Népszabadság, 1996. január (54. évfolyam, 1-26. szám)

1996-01-25 / 21. szám

- ABC-ártükör____________________ - Kedvezményes akciók 26. oldal - Szanatóriumban párosan - Gyalogösvényen 27. oldal - Zöldpont-ajánlatok - Alpesi illemtan 29. oldal # 1­j"A NÉPSZABADSÁG itthon Családi és szabadidő-melléklet 1996. január 25., csütörtök Fontos vitaminforrás: mindennapi déligyümölcseink Korábban a déligyümölcsökhöz kizárólag télen juthattunk hozzá. Ma már az év tizenkét hónapjában az asztalunkra ke­rülhetnek ezek az értékes táplálékok. Igazi szezonjuk azonban éppen ilyenkor jön el, amikor hazai gyümölcskészletünk kifo­gyóban van. A TESZT Magazin nyomán alább a leggyakoribb déligyümölcsökről olvashatunk ismertetőt. Földünk közel másfél ezer gyümölcsfajából körülbelül százötven lehet az igazán érté­kes és nagy mennyiségben ter­mesztett déligyümölcsök szá­ma. Igaz, hogy már nálunk sem megy ritkaságszámba az ana­nász, a mangó, a kókuszdió, de a legtöbben maradunk a jól be­vált citromnál, narancsnál, mandarinnál, banánnál és - legújabban - a kivinél. A citrom hol zöld, hol sárga Amikor a déligyümölcsökről még vajmi kevés fogalmunk volt, citromot akkor is árusí­tottak a hazai boltokban. E gyümölcs fő értéke számunkra a levében van, amely a sok C- vitaminon kívül A- és B-komp­­lex, valamint P-vitamint is tar­talmaz. A citromlé fertőtlenítő, csontfejlesztő, anyagcsereza­varok elleni és érelmeszesedést gátló hatása bizonyított. A leg­több levet a vékony héjú, ki­sebb méretű olasz fajták tar­talmazzák. Legjobb, ha szal­masárga, érett példányokat vá­lasztunk. Ha nem akarjuk azonnal elfogyasztani, vagy nagyobb mennyiséget veszünk, akkor egy fokkal zöldebb ár­nyalatú is megteszi, mert ott­hon még érik egy kicsit. Legcélszerűbb a hűtőszek­rény alsó részében csomagolat­­lanul tartani. Ha a héja fehéred­­ni kezd, az a romlás első jele. Mivel a gombák rövid időn belül bejuthatnak a belsejébe is, leg­helyesebb, ha az ilyen gyümöl­csöt már nem használjuk fel. A trópusi narancs édesebb A narancs őshazájának Kí­nát tekintik. Európába csak a XVI. században került. Ma igen sok típusát és fajtáját ter­mesztik, főleg Olasz- és Görög­országban, valamint Kalifor­niában, de egyes változatai a trópusokon is elterjedtek. Ez utóbbiak általában édesebbek, mint a Földközi-tenger vidéké­ről származó társaik. A közhiedelemmel ellentét­ben a narancs C-vitamin-tar­­talma valamivel meghaladja a citromét. Húsa és leve egyaránt sok értékes anyagot (káliumsó­kat, foszfort, cukrot és vasat) tartalmaz. A növényi rostok jó hatással vannak ugyan az egészségre, mégse törekedjünk kifejezetten rostos narancsok vásárlására, mert az átlagosnál nagyobb rosttartalmú gyümölcs gyak­ran élvezhetetlen. Sokan sze­retjük a „mézédes” narancsot, de tudnunk kell, hogy az érett állapotban leszedett savanykás típusok semmivel sem értékte­lenebbek. A túl korán szüretelt termésben azonban nem fej­lődnek ki a cukor- és zamat­anyagok, minősége a tárolás folyamán sem javul. Ezért éret­len narancsot még akkor se ve­gyünk, ha nem azonnali fo­gyasztásra használjuk. A mandarint a Fülöp-szige­­teken és Délkelet-Ázsiában va­don termesztik. Kínában ősi kultúrnövény, Európába csak a múlt században érkeztek első példányai. Íz- és zamatanyagaiban a mandarin felülmúlja a citro­mot és a narancsot, vitamintar­talma azonban valamivel cse­kélyebb. A gerezdekről leváló vékony héjban sok olajtartal­mú sejt található. A termés ko­moly méretkülönbségeket mu­tat. Hosszúsága 4 és 7 centimé­ter, szélessége 5 és 8 centiméter között változhat. A minőség és a méret között nincs szoros összefüggés, de a nagyobb gyü­mölcs általában több levet tar­talmaz. V ízben, zamatban gazdagabb Az „igazi” banán hossza a 30-35 centimétert is elérheti, hazánkba azonban leggyak­rabban a törpebanán termését szállítják. Optimális esetben ennek hossza a 20 centiméter­hez közelít. Ezek a gyümölcsök nagy táp­­értékűek, sokféle értékes anya­got tartalmaznak. C-vitamin­­ban ugyan jóval alatta marad­nak a citrusféléknek (citrom, narancs, mandarin), de például az érett, szárított termés fehér­jetartalma számottevő: 4 szá­zalék körüli. A nyers banán legnagyobb része (69-79 száza­léka) víz, és a cukortartalma is magas (11-12 százalék), de tar­talmaz C- és A-vitamint, fehér­jét, káliumot, magnéziumot, foszfort, ként, keményítőt és zsírt is. A banánnak több száz fajtája van, és valóban érvényes rá, hogy próbája az evés. Ha ízet­lennek, illetve lisztízűnek érez­zük a gyümölcsöt, nagyon va­lószínű, hogy a leggyengébb minőségűt és a legolcsóbbat fo­gyasztjuk - sokszor első osztá­lyú áron. Otthon érlelve nem a legjobb Igaz, hogy a zöld banán előbb-utóbb megérlelődik, de otthon ehhez nincsenek meg a kellő feltételek. Ezért nem cél­szerű a boltban vagy a piacon zölden megvennünk a gyümöl­csöt. A banán érettségét tízfo­kozatú nemzetközi színskála alapján osztályozzák. Az érés folyamán a héjfelületen megje­lenő apró, sötétbarna­ foltok, az úgynevezett párducpettyek a legkedvezőbb érési fok jelei, ezek nem minőségi hibák. A nagyobb kiterjedésű barna fol­tok azonban már a túlélésre utalnak. Az ilyen foltok helyén ké­sőbb romlásnak indulhat a gyümölcs. Ha az egész héjfelü­let inkább barna, mint sárga, akkor a gyümölcs valószínűleg fagyott. Sajnos sok kereskedő - teljességgel megengedhetetlen módon - a levet eresztő, rot­hadt banánt is kiteszi a pultra, „turmixbanán” címszó alatt. Bármilyen olcsón adják, ilyet ne vásároljunk, mert egészen bizonyos, hogy fertőzött. Kivi: nem kezelik védőszerrel A kivit méltán nevezik az utóbbi évtizedek sikergyümöl­csének. Mandzsúriából ered, és e század elején kezdték termel­ni Új-Zélandon, „keresztapja” is az ottani nemzeti madár, a kivi. Ma számottevő mennyiség terem Olaszországban (általá­ban mi is onnan importáljuk), Franciaországban, Spanyolor­szágban és Amerika melegebb tájain. A hengeres, tojásdad alakú, 6-10 centiméteres, barna kivi vékony héját késsel, de akár kézzel is könnyen lehánthat­­juk. Fogyaszthatjuk félbevág­va és a héjából kikanalazva is. A kivit nem kezelik növényvé­dő szerekkel, ezért ilyen szem­pontból teljesen ártalmatlan. Húsa kellemesen édes, illatos, szaftos, íze némileg az ana­nászra és a szamócára emlé­keztet. Kevesen tudják, hogy különlegesen értékes gyümölcs. C-vitamin-tartalma az almáé­nak több mint tízszerese (!). Je­lentős a cukor- és a fehérjetar­talma is. A leszedett termés utóérik, szobában hosszú ideig tárolha­tó. A hideget is jól tűri. A vá­sárlásnál csak arra ügyeljünk, hogy a héja feszes és ne perga­­menszerűen aszott, húsa pedig inkább kemény, mint túlságo­san puha legyen. Csép Veronika Tessék választani! DÉLIG­YÜMÖL­CSÖK ÉS AZ ALMA VITAMIN- ÉS TÁPANYAGTARTALMA* Gyümölcs/ Béltartalom Banán Citrom Kivi Mandarin Narancs Alma Vitaminok A-vitamin (Karotin) 0,2 mg 0,02 mg 18 mg 0,4 mg 0,1 mg 0,05 mg Bi -vitamin 0,16 mg 0,06 mg 0,02 mg 0,05 mg 0,07 mg 0,05 mg B2-vitamin 0,08 mg 0,02 mg 0,05 mg 0,03 mg 0,04 mg 0,05 mg Bg-vitamin 0,25 mg 0,07 mg nincs adat 0,02 mg 0,06 mg 0,07 mg C-vitamin** 10 mg 45 mg 85 mg 42 mg 50 mg 5 mg E-vitamin 0,2 mg 0,8 mg 1,8 mg nincs adat 0,2 mg 0,6 mg Folsav 0,013 mg 0,004 mg nincs adat 0,005 mg 0,017 mg 0,006 mg Tápanyagok Fehérje 1.3 g 0,4 g 1.0 g 0,7 g 0,6 g 0,4 g Zsír 0,1 g 5,8 g 0,6 g 0,8 g 1.5 g 0,4 g Szénhidrát 24,2 g 2,3 g 11,3 g 9.8 g 8.5 g 7.0 g Víz 73,1 g 88,7 g 85,5 g 87,6 g 88,4 g 90,5 g Ásványi anyagok Kalcium 110,0 mg 14,0 mg 26,0 mg 23,0 mg 43,8 mg 10,5 mg Vas Energiatartalom 0,3 mg 1,0 mg 0,4 mg 0,1 mg 0,1 mg 0,3 mg (kJ/kcal) 431/103 105/25 231/55 184/44 167/40 126/30 *Az adatok 100 g ehető részre vonatkoznak ** Egy felnőtt férfi napi átlagos C-vitamin-szükséglete 60 mg VELLEDITS ÉVA FELVÉTELE DÉLIGYÜMÖLCSÖK ÁRKÖRKÉPE (FT/KG)* *1995. decemberi árak Gyümölcs/ Piac, üzlet zöld sárga Banán foltos „turmix" „Citrom kicsi nagy kicsi db kg Kivi nagy db kg túlérett db kg Mandarin kicsi nagy kicsi Narancs nagy Fehérvári úti piac 148 128-168 98-118 98 148-260 168-198 158 350 128 168-178 148-240 98 98-198 Fény utcai piac 128 138-158 118-138 98-108 138-148 180-198 10-30-50 8-10 168 148-380 108-240 100-240 Lehel piac-140-158 120-130 98 148-180 168-220 12-15-25-30­-159-190 168-240 98-118 98-168 Nagycsarnok-148-170 98-138 98-118 168 198-260 15 168 40-50 15-198-240 150-398 100-138 100-280 Óbudai piac 162-166 180 127-132-140 140-170-----210 240-280 100-110 165-220 Pesterzsébeti piac-128-158 98-120 68 180-220 168-178-----160-198 176-198-100-120 Csemege Julius Meinl-180--218---50---' — ■ 178-Kaiser's-179---209 ■ --29-, Al -249-119 Rothschild 187---- 263--31-----163 Super-200------36---300. 173 - Számvadászat - Gubancbogozó 30. oldal - Bezárt szülőotthonok - Ha drágább a gyógyszer 31. oldal - Ma: Autópiac 32. oldal Narancsos, mandarinos ételek Csirkehússaláta naranccsal Forraljunk sós, sáfrányos víz­ben 20 percen át 10 dkg rizst. Ezután leszűrve, hideg vízzel le­öblítve hagyjuk lecsepegni. Közben salátástálban összedol­gozunk 4 evőkanál olajat 3 evő­kanál citromlével, 1 kávéskanál r­ustárral, törött borssal. A sa­látalébe beleforgatunk 25 dkg kicsontozott és apró kockákra darabolt sült csirkehúst, a rizst, 4 db narancsot gerezdeikre bontva és szeletelve. Hidegen, vágott zöldpetrezselyemmel bő­ven behintve kínáljuk. Narancsos szárnyas Készíthető bő 1 kg-os csirké­ből, kacsából, amelyet a ha­gyományos módon megsütünk. (Ha sovány a szárnyas, a sütés előtt tekerjük be vékony húsos szalonnaszeletekkel.) A már­táshoz kis lábosban felolvasz­tunk 1 evőkanál borecetben 3 szem kockacukrot. Takarékon, kavarva, karamellé barnítjuk. Felöntjük a sült hús, valamint 2 narancs és 1 citrom levével, 1 evőkanál reszelt narancs- és 1 kávéskanál reszelt citromhéj­jal. Két újabb narancsot meg­hámozva, kimagozva, felkari­­kázva tálalótálra teszünk. Rá­fektetve a sült húst, mártással leöntve adjuk asztalra. Kiegé­szíthető főtt burgonyával, pirí­tott kenyérszeletekkel, s fűszerezve a narancsok és 1 citrom reszelt héjával, 4 szeg­fűszeggel, 1 kávéskanál fahéj­jal, 1 babérlevéllel, lefedve, mérsékelt tűzön omlóssá süt­jük. Félidőben sózzuk, borsoz­­zuk. Tálalás előtt néhány perc­re toljuk a sütőbe. Rizs vagy burgonyapüré illik hozzá. Narancsfelfújt Felforralunk 2,5 dl tejet 2 na­rancs lereszelt héjával. Közben fehéredésig kavarunk 3 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral, majd 3 dkg liszttel. Felöntjük a forró tejjel, s állandóan forgat­va összefőzzük, besűrítjük. A tűzről lehúzva még langyosan hozzáadjuk 5 tojás fehérjének kemény habját. Magas falú vagy tortasütő edényt kivaja­zunk. Belesimítjuk a keverék felét, ráfektetve 2 db meghámo­zott és gerezdéire bontott na­rancsot. A maradék masszával betakarjuk. Előmelegített sütő­be tolva közepes hőfokon (210 °C) kisütjük. Porcukorral meghintve azonnal fogyasztjuk. Sült sertés spanyol módra Egy nagyobb lábosban 2-3 evőkanál felmelegített olajban aranyszínűre sütünk néhány perc alatt 80 dkg sertéscombot. Mellérakunk 1 fej felaprított vöröshagymát, 2 gerezd zúzott fokhagymát, s takarékon ösz­­szesütjük 10 perc alatt. Leönt­ve 2 nagy narancs levével és annyi vízzel,­ hogy majd ellepje. ­Karamellizált mandarin Egy nagy lábosban vizet for­ralunk. Nyolc szem meghámo­zott mandarint folyamatosan, néhány pillanatra a jövő vízbe rakunk. Kivéve könnyen meg­tisztítható a fehér héjmaradvá­nyoktól. Állandóan kavarva felolvasztunk 15 cukrot 5 dl vízzel és 1/2 citrom levével. Ha a felszíne gyöngyözik, egyen­ként beleforgatjuk a gyümöl­csöket. Kiemelve kettesével tesszük mély üvegtálkába. A szirupot tovább forgatva sűrít­jük és barnítjuk. A tűzről levé­ve felöntjük 2 újabb mandarin­­levével és 1 evőkanál mandarin­­(narancs-) likőrrel. A felhígí­tott langyos karamellel leönt­jük a mandarinokat. Kihűtve, tejszínhabbal ízletes csemege. R. Sz.

Next