Népszava, 1979. május (107. évfolyam, 101-125. sz.)
1979-05-13 / 110. szám
1979. május 13. Öltözködés . Májust az esztendő legszebb hónapjának tartják Lassan az iskolai év is a végéhez közeledik. Május azoknak is szép és emlékezetes hónap marad, akik ez évben ballagnak. Ez alkalommal a „kisebbeknek" kötöttünk egy csokorra valót alkalmi ruhákból, amit a Magyar Divat Intézet kollekciójából válogattunk össze. 1. Gyöngyszürke, könnyű szövetöltöny a kisfiúknak. A zakó egyenes vonalú, karcsúsítás nélküli, rövidítettt hoszszal készült. A keskeny, nyújtott sárgallér jól hangsúlyozza egyenes, kissé szélesített vállát. Szürke-fehércsíkos blúzt adtunk hozzá, melynek pici, legombolt, fehér gallérja van. A keskeny kis nyakkendő színben harmonizáló kötöttből van. 2. A kislány ruhája púderrózsaszín, laza szerkezetű, könnyű szövet. Magasított derékrésszel, harangszabású szoknyával készült. A szoknya középső részét körben többsoros, fényes szálú tűzés díszíti, alatta keskeny fodorral. Bő vonalú, ujja csuklóban és vállban is húzott. Apró virágmintás selyem masni, egészíti ki. 3. Könnyű, béleletlen, sötétkék ballon lumberjack. Test része elöl, hátul dupla megoldással készült. Kellemes méretű, legombolt zsebei jól használhatók. Gallérja és a vállpántok szintén legomboltak. Bősége alul azonos színű, kötött pántba fogott, így különbözőméretre is alkalmas. 4. Gyapjúval kevert, sötétkék szövet kötényruha. szabott szoknyával, nagy méretű, rátett zsebekkel, övrésze hátul gumizott, kantárja keresztbe gombolt. 5. A mellény májusban is divatos és praktikus. Rajzunkon pöttyös és virágos kartonból összesteppelt, mindkét oldalán viselhető mellényt láthatnak. Bő vonalú muskátlirózsaszín szoknyát adtunk hozzá, melyet alul többsoros pié diszít. 6. Ballonból készült kiskabát és nadrág. A kabátka törzsrésze bélelt és vazelinre steppelt. Ujja béleletlen. Nadrágja divatos, fent bő, lefelé szűkülő, alul kétoldalt hasítékkal. Az egymásra helyezett foltzsebek kirándulásnál is jól használhatók. 7. Két alkalmi ruhát láthatnak rajzunkon, amit már az év végi vizsgákhoz ajánlunk. Színes kockás szövetből készült, bő vonalú ruha. Ujját és derékbőségét színben harmonizáló, vékony, kötött pántba fogtuk. A szoknya alja piézett. Dupla, fehér gallérja közül a nagy méretű, kocka alakú hátul gombbal nyílik és levehető. 8. Virágmintás, könnyű batisztruha, harang alakú szoknyával. Kör alakú test része alatt szabott fodor van.Puffos ujja könyék fölé ér, és pántba fogott. Derékban saját anyagából készült öv fogja össze. Szényei Katalin MÁJUSBAN mimiYOKS, olcsó* finomat . HÉTKÖZI VACSORÁK. HÉTVÉGI ÉTKEZÉSEK HÉTFŐ: Sült krinolin, karalábéfőzelék, sajt, retek. KEDD: Sajtos rántott szelet, tört burgonya, fejes saláta, gyümölcs. SZERDA: Gulyásleves, túróscsusza, gyümölcs. CSÜTÖRTÖK: Burgonyával rakott hús, fejes saláta, sajt, retek. PÉNTEK: Paprikáscsirke, galuska, uborkasaláta, gyümölcs. SZOMBAT, EBÉD: Húsleves, morzsa gombóccal, főtt marhahús tormamártással, vegyes zöldségköret, franciakrémes. VACSORA: Hideg sertéssült, hagymás burgonyasaláta, sajt, retek. VASÁRNAP, EBÉD: Tejfölös gombaleves, brassói aprópecsenye, fejes saláta, gyümölcsös linzer. VACSORA: Lecsós virsli, párolt rizs, vaníliás túrókrém. HOGYAN KÉSZÍTSÜK? Burgonyás rakott hús Hozzávalók 4 személy részére: 50 deka marhahús, 10 deka füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 10 deka gomba, 1 kiló burgonya, 2led tejföl, só, bors, zöldpetrezselyem, pirospaprika, zsemlemorzsa. A húst vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát kis kockákra metéljük, kiolvasztjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. A megtisztított gombát vékonyra szeleteljük. A hagymával együtt kissé megpároljuk, majd zsírjára visszasütjük. Hozzáadjuk a húscsíkokat. Sóval, borssal, kevés pirospaprikával fűszerezzük. Felengedjük 1 deci vízzel, és fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott levét folyamatosan pótoljuk. Mielőtt a hús teljesen megpuhult, zsírjára sütjük. Kevés, vágott petrezselyemmel fűszerezzük Közben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és felkarikázzuk. A tepsi aljára egy sor burgonyát rakunk, elosztjuk rajta a hús felét, kevés tejföllel meglocsoljuk, majd ismét burgonya-, hús-, tejfölréteget rakunk. Tetejét burgonyasorral Fedjük. Tejföllel megkenjük, és meghintjük zsemlemorzsával. Sütőbe téve átforrósítjuk. Tejfölös gombaleves Hozzávalók 4 személy részére: 20 deka szegfűgomba, 1 fej vöröshagyma, fél csomag zöldpetrezselyem. 1,5 deci tejföl, zsír, liszt, só, bors, ételízesítő (csontlé). — A megtisztított és megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk. Kevés zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát,majd hozzáadjuk a gombát. Addig pároljuk”,amíg a leve el nem fő. Megszórjuk, vágott petrezselyemmel, sózzuk, bortozzuk. kevés liszttel : meghintjük, és rövid pirítás után 1.5 liter vízzel (csonttévés) felengedjük Végül belekeverjük a tejfölt és jól felforraljuk. KÍVANSAGRECEPT Brassói aprópecsenye Kérte: Kis Gézáné. Kiskunhalas Hozzávalók 4 személy részére: 30 deka marhahús. 30 deka sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma. 10 deka füstölt szalonna, zsír, só, bors, pirospaprika. A húst körülbelül 1 centis csíkokra, a hagymát finomra, a szalonnát metéltre vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, zsírját leszűrjük, megpirítjuk benne a hagymát, és belekeverjük a marhahúst. Sóval, borssal, kevés pirospaprikával fűszerezzük. Kevés vizet töltve rá, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a marhahús félig megpuhult, hozzáadjuk a sertéshúst. Belekeverjük a finomra tört fokhagymát. Végül zsírjára visszasütjük. Közben a hasábokra vágott burgonyát bő zsírban ropogósra sütjük, és a húshoz keverjük. Forrón tálaljuk. Túrós csusza Körte: Vidéki Pálné, Budapest XII Hozzávalók: 50 deka liszt, 2 darab tojás, 40 deka tehéntúró, 2 deci tejföl, 10 deka füstölt szalonna, só, zsír. — A lisztből és a tojásból kemény tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle, és néhány percet pihentetjük. Majd vékony lapokra nyújtjuk. Rövid szikkadás után apró levélkéket szaggatunk belőle. Közben bor sós vizet forralunk, egy kanál zsírt rakunk bele, és a tésztát a szokásos módon kifőzzük. (A zsír gátolja a tészta összeragadását). A megfőtt tésztát leszűrjük és lecsepentetjük. A szalonnát kiolvasztjuk. Zsírjának egy részébe belekeverjük a tejföl felét, jól felhevítjük, és beleforgatjuk a tésztát. Végül elosztjuk rajta az elmorzsolt túrót, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és a kisült pörccel. Forrón tálaljuk. Jó étvágyat! Gundel Gábor NÉPSZAVA Parfüm a szekrényben Kis műanyag dobozban vásárolhatunk citrompótlót, édeskét, szalakálit, turistasót stb. A kiürült dobozokat ne ■dobjuk el. Forró tűvel készítsünk néhány lyukat a dobozon. Azután kedvenc parfümünkkel, kölninkkel itassunk át egy kis darab vattát, és helyezzük bele a műanyag dobozba. A szekrénybe, a ruhák, fehérneműk közé tegyük, így minden holmink átveszi a megszokott illatot. (k. k.) A turmixital készítéséhez igen fontos a megbízható, jó gép, és szakszerű kezelése. Ezzel kapcsolatban néhány fontos dologra hívjuk fel a figyelmet: A gép két részből áll: a keverőedényből és a motorból. A keverőedényt minden alkalommal kiöblítve, szárazon tegyük vissza a helyére, a gépet tisztítsuk le. A turmixhoz darabos anyagokat is felhasználhatunk, ezeket a gép apróra dolgozza szét. Ilyenkor kisebb fordulatszámmal kell működtetni. Amit a felaprított anyaghoz öntjük a folyadékot, akkor kapcsoljunk át nagyobb sebességre. A gyümölcs, tojás stb. aprításához kevés folyadékot is adjunk, így könnyebb a gép munkája. A gépet csak addig járassuk, amíg a felaprítás és a teljes egyneműsítés megtörtént. Ez pillanatokon belül megy végbe. Ekkor állítsuk le, mert a benne lévő ital felmelegszik. A felhasználásra kerülő anyagokat, folyadékot készítsük elő, jól hűtsük le. A gépbe darabos jeget ne tegyünk, mert a műanyagból vagy üvegből készült keverőedény megrepedhet, eltörhet. Az alapos hűtést úgy is megoldhatjuk, hogy vagy a jeget törjük öszsze és ezt a törmeléket öntjük bele az edénybe, vagy utólag teszünk bele jeget, amikor a habos italt kiöntöttük. Igen sokféle turmixitalt készíthetünk. E célra kész receptek is rendelkezésre állnak, meg az italt készítő személy leleményessége, ötletessége is új változatokat teremthet. A turmixitalokat készíthetjük alkoholmentesen vagy szeszes italokkal. Felhasználhatunk friss, mélyhűtött, vagy konzervált gyümölcsöket, gyümölcsleveket, sőt, kész üdítőitalokat is. Mind többen kedvelik a zöldségfélékkel ízesített turmixitalokat. Sok változata van a tojással dúsított italoknak, másokhoz tejet, tejszínt, kakaóport, sőt, fűszereket is felhasználnak. • Egyes turmixitalokat szikvízzel is készíthetünk. Ezeknél viszont arra kell vigyázni, hogy a keverőedénybe ne egyszerre öntsük bele a szikvizet, hanem csak egy kis részét, majd kiöntés után (vagy a keverés befejeztével) a többit, mert így elkerülhető, hogy elvesszen a szikvíz szénsavtartalma. A turmixital akkor jó igazán, ha hideg. A kívánatos hőmérséklet mindig 10 °C alatt legyen, így érhetjük el az igazi üdítő hatást. Turmixgépen többféle könynyű krém is készíthető A gép meggyorsítja ezek összeállítását, leegyszerűsíti a munkát, hiszen 2—3 perc alatt készen van a várt édesség. Néhány turmixrecept — kedvcsinálónak: Paradicsomturmix: 1. 20 dkg sűrített vagy 40 dkg friss, érett paradicsom, 8—10 dkg méz vagy porcukor, 1 citrom leve és lereszelt héja, 3 dl szikvíz. Paradicsomturmix: 11. 40 dkg friss, felszeletelt paradicsom, 3 dl tej, 10 dkg méz, fél citrom lereszelt héja, 3 dl forralt, hűtött tej. Alma teával: 30 dkg lereszelt vagy ledarált friss alma, 1 db citrom leve és lereszelt héja, 3 dl hűtött tea, 4 dl konyak vagy rum. Málnaital: 30 dkg friss vagy mirelit (befőtt) málna, 12 dkg porcukor vagy méz, 4 dl forralt, hűtött tej, 4 dl szikvíz. Eperturmix: 20 dkg friss (vagy mélyhűtött, esetleg befőtt) eper, 10 dkg méz vagy porcukor, 3 dl szikviz, 2 dl forralt, hűtött tej. őszibarackturmix: 35 dkg gyümölcs, 4 dl szikviz, 4 dl forralt, hűtött tej, 10 dkg méz vagy porcukor, fél citrom leszerelt héja. Meggyturmix: 40 dkg friss (vagy mélyhűtött, esetleg befőtt) meggy, 15 dkg méz vagy porcukor, 4 dl forralt, hűtött tej, 4 dl szikvíz. Citromturmix: 3 db citrom leve és fél citrom lereszelt héja, 15 dkg méz vagy porcukor, 3 dl forralt, hűtött tej, 2 dl szikviz. Narancsturmix: 30 dkg lehámozott, felvágott narancs, 1 db citrom leve és lereszelt héja, 10 dkg méz vagy cukor, 4 dl forralt, hűtött tej. Banánturmix: 30 dkg lehámozott, felvágott banán, 1 db citrom leve és fél citrom lereszelt héja, 8 dkg méz vagy porcukor, 4 dl forralt, hűtött tej. Fagylaltturmix: 1. 30 dkg vaníliafagylalt, fél dl vanílialikőr, 15 dkg hámozott őszibarack, feldarabolva. Fagylaltturmix: 11. 30 dkg csokoládéfagylalt, csipetnyi fahéj, 7 pl rum, 10 dkg magozott meggy. Modern házikrém (poharas): 12 dkg méz, 20 dkg tehéntúró, 40 dkg reszelt vagy darált alma, fél citrom leve és lereszelt héja. Az anyagokat — a méz kivételével — lehűtve tesszük a keverőbe, majd a mézet is belecsorgatjuk. Ha készen van a krém, kiadagoljuk, és poharankint vagy csészénkint kevés vágott dióval megszórjuk (Dió helyett tehetünk bele jól megmosott, majd rumba áztatott meggyet vagy cseresznyét is). Citromos szörbet: 20 dkg citromfagylalt, 2 citrom leve és lereszelt héja, 15 dkg aléz vagy cukor, 2 csésze erős tea, 10 dkg friss eper vagy málna (a friss gyümölcs az előkészített pohár aljára kerül, mielőtt az italt beletöltjük). Tutti-frutti szörbet: 20 dkg gyümölcsfagylalt, 1 dl konyak vagy fél dl vodka és fél dl rum, 1 citrom leve, 3 dl szikvíz, 20 dkg friss eper, málna vagy más gyümölcs, 15 dkg porcukor. Rudnay János Korszerű táplálkozás TURMIXITALOK A kalap Néha szeretnék kalapot húzni a világ fejébe, amikor olyan mogorva minden. — A dühös szomszéd bácsi is mindig a szemébe húzott kalappal járkál (nem mintha ettől vidámabbnak látszana!). Annyiféle kalap van: A szomszéd bácsié szomorú, Apukámé kedves, Anyué szép, a tanárnénié szigorú, a bátyáimé helyke. Ha megnövök, az én kalapom mindig vidám lesz. Kiskert A szamóca, a málna és a szőlő ápolása A korai cseresznye mellett a szamóca és később a málna az első friss gyümölcs. Májusban ezért különös gondot fordítsunk rájuk. A málnasarjak és -vesszők ritkítása nem maradhat el. Ez utóbbira főleg elhanyagolt ültetvényekben kerüljön sor. Támberendezés nélküli málnásban a sarjaikat rafiával, vagy vastagabb, puha spárgával kössük össze, így egymást tartják, támasztják. Karós művelésnél a karóhoz, s a kiskertekben ritkább, huzalos támberendezés esetén, a két kifeszített huzalhoz, legyezőszerűen kössük a sarjat. Így könnyebb lesz majd szedni, emellett az ültetvény szellősebb és tetszetősebb is. Elsősorban a málnasorok között növő tősarjakat szedjük ki gyökerestül, ezzel akadályozzuk meg a málna elsűrűsödését. Meghagyhatjuk azonban a tövekből, vagy azok közvetlen közeléből előtörő sarjakat. A málnást nem kell túl gyakran kapálni, csak, ha a gyomok szükségessé teszik. Egészen sekélyen, 2 cm mélyen elég kapálni szinte csak sarabolásszerűen. A málna különösen a virágzás idején könnyen fertőződik botritisszel. A szürkerothadás fertőzésének megakadályozása ellen Fundazol 50 Wp-vel, vagy ha, ezt a szert nem kapnánk, Ortho- Phaltonnal permetezzük meg a málnát, és a szamócát is. 10 liter permetjére számítsunk 0,8 dkg Fundazolt, vagy 2,3 dkg Ortho-Phaltont. A szamóca sor közeit tartsuk gyommentesen. Ennek legegyszerűbb, és a legkisebb fáradságot igénylő módja a sorközök takarása szalmával, vagy szénával, esetleg fűrészporral. A talajtakarásnak igen nagy előnye az, hogy segít megőrizni a talaj nedvességét, s az élő gyümölcsök így nem szennyeződnek földdel. Fontos, hogy csak tiszta, és szagtalan takaróanyagot használjunk, mert a gyümölcs könynyen „bevesz” minden idegen szagot. Júliusig még rengeteg időnk van, de azért már most készüljünk föl a szamóca telepítésére. Az állományt 3 évenként érdemes újratelepíteni. Azt a területet, ahova a szamóca kerül, rövid tenyészidejű zöldségfélékkel, például zöldborsóval hasznosíthatjuk. Telepíthetünk úgynevezett frigó palántával. Ennek nagy előnye, hogy az év bármely hónapjában telepíthető. (A késő őszieket és a téli hónapokat kivéve.) Ha saját palántát használunk föl, csak egészséges állományból szedjük, a palánta származzon jól meggyökeresedett indáról, és legalább három levele legyen! A szőlő fontos ápolási munkája most a szálvesszők huzalhoz rögzítése. Ezektől várjuk a legtöbb termést, ezért gondosan végezzük ezt a munkát. A hajtások és a fürtkezdemények már jól látszanak, é s kitűnően megkülönböztethetők a meddő, elsűrűsítő hajtásoktól. Ezek egy részét távolítsuk el. A lomb lazább lesz, s a nap is jobban éri a fürtöket. Rövidesen védekeznünk kell a cseresznyelégy ellen. Már most szerezzük be a szükséges permetezőszereket, az Anthia 33 Ec-t vagy a Lebagoid 40 Wp-t. Tamás Enikő 11