Népszava, 1982. február (110. évfolyam, 27–50. sz.)

1982-02-06 / 31. szám

12 Család-otthon Férfiak papucsban Ebben az esetben a megérdemelt kényelmet jelenti ez a mondás: férfiak papucsban. A fűtési szezonban is jól esik a puha szövet vagy plüss rövid otthoni kabát. Díszítése tű­zött sárgallér és a vállrész, melyet vazelinnel is alábélelhetünk még melegebbé téve. A házilag elkészíthető papucs gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kényelmes viselet. Vas­tag fonalmaradékokból színes, mutatós „ven­dégváró” papucsokat is köthetünk lakásunk tisztán tartása érdekében. Készítése: hat darab 10X10 cm-es kockákat kötünk és az ábra szerint összeállítjuk. Minél vastagabb a fonal, annál melegebb papucsot kapunk. Tartósabbá tehetjük egy vékony mű­bőr talppal. Opra Gizella Főzzünk gyorsan, olcsón, finomat SERTÉSCSÜLÖK SZEKÉLYESEN Hozzávalók 4 személy részé­re: 2 darab kis sertéscsülök, 1 darab füstölt sertésköröm, 80 deka savanyú káposzta, 21 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 deci tejföl, só, pirospaprika, köménymag, babérlevél, kapor, liszt. — A csülköt leperzseljük, meg­mossuk és leszárítjuk. Meg­sózva, kevés forró zsírban minden oldalán elősütjük. Közben a megtisztított kör­möt kevés vízben (lehetőleg kuktában) puhára főzzük. Az elősütött csülköket kiemelve, a finomra vágott hagymát a visszamaradt zsírban üveges­re pirítjuk, hozzáadjuk a széttört fokhagymát, néhány szem köménymagot, meg­hintjük pirospaprikával, majd kb. 1,5 deci vízzel felenged­ve kiforraljuk. Ezután visz­­szahelyezzük a húst, és sütő­ben, állandó locsolás közben majdnem puhára sütjük. Ek­kor ráhelyezzük a kimosott és kissé felaprított káposz­tát, a füstölt körmöt a levé­vel együtt, majd nyílt lán­gon az egészet puhára párol­juk. Végül lisztes tejföllel be­habarjuk. Forrón tálaljuk. ZÖLDBABOS SERTÉSAPRÓ Hozzávalók 4 személy részé­re: 50 deka sertéslapocka, 1 fej hagyma, 5 deka füstölt szalonna, 5 deka füstölt kol­bász, 50 deka zöldbab, 1 evő­kanál paradicsompüré, zöld­petrezselyem, só, bors.­­ A sertéshúst 1 centis hasábokra vágjuk. A felaprított hagy­mát a kis kockákra vágott és kiolvasztott szalonna zsírjá­ban aranysárgára pirítjuk. Beleforgatjuk a húst, és rö­vid pirítás után sóval, bors­sal, finomra vágott petre­zselyemmel fűszerezzük. Ke­vés vizet töltve alá, puhára pároljuk. Zsírjára visszasüt­jük, belekeverjük a paradi­csompürét, a felaprított kon­zerv zöldbabot, a vékony me­téltté vágott kolbászt. Jól összeforraljuk, majd forrón tálaljuk. CSÁSZÁRMORZSA Hozzávalók: 4 darab tojás, 20 deka liszt, 3 deka vaj, 8 deka porcukor, 4 deci tej, 1 csomag vaníliás cukor, 5 de­ka dióbél, 5 deka mazsola, reszelt citromhéj, csipet só, zsír a sütéshez. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a va­jat. Simára keverjük a tejjel. Vaníliás cukorral, reszelt cit­romhéjjal, csipet sóval íze­sítjük, és rászórjuk a durván összevágott dióbelet. Lazán beleforgatjuk a kemény hab­bá vert tojásfehérjét. Kis sü­tőtepsiben zsírt forrósítunk, beleöntjük a masszát, és ami­kor kötni kezd, villával ösz­­szekeverjük, majd sütőben készre sütjük. Közben több­ször jól összekeverjük. Sütő­ből kivéve, beleforgatjuk az előzőleg beáztatott mazsolát, megszórjuk porcukorral, és forrón kínáljuk. Kikevert gyümölcsízt adunk hozzá. Gundel Gábor Az erősen szennyezett cipőt mossuk le langyos vízzel. Krémezés előtt tömjük ki új­ságpapírral és szárítsuk meg. A sícipő, a bakancs bőre hajlékony marad, ha a szo­kásos tisztítás mellett éven­te kétszer kezeljük bőrzsír­ral. Gyúrjuk kezünkkel a bőrzsírt erősen a cipőbe, míg a bőr már nem veszi be a zsiradékot. A világos műbőr cipőt elő­ször töröljük át finoman mosószeroldattal, majd dör­zsöljük szárazra. A lakkcipőt tisztítsuk tej­be mártott vattacsomóval. Száradás után kenjük be ke­vés olajjal, majd fényezzük át puha ronggyal. A vászoncipőt száraz kefé­vel tisztítsuk meg a szenny­től, és tisztítsuk gyenge mo­sószeroldattal. Szárítás után tömjük ki újságpapírral, és vászoncipő-tisztító szerrel ke­zeljük. A hasított bőrből készült cipőt tisztítsuk le gumikefé­vel a száraz szennytől. Finom dörzspapírral kissé bolyhoz­zuk fel a szalonnás részeket. Kezeljük hasított bőrhöz való sprayvel, így megtartja ned­vességállóságát. (Zoboki) Mesebeli barátaink A rejtvény vízszintes 1., füg­gőleges 12. és 22. sorában tv­­beli kedves ismerősökkel ta­lálkozhattok. Megfejtésül a nevüket küldjétek be leve­lezőlapon. VÍZSZINTES: 8. Keleti női név. 14. Az „ilyen” hely igen ritka. 16. Kabátot rásegít. 17. Visszaüti(!) 18. Neves grafi­kusművész (János). 20. Gyöt­relem. 21. Ellentétes kötőszó. 24. Kalap jelzője lehet. 26. Borsdarab. 28. Akképpen. 29. Vígjáték. 31. Mezőgazdasági eszköz. 32. Prés középső ré­sze. 33. Gyorsan mozgó. 35. Antonov által tervezett szov­jet repülőgépek betűjele. 36. Színesfém. 38. Perui uralko­dói cím volt. 40. Retteg. 42. Vörösessárga festékszín. 44. Úttörőegységet irányító paj­tás. 47. Ipari növény. FÜGGŐLEGES: 1. Bandi keresztnevű macska „veze­tékneve”. 2. Kiejtett betű. 3. Friss. 4. Felülné (!) 5. Rovar lárvája. 6. Fordított kettős mássalhangzó. 7. Közép-euró­pai Kupa. 9. A. F. 10. Kugli­játék. 11. Lánynév, becézve. 13. A 21. sor, fordítva. 15. Nagyapád nagyapja. 19. Visz­­sza, gyümölcs. 23. Sivatag Mongólia és Kína területén. 25. Gábor Andor. 27. Fegy­veres testület tagja. 29. Ki­csinyítő képző. 30. .. .Manó — akaratos rajzemberke a ív­ben. 33. Nyomdász teszi, de a diák is, ha gyümölcsöt szüre­tel. 34. Az ilyen labda — sportág. 37. Kén keveréke. 39. A. S. M. 40. A magasba. 41. Férfinév. 42. Előidéző. 43. Helyrag. 45. Veres Péter. 46. Túra egynemű hangzói. HÉTKÖZI VACSORÁK, HÉT VÉGI ÉTKEZÉSEK Hétfő: főtt marhahús, főtt burgonya, tormamártás, sajt. Kedd: Gombaleves csipetkével, rántott sertésszelet, párolt rizs, céklasaláta, gyümölcs. Szerda: Sertéscsülök székelyesen, túrógombóc tejföl­­­­lel. Csütörtök: Bableves füstölt hússal, császármorzsa. Péntek: Majorannás tokány, spagetti, csalamádé, gyümölcs. Szombat ebéd: Karfiolleves, virslivel töltött vagdalt hús, zöldborsós rizs, céklasaláta, citromtorta. Vacsora: Töltött tojás, franciasaláta, sajt, gyümölcs. Vasárnap ebéd: Húsleves maceszgombóccal, zöldba­bos sertésapró, burgonyaropogós, lekváros derelye. Vacsora: Rántott sajt, párolt rizs, tartármártás. Megfejtés A január 23-i gyermekke­resztrejtvény helyes megfej­tése: Barkók — kunok — ma­tyók — sokácok — palócok Egy-egy 30 forintos könyv­­utalványt nyertek: Bréda Attila, Ersching Ági, Kovács János, Pelsmann Fe­renc, Unghváry Ilona buda­pestiek, Bicsérdy István Ha­jós, Hady Ilona Tiszabecs, Kulcsár Mónika Zala­eger­­szeg, Németh Szilvia Veszp­rém, Tölgyesi Béla Békéscsa­ba. Az utalványokat postán küldjük ki. SZOMBAT, 1982. FEBRUÁR 6. NÉPSZAVA Asztalterítés farsangkor Ilyenkor, télidőben, farsang táján sok házi, családi, ba­ráti összejövetelt rendeznek. A háziak és bizonyos mér­tékben a meghívottak számá­ra is legideálisabb a hideg­büfé. Fontos a terítés módja. Lehetőleg mindent egy hely­re, kézügybe kell helyezni, mert nincs annál hangulat­­rontóbb, mintha a háziak örökké­­ sürögnek-forognak, egymást, a gyerekeiket diri­gálják, mert hol egy pohár, hol a sószóró hiányzik. Attól függően, hogy hány embert várunk, rendezzünk külön tálalóasztalt. Ha más nincs, a fal mellé állított va­salódeszka is megteszi terí­tővel borítva, csak az a lé­nyeg, hogy neki ne menje­nek, fel ne boruljon. Erre helyezhetjük a tányérokat, a sok-sok összehajtogatott pa­pírszalvétát, az evőeszközt — gondolva a tálalókanalak­ra, villákra is. Ide helyezhet­jük a dugóhúzókat, a fűszer­tartó szetteket, a fogvájótar­tókat. Hattagú társaságot véve alapul, pohárból 24 darab kell. Külön egy garnitúra az üdítőknek, egy a rövidital­nak, egy az étkezéshez adott bornak vagy sörnek, egy pe­dig a sima víznek, amely nem hiányozhat a vendégvá­ró asztalról sem. Ezeket a poharakat legjobb, ha tálcá­ra készítjük, s célszerű az is, ha öntapadós tapétából vala­milyen kis megkülönböztető jelet ragasztunk az oldalára, amely mosogatáskor aztán könnyen lejön. Készítsünk gyümölcsös­tálat, a télen kapható almá­ból, körtéből, narancsból, ba­nánból (ha éppen van). Szé­pen díszíti a tálat néhány szem datolya, dió, mogyoró, mandula. Ha hidegtálat adunk, abból mindenki maga rak a saját tányérkájára fi­nom falatokat; vesz hozzá a kis kosarakba vagy szalvétá­val terített tányérra halmo­zott kenyérből, péksütemény­ből s a beszélgetőasztalnál lát hozzá a falatozáshoz. Ezért ezt az asztalt is teríte­ni kell, s ide készítsünk ke­rek, osztott tálban vagy tá­nyérkában a sós-édes ropog­tatnivalókat, sós mandulát, pörkölt mogyorót, ropit, os­tyát, csomagolt bonbont stb. Nem hiányozhatnak a ha­mutartók. Ezeket gyakran ürítsük, sebtében töröljük tisztára, s amikor a legélén­kebb a beszélgetés, álljunk fel s csináljunk egy-két perces kereszthuzatot. Az italgőzös, cigarettafüstös levegőben ha­mar romlik a társaság ke­délyállapota — maguk sem tudják, hogy ezért. Még néhány szót befejezé­sül a terítéssel kapcsolatban: ne borítsunk az abrosz védel­mére az asztalra nylont, vagy műanyag terítőt. Ügyeljünk viszont a makulátlan tiszta­ságra, az étkező-tálalóasztal jó megvilágítására. Ha van időnk és kedvünk, a szép el­rendezésen kívül is díszíthet­jük az­­asztalt virággal-gyer­­tyával. Ez esetben a virág ne legyen útban s alacsony tar­tóba tegyük, nehogy ételki­szedés közben felboruljon. A gyertya egyébként jól elnye­li a cigarettafüstöt is. Komáromi Magda A kozmetikus orvos tanácsai S. Lujza, 1172. Bp. — Kérdé­se: miért visszeres a lába? Mit tehetne, hogy ne így le­gyen? — Mindenkinek egy­formán vannak visszerei a lá­bában, népiesen azonban az olyan lábat nevezik vissz­eres lábnak, amelyiknél a visszerek tágultak, és a bőrön keresztül jobban látszanak, tehát visszértágulásos. Ennek létrejöttében elsősorban al­kati hajlamosító tényezők szerepelnek, és csak másod­sorban életmóddal összefüg­gő, némileg megelőzhető ká­rosító hatások. A legfőbb hajlamosító té­nyező a szervezet kötőszöve­teinek és így, az érfalainak a gyengesége, és ezzel együtt a hosszú lábú, magas alkat. Ez többnyire szintén familiáris, öröklődő jellegű. Az ilyen egyéneknél a visszérfalak a bennük visszafelé áramló vér nyomásának a hatására már egyéb megterhelés nél­kül is kitágulnak. Fokozódik a tágulás, ha az illető álló vagy sok ide-oda járkálással járó munkát végez, mint a fodrászok, a pincérek, az el­adók stb. Hasonló hatású, ha valami, az erekre kívülről ható nyomás gátolja a vér visszafolyását, mint terhes­ségnél a megnagyobbodott méh és bizonyos helyzetű da­ganatok. Végül, főleg régeb­ben, kedvezőtlen hatása volt a szorosabb ruhadarabok, kü­lönösen a harisnyakötő vise­lésének.­­ Kozmetikai szempontból magának a visszértágulásnak a látványa nem előnyös, a fo­lyamat azonban igen gyak­ran nemcsak kozmetikai, ha­nem az egészségre ható kö­vetkezményekkel is szokott járni. Kozmetikai következ­mény a kiserek faágszerű tá­­gulata, a bevérzések után barna foltok képződése és ta­lán ide számítható még a bo­katájak esténkénti vizenyős megduzzadása. A komoly bőrgyógyász, sőt sebész szakorvosi kezelést igénylő komplikációk, az arra hajla­mos tágult visszerek legtöbb­ször vérrögösödéssel egybe­kötött gyulladása, a pangás miatt vérrel rosszul ellátott bőrfelület kisebb-nagyobb te­rületű ekcémája és gyakran a mindezek következtében ki­fejlődő alszárfekély. Dr. Gy. J. lent be, fönt ki, lehetséges? Minden irányban Megfejtések (08—OZXfr sa fr9=9lXf’) 0Z ze ‘zsai 08 iuibuuCBbu BAjnui A3 91 *s9A9 f> ei[oun zb ‘saAa f>9 iuibuuíSbn íoAubjíBbu v (Zl =SZ ‘0X9+S ‘0+ZXS) iM9u mau — ou ABa sa íjjaj ísatApuazs SapiAI Xuozsia oz -aSa; ISBsesjBx iuqcgjojiä©^ iXlBliji puBHOH ‘IATIH b ía^Cu -auiajaXuoj jja)Btsaos tBaj b í(ibujoj) aCouuajsi sajazsaqej b íuiiuadaá) e í£zb íjai [SE ‘££ ‘*S (TE ‘SE ‘6£) ‘9£ ‘iE ‘ZSl :g0I uBqAuBJi uaputjvi uaBi isaB^aqa-q -ij( iuoj ‘aq juan Fogadóóra Minden szerdán délben fél egy és fél kettő között tanácsadáson (nem vizs­gálat !) fogadja orvosunk az érdeklődőket. A beér­kezett, címmel, névvel el­látott levelekre postán vagy lapunk hasábjain vá­laszolunk. Mi az? — Fenyőbalzsamból készült oldószer? — Sváda? — Ternó? — Köniinklöke Lehfárt Mácsápej (fen.). Mi ennek a rövidítése és mit­ jelent? — Te­tu? Meleg szendvics Hat kisgyerek és hat felnőtt, összesen tizenkét meleg szendvicset evett. A gyere­kek negyed, a férfiak két, a nők fél szeletet fogyasztot­tak. Hány férfi volt a tár­saságban, és mi a hibás (nyelvtanilag) a feladatban? A nagyanyó Nagymami mondta: Ha meg­élem , és annyi idő telik el, ahányszor én most idősebb vagyok nálad, akkor az én éveim száma annyiszorosa lesz majd a te korodnak, amennyi idős most vagy. Mindezek alapján találd ki, hogy hány éves a nagy­mami és az unokája?

Next