Népszabadság, 1990. december (48. évfolyam, 282-305. szám)

1990-12-08 / 288. szám

NÉPSZABADSÁG - HÉTVÉGE 1990. december 8., szombat A bakonyi meggymagos A meggymagos gazdagságát a szegények is megbocsátják. A meggymagostól nem sajnálják a milliókat. A meggymagost 1972-ben négy év szigorított börtönre ítélték, mert fillérekért fölvásárolta a Kecs­keméti Konzervgyár kidobásra szánt meggymagkészletét, és azt tízszeres áron adta tovább. A meggymagosból legenda lett. Manapság minden sikeres vállalko­zóban a meggymagos arcára akar­nak ismerni az emberek. Ha a meggymagos a milliomos, akkor van igazság, még ha én szegény vagyok is. Kit rejt a név? Nemrégen Körmenden utaztam át. — Kár, hogy veszendőbe mennek ezek a régi malmok — mutattam rá egy rozoga épületre. — Ez már jó kezekben van — mondta ismerősöm. — Megvette a meggymagos. — Hol él most a meggymagos? — Zirc mellett van egy panziója. A Bakony ködjében kanyargók. Az eldugott falvak girbe-gurba ut­cáin itt is, ott is felbukkan egy-egy térképes, csatakos idegen. De nem­csak turisták bóklásznak errefelé, vannak itt parasztházakban pihenő városiak is. A Zirchez közeli Szarvaskúton ál­ló Albert panzió környékén azon­ban nagy a csend. Kora délelőtt üres az étterem is: Albert úr, a tulajdo­nos sincs itt. Balatonalmádiban la­kik, naponta átjár, de nem szívesen fogadja az újságírókat, mondják készséges jóindulattal a pincérek. Albert úr. Ki rejtőzködik e név mögött? Mielőtt útnak indultam, át­néztem a meggymagosról szóló ko­rabeli cikkeket. Az igazi meggyma­gost Demeter Bélának hívják, és jócskán túl van a hetvenen. E pan­zió tulajdonosát Albert Ödönre ke­resztelték, mégpedig — ahogy a pin­cérek által mutatott friss fényké­pekből is kiderül — nem egészen hatvan évvel ezelőtt. A környező falvak és Zirc laktói azonban esküsznek rá, hogy Albert úr a meggymagos. Csak egy zirci tanár tudja másképpen. Félrehív, és a fülembe súgja: „A fenét­e a meggymagos. Csak együtt ült a meggymagossal a hetvenes évek ele­jén.” Amikor Szarvaskúton jártam, Al­bert úr egy kicsit később került elő. Alacsony, ősz, hosszúpajeszos ember. Öltönyben van, díszzsebken­dőt hord. Sem fogadósnak, sem mil­liomosnak nem nézném. Erős egyé­niség, szinte kitapintható az aurája. — Mondja Albert úr, maga a meggymagos? — Valamelyik marha kitalálta — válaszolja egykedvűen. — Azóta mi­nél jobban tagadom, annál jobban rajtam marad. A múltkor is megál­lított egy öreg a szomszéd faluban és azt mondta: „Beszélhet maga akármit, emlékszem a képére a Kék fényből.” — Bántja vagy büszke arra, hogy a meggymagosnak nézik? — Nem vállalom. Én nem vagyok rászorulva senki nevére. Azt hiszik az emberek, hogy csak a meggyma­gosnak van esze? Állunk egymással szemben, a pult mellett. A pincérek a háttér­ből részvéttel figyelnek. Tanúi vol­tak már néhányszor annak, hogyan bánt el Albert úr a hívatlan vendé­gekkel. Vagy 15 évvel ezelőtt két nyomozó ült le az asztalához, ak­kor az almádi Pinkóci csárdát bir­tokolta. , — A legegyszerűbb, ha rögtön megmutatja, miből építette újjá ezt a csárdát! — estek neki. — Ha már rajtacsíptek, megmuta­tom — válaszolta higgadtan, aztán fölkapott valami szerszámot, lever­te a vakolatot és azt mondta: — Látják, nem? Téglából! Üzenet a miniszternek Agitálom az öreget, de nem akar kötélnek állni. — Aranyszabály — hajtogatja —, hogy gyóntatópap és vendéglős nem pofázik. Fél óra múlva megenyhül és asz­talhoz hív. — Ha már nem lehet kirúgni ben­neteket, egyetek egy kis tízórait. Bél­színt! m­int a pincérnek, majd a kezét nyújtja: — Hívjatok Papának, így szólít a család, meg minden alkalmazottam. — Papa, hogyan lett ilyen gazdag ember? — Nekem sincs több a zsebemben, mint nektek. Pár ezernél többet nem hordok magamnál. — Mennyit ér ez a panzió? — Ez egy romhalmaz volt, ami­kor megvettem. Lerobbant uradalmi épület. Költöttem rá rendesen, még 130 ezer bírságot is fizettem érte, mert nem a hivatal, hanem a saját fantáziám szerint építettem újjá. Biztos hallottátok, hogy árulom. Úgy néz ki, 150 millióért veszi meg egy osztrák. — Miért adja el? — Imádok szarból házat csinálni. Romhalmazokból fölhúzok egy csár­dát, egy panziót, berendezem, bejá­ratom, aztán nem érdekel tovább. Eladom és nekilátok a következő­nek. Anyagilag is így éri meg. Egy személyben vagyok építésvezető, lak­­berendező, én találom ki az étlapot, és szerzem a vendégeket. Aztán kez­dek elölről mindent. Most az osztrák és a jugoszláv határ felé húzódom. Már tervezem a körmendi malmot, öt hónapot adtam magamnak, hogy megépítsem. — Úgy hallottam, itt meg kuple­ráj lesz! — Azt csinál vele az osztrák, amit akar. A kupleráj most nagy üzlet, de nem az én világom. Négy fiatalember nyit be az étte­rembe. Egy környékbeli település ön­kormányzati vezetői. — Figyeljetek — hajol közelebb hozzánk Albert úr —, mindjárt üzennek! Hamarosan az egyik miniszter ne­vét emlegetik fennhangon a szom­széd asztalnál. — Tudják, hogy jól ismerem - mondja a Papa. — Jó vendég volt a régi időkben. De amióta minisz­ter lett, országos gondok gyötrik. Mindig csak üzen, hogy jön, de so­sem ér ide. Pedig megmondanám neki, hogy rázza már gatyába ezt az országot. — Erre én is kíváncsi lennék.. . — Először is meg kell fizetni azo­kat, akiktől melót, meg türelmet vár az ember. Aztán csökkenteni kell mindenkinek az adóját, aki ésszel tud pénzt csinálni. Parancsoltak a piacnak — Hogyan kezdte? — Hetedik gyerek vagyok, tető­fedő cserepes volt az apám, 19 éve­sen kerültem a vendéglátóiparba, jól menő pesti éttermekben kicsit összeszedtem magamat. Hatvanki­­lencben apósom királyszentistváni házába költöztünk. Volt nagy udvar, telek, tartottam 80—100 hízót, bir­kákat, csikókat. Az árokpartot, meg a temetőt kaszáltam, hogy etetni tudjam őket. Berhidán nyitottam egy vendéglőt, Almádiban egy zöld­ségesboltot. Dolgozott a család napi 24 órát. — Honnan vette a zöldséget? — Ahol termett, meg a Bosnyák térről. A kocsimat többet toltam, mint amennyit az vitt engem. A Bosnyákon meg mindenki leszedte a sápot. A rendőr is csak akkor en­gedett be a térre, ha megkapta a maga primőrjét. Hogy meg nem un­ta azt a sok lecsót! Szóval ilyen kö­rülmények között is olcsóbb voltam, mint az állami cégek, nálam mindig friss árut talált a kedves vendég. Pillanatok alatt fölfuttattam a ber­hidai Fenyőfa vendéglőt. Följöttek hozzám a németek a Balaton-part­­ról. Megfojtottam volna az áfészt, de akkoriban a piacnak is paran­csoltak. Annyit piszkáltak, hogy jobbnak láttam eladni a Fenyőfát. Jó pénzt kaptam érte. Akkor tanul­tam meg, hogy remek üzlet, ha az ember összehoz egy jól bejáratott vendéglőt és amikor megy, túlad rajta. Hetvenkettőben megvettem az almádi Pinkóci csárdát, egy demi­­zson borért a nevét is rám hagyta a tulajdonos. Helyrepofoztam az épületet, özönlöttek a pénzes svá­bok, pálinkával fogadtuk őket, ci­gányzenész kísérte az asztalhoz a vendégeket. Sok marhaságot kita­láltam. Volt egy szamaram, elhitet­tem róla, hogy a rendőrségnek már a nevére is allergiás. Ha a fülébe súgták, hogy police, rúgott, hara­pott, ordított. Ezt mindenki kipró­bálta, de soha nem vették észre, hogy a lovászlegény tűvel szurkál­­ja szegény állatot... Megúszta a sörtrüikköt Gazdagon körített bélszínt hoz­nak a pincérek. Tízóraira. — Honnan veszi a húst? — Elhihetitek nyugodtan, ez el­lenőrzött állami. Húst nem veszek maszektól. Ismertem egy kolbászsü­tőt, az a dögöt is kihúzta a kútból és feldolgozta. Falatozunk. Ezek mindig jó pil­lanatok és nemcsak az ételek íze miatt. Ilyenkor az illemtudó házi­gazda szóval tartja a vendéget. Jel­lemző, hogy a riportalany kérdezés nélkül miről beszél. Albert úr pél­dául azt mondja: — Akkor voltam boldog, mikor Királyszentistvánon etettem a disz­nókat. Hiába van most 200 millióm, ha fogy az egészség. — Kire hagyja a vagyonát? Előveszi az irattárcáját. Színes új­ságlapot húz elő belőle, szeretettel kisimítja. A Nők Lapja fotói a Miss Mini France gyermekszépségver­senyről tudósítanak. Albert úr az egyik kislányra mutat: — Kinga, az unokám tízéves, de olyan vagány, mint aki kocsmában született, övé lesz a vagyon nagy ré­sze, a többit meg a rákkutatóknak adom. Merengőbb lett a hangulat, pró­bálok hangot váltani. — Mi lett aztán a Pinkáéival? — Most ott áll bezárva, benőtte a gaz. ’76-ban eladtam, mert erre a szarvaskúti épületre fájt a fogam. Az új tulajdonos annyi alkalmazot­tat tartott, hogy azok fölemésztették a hasznát. Nagy forgalma sem volt, mert 800-ért adott egy májat. So­kan azt hiszik, aki nem tud magya­rul, az mindjárt hülye is. Szóval a Pinkócshoz már nincs közöm, de Almádit nem hagytam el, a fiam­nak megvettem a berhidai földren­géskor igen megroggyant Rózsakert vendéglőt. Egymillió-kétszázezret ad­tam érte, most megéri legalább a hússzorosát. — A történetből kiderül, hogy ön a régi világban alapozta meg a mil­lióit. Hogy-hogy nem tudták akko­riban kikezdeni? — Több eszem volt náluk, nem bírtak megfogni. Az adóval nem bűvészkedtem, megkapta az állam a magáét. Persze így is mindenkinek szemet szúrtam. A végén egészen primitív trükköt is eljátszottak ve­lem. — Mi volt ez a trükk? — Odaküldtek egy teherkocsit nyáron, amikor hiánycikk volt a sör. Papa­t szólítottak meg a ra­kodók. — Van itt cseh sör, német sör, kell-e féláron? Honnan szerezté­tek? — kérdeztem. Megdöntöttünk egy vagont — válaszolták. Gondol­tam magamban, egy vagonba egy­féle sört raknak. Elzavartam őket Egy óra múlva megjelent a fél rendőrkapitányság. Na, Papa — mondta a főnök —, fogadtunk rád hogy beveszed-e ezt a trükköt! Sok ilyen esetet megúsztam ... Hajnali ötletek Tele a hamutartó. Albert úr egyik Symphoniával gyújtja meg a mási­kat. — Azt mondják: hajnalban kel az asztalra tesz egy üveg Hubertust 4—5 doboz cigarettát. Mire ez el­fogy, mindig kitalál valamit, ám aznapra pénzt hoz. — Töprengek, osztok, szorzok. — Most éppen min töpreng? — Két dolog foglalkoztat. Kiszá­moltam, hogy gyorsan el kell ad­nom a lovakat. Télen drága a ta­karmány, jobban járok, ha tavasz­szál újakat veszek. Pedig a lovaka imádom, a saját nevelésűeket csak nyugatra vihetik. Legyen ennyi kár­pótlásuk szegényeknek, ha már le­mondok róluk. Volt egy Pamacs ne­vű lovam, most Svájcban ajnároz­zák. Pamaccsal vadászni jártam, h vadat látott, visszafogta a lélegze­tét. Addig nem vett levegőt, míg é észre nem vettem a bikát. Most ma csak egy saját nevelésű ménem var Imperial-leszármazott, egynyolcva­nat ugrik. — Mit talált még ki mostanában ? Egyszer friss fenyőágat hajszál­tam a disznók elé. Megették. Né­hány szakember ismerősömmel ae­vizsgálgatjuk, érdemes-e felhasznál­ni a fenyőgally értékes anyagait disznóhizlaláshoz. Úgy néz ki, érde­mes. Sokat nem szabad adni belő­le, mert gyanta ízű lesz a disznó hú­sa. Én ledarálom és hozzákeverd a táphoz. Most folyik a fenyővel di­sított disznóeledel szabadalmaztatá­sa. Nem fogyott el három doboz a garetta, amikor fölállunk az aszta­tól. Az ajtóban még eszembe jó amit a falusiak mondtak. — Igaz, hogy meg akarta venni közeli templomot? — Igaz. A freskója miatt. Értéke­sek volna a vendégeim. De Szarvas­kúttal már keveset törődöm. Folyié a határ mentén, Körmenden jár­­ eszem. Én már most tudom, milye falak között, milyen széken, oszt jon és mit eszik ebédre az az ősz­rák vagy német, aki egyelőre mi hírét sem hallotta a körmendi m­lomnak. Hajba Ferenc RÉDEI FERENC FELVÉTELE

Next