Népszabadság, 1996. január (54. évfolyam, 1-26. szám)
1996-01-25 / 21. szám
- ABC-ártükör____________________ - Kedvezményes akciók 26. oldal - Szanatóriumban párosan - Gyalogösvényen 27. oldal - Zöldpont-ajánlatok - Alpesi illemtan 29. oldal # 1j"A NÉPSZABADSÁG itthon Családi és szabadidő-melléklet 1996. január 25., csütörtök Fontos vitaminforrás: mindennapi déligyümölcseink Korábban a déligyümölcsökhöz kizárólag télen juthattunk hozzá. Ma már az év tizenkét hónapjában az asztalunkra kerülhetnek ezek az értékes táplálékok. Igazi szezonjuk azonban éppen ilyenkor jön el, amikor hazai gyümölcskészletünk kifogyóban van. A TESZT Magazin nyomán alább a leggyakoribb déligyümölcsökről olvashatunk ismertetőt. Földünk közel másfél ezer gyümölcsfajából körülbelül százötven lehet az igazán értékes és nagy mennyiségben termesztett déligyümölcsök száma. Igaz, hogy már nálunk sem megy ritkaságszámba az ananász, a mangó, a kókuszdió, de a legtöbben maradunk a jól bevált citromnál, narancsnál, mandarinnál, banánnál és - legújabban - a kivinél. A citrom hol zöld, hol sárga Amikor a déligyümölcsökről még vajmi kevés fogalmunk volt, citromot akkor is árusítottak a hazai boltokban. E gyümölcs fő értéke számunkra a levében van, amely a sok C- vitaminon kívül A- és B-komplex, valamint P-vitamint is tartalmaz. A citromlé fertőtlenítő, csontfejlesztő, anyagcserezavarok elleni és érelmeszesedést gátló hatása bizonyított. A legtöbb levet a vékony héjú, kisebb méretű olasz fajták tartalmazzák. Legjobb, ha szalmasárga, érett példányokat választunk. Ha nem akarjuk azonnal elfogyasztani, vagy nagyobb mennyiséget veszünk, akkor egy fokkal zöldebb árnyalatú is megteszi, mert otthon még érik egy kicsit. Legcélszerűbb a hűtőszekrény alsó részében csomagolatlanul tartani. Ha a héja fehéredni kezd, az a romlás első jele. Mivel a gombák rövid időn belül bejuthatnak a belsejébe is, leghelyesebb, ha az ilyen gyümölcsöt már nem használjuk fel. A trópusi narancs édesebb A narancs őshazájának Kínát tekintik. Európába csak a XVI. században került. Ma igen sok típusát és fajtáját termesztik, főleg Olasz- és Görögországban, valamint Kaliforniában, de egyes változatai a trópusokon is elterjedtek. Ez utóbbiak általában édesebbek, mint a Földközi-tenger vidékéről származó társaik. A közhiedelemmel ellentétben a narancs C-vitamin-tartalma valamivel meghaladja a citromét. Húsa és leve egyaránt sok értékes anyagot (káliumsókat, foszfort, cukrot és vasat) tartalmaz. A növényi rostok jó hatással vannak ugyan az egészségre, mégse törekedjünk kifejezetten rostos narancsok vásárlására, mert az átlagosnál nagyobb rosttartalmú gyümölcs gyakran élvezhetetlen. Sokan szeretjük a „mézédes” narancsot, de tudnunk kell, hogy az érett állapotban leszedett savanykás típusok semmivel sem értéktelenebbek. A túl korán szüretelt termésben azonban nem fejlődnek ki a cukor- és zamatanyagok, minősége a tárolás folyamán sem javul. Ezért éretlen narancsot még akkor se vegyünk, ha nem azonnali fogyasztásra használjuk. A mandarint a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon termesztik. Kínában ősi kultúrnövény, Európába csak a múlt században érkeztek első példányai. Íz- és zamatanyagaiban a mandarin felülmúlja a citromot és a narancsot, vitamintartalma azonban valamivel csekélyebb. A gerezdekről leváló vékony héjban sok olajtartalmú sejt található. A termés komoly méretkülönbségeket mutat. Hosszúsága 4 és 7 centiméter, szélessége 5 és 8 centiméter között változhat. A minőség és a méret között nincs szoros összefüggés, de a nagyobb gyümölcs általában több levet tartalmaz. V ízben, zamatban gazdagabb Az „igazi” banán hossza a 30-35 centimétert is elérheti, hazánkba azonban leggyakrabban a törpebanán termését szállítják. Optimális esetben ennek hossza a 20 centiméterhez közelít. Ezek a gyümölcsök nagy tápértékűek, sokféle értékes anyagot tartalmaznak. C-vitaminban ugyan jóval alatta maradnak a citrusféléknek (citrom, narancs, mandarin), de például az érett, szárított termés fehérjetartalma számottevő: 4 százalék körüli. A nyers banán legnagyobb része (69-79 százaléka) víz, és a cukortartalma is magas (11-12 százalék), de tartalmaz C- és A-vitamint, fehérjét, káliumot, magnéziumot, foszfort, ként, keményítőt és zsírt is. A banánnak több száz fajtája van, és valóban érvényes rá, hogy próbája az evés. Ha ízetlennek, illetve lisztízűnek érezzük a gyümölcsöt, nagyon valószínű, hogy a leggyengébb minőségűt és a legolcsóbbat fogyasztjuk - sokszor első osztályú áron. Otthon érlelve nem a legjobb Igaz, hogy a zöld banán előbb-utóbb megérlelődik, de otthon ehhez nincsenek meg a kellő feltételek. Ezért nem célszerű a boltban vagy a piacon zölden megvennünk a gyümölcsöt. A banán érettségét tízfokozatú nemzetközi színskála alapján osztályozzák. Az érés folyamán a héjfelületen megjelenő apró, sötétbarna foltok, az úgynevezett párducpettyek a legkedvezőbb érési fok jelei, ezek nem minőségi hibák. A nagyobb kiterjedésű barna foltok azonban már a túlélésre utalnak. Az ilyen foltok helyén később romlásnak indulhat a gyümölcs. Ha az egész héjfelület inkább barna, mint sárga, akkor a gyümölcs valószínűleg fagyott. Sajnos sok kereskedő - teljességgel megengedhetetlen módon - a levet eresztő, rothadt banánt is kiteszi a pultra, „turmixbanán” címszó alatt. Bármilyen olcsón adják, ilyet ne vásároljunk, mert egészen bizonyos, hogy fertőzött. Kivi: nem kezelik védőszerrel A kivit méltán nevezik az utóbbi évtizedek sikergyümölcsének. Mandzsúriából ered, és e század elején kezdték termelni Új-Zélandon, „keresztapja” is az ottani nemzeti madár, a kivi. Ma számottevő mennyiség terem Olaszországban (általában mi is onnan importáljuk), Franciaországban, Spanyolországban és Amerika melegebb tájain. A hengeres, tojásdad alakú, 6-10 centiméteres, barna kivi vékony héját késsel, de akár kézzel is könnyen lehánthatjuk. Fogyaszthatjuk félbevágva és a héjából kikanalazva is. A kivit nem kezelik növényvédő szerekkel, ezért ilyen szempontból teljesen ártalmatlan. Húsa kellemesen édes, illatos, szaftos, íze némileg az ananászra és a szamócára emlékeztet. Kevesen tudják, hogy különlegesen értékes gyümölcs. C-vitamin-tartalma az almáénak több mint tízszerese (!). Jelentős a cukor- és a fehérjetartalma is. A leszedett termés utóérik, szobában hosszú ideig tárolható. A hideget is jól tűri. A vásárlásnál csak arra ügyeljünk, hogy a héja feszes és ne pergamenszerűen aszott, húsa pedig inkább kemény, mint túlságosan puha legyen. Csép Veronika Tessék választani! DÉLIGYÜMÖLCSÖK ÉS AZ ALMA VITAMIN- ÉS TÁPANYAGTARTALMA* Gyümölcs/ Béltartalom Banán Citrom Kivi Mandarin Narancs Alma Vitaminok A-vitamin (Karotin) 0,2 mg 0,02 mg 18 mg 0,4 mg 0,1 mg 0,05 mg Bi -vitamin 0,16 mg 0,06 mg 0,02 mg 0,05 mg 0,07 mg 0,05 mg B2-vitamin 0,08 mg 0,02 mg 0,05 mg 0,03 mg 0,04 mg 0,05 mg Bg-vitamin 0,25 mg 0,07 mg nincs adat 0,02 mg 0,06 mg 0,07 mg C-vitamin** 10 mg 45 mg 85 mg 42 mg 50 mg 5 mg E-vitamin 0,2 mg 0,8 mg 1,8 mg nincs adat 0,2 mg 0,6 mg Folsav 0,013 mg 0,004 mg nincs adat 0,005 mg 0,017 mg 0,006 mg Tápanyagok Fehérje 1.3 g 0,4 g 1.0 g 0,7 g 0,6 g 0,4 g Zsír 0,1 g 5,8 g 0,6 g 0,8 g 1.5 g 0,4 g Szénhidrát 24,2 g 2,3 g 11,3 g 9.8 g 8.5 g 7.0 g Víz 73,1 g 88,7 g 85,5 g 87,6 g 88,4 g 90,5 g Ásványi anyagok Kalcium 110,0 mg 14,0 mg 26,0 mg 23,0 mg 43,8 mg 10,5 mg Vas Energiatartalom 0,3 mg 1,0 mg 0,4 mg 0,1 mg 0,1 mg 0,3 mg (kJ/kcal) 431/103 105/25 231/55 184/44 167/40 126/30 *Az adatok 100 g ehető részre vonatkoznak ** Egy felnőtt férfi napi átlagos C-vitamin-szükséglete 60 mg VELLEDITS ÉVA FELVÉTELE DÉLIGYÜMÖLCSÖK ÁRKÖRKÉPE (FT/KG)* *1995. decemberi árak Gyümölcs/ Piac, üzlet zöld sárga Banán foltos „turmix" „Citrom kicsi nagy kicsi db kg Kivi nagy db kg túlérett db kg Mandarin kicsi nagy kicsi Narancs nagy Fehérvári úti piac 148 128-168 98-118 98 148-260 168-198 158 350 128 168-178 148-240 98 98-198 Fény utcai piac 128 138-158 118-138 98-108 138-148 180-198 10-30-50 8-10 168 148-380 108-240 100-240 Lehel piac-140-158 120-130 98 148-180 168-220 12-15-25-30-159-190 168-240 98-118 98-168 Nagycsarnok-148-170 98-138 98-118 168 198-260 15 168 40-50 15-198-240 150-398 100-138 100-280 Óbudai piac 162-166 180 127-132-140 140-170-----210 240-280 100-110 165-220 Pesterzsébeti piac-128-158 98-120 68 180-220 168-178-----160-198 176-198-100-120 Csemege Julius Meinl-180--218---50---' — ■ 178-Kaiser's-179---209 ■ --29-, Al -249-119 Rothschild 187---- 263--31-----163 Super-200------36---300. 173 - Számvadászat - Gubancbogozó 30. oldal - Bezárt szülőotthonok - Ha drágább a gyógyszer 31. oldal - Ma: Autópiac 32. oldal Narancsos, mandarinos ételek Csirkehússaláta naranccsal Forraljunk sós, sáfrányos vízben 20 percen át 10 dkg rizst. Ezután leszűrve, hideg vízzel leöblítve hagyjuk lecsepegni. Közben salátástálban összedolgozunk 4 evőkanál olajat 3 evőkanál citromlével, 1 kávéskanál rustárral, törött borssal. A salátalébe beleforgatunk 25 dkg kicsontozott és apró kockákra darabolt sült csirkehúst, a rizst, 4 db narancsot gerezdeikre bontva és szeletelve. Hidegen, vágott zöldpetrezselyemmel bőven behintve kínáljuk. Narancsos szárnyas Készíthető bő 1 kg-os csirkéből, kacsából, amelyet a hagyományos módon megsütünk. (Ha sovány a szárnyas, a sütés előtt tekerjük be vékony húsos szalonnaszeletekkel.) A mártáshoz kis lábosban felolvasztunk 1 evőkanál borecetben 3 szem kockacukrot. Takarékon, kavarva, karamellé barnítjuk. Felöntjük a sült hús, valamint 2 narancs és 1 citrom levével, 1 evőkanál reszelt narancs- és 1 kávéskanál reszelt citromhéjjal. Két újabb narancsot meghámozva, kimagozva, felkarikázva tálalótálra teszünk. Ráfektetve a sült húst, mártással leöntve adjuk asztalra. Kiegészíthető főtt burgonyával, pirított kenyérszeletekkel, s fűszerezve a narancsok és 1 citrom reszelt héjával, 4 szegfűszeggel, 1 kávéskanál fahéjjal, 1 babérlevéllel, lefedve, mérsékelt tűzön omlóssá sütjük. Félidőben sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt néhány percre toljuk a sütőbe. Rizs vagy burgonyapüré illik hozzá. Narancsfelfújt Felforralunk 2,5 dl tejet 2 narancs lereszelt héjával. Közben fehéredésig kavarunk 3 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral, majd 3 dkg liszttel. Felöntjük a forró tejjel, s állandóan forgatva összefőzzük, besűrítjük. A tűzről lehúzva még langyosan hozzáadjuk 5 tojás fehérjének kemény habját. Magas falú vagy tortasütő edényt kivajazunk. Belesimítjuk a keverék felét, ráfektetve 2 db meghámozott és gerezdéire bontott narancsot. A maradék masszával betakarjuk. Előmelegített sütőbe tolva közepes hőfokon (210 °C) kisütjük. Porcukorral meghintve azonnal fogyasztjuk. Sült sertés spanyol módra Egy nagyobb lábosban 2-3 evőkanál felmelegített olajban aranyszínűre sütünk néhány perc alatt 80 dkg sertéscombot. Mellérakunk 1 fej felaprított vöröshagymát, 2 gerezd zúzott fokhagymát, s takarékon öszszesütjük 10 perc alatt. Leöntve 2 nagy narancs levével és annyi vízzel, hogy majd ellepje. Karamellizált mandarin Egy nagy lábosban vizet forralunk. Nyolc szem meghámozott mandarint folyamatosan, néhány pillanatra a jövő vízbe rakunk. Kivéve könnyen megtisztítható a fehér héjmaradványoktól. Állandóan kavarva felolvasztunk 15 cukrot 5 dl vízzel és 1/2 citrom levével. Ha a felszíne gyöngyözik, egyenként beleforgatjuk a gyümölcsöket. Kiemelve kettesével tesszük mély üvegtálkába. A szirupot tovább forgatva sűrítjük és barnítjuk. A tűzről levéve felöntjük 2 újabb mandarinlevével és 1 evőkanál mandarin(narancs-) likőrrel. A felhígított langyos karamellel leöntjük a mandarinokat. Kihűtve, tejszínhabbal ízletes csemege. R. Sz.