Népszabadság, 1992. július (50. évfolyam, 154-180. szám)

1992-07-30 / 179. szám

22 A’ Dohányról vagy Tabákról Folytatjuk K. Mátyus István: Ó és Új Diaetetica azaz: „Az Életnek és Egészségnek fenn­tartására és gyámolgatására...” című könyve alapján a ma is korszerű, életmódi „tanácso­lást”. Történeti bevezetőjéből kide­rül - amint ma is egy-egy újabb gyógyszer forgalomba kerülé­sekor észleljük - nagy volt a kezdeti lelkesedés a Nicotiana nevű - közönségesen Dohány nevezetű - fű iránt, melyet el­nevezései is mutatnak: „Szent fű”, „Isteni fű”, „Szent kereszt füve”, „Mindenre hasznos fű”. Hasznosnak vélték a gyomor megtisztítására, a hízás megakadályozására, kólikák (hasi görcsök) megszüntetésére, nyáltermelés serkentésére - fel­ismervén ebben sok élettani hatását. Káros hatásairól is bőven voltak tapasztalatok, melyeket így összegeztek: „A tabáknak egymással el­lenkező ereje”, „...a fázókat melegíteni, a fel­hevülteket híresíteni; az ál­mosokat ébreszteni, a nem át­hatókat álomra hajtani; az éh­séget és szomjúságot egy helyt oltani, más helyt az ételt és italt kívántatni; most a test bá­­gyadtságát el­venni, majd aztal elbágyasztatni; egykor az ina­kat fel­háborítani és konvul­­ziókra (rángógörcsök) vinni, itt az agyvelőt a takonytól tisztí­tani, s az elmét éleszteni, amott a fejet el­kábítani, megrésze­­gíttetni és a guttával megüttet­­ni (agyvérzés) monda­tik”. Majd összegezésként ki­mondja már a 18. század végén: „...a­mint az el­mondottak mu­tatják, azt is nem mindjárt le­hetne meg­határozni, méreg­nek, orvosságnak vagy eledel­nek lehessen-e ezt (t.i. a do­hányt) nagyobb tussal tartani.” Ma már, amikor a fejlett ké­miai módszerekkel kimutatták, hogy a dohányfüstben több mint kétezer kémiai kötés van, s ezek nagy részének károsító hatása jól ismert, a fenti kér­désre egyértelmű a válasz: mé­regnek kell tekintenünk. A régi elnevezése: „Mindenre hasznos fű” helyett a „Minden­re káros fű” jobban mutatja lé­nyegét: sok támadásponton hat egyszerre, s nem minden káro­sító hatás jön létre párhuzamo­san sem időben, sem kialakulá­sában, ezek ugyanis nagymér­tékben függenek az egyéni ér­zékenységtől (mely valószínű­leg genetikailag kódolt, ezért lehetnek az ismert különbsé­gek: 40 éves fiatalember napi 15 cigaretta elszívása után (15 éven át) infarktust kaphat - és sajnos ez a gyakoribb,­­ míg is­merünk idős 70-80 éves 30-40 éve dohányzó embereket, akik­nél infarktus nem alakul ki - ez a ritkább). A teljesség igénye nélkül, a legfontosabb károsító hatások: • az érbelhártya károsodása érszűkület, érelmeszesedés, ér­trombózisok (koszorúér-trom­bózis, szívinfarktus, agyér­trombózis, agyvérzés) kialaku­lását segíti; ezekkel kapcsola­tos a hirtelen halál gyakorisága dohányzóknál; A tüdőtágulat, krónikus hörg­hurut törvényszerűen kialakul kb. 20 évi dohányzás után (reg­geli köhögés, fulladás terhelés­re esetleg nyugalomban is, ro­hamokban jelentkezhető, aszt­máshoz hasonló fulladások, gyakori hörgőgyulladás, tüdő­­gyulladásokra hajlam); • gyomorhurut, mely az étvá­gyat csökkenti (így „karcsúsít” a dohányzás) a reggeli köhö­géssel émelygést, hányingert is okozhat; • tüdőrák kialakulásának ve­szélye. igjgPOUKUNIKA_______ 1078 Budapest, Marék J. u. 31. T. 142-5913, 142-1381 AZ INFARKTUS ELLEN Már gyermekkorban el kell kezdeni Mialatt az USA-ban a halál­lal végződő infarktusok száma 13 százalékkal csökkent, ná­lunk - és ez nem vigasz, hanem szomorú tény: általában Euró­pában - ismét emelkedik, és egyre több a fiatal betegek szá­ma. Ez mozgósítja a szakembe­reket, akik arra a következte­tésre jutottak, hogy már gyer­mekkorban el kell kezdeni a küzdelmet az infarktus ellen. A dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód a leggyakoribb veszélyeztető té­nyező az örökletes vonásokon kívül. Minden érkárosodás, amely elvezethet végső soron az ér elzáródásához, már gyermek­korban fokozatosan alakulhat. A család rossz étkezési szo­kásai miatt a gyerekek is elhíz­nak, és szinte­ minden esetben rájuk is jellemző az, ami általá­ban a kövérekre: mindig többet és többet kívánnak enni. A túl­súlyos ember és a gyermek sem fürge, nem szeret sokat mozog­ni. Előbb-utóbb találnak vala­mi indokot a szülők, hogy test­nevelés alól felmentessék, ahe­lyett, hogy kivizsgáltatnák, s okosabb étrenddel megpróbál­nák a fölösleges kilókat lefa­ragni. Ez a gyermek már veszé­lyeztetett! Hát még ha hozzá­számítjuk, hogy már nálunk is általános iskolákban is sok a dohányzó gyerek. Az érkároso­dásért felelős három faktor te­hát a legtöbb esetben már gyermekkorban megvan! Mit tehetünk? Fokozott ellenőrzéssel, helyes életmódra tanítással egymás után meg kell szüntetni a veszélyfaktoro­kat. A gyermekorvosok segítsé­gét kell kérni! Itt a nyár, nehezen tudjuk el­lenőrizni a szabad gyerekeket. Fogjanak össze ismerős csalá­dok, s felváltva felügyeljék a gyerekeket, mert a gyerekkori életmód az életüket, egészségü­ket befolyásolja. Gyakran hallani példálózást arról, hogy ismerősünk (roko­nunk) bezzeg egész életében dohányzott, pálinkázott, sza­­lonnázott és „200 éves korá­ban”, végelgyengülésben halt meg. Többnyire nem ismertük az illetőt... de olyan embert so­kat, aki nem törődik magával, s akkor becsüli az egészséget, amikor már visszaszerezni is aligha tudja. A szervezet sok­féle károsodást tud önmaga re­­parálni, de ha ebben nem segí­tünk egészséges életmóddal - nem győzi a küzdelmet. A megelőzés - az infarktusé is - már gyerekkorban kezdőd­jön! Sz. ! HOPPÁ A rendszerváltás sokféle kö­vet­kezménnyel járt. Én csak egy kizárólagosan po­litikamentes tényt csípnék fü­lön: évek óta több a szúnyog és a szúnyogcsípés a vízpartokon. Szegények az önkormányzatok, gyakorta belső rivalizálásaik elvonják az energiát a valódi közügyektől - látjuk -, más „várakkal” meg igencsak ke­véssé akarnak összefogni­­ leg­nagyobb sajnálatunkra. Egy­­egy térség egységes szúnyogir­tása­­ évek óta rendre elmarad. A következmények aztán nem is hogy a szemünket, ha­nem a bokánkat, a csuklónkat, a nyakunkat, vagyis mindazon testtájunkat csípik, amelyet es­te hét után, a 29 fok körüli ká­nikulában nem takar a tíz fok körüli télutóra kalibrált mele­­■­gítőmackó, alsó-felső jogging­ruha. Az a néhány kivételezett, aki még képes kifizetni a vo­nat-, a buszjegyet, netán oly krőzus, hogy benzint vásárol­hat öreg járgányába, az megis­merheti a szúnyoginvázió üdü- Szúnyogcsípés lést, pihenést, kikapcsolódást rontó, az idegek spannoliságát megőrző „áldásos” hatásait. Késő délutántól lehetetlenség a tájban gyönyörködni, aki ezt megszegi, szinte percenként hetet üthet egy csapásra, be­zárkózhatunk az üdülő kis szo­bájába, a víkendház lukába, s máris olybá érezhetjük magun­kat, mintha ki sem mozdultunk volna a nagyvárosi panelket­recből. A Balaton partján már csak néhány település áll ellent a kö­zös szúnyogirtásnak, s végre - ennek ellenére - berregnek a permetszóró helikopterek. A ki­sebb pénzűek paradicsomában, a soroksári Duna-ágban az igen intenzív szúnyogcsípések elle­nére a fülük botját sem mozdít­ják a helyi, csepeli, ráckevei, makádi honatyák. Azt még ér­tem (?), hogy az üdülőket csípje meg a szúnyog, kit érdekel, de a saját választópolgáraikat sem kerüli el ez a szipoly! Egyedül nem megy - énekel­ték a moziban, s ez a szúnyog­­irtásra is igaz. Az erre szolgáló nem túl jelentős összeget csak ki kellene préselniük az önkor­mányzatoknak költségvetésük­ből. Az egyéni védekezés ugyan­is hatástalan és drága. Egy horgászkunyhóba, hétvégi ház­ba legalább két elektromos, szúnyogpusztító anyagot páro­logtató készülék kell: a magyar gyártmány ötszáz forintot kós­tál, kétszáz hozzá a vegyszerrel átitatott 20 lapocska, az olasz készülék, s irtószere szintén állja ezzel az árversenyt. Röpke 1500 forintból már elő is te­remthető a helyi, hatástalan védelem. Ha már az adónkból nem futja, csak ezen kiadások összeadásából, közpénzzé téte­léből megteremthettük volna a közös irtás anyagi feltételeit vagy annak egy részét. Avagy a házi készülékek árát leírhatjuk az adóból? (-ó-é) NÉPSZABADSÁG - ITTHON 1992. július 30., csütörtök ENNI VAGY TÁPLÁLKOZNI? Mindenható gulyásleves Enni jó. Vajon tudunk-e? Megkezdett, félbehagyott és is­métlődő fogyókúrák tucatjai mintha azt bizonyítanák, hogy nem. Évente elfogyasztunk majd 150 kilogramm szénhid­rátot, ebből minimum 37-38 kilogramm cukrot, közel 40 ki­logramm zsírt eszünk meg, holott élettani szempontból ennek 60-70 százaléka is elég lenne. A konyhasó napi adag­ját is jószerivel a felére csök­­kenthetnénk. - Enni mindenki tud, egész­ségesen táplálkozni annál ke­vesebben - vallja dr. Rigó Já­nos, az Országos Dietetikai In­tézet igazgatója. - Abszolút tö­kéletes élelmiszer talán az anyatejen kívül nem létezik, így szervezetünknek az élelmi­szerek széles skálájára van szüksége, az azonban egyálta­lán nem mindegy, hogy miből mennyit fogyasztunk. Ha vala­ki főleg koleszterintartalmú élelmiszerekből állítja össze étrendjét, akkor olyan mérték­ben sokasodhat szervezetében a koleszterin, hogy az hajla­mossá teszi például a szívin­farktus kialakulására. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne tartalmazzon ét­rendünk koleszterint, csupán azt, hogy az elfogyasztott mennyiségre oda kell figyelni. Nézzük a szénhidrátot. Ez is alapvető élelmiszer, amire fel­tétlenül szükségünk van. Az általunk elfogyasztott szénhid­rát összetétele az, amely azon­ban nem felel meg az egészsé­ges táplálkozás követelményei­nek. Magyarországon ugyanis a napi szénhidrátfogyasztás 25 százalékát a cukor adja, s mi­vel ez roppant könnyen fölszí­vódik, a fölösleges luxuskaló­riák által az elhízáshoz vezet­nek. Zsírból is többet fogyasz­tunk a kelleténél. Ha megkérdi a ma oly divatos természetgyó­gyászat híveit, ők is a túlzott zsír- és cukorfogyasztást tart­ják a legveszélyesebbnek. - Ahány természetgyógyász, jó­formán annyi szemlélet. Van, aki azt mondja, egyáltalán ne együnk húst, van, aki a tejtermékek fo­gyasztásától óv bennünket. Végül is a sok tanács közül melyiket érde­mes megfogadni? - A tudomány mindenkép­pen a vegyes táplálkozás mel­lett voksol. Aki csak növényi eredetű ételt eszik, az nem jut kellő mennyiségű fehérjéhez, pedig ez építőanyaga szerveze­tünknek. Ha valaki nem fo­gyaszt állati eredetű élelmi­szert, annak kevésbé lesz ma­gas a koleszterinszintje, de a B12-vitamin és a vas hiánya vérszegénységet okozhat. - Honnan tudhatjuk, mikor, mi­ből, mennyit tanácsos ennünk? - Mivel az ember vegyes táplálkozású lény, mindenből ehet, de csak mértékkel. E tárgyban bőséges szakkönyv- és szakácskönyvkínálat áll rendelkezésünkre. Sajnos, az ember elvesztette azt a képes­ségét, hogy a szervezetére oda­figyelve tudja, mikor, milyen táplálékra lenne szüksége. Ma már bizonyított tény, hogy a rostban gazdag élelmi­szerek, például a búzacsíra, a búzakorpa, a rozs- és a barna­kenyér fogyasztása kedvezőbb. Az „élelmirostokból” mind­össze napi 15-20 grammot fo­gyasztunk, pedig legalább a dupláját kellene. A rosthiányos táplálkozás ugyanis számos vastagbélbetegség kialakulásá­hoz vezet, és ma Magyarorszá­gon ezek a betegségek dobogós helyen vannak.­­ Sokan állítják, hogy azért nem tudnak egészségesen táplálkozni, mert az ezt szolgáló élelmiszerek megfizethetetlenül drágák... - Való igaz, ma hazánkban nem olcsó az élelmiszer, és az is széles körben elterjedt, nézet, hogy legjobban a gyomrunkon tudunk spórolni. Mégis állí­tom, hogy ésszerűbb étrend­összeállítással, új és egészsége­sebb konyhatechnikával sokat javíthatnánk rossz táplálkozási szokásainkon. A húst például nem feltétlenül kell zsírban sütni, e célra megfelel az alu­fólia, a grill­, vagy uram bocsá’ a papírzacskó is, így is csök­kenthetjük a zsiradék mennyi­ségét. A cukor nem olcsó élel­miszer, mégis fölöslegesen so­kat használunk belőle. A tej, a méz, a búzakorpa kedvező élettani hatását már Hippokra­­tész is leírta. A burgonyának is számos kedvező élettani hatása van. A gyümölcs is jelenthet akkora örömet ajándékként, mint egy tábla csoki. Kevesebb sóval is kellemes ízhatást érhe­tünk el. Túl azon, hogy a keve­sebb mennyiség fölhasználásá­val eleve spórolunk, az étren­dünk is egészségesebbé válna. Nagyon szeretném, ha a táp­lálkozástudomány az iskolai tantervben is minél hamarabb helyet kapna. Az egészsége­sebb életre nevelést már kora gyerekkorban el kellene kezde­ni, mert a hagyományokon, a rossz szokásokon csak így lehet változtatni. - Professzor úr, önnek mi a ked­venc étele? - A gulyásleves, mert ebbe a réges-régi magyar ételbe sike­rült „becsempészni” minden szükséges tápanyagot, az íz­harmóniája pedig egyenesen tökéletes. Millei Ilona mmi EGÉSZSÉG ! itthon KÖNYV Korai koleszterinkora Ma már nyilvánvaló, hogy az érelmeszesedés gyermekkorban kezdődik. A szívinfarktus ki­alakulásának egyik, rizikóténye­zője, a vér magas koleszterin tartalma. Ezért nagyon fontos a mielőbbi felismerés és - elhárí­tására - a megfelelő életmód ki­alakítása. R. E. Kowalski, A nyolchetes koleszterinkúra című mű szerzője ismét saját tapasz­talatait foglalja kötetbe. Tapasztalatai alapján hasz­nos tanácsokkal látja el a szü­lőket­­ és a gyermekeket, mikor célszerű a gyermek vizsgálata, hogyan dönthetik el a szülők, hogy gyermeküknek magas-e a koleszterinszintje, hogyan is­merhetők fel az egyéb rizikó­­faktorok. Tanácsot kapnak, miképp változtassanak helyte­len étkezési szokásaikon, ho­gyan fogadtassák el gyerme­kikkel az egészségesebb élet­módot, az új étkezési szokáso­kat. (Láng Kiadó 1992.) N. E. m gggg P­RIVATIZÁCIÓ A Budapest Investment Részvénytársaság pályázatot hirdet a Kereskedelmi Építő Szolgáltató és Vállalkozási Korlátolt Felelősségű Társaság, a továbbiakban KÉSZV Kft. állami tulajdonban lévő üzletrészének értékesítésére. A KÉSZV Kft. vagyona : 458.988.000.- Ft. Az üzletrészek tulajdonosok szerinti megoszlása : 12,23 % Fővárosi Önkormányzat 10 % Dolgozók által lejegyezni kívánt üzletrész 77,77 % Állami tulajdonban van, ami meghirdetésre kerül. Az állami üzletrész pályázati alapára : 356.955.000­­ Ft A KÉSZV Kft. tevékenységi köre : Kereskedelmi és szolgáltató építmények kivitelezése, felújítása, belső berendezéseinek elkészítése és szerelése. Építési szakipari és épületgépészeti tevékenység, egyéb építőipari jellegű asztalos, lakatos, címfestő, dekorációs, üveges, kiállítási installációs munkák végzése. Hűtőtechnológiai berendezések tervezése, legyártása, telepítése. Hűtőberendezések javítása, karbantartása. Hűtőbútorok felújítása. Nyitott, félhermetikus, hermetikus kompresszorok és aggregátok gyártása, javítása. Kereskedelmi gépek, konyhagépek, berendezések és mérlegek karbantartása, javítása. A KÉSZV Kft. 1991. évi nettó árbevétele 300 mFt. A dolgozók létszáma : 300 fő. A pályázatot a kiadott útmutató alapján kell elkészíteni és benyújtani A pályázat benyújtásának határideje : 1992. augusztus 24.1300 Helye : Budapest Investment Rt. 1074 Budapest, Csengery u. 11. A pályázati feltételek, illetve az ajánlat kidolgozásának útmutatóját tartalmazó információs anyag 5.000.- Ft befizetése ellenében vehető át a Budapest Investment Rt-nél (1074 Budapest, Csengery u. 11. tel.: 12-14-005,14-23-786 ). Érdeklődés esetén a KÉSZV Kft. telephelye ( Budapest XI., Budafoki út 183.) külön is értékesítésre kerül. Kérje részletes tájékoztatónkat! Nagy múltú, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező országos intézmény nyelviskolája azonnal felvesz nyelviskolavezető-helyettest (nyelviskola-menedzsert) Feladata lesz a szakosodott nyelvi képzés hatékonyságának növelé­se, új üzleti lehetőségek felkutatása és megvalósítása, a világkiállítás­hoz kapcsolódó nyelvi felkészítés megszervezése. Elsősorban közgazdasági egyetemet, külkereskedelmi vagy kereske­delmi főiskolát végzett, angolból felsőfokú nyelvvizsgát tett és még egy idegen nyelvből középfokú nyelvismerettel rendelkező, mene­dzsertípusú jelentkezők levelét várják. Munkáját - a teljesítményétől függően évi - 800-1000 ezer forint jöve­delemmel honorálják. A jelentkezéseket, részletes szakmai önéletrajzzal, diplomamásolattal, augusztus 15-ig, „Nyelviskola-menedzser, NSZ” jeligére, a Hírlapkiadóba küldjék el.

Next