Népszava, 1977. április (105. évfolyam, 77-100. sz.)

1977-04-03 / 79. szám

12 I A Magyar Divat Intézet mel­lett legjelentősebb divatirá- Labor. Számos modelljük készül nyitó központunk az OKISZ más modelljük készül azonban a finomkonfekció és a készru­hagyárak, cipőgyárak számá­ra is. A szoknyák általában egye­nes vonalúak, midi-hosszúsá­­gúak voltak bemutatójukon, de láttunk levasalt hajtásokba ra­kott, és enyhén bővülő, oldalt hajtott szoknyákat is. Mind a női, mind a férfi pantallók egyenes, párhuzamos szárral készültek. A férfiöltö­nyök laza kidolgozásúak, de klasszikus vonalvezetésűek, a zakó enyhén testhez simul, ter­mészetes vonalú, a gallér és a kihajtó (rever) keskenyebb, mint az elmúlt évben volt. Az öltönyök szövete egyszínű, sa­ját színében mintázott, csíkos vagy Eszterházy-kockás, gyak­ran állítanak össze két-három színbe férfiöltözéket (pl. Esz­­terház­y-kockás zakót egyszí­nű pantallóval és a kockás­­ ----------------------------------­mintában előforduló, valame­lyik színnel egyező színű mel­lénnyel). A férfiruha fő ékes­sége a már nem mértéktele­nül széles, de mindig élénkítő színhatást adó nyakkendő. A férfifelöltő egyenes szabású, és annyira bő, hogy övvel vagy anélkül is viselni lehes­sen, szabása klasszikus, rag­ián vagy trench-coat. Ez utób­bi sportjellegű. A női kosztümök szintén klasszikus formájúak, igen elegánsak — a kosztümkabá­tot szoknyával, pantallóval viselhetik. A női ruhák — a már említett ingruha és puló­verruha mellett — szinte jel­mezszerűnk, szabásvonaluk nemcsak magyar, hanem uk­rán, kirgiz, mongol, kínai, olasz, spanyol, mexikói népi szabászati és díszítő elemeket is tartalmaz. A bemutató lezajlása után felkerestem Tornetz Istvánt, az OKISZ Labor igazgatóját, hogy megkérdezzem: vélemé­nye szerint maradandó lesz-e a nagy számban bemutatott népi szabásvonalú, díszítésű ruhák divatja? — Feltétlenül, hiszen ez a tendencia az egész világon. A tervezők felismerték a népi szabásvonalakban rejlő mér­hetetlen prakticizmust — az egyszerű szabást, a könnyed mozgáslehetőséget és a variál­hatóságot. A népi szabásvonal­­ak közül élen jár az orosz, nemcsak nálunk, hanem még Amerikában is divatosak a kozák, ukrán szabásvonalak. Ami praktikus, szép és jó, gyorsan elterjed az egész vi­lágon. A farmernek — az amerikai paraszt öltözéknek — is éppen ezért van sikere mindenütt. —­ Tervünk az, hogy a far­­merviseletet ne csak a nad­rágra korlátozzuk. Kelleme­sebb, kényelmesebb anyagot a szellős, nem gyűrődő, nem kényes farmervászonnál el sem tudok képzelni. Az OKISZ Labor 25. évfordulóját márciusban Moszkvában ren­dezett nagy kiállítással és di­vatbemutatóval ünnepelte. Negyedszázad alatt annyi mo­dellt terveztünk és kivite­leztünk, hogy azzal pl. egész Miskolcot telőtől-talpig felöl­töztethetnénk ... Moszkvai ki­állításunk „slágere” volt a magyar farmer, az ,,OKLA”, melyből útiruhák, öltönyök, kosztümök, sportöltözékek, táskák és klumpák is készül­nek majd, s amely versenyre kel a méregdrága Lee-vel. Rajzainkon az OKISZ La­bor 1977. tavaszi—nyári di­vatbemutatóján látott — és Moszkvában is sikert aratott — modellek láthatók. A­ Kukoricasárga santung, 3/4-es ujjú, elegáns, nyári al­kalmi köpeny, elejének ferde szabása ázsiai jellegű. Mellet­te: fekete-sárga színekben összeállított, szódaszerű anyagból készült blúz, virág­­mintás karton mellényke, le­­tüzesekkel karcsúsított, nudi­­szoknyás, nyári összeállítás. Az új női divatban szívesen alkalmaznak együtt különféle színű, aprómintás anyagokat, pl. fehér alapon apró fekete­­pettyes delént és ennek for­dítottját: fekete alapon kis fehér pettyest, színes, apróvi­­rágos karton pruszlikkal. B) Csanbarna-drapp-húsvö­­rös színben összeállított tuni­­kás, ukrán hatású, csizmás, tavaszi sportöltözék. Prakti­kus és csinos az övön levő bőrtarsoly. Mellette: sötétkék­fehér, sárközi szőttes mintá­val nyomott vászonból, és sö­tétkék vászonból készült, új­szerű kötényruha, eleje „va­lódi” kötényforma, hátul a fodros pánt keresztbemegy, a midi hosszúságú alj oldalt ha­sított, és alsószoknyát visel­nek hozzá. C) A moszkvai farmerkiál­­lítás darabjaiból egy OKLA- farmeregyüttes. A parasztmel­­lény’ szabású, karcsúsított mel­lényhez kissé bővülő szoknyát és farzsebes pantallót is ter­veztek. Míg a Lee-farmer ,,márkája" a címke, a magyar farmeré az „OKLA” feliratú gomb és csat lesz. A­ farmer­öltözékeket nemcsak a hagyo­mányos kékből, hanem más pasztellszínekből, és a bar­nák árnyalataiból is tervezik, hogy minden korosztály visel­hesse kiránduláshoz, üdülés­hez, munkába. D) Fémszögekkel kivert, mellényes, kék farmeröltözék, fekete inggel és fekete posztó­­kalappal. Lent: középkorú fér­fiaknak is ajánlható, fekete alapon. irkakockás dzseki, ugyanabból az anyagból varrt sapkával, fekete nadrággal és fehér inggel. Barna-drapp­­vajszín összeállításban is szép. Maglódi Magda NYÁRI MODELLEK razzi­ák gyorsak, olcsók fisomat . HÉTKÖZI VACSORÁK, HÉTVÉGI ÉTKEZÉSEK KEDD: Parajfőzelék, bundás zsemle, gyümölcs. SZERDA: Hamis gulyásleves, káposztás kocka. CSÜTÖRTÖK: Rakott burgo­nya, uborkasaláta, sajt. PÉNTEK: Tarhonyás hús, ece­tes paprika, gyümölcs. SZOMBAT, EBÉD: Csirkebe­­csinált, párolt rizs, ízes pa­lacsinta. VACSORA: Sonka, kemény tojás, vaj, reszelt torma. VASÁRNAP, EBÉD: Zöldbor­sóleves, báránysült, zsírban sült kockaburgonya, fejes saláta, császárrétes borsodó­val. VACSORA: Hideg sült, hagymás burgonyasaláta. HÉTFŐ, EBÉD: Csontleves finommetélttel, gombás ra­kott hús, csemegeuborka, puncstorta. VACSORA: Körözött,­ új­hagyma, hónapos retek.­ ­ HOGYAN KÉSZÍTSÜK? Császárrétes Hozzávalók: 5 deci tej, 50 deka liszt, 3 tojás, 2 deka élesz­tő, 10 deka vaj, 10 deka zsír, 10 deka cukor, 10 deka dió, citrom héja, só, vaníliás cukor. — Az élesztőt felfuttatjuk. A vajat a sárgákkal, 5 deka cu­korral, csipet sóval kikever­jük, és reszelt citromhéj­jal íze­sítjük. Hozzáadjuk a tejet, és óvatosan belekeverjük a ke­mény tojáshabot. Beleforgat­juk a lisztet és az élesztőt. Kelni hagyjuk. Magas, pere­mes sütőpléhben zsírt olvasz­tunk, és a megkelt tésztát be­leöntjük. Megszórjuk cukor­ral elkevert darált dióval, és forró sütőben, hirtelen meg­sütjük. Még forrón összesodor­juk, mint egy piskótatekercsel. Vaníliás porcukorral megszór­­­juk. Gombás rakott hús Hozzávalók 4 személy részé­re: 60 deka sertés szelethús, 20 deka rizs, 15 deka gomba, kevés paradicsompüré, 5 deka sajt. 1 deci tejföl: 8 deka zsír, morzsa, piros paprika, só.­­ A húst vékonyan felszeletel­jük, sózzuk és forró zsírban hirtelen átsütjük. Majd kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára pároljuk. Levéből ki­emelve megszokjuk piros pap­rikával. A visszamaradt zsír­ban megpároljuk a felszele­telt gombát. Közben a rizst puhára főzzük. Tűzálló tálat kikenünk a gombáról leszűrt zsírral, kihintjük morzsával, és soronként belerakjuk a húst, a gombát, a rizst.. A tetejére rizs kerüljön.­ Meglocsoljuk a ma­radék pecsenyezsírral, kevés vízzel hígított paradicsompü­rével és tejföllel. Tetejét meg­szórjuk reszelt sajttal. Fo­gyasztás előtt sütőben — 15—20 percig sütjük.­ ­ KÍVÁNSÁGRECEPT Krémes Kérte: Lami István. Somos­kőújfalu. József A. u. 29. Vajastészta készítése: Min­dig hűvös helyen, előhűtött nyersanyagokkal dolgozzunk. 20 deka vajat összegyúrunk 5 deka liszttel. Téglalapot for­málva hidegre tesszük. 20 de­ka lisztet elmorzsolunk 5 deka vajjal. Ízesítjük fél citrom le­vével, sózzuk, és körülbelül 1 deci vízzel kemény rétestésztát verünk belőle. Cipóba formáz­zuk, tetejét bevagdaljuk, és 20 percig pihentetjük. Ezután a tésztát kocka alakúra kinyújt­juk, közepére tesszük a kifa­gyott vajkockát. A tészta szélét minden oldalról ráhajtjuk, így a vajat teljesen betakarjuk. Téglalapra nyújtjuk, minden oldaláról behajtogatjuk, és 10 —15 percig hidegen pihentet­jük. A nyújtást, hajtogatást, pihentetést­­ még háromszor megismételjük, a hajtogatást mindig más oldalról kezdve. Végül a tésztából két sütőpléh nagyságú lapot nyújtunk, ame­lyeket külön-külön világosra megsütünk. — Krém: 25 deka cukrot. 7 deka lisztet 2 deci tejjel simára keverünk. Bele­dolgozunk 5 tojássárgáját. 3 deci tejet egy csomag vaníliás cukorral felforralunk, óvato­san hozzákeverjük a tojásos tejhez, és habverővel folyto­nosan keverve, kis lángon sű­rűre befőzzük. A tűz­ről levé­ve, fakanállal beleforgatjuk a felvert tojáshabot Hg nem elég sűrű, kevés olvasztott zse­latinporral kössük. A krémet rákenjük az alsó tésztalapra. A másik lapot éles késsel fel­­kockázzuk, és a krém tetejére sorba­­rakjuk. Tetejét vaníliás cukorral megszórjuk.­­ A francia krémes ugyanígy ké­szül, csak a borító tésztalapot bevonjuk kávés vagy csokolá­dés cukormázzal, és a krém tetejére felvert tejszínhabot te­szünk. Jó étvágyat! Gundel Gábor NÉPSZAVA „Kis ország, télből látható! — Mélyében lüktetett a bánya - egy elmerült világ alól növő remények melegágya...” Benjámin László versének további részlete a rejtvény vízsz. 1-, függ- 1-, vízsz. 31. és 66. soraiban olvasható. VÍZSZINTES 15. Eszménykép. 16. Meg lehet venni. 17. Gazdasági csttcsszervezet, eredeti­ írásmóddal. 18. Szétszór. 19. Jászai-dí­ias színművész (László). 20. Fővárosunk névbetűi. 22. Bulgáriai folyó. 23. A hét vezér egyike. 24. Csehszlovák pisztolytipus (EMGE). 25. Fedő. 27. Ford. nev­elő. 23. Fa nagyságú kiromfajta, gyógynövény.­­29. Rostand-mír címadó hőse (Y ) 30. Hé­lium. 33. Kettőzve: primitív hangszer. 34. AAA. 36. A Duna nagyobbik része. 37. Számjegy. 38. Blokk. 39. Hajviselet 41. Éneklő szócska. 42. Latinka Sándor. 43. Mária idegen változata. 44. Mesealak. 45. A világ egyik leghíresebb filmszínésznőre, fan. 47. Vissza, román váltó­pénz. 48. Hangtalanul sir. 49. Női becenév. 52. Indulatszó. 53. Esze Tamás falujából való. 54. Közel-keleti nép. 55. Béke egynemű hangzói. 56. Az idősebb Bolyai. 57. Felelőssé tesz. 50. Hogyan, oroszul. 59 Sejt betűi. 61. Fordított növény. 62. Vízelvezető. 63. Kossuth-díjas egy. tanár, hisztológus rímre). 64. Százhúsz óra. 66 Vitat, bizonyít. (fölös ék.). 68. Mályvaféle gyomnövény. FUG­G CI LEG FS 2. Ritka női név. 3. Célszerű állapot. 4. Nagy­ra nyit. 5. Lélegzik. 6. Erős hangon énekeled. 7. Telked közepe. 0. TAE. 9. Juttat. 10. Rigo­­lyás. 11. Azonos mássalhangzók. 12. Mező­­gazdasági idénymunkás. 13. Vas- és faipari szerszám. 14. Dés betűi. 19 Női név. 21. Chilei tábornok, a szárazföldi erők volt főparancs­noka. 24. Kedvező helyzet. 25. A téli olimpia versenyszáma, 1960 óta. 26. Trinidad része. 28. Névelős atléta. 29 Callas páratlan betűi. 30. Nem valódi. 32. Iskolai osztályzat, névelővel. 33. Szúró fegyver. 35. Erszényes medve. 38. Papi öltözék. 40 Vissza: Bruck folyója. 41. Gyér világítás. 43................ alkohol , faszesz. 15. Munkácsy-díjas keramikusművész. (Lívia). 46. BUT. 47. Sportolók. 40. Végtag 51. Oktatási intézmény. 53. Zacskó 55. Súlypát. 56. A má­zasban. 57. Vissza: nulla. 58. Rajna menti vá­ros az NSZK-ban. 60. 0­0. 62. Sáv betűi. 63. TIE. 65. Az ólom reevjere. 67. A tetejére. 68. Beke egynemű hangzói. Március 20-i keretrd­tvény-pályázatunk meninyt. Megfejtés: „Mozgósítani az ifjúság nagy tömegeit a szocializmus építésére.” Egy-egy 50,5 forintos könyvutalványt nyert: Dr. Abonyi Mátyás, Fekete Lászlóné, Juhász Jenőné Kádár Attila, Kótay Miklós, Máté Ár­­párné, Szép Imre budapestiek és Bárdosi Zol­tánt.é Sárospatak. Endrődi Alfrédné Puszta­vám. Jakab Lajos Ne.kez­seny, Kiss Mihály Szarvas. Matinkó Andrásné Edelény. Regős Diána Kiskunhalas. Szabó János Orosháza, Tóth Ferenc Hegyeshalom. A könyvutalványt postán küldjük el. Tudnivalók kere­trejtvény-pályázatunkról A keresztrejtvény megfejtését április 12-ig kiél­ elküldeni szerkesztőségünkbe. A borítékra írjak rá: Keresztrejtvény. Mai rejtvényünk helyes megfejtését és a szerencsés nyertesek névsorát április 17-i számunkban közöljük. KERESZTREJTVÉNY! fiK 2 3 ]45 6 7 8 9 10 11 12] 13 [14 NY1 15o 161©7 i ! 18O 19o 20 21IO 22 23G 24Ö 25 26o 27o 28 29o 30 o 31 32o 33 34 35o 36© 37o 38 39 40 41o 42•o 43 44\ 45 46o 47 48 49 50■ 51o 52o 53o 54o 55 o 56o 57a 58 59i 60O 61o 62 ©I 63 64 --j—_ 65o 66 67 68c V __._„l__ NY_ nJ JÉ Beküldendő: a versidézet. Horgászoknak A KESZEG MEG A TAVASZ Az idén március 20-án 17 óra 43 perckor kezdődött meg a tavasz, a Föld északi félteké­jén, így hazánkban is. Tudva­levő azonban, hogy a horgász részére nem a napéjegyenlő­ség jelenti a tavasz és az első halfogások kezdetét. Az időjárástól függően az első keszegfélét, közülük is a legkorábban kelő bodorkát akkor lehet a felcsalizott ho­rogra csalni, mikor a víz hőfo­ka már eléri a 8 C-fokot. Ez természetesen a­­közönséges, természetes vizekre vonatko­zik, más a helyzet a melegebb vizekkel. Ilyen szempontból a fővárosi horgászoknak bizo­nyos helyzeti előnyük van, hi­szen a Margitszigeten, a Lu­kács- és a Gellért-fürdők alatt a Dunába ömlő, meleg termál­vizek már korábban ébresztőt fújnak a haltársadalom lakói­nak. A téli vermelőhelyekről der­­medten előbúvó halaink ilyen­kor természetesen elsősorban a jó fűtőértékű kalóriára vágy­nak, és elsősorban a húsos táp­lálékot részesítik előnyben. A kenyérgyurmával vagy tarho­nyával és egyéb tésztacsalival próbálkozó horgász nem szá­míthat szapora kapásra a ta­vaszi időszakban. Halaink cse­megéje az áprilisi időszakban az élénk mozgású, apró, piros giliszta. Természetesen igen jó lenne az apró légypondró — a csontgiliszta — is, de ilyenkor még nem nagyon repkednek a legyek, így a légypondró elő­állítása, vagy beszerzése ne­hézségekbe ütközik. A horgász­boltok viszont már árusítják a piros gilisztát, és az első ke­szegzsákmányra éhes horgász hozzájuthat a legeredménye­sebbnek látszó csalihoz. A tavaszi próbálkozáskor is nagy jelentősége van az ete­tésnek. A horgászhelyen vízbe szórt főtt takarmányszemek, vagy az agyagba gyúrt kuko­ricadara, főtt tarhonya most is odacsalja az éhes érdeklő­dőket, és ha nagyobb is a gusztusuk az apró keszeghor­gon tekeredő gilisztára, azért felszedik a vízbe szórt csaloga­tóanyagot, és ciuzamosabb ideig ott-tartózkodnak a hor­gászhelyen. A kora tavaszi, kellemes napsütésben érdemes szeren­csét próbálni a megfelelően összeállított, finom keszegező szereléssel. Vékony, hosszú, érzékeny bottal, 0.15-ös, vagy 0.20-as zsinórral. 10.14-es ap­ró horoggal és finom úszóval nagy élvezet a kényes, tavaszi keszegkapásokra várni. N. M. Kisker­t A kiskert tennivalói ebben az időszakban nagyon meg­szaporodnak. Elhanyagolni semmit sem szabad, mert bár­mely mulasztás az egész évi termést veszélyezteti. A gyümölcsfákat már rend­szeres növényvédelemben kell részesíteni. A­ magyümölcsös­ben a lisztharmat, varasodás, valamint a monília ellen kell védekezni. Ne feledkezzünk meg a szerek kiválasztásánál, hogy ebben az időszakban a méhekre veszélyes szerek al­kalmazása tilos. A gombabe­tegségek ellen együttes vé­dekezésként: Rézoxiklorid 50 WP 0.4, vagy Dithane M 45 0.2 százalékot használjunk. A permetezéseket kombináljuk a rovarok elleni védekezések­kel. Használjunk Metation 50 EJC 0,2 százalékot. Folyamatos lisztharmat elleni védekezés­ként: Thiovit 0,75 százalék, vagy Karab­ane 0,1 százalékos permetezéseket alkalmazzunk. A körtefákat is monília és varasodás veszélyeztetheti. Fundazol 50 WP 0,08 száza­lék, Orthocid 0,2 százalékot használjunk. Az őszibarack virágzása ide­jén, a tafrinás levélfodroso­­dás, klaszterospóriumos Levél­­lyukacsodás, őszibarack liszt­­harmat, levéltetvek, molyok miatt szükséges permetezni. Együttes védekezésként hasz­náljunk: Orthocid 0.2 száza­lék­. Thiovit 0.5 százalék. Mo­­reotán 0.05 százalék + Lebav­­cid 50 EC 0.1 százalék, Bi 58 0.1 százalékot. Ka­iszifáinkat a sziromhul­lást követően, főleg a gnomó­­niás levélfoltosság, monilia klaszterospóriumos levéllyu­­kacsodás és varasodás ellen kell permetezni. Április elején 1­9­7­7. április 3.

Next