Népszava, 1980. április (108. évfolyam, 77-100. sz.)
1980-04-06 / 81. szám
198 0. április 6. A ÖRÖKKE ÉLNI „A termőföldek zöld vetése, a csitri lányok nevetése, két part között a híd, a folyók esti ó-ezüstje, cinkék, rigók hajnali füttye már engem gazdagít. Mi dolgom? . . . Mint csepp a folyamba, olvadok hömpölygő koromba . . .” Benjámin László versrészletének folytatása a rejtvény vízsz. 1., függ. 18. és vízsz. 50. sorában olvasható. VÍZSZINTES. 18. A Körhinta fiatalon elhunyt írója (Imre). 19. Frázis. 20. Neves amerikai író (Az álmos völgy legendája). 21. Ókori római pénz. 22. Érdekcsoport. 24. Egyiptomi főisten. 25. CGI. 26. Alterál páros betűi. 27. Lócsemege. 29. Kóbor Tamás. 30. Azonos betűk. 32. Prazeodinium. 33. Ámulatra késztető esemény. 35. ötszázötven, római szám, mai.. 36...........olaj , növényi zsiradék. 39. LÁA. 42. Szól, hogy menj el. 43. Dúvad. 44. Hullott. 46. Csendesen visszahúzódó. 49. Nátrium. 52. Zelk Zoltán. 54. Vészjelző. 55. Női név. 56. Kényelmes járás. 53. Egyiptomi , mérgeskígyó. 59. Emésztőnedv. 60. Dob ,,teszi”. 61. Gádor István. 62. A forint váltotta fel. 64. HG. 65. Köszönésféle. 67. Lantán. 68. Időegység 69. Keleti férfinév. 71. MYE. 72. Zúzó. 74. Sportoló. 77. EM. 78. A leghíresebb Amati — Stradivari mestere és tanítója — keresztneve. 80. Állat, sőt virág is van ilyen. 82. Áttetsző anyagra fényképezett, plasztikus térhatású kép. 84. Azonos betűk. FÜGGŐLEGES*. 1. Háztartási eszköz. 2. Kicsiny vízfolyás. 3. GKK. 4. Lukács tábornok valódi neve. 5. Női név. 6. Micsodák. 7. Hang nélkül más. 8. Női becenév. 9. A gólyához c. vers ír-írja 10 Kémiai plom. tpsp. Cl. 11. Smith, rhodesiai reakciós politikus keresztneve. 12. Kétezer, római számmal. 13. Énekesmadár. 14. Trento, olaszországi, város régebbi neve, az 1542—43. évi zsinat kapcsán vált híressé. 15. Sághy Vilmos. 16. Tehergépkocsi-márka. 17. A tv-ből ismert angol család. 23. Építőanyag. 25. Pásztoremberek vesszőből font menedéke a szabadban. 28. Hím állat. 31. Felsőruha, férfiaknak. 34. ALY. 37. Avas a közepén. 38. Zsírban sütött, omlós házi sütemény. 40. Rossz kívánsága. 41. Áramlás szabályozására szolgáló szerkezet. 44. Eszti páratlan betűi. 45. Kerék középső része. 46. Hajógyári csúsztató sólya. 74. Győri sportegyesület. 48. Korszak. 50. Péksütemény, névelővel. 51. Nulla. 53. Vízszint szabályozó szerkezet. 54. Hangszer. 56. Tiltó szó. 57. Alkot. 59. Pöszméte. 60. A magyar—csehszlovák határvidék jellegzetes nyelvjárású lakossága. 63. Kettőzve: afrikai néger törzs. 64. Heroikus. 66. Kerti munkát végez. 67 Feljegyez. 70. Lánynév. 72. A Tisza mellékfolyója. 73. Az ő tulajdona. 75. Regényét Gárdonyi írta. 76. Személyére, nyomatokkal. 79. Híres mesefilm-alak. 80. Hélium. 81. 66. 83. Keresztül. P. M. M Március 23—i keresztrejtvény megfejtése:„...csak azt az egyet nem értem, miért kell az igaz embert a zászlórúddal fejbevágni.” Egy-egy 50,5 forintos könyvutalványt nyert: dr. Gergely Károlyné, Kerékgyártó Irma, Konta András, Tatay Edéné, Török Antal, Vandlik Antal, Zemen Tibor budapestiek és Borsi Béláné Záhony, Buzási Istvánné Nagykanizsa, Gönczi Éva Szerencs, Milerán László Nagykovácsi, Németh János Vácduka, Nyakó Béla Mezőkövesd, Tóth Károly Kazincbarcika, Valentka Jánosné Nőtincs. A könyvutalványt postán küldjük el. • 1 2 3 4 5 6 a 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 — 18• 19• 20 21• 22 23• 24• 25• 26 27 28• 29• 30 31• 32• 33 340 35 36 37• 380 39 400 410 42 430 44 450 46 47 480 49 • • 500 510 52 53• 54• 55• 56 57 58• 0 • 59• 0 60 61• 62 63• 64• 65 66• 670 689 700 71• 72 730 74 75 760 77 781 79• 80 810 82 83 ---(. b h 111 Beküldendő: a versidézet Javíthat és ronthat a függöny Ami a nőnek az ékszer, az a lakásnak a függöny: ékesítheti, de ha rosszul választják meg, ronthatja az egyébként kelemes összképet. Hogy ezt a hibát elkerüljük, mielőtt függönyvásárlásra szánjuk rá magunkat, vegyük sorra a legfontosabb szempontokat. Szerencsére ma már elég széles a bolti választék, egy kis utánajárással megtalálhatjuk a minden szempontból megfelelőt. Tehát tisztáznunk kell, hogy függönyünk csak dísz legyen-e vagy van valamilyen funkciója, esetleg valamilyen méretaránytalanságot takarjon. Ezután kell döntenünk az anyagáról, a színéről: milyen módon függesszük az ablak elé és miképpen, ha térelválasztónak használjuk, s végül akarunk-e elsötétítőt is felrakni, mert szükségünk van rá. Kezdjük a legkönnyebbel: a minta nélküli szintetikus anyagokkal, a hálós-recés szövésűekkel. Mindenkor célszerűek, mert teljesen átengedik a világosságot, minden bútortípushoz, színhez és tapétához vagy festett falhoz illenek éppen azért, mert semlegesek. Kár, hogy sokan jellegtelennek ítélik őket, hiányolják a mintát, holott ez az anyag felül drapériaként visszahajtva, alul egy-két keskeny picsorral kitűnően díszít. (Általában azokon az ablakokon, ahol felül redőnyszekrény van, minden■ képpen legyen takaró drapéria a függöny, vagy a sötétítő anyagából, de csak olyan hoszszúságban, hogy az ablakszárny mozgatását ne akadályozza.) Ha ehhez a függönyhöz elsötétítőt alkalmazunk, válasszuk a berendezés egy alapszínét, amely az egészet összefogja. A világos bútorhoz sötétebb, a sötét bútorhoz világosabb anyagot vegyünk. Tartsuk szem előtt, hogy az alacsony szobában jól mutat, ha a függöny faltól falig ér és, ha a minta hosszában fut, míg a magas, keskeny ablakok takarásához a keresztbesáv a célszerűbb, mert optikailag szélesít. Kerüljünk el egy nagyon gyakori hibát. Hiba, ha az élénk csíkos, kockás mintázatú garnitúra huzathoz ugyancsak tarka, nagy mintás elsötétítőt tesznek fel, vagy nagyon hangsúlyos sűrű függönyt. Ide a semlegesebb hatású anyag a megnyugtatóbb. Az egyszerű berendezés, az ülőbútorok sima kárpitozása vagy a fehér bútor bátran elbírja az erősebb mintákat. Ejtsünk néhány szót a színekről. Újabban ismét divatos a fehér vékony vászon, a fényt opálosan megszűri. A zöldes árnyalatok nyugalmasak, a kék inkább hűvös érzetet ad, a sárga, a narancs a napot idézi. Kevésbé világos, északi ablakot csak ilyen színnel keretezzünk. A piros, a bordó módjával alkalmazható, a barna, a dohányszín, a drapp és az óarany, a nagyon erős belső színeket enyhítse, máskülönben unalmas színhatást ad. Ha van külön gyerekszoba, vidám függönyt tegyünk ide, azonban nem kell törvényszerűen játék- vagy állatmintásnak lennie. A kockás, a virággirlandos anyag kitűnően megteszi és ugyanez vonatkozik a konyhára is, ha az esti belátás megakadályozására sötétítőt használunk. Jó megoldás, ahol nincs szembeszomszéd, ha a konyhába jelzésül két keskeny oldalsávot teszünk fel, de még jobb, ha a mellékhelyiségekbe a teljes függöny helyett színes rolós megoldást választunk. Sokat töprengenek azon is hogy milyen hosszú legyen a függöny? Nem kell feltétlenül a földig érnie, mert csak a takarítást akadályozza. Ha az ablak alatt húzódik a fűtőtest, a gázkonvektor és felette burkolásul pultlap van, a függöny csak eddig érjen. Ha ilyen nincs, a karnist kell úgy felszerelni, hogy az anyag kissé távolabb kerüljön a sugárzástól, s ilyen esetben a függöny alja még takarja a radiátort. Általában az ilyen hosszúság a legcélszerűbb s dekoratív hatású. Ha a függöny térelválasztóvagy ajtók közét takarja, egykét centivel a padló felett végződjön, egy szélesebb visszahajtással, ami az anyagot lefelé „meghúzza”. Végül pedig a felfüggesztésnek is több módja van: lehet csak egyszerűen felcsipeszelni a guri-guris karnisokra, lehet karikákra kötni, ami a rúdon fut és lehet igényes módon rögzítetten behajtani, ami a dús redezést mindenképpen biztosítja. A redőzésre a szükséges függönyszélességnek legkevesebb felét kell rászámítani, a vékonyabb anyagból a dupláját érdemes venni, hogy igazán gazdag, szép legyen. Komáromi Magda NÉPSZAVA Húsvéti népszokások A húsvét a természet újjászületésének sznepe; már az ősi népek is megtartották, kivonultak a szántóföldekre, áldozatokkal és táncokkal köszöntötték a tavaszt. Csak V. Pál pápa szentesítésével egyesítették végérvényesen a feltámadás fogalmával. Ősi szokás szerint nemcsak a földet, hanem a házat is rendbe kell hozni húsvét ünnepére, innen származik a húsvéti nagytakarítás. A szentelt parázs szintén régi néphagyomány, bár napjainkban már csak kevésbé ismeretesek az ehhez fűződő népszokások, annál jobban ismerik a húsvéti tojást. A tojás nyilvánvaló szimbóluma a feltámadásnak és az új életnek. Németország egyes vidékein is dívik még ma is a tojásfestés. öregek és fiatalok egymással versenyezve készítik a hosszú téli estéken és egy-egy remekül sikerült darabot olykor évekig is megőriznek az ünnepi porcelánok között. Homokkal töltött cseréptartókban izzik a faszén, minek hevétől megolvad a pléhtálon levő viasz. Szorgos kezek benyúlnak a megfelelő acél tollal és megírják a fehér tojást. A folyékony viasszal nemcsak figurákat, hanem olykor szerelmi és gúny versikéket is pingálnak. Majd a viasszal megírt tojásokat élénk festékbe mártják; a hagyományos színek a borvörös, a sötétzöld, és az ibolyaszín. A kifúrt tojás szintén német eredetű. A tojások mindkét végén pici lyukat fúrnak, így kifolyik a tojás és a megmaradt héja igen tartósnak bizonyul. Nagy vázákban kifügyeztetett ágakra vagy barkákra kötik fel selyemzsinórral, van ahol ezüstlamettát is szórnak rá, akárcsak a karácsonyfára. A felfüggesztett tojásokkal más országokban is találkozhatunk, például Lengyelországban és Gogol regényéből megismertük a cári Oroszországporcelán és fafaragású tojásait, amelyek kék és rózsaszín szalagokon lógtak az ikonsarkokban. Igen sok népi szokás maradt még fenn a tojással kapcsolatosan: ha valaki történetesen húsvétkor száll vonatra Jugoszláviában, azt tapasztalhatja, hogy egy anyóka a zsebébe csempész egy tojást és boldog, ha azt nem veszik észre. Szintén itteni szokás, hogy a keresztanya egy egész kosárra való tojást, gyümölcsöt, kalácsot visz keresztgyerekeinek. A piros tojásokat először elviszi a reggeli istentiszteletre és csak azután osztja szét keresztgyerekei között. A tojással való templomozás nyilván még középkori hagyomány. Görögországban akad olyan ház, ahol 200 tojást is főznek húsvétra, és valamennyit pirosra festik, miután a néphit szerint csak ezeknek van varázs- és védőereje. A hagyomány úgy tartja, hogy aki betoppan húsvétkor, vagy az utána következő negyven napon át, azt tojással illik megajándékozni. És az ünnepi húsvéti istentisztelet után a házakba mindenki egy piros tojást vesz a kezébe, és az egymáshoz koccintott tojásokkal kívánnak boldog ünnepeket. Majd országszerte a szabadban nyárson sütik a húsvéti bárányt és vidáman táncolva, dalolva, ünnepelnek. Régi francia népszokás a tojáslökés. A dombtetőn ott állnak a felnőttek és tojást, narancsot, süteményt dobálnak a lejtőn. A gyerekek visítva vetik magukat a zsákmány után, sőt még ki is halásszák, ha történetesen a patakba hullottak. A kalács is a húsvéti hagyományokhoz tartozik. Kelet-Angliában a parókiák tisztviselői évszázadokon át végiglátogatták a városkák fő házait és lakóikat húsvéti kaláccsal ajándékozták meg. Sok helyen viszonzásul zöldségpudingot készítettek és azzal kínálták őket. Ez a szokás még abból az időből maradt fenn, amikor a húsvéti főétkezés tojásból és zöldségből állott. A „lifting” a székemelés is kedvelt húsvéti népszokás, amellyel a Pireneusokban a baszkok között még ma is találkozhatunk. Húsvét hétfőjén a fiatalemberek egy feldíszített széket hordanak körül a városban és felemelik benne a leányokat-asszonyokat, akiknél látogatást tettek. Ezért cserébe csókot vagy pénzt kapnak. Kedden ugyanezt csinálják a nők a férfiakkal. Akadnak olyan városok, ahol a lányok bezárják az ajtót és elbarrikádozzák magukat, ha egy fiatalember közeledik a székkel. Ha valahol nyitva találják az ablakot, az hívásnak számít, oda nyugodtan beléphet a fiú. A nyulak is hozzátartoznak húsvét ünnepéhez. Franciaországban azt mondják a gyerekeknek, hogy a nyulak a szenthéten Rómába mennek, és onnan hozzák haza a húsvéti tojást. Németországban is azt tartja a néphit, hogy a nyulak rakják a tojást és elküldik a gyerekeket a kertekbe és az erdőkbe, hogy keressék meg. Rákos Edit Húsvéti üdvözlőlap (Gere László MTI felvétele) ILA Főzzünk gyorsan, olcsón finomat Milánói rántott sertésszelet Hozzávalók 4 személy részére: 30 deka sertéskaraj, 20 deka főtt, füstölt tarja, 20 deka kemény sajt (ementáli) 2 darab tojás, liszt, morzsa, olaj, só, mustár. A húst 4 egyforma szeletbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd vékonyan megkenjük mustárral. A tojást jól felverjük, sózzuk és a sajtszeleteket belemártva a sertéskarajra tesszük. Ezután ráteszszük a tarjaszeleteket és végül lisztbe, tojásba, morzsába bundázzuk. Bő, forró zsírban jól átsütjük. A sütést úgy időzítjük, hogy közvetlenül a fogyasztás előtt készüljön el. Rizses rostélyos Hozzávalók 4 személy részére: 60 deka rostélyos, 7 deka zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 20 deka gomba, 20 deka rizs, 30 deka lecsó, 1 evőkanál pirospaprika, só. — A vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés, forró zsírban aranysárgára pirítjuk. Közben a rostélyost 4 szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és a hagymához tesszük. Rövid pirítás után rászórjuk a pirospaprikát és azonnal fölengedjük 1 deci vízzel, majd fedő alatt puhára pároljuk. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, rátesszük a megtisztított és kis kockára vágott zöldségeket, majd a rizst. Rövid pirítás után hozzáadjuk a lecsót. Ezután annyi vizet töltünk rá, mint a rizs kétszerese és fedő alatt az egészet puhára pároljuk. Forrón tálaljuk. Almatorta Hozzávalók 12 szelethez: 25 deka liszt, 15 deka vaj, fél deci tejföl, 5 deka cukor, 1 darab tojás, citromlé, 1 kiló alma, 15 deka cukor, 5 deka mazsola, 6 deka dió, 2 centrum, vagy kevés aroma, 5 deka baracklekvár. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a cukorral egy csipet sóval és összegyúrjuk a tejföllel, tojássárgájával és citromlével. A tésztát három részre osztjuk, az egyikkel beborítjuk a tortaforma alját, a másikkal bevonjuk az oldalát, a harmadikat félre tesszük fedőlapnak. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, elosztjuk rajta a tölteléket, majd befedjük a villával megszurkált, kinyújtott tésztát. Tetejét tojásfehérjével megkenjük és durvára vágott dióval meghintjük. Előmelegített sütőben jól átsütjük. Az almatöltelék: az almát megtisztítjuk, kimagvaljuk, vékonyan felszeleteljük, és a cukorral meghintve kevés vízzel, (fél deci) kevés citromlével sűrű péppé főzzük. Hozzákeverjük a mazsolát és az 5 deka darált diót, végül kevés fahéjjal és rummal ízesítjük. Jó étvágyat! Gundel Gábor HÉTKÖZI VACSORÁK — HÉT VÉGI ÉTKEZÉSEK Kedd: Rakott káposzta, ízes bukta, gyümölcs. Szerda: Rántott csirke, hasábburgonya, céklasaláta, sajt. Csütörtök: Zöldségleves, húsos rakott metélt, ecetes paprika, gyümölcsbefőtt. Péntek: Sült oldalas, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, sült alma. Szombat ebéd: Húsleves máj galuskával, rizses rostélyos, céklasaláta, csokoládés piskóta habbal. Vacsora: Sonkás öntött karfiol, gyümölcsös joghurthab. Vasárnap ebéd: Tejfölös zöldbableves, milánói sertésszelet, rántva, burgonyapüré, csalamádé, almatorta. Vacsora: Körözött, kemény tojás, felvágott, retek, tea citrommal. .