Népszava, 1982. február (110. évfolyam, 27–50. sz.)
1982-02-06 / 31. szám
12 Család-otthon Férfiak papucsban Ebben az esetben a megérdemelt kényelmet jelenti ez a mondás: férfiak papucsban. A fűtési szezonban is jól esik a puha szövet vagy plüss rövid otthoni kabát. Díszítése tűzött sárgallér és a vállrész, melyet vazelinnel is alábélelhetünk még melegebbé téve. A házilag elkészíthető papucs gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kényelmes viselet. Vastag fonalmaradékokból színes, mutatós „vendégváró” papucsokat is köthetünk lakásunk tisztán tartása érdekében. Készítése: hat darab 10X10 cm-es kockákat kötünk és az ábra szerint összeállítjuk. Minél vastagabb a fonal, annál melegebb papucsot kapunk. Tartósabbá tehetjük egy vékony műbőr talppal. Opra Gizella Főzzünk gyorsan, olcsón, finomat SERTÉSCSÜLÖK SZEKÉLYESEN Hozzávalók 4 személy részére: 2 darab kis sertéscsülök, 1 darab füstölt sertésköröm, 80 deka savanyú káposzta, 21 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 deci tejföl, só, pirospaprika, köménymag, babérlevél, kapor, liszt. — A csülköt leperzseljük, megmossuk és leszárítjuk. Megsózva, kevés forró zsírban minden oldalán elősütjük. Közben a megtisztított körmöt kevés vízben (lehetőleg kuktában) puhára főzzük. Az elősütött csülköket kiemelve, a finomra vágott hagymát a visszamaradt zsírban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a széttört fokhagymát, néhány szem köménymagot, meghintjük pirospaprikával, majd kb. 1,5 deci vízzel felengedve kiforraljuk. Ezután viszszahelyezzük a húst, és sütőben, állandó locsolás közben majdnem puhára sütjük. Ekkor ráhelyezzük a kimosott és kissé felaprított káposztát, a füstölt körmöt a levével együtt, majd nyílt lángon az egészet puhára pároljuk. Végül lisztes tejföllel behabarjuk. Forrón tálaljuk. ZÖLDBABOS SERTÉSAPRÓ Hozzávalók 4 személy részére: 50 deka sertéslapocka, 1 fej hagyma, 5 deka füstölt szalonna, 5 deka füstölt kolbász, 50 deka zöldbab, 1 evőkanál paradicsompüré, zöldpetrezselyem, só, bors. A sertéshúst 1 centis hasábokra vágjuk. A felaprított hagymát a kis kockákra vágott és kiolvasztott szalonna zsírjában aranysárgára pirítjuk. Beleforgatjuk a húst, és rövid pirítás után sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Kevés vizet töltve alá, puhára pároljuk. Zsírjára visszasütjük, belekeverjük a paradicsompürét, a felaprított konzerv zöldbabot, a vékony metéltté vágott kolbászt. Jól összeforraljuk, majd forrón tálaljuk. CSÁSZÁRMORZSA Hozzávalók: 4 darab tojás, 20 deka liszt, 3 deka vaj, 8 deka porcukor, 4 deci tej, 1 csomag vaníliás cukor, 5 deka dióbél, 5 deka mazsola, reszelt citromhéj, csipet só, zsír a sütéshez. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a vajat. Simára keverjük a tejjel. Vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, csipet sóval ízesítjük, és rászórjuk a durván összevágott dióbelet. Lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kis sütőtepsiben zsírt forrósítunk, beleöntjük a masszát, és amikor kötni kezd, villával öszszekeverjük, majd sütőben készre sütjük. Közben többször jól összekeverjük. Sütőből kivéve, beleforgatjuk az előzőleg beáztatott mazsolát, megszórjuk porcukorral, és forrón kínáljuk. Kikevert gyümölcsízt adunk hozzá. Gundel Gábor Az erősen szennyezett cipőt mossuk le langyos vízzel. Krémezés előtt tömjük ki újságpapírral és szárítsuk meg. A sícipő, a bakancs bőre hajlékony marad, ha a szokásos tisztítás mellett évente kétszer kezeljük bőrzsírral. Gyúrjuk kezünkkel a bőrzsírt erősen a cipőbe, míg a bőr már nem veszi be a zsiradékot. A világos műbőr cipőt először töröljük át finoman mosószeroldattal, majd dörzsöljük szárazra. A lakkcipőt tisztítsuk tejbe mártott vattacsomóval. Száradás után kenjük be kevés olajjal, majd fényezzük át puha ronggyal. A vászoncipőt száraz kefével tisztítsuk meg a szennytől, és tisztítsuk gyenge mosószeroldattal. Szárítás után tömjük ki újságpapírral, és vászoncipő-tisztító szerrel kezeljük. A hasított bőrből készült cipőt tisztítsuk le gumikefével a száraz szennytől. Finom dörzspapírral kissé bolyhozzuk fel a szalonnás részeket. Kezeljük hasított bőrhöz való sprayvel, így megtartja nedvességállóságát. (Zoboki) Mesebeli barátaink A rejtvény vízszintes 1., függőleges 12. és 22. sorában tvbeli kedves ismerősökkel találkozhattok. Megfejtésül a nevüket küldjétek be levelezőlapon. VÍZSZINTES: 8. Keleti női név. 14. Az „ilyen” hely igen ritka. 16. Kabátot rásegít. 17. Visszaüti(!) 18. Neves grafikusművész (János). 20. Gyötrelem. 21. Ellentétes kötőszó. 24. Kalap jelzője lehet. 26. Borsdarab. 28. Akképpen. 29. Vígjáték. 31. Mezőgazdasági eszköz. 32. Prés középső része. 33. Gyorsan mozgó. 35. Antonov által tervezett szovjet repülőgépek betűjele. 36. Színesfém. 38. Perui uralkodói cím volt. 40. Retteg. 42. Vörösessárga festékszín. 44. Úttörőegységet irányító pajtás. 47. Ipari növény. FÜGGŐLEGES: 1. Bandi keresztnevű macska „vezetékneve”. 2. Kiejtett betű. 3. Friss. 4. Felülné (!) 5. Rovar lárvája. 6. Fordított kettős mássalhangzó. 7. Közép-európai Kupa. 9. A. F. 10. Kuglijáték. 11. Lánynév, becézve. 13. A 21. sor, fordítva. 15. Nagyapád nagyapja. 19. Viszsza, gyümölcs. 23. Sivatag Mongólia és Kína területén. 25. Gábor Andor. 27. Fegyveres testület tagja. 29. Kicsinyítő képző. 30. .. .Manó — akaratos rajzemberke a ívben. 33. Nyomdász teszi, de a diák is, ha gyümölcsöt szüretel. 34. Az ilyen labda — sportág. 37. Kén keveréke. 39. A. S. M. 40. A magasba. 41. Férfinév. 42. Előidéző. 43. Helyrag. 45. Veres Péter. 46. Túra egynemű hangzói. HÉTKÖZI VACSORÁK, HÉT VÉGI ÉTKEZÉSEK Hétfő: főtt marhahús, főtt burgonya, tormamártás, sajt. Kedd: Gombaleves csipetkével, rántott sertésszelet, párolt rizs, céklasaláta, gyümölcs. Szerda: Sertéscsülök székelyesen, túrógombóc tejföllel. Csütörtök: Bableves füstölt hússal, császármorzsa. Péntek: Majorannás tokány, spagetti, csalamádé, gyümölcs. Szombat ebéd: Karfiolleves, virslivel töltött vagdalt hús, zöldborsós rizs, céklasaláta, citromtorta. Vacsora: Töltött tojás, franciasaláta, sajt, gyümölcs. Vasárnap ebéd: Húsleves maceszgombóccal, zöldbabos sertésapró, burgonyaropogós, lekváros derelye. Vacsora: Rántott sajt, párolt rizs, tartármártás. Megfejtés A január 23-i gyermekkeresztrejtvény helyes megfejtése: Barkók — kunok — matyók — sokácok — palócok Egy-egy 30 forintos könyvutalványt nyertek: Bréda Attila, Ersching Ági, Kovács János, Pelsmann Ferenc, Unghváry Ilona budapestiek, Bicsérdy István Hajós, Hady Ilona Tiszabecs, Kulcsár Mónika Zalaegerszeg, Németh Szilvia Veszprém, Tölgyesi Béla Békéscsaba. Az utalványokat postán küldjük ki. SZOMBAT, 1982. FEBRUÁR 6. NÉPSZAVA Asztalterítés farsangkor Ilyenkor, télidőben, farsang táján sok házi, családi, baráti összejövetelt rendeznek. A háziak és bizonyos mértékben a meghívottak számára is legideálisabb a hidegbüfé. Fontos a terítés módja. Lehetőleg mindent egy helyre, kézügybe kell helyezni, mert nincs annál hangulatrontóbb, mintha a háziak örökké sürögnek-forognak, egymást, a gyerekeiket dirigálják, mert hol egy pohár, hol a sószóró hiányzik. Attól függően, hogy hány embert várunk, rendezzünk külön tálalóasztalt. Ha más nincs, a fal mellé állított vasalódeszka is megteszi terítővel borítva, csak az a lényeg, hogy neki ne menjenek, fel ne boruljon. Erre helyezhetjük a tányérokat, a sok-sok összehajtogatott papírszalvétát, az evőeszközt — gondolva a tálalókanalakra, villákra is. Ide helyezhetjük a dugóhúzókat, a fűszertartó szetteket, a fogvájótartókat. Hattagú társaságot véve alapul, pohárból 24 darab kell. Külön egy garnitúra az üdítőknek, egy a röviditalnak, egy az étkezéshez adott bornak vagy sörnek, egy pedig a sima víznek, amely nem hiányozhat a vendégváró asztalról sem. Ezeket a poharakat legjobb, ha tálcára készítjük, s célszerű az is, ha öntapadós tapétából valamilyen kis megkülönböztető jelet ragasztunk az oldalára, amely mosogatáskor aztán könnyen lejön. Készítsünk gyümölcsöstálat, a télen kapható almából, körtéből, narancsból, banánból (ha éppen van). Szépen díszíti a tálat néhány szem datolya, dió, mogyoró, mandula. Ha hidegtálat adunk, abból mindenki maga rak a saját tányérkájára finom falatokat; vesz hozzá a kis kosarakba vagy szalvétával terített tányérra halmozott kenyérből, péksüteményből s a beszélgetőasztalnál lát hozzá a falatozáshoz. Ezért ezt az asztalt is teríteni kell, s ide készítsünk kerek, osztott tálban vagy tányérkában a sós-édes ropogtatnivalókat, sós mandulát, pörkölt mogyorót, ropit, ostyát, csomagolt bonbont stb. Nem hiányozhatnak a hamutartók. Ezeket gyakran ürítsük, sebtében töröljük tisztára, s amikor a legélénkebb a beszélgetés, álljunk fel s csináljunk egy-két perces kereszthuzatot. Az italgőzös, cigarettafüstös levegőben hamar romlik a társaság kedélyállapota — maguk sem tudják, hogy ezért. Még néhány szót befejezésül a terítéssel kapcsolatban: ne borítsunk az abrosz védelmére az asztalra nylont, vagy műanyag terítőt. Ügyeljünk viszont a makulátlan tisztaságra, az étkező-tálalóasztal jó megvilágítására. Ha van időnk és kedvünk, a szép elrendezésen kívül is díszíthetjük azasztalt virággal-gyertyával. Ez esetben a virág ne legyen útban s alacsony tartóba tegyük, nehogy ételkiszedés közben felboruljon. A gyertya egyébként jól elnyeli a cigarettafüstöt is. Komáromi Magda A kozmetikus orvos tanácsai S. Lujza, 1172. Bp. — Kérdése: miért visszeres a lába? Mit tehetne, hogy ne így legyen? — Mindenkinek egyformán vannak visszerei a lábában, népiesen azonban az olyan lábat nevezik visszeres lábnak, amelyiknél a visszerek tágultak, és a bőrön keresztül jobban látszanak, tehát visszértágulásos. Ennek létrejöttében elsősorban alkati hajlamosító tényezők szerepelnek, és csak másodsorban életmóddal összefüggő, némileg megelőzhető károsító hatások. A legfőbb hajlamosító tényező a szervezet kötőszöveteinek és így, az érfalainak a gyengesége, és ezzel együtt a hosszú lábú, magas alkat. Ez többnyire szintén familiáris, öröklődő jellegű. Az ilyen egyéneknél a visszérfalak a bennük visszafelé áramló vér nyomásának a hatására már egyéb megterhelés nélkül is kitágulnak. Fokozódik a tágulás, ha az illető álló vagy sok ide-oda járkálással járó munkát végez, mint a fodrászok, a pincérek, az eladók stb. Hasonló hatású, ha valami, az erekre kívülről ható nyomás gátolja a vér visszafolyását, mint terhességnél a megnagyobbodott méh és bizonyos helyzetű daganatok. Végül, főleg régebben, kedvezőtlen hatása volt a szorosabb ruhadarabok, különösen a harisnyakötő viselésének. Kozmetikai szempontból magának a visszértágulásnak a látványa nem előnyös, a folyamat azonban igen gyakran nemcsak kozmetikai, hanem az egészségre ható következményekkel is szokott járni. Kozmetikai következmény a kiserek faágszerű tágulata, a bevérzések után barna foltok képződése és talán ide számítható még a bokatájak esténkénti vizenyős megduzzadása. A komoly bőrgyógyász, sőt sebész szakorvosi kezelést igénylő komplikációk, az arra hajlamos tágult visszerek legtöbbször vérrögösödéssel egybekötött gyulladása, a pangás miatt vérrel rosszul ellátott bőrfelület kisebb-nagyobb területű ekcémája és gyakran a mindezek következtében kifejlődő alszárfekély. Dr. Gy. J. lent be, fönt ki, lehetséges? Minden irányban Megfejtések (08—OZXfr sa fr9=9lXf’) 0Z ze ‘zsai 08 iuibuuCBbu BAjnui A3 91 *s9A9 f> ei[oun zb ‘saAa f>9 iuibuuíSbn íoAubjíBbu v (Zl =SZ ‘0X9+S ‘0+ZXS) iM9u mau — ou ABa sa íjjaj ísatApuazs SapiAI Xuozsia oz -aSa; ISBsesjBx iuqcgjojiä©^ iXlBliji puBHOH ‘IATIH b ía^Cu -auiajaXuoj jja)Btsaos tBaj b í(ibujoj) aCouuajsi sajazsaqej b íuiiuadaá) e í£zb íjai [SE ‘££ ‘*S (TE ‘SE ‘6£) ‘9£ ‘iE ‘ZSl :g0I uBqAuBJi uaputjvi uaBi isaB^aqa-q -ij( iuoj ‘aq juan Fogadóóra Minden szerdán délben fél egy és fél kettő között tanácsadáson (nem vizsgálat !) fogadja orvosunk az érdeklődőket. A beérkezett, címmel, névvel ellátott levelekre postán vagy lapunk hasábjain válaszolunk. Mi az? — Fenyőbalzsamból készült oldószer? — Sváda? — Ternó? — Köniinklöke Lehfárt Mácsápej (fen.). Mi ennek a rövidítése és mit jelent? — Tetu? Meleg szendvics Hat kisgyerek és hat felnőtt, összesen tizenkét meleg szendvicset evett. A gyerekek negyed, a férfiak két, a nők fél szeletet fogyasztottak. Hány férfi volt a társaságban, és mi a hibás (nyelvtanilag) a feladatban? A nagyanyó Nagymami mondta: Ha megélem , és annyi idő telik el, ahányszor én most idősebb vagyok nálad, akkor az én éveim száma annyiszorosa lesz majd a te korodnak, amennyi idős most vagy. Mindezek alapján találd ki, hogy hány éves a nagymami és az unokája?