Népszava, 1968. augusztus (96. évfolyam, 179–204. szám)

1968-08-25 / 199. szám

Miért? Miért? Miért? A kisgyermekeknél általában két és fél, hároméves korban kezdődik a felfedezések­ ideje. Ilyenkor szoktak ismerkedni az őket körülvevő világ­gal. De elsősorban még főképpen a tárgyakkal, kézzel fogható dolgokkal. És az is jellemző, hogy a sok-sok el­hangzó „miért" kérdésük csak a leg­szűkebb környezetükben fellelhető holmikra vonatkozik. Fogalmi, szem­léleti érdeklődésük még nagyon szór­ványos ilyenkor. Am­ eljön a nehezebben megvála­szolható „miért”-ek korszaka is, és ez­ bizony egészen a felnőtté válásig is eltart. Szép, okos, bár kissé fá­rasztó ez a gyermek és szülő közötti kérdezz — felelek játék. Néha ko­moly meglepetések is érhetik a ked­ves mamát: Vargáné fiatal asszony, innen a harmincon. Kisfia nyolcéves. Még egészen kicsi volt Béluska, amikor a férjével együtt eldöntötték: nem ne­velik vallásosan a gyereket. Minek megzavarni a fejlődését ilyen bo­nyolult, misztikus dolgokkal? Var­gáné kislány kora óta maga se járt templomba. Hónapok is elmúltak, míg eszébe jutottak vallással, isten­nel kapcsolatos dolgok. Némi szoron­gás, hitféle olyankor­­sejlett fel ben­ne, ha megdördült az ég, és történe­tesen egyedül volt otthon. Ilyenkor elmormolt valami imafélét, és félel­mében úgy érezte, hátha mégis van valaki odafönn a haragos égben. De ennél többre nem tellett már a gye­­re korábban vidéken kapott vallásos nevelésből. Ezen a nyáron a kis Bélus falun nyaralt. Az asszony egyik nagynén­jénél. Jól érezte magát, meg is hí­zott, sok újat tanult. Egészen furcsá­kat is. Azt mondja első reggel a kis Bélus: — Anyu! Zsuzsi néni arra ta­nított, hogy egyik fülemben tűin az ördög, a másikban az angyal. Az ör­dög azt súgja, csináljak rosszat, az angyal azt súgja, csináljak jót. Min­dig figyelem azóta a fülemet, de én nem hallok semmit. És azt is mond­ta a Zsuzsi néni, hogy a világon az első embereket Adtomnak és Évának hívták. Honnan lehet ezt tudni? Néhány ártatlannak tűnő mondat, de Vargáné bizony beleizzadt, amíg a kis Bélusnak megmagyarázta, mi­ben „tévedett” Zsuzsi néni. És amíg az ősemberről, barlangéletről mesélt a nagyon figyelmesen hallgató gyer­meknek, döbbenten állapította meg: az ateista nevelés nem merülhet ki abban, hogy nem tanítjuk istenhitre a gyermeket. A világ megismerésé­hez szemléleti alapot is kell adni. S ezt bizony eddig mindketten jócs­kán elmulasztották. De ami még en­nél is lényegesebb, magyarázat köz­ben azt is észlelte: elég nehezen tud­ja előidézni emlékezetéből a valami­kor tanultakat. S néhány egyszerű érvnél, hasonlatnál többre nem is fu­totta erejéből. Szóval, ahhoz, hogy Béluska egyre nehezebb kérdéseire kielégítő választ adhasson, fel kell eleveníteni saját tudását is. Becsületére szolgál Vargánénak, hogy nemcsak hangoztatja az ismert mondást: „Azt akarom, a fiam több­re vigye, mint én" ... hanem a ma­ga módján sokat tesz is érte. Ezért is biztos, hogy érdekes felismerését tett követi. S mint oly sok más al­kalommal, most is felkeresi barát­nőjét az üzemi könyvtárban, hogy „felkészülhessen” egy kis fejlődés­történetből. Jó lenne, ha példáját mások is követnék, akiknek hasonló nevelési gondjaik vannak. Radnóti Edit Kötött ruha Karcsi­, fiatal lányoknak, asszonyoknak, iskolába, mun­kába hosszú ujjú kötött ruha.­­ Újdonsága az, hogy a gallér és kézelő fehér nylonból varrt, cserélhető. Divatos, széles bőrövvel. 46-os méretre egyszálas „fó­ka" fonalból („Jersey” sima kötéssel) kb. 55—60 dkg (fe­kete 42—45 dkg, fehér 13—15 dkg) szükséges, 2-es kötőtű. Méretre készítsük el a sza­básmintát. Fonalunkból 30 szem széles, 20 sor magas próbát kötünk, nedves ruhán keresztül bal felén vasaljuk, lemérjük, 10 cm-re hány szem jut, kiszámítjuk, hogy a ruha egyes darabjait hány szemre kell kezdeni. A ruha alján kezdjük a kötést. A bő­séghez szükséges szemeket tűre szedjük, fekete fonallal kb. 12 cm magasan kötünk. Az első fehér csík 2 cm ma­gas, majd 2 cm magas fekete csík, 4 cm magas a középső fehér csík, újból 2 cm fekete csík, majd a harmadik fehér csík is 2 óra magas. A kö­vetkező, két hármas csík kö­zötti fekete rész 12 cm ma­gas. A fehér csíkozás a fent leírt módon készül. Elején­­hátán 3—3, ujján 2—2 hármas fehér csík van. A ruha elején, hátán, a két oldalon 8—10 soronként 1—1 szemet, fogyasztunk karlyu­kig. A karlyukfogyasztás kb. 6, 4, 2, 2, 1. A magas nyak­­kivágást a váll fogyasztása előtt 2 cm-nél kezdjük. Kö­zépen kétfelé osztjuk a sze­meket, és mindkét oldalon egyformán fogyasztunk. A nyakfogyasztás: kb. 6, 6, 4, 4,­­ 2, 1, 1, a nyakkivágás-fo­­­gyasztás kezdésétől 2 cm-re kezdjük a vállakat fogyasz­tani, soronként 7 szem. HÁTA: mint az* eleje, bata karlyukfogyasztás: .1, 3, 8*’2, 1. A bata nyakkivágás-fo­gyasztását a váll fogy ásztással egyszerre fogyasztjuk. UJJA: mint az elejét, hátát csikozglik. Karlyukig mind­két oldalon 10—12, soronként 1—1 szemet szaporítunk. Az ujja fogyasztása, mint az ele­je-háta karlyukfogyasztás. A kész darabokat formára va­saljuk, nedves ruhán keresz­tül, fércelés és próba után összevarrjuk a ruhát. Fehér nylonból (2—3 darabot) gal­lért és kézelőt készítünk. 5—6 darab patenttal a gyors cserét biztosítjuk. HETI ÉTREND HÉTFŐ. Ebéd: karfiolleves, paradicsomos káposzta, vagdalt hús, szőlő. Vacso­ra: vagdalt hús hidegen, kovászos uborka, görög­dinnye. * KEDD. Ebéd: gombaleves, szilvás gombóc. Vacsora: ugyanaz. * SZERDA. Ebéd: vegyes zöld­ségleves, rakott burgonya, paradicsomsaláta, ősziba­rack. Vacsora: főtt virsli, mustár, rozskenyér, tea. CSÜTÖRTÖK. Ebéd: fejtett bableves, túrós és almás rétes. Vacsora: füstölt csü­lök, tormamártás, sör. PÉNTEK. Ebéd: burgonyale­ves, bácskai rizseshús, pap­rikasaláta, vegyes kompót. Vacsora: ugyanaz. * SZOMBAT. Ebéd: halászlé, rostonsült hal, pirított bur­gonya, paradicsomsaláta, szilva. Vacsora: vegyes fel­vágott, vaj, zöldpaprika­, körte. * VASÁRNAP. Ebéd: húsleves csiga tésztával, bécsi szelet, párolt rizs, uborkasaláta, piskótatekercs. Vacsora: meleg szendvicsek, citro­mos tea, apró sütemény. Az orvos visszértágulá­­sos lábról beszél, a laikus visszeres lábról, és mind­kettőnek igaza van. A visszeres láb alatt való­ban visszértágulásos lábat értünk, mert a lábá­ban mindenkinek vannak visszerei, mégis igaza van a köznyelvnek, mert vissz­ A torna alól való felmentésről A szülők azon nézetét, hogy gyermekük torna alól való felmentése sem­miképp sem árthat, elfo­gadni nem tudjuk. Ser­dülő ifjaink fejlődése az utolsó évtizedben meg­gyorsult. Hamarabb és magasabbra nőnek mint 1—2 évtizeddel ezelőtt. A hossznövekedéssel nem mindig párhuzamos a szívizom fejlődése, ami átmeneti keringési zava­rokra vezethet. A gyer­meket nem lehet egysze­rűen kisebb méretű fel­nőttnek tekinteni. Figye­lembe kell venni, hogy teherbíróképessége arány­­lagosan is kisebb. Nagy hiba volna azon­ban ezért betegnek nyil­vánítani, vele szívre ható szereket szedetni és eltil­tani minden mozgástól. Akkor járunk el helye­sen, ha alkatának, teher­­bíróképességének megfe­lelően fizikai erejét foko­zatosan fejlesztjük. A tor­na és sport alól való in­dokolatlan felmentés a gyermeket kedvetlenné teszi, benne a csökkent­­értékűség érzését fejlesz­ti ki, magába zárkózik, társtalanná válik. Nem minden esetben könnyű megmondani, tor­násszon-e a gyermek vagy sem. Nem lehet a „min­dent vagy semmit” elvét vallani. Teljes felmentés­re csak a szívbetegek szo­rulnak, a többieknél meg­határozott ideig tartó tor­nát, sportot mindig enge­délyezhetünk. Elképzelhető, hogy a teljesítőképesség szerint különböző csoportokba osztjuk a gyermekeket és mindegyik azt a feladatot végzi, amit feltétlenül el­bír. Ez az iskolapadban való több órás ülés után csak üdítő lehet és bizto­san elősegíti a serdülő ifjú arányos testi és szel­lemi fejlődését. Ennek ke­resztülvitelére a szülő, az iskolaorvos és a tornata­nár harmonikus együtt­működése szükséges. Dr. F. J. CSORBA CSIRKE Forró zsírban megpirí­tunk egy fej apróra vágott hagymát, meghintjük pi­ros paprikával, felforral­juk, felöntjük vízzel. Be­lerakjuk a feldarabolt csirkehúst, megsózzuk, fedő alatt pároljuk. 10 perc múlva beleteszünk 2 db felszeletelt zöldpap­rikát és két db felszeletelt paradicsomot, majd egy kisebb fej, négyfelé vá­gott kelkáposztát. Újabb 15 perc után, hámozott, felszeletelt negyedkilónyi burgonyát adunk hozzá. Most már addig pároljuk, amíg minden teljesen pu­hára fő. Tálalás előtt ke­vés apró csipetkét főzünk bele. TÖLTÖTT CSIRKE A megmosott, megtisz­tított csirkemellen a bőrt óvatosan felfejtjük és a következőkkel megtölt­jük: 1 tejbe áztatott, átda­rált zsemlét összekeve­rünk egy tojás sárgájával, diónyi vajjal, sóval, bors­sal, vagdalt párolt gombá­val, kevés majoránnával. A nyílásokat, bevarrjuk. Tepsibe tesszük, zsírt és kevés vizet adunk alá. Többször megforgatva, gyakran megöntözve, szép pirosra sütjük. Tálalás előtt a varrócérnát óvato­san kihúzzuk. Kissé hűlni hagyjuk, mert akkor szebben szeletelhető. Pá­rolt rizst és burgonyasalá­tát adunk mellé. VAGDALT LIBAMELL A libamell húsát lefejt­jük, zsírját félretesszük. Szárnyas­receptek A húst finomra átdarál­juk, összekeverjük egy diónyi libazsírral, reszelt hagymával, sóval, borssal Jól összedolgozzuk és szé­pen visszarakjuk eredeti formájában a csontra. Tepsibe forró zsírra tesz­­szük, gyakran meglocsol­va sütjük. Körülbelül egy óra alatt szép pirosra süt­jük. Főzelékfélét, vajas zöldséget, vagy pirított burgonyát és salátát adunk mellé. KÁPOSZTÁS KACSA A megtisztított, megmo­sott kacsa hasüregét meg­töltjük hámozott, negye­dekre vágott borízű al­mával és sütőben félig megsütjük. Ezután egy jó nagy lábast kizsírozunk, beletesszük a megtöltött kacsát, körülrakjuk sava­nyú káposztával. A ká­poszta tetejére vékonyra vágott füstölt szalonna sze­leteket rakunk és meg­hintjük 10 deka reszelt sajttal. Közepes erejű tű­zön jó puhára pároljuk s gyakran megöntözzük a tepsiben maradt pecse­nyéjével. Felszeleteljük, a káposztával és sós vízben főtt burgonyával tálaljuk. GESZTENYÉS PULYKA Közepes nagyságú puly­kát használunk. Gondo­san megtisztítjuk, meg­mossuk, lábát, nyakát, szárnyát levágjuk. Belse­jét kiszedjük és a követ­kező töltelékkel meg­töltjük: 1 kg megtisztí­tott, tejben puhára főzött, átdarált gesztenyét kihű­­tünk, összekeverjük 14 kg sovány darált hússal, 2 tejbe áztatott, kinyomko­dott és szintén átdarált zsemlével, 2 db tojással, 1 dl tejszínnel, sóval, borssal. Ezután a pulykát megtűzdeljük füstölt sza­lonnával és forró zsíron a sütőben körülbelül 2—2­2 óra alatt szép pirosra süt­jük. Vajas burgonyával és céklasalátával tálaljuk. CITROMOS GYÖNGYTYÚK A megtisztított, megmo­sott gyöngytyúkot megsóz­zuk, szalonnaszeletekkel kirakott lábasba tesszük, belerakunk­­ egy csomag karikára vágott vegyes zöldséget, felkarikázott hagymát, pár szem egész borsot, kevés cukrot. Pá­roljuk, közben hús- vagy csöndével és kevés köny­­nyű,fehér borral öntözzük. Ha puha, a húst kiszedjük és félretesszük. A zöldség­félét áttörjük, belekever­jük egy citrom levét és egy fél citrom reszelt hé­ját. Jól felforraljuk. Bele­rakjuk a felszeletelt gyöngytokot. Citromszele­tekkel díszítjük, cseh gombóccal tálaljuk. TRÉFÁK — Csodálatosan tán­colsz, édes. — Bár én is azt mond­hatnám neked. — Mondhatod. Csak hazudj, mint én teszem. — Anyu, nem tudok tovább hazugságban élni, megmondom hát, hogy megnősültem. — És kit vettél el? — Egy táncosnőt a lo­kálból. — Ezt a szégyent —sá­pí­tozik a mama. — Lehetett volna na­gyobb szégyen is. Apu akarta elvenni. — Ki a bölcs? — Aki mindenkitől ta­nul. — Ki a hatalmas? — Aki uralkodni tud magán. — Ki a gazdag? — Aki megelégedett. — És ki a megelége­dett? — Senki. — Hallom, szép kocsid van és vezetsz. Nem akar­tam elhinni. — Miért nem? Tudok neked olyan tanút hozni, aki ma reggel hagyta el a kórházat Otthoni ruhák­­ őszre, tétre Az idei divatban az otthoni pihenés, szó­rakozás ruháinak nagy figyelmet szen­teltek a divatterve­zők. Évek óta egy­re inkább kialakul­nak a házi baráti összejövetelek, tv­­nézés, kártyázás, le­mezhallgatás céljá­ból. Ezekhez alkal­mazkodnak az ottho­ni ruhák is. 1. Nagy divat a keskenyebb vagy szélesebb csíkozású kordbársony. Ebből készül ez a mellé­­nyes, trapézszoknyás összeállítás. A blúz mintás selyem vagy kasmír. A mellényt hátul csatos öv fog­ja össze. 2. Mellény—pantal­ló—pulóver együttes. Anyaga puha gyap­júszövet vagy kord­­bársony. A mellény cipzáras, az övét és a cipzárat nagy műanyag karika dí­szíti. 3. A kötény ruha változatlanul diva­tos. Idén a mély — mindenkinek elő­nyös —, V alakú nyakkivágással ké­szül. A ruhát kord­bársonyból varrjuk. 4. Újra divatos a hosszú pongyola. Modellünk anyaga nyomott mintás kardbársony. 5. Tv-pizsama nagymintás kasmi­­rettből, széles sze­gélyezéssel és súitás­­díszítéssel, fémlánc­­ével. Maglódi Magda A visszeres láb kozmetikája erős az olyan láb, amelyi­ken látszanak a visszerek, és ezek csak akkor látsza­nak, ha ki is tágultak. Mi hozza hát létre a visszértágulást, és elejét vehetjük-e kifejlődésé­nek? Létrejöttében, saj­nos, elsősorban hajlamosí­tó tényezők szerepelnek, és csak másodsorban olyan okok, amelyek károsító hatását megelőzhetjük. A legfőbb hajlamosító tényező a szervezet kötő­szövetének és így érfalai­nak gyengesége, és azzal együtt az inkább hosszú lábú, magas alak, amely többnyire familiáris és öröklődő jellegű. Ilyenkor az érfalak a bennük visz­­szafelé áramló vér nyo­másától már egyéb meg­terhelés nélkül is kitágul­nak. Fokozódik a tágulat, ha az ilyen egyén tartó­san álló vagy sok járká­­lással járó munkát végez, mint kereskedelmi eladók, pincérek, kalauzok stb., vagy a vér visszafolyását valami, az ezekre kívülről ható nyomás gátolja, mint terhességnél és bizonyos daganatoknál, hasonló­képp szorosabb ruhadara­bok, főleg harisnyakötő viselésénél. Ha a tágult visszerek gyulladásba jönnek, vagy bennük a gyulladás vagy más ok következtében vérrögösödés (trombózis) következik be, magával a folyamattal, okaival és esetleges következmé­nyeivel mint komoly be­tegséggel állunk szemben, ami már messze túlterjed a kozmetika körén. A visszértágulásnak azon­ban vannak olyan meg­nyilvánulásai és tünetei, amelyek elsősorban koz­metikai jelentőségűek. A lábszár, de még in­kább a comb bőrén sok­szor elsősorban a felüle­tes kiserek tágulnak ki, sokszor egész faágszerűen pirosas-kékes színben, kü­lönösen vékony, fehér bő­­rűeknél. Elmulasztásuk nehéz feladat, legjobb eredményt az elektromos tűvel való elzárásuk adja. A nagyobb visszerek tá­gulásánál a vér meglas­­sabbodott visszafolyása következtében a hajszál­erek falán keresztül a vérből savó szűrődik a szövetekbe, és így a boka és a lábszár főleg estére duzzadttá, vizenyőssé vá­lik. Ennek legjobb meg­előzési módja a gumiha­risnya, vagy még inkább a rugalmas pólya viselése megfelelő módon, még ágyban fekvő helyzetben felvéve. Kozmetikailag igen rosszul hatnak az ilyen esetekben gyakori kisebb-nagyobb bőrvérzé­sek, amelyek festékanya­gából éveken keresztül fennálló rozsdabarna fol­tok maradnak vissza. A visszértágulásos lá­bon könnyen fejlődik ki ekcéma, a tartós pangás következtében a boka fe­letti karcsú rész elvéko­nyodik, bőre fényesen sor­vadt lesz, és mindezek alapján az alszár bőre könnyen szövetelhalással reagál és alszárfekély fej­lődik ki. Ezek azonban már a bőrgyógyász, sőt sokszor a sebész számára is komoly problémát ké­peznek. Dr. Gy. J. * Kozmetikai kérdésekre csak megcímzett és felbé­lyegzett válaszboríték el­lenében válaszolunk. Cím: Népszava. Családi kör. Kozmetikai rovat. NÉPSZAVA TRÉFÁK MICSODA KÜLÖNBSÉG! Ügyvéd: Kíváncsi ön az én őszinte vélemé­nyemre? Ügyfél (ijedten): Nem. Csak a szakvéleményére. EZ IS ELŐFORDULHAT — A hússzelet olyan forró volt, hogy nem tud­tam enni. — Bocsánat, de miért nem fújta meg? — így a pincér. — Hát azt tettem, de elrepült. IGAZOLT KÉSÉS Későn jön be a hiva­talba a vállalati könyve­lő és véletlenül beleüt­közik a főnökbe. Mente­getőzve mondja: — Feleségemnek na­gyon nehéz szülése van. — Ne tartson engem egészen hülyének — vá­laszolja dühösen a főnök. — Két héten belül már harmadszor mondja ugyanezt a kifogást. — Bocsánat — moso­lyog a könyvelő —, de a feleségem szülésznő. A SZOKÁS HATALMA — Igaz, hogy a felesé­ged gyorsírónő volt? — Persze. Még ma is 100 szótagot beszél per­cenként ... <J968j_augusztus_25 13

Next