Népszava naptár, 1943 (Budapest, 1942)

Gazdaság és háztartás

Betakarítás után a tarlót azonnal föl kell szántani. Olyan vidken, ahol ilyenkor esőt lehet várni, a föl­szántott tarlóba lehet vetni mohart, kölest vagy tarlórépát. A konyhakertben még mindig vethetünk kelt, kalará­­bét, kései salátát, cukorborsót, babot, céklát őszire, de ezek csak megfelelő locsolás mellett sikerülnek, sőt a borsónak még a locsolás sem hasz­nál, ha nagy a meleg. A locsolás mellett a kapálás a legfőbb munka, de már júliusban megkezdődik a szedés, betakarítás. A paradicsomot kacsoljuk, hajtásait sűrűre ne hagy­juk. Lehetőleg eső után kapáljuk veteményeseinket. A dughagymát felszedés után tartsuk hűvös, száraz helyen, padláson szétteregetve. A káposzta alsó leveleit hernyózzuk. A gyümölcsösben száraz időben szorgalmasan kell öntözni az idei ültetésű csemetéket. Az érő gyümölcsöt óvatosan kézzel szedjük. Augusztusban végezzük az alvószemzést. Védekezzünk az alma­moly és a levéltetű ellen. A hullott és férges gyümölcsöt összeszedjük és megsemmisítjük. A szőlőben idejében végezzük a permetezést, kötözést, kapálást, csonkázást és a hónaljhajtások eltávolítását. A korán érő fajták szedése már augusztusban megkezdődik. Még augusztus első felében végezzük el az érés alá ka­pálást. Jelöljük ki azokat a tőkéket, amelyeket szaporításra legjobbnak tartunk. A szüreti edényeket és esz­közöket hozzuk rendbe. Peronoszpóra ellen augusztusban már csak akkor kell permetezni, ha föltétlen muszáj. Az állatok körül kielégítő takarmányozásra nagy gon­dot fordítsunk. Augusztus második felében hízóba állítjuk a sertéseket. A baromfiudvarban gondot kell fordítani a langyos, tiszta és friss ivóvízre. A nyár má­sodik felében megcsappan a tojás­termés, mert a tyúkok vedleni kez­denek. Napraforgómag etetésével rövidíthetjük a vedlési időt. A háztartásban folytatjuk az eltevéseket télire. A lekvér befőzésénél ne feledjük ki a fehér faepret, amely édes és cukor nélkül főzhető az érett fehér eperből. Paradicsombefőzésnél csak érett, egészséges gyümölcsöt használjunk és sűrűre főzzük, mert így tartósabb. Uborkát télire ecetbe, sósvízbe salá­tának rakjunk el. Nyári olcsó szilvá­ból főzzünk szilvalekvárt. Lecsót el­tenni télire igen gazdaságos. A kamrába, pincébe elrakott befőtteket hetenként vizsgáljuk át. Par­adicsompaprikaszesítő a kony­hának olyan különlegessége, amit minden esztendőben befőzünk. Kell hozzá 3 kiló érett paradicsompap­rika, megtisztítva, magtokját ki­dobva, aztán 1 kiló érett paradicsom. Ezeket elfőzzük, szőrszitán áttörjük és lekvárt készítünk belőle, de egé­szen kicsi, 2—3 decis üvegek­e tesz­­szük el, hogy felhasználásnál meg ne penészedjen. Az ízesítő szinte nélkülözhetetlen a konyhán, pör­költbe is igen sok zamatot, ízt, színt és illatot visz, ha egy evőkanálnyit belefőzünk a paradicsompaprikaíze­sítőből. Aszalni a gyümölcsöt érdemes, kü­lönösen ott, ahol gyerekek vannak. Ha sok a gyümölcs, igyekezzünk minél többet aszalni télire. Aszalha­tunk napon, kemencében, vagy a konyhatűzhely sütőjében. Téli fogyasztásra a tojáselrakást megkezdjük. Csak friss tojást min­dennap a tyúk fészkéről gyújtsü­nk össze, azonnal hűtsük le és mész­­vízbe, hamuba, üvegvízbe rakjuk hűvös pincében. Ősz A szántóföldön a rozsot és az őszi árpát szeptember­ben, a búzát októberben elvetjük. Vetés után mélyszántást végzünk a tavasziak alá, amíg az időjárás en­gedi, mert akkor tavasszal nem kell szántani, hanem csak erősen foga­­solni. A vetőmagot csávázzuk. A konyhakertben már szeptemberben vessük el az át­telelő zöldséget. A kert trágyázását is ilyenkor legjobb elvégezni. Októ­berben már fölszedhetők az összes termények. A fejben nem keménye­dett káposztát, kelt, kelvirágot, ka­­rarábét tövestől, földesen vigyük pincébe, verembe, ahol tovább fog nőni és télen elhasználható. Betaka­rítjuk a gyökérféléket, de a romlot­takat gondosan válogassuk ki az el­­tennivalók közül. A levágott téli káposztafejeket letakarítva, fedett, szellős helyiségben összerakjuk utó­­érésre és beérésre. A téli salátára legyen gondunk, nagy hidegben ta­karjuk le. Novemberben már csak az ásás és trágyázás a legfőbb munka. A gyümölcsösben az őszi és téli gyümölcs legnagyobb része érett lévén, gondosan fel kell azt gyűjteni és száraz helyre elrakni.

Next