Népszava, 1968. augusztus (96. évfolyam, 179–204. szám)
1968-08-25 / 199. szám
Miért? Miért? Miért? A kisgyermekeknél általában két és fél, hároméves korban kezdődik a felfedezések ideje. Ilyenkor szoktak ismerkedni az őket körülvevő világgal. De elsősorban még főképpen a tárgyakkal, kézzel fogható dolgokkal. És az is jellemző, hogy a sok-sok elhangzó „miért" kérdésük csak a legszűkebb környezetükben fellelhető holmikra vonatkozik. Fogalmi, szemléleti érdeklődésük még nagyon szórványos ilyenkor. Am eljön a nehezebben megválaszolható „miért”-ek korszaka is, és ez bizony egészen a felnőtté válásig is eltart. Szép, okos, bár kissé fárasztó ez a gyermek és szülő közötti kérdezz — felelek játék. Néha komoly meglepetések is érhetik a kedves mamát: Vargáné fiatal asszony, innen a harmincon. Kisfia nyolcéves. Még egészen kicsi volt Béluska, amikor a férjével együtt eldöntötték: nem nevelik vallásosan a gyereket. Minek megzavarni a fejlődését ilyen bonyolult, misztikus dolgokkal? Vargáné kislány kora óta maga se járt templomba. Hónapok is elmúltak, míg eszébe jutottak vallással, istennel kapcsolatos dolgok. Némi szorongás, hitféle olyankorsejlett fel benne, ha megdördült az ég, és történetesen egyedül volt otthon. Ilyenkor elmormolt valami imafélét, és félelmében úgy érezte, hátha mégis van valaki odafönn a haragos égben. De ennél többre nem tellett már a gyere korábban vidéken kapott vallásos nevelésből. Ezen a nyáron a kis Bélus falun nyaralt. Az asszony egyik nagynénjénél. Jól érezte magát, meg is hízott, sok újat tanult. Egészen furcsákat is. Azt mondja első reggel a kis Bélus: — Anyu! Zsuzsi néni arra tanított, hogy egyik fülemben tűin az ördög, a másikban az angyal. Az ördög azt súgja, csináljak rosszat, az angyal azt súgja, csináljak jót. Mindig figyelem azóta a fülemet, de én nem hallok semmit. És azt is mondta a Zsuzsi néni, hogy a világon az első embereket Adtomnak és Évának hívták. Honnan lehet ezt tudni? Néhány ártatlannak tűnő mondat, de Vargáné bizony beleizzadt, amíg a kis Bélusnak megmagyarázta, miben „tévedett” Zsuzsi néni. És amíg az ősemberről, barlangéletről mesélt a nagyon figyelmesen hallgató gyermeknek, döbbenten állapította meg: az ateista nevelés nem merülhet ki abban, hogy nem tanítjuk istenhitre a gyermeket. A világ megismeréséhez szemléleti alapot is kell adni. S ezt bizony eddig mindketten jócskán elmulasztották. De ami még ennél is lényegesebb, magyarázat közben azt is észlelte: elég nehezen tudja előidézni emlékezetéből a valamikor tanultakat. S néhány egyszerű érvnél, hasonlatnál többre nem is futotta erejéből. Szóval, ahhoz, hogy Béluska egyre nehezebb kérdéseire kielégítő választ adhasson, fel kell eleveníteni saját tudását is. Becsületére szolgál Vargánénak, hogy nemcsak hangoztatja az ismert mondást: „Azt akarom, a fiam többre vigye, mint én" ... hanem a maga módján sokat tesz is érte. Ezért is biztos, hogy érdekes felismerését tett követi. S mint oly sok más alkalommal, most is felkeresi barátnőjét az üzemi könyvtárban, hogy „felkészülhessen” egy kis fejlődéstörténetből. Jó lenne, ha példáját mások is követnék, akiknek hasonló nevelési gondjaik vannak. Radnóti Edit Kötött ruha Karcsi, fiatal lányoknak, asszonyoknak, iskolába, munkába hosszú ujjú kötött ruha. Újdonsága az, hogy a gallér és kézelő fehér nylonból varrt, cserélhető. Divatos, széles bőrövvel. 46-os méretre egyszálas „fóka" fonalból („Jersey” sima kötéssel) kb. 55—60 dkg (fekete 42—45 dkg, fehér 13—15 dkg) szükséges, 2-es kötőtű. Méretre készítsük el a szabásmintát. Fonalunkból 30 szem széles, 20 sor magas próbát kötünk, nedves ruhán keresztül bal felén vasaljuk, lemérjük, 10 cm-re hány szem jut, kiszámítjuk, hogy a ruha egyes darabjait hány szemre kell kezdeni. A ruha alján kezdjük a kötést. A bőséghez szükséges szemeket tűre szedjük, fekete fonallal kb. 12 cm magasan kötünk. Az első fehér csík 2 cm magas, majd 2 cm magas fekete csík, 4 cm magas a középső fehér csík, újból 2 cm fekete csík, majd a harmadik fehér csík is 2 óra magas. A következő, két hármas csík közötti fekete rész 12 cm magas. A fehér csíkozás a fent leírt módon készül. Elejénhátán 3—3, ujján 2—2 hármas fehér csík van. A ruha elején, hátán, a két oldalon 8—10 soronként 1—1 szemet, fogyasztunk karlyukig. A karlyukfogyasztás kb. 6, 4, 2, 2, 1. A magas nyakkivágást a váll fogyasztása előtt 2 cm-nél kezdjük. Középen kétfelé osztjuk a szemeket, és mindkét oldalon egyformán fogyasztunk. A nyakfogyasztás: kb. 6, 6, 4, 4, 2, 1, 1, a nyakkivágás-fogyasztás kezdésétől 2 cm-re kezdjük a vállakat fogyasztani, soronként 7 szem. HÁTA: mint az* eleje, bata karlyukfogyasztás: .1, 3, 8*’2, 1. A bata nyakkivágás-fogyasztását a váll fogy ásztással egyszerre fogyasztjuk. UJJA: mint az elejét, hátát csikozglik. Karlyukig mindkét oldalon 10—12, soronként 1—1 szemet szaporítunk. Az ujja fogyasztása, mint az eleje-háta karlyukfogyasztás. A kész darabokat formára vasaljuk, nedves ruhán keresztül, fércelés és próba után összevarrjuk a ruhát. Fehér nylonból (2—3 darabot) gallért és kézelőt készítünk. 5—6 darab patenttal a gyors cserét biztosítjuk. HETI ÉTREND HÉTFŐ. Ebéd: karfiolleves, paradicsomos káposzta, vagdalt hús, szőlő. Vacsora: vagdalt hús hidegen, kovászos uborka, görögdinnye. * KEDD. Ebéd: gombaleves, szilvás gombóc. Vacsora: ugyanaz. * SZERDA. Ebéd: vegyes zöldségleves, rakott burgonya, paradicsomsaláta, őszibarack. Vacsora: főtt virsli, mustár, rozskenyér, tea. CSÜTÖRTÖK. Ebéd: fejtett bableves, túrós és almás rétes. Vacsora: füstölt csülök, tormamártás, sör. PÉNTEK. Ebéd: burgonyaleves, bácskai rizseshús, paprikasaláta, vegyes kompót. Vacsora: ugyanaz. * SZOMBAT. Ebéd: halászlé, rostonsült hal, pirított burgonya, paradicsomsaláta, szilva. Vacsora: vegyes felvágott, vaj, zöldpaprika, körte. * VASÁRNAP. Ebéd: húsleves csiga tésztával, bécsi szelet, párolt rizs, uborkasaláta, piskótatekercs. Vacsora: meleg szendvicsek, citromos tea, apró sütemény. Az orvos visszértágulásos lábról beszél, a laikus visszeres lábról, és mindkettőnek igaza van. A visszeres láb alatt valóban visszértágulásos lábat értünk, mert a lábában mindenkinek vannak visszerei, mégis igaza van a köznyelvnek, mert vissz A torna alól való felmentésről A szülők azon nézetét, hogy gyermekük torna alól való felmentése semmiképp sem árthat, elfogadni nem tudjuk. Serdülő ifjaink fejlődése az utolsó évtizedben meggyorsult. Hamarabb és magasabbra nőnek mint 1—2 évtizeddel ezelőtt. A hossznövekedéssel nem mindig párhuzamos a szívizom fejlődése, ami átmeneti keringési zavarokra vezethet. A gyermeket nem lehet egyszerűen kisebb méretű felnőttnek tekinteni. Figyelembe kell venni, hogy teherbíróképessége aránylagosan is kisebb. Nagy hiba volna azonban ezért betegnek nyilvánítani, vele szívre ható szereket szedetni és eltiltani minden mozgástól. Akkor járunk el helyesen, ha alkatának, teherbíróképességének megfelelően fizikai erejét fokozatosan fejlesztjük. A torna és sport alól való indokolatlan felmentés a gyermeket kedvetlenné teszi, benne a csökkentértékűség érzését fejleszti ki, magába zárkózik, társtalanná válik. Nem minden esetben könnyű megmondani, tornásszon-e a gyermek vagy sem. Nem lehet a „mindent vagy semmit” elvét vallani. Teljes felmentésre csak a szívbetegek szorulnak, a többieknél meghatározott ideig tartó tornát, sportot mindig engedélyezhetünk. Elképzelhető, hogy a teljesítőképesség szerint különböző csoportokba osztjuk a gyermekeket és mindegyik azt a feladatot végzi, amit feltétlenül elbír. Ez az iskolapadban való több órás ülés után csak üdítő lehet és biztosan elősegíti a serdülő ifjú arányos testi és szellemi fejlődését. Ennek keresztülvitelére a szülő, az iskolaorvos és a tornatanár harmonikus együttműködése szükséges. Dr. F. J. CSORBA CSIRKE Forró zsírban megpirítunk egy fej apróra vágott hagymát, meghintjük piros paprikával, felforraljuk, felöntjük vízzel. Belerakjuk a feldarabolt csirkehúst, megsózzuk, fedő alatt pároljuk. 10 perc múlva beleteszünk 2 db felszeletelt zöldpaprikát és két db felszeletelt paradicsomot, majd egy kisebb fej, négyfelé vágott kelkáposztát. Újabb 15 perc után, hámozott, felszeletelt negyedkilónyi burgonyát adunk hozzá. Most már addig pároljuk, amíg minden teljesen puhára fő. Tálalás előtt kevés apró csipetkét főzünk bele. TÖLTÖTT CSIRKE A megmosott, megtisztított csirkemellen a bőrt óvatosan felfejtjük és a következőkkel megtöltjük: 1 tejbe áztatott, átdarált zsemlét összekeverünk egy tojás sárgájával, diónyi vajjal, sóval, borssal, vagdalt párolt gombával, kevés majoránnával. A nyílásokat, bevarrjuk. Tepsibe tesszük, zsírt és kevés vizet adunk alá. Többször megforgatva, gyakran megöntözve, szép pirosra sütjük. Tálalás előtt a varrócérnát óvatosan kihúzzuk. Kissé hűlni hagyjuk, mert akkor szebben szeletelhető. Párolt rizst és burgonyasalátát adunk mellé. VAGDALT LIBAMELL A libamell húsát lefejtjük, zsírját félretesszük. Szárnyasreceptek A húst finomra átdaráljuk, összekeverjük egy diónyi libazsírral, reszelt hagymával, sóval, borssal Jól összedolgozzuk és szépen visszarakjuk eredeti formájában a csontra. Tepsibe forró zsírra teszszük, gyakran meglocsolva sütjük. Körülbelül egy óra alatt szép pirosra sütjük. Főzelékfélét, vajas zöldséget, vagy pirított burgonyát és salátát adunk mellé. KÁPOSZTÁS KACSA A megtisztított, megmosott kacsa hasüregét megtöltjük hámozott, negyedekre vágott borízű almával és sütőben félig megsütjük. Ezután egy jó nagy lábast kizsírozunk, beletesszük a megtöltött kacsát, körülrakjuk savanyú káposztával. A káposzta tetejére vékonyra vágott füstölt szalonna szeleteket rakunk és meghintjük 10 deka reszelt sajttal. Közepes erejű tűzön jó puhára pároljuk s gyakran megöntözzük a tepsiben maradt pecsenyéjével. Felszeleteljük, a káposztával és sós vízben főtt burgonyával tálaljuk. GESZTENYÉS PULYKA Közepes nagyságú pulykát használunk. Gondosan megtisztítjuk, megmossuk, lábát, nyakát, szárnyát levágjuk. Belsejét kiszedjük és a következő töltelékkel megtöltjük: 1 kg megtisztított, tejben puhára főzött, átdarált gesztenyét kihűtünk, összekeverjük 14 kg sovány darált hússal, 2 tejbe áztatott, kinyomkodott és szintén átdarált zsemlével, 2 db tojással, 1 dl tejszínnel, sóval, borssal. Ezután a pulykát megtűzdeljük füstölt szalonnával és forró zsíron a sütőben körülbelül 2—22 óra alatt szép pirosra sütjük. Vajas burgonyával és céklasalátával tálaljuk. CITROMOS GYÖNGYTYÚK A megtisztított, megmosott gyöngytyúkot megsózzuk, szalonnaszeletekkel kirakott lábasba tesszük, belerakunk egy csomag karikára vágott vegyes zöldséget, felkarikázott hagymát, pár szem egész borsot, kevés cukrot. Pároljuk, közben hús- vagy csöndével és kevés könynyű,fehér borral öntözzük. Ha puha, a húst kiszedjük és félretesszük. A zöldségfélét áttörjük, belekeverjük egy citrom levét és egy fél citrom reszelt héját. Jól felforraljuk. Belerakjuk a felszeletelt gyöngytokot. Citromszeletekkel díszítjük, cseh gombóccal tálaljuk. TRÉFÁK — Csodálatosan táncolsz, édes. — Bár én is azt mondhatnám neked. — Mondhatod. Csak hazudj, mint én teszem. — Anyu, nem tudok tovább hazugságban élni, megmondom hát, hogy megnősültem. — És kit vettél el? — Egy táncosnőt a lokálból. — Ezt a szégyent —sápítozik a mama. — Lehetett volna nagyobb szégyen is. Apu akarta elvenni. — Ki a bölcs? — Aki mindenkitől tanul. — Ki a hatalmas? — Aki uralkodni tud magán. — Ki a gazdag? — Aki megelégedett. — És ki a megelégedett? — Senki. — Hallom, szép kocsid van és vezetsz. Nem akartam elhinni. — Miért nem? Tudok neked olyan tanút hozni, aki ma reggel hagyta el a kórházat Otthoni ruhák őszre, tétre Az idei divatban az otthoni pihenés, szórakozás ruháinak nagy figyelmet szenteltek a divattervezők. Évek óta egyre inkább kialakulnak a házi baráti összejövetelek, tvnézés, kártyázás, lemezhallgatás céljából. Ezekhez alkalmazkodnak az otthoni ruhák is. 1. Nagy divat a keskenyebb vagy szélesebb csíkozású kordbársony. Ebből készül ez a mellényes, trapézszoknyás összeállítás. A blúz mintás selyem vagy kasmír. A mellényt hátul csatos öv fogja össze. 2. Mellény—pantalló—pulóver együttes. Anyaga puha gyapjúszövet vagy kordbársony. A mellény cipzáras, az övét és a cipzárat nagy műanyag karika díszíti. 3. A kötény ruha változatlanul divatos. Idén a mély — mindenkinek előnyös —, V alakú nyakkivágással készül. A ruhát kordbársonyból varrjuk. 4. Újra divatos a hosszú pongyola. Modellünk anyaga nyomott mintás kardbársony. 5. Tv-pizsama nagymintás kasmirettből, széles szegélyezéssel és súitásdíszítéssel, fémláncével. Maglódi Magda A visszeres láb kozmetikája erős az olyan láb, amelyiken látszanak a visszerek, és ezek csak akkor látszanak, ha ki is tágultak. Mi hozza hát létre a visszértágulást, és elejét vehetjük-e kifejlődésének? Létrejöttében, sajnos, elsősorban hajlamosító tényezők szerepelnek, és csak másodsorban olyan okok, amelyek károsító hatását megelőzhetjük. A legfőbb hajlamosító tényező a szervezet kötőszövetének és így érfalainak gyengesége, és azzal együtt az inkább hosszú lábú, magas alak, amely többnyire familiáris és öröklődő jellegű. Ilyenkor az érfalak a bennük viszszafelé áramló vér nyomásától már egyéb megterhelés nélkül is kitágulnak. Fokozódik a tágulat, ha az ilyen egyén tartósan álló vagy sok járkálással járó munkát végez, mint kereskedelmi eladók, pincérek, kalauzok stb., vagy a vér visszafolyását valami, az ezekre kívülről ható nyomás gátolja, mint terhességnél és bizonyos daganatoknál, hasonlóképp szorosabb ruhadarabok, főleg harisnyakötő viselésénél. Ha a tágult visszerek gyulladásba jönnek, vagy bennük a gyulladás vagy más ok következtében vérrögösödés (trombózis) következik be, magával a folyamattal, okaival és esetleges következményeivel mint komoly betegséggel állunk szemben, ami már messze túlterjed a kozmetika körén. A visszértágulásnak azonban vannak olyan megnyilvánulásai és tünetei, amelyek elsősorban kozmetikai jelentőségűek. A lábszár, de még inkább a comb bőrén sokszor elsősorban a felületes kiserek tágulnak ki, sokszor egész faágszerűen pirosas-kékes színben, különösen vékony, fehér bőrűeknél. Elmulasztásuk nehéz feladat, legjobb eredményt az elektromos tűvel való elzárásuk adja. A nagyobb visszerek tágulásánál a vér meglassabbodott visszafolyása következtében a hajszálerek falán keresztül a vérből savó szűrődik a szövetekbe, és így a boka és a lábszár főleg estére duzzadttá, vizenyőssé válik. Ennek legjobb megelőzési módja a gumiharisnya, vagy még inkább a rugalmas pólya viselése megfelelő módon, még ágyban fekvő helyzetben felvéve. Kozmetikailag igen rosszul hatnak az ilyen esetekben gyakori kisebb-nagyobb bőrvérzések, amelyek festékanyagából éveken keresztül fennálló rozsdabarna foltok maradnak vissza. A visszértágulásos lábon könnyen fejlődik ki ekcéma, a tartós pangás következtében a boka feletti karcsú rész elvékonyodik, bőre fényesen sorvadt lesz, és mindezek alapján az alszár bőre könnyen szövetelhalással reagál és alszárfekély fejlődik ki. Ezek azonban már a bőrgyógyász, sőt sokszor a sebész számára is komoly problémát képeznek. Dr. Gy. J. * Kozmetikai kérdésekre csak megcímzett és felbélyegzett válaszboríték ellenében válaszolunk. Cím: Népszava. Családi kör. Kozmetikai rovat. NÉPSZAVA TRÉFÁK MICSODA KÜLÖNBSÉG! Ügyvéd: Kíváncsi ön az én őszinte véleményemre? Ügyfél (ijedten): Nem. Csak a szakvéleményére. EZ IS ELŐFORDULHAT — A hússzelet olyan forró volt, hogy nem tudtam enni. — Bocsánat, de miért nem fújta meg? — így a pincér. — Hát azt tettem, de elrepült. IGAZOLT KÉSÉS Későn jön be a hivatalba a vállalati könyvelő és véletlenül beleütközik a főnökbe. Mentegetőzve mondja: — Feleségemnek nagyon nehéz szülése van. — Ne tartson engem egészen hülyének — válaszolja dühösen a főnök. — Két héten belül már harmadszor mondja ugyanezt a kifogást. — Bocsánat — mosolyog a könyvelő —, de a feleségem szülésznő. A SZOKÁS HATALMA — Igaz, hogy a feleséged gyorsírónő volt? — Persze. Még ma is 100 szótagot beszél percenként ... <J968j_augusztus_25 13