Népszabadság, 1997. június (55. évfolyam, 126-150. szám)
1997-06-26 / 147. szám
1997. június 26., csütörtök BEVÁSÁRLÓKOSÁR „Kalászcsempész” Hogyan vásárol Luzsicza Lajos festőművész? Nálunk én intézem a bevásárlásokat. Ez az a minimum, amivel feleségemnek, Ágnesnek segíthetek. A kisszatyrot magammal hordom, mert általában kapok egy listát, de legalább tejet, kenyeret, felvágottat, zsemlét mindennap veszek. Ez az én reszortom. Meg a piac is. Most a borsószezont élvezzük, előtte a karalábét. A friss spárgát és salátát is meg kell kóstolni, meg az új krumplit. A gyümölcsből, főképp az eperből meg nem győzök annyit hazacipelni, amennyit az unokám képes megenni. A húsokat is én szerzem be, most a felső pulykacomb divatja van nálunk. Ragyogóan lehet fűszerezni, megsütni. Amikor látom, hogy friss, mindig veszek. Van néhány kedvenc hentesüzletem, ha arra járok, mindig betérek. A császárszalonna zöldhagymával szenzációs. Nem vagyok nagyon főzős, de a húslevest és a kacsasültet jól csinálom. Ágnes nagyon ért a fácánsülthöz. Ha hazamegyek Szlovákiába, Érsekújvárra, hozok mindig friss töpörtyűt, finom puha sajtokat és előkészített knédlit. Az ennivaló beszerzése szolgáltatás, a feleségemnek csinálom. Magamnak jó papírokat, ecseteket, remek tust szerzek be mindenfelé, amerre járok. Az olajfesték nagy luxus, de lassabban is fogy el. Ahogy múlnak az évek, egyre kevésbé veszek ruhaféléket. Ágnes imádja a cipőket, őt azzal szoktam meglepni. Mániám, hogy ha vidéken járok, serdülő búzakalászt és vadvirágokat csempészek haza. Szeretem a természet jelképeit magam mellett tudni. G. A. ITTHON Családi pénzgazdálkodás VÍZLELŐ ■■■■■■■■ Cukorpapucsi Az együtt élő emberek tűrőképessége Sorozatunk előző fejezetében a háztartási-költségvetési napló vezetésével foglalkoztunk, tanácsot adtunk a megtervezéséhez. Részleteztük, mi kerüljön a bevételi és kiadási oldalakra, hány rubrikát fabrikáljunk ahhoz, hogy átlátható legyen a számlajstrom. Hogy a hónap végén ne legyünk pénzszűkében, hogy nagyobb kiadásainkat előre meg tudjuk tervezni, s hogy az adóbevallás készítésekor ne érjen minket meglepetés. Most a családi pénzgazdálkodás formáit vesszük sorra. A különféle típusok a családot és a házasságot is minősítik. Kiderül, van-e összetartás a családtagok között, szolidárisak-e egymással, vagy éppen arra utalnak, hogy összefogás helyett csupán kényszerű egymás mellett élésről van szó. Arra is ráébresztenek bennünket, ki milyen szabadságot tudott vagy tud kiharcolni magának a miniközösségen belül, miközben a liberális beállítottságú család tűrőképességét is szondázzák. Divat stb. -nek lenni Nálunk leginkább elterjedt a „minden az én nyakamba szakad” típusú pénzgazdálkodási forma, amikor a háztartásban egy személy, többnyire a nő vagy az anya kötelessége a pénz beosztása. Az ilyen jellegű - mondhatni „kényszervállalkozás” - eleve kudarcra ítélt, amennyiben a nő teherként fogja fel feladatát, a család pedig minden felelősséget rá hárít. Nem zárható ki ennek az ellenkezője sem, sőt a tapasztalat azt mutatja, ismét divatba jött stb.-nek lenni. A „háztartásbeli édesanya” hivatásának tekinti a családi büdzsé kezelését, és minden idegszálával arra koncentrál, hogy optimális kalkulációt készítve levegye a többiek válláról az anyagi terheket. A hivatásos htb. anya jelensége összefüggésben áll a nők mai társadalmi szerepével. Azzal, hogy az igazságtalan munkahelyi jövedelmek, tehát a nők fizetésében megmutatkozó diszkrimináció egyre többeket kényszerít a htb.-szerepkörbe. Pályamódosítás nőknek A hátrányos megkülönböztetés előli háztartásba menekülés az esetek zömében a család javát szolgálja. A nő tudat alatt pályát módosít, s beleveti magát a háztartás hétköznapjaiba. Méghozzá örömmel. Velük szemben az aktív dolgozók java része csak hét végi, kétnapos háztartást vezet. Ez utóbbiak hétközben „szórják” a pénzt, mivel idejük nemigen engedi az olcsó vásárlási lehetőségek feltérképezését, vagy ha igen, akkor meg arra nem futja erejükből, hogy keresztül-kasul futkározzanak a városon egy-egy árucikk beszerzése miatt. Ők abban a boltban vagy utcai árusnál vásárolnak, amelyik éppen az útjukba esik. (Igaz, többnyire ugyanaz a bolt esik útjukba, csak éppen az a bolt mindig más, merthogy a piac farkastörvényei szabják meg a boltok fennmaradását, pontosabban megszűntét - de ez már egy újabb téma.) A családi pénzgazdálkodás másik formája többszemélyes, a család tagjai közösen vállalnak felelősséget a pénzügyekért. Ezen a formán belül többféle variáció ismert. Az egyik a „maradékelven” alapul: a háztartás tagjai megállapodnak abban, hogy ki mennyi pénzt tart magánál, mire van szüksége, s a maradékot osztják be a közös költségek fedezésére. Szélsőséges változata, amikor teljesen külön kasszán vannak a családtagok, s fele-fele arányban dobják be a közösbe a háztartáspénzt. Ezt hívjuk az egymás mellett élők, az anyagi függetlenséghez ragaszkodók háztartási „szövetségének”. Miközben liberális, racionális gazdálkodásra készteti a benne részt vevőket. Szintén elterjedt az a gyakorlat, hogy az asszony csak a kosztpénzt kezeli, illetve a kozmetikai és tisztítószerek költségeit állja, míg a kötött, rendszeres kiadásokat (lakbér, gáz-, telefon-, villanyszámlák stb.), valamint a váratlan és esetenként nagyobb költségeket a férfiember fedezi. Ami szintén szokásos, de nem követendő pénzgazdálkodási forma, az az „ad hoc” jellegű, körülmények diktálta költekezés, amelynek természetesen nem sok köze van a pénzgazdálkodáshoz. Közösen vagy külön Hogy melyik gazdálkodási forma mellett döntünk, azt nemcsak pénztárcánk, hanem a családi és munkaviszonyok, sőt a családon belüli munkamegosztás, valamint az egymás iránti tisztelet és bizalom határozza meg. Azt tanácsoljuk, hogy a választásnál mindenki vegye figyelembe, mit bír el a családja, de legfőképp azt, hogy személy szerint ki mit képes teljesíteni. A felosztásból következő felelősség és a rendszeresség biztonságérzetet ad, s ennél nincs fontosabb. Csernyánszki Judit Kiránduljon, üdüljön Magyarországon! Itthon otthon van ! Budapest, Budapest, Te csodás... - mondják, énekük, és ez az állítás vitán felül áll. Fővárosunkat sokszor hasonlítják más híres városokhoz, mégis összehasonlíthatatlan: minden porcikájában gyönyörű, építészeti csodákkal teli. A sugárutakon és a kis utcákon sétálgatva egy máshol már eltűnőben lévő épületegyüttest csodálhat meg. Budapest pezseg az élettől; színházai, múzeumai, koncerttermei, galériái adják művészeti életének lüktetését. Egy megismerni és megszeretni való város ez. Bárhonnan jöjjön is, bármilyen vágyakkal és bármennyi időre. Budapest valamelyik arca CSAK az Öné. Információ: TOURINFORM Budapest, Sütő u. 2. Tel: 117-9800 Ifiudamsb (Ár Kétféle az ember. Az egyik rendes, a másik rendetlen. Van átmenet is, de az ritka, és előbb-utóbb az is vagy rendes lesz vagy rendetlen. Aki rendes, az magának párnak, társnak mindig rendetlent talál, a rendetlennek viszont rendes jut biztosan. Ez az élet rendje. A közhiedelemmel ellentétben a nők többsége rendetlenebb, mint a férjek. Vannak rendes nők is, de azoktól a jó Isten mentse meg az embert. Én például rendes vagyok. Ez nem dicsekvés, ez olyan, mint hogy 45-ös a lábam. Ugyanígy természetes dolog, hogy világéletemet rendetlen emberek között éltem eddig. Előző életemben is többé-kevésbé rendetlen nők vettek körül, és most sincs ez másképp. Ebben a tekintetben sem történt sorsomban törés. Ma is, csakúgy, mint egykoron, szépen, békésen vásárlók, főzök, mosogatok, takarítok, fölnyalok, mosok, teregetek nap nap után. Régebben persze előadódott, hogy megfáradtam, egy-egy pillanatra csak, és ilyenkor mímeltem valami lázadást, morogtam, hogy miért nem lehet azt az átkozott serpenyőt kimosni, ha már a gyerek önrántottat csinál, mert büdös neki a tegnapi leves, vagy demonstratíve fölhalmoztam az üres cigarettásdobokat az ágyra, vagy a szoba közepére hánytam a hetek óta a fregolin függő tiszta ruhát. De ma már nemigen lázadok. Mert ha mégis, akkor azonnal indul a konyhába a menet, és jön is vissza, és a kézben diadalmasan van fölmutatva, mint valami győzelmi jogar a kávéskanál. Cukorpapucs! Cukorpapucs, hát a cukorpapucs?! Igaz, ami igaz. A kávéskanál végén legtöbbször van minálunk egy kis sötét színű cukor odakövülve. Reggel ugyanis, amikor a kávét készítem az igazsághoz tartozik, hogy ezt nem mindig én teszem, de ha én -, akkor ugyanazzal a kiskanállal porciózom a cukrot és persze egy-egy javadalmazás között nem mosom el és nem törölgetem el a kanalat, úgyhogy cukros lesz, kávés cukros az. A többiek persze a nap folyamán minden szörphöz, teához, kávéhoz, befőtthöz, köptetőhöz új és új, tiszta kanalat vesznek elő, ott marad a cukros, ott marad, mint valami áruló bűnjel, és a cukor rákövül, akárcsak énrám a vád. Megérem a pénzem én is, rendetlen vagyok, papucsot csinálok a kanálnak, akár valami disznó. Rájuk hagyom, nem magyarázom, hogy csak a kiskanállal és a mosogatással akarok spórolni, inkább hagyom, hadd higgyék, hogy van hibám, nekem is. És azt is tudom továbbá, hogy mi az én utolérhetetlen salátámnak a titka, mert ilyenkor mindennap csinálok egy tálka salátát, egy szép darab kígyóuborkát - kéz elé kúszott kilója két almát, két szem paradicsomot - lehet több is, ha bejön a szezonja - fölszelek, egy evőkanál összetört diót, egy marék mazsolát összekeverek ecettel, olajjal, sóval és valamilyen fűszerrel - mindig tartok olyan fűszert, amiről nem tudom, hogy micsoda, az a jó! Az egész műveletet pedig az én papucsos kanalammal hajtom végre, addig keverem, míg le nem olvad róla a fekete anyag, át nem megy a titokzatos kávéíz a salátába, azzal lesz komplett, egyéni, enyém. Bácher Iván Pikáns bogyók Az egrest és a ribizlit nagyon kevés fáradsággal lehet téliesíteni: meg kell mosni, tisztítani, lecsurgatni, kis nejlonzacskókba légmentesen elcsomagolni. Ribizlileves Hozzávalók: 1/2 kg ribizli, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 dl fehér bor, 1 tojássárgája, só, cukor, fahéj. Elkészítése: A vajban háromnégy percig pároljuk a megtisztított ribizlit, majd 8 dl vízzel plusz 2 dl borral fölengedjük, megfűszerezzük, felforraljuk. A tojássárgáját kikeverjük a tejföllel, és folytonos keverés mellett rámerjük a forró levest. Egresmártás Hozzávalók: 1/2 kg egres, 2 tojás, 10 dkg cukor, só. Elkészítése: A megtisztított egrest 1 pohár vízben, 5 dkg cukorral, egy csipet sóval forrásig főzzük. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, tovább verjük a belekevert sárgájával és az 5 dkg cukorral, végül hozzáöntjük a meleg egrest. Sültek mellé nagyon eredeti. Ribizlifagylalt Hozzávalók: 30 dkg ribizli (vagy málna, vagy eper, vagy szeder), 2 dl tejszín, 2 dl joghurt, 2 tojás, 15 dkg cukor. Elkészítése: Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, majd fokozatosan hozzácsurgatva előbb a tejszínt, azután a joghurtot, tovább verjük. Végül a megtisztított gyümölcsöt adjuk hozzá. Vízzel kiöblített formában a mélyhűtőben készre fagyasztjuk. K. B. Bölcs nagyanyó Dráma lehet olykor a rúzsnyom egy férfiingen! Nincs bosszantóbb, mint ha akkor sózza el a levest a háziasszony, ha éppen fontos vendégeket vár. Gond, ha levéltetű lepi el kedvenc szobanövényünket. Mit tegyünk, ha odaégett a sült? Gyorsan akar süteményt sütni - de nincs otthon sütőpor. Hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a gyertya lecsöppenjen, és ha már megesett a baj, mi a teendő? Apróságok? Meglehet. Ám egy gyakorló háziasszony jól tudja, mennyi apró trükk és fortély tudása könnyítheti meg mindennapi életünket. Ezek a háztartási titkok hajdanán nagyanyáról anyára, anyáról lányra szálltak. A mai rohanó, gépiesített és gombnyomásra működő világunkban azonban sok tanuló háziasszony áll kétségbeesetten és tanácstalanul, ha a megoldandó feladat - úgy érzi - meghaladja fölkészültségét és gyér tapasztalatait. Éppen rájuk gondolt az Autóker Könyvkiadó, amelynek gondozásában megjelent nemrég Helga Kuhn tollából a Tippek és trükkök a háztartásban című igen hasznos kézikönyv, amely akár egy „kinyomtatott bölcs nagyanyó”, jó tanácsok özönével látja el a kezdő és gyakorló háziasszonyokat. Azt is mondhatnánk, helye van ennek az okos kis könyvnek minden család könyvespolcán. B. É. A háztartásban NÉPSZABADSÁG Heti étrend PÉNTEK Reggeli: pirítós, tea. Ebéd: ribizlileves, káposztás kocka. Vacsora: felvágott, paradicsom, retek. SZOMBAT Reggeli: kuglós, kakaó. Ebéd: csirkeaprólék-leves, töltött karalábé. Vacsora: omlett. VASÁRNAP Reggeli: meleg szendvics. Ebéd: spárgaleves, töltött csirke krumplival, epertorta. Vacsora: hidegtál, saláta. HÉTFŐ Reggeli: főtt virsli. Ebéd: krumplileves, palacsinta. Vacsora: sajttál. KEDD Reggeli: vajas-mézes kenyér. Ebéd: paradicsomleves, rántott tök majonézzel. Vacsora: párizsi saláta. SZERDA Reggeli: müzli, joghurt. Ebéd: tojásleves, fasírt, zöldborsófőzelék. Vacsora: körözött retekkel. CSÜTÖRTÖK Reggeli: sajtkrém, paprika. Ebéd: gulyásleves, krumplilángos. Vacsora: maradék. Ókis askagfi. lefőzít&tette,*páros.