Népszava, 1982. július (110. évfolyam, 152–178. sz.)

1982-07-27 / 174. szám

NÉPSZAVA 1982. JÚLIUS 27., KEDD Ebéd a Vasműben Nem a virág hiányzik az asztalról Egy óra van, ebédidő. A Cse­pel Művek hat üzemi ebéd­lője közül a vasmű étkezdé­jében néztünk körül ezen a nyári napon, s hogy mit tálal­nak fel, s milyen körülmé­nyek között, a dolgozóknak. Az irodisták kis csapatai, jobbára hölgyek, szemmel láthatóan vidám program­nak fogják fel az ebédet. Csi­­vitelnek, nevetgélnek, a le­vest épp hogy megkóstolják, a főételt is foghegyelik. A hőség elviselhetetlenebb, mint odakinn, mert az ud­varon legalább lengedez a szél, de az ebédlőben áll az ételszagú, párás meleg. Az asztalok csupasz műanyag te­tején kancsó, kistányérban só, egyéb fűszert nem látok, néhol szalvétatartó papírszal­vétával. A fizikaiak két-há­­rom emberes csoportjai munkaruhában szállingóz­nak, s bár az ebédlő egy, a két társaság tagjai nem ke­verednek. Isznak elég vizet — Hogy ízlik az­ ebéd? — kérdem a gyöngyöző homlokát törölgető Szalóki Venceltől, aki a csőgyártó II-es gyár­egységének elektromos cső­hegesztője. — Meglehetős. Egyébként ezen a héten ez a karfiolle­ves és sertéspaprikás még a legjobb — válaszolja. — Mióta eszik üzemi kony­hán? — faggatom tovább. — Amióta beléptem a mű­vekbe, vagyis 18 éve. — Ha ennyi ideig kitartott, nyilván nem lehet rossz az étel? — Rám néz. Az öklével újra megtörli a homlokát. — Nézze, kérem, ez relatív dolog. Én szeretek és tudok is főzni. Tehát tudom, mi a nagyon jó. Hát ez nem az. De azt is tudom, mi pénz, mi nyersanyag szükséges a leg­jobbhoz. Szóval, nálam az dönti el a befizetést, hogy kell a kondi a melómhoz. Igaz, én csak közepesen ne­héz fizikai munkát végzek, amihez napközben megjárja ez az étel. A többit otthon pótolom. Arról, persze, nem vagyok meggyőződve, hogy a melegüzemieknek, például a hengerészeknek, elég, ami nekem. De ez más kérdés. Firtatom a minőséget. Azt mondja, a leves lehetne vál­tozatosabb, mert sokszor kapnak csurgatott­ tojáslevest és rántott levest. Adnának inkább kevesebbet, de lenne tartalmasabb, és többféle. Ez különösen nyáron bosszantó, mert, mint mondja, isznak ők épp elég vizet ilyenkor. — Nekünk nincsenek lehe­tetlen kívánságaink — mond­ja. — Jó, ne legyen rántott ponty, és ne legyen cigány­pecsenye. Aki arra éhezik, legfeljebb elmegy a vendég­lőbe. De azt elvárjuk, hogy ami elő van írva, azt meg­kapjuk. Hangja higgadt, tárgyila­gos. Elbúcsúzáskor sincs az arcán a „na, most aztán jól megmondtam” önelégült ki­fejezése. Azért beszélt, mert kérdezték. A munka közben bekapott farlatok Horváth Sándor hengerész egyedül eszik, lehajtott fej­jel, fel se pillantva, egyked­vűen. — Hogy milyen az ebéd? Jó. De, tudja, én nem vagyok valami válogatós. — Nem szokta hasonlít­­gatni az otthoni koszttal? — Hát nekem nincs ottho­ni koszt. — Nincs tán otthona? — Ha a munkásszállót an­nak lehet nevezni, akkor van. — Nevezzük csak annak, ami. Egyébként hová valósi? — Békésen születtem. Ott nősültem. Ott váltam el. De gondolom, nem az életem, hanem az ebéd és a vélemé­nyem érdekli. Hát, tudja, mi, hengerészek, ritkán eszünk meleg ételt. Egyszerűen azért, mert nincs rá idő. Ke­vés az ember. És a sort nem lehet otthagyni. Én most tíz napig befizettem, mert addig tart a javítás, és ki tudok jönni az étterembe. A jel­lemző az, hogy munka köz­ben kapkodjuk be a falato­kat. — Ma például mi az étke­zési rendje? — Ez mindig a munkától függ. Hogy ma mit eszem egész nap? Reggelire 15 de­ka felvágottat és fél liter ka­kaót vettem. Az ebédem, amit lát, karfioliléves, pörkölt ga­luskával. A vacsorát majd kitalálom. Hátra jöttem, es­te hatkor végzek, és majd azt eszem, amihez kedvem lesz. — Mennyit költ naponta ennivalóra? — Hatvan forint az enge­délyezett. — És mennyit keres? — Havi 56—62 túlórával kilenc-, tízezer forintot... A vasmű konyháján jelen­leg naponta ezer adag étel készül. A mintegy négyezer dolgozónak tehát csupán a negyede veszi igénybe ezt a juttatási formát, holott a konyha akár ennek a meny­­nyiségnek a duplájára is ké­pes lenne. Vajon a minőség, vagy egyéb okok magyaráz­zák az igénybevétel alacsony fokát? Erről a kérdésről Hé­­der István munkásellátási osztályvezető-helyettessel és Pusztai Tamás konyhafőnök­kel beszélgetünk. — Amikor úgy két évvel ezelőtt a művek szintjén egy­ségesen felemeltük a dolgo­zók térítését, volt visszaesés — kezdi Héder István. — De tán fél esztendő se telt el, beálltunk erre az ezer körüli létszámra. Meg kell monda­nom, az ötnapos bevezetése sem változtatott az arányon. Az az igazság, hogy nekünk a hengerészek és a martiná­szok okoznak gondot. Szeret­nénk, ha többen itt étkezné­nek. — Nyilván ennek az a leg­főbb akadálya, amiről Hor­váth Sándor is beszélt — mondom. — Vagyis, hogy a munka miatt nem tudnak el­szabadulni. — Héder István kénytelen-kelletlen rábóllni. Kevés az ember, és nincs utánpótlás. Ezért az a ke­vés, még ha akarna se tud­na az üzemi konyhán ebédel­ni. A vendéglátás mostohagyermeke És vajon ezt a tényt nem te­tézi a konyha kifogásolható színvonala? Pusztai Tamás, aki egyébként a Csepel Ven­déglátó Vállalat alkalmazott­ja, másfajta tényeket sorol. — Nekünk egy ebédet 12 forint 38 fillérből kell kihoz­nunk. Igen ám, de hogy? Úgy, hogy az áruvásárlásnál meg van kötve a kezünk. Mi a húst, a zöldárut és fűszerfé­léket csak bizonyos, a cégünk által megjelölt vállalatoktól szerezhetjük be. De ha min­dig azt kapnám, amit ren­delek? Ma például sartőt és lapockát rendeltem a pörkölt­höz, helyette szegyet kaptam. Más: ha akarom, ha nem, he­tente kétszer küldenek cson­tot és disznókörmöt. Ki nem dobhatom, fel kell használni. Vagy: kapom a napokban a tojást, és közte egeret meg kukacot. Hívom a küldőt, mi ez a kukac és az egér. Tudja, mit mondott? Azt grátisz ad­ta. Erre azt kérdem, és a sok büdös tojás? A válasz: nem ő tojta ... S mindehhez hozzávesszük, hogy Pusztai Tamásnak nincs műszaki embere, tehát neki kell szerelni, javítani mindent, akkor érthető, hogy eszébe sem jut Virágot és ab­roszt rakatni az ebédlő asz­talaira. Persze, ha nagyon őszinték akarunk lenni, a legfőbb gond nem a hiány­zó világ. Sokkal inkább, hogy a legnehezebb munkát végzőknek akkora a leterhe­lésük, hogy nincs idejük en­ni. És, persze, az is, hogy az üzemi konyha még mindig a vendéglátás mostohagyer­meke. Szabó Iréné Szegedi kezdeményezés Szakszervezeti környezetvédelmi kiállítás az ipari vásáron Szegedre nemcsak a szabad­téri játékokért érdemes ellá­togatni ilyenkor, az ünnepi hetek idején. A „híres vá­ros” fesztiválprogramjából a tárlatok és a koncertek épp­úgy elmaradhatatlanok, mint a folklórbemutatók és a nem­zetközi sportversenyek, az ifjúsági napok és a tudomá­nyos konferenciák. S minden második évben ekkor rende­zik meg az ipari vásárt, amely hagyományosan — több mint száz éve — első­sorban a fogyasztási cikkek seregszemléje. Az idei vásár újdonságai közé tartozik a Szakszerveze­tek Csongrád megyei Taná­csának környezetvédelmi ki­állítása. A magyar szakszer­vezetek ilyen jellegű kiállí­tást még nem rendeztek. De hogyan kerül a fogyasztási javak bemutatójára egy kör­nyezetvédelmi kiállítás? Az SZMT vezetői szerint az ipa­ri vásáron a termelésnek nemcsak a végeredményét, hanem a körülményeit, nem­­kívánatos termékeit, jó és rossz hatásait is érdemes be­mutatni. . A kiállítás egyfelől a mun­kahelyi és a tágabb környe­zet védelmének egységét hir­deti, másfelől a megelőzés­re figyelmeztet, mondván: „nem az a környezet tiszta, ahol sokat takarítanak, ha­nem ahol keveset szemetel­nek". A hulladékot azonban nemcsak eltakarítani, hanem sokszor hasznosítani is lehet. Erre jó példa a Kéziszer­számgyár szegedi egysége, ahol az acélhulladékból újra­öntés után kis alkatrészeket állítanak elő, a Kenderfonó- és Szövőipari Vállalat újsze­gedi gyárában pedig csoma­golóanyagot készítenek a megfelelően kezelt gyártási hulladékból. A környezetvédelmi kiál­lításon azok az elismerések, jutalmak is megtalálhatók, amelyeket a szűkebb és tá­gabb környezet megóvásában legtöbb eredményt elért munkahelyek (köztük ipari üzem, állami gazdaság, álta­lános iskola, postahivatal) kaptak az SZMT-től. Ezekből az eredményekből ízelítőt ad a kiállítás. A munkahelyi környezetvédelemhez például hozzátartozik az egészséges és kulturáltan berendezett étkező- és pihenősarkok ki­alakítása, s ebben évek óta élen jár a Szegedi Gyufa­gyár és a HÓDGÉP. A víz­­tisztítás és -hasznosítás a környezetvédelem egyik fő feladata. A Csongrád megyei Vízmű és a HÓDGÉP szenny­víztisztítási eljárása, a KSZV újszegedi gyárának vízhasz­nosítási technológiája jó pél­da e feladat megoldására. A munka- és környezetvé­delemben egyaránt növekvő szerepe van a tudománynak, ezért kapott helyet a kiállítá­son a SZOT Munkavédelmi Tudományos Kutató­ Intézeté­ben kialakított számítógépes mérésadatgyűjtő készülék, amely automatikusan felmé­ri, regisztrálja és tárolja a környezet megvilágításának, hőmérsékletének, zaj-, sugár­zás- és vibrációszintjének stb. adatait. Itt látható a Foninform nevű új elektro­akusztikai hallásvédő rend­szer is, melyet azokon a za­jos munkahelyeken is hasz­nálhatnak a dolgozók, ahol a szokásos egyéni védőeszközök nem alkalmazhatók. Ez a két berendezés képviseli a kiál­lításon a SZOT MTKI saját fejlesztésű munka- és kör­nyezetvédelmi mérőműszer­családját, ami az idei szege­di ipari vásáron megkapta a zsűri kü­löndíját. Jó kezdeményezés a Csongrád megyei SZMT kör­nyezetvédelmi kiállítása, amit egyébként a vásár igaz­gatósága készségesen fogadott és támogatott. Mivel az or­szágban máshol is rendeznek a szegedihez hasonló vásárt, érdemes volna ilyen fórumo­kon is felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontossá­gára. F. S. 7 Jubileumi építőtáborozás .I­ron­­só Elvira 1958 nyarán indult a Hanság belvíztől sújtott területé­nek lecsapolására 4 ezer lelkes egyetemista és közép­­iskolás, a KISZ első országos értekezletének felhívá­sára. A gumicsizmát marasztaló sár, a mocsaras vidék, a nehéz munka a múlté. Mára csak a sátoros roman­tika maradt meg az első építőtáborozók emlékezeté­ben. És a munka beszédes „bizonyítéka”: élő táj, a mezőgazdaság számára jól hasznosítható terület. Ez volt a kezdet. A három hansági tábort (Horvátkimle, Újrónafő és Vének) sok új követte. Az építőtáborozás mozgalommá szélesült. Az elmúlt negyedszázadban egymillió diák áldozott két hetet szünidejéből a tábori munkára, s 60 millió mun­kaórával mintegy 3 milliárd forint értéket termelt. Az idei, jubileumi esztendőben 92 központi táborban 54 ezer fiatal dolgozik, a megyei, egyetemi, főiskolai szervezé­sű táborokban pedig tízez­ren. Az elmúlt években egy­re nyilvánvalóbbá vált: nemcsak a népgazdaságnak van szüksége az építőtábo­rokban folyó munkára, ha­nem a fiataloknak is a két­hetes — gondmentes — tábo­rozásra. Jó társaság Érd, Elvira-major — a Gyü­mölcs- és Dísznövényter­mesztési Kutató Intézet kí­sérleti telepe. A csodálatos őspark közepén a modern épület, az építőtáborozó lá­nyok otthona. Ez az építőtá­bor szakosított. Helyzeténél, felszereltségénél fogva soha­sem tartozott a „muszájtábo­­rok” sorába. (Szerencsére, megszűnőben mindenütt az a táborozás élményét „leher­­vasztó” visszás gyakorlat, amikor is néhány tanár nyo­mást gyakorolt diákjaira, mondván: legalább egyszer el kell mennie mindenkinek a táborba, különben nem java­solják a továbbtanulását.) Ide mindig szívesen jöttek a gyerekek, így van ez most is. Miért vonzó ez a tábor? Erről a szakadó eső miatt a szobákban beszélgetünk. A szóvivő Fehér Edit deb­receni gimnazista. A harma­dik osztályt végezte idén. — Többször jártam építő­ben, s a többiek nevében is mondhatom, itt érezzük a legjobban magunkat. Ked­vünkre való a munka, megy­­gyet szedünk. Ami nagyon fontos: segítőkészek a gazda­ság vezetői és az itt dolgozó nénik is. A múltkor például rosszabb fát kaptunk, túl ap­ró volt a meggy, lassabban haladt a munka. El voltunk keseredve, hogy nem telje­sítjük, amit elvárnak tő­lünk. Nagyon jólesett, hogy szó nélkül besegítettek ne­künk a „nénik”. — Így van — bólogat a szintén debreceni Pásku Mar­git. — Tavaly ez másként volt. Az Alföldön szőlőt kö­töztünk egy téeszben. Rosz­­szul éreztük magunkat, első­sorban azért, mert nem tar­tottak egyenrangú munkatár­saknak bennünket. Pedig ott is rendesen melóztunk, nem panaszkodtunk, holott a sző­lőkötözés nem könnyű mun­ka, különösen nem rekkenő hőségben. — Többször átvágtak min­ket az elszámolásnál, és az is fájt nekünk, hogy még vi­zet sem kaptunk, ha meg­szomjaztunk — teszi hozzá Varga Csilla. — Gyümölcsöt is csak egyszer egy héten. Itt viszont, az „Elvirában”, dögivel esszük a meggyet. Nemcsak kint, de bent is lá­daszámra áll. Ha valakinek kedve szottyan délután vagy este enni, kivesz belőle any­­nyit, amennyit akar. — Azt mondtuk tavaly, nem érdekes, milyen a meló. Ha jó banda verődik össze, akkor már megéri — mondja Fehér Edit. — Idén is többen jöttünk az osztályból, ami azért jó, mert két hét alatt alaposabban megismerjük egymást, mint az iskolában évközben. Tavaly vezették be az új ösztönzési rendszert, amelynek lényege, hogy a szállás- és étkezési költségen kívül (ez körülbelül 50 fo­rint) a naponta keresett ösz­­szeget kifizetik. Mégsem a pénzért jövünk, hanem a tár­saságért. Veres doktor a szupersztár Iszály Csilla először van tá­borban. A szakosított tábor híre hozta őt ide. . .Nem is csalódtam ben­ne. Velünk jött néhány egye­temista, aki nevelési gyakor­latát tölti itt, velünk dolgo­zik napközben, és segít a dél­utáni program összeállításá­ban. Munka után délután és este viták, előadások követik egymást. — Melyik előadás tetszett a legjobban? A lányok szinte kórusban felelnek: — A Veres doktor úré! — Hát, az szenzációs volt — mondja Csilla. — Őszin­tén és a mi nyelvünkön be­szélt a legkényesebb szexuá­lis témákról, és néhány poén­ját azóta is idézzük. A lányok közül kevesen jártak Budapesten, és akadt közöttük olyan, aki a szako­sított tábor jóvoltából jutott el először a Várba, a Má­tyás-templomba, a Nemzeti Galériába, az Állatkertbe. De akinek nem volt kedve a vá­rosnézésen részt venni, az a Velencei-tóra mehetett für­deni, vagy Szentendrére ki­rándulni. A szakosított táboré a Jövő Karádi Zsolt táborvezető, a nyíregyházi Krúdy Gimnázi­um tanára, megszállott nép­művelő. Idén nyolcadszor van építőtáborban, és ebből négyszer Érden. — Mi a lényege a szakosí­tott építőtábornak? — 1976-ban kezdtük a Kossuth Lajos Tudomány­­egyetemen a szakosított tá­borok előkészítését. Azt gon­doltuk, hogy a tanárszakos hallgatóknak kitűnő alka­lom, hogy életkörelben is­merjék meg a középiskolások gondolkodásmódját, viselke­dését. Ma már elfogadják nevelési gyakorlatnak is ezt a két hetet. Az egyetemisták reggel hattól este tízig fo­lyamatosan együtt vannak a gyerekekkel, velük dolgoznak a gyümölcsösben, és a sza­badidőt is együtt töltik. Olyan nevelési szituációkat próbálunk kialakítani, amely­ben motiválni lehet a gye­rekek gondolkodásmódját, vi­lágnézetét, formálni ízlését. Az „Elvirába” évek óta a Hajdúságból jönnek, és azok­nak igazán élmény ez a tá­bor, akiket sem a család, sem az iskola nem „indított el”. Persze, mi sem vagyunk cso­datevők. Két hét kevés ah­hoz, hogy megváltoztassuk őket, de az igényfelkeltésre elég. Az előadásokra, viták­ra is azért van szükség, hogy szabadon megnyilatkozhassa­nak, önálló véleményt for­málhassanak. Hogy az Elvira-majori tá­bor az ország egyik legjobb szakosított tábora, abban nem kis része van a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kuta­tó Intézet vezetőinek, dolgo­zóinak is. A gazdaság telep­vezetője, Salánki Sándor, így summázza véleményét a tá­­borozókról.­­ Egyetlen gazdaság sem képes annyi embert foglal­koztatni, hogy gondmentes legyen a termés betakarítá­sa. Az idén nagyon jó volt a termésünk cseresznyéből és meggyből, és ehhez bizony napi 200—300 szedőre is szük­ségünk van. Honnan? Jelen­tős az exportunk, magasak a minőségi követelmények, ezért csak kézzel lehet beta­karítani. Az építőtáborozók nélkül megoldhatatlan lenne a helyzetünk. A hajdúságiak­kal kölcsönösen jó a viszo­nyunk. Nyolc éve járnak hoz­zánk, nagyon meg vagyunk velük elégedve. A korszerű „szálloda” elő­csarnokában óriási plakát vi­rít a hirdetőtáblán. Irodalmi kávéházba invitálják egy­mást a gyerekek. A saját ké­szítésű szendvicseket és „kotyvalékokat” fantáziane­vekkel teszik vonzóvá. Húsz fillérért árusítják majd, és ahogy a komoly irodalmi ká­véházakban illik, itt is lesz­nek kuplék, jelenetek, haca­­cárék. Görög Athéna (Következik: Konzervgyár — romantika nélkül) Batha László felvételei

Next