Népszava, 1953. december (81. évfolyam, 281-306. sz.)

1953-12-03 / 283. szám

1953. DECEMBER 3, CSÜTÖRTÖK szletesebb ételeket,­­066 ellátást az üzemi konyhákon Amikor délben a világos, barát­ságos üzemi étkezőhelyiségben te­rített asztalhoz ülnek a Beloiannisz­­gyár, a Vörös Csillag Traktorgyár, a Marhavágóhíd, a Keltex dolgozói — sokuknak eszébe jut a múlt. Új­­ságpapírcsomagban vagy kis lábos­kában vitték magukkal az ételt, a gép mellett fogyasztották el olajos, piszkos kézzel, gyakran meg sem szakítva a munkájukat. A rendszer­telen étkezéstől, a hideg ételtől jó­­néhányuk kapott gyomorbajt. Ma barátságos étkezők fehér asz­tala mellett már csak rossz emlék­ként gondolnak vissza minderre. Pártunk és kormányzatunk gondos­kodásából a legtöbb üzemben már meleg ételt kapnak a dolgozók, a konyhák mellett tiszta, kellemes ét­kezőhelyiségeket létesítettek és egyre több vállalatnál vezetik be a felszol­gálást, valamint az étlap szerinti ét­kezést. Sok konyhán kímélő ételeket is készítenek a gyengébb gyomrú dol­gozók számára. Mind­ennek eredmé­nyeként az elmúlt években szinte ugrásszerűen emelkedett az üzemi étkezésben részt vevők száma. Kormányunk programmja értel­mében államunk nagy összeget biz­tosít az üzemi étkezés színvonalá­nak további fejlesztésére. Több gyárban épül új étkezőhelyiség és konyha. Az új büffékben, falatozók­ban pedig gyümölcsöt, tésztaféléket, hús- és csemegeárut is vásárolhat­nak a dolgozók. Számos üzemben, köztük a Fehérnemű G­yárban, a Duna Cipőgyárban, az Épületszerelő Vállalatnál, a Tűzállóanyaggyárban javul az ételek minősége, változa­tosabb az étrend, figyelmesebb a felszolgálás. Mindez hatalmas fejlődés a Hor­­thy-rendszerhez viszonyítva. Mi azonban nem elégedhetünk meg annyival, hogy egyszerűen jobban gondoskodunk a dolgozókról, mint a múltban. A kormányprogrammá célkitűzéseinek megfelelően úgy kell megszerveznünk az üzemi ét­keztetést, hogy lépést tartsunk az egyre növekvő igényekkel, hogy minél táplálóbb, ízletesebb, meleg ételről, kényelmes, tiszta étkező­­helyiségről és figyelmes felszolgá­lásról gondoskodjunk minden mun­kás számára. A legtöbb üzemben azonban még távolról sem felel meg ezeknek a követelményeknek az étkezés. Kü­lönösen sokat panaszkodnak a dol­gozók az ételek minőségére. Az RM Acélmű és Kovácsológyár üzemi konyháján gyakran zsírtalan az étel, egyhangú a koszt. A Gheor­­ghiu-Dej Hajógyárban sokszor teljesen hideg, élvezhetetlen ebédet kapnak a munkások. A MÁVAG- ban és több más üzemben azért elégedetlenek a dolgozók, mert csak az étlapon van választék, a való­ságban nincs semmi különbség a drágább »minőségi« és a normál étel között. Sőt előfordul, hogy ha sokan fizetnek elő a »minőségi« kosztra , rosszabb lesz, mint az ol­csóbb étel. A közétkezésben tehát most az a legfontosabb feladat, hogy minden lehetőséget felhasználjunk az éte­lek minőségének javítására. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a rendelkezésünkre álló anyagi esz­közökből olyan mértékben növel­jük a konyhák teljesítőképességét, hogy lépést tartsanak az üzemi étke­zésben részt vevők számának emel­kedésével. Sok helyütt éppen az rontja az ételek minőségét, hogy a túlzsúfolt, elhanyagolt felszerelésű konyhán csak nehezen vagy egyál­talán nem tudják megtartani az egészségügyi, higiéniai szabályokat. A konyhák kibővítésével, korsze­rűsítésével, gépesítésével és meg­felelő számú edény beszerzésével jelentősen javíthatjuk az étkezés színvonalát. Az eddiginél jóval nagyobb gond­dal és lelkiismeretességgel kell meg­szerveznünk az üzemi étkezés nyersanyagellátását is. Sok még a hiba a­­kereskedelmi szervek ilyen­irányú munkájában. A zöldség- és főzelékfélék rendszertelen elosztá­sára jellemző például, hogy a fő­idényben több konyhán kényszerül­tek a zöldáruk bősége ellenére is szárazfőzeléket készíteni, mert a MEZŐKER nem tartotta be a szál­lítási feltételeket. Hiba az is, hogy az élelmiszeripar nem veszi figye­lembe az üzemi étkezés minőségi követelményeit. Számos panasz hangzott el például a különböző­­húskonzervek, kolbászféleségek miatt az üzemi konyhákon. Kiderült az is, hogy a lecsókonzervek túl erősek. Az élelmiszeripari üzemek mégsem figyeltek fel ezekre az ész­revételekre. Hogy az élelmiszeripar nem törődik az üzemi konyhák szükségleteivel, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy csak fél, eset­leg egykilogrammos konzerveket gyárt. Nem is gondolnak arra, hogy ezzel nagyon megnehezítik a kony­hák munkáját. Nagy mértékben függ az üzemi konyhák munkája, az ételek minő­sége attól is, mennyire viselik szí­vükön a konyhák szakácsai, alkal­mazottai a dolgozók ellátásának az ügyét. Ha a szakács gondot fordít az ételek megfelelő elkészítésére, ízesítésére — miként ezt például a Fehérneműgyár konyháján tapasz­taltuk — az rögtön megmutatkozik az ételek minőségében. Lapunk más helyén beszámolunk arról is, milyen sokat tehet az élelmes, ügyes beszerző, aki nem veszi át a rossz minőségű árut, hanem utána­jár és nem nyugszik addig, míg megfelelő hozzávalót nem szerez az ételhez. Fontos, hogy a szakácsok törődjenek a tálalással is. Most még igen gyakori, hogy az első étkezők­nek adják az étel színe-javát és a későbbieknek csak az alja marad. Éppen, mert ilyen sok múlik a sza­kácsok lelkiismeretességén, gondos­ságán, rendkívül fontos, hogy a fel­sőbb szervek — az Üzemélelmezési Igazgatóság és a belkereskedelmi minisztérium — törődjenek a kony­hák dolgozói szakmai továbbképzésé­vel. Az egységes főzés módszereinek kidolgozása alapos segítséget nyújt­hat a kevésbbé képzett szakácsok­nak. Az üzemi étkezés megjavítása nem utolsó sorban azon múlik, hogy az üzemek vezetői és az üzemi bizottságok rendszeresen ellenőr­­zik-e a konyhák munkáját. Külö­nösen olyan üzemekben tapasztal­ható ebben a tekintetben nemtörő­dömség, amelyek saját kezelésben volt konyháját átvette a Közétkez­tetési Vállalat. Az üzemek igazgatói, az üzemi bizottságok ilyenkor való­sággal megkönnyebbülnek, úgy gondolják, hogy a konyhák átadá­sával megszabadultak minden fele­lősségtől és a továbbiakban nem is kell törődniük az étkezéssel. Pe­dig, ha a konyha vezetői és alkal­mazottai érzik, hogy figyelemmel kísérik munkájukat , növekszik felelősségérzetük és megszilárdul a kapcsolatuk is az üzemmel. Jobban törődnek a dolgozók véleményével, figyelembe veszik a panaszkönyvbe írt észrevételeiket, igyekeznek kí­vánságaikat teljesíteni. Ennek a kapcsolatnak megterem­tésében igen sokat tehetnek az üzemi bizottságok és a munkásellá­tási bizottságok. Az ő feladatuk, hogy megszervezzék az üzemi konyha társadalmi ellenőrzését és gondoskodjanak arról, hogy meg­hallgassák a dolgozók véleményét, jogos kívánságait. Ha a társadalmi ellenőrök figyelme kiterjed az üzemi konyha egész munkájára, te­hát a nyersanyagfelhasználásra és a tálalásra is, nagy segítséget nyújt­hatnak, hogy megjavuljon a dolgo­zók ellátása. A mindennapos érint­kezés, ellenőrzés közben lehetősé­gük nyílik arra is, hogy felvilágosító szóval lelkes, odaadó munkára ser­kentsék a konyha dolgozóit. Az üzemi étkezés szüntelen javí­tása a kormányprogramm megvaló­sításának fontos része. Harcoljon tehát a konyhák minden dolgozója az üzem vezetőinek és szakszer­vezeti aktivistáinak a segítségével, a magasabb színvonalú, kulturált üzemi étkezés megteremtéséért. Magyar művészek hangversenye Moszkvában Moszkva, december 2. (TASZSZ) November 30-án a Szovjetunió kulturális ügyei minisztériumának meghívására a Magyar Népköztár­saságból művészcsoport érkezett Moszkvába. A csoport tagjai: Kadosa Pál zeneszerző, Székely Mihály operaénekes, Csinády Dóra és Fü­­löp Viktor szólótáncosok, Hajdú Ist­ván zongoraművész és a Tátrai-vo­­nósnégyes tagjai. A pályaudvaron a kulturális ügyek minisztériuménak felelős munka­társai, a főváros zenei társadalmá­nak képviselői és a Magyar Nép­köztársaság moszkvai nagykövetsé­gének tagjai fogadták a vendégeket. A magyar művészek hangver­senyt adnak Moszkvában és a Szov­jetunió több más városában. December 1-én a Csajkovszkij­­hangversenyteremben került sor a magyar vendégművészek bemutat­kozására. A hangversenyen a Tátrai-vonós­négyes, Székely Mihály, Csinády Dóra, Fülöp Viktor és Hajdú István lépett fel Haydn, Mozart, Chopin, Verdi, Kodály Zoltán, Szabó Ferenc és mások műveivel. A kétezer főnyi hallgatóság mele­gen köszöntötte a magyar művésze­ket. 3 Őrjárat az üzem­i éttermekben Az RM szakszervezeti bizottsága közvéleménykutatást rendezett az üzemi élelmezéssel kapcsolatban. Sok jogos panaszt és helyes javasla­tot juttattak el hozzájuk a dolgozók. Többen aláírták a következő észre­vételt: »Legyen változatosabb és tartalmasabb az ebéd. Vigyázzanak a tarhonyás ételekre. Ne legyen min­dig kozmás!« Nyári Ferenc meg úgy érzi: »Azért csökken állandóan az előfizetők száma, mert az utóbbi időben egyre inkább romlik az ebéd minősége. Előfordul az is, hogy ke­vesebb adagot hoznak vagy elfelej­tik kiadni a savanyúságot.­ Több mint félezer közvéleménykutatólapon mondják el a dolgozók véleményü­ket. Jobb minőségű ételt kérnek és gondos, gyors kiszolgálást. A szakszervezeti bizottság érte­kezletet tartott, amelyen megbeszél­ték az észrevételeket. Jelen volt a csepeli Közélelmezési Vállalat, az RM munkásellátási osztályának kül­dötte és a központi konyha vezetője. Sok szó esett a nyersanyagok minő­ségéről, különösen a nagyvásárcsar­noki zöldségelosztóról, amely nagyon silány minőségű árut szállít. Hasznos volt a megbeszélés, több jó javaslat hangzott el. Virizlai elvtárs, a ko­hászati szb elnöke azt tanácsolta: gondoskodjanak a szakácsok to­vábbképzéséről és rendezzenek pró­bafőzéseket. Helytelen volt azonban, hogy ál­talában csak a külső hibákról be­széltek és hallgattak saját mulasz­tásaikról. Sokkal nagyobb ered­ménnyel járhatott volna az érte­kezlet, ha több munkásnőt is meg­hívnak és azután megfogadják ta­nácsaikat. A kezdeményezés mindenesetre mutatja, hogy az szb törődik a mun­kások észrevételeivel, javaslataival. Ez azonban még korántsem ele­gendő. Sokkal következetesebben kell harcolniok a jobb ellátásért! Ne hányjanak szemet a konyha mu­lasztásai fölött sem. Gondoskodjanak arról, hogy igényesebben, tisztábban készítsék elő az ételt, ízletesebben főzzenek, mert elsősorban a konyha lelkiismeretességétől, odaadó mun­kájától függ az ebéd minősége. Kezdeményezéssel — sok minden megoldható Az üzemi konyha miatt hosszú hó­napokig heves viták folytak a Tán­csics Bőrgyárban és a szomszédos Duna Cipőgyárban, amelynek dol­gozói ugyancsak a bőrgyár konyhá­járól étkeznek. Jogosan elégedetlen­kedtek, mert rossz minőségű, sokszor ehetetlen volt az étel. A két üzem vezetői mindig azzal hárították el a panaszokat, hogy az étkeztetés ja­vítása megoldhatatlan új konyha építése nélkül. Várni kell tehát, míg a felsőbb szervek engedélyt és pénzt adnak az építkezésre. Ez a bi­zonytalan és távoli lehetőség termé­szetesen egyáltalán nem nyugtatta meg a munkásokat. Annál kellemesebb meglepetés most nekik, hogy néhány hete meg­javult az étel minősége. Pedig ugyanazon a konyhán, ugyanabból a nyersanyagból készül. Új szakács ke­rült ugyanis az üzembe, aki több szívvel és igyekezettel főz, mint az elődje. Mindkét üzem vezetői rendezhet­nének még más »megoldhatatlan­nak« vélt problémát is. A Táncsics Bőrgyár étkezőjét például barátsá­gosabbá tehetnék, ha idejében gon­doskodnának fűtéséről. És a Duna Cipőgyár dolgozói is táplálóbb étel­hez jutnának, ha szállítás közben nem lötyögtetnék ki az étel színe­­javát a rázós kiskocsin. Látszat és valóság a MÁVAG-dolgozók étkezésében Látszatra semmi hiba nincs a MÁVAG-ban az étkezés körül. A Kőbányai Közétkeztetési Vállalat kezelésében levő konyháján étlap szerint főznek. A dolgozóik három­féle étrend között választhatnak: há­rom forintért két tál ételt, 3,80-ért minőségi kosztot kaphatnak és a gyengébb gyomrúak számára kí­mélő ételeket is készítenek. A sokféle lehetőség azonban csak papíron van meg. Mit sem ér az étlap szerinti főzés, ha sohasem kapható az az étel, amelyet előzően feltüntettek az étlapon. Nagyon bosszantó az is, hogy a drágább »mi­nőségi étrend« gyakran ugyanaz, sőt nem egy esetben gyengébb, mint a rendes koszt. Az adagok pedig ál­talában olyan kicsinyek, hogy a dol­gozók bizony éhesen kelnek fel az asztaltól. Mindezt már nem egyszer panaszolták, szóban, írásban, de semmi sem változott. Ott jártunkkor a Közétkeztetési Vállalat embere éppen fényképezte a Mozdonygyár étkezőhelyiségét. Va­lóban szép az elénk táruló kép: te­rített asztalok, virág az üvegvázá­ban, fehérkabátos pincérek. A fény­képezésre azonban olyan időpontot választottak, amikor nem volt ott egyetlen munkás sem. Talán azért, mert nem akarták, hogy bosszús ar­cok kerüljenek a képre? Készül az ebéd a Láng Gépgyár jól felszerelt konyháján Jobb minőségű ételt, gondos és gyors felszolgálást kérnek az RM dolgozói Egy jó beszerző Vidákovics Antal három hónapja konyhai beszerző az Épületszerelő Vál­lalatnál. Már sok dicséretet kapott, mert amióta ott van, lényegesen javult az ebéd minősége. Mindig a legjobb árut igyekszik beszerezni Gyakran már nyitás előtt ott van a csarnoknál, hogy elsőnek vásárolhasson. A Rákóczi­ téri csarnok Ill­as zöldségelosztójával van szerződésük, de ha itt nem kapja meg a kívánt árut, addig megy, míg meg nem szerzi azt. Nem fordulhat elő, hogy ne biztosítsa, andre a konyhának szüksége van. Gondol azonban a holnapra is. Állandóan tartalékol legalább egy hétre elegendő nyersanyagot, így nem éri meglepetés, ha egyik vagy másik cikk beszerzése pillanatnyi nehézségekbe ütközik. Most is telt az éléstár. Van ott lecsó, több mint két mázsa vöröshagyma, egyszóval minden, ami a főzéshez kell. A lelkiismeretes beszerző sokat segíthet a szakácsoknak, hogy ízletei is változatos ebédet készíthessenek, különösen, ha megvan a kellő szak­adása is. SZOVJET BALETT-TÁNCOSOK ÉRKEZTEK BUDAPESTRE Szerda délelőtt Budapestre érke­zett Irina Tyihorlikrova Sztálin-díjas balett-táncosnő, az OSZSZSZK érde­mes művésze és Leonid Zsdanov balett-táncos. A szovjet balettmű­vészeket a ferihegyi repülőtéren a Kultúrkapcsolatok Intézete, a Ma­gyar-Szovjet Társaság és az Állami Operaház képviselői fogadták. A szovjet balettművészek itt-tartózko­­dásuk során a »Bahcsiszeráji szökő­kút« és a »Hattyúk tava« előadásain lépnek fel. Lengyel matematikusok Budapesten A magyar-lengyel kulturális egyezmény keretében az elmúlt na­pokban Budapestre érkezett Marek Fisz, a varsói egyetem matematikai tanszékének tanára, Edward Mar­­czewski docens és Marek Sokolowski adjunktus matematikus. Ufcpsiai Atf. A társadalmi ellenőrzés segít az ételek minőségének megjavításában Sok jogos panasz hangzott el az Egyesült Gyógyszer- és Tápszeráru­­gyár üzemi konyhájára. A Kőbá­nyai Üzemélelmezési Vállalat kiren­deltsége sok esetben adott ehetetlen ételt. Az üb emiatt szervezte meg áprilisban az üzemi konyha társa­dalmi ellenőrzését. A kezdeménye­zés eredménnyel járt. Az étkezőt rendesebben takarítják és most már tiszta, terített asztalok várják a dol­gozókat. A társadalmi ellenőrök tá­lalás előtt megkóstolják az ételt, hogy élvezhető-e. Ügyelnek arra is, hogy kielégítőek legyenek az ada­gok. Az ebéd minőségével azonban még mindig bajok vannak. Ezt legtöbb­ször már csak a kóstolásnál veszik észre, mint a minap például, amikor híg és savanyú volt a paradicsom­­leves. Ugyancsak nemrégen fordult elő, hogy a konyhaszemélyzet kevés­nek találta a tejberizst és utólag vízzel szaporította. Mindezt meg­előzhetnék, ha szigorúbban ellen­őriznék a nyersanyag felhasználá­sát. Ha megnézik a paradicsomlevest és a tejberizst főzés előtt, azonnal látták volna, hogy nincs benne a kellő mennyiségű hozzávaló. Elen­gedhetetlen tehát, hogy ne csak kós­tolásból álljon a társadalmi ellen­őrzés, hanem figyelmük arra is ter­jedjen ki, hogy az előírt mennyiségű hozzávalót megfelelően felhasznál­ják. Ahol lelkiismeretes a szakács , ott ízletes az étel Háromszorosára gyarapodott az étkezők száma a Fehérnemű gyárban. Mindenki megelégedéssel beszél az élelmezésről. A szakácsok nem a sa­ját kényelmüket, hanem a dolgozók kívánságainak a kielégítését tekin­tik a legfontosabbnak. Szijártó Gyuláné főszakács sok ne­hézséggel küzd, mert gyakran kap minőségileg kifogásolható árut. Mégis ízletes eledelt főz. A hibás nyersanyagot ugyanis még sokkal gondosabban tisztíttatja és készít­teti elő. Ügyesen és szakszerűen fű­szerezi az ételt, hogy így is javítsa a minőséget. Nem akar egyhangúan főzni. Nemrégiben például kétszer kaptak káposztát a bevásárlók. Egy­szer töltött káposztát készítettek be­lőle, másik alkalommal pedig rán­totthús mellé adták párokton. Több ezer kötvénytulajdonos vette már Lei nyereményét Az I. Békekölcsön ötödik sorsolá­sán 18 ötvenezer forintos nagynyere­ményt sorsoltak ki. Tíz nyertes már a nyereménykifizetések első két napján felvette az ötvenezer forintos nyereményét, ötvenezer forintot nyert a többi között Molnár Lajos pécsi villanyszerelő, Lécfalvi László, az Ózdi Kohászati Művek finom­­hengerdéjének technikusa, Serényi Vilmos, az Ózdi Villamos Forgó­géptervező Iroda mérnöke, Szenes Iván, a Vidám Színpad drama­turgja, Duc­ánszky István, az új­pesti Táncsics Bőrgyár dolgozója. Győr megyében két nap alatt 556.955 forintot fizettek ki a nye­rőknek. Kovács Károlyné hetvenéves győri asszony kötvényét tízezer fo­rinttal húzták ki. A debreceni fő­postán egyszerre öt pénztár fizette ki a nyereményeket. Az OTP deb­receni fiókjait csaknem félezer nyerő kereste fel. Az Országos Takarék­­pénztár salgótarjáni fiókjánál fél nap alatt 238 nyerő kötvényére 61.085 forintot fizettek ki. Ipari munkások is segítik a téli gépjavításokat a gépállomásokon A Járműfejlesztési Intézet a Cse­pel Autógyárral és a Vörös Csillag Traktorgyárral közösen három munkabrigádot indított útnak, ame­lyek a gépállomásokon a nagyjaví­tásoknál nyújtanak segítséget. Szer­számokat, pótalkatrészeket, tartalék­­motorokat vittek magukkal és bemu­tatják, hogy a megrongálódott trak­torokat, motorokat hogyan kell szakszerűen kijavítani. A munka­brigádok összegyűjtik a gépállomá­sok traktorosainak javaslatait is, hogy azokat visszatértük után az autó- és traktorgyártásban haszno­síthassák.

Next