Népszava, 1978. február (106. évfolyam, 27-50. sz.)

1978-02-19 / 43. szám

ItCS. f­okn­á­l 19. lemi étkezés­i félidőben­­. A vállalatok nem fukarkodtak Mottó: Négy évre, hogy a Miniszter­tanács határozatiban kimond­ta: fokozatosan növelni kell az ipari munká­sok és a szövetkezet dolgozók üzemi étke­zésben való részvételi arányát. Ehhez a cél­hoz adott támpontokat 1975 májusában a Munkaügyi Minisztéri­um és a Szakszerveze­tek Országos Tanácsa közös irányelveiben. Az ötödik ötéves terv szerint 1990-ig bezáró­lag esztendőnként 70 ezer dolgozóit kell be­vonni az intézményes étkezés hálózatába. Így a tervciklus végé­re az ország dolgozói­nak fele veszi majd­­ igénybe ezt a szociális juttatást. Hol tartunk a fél­időben? Ha Magyarország tér­képén apró zászlókkal bejelölnénk azokat a he­lyeket, ahol munkaképes lakosságunk 38 százaléka, vagyis 1 millió 332 ezer­nél valamivel többen ebédelnek naponta a vállalatok saját és a vendéglátóipari egységek üzemi konyháiban, való­ságos zászlóerdő kelet­kezne. Hazánkban ugyan­is 5 ezer 855 étteremben, étkezdében, üzemi kony­hában végzik az úgyne­vezett munkahelyi közét­keztetést. Öízez „saját” konyh­a Ennek a megközelítően hatezer étkezési helynek, amely sajátosan hálózza be városainkat, megyéin­ket, igencsak vegyes, a Szó nem mindig örvende­tes módján változatos az összképe. A vendéglátó­­ipar fennhatósága alá tartozó nyolcszáz-egyné­­hány étterem, ahol az ét­kezést igénybe vevők kétharmadát látják el, minden szempontból jó­val kiegyensúlyozottabb színvonalú, mint az öt­ezer vállalati saját kony­ha. Az előbbiek többsége új. Nyolcvan százalékuk önkiszolgáló jellegű. Konyháik gépi felszerelt­sége is jónak mondható. Mégis sok helyütt pana­szolják a minőséget és a kiszolgálás kulturálatlan­­ságát. Nincs szalvéta. Nincs tiszta pohár. Nem lehet kezet mosni. Tél­időben nincs elég hely a kabátoknak. Az éttermek vezetői viszont a mun­kaerőhiányt emlegetik, és a drágaságot. Az adott pénzből nem lehet lucul­lusi lakomákat összehoz­ni — mondják. A jó szakember is kevés. Ezért aztán a lehetősé­gek az igények mögött maradnak. Nem ritka, hogy az éttermek a leg­egyszerűbb szervezéssel adósak maradnak. A zsúfoltságot, a tolako­dást, az időkiesést gya­korta az okozza, hogy a vállalatok étkezési fele­lőseivel nem beszélik meg, milyen turnusban, milyen időpontban cél­szerű jönniük a dolgo­zóknak. A vendéglátóipar üze­mi konyháinak megítélé­­se összességében mégis kedvező. A hiányosságok megszüntetését, az étel minőségének javítását és a kiszolgálás kulturáltsá­gát a belkereskedelem folyamatos, rendszeres feladatának tekinti. Eb­ben a tervidőszakban például 100 millió forint­tal járul hozzá a létesít­mények belső fejlesztésé­hez és az új üzemi kony­hák építéséhez. A ven­déglátás, célul tűzte ki, hogy az idén öt száza­lékkal növeli a munka­helyi közétkeztetést. Vajon mit nyújtanak a vállalatok saját kezelésű üzemi konyhái? Ez függ az üzem nagy­ságától, anyagi helyzeté­től, és attól is, hogy az évek során mennyit köl­tött konyhájára, étter­mére. Meg kell monda­nunk, hogy a vállalatok nagy többsége nem fu­karkodott, és ma sem ga­rasoskodik, ha a dolgo­zók étkezéséről van szó. Mert tény, hogy abból az ötezer saját kezelésű üzemi konyhából, amely­ben naponta megközelí­tően 500 ezer em­ber ebé­del, több még az úgyne­vezett kényszerkonyha, a raktárból, s egyéb üze­mi célokra létrehozott helyiségekből étteremmé kinevezett, kulturáltnak, minden szempontból megfelelőnek aligha mondható ebédlő. Sok még a tenyérnyi mele­gítőkonyha is, ahol a másutt főzött, fuvarozott ételt osztják ki délidő­­ben. De egyre több a légkondicionált, tágas, vi­rággal díszített üzemi konyha-étterem kombi­nát, amelyben nemcsak „első osztályú” körülmé­nyek várják a munkáso­kat és a jó ebéd, hanem még félórányi kikapcso­lódás, pihenés, jó érzés is. Csak néhány példa a sok közül. Az Ácsi Cu­korgyár és a Komáromi Kőolajipari Vállalat a kö­zelmúltban fejezte be modern üzemi konyhájá­nak építését, Túrkevén, a 17-es számú Autójavító Vállalat 10 milliót költött ezeradagos éttermére. A Szegedi Gyufagyár ta­valy év végén ugyancsak saját konyhát avatott. Győr-Sopron megyében a Húsipari Vállalat 11 mil­lió forintot áldozott min­den igényeket kielégítő konyhájára, éttermére. Egyébként a vállalati szociális tervek is azt mutatják, hogy az üze­mek nagy gondot fordí­tanak a kulturált étke­zésre. Ezt bizonyítja az is, hogy csupán a mi­nisztériumokhoz tartozó vállalatok, gyárak, intéz­mények a tervösszesíté­sek tanúsága szerint 6 milliárdnál többet üte­meztek arra, hogy bővül­jön a vonzó, kulturált, ízletes ebédet adó üzemi éttermek köre, és mind kevesebb legyen az el­avult „kényszerkonyha”. 4 millió „önkosztos” A tervszámok szerint a fejlesztés irama meg­nyugtató. Az országszerte egyre-másra felépített és épülő üzemi konyhák té­nye ugyancsak örvende­tes. A vállalatok határo­zott és konkrét lépése­ket tettek és tesznek azért, hogy az étkezés színvonala emelkedjék. Ezz©1 nem is lehetünk elégedetlenek. Ám a helyzet koránt­sem megnyugtató, ko­rántsem gondmentes. A minisztertanácsi ha­tározat társadalompoliti­kai célmeghatározását az indokolta, hogy 1975-ben munkaképes lakossá­gunknak mindössze 38 százaléka evett délben főtt ételt munkahelyén. A többi, vagyis 4 mil­lió 200 ezer ember, affé­le „önkosztos” módjára, vagy üres gyomorral dolgozta végig a műsza­kot. Márpedig az üzemi étkezés termelési feltétel. Az éhes ember kedélyte­­len, kevésbé tud figyelni a munkájára, erőnléte csökken, könnyebben ér­heti baleset, rosszkedve kihat környezetére , és még sorolhatnánk hosz­­szan a rendszertelen ét­kezés következményeit. A teljesség igénye nél­kül említettük ezt a né­hány dolgot. Ám az el­mondottakból világosan kiderül, miért termelési feltétel az üzemi étke­zés. Benne van ebben az ember egészségének vé­delme, a dolgozó embe­ré, akit így is óvni akar társadalmunk a károso­dásoktól. A szociális cél tehát világos. A 4 millió 200 ezer ör­kosztos viszont tény. 1976-ban az üzemi ét­kezésben részt vevők tá­bora alig öt és fél ezer­rel gyarapodott. 1977 sem mutat kedvezőbb képet — az előkalkulációk sze­rint így aligha tudjuk megvalósítani 1980-ig a tervezett emelkedést azt, hogy az ország dolgozói­nak fele élvezze a ked­vezményes üzemi étkezés adományát Miért oly kevesen ? Mi le­het ennek az oka? Nyilvánvalóan nem csupán az étel több he­lyütt kifogásolt minősége és az étkezőhelyek „ve­gyes” kulturáltsági foka. Országosan megoldatlan például, hogy a két-há­­rom műszakos gyárakban az este és az éjjel dol­gozók egyszeri meleg en­nivalójára senki sem gondol. Ritka, sajnos, az olyan üzem, mint a Pak­si Atomerőmű, ahol a munkások javaslatára az éjszakai műszakban is van főtt étel. Nagy gond, hogy a tsz­­ek és az állami gazdasá­gok csak néhol biztosít­ják ezt a szociálpolitikai kedvezményit. Borsodban például a több tucat tsz közül hat szervezte meg az étkeztetést. S nem vé­letlen, hogy januárban Bács-Kiskun falusi asz­­szonyai azért interpellál­tak a megye vezetőihez, hogy sürgessék meg az üzemi étkezés általános­sá tételét. A megyének közel száz tsz-e és szak­­szövetkezete van, de fő­zőkonyhát csak 18 he­lyen találni. Következik: Az együtt­működés bölcsessége. Szabó Iréné NÉPSZAVA . A munkahely, a napon­kénti együttléten és a kö­zös munkán kívül alap­jául szolgál azoknak a kö­zösségi, társadalmi érint­kezési formáknak is, ame­lyek döntő fontosságúak a szocialista fejlődés számá­ra. Akik együtt dolgoz­nak, azok a termelési fel­adatokkal együtt járó gon­dokat is megosztják egy­mással. A közös erőfeszí­tésel létrehozott ered­mény összekovácsoló erő. Azok, akik együtt dolgoz­nak, jobban megértik egy­mást, a kimondott szó na­gyobb bizalommal telítő­dik. A munkatársak, a bri­gádtagok közötti beszélge­téseknek ezért van a leg­erősebb nevelő hatásuk. A közvetlen, egymás közötti érintkezés, közösségi ke­retben, a szakszervezeti nevelőmunka bázisát ké­pezi. Amit egymás szemé­lyes meggyőzésével, közö­sen kialakított vélemény alapján fogadnak el az emberek, az nem „előírás" a számukra, hanem közös meggyőződés. S ez esetben már nem külsődleges, for­mális az eredmény, ha­nem az maga a belátáson alapuló megértés, az elfo­gadás. A Szakszervezetek Országos Tanácsának a nevelőmunkáról hozott legújabb határozatában ezért szerepel hangsúlyo­zottan ennek a tevékeny­ségnek a két alapvető ele­me. Az egyik, hogy a ne­velőmunka elsősorban a munkahelyeken folyik; a másik, hogy nem reszort­feladat, hanem minden te­rületen, állandóan meg­valósuló ráhatás. A szocialista életmód­nak, a közösségi morálnak, a tudatfejlődésnek a „ko­hója” ma már a szocia­lista brigádok közössége, öntevékenységük, aktív erejük minden támogatás­sal tovább növekszik. En­nek a társadalomformáló erőnek a segítése, ugyan­úgy, mint eddig, a szak­­szervezeti nevelőmunka középpontjában áll. A szakmai és az általános tudás növelése főleg — a vállalások alapján — a kulturális intézmények­ben folyik. A szakszer­vezetek, mozgósító, tájé­koztató és segítő tevé­kenységükkel, nemcsak a szervezési körülmé­nyeket javítják, hanem a felkészülést, a külön fog­lalkozásokat is szorgal­mazzák. A nehézségek kö­zös erővel való leküzdése akadályozhatja csak meg a lemorzsolódást és a for­mális eredmények elfoga­dását. A szakszervezeti nevelő­munka nem kizárólago­san a munkahelyeken va­lósul meg, hanem a lakó­területen is, a könyvtá­rakban, a munkásottho­nokban, a művelődési há­zakban. A munkásottho­nokban és a művelődési házakban hivatásos és amatőr művészek fellépé­sére kerül sor, kiállításo­kat, író-olvasó találkozó­kat rendeznek. Gyakoriak az ismeretterjesztő előadá­sok, különböző klubok működnek. A legértéke­sebb a színjátszók, tánco­sok, kórusok és más ama­tőr együttesek és szakkö­rök működése, mert nemcsak aktivitásukkal jelentenek nagy lendítő­erőt a kulturális fej­lődésben, hanem példaadó, közösséget teremtő kisu­gárzó hatásukkal is. Állandó és tudatos ne­velőmunkával kell meg­szüntetni azt a helyzetet, hogy vannak művelődni vágyó dolgozók, s mellet­tük olyanok, akik maka­csul távol maradnak a művelődési intézmények­től, nem akarnak tanulni, nehezen illeszkednek be a közösségbe. Rendszerint konok előítéletek leküzdé­sére van szükség. Különös figyelmet érde­mel az anyagiasság tér­hódítása, a határt nem is­merő szerzésvágy sokféle túlzása, az önzés, a „kiva­gyiság". Azokban a közös­ségekben, amelyekben a demokratikus légkör, a szocialista morál kialakult, nem fejlődhetnek ki ilyen vonások. Szoc­ialista életmód, hötsösseffi morál A szakszervezetek nevelő szerepe és a művelődés Írta: Vinizlay Gyula, a SZOT titkára A magyar szakszerveze­tek harca, tevékenysége sohasem volt csupán gaz­dasági jellegű. Állandóan hangsúlyozták a művelő­dés, a kultúra ember- és közösségformáló jelentő­ségét is. Megértették, hogy a tömegekkel, vagyis a munkások, majd az összes dolgozó óriási többségével való kapcsolat a szakszer­vezetek minden munkája sikerének legfontosabb, legfőbb feltétele, mert ily módon válnak a szakszer­vezetek a szocializmus is­koláivá. E felismerés egyik fontos tartalmi eleme az, hogy nemcsak a kifizetett bérösszeg növelése a mun­kásság érdeke, tehát a szakszervezetek célja, ha­nem a tudás, a műveltség növelése is, mert ezáltal lehetővé válik a szocialista ember formálódása, fejlő­dése. Különösen ha a tanulás­ról beszélünk akkor csak­nem mindig annak gya­korlati haszna lebeg a sze­münk előtt Ez valóban fontos, az indító okok kö­zött az alapvető. Tanu­lunk, mert az így szerzett tudást fel akarjuk hasz­nálni. De aki elvégezte a nyolc általánost, vagy leérettségizett, az büszke is rá; megnövekedett ön­bizalommal, nagyobb biz­tonsággal nyúl bármihez. Joggal. Erőfeszítéseket tett, vizsgázott, megállta a helyét Mindez nagyon is számít. Belső gazdagodás, tudatosság jár együtt ve­le. Minél többen vannak a brigádokban, az egyes kö­zösségekben, akik tanul­tak, annál inkább becsü­lete van a tudásnak, s egymás megbecsülése egy­re jobban a belső értékek alapján történik. tettség, a célok pontos ki­tűzése és a végrehajtás megszervezése olyan té­nyezői a nevelőhatásnak, amelyek gondos mérlege­lése, pontos teljesítése biz­tosítja a nevelés eredmé­nyességét Lenin mondotta: ahhoz, hogy a szakszerve­zetek eredményesen dol­gozzanak, nem elegendő feladataik pontos megér­tése, továbbá a helyes fel­építésük, szükség van még egy külön érzékre is, hogy minden esetben megfelelő módon tudjanak közeledni a tömegekhez, s a lehető legkevesebb súrlódással érjék el, hogy ezek a tö­megek kulturális, gazdasá­gi és politikai tekintetben egyaránt egy fokkal maga­sabbra emelkedjenek. A „külön érzék” kifejlesztése csak igen komoly tájéko­zottsággal, őszinte, elmé­lyült érdeklődéssel, állan­dó közvetlen kapcsolattar­tással valósítható meg. Nevelő szándékunkat az teszi valóban tartalmassá, ha az elért eredményeket — személyes meggyőző­dés alapján — aszerint ítéljük meg: valóban mű­veltebbé váltak-e a dolgo­zók? Téves nézetek — Külön érzék Sajnos, sok téves nézet is fűződik a tanuláshoz, művelődéshez. Még min­dig hat az a felfo­gás, hogy a művelődés valamiféle luxus, amire csak azok gondolhatnak, akiknek nincsenek anyagi gondjai, s rengeteg a sza­bad idejük. Mások a mű­velődésben amolyan „úri”, a munkásélettől idegen, csak erőszakolt, felesleges (semmi haszna nincs), csupán dicsekvésre lehe­tőséget adó időtöltést lát­nak, amire szerintük sem­mi szükség. Éppen ezért rendkívül káros például az olyan formalitás, ami­kor azok a brigádok kap­nak jobb minősítést, ame­lyek mondjuk több szín­házjegyet vásárolnak, s ra­gasztanak a naplójukba, viszont a többiek tudják róluk, hogy bizony nem mindegyik brigádtag volt ott az előadáson. Azok vi­szont akik keményen megküzdöttek egy-egy osz­tály, egy továbbképző tan­folyam elvégzésével, ke­vésbé vannak szem előtt, hiszen ez is csak egy ak­ció, mint egy mozi vagy színházlátogatás. A szakszervezetek min­den tevékenységükkel ne­velő hatásra is töreksze­nek. A nevelő, meggyőző munkát nem lehet elvo­natkoztatni az éppen meg­valósítandó feladatoktól. Az előbbi tartalma ugyan­is az utóbbiakban realizá­lódik. A segítő szándék, a közösséggel való egyet­értés, az eszmeiség vilá­gossága, az elvi elkötele­ 14 kormány intézkedése nyomán Bőséges a húsellátás Nagyobb válagatok — Szakosítanak Millmilliárd­ forint műszaki fejlesztésre Jobb munkakörülmények Hogyan alakul az idén a hús- és húskészítmény­ellátás? — Az igények pontos felmérésével, a fogyasz­tási szokások figyelembe­vételével igyekszünk a legjobban felkészülni az idei esztendő termelési feladataira — fogalmaz­ták meg az Állatforgalmi és Húsipari Tröszt szak­emberei. Minden jel arra mutat, hogy a mezőgazdaság biz­tosítja az idén is a terve­zett mennyiségű nyers­anyagot, a felvásárlások az előirányzottnak megfe­lelően alakulnak. Ebben az esztendőben 6,5 millió sertés és 600 ezer marha átvételét és feldolgozását kell megszervezni. To­vábbra is kiemelt feladat a kistermelők sertéste­nyésztésének növelése, se­gítése, hogy az ipar ter­melése mind folyamato­sabb, zavartalanabb le­gyen. Az elképzelések szerint 1978-ban 3,6 százalékkal több hús és húskészít­mény kerülhet forgalom­ba, mint az elmúlt esz­tendőben. Az áremelést követően némileg csök­kent a tőkehús forgalma, a húskészítményekből vi­szont több fogy, mint a korábbi esztendőkben. Az idei év első öt hetében csaknem 9 százalékkal több húskészítményt érté­kesítettek, mint 1977 ha­sonló időszakában. Mindez azt jelenti, hogy az iparnak — a lehetősé­gekhez mérten — azokból a cikkekből kell többet gyártania, amelyek iránt megnövekedett a kereslet. Ezeket a szempontokat is mérlegelték, amikor­ ösz­­szeállították idei értéke­sítési tervüket. Nálunk kevésbé fogy a marhahús, inkább a sertést keresik a vásárlók. Ennek megfe­lelően a forgalomba ke­rülő áru 80 százaléka sertés, 20 százaléka mar­hahús lesz. Jelentősen emelkedett tavaly az ol­csóbb termékek iránti igény, s ez valószínűleg így is marad. — Éppen ezért az olcsóbb árú cik­kek arányát — ezek fo­gyasztói ára kilogram­monként az 52 forintot nem haladja meg — to­vább növelik. A tavalyi­nál többet adnak hurka­félékből és kenős áruk­ból. Valóságos akcióprogra­mot dolgoztak ki a belke­reskedelmi szakemberek­kel közösen azért, hogy a vásárlók mindent egyes kis településen érezzék a javuló ellátást. Ezekben a napokban tartják a táj­értekezleteket, ahol a MÉM, a Belker, a tanács, a kiskereskedelem és a húsipar szakemberei kö­zösen döntik el, milyen területeken kell azonnal intézkedni, hogy jobb, szervezettebb legyen a legkisebb üzlet ellátása is. Megegyezés született: minden boltnak legalább tíz-tizenkétféle húské­szítményt kell tartania. Ez a minimum, de a na­­gobb üzletek kötelező vá­lasztékát is meghatároz­ták. Az ipar körülbelül százféle cikket gyárt. Eb­ből 50—60-féle állandóan a kereskedelem rendelke­zésére áll. Az idén meg­kezdik a boltok speciali­­zálását. E program lénye­ge: a vásárló pontosan tájékozódhasson arról, melyik üzletben milyen áruféleséget kap állan­dóan a nap bármely sza­kában. Lesz olyan üzlet, amely a belsőségekre „szakosodik”, más bolt­ban a füstölt áruk széles választékát találják a ve­vők, megint máshol kol­bász- és szalámifélesé­gekből válogathatunk tet­szés szerint. Mindez nemeseik éssze­rűbb áruelosztást jelent, s könnyíti így meg az ipar, a kereskedelem dol­gát, hanem a vásárló szá­mára is előnyös, hiszen nem kell feleslegesen be­járnia a várost, a környé­ket. Országosan felülvizs­gálják a kiszállítások gyakoriságát is. Minden vállalat növelni fogja az elmúlt évihez képest a kiszállításokat. Az igaz­sághoz hozzá tartozik, hogy még így is lesz olyan kis bolt, ahova he­tente csak kétszer jut­nak el. Az ötödik ötéves terv végén több mint 7 millió sertés felvásárlását és feldolgozását kell meg­oldaniuk. A műszaki fej­lesztés ebben a tervidő­szakban is dinamikusnak ígérkezik. 1980-ig hozzá­vetőlegesen 7 milliárd fo­rintot költhetnek erre a célra. A pénz egy részét a géppark kicserélésére, felújítására, a munkakö­rülmények javítására használják fel. Alapvető cél: gyorsítani, mielőbb befejezni a folyamatban levő nagyberuházásokat. Kovács Ildikó A t­ írsa*lalmi A szakszervezetek a ne­velőmunkában a társadal­mi együttműködés még jobb formáit kívánják el­érni. Az állami szervekkel, az ifjúsági és tömegszer­vezetekkel, valamint az értelmiséggel, a műszaki és gazdasági vezetőkkel olyan együttműködést akarnak megvalósítani, amiben egyre eredménye­sebben sugárzik szét a tár­sadalmi méretű nevelő ha­tás. A szocialista az üzemi, a munkahelyi demokrácia meg sem oldható ilyen nagy méretű koordináció nélkül. Persze társadalmi szinten a különböző sajá­tos érdekeket is figyelem­be kell venni. A nevelő­munka rendkívül összetett, s csak minden egyes moz­­ gost ifiért működ­­,s fon­to­ságta zanat gondos figyelembe­vételével végezhető ered­ményesen. A Szakszervezetek Or­szágos Tanácsa fontos kö­telességének tartja annak a megvalósítását, hogy a szakszervezetek vezető szervei, a szakszervezeti aktivisták és tisztségvise­lők személyes felelősséget érezzenek a nevelőmunka továbbfejlesztéséért, elmé­lyítéséért, eredményeseb­bé tételéért. A határozat valóra váltása megkíván­ja a szervezetek és az egyének átérzett felelőssé­gét, és példamutatását, mert csak az ilyen elköte­lezett magatartás segíti szocialista emberi értékek kibontakoztatását. *^~— .

Next