Népszabadság, 1991. december (49. évfolyam, 282-305. szám)

1991-12-12 / 291. szám

18 S­okfele uj kü­lfoldi haztartas­­vegyiaru jelent meg az ü­z­­letekben. A sok csodaszernek reklamozott tisztitoszer kozu­l nehez valasztani, mert hatasuk­­ban es hasznalatukban gyak­­ran kü­lonböznek az eddig meg­­szokottaktol. Az amerikai Amway ceg sza­­munkra eddig idegen terjeszte­­si modszerrel szallit a vasarlok­­hoz. A termekek u­zletben nem, csak u­gynokhalozaton keresz­­tu­l kaphatok. A tisztitoszerek kivalo mino­­seguek, amit alatamaszt, hogy a gyarto orokos visszavasarlasi lehetoseget ajanl fel a vevonek, ha nincs vele megelegedve. A magyar felhasznalok sza­­mara ujdonsag, hogy ezek a tisztitoszerek koncentratumok, az egyliteres suri­menyeket ott­­hon kü­lon adagolo- vagy per­­metszoro flakonban vizzel kell higitani 1:7 vagy 1:5 aranyban. Tehat egy doboz tartalmabol 5—8 liter tisztitoszer nyerheto. (A hagyomanyos surusegu tisz- AMWAY titoszerek altalaban fellitere­­sek.) Ha eloszor veszu­nk ezek­­bol a termekekbol, adagolo­­pumpat es higitoflakonokat is vasarolnunk kell hozzajuk. Ez az egyszeri beruhazas megdra­­gitja az arut, de folyamatos hasznalat alatt a kiadas megte­­ru­l. Maguk a tisztitoszerek higi­­tott ertekbe atszamitva fel lite­­renkent kb. 40—80 Ft-ba keri­l­­nek. A keszitmenyek kornyezetki­­melok, tobbnyire termeszetes alapanyagbol keszi­lnek es mi­­vel a higitas mindig ugyanab­­ban az ü­vegben tortenik, nem kerü­l sok ü­res muanyag flakon a szemetbe. Az L. O. C. altalanos tisztito­szer, alkalmas moshato fa, csempe, muanyagfelu­letek tisz­­titasara. Ecettel es vizzel kever­­ve kivalo WC-tisztito. Hasznal­­hato meg ekszer- es folttisztitas­ra, gyapjuholmi mosasara. A szer oldja a zsiros szennyezo­­deseket, de osszetetelenel fogva vissza is zsirozza a kezelt felü­le­­tet, ezert azok fenyesek lesz­­nek. Zsirzo hatasa miatt kimeli a bort is. A ZOOM folttisztitoval a ma­­kacs zsiros, olajos szennyezode­­seket konnyen el lehet tavolita­­ni a tuzhelyrol, a szagelszivorol es a frituse-rol. A See-spray ablaktisztito fla­­kononkent kb. 400 m2 ü­vegfelu­­­let tisztitasara alkalmas. A szo­­roflakonbol kis mennyiseget az ablakü­vegre vagy a tü­korre kell fujni, majd puha, szaraz ru­­haval attorolni es kesz a takari­­tas reme, az ablaktisztitas. A Metal cleaner femtisztito a csapokat, reztargyakat es egyeb (nem lakkozott) femfelu­­­leteket tisztitja, eltu­nteti a folto­­kat es fenyez. Felhasznalhato meg a mosdon, kadon, WC- kagylon keletkezett rozsdas viz­­kofoltok eltavolitasara. S. J. IZ­ LELO Kendce Van egy kedves baratom, ugy hivjak, hogy Jani Pal. Ez a Pali arrol nevezetes, hogy minden bajat, bdnatolt, haragjat kencebe fojtja: ha valami gondja tamad, ő azonnal csinal egy kenyerre kenheto pepet; amikor peldonak okaert otthagyta szegenyt a fele­­sege, es elment Kanizsara a reluxassal, akkor ez a Jani azonnal keszitett egy zsidotojast, osszeapritotta a fott tojasokat — akkori­­ban meg lehetett kapni —, keves vajjal, tejfollel, borssal, soval, mustarral, snidlinggel elegyitette, es maris kicsit jobb volt. Esemenyszamba ment aztan annak idejen partkongresszusok evadjan meglatogatni ot: ilyenkor, akarcsak egyik napirend a masik utan, ugy sorakoztak fol­yani baratom asztalan a kencek: legnepszerubb volt a halas, amely egy kozonseges, huszforintos szovjet halkonzervbol, egymareknyi vajbol, pontosabban marga­­rinbol — vajat mar akkoriban is csak az hasznalt, aki maga ko­­pu­lte —, egy doboz masra ugysem hasznalhato paradicsomkon­­zervbol, egy jokora, vekonyan laskara volgott voroshagymabol, sobol, borsbol, kis ketchupbol, esetleg aprora vogott friss paradi­­csombol tevodott ossze, mindez ketsegbeesett dü­hvel osszedolgoz­­va persze, es ez aztan valamicsket enyhitett valamit az „en mar­­ha, mit is vartam ezektol” erzeten. Aztan, nem is olyan regen, sokan hittü­k azt, hogy Pali felhagy a kencekkel, visszater regi vogydhoz, a husokhoz,­­ igazanbol ugyanis a hust szerette, a marhát, a belszint, a tokanyt, de hat ugye eddig bolond lett volna a hust sü­tni ezeknek, de talan most, gondoltuk sokan, dm amikor az elmult honapokban meglatogat­­juk őt, hiaba szagldszunk, nem csapja meg orrunkat a sü­lt hus il­­lata, annál inkabb valami ektelen fokhagymaszag, es a konyhaba lepve ott lathatjuk Janit, amint fokhagymas kencet keszit harag­­gal, egy fejnyi aprora vogott fokhagymat, tehenturot, margarint, droit borsot, sot, csopetnyi cukrot es egy keves feher misebort ku­­tyul es kutyul es kutyul, szegeny Jani . . . Par napja jártam nala ujra, es igencsak furcsa kencet kaptam vacsordra: ku­lsore eppugy nezett ki, mint egy megszokott boro­­zott, es szajuregemben forgatva a falatot, orommel ismertem rd a szokott izekre: a juhturdra, a margarinra, tejfelre, pirospaprika­­ra, mustárra, lila hagymara, sora, borsra, sorre, szardellapasztol­­ra, dm az egesznek ezen tul is volt valami ku­ldnos, furesa, edes­­kes bukeja, kerdem tole, te Jani, mi ez a furesa iz ebben a kord­­zottben? — Mire ő csak elmosolyodik szomoruan, es mondja, hogy ez bizony mar nem kordzott, hanem tolrozott, mas neven igazsagpepel, magyardn kendce, amely eppen ugy keszu­l, mint regebben ama paprikas liptoi, csak ehhez meg bele kell csepegtet­­nü­nk valami ujat is, mondja, es mar nyitja is ki nyakan az inget es mutatja torkan a mar viszonylag szepen gyogyulo sebet... Bacher Ivan NÉPSZABADSÁG — ITTHON 1991. december 12., csütörtök Konyhai praktikak A forras kozben osszement tejet turonak keszitsi­k el. Szurju­k­at, habverovel verju­k simara. Kelt teszta keszitesehez felhasznalhat­­juk. A hig kremet megjavithatjuk, ha keves lisztet adunk hozza es ujra­­fozzu­k. Ha nem is lesz tokeletes, de hasznalhatova valik. A tulcukrozott kremhez adjunk egy tojassargatat, vagy szukseg sze­­rint fel tojasfeherjet, es jol keverjuk el. A hagyma- es halszagot kezrol, deszkarol, keszol ecetes, sos vizzel eltu­ntethetjuk. A csemegekukoricat forro vizbe tegyu­k foni, 20 perc alatt megfo. A forralt tej felebol is lehet tej­­szint venni, jol lehűtve.­­A savak a zoldsegfeleket keme­­nyitik. Ezert csak egeszen puhara­dott állapotban ecetezzü­k az étele­­ket, kü­lönben a zoldsegfele kemeny marad. Nem frocskol a zsir, ha keves sot teszü­nk bele. A vaníliacukorral a keszitmenye­­ket ne fozzu­k, hanem fozes utan ka­­varjuk hozza. A tulfozott fondant, ami mar ke­­veres elott kristalyos, viz hozzaada­­saval teljesen olvasszuk fel, es foz­­zu­k ujra. A megegett teszta hasznalhato reszeit edes morzsanak keszitsi­k el. Ha nagyon eros a hagyma, tiszti­­tas utan felvagasig tartsuk hideg vizben. B. E. Olcsobb a hal, mint a hul!? Megkerdeztü­k a fovaros, va­­lamint Pest es Nograd megye legnagyobb halkereskedojet, a Halertekesito es Szolgaltato Kft.-t, lesz-e elegendo hal kara­­csonyra, s foleg mennyiert? Onagy Endrene, telepigazgato elmondta, hogy az orszagos elo­­hal-forgalom husz, a fagyasz­­tottnak pedig 60-70 szazalekat forgalmazo cegu­k karacsonyra 400-400 tonna elo es fagyasztott halat kinal a kiskereskedoknek es az egyeni fogyasztoknak. A fagyasztott halak jo resze mar december elejen a hutopul­­tokba keru­l. Sajat szaku­zleteik­­ben (Feny utcai piac, Kozraktar utcai vasarcsarnok, Istvan teri piac, Korhaz utcai piac, vala­­mint a 16-an nyito, a Gonczi Pal u. 1. alatti diszkontáruhaz, es a 19 megyeszekhelyen talalhato szaku­zletn­k) a fagyasztott halat kilogrammonkent a kovetkezo arakon kinalja: fogas 800 Ft, pisztrang 300 Ft, tonhal 252 Ft, panirozott hal (400 grammos) 160 Ft, Mintaj (siitohal) 132 Ft. A hagyomanyos elohal-vasar 16-an kezdodik. Tablazatunk il­­lusztralja, hogy a 96 es 105 fo­­rintos nagykereskedelmi ani pontybol (a forgalom 90 szaza­­leka) es egyeb halakbol milyen lesz a kinalat. Legalabbis ne­hany keru­letben, ugyanis er­­deklodesü­nkkor tobb vallalat­­nal meg nem tudtak pontos arat mondani. Elmondtak, hogy a szabadteri arusitas nagyon megdragult — nehany buda­­pesti keru­letben a tizszeresere! —, tehat ha az osszel megallapi­­tott arakon kinaljuk a portokat, majdhogynem ráfizetnek. Ha ugy lesz, hogy az elelmes kereskedok az utolso pillanat­­ban nem verik fel az arakat, meg az is megtortenhet, hogy a sorban alias miatt is bosszan­­kodnunk kell. HE Eldhalak valasztoka HALERT szakuzletek (kg/Ft) Belvirosi Kozert V., VI., VII. ker. kg/Ft Koloolnyai Kozert X., XVII. ker. kg/Ft Obudai Kozert II., III., XII. ker kg/Ft ponty 1. oszt. 126 Ft 130 Ft 126 Ft 132 Ft ponty II. oszt. 115 Ft 115 Ft­ 115 Ft pontyszelet 195 Ft 210 Ft arkepzes 210 Ft pontybelsoseg 130 Ft 130 Ft meg nem 151 Ft pontyfej,­­farok 62 Ft 50 Ft tortent 66 Ft pontyfilm 223 Ft— — 250 Ft busa 54 Ft 60 Ft 54 Ft 56 Ft busaszelet 90 Ft 120 Ft— 96 Ft harcsa 550 Ft— 432 Ft— harcsaszelet 800 Ft— — — fpO11 BUDAPESTI ARTUK0R - a desszertporokrol Cikklista Sugar Skala Metro Corvin Deli ABC Skala Budapest Nagyamhaz Batthyany ABC-aruhaz Duna Tsz Szovetseg ABC (XXI.. Szt. Imre ter 6-8.) 1991. december 9-en Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Dr. Oetker tejszinu puding 40 g_ 11,-10,-11,-10,-9,70 10,­Dr. Oetker csokoladeizu puding 49 g 12.60 14,-12,-14,-12,-12,20 12,­Dr. Oetker bananizu puding 40 g 5,30— — 11,-10-5,10 12-Dr. Oetker Gala vaniliapuding 76 g 23,20 25,-29,-26,-22,-22,40 23,­Dr. Oetker Gala csokoladepuding 104 g 25,30 28,-32,-28,-25,-25,40 27,­Dr. Oetker Gala punespuding 76 g 23,20 25,-29,-25,-22,-22,40 23,­Dr. Oetker Aranka vaniliapuding 68 g 25,30 28,-25,-28,-28,-25,40 25,­Dr. Oetker Aranka mogyoropuding 68 g 29,50 31,-28,-31,-28,-28,50 28,­Vaniliapuding 45 g 7,60 10,-8,50 7,50 8,50— 8,50 Punespuding 45 g 8,90 10,-8,50— 8,50— 8,50 Csokoladepuding 45 g 8,60 11,-9,50 8,50 9,50— 9,50 Vancza puncskrempor 40 g 9,70 11-10,-11-10-9,80 14,­Vancza csokoladekrempor 52 g 12,90 14,-13,-14,-13,50 13,-14-Vancza eperkrempor 40 g 12,90 14,-13,-13,-13,50 13,-14,­Mirello fagylaltpor 125 g 33,10— 32,30 36,-35,-34,-33,­Dr. Oetker csokoladefagyialt-por 95 g 22,50 36,-32,-36,-32,-32,60 32.­Dr. Oetker vaniliafagylalt-por 85 g 25,70 32,-29,-32,-29,-29,50 29,­ Budapesten A Porteka Áruhaz (III, Zay u. 1—3.) kínalatából: 500 g-os Globus ketchup 68, az 500 g-os Globus mustar 56, a 200 g-os Nesquik kakao 64, az 500 g-os Benco kakao 163, az 1 literes BB dobozos alma-, illetve szobole 44 fo­rint. Az MSZP Ferencvárosi Szervezete december 14—15-én kedvezmenyes ruha-, ajandek- es jatekvasart rendez a szervezet IX., Balazs B. u. 38. sz. alatti helyisegeben. A Corvin elelmiszerosztalyan a 200 g-os Hazelbar osztrak csokolade 179 forint helyett 125, az 1 literes Matraal­­jai zoldszilvani 67 forint helyett 59, a 2 literes Queen tonik, cola es narancs 95 forint, amig a keszlet tart. A Roltex Rt. V., Jozsef nador ter 12. sz. alatti boltjaban az Erika felpehely­­paplant 15%-os, a barsonyfatokat es­­alateteket 20%-os arengedmennyel ki­naljak, amig a keszlet tart. A Sugar ABC ajanlatabol: 1,5 lite- Kedvezmenyes akerok­ res Pepsi Cola 105 forint helyett 84,90, az ugyancsak 1,5 literes Queen tonik, mango, kivi es limonade 89 forint he­lyett 75 forint. A Kispesti Aruhaz barkacsoszta­­lyan az olasz import szines, fenyes, zo­­mancozott lemezfu­rdokadakat 8700, il­letve 9690 forintert, a matt zomanco­­zottat 12 400 forintert ertekesitik. A FER Filleres Diszkont Aruhaza­­ban (V., Hold u. 15.) diszkontáron áru­­sitanak elelmiszereket, ruhazati cikke­­ket, vegyes iparcikkeket, valamint im­port kilos ruhat. A Deli ABC 15 eves szü­letesnapja alkalmábol 15 elelmiszer-ipari ceg ak­­cioja kereteben kostolet es kedvezme­nyes arusitast tart december 16-ig. PIACI JELENTES Megnevezés LEHEL ter GARAI KECSKE­MET MISKOLC gyor SZEGED PÉCS SZOMBAT­HELY Tojas (db) 7,20-9,00 6,60-10,00 7,00-8,00 6,40-9,00 7,50-8,00 7,50-10,006,00-8,60 7,80-9,00 Burgonya 16-20 16-18 15-18 13-17 18-22 14-20 18-25 12-16 S.­repa 20-30 28-30 12-14 14-30 25-30 12-20 18-30 15-30 P.-gyökér 26-30 28-30 17-20 25-40 35-40 12-25 22-35 30-36 V.-hagyma 16-30 18-20 16-20 15-20 20-25 10-18 20-30 15-24 Fokhagyma 100-128 110-150 100-130 70-120 140-180 80-130 100-160 150-200 F. kaposzta 10-14 10-15 8-10 7-10 12-12 5-10- 10-12 Kelkaposzta 15-30 10-20 12-15 20-30 24-24 10-18 20-30 18-30 Karalabe 30-40 28-30 12-20 20-30 20-20 10-18 20-30 20-30 Karfiol 80-120 90-90 45-80 60-100 100-100 40-40­ 100-100 Paradicsom 58-88 58-78 90-150 80-130 100-100 65-70 100-120 140 - 200 Paprika db. 18-18 7-25 8-20 5-24 60-80/kg 5-16 120-160/kg 12-26 Uborka 148-198 168-168— 230-230— — — 180 - 200 Alma 24-50 26-30 25-35 20-40 25-30 20-45 20-45 16-60 Korte 40-48 60-60 60-70 40-70 56-60 20-50 25-55 30-50 Szolo 80-80 50-80 45-120 150-180 60-60 20-120 70-150 120-120 Diabel 460-480 340-400-340 -400-270-400 300-340 400-450 Videken A Nogradker Rt. a Pecsko Aruhaz­­ban, az Ipoly Aruhazban es a Csarnok Vegyi Anihazban 10%-os engedmeny­­nyel ertekesiti az aztato- es oblitosze­­reket, moso- es mosogatoszereket, haz­­tartasi tisztitoszereket, amig a keszlet tart. Kecskemeten, a Szechenyi ter 15. sz. alatti Amfora-udvarban minden arucikket 10%-os engedmennyel kinal­­nak. 2000 forint feletti vasarlas eseten ajandekot is adnak a vasarloknak. Nyitvatartas: 8—12 ora kozott. A baksai teesz­oesardi baromfitele­­pen minden nap 7—16 ora kozott ran­­tanivalocsirke-vasart tart, ahol 80 fo­­rintos kilónkenti áron ertekesiti a pe­­csenyecsirket. Tel.: 72/72-047. Nyiregyhazan, a Mora F. u. 1. sz. alatt az 1 kg-os martott konzum sza­­loncukrot 198,80-ert, a 70 dkg-os ru­­mos-mazsolas szaloncukrot 189,70-ert ertekesitik. A Mezoker Kft.-nél (Bekescsaba, Oroshazi K­t 32.) 18 forintos kilónkénti áron kapható az alma, amig a készlet tart. Tel.: 66/25-144, 23-as mellek. Unnepi haletelek mikrosittok­en (mindig 4 szemely reszere) Del-franciaorszagi halaszle Hozzavalok: 1,5—2 kg ku­lonbozo hal feldarabolva, ket voroshagyma, egy porehagyma, ot gerezd fok­­hagyma, egy evokanal suritett para­­dicsom, 40 dkg burgonya, egy deci olaj, so, cayenne-i bors, pirospapri­­ka, zöldpetrezselyem, baberleves, kakukkfa, 1,5-2 liter viz. A vekonyra szeletelt voroshagy­­mát, porehagymát összeforgatjuk a sűrített paradicsommal, zuzott fok­­hagymával, fuszerekkel, vegü­l a haldarabokkal. Negyed óra mulva ráontju­k a forrá­­sos vizet. Beletesz­­szü­k a kockára vagott burgonyát is. Anelkü­l, hogy lefednenk, 8 perc alatt elkeszü­l a maximumon. Spa­nyolo­rs­z­ági karacsonyi sü­lt hal Hozzavalok: 1-1,20 kg-os ponty, 3 citrom leve, 1,5 dl olaj, 4 gerezd fok­­hagyma, 2 evokanal liszt, 2 evoka­nal orolt mandula, 2 fej voroshagy­­ma, 2 dl feherbor vagy huslevesle (kockabol is keszulhet), 1 evokanal finomra vagott zoldpetrezselyem, so. A megtisztitott es megmosott ha­lat szarazra toroljuk, besozzuk, ke­ves citromlevel osszekevert olajjal bekenju­k, es 1-2 orara a hutoszek­­renybe tesszu­k. A liszttel, zuzott fokhagymaval, mandulaval, a kis kockákra vagott voroshagymaval, keves borral es citromlevel, zoldpetrezselyemmel pikans­­zu, konnyen kenheto masz­­szat keszitü­nk. A masszabol­­­evo­­kanalnyit a hal hasü­regebe teszünk, a tobbit pedig rakenju­k a tetejere. Leontju­k a maradek borral (husle­­vessel), citromlevel, es harom evo­kanal vizzel. Folpackkal beboritva, kozepes borokon 6 percet sutju­k. Citromkarikákkal talaljuk. Hal, paradicsomvidítdsban Hozzavalok: 80 dkg tetszes sze­­rinti hal, 1/1 dl olaj, 2 fej voroshagy­­ma, dl feherbor, 1 dl viz, vagy 1,5 dl huslevesre (kockabol is keszithet­­jü­k), 2 evokanal suritett paradicsom vagy 3 evokanal lecso, 1 gerezd fok­­hagyma, 1 pohar tejfol, so, piros­­paprika, torott bors. Egy falban forgassuk ossze a koc­kara vagott haldarabokat az olajjal, soval, torott borssal es bosegesen pirospaprikával. A hust tegyü­k a te­tejere. Paroljuk a legmagasabb ho­fokon 2 percet. Szedjuk ki a halda­rabokat egy tanyerra, s a visszama­­radt martasba fozzu­k ossze a ve­konyra szeletelt voroshagymat, a bort, a vizet vagy a husleveslet, a suritett paradicsommal, vagy a le­­csóval es a zuzott fokhagymával. Elegendo 4 perc a legnagyobb telje­­sitmenyen. A kesz martasba beleke­­verjü­k a tejfelt, tetejere fektetjü­k a halszeleteket, s az egeszet ujrapa­­roljuk, 3 percet a maximumon. Fott rizzsel adjuk asztalra. Halszelet hagymával, kukoricával Hozzavalok: 4 szelet hal, 3 fej vo­­roshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 citrom, 1 doboz konzerv­­vagy 25 dkg melyhutott kukorica, 1 pohar tejfol, orolt szerecsendio, so, torott bors. Tuzallo falban osszeforgatjuk a finomra szeletelt voroshagymat az olajjal, majd a legnagyobb teljesit­­menyen 6 percet pároljuk. Ha elke­­szü­lt, hozzaadjuk a zuzott fokhagy­­mát, a citrom levet es a fűszereket. Tetejere fektetjü­k a halszeleteket. Az edényt folpackkal lefedjü­k, s ujabb 4 percet fozzu­k. A haldarabo­kat négy tányérra kiszedjük, s me­­leg helyre állitjuk. A visszamaradt martast összekeverjü­k a kukoricá­­val, tejföllel. Összefozzu­k 4 perc alatt, ugyancsak a legnagyobb hofo­kon. Ráontju­k a halra, es azonnal talaljuk. R. Szepessy Ilona

Next