töveit ne dobjuk ki, mert a fagyok megszűnésével kihajt, levele hamar asztalunkra kerülhet. Májustól kezd magszárat hozni, akkor a talaj felfrissítése után ültessük helyére az új töveket. A levélnyélről vágjuk le a lemezt, metéljük apróra, kevés zsiradékon, fedő alatt kis fokhagymával pároljuk puhára, jól keverjük el egész tojással és főzzük krémmé Nyesét úgy készíthetjük, mint a spárgát. KÍNAI KEL Hosszúkás, nagy levelű növény. Tavaszi vetésnél hamar magba szökik, ezért inkább augusztusban vessük állandó helyére, vagy a júliusban vetett magot szeptemberig palántázzuk szét. Tenyészideje 70 nap. A hosszúkás növényt, mielőtt a levelei szétterülnek, ugyanúgy vágjuk le a tövéről, mint a salátát. Fogyaszthatjuk nyersen, mint a fejessalátát és felhasználhatjuk, mint a kelkáposztát. KELBIMBÓ A bimbós kel erős szárú növény, nagy kellevelekkel, a levelek hónaljában növő bimbókkal. Áprilisban, hidegágyba vessük a magokat, lehetőleg ne sűrűn, mert akkor helyben nőhetnek a palánták június-júliusig. Ültethetjük bab, krumpli, uborka, nyári retek közé is, mert termésük beérését nem zavarja. Ahogy nőnek, a 3—4 centis bimbókat folyamatosan levagdoshatjuk. Íze akkor lesz igazán finom, ha megcsípte a fagy. Télen is fejlődik, hó alól is szedegethetjük. Ha fagyott, óvatosan bánjunk vele. Amikor felenged, olyan lesz, mintha meg se fagyott volna. Nyersen összevágva, téli savanyúsággal elkeverve, finom vegyes saláta. Sültekhez, pörköltekhez egyaránt kitűnő körítés. Levesbe főzhetjük más zöldségekkel együtt is. BROKKOLI Hasonló a karfiolhoz, de ha középső virágkezdeményét kinyílás előtt levágjuk, az oldalhajtásokat már folyamatosan szedhetjük A kánikulát és nagy fagyot egyaránt jól tűri. Magját hidegágyba vagy szabadföldbe vessük áprilisban. Június közepétől július közepéig palántázzuk 90 centis sor- és 40x40 centis tőtávolságra, ikersorba. Öntözést igényel és augusztustól nitrogénes fejtrágyázást. Ősszel ne szedjük ki, mert enyhe télen áttelel és tavasszal folytathatjuk a virágkezdemények szedését. Ugyanúgy készíthetjük el, mint a karfiolt, de ne főzzük túl. Készíthetünk belőle levest, főzhetjük zöldséggel levesbe, párolhatjuk körítésnek, rakottnak, hústöltelékbe keverhetjük rizs helyett, de tojással, gombával, önálló ételnek is alkalmas. BOZSIK VALÉRIA „ISMERETLEN" ZÖLDSÉGEK RECEPTEK PERCRE KISZÁMÍTVA Levesek, húsételek, egytálételek, főzelékek, köretek, saláták és édességek elkészítésének sorát ismerteti Pelle Józsefné a legújabb Színe-java kis kötetben. Változatos és jól használható receptek! öt perc alatt csak rumos dinynyét lehet készíteni a szerző szerint, de 10 perc után már kész paradicsomkrém levest, májgaluska levest, sajtos virslit, pásztorhúst, sajtos paradicsomot, bundás barackot tálalhatunk receptjei nyomán. A leghosszabban készülő ételekhez sem kell 50 percnél több, ám ezt az 50 percet sem kell szakadatlanul munkával tölteni. A grillcsirke, a sült, töltött paprika, a tűzdelt vagdalthús, a rakott zöldbab, a tejfölös újburgonya, a tejfölös sültkel, a töltött zeller előkészítése nem tart tovább 10—15 percnél, s a befejezést elvégzi a tűzhely, a sütő. A gyorsaság nem boszorkányság, még csak nem is kell hozzá különös ügyesség, csak némi háziasszonyi előrelátás, és korszerű élelmiszeripari termékek és nyersanyagok: mélyhűtött zöldségek és gyümölcsök, darálthús- és májpürékonzervek. S a szűk terjedelemben még arra is jutott helye a szerzőnek, hogy ismételten (és nem elégszer) elmondja, hogyan kell főzni a mélyhűtöttet és hogyan melegíteni a konzervet. — im — PAPÍRPELENKA Hagyományos textilpelenkával, pelenkázni — ha a mosást is számítjuk — elég munkaigényes. Gyorsabb — s a közhiedelemmel ellentétben nem sokkal drágább — a papírpelenka használata. Kereskedelmi forgalomban az Éva papírpelenka kapható. 20 db. ára 12,50 forint, egy darab tehát 63 fillérbe kerül. Hibája, hogy igen kis méretű, s bár kiváló a vízfel vevő képessége, inkább csak pelenkabetétként használható. Mivel a gyári készítmény nem mindig és nem mindenhol kapható, érdemes próbát tenni házi előállítására. „Eldobó” papírpelenkát készíthetünk a gyógyszertárakban kapható non steril papírvattából. Egy kg. ára 18,90 forint. (Kisebb csomagolású célunkra nem felel meg!) Az 1000 gr-os papírvatta körülbelül 16—16,5 cm átmérőjű, 40—41 cm magasságú, hengerszerű formában kerül forgalomba. A külső védőpapír eltávolítása után látható, hogy a hengert körülbelül 8—10 mm anyagvastagságú, 40 cm szélességű feltekercselt papírvatta alkotja. Nagyméretű ollóval (szabóolló, papírvágó olló) 10—12 cm szélességű csíkokat kell leszabni a tekercsből, így körülbelül 10x40 cm-es, 6—8 mm vastagságú papírpelenkához jutunk. (Ez a méret éppen megfelel a fémkapcsos gyermeknadrágoknál kialakított pelenkabetét-zsebnek.) Egy kg papírvattából 30—35 pelenka készíthető. Gyakran előfordul, hogy ennél kevesebb, mert az anyag minősége nem egyenletes: szabálytalan formájú, szakadt darabok is akadnak a tekercsben, s ezek csak nagy veszteséggel szabhatók ki. A kiadósságot meghatározza még az is, hogy milyen vastagságban használják fel az anyagot. A megadott körülbelül 8 mm-es vastagság csak támpont. Kisgyermekeknél ennél vékonyabb, nagyobbaknál pedig vastagabb rétegben kell használni. Tudomásul kell vennünk, hogy a „házi” papírpelenka vízfelvevő képességben elmarad a hagyományos tetrapelenkától, ezért esetleg azzal kombinálva lehet alkalmazni. Hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél a papírpelenka semmiképpen nem használható! Érzékenyebb bőrű kisbabáknál még idősebb korban is előfordul, hogy a nedvesség hatására foszlányossá, morzsolódóvá váló papíranyag a bőr kivörösödését okozza. Ilyen esetben használatát azonnal abba kell hagyni! Kipróbálni azonban mindenképpen érdemes ! Ha beválik, akkor viszonylag olcsón megválhatunk egy nem éppen szívderítő foglalatosságtól, a pelenkamosástól. ELŐZETES A múlt héten sajtótájékoztatón ismertették az április végén megrendezésre kerülő Brnói Nemzetközi Fogyasztásicikk Vásár programját. Jelentős szerep jut itt majd lakberendezési, lakásfelszerelési és más fontos cikkek mellett a divatipar bemutatóinak. Érdekesnek ígérkezik az Interdivat 1974—1975 nemzetközi divattalálkozó, amelyet a vásárral egyidejűleg rendeznek meg. Az „Arany szalagért” folyó versenybe a vendéglátó ország 160 modellt nevezett be, s megnyeréséért Magyarország, Bulgária, Lengyelország 60— 60, az NDK 70 modellel indul. Április 25. és 27. között a kitüntetett modelleket már minden vásárlátogató megtekintheti. Külön érdeklődésre tarthatnak számot a világszerte ismert és elismert csehszlovákiai cipők és bőráruk, valamint a Jablonex divatékszerek; közülük mutatunk be néhányat fényképen.