Népszava naptár, 1943 (Budapest, 1942)
Gazdaság és háztartás
Betakarítás után a tarlót azonnal föl kell szántani. Olyan vidken, ahol ilyenkor esőt lehet várni, a fölszántott tarlóba lehet vetni mohart, kölest vagy tarlórépát. A konyhakertben még mindig vethetünk kelt, kalarábét, kései salátát, cukorborsót, babot, céklát őszire, de ezek csak megfelelő locsolás mellett sikerülnek, sőt a borsónak még a locsolás sem használ, ha nagy a meleg. A locsolás mellett a kapálás a legfőbb munka, de már júliusban megkezdődik a szedés, betakarítás. A paradicsomot kacsoljuk, hajtásait sűrűre ne hagyjuk. Lehetőleg eső után kapáljuk veteményeseinket. A dughagymát felszedés után tartsuk hűvös, száraz helyen, padláson szétteregetve. A káposzta alsó leveleit hernyózzuk. A gyümölcsösben száraz időben szorgalmasan kell öntözni az idei ültetésű csemetéket. Az érő gyümölcsöt óvatosan kézzel szedjük. Augusztusban végezzük az alvószemzést. Védekezzünk az almamoly és a levéltetű ellen. A hullott és férges gyümölcsöt összeszedjük és megsemmisítjük. A szőlőben idejében végezzük a permetezést, kötözést, kapálást, csonkázást és a hónaljhajtások eltávolítását. A korán érő fajták szedése már augusztusban megkezdődik. Még augusztus első felében végezzük el az érés alá kapálást. Jelöljük ki azokat a tőkéket, amelyeket szaporításra legjobbnak tartunk. A szüreti edényeket és eszközöket hozzuk rendbe. Peronoszpóra ellen augusztusban már csak akkor kell permetezni, ha föltétlen muszáj. Az állatok körül kielégítő takarmányozásra nagy gondot fordítsunk. Augusztus második felében hízóba állítjuk a sertéseket. A baromfiudvarban gondot kell fordítani a langyos, tiszta és friss ivóvízre. A nyár második felében megcsappan a tojástermés, mert a tyúkok vedleni kezdenek. Napraforgómag etetésével rövidíthetjük a vedlési időt. A háztartásban folytatjuk az eltevéseket télire. A lekvér befőzésénél ne feledjük ki a fehér faepret, amely édes és cukor nélkül főzhető az érett fehér eperből. Paradicsombefőzésnél csak érett, egészséges gyümölcsöt használjunk és sűrűre főzzük, mert így tartósabb. Uborkát télire ecetbe, sósvízbe salátának rakjunk el. Nyári olcsó szilvából főzzünk szilvalekvárt. Lecsót eltenni télire igen gazdaságos. A kamrába, pincébe elrakott befőtteket hetenként vizsgáljuk át. Paradicsompaprikaszesítő a konyhának olyan különlegessége, amit minden esztendőben befőzünk. Kell hozzá 3 kiló érett paradicsompaprika, megtisztítva, magtokját kidobva, aztán 1 kiló érett paradicsom. Ezeket elfőzzük, szőrszitán áttörjük és lekvárt készítünk belőle, de egészen kicsi, 2—3 decis üvegeke teszszük el, hogy felhasználásnál meg ne penészedjen. Az ízesítő szinte nélkülözhetetlen a konyhán, pörköltbe is igen sok zamatot, ízt, színt és illatot visz, ha egy evőkanálnyit belefőzünk a paradicsompaprikaízesítőből. Aszalni a gyümölcsöt érdemes, különösen ott, ahol gyerekek vannak. Ha sok a gyümölcs, igyekezzünk minél többet aszalni télire. Aszalhatunk napon, kemencében, vagy a konyhatűzhely sütőjében. Téli fogyasztásra a tojáselrakást megkezdjük. Csak friss tojást mindennap a tyúk fészkéről gyújtsünk össze, azonnal hűtsük le és mészvízbe, hamuba, üvegvízbe rakjuk hűvös pincében. Ősz A szántóföldön a rozsot és az őszi árpát szeptemberben, a búzát októberben elvetjük. Vetés után mélyszántást végzünk a tavasziak alá, amíg az időjárás engedi, mert akkor tavasszal nem kell szántani, hanem csak erősen fogasolni. A vetőmagot csávázzuk. A konyhakertben már szeptemberben vessük el az áttelelő zöldséget. A kert trágyázását is ilyenkor legjobb elvégezni. Októberben már fölszedhetők az összes termények. A fejben nem keményedett káposztát, kelt, kelvirágot, kararábét tövestől, földesen vigyük pincébe, verembe, ahol tovább fog nőni és télen elhasználható. Betakarítjuk a gyökérféléket, de a romlottakat gondosan válogassuk ki az eltennivalók közül. A levágott téli káposztafejeket letakarítva, fedett, szellős helyiségben összerakjuk utóérésre és beérésre. A téli salátára legyen gondunk, nagy hidegben takarjuk le. Novemberben már csak az ásás és trágyázás a legfőbb munka. A gyümölcsösben az őszi és téli gyümölcs legnagyobb része érett lévén, gondosan fel kell azt gyűjteni és száraz helyre elrakni.