Népszava, 1983. június (111. évfolyam, 128–153. sz.)
1983-06-11 / 137. szám
12 Család-otthon itt a nyár! A Kislányoknak könnyű vászon ruhát ajánlunk, melynek érdekessége, hogy lefelé enyhén bővül, az alja oldal felé rövidül, mint a férfiingeké és ebben a vonalban színes fodrok díszítik. A vállát keskeny vállpántok tartják. Fiúknak és lányoknak is divatos és hasznos a rövid nadrág. Különböző atléta és ujjas trikókkal viselhetik. Föléje az általánosnál bővebb ingeket lehet felvenni. Ezek lehetnek férfiing vagy paraszting formájúak. Hosszú nadrággal is csinosak. Könnyű, végig gombos nyári ruha, mely kartonból, strandruha, batisztból vagy madeirából ünnepi ruha lehet. © Vászon ingruha az oldalvarrásba süllyesztett zsebbel, városban is, nyaraláskor is jól viselhető. © Fiúknak, lányoknak is csinos a vászon térdnadrág. Hűvös időre hoszszú ujjú, több, élénk színű vászonból összeállított blúz az új divat. Az eleje betét oldalt gombolódik. Az aljába gumit vagy zsinórt fűzhetünk. A nagy szélű szalmakalap játéknak is, nap ellen is jó nyáron. Gyulai Irén Főzzünk gyorsan, olcsón, finomat OLASZ RÁNTOTT SZELET Hozzávalók 4 személy részére: 60 deka sertéscomb, 20 deka trappista sajt, 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa, fél deci olaj, fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, 30 deka paradicsom, 15 deka zöldpaprika, 1 kanál paradicsompüré, 1 deci fehér bor, zöldpetrezselyem. — Kevés olajban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a télire vágott zöldpaprikát. Rövid pirítás után belekeverjük a kis kockára vágott paradicsomot. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük. Belekeverjük a paradicsompürét, rátöltjük a bort és kiforraljuk. A húst 8 szeletbe vágjuk, kiverjük, besózzuk. Lisztbe, tojásba, morzsába bundázzuk és forró zsírban kisütjük. Olajozott tűzálló tálba sorakoztatjuk, meglocsoljuk a paradicsomos mártással, befedjük szeletelt sajttal, ráöntjük a maradék mártást és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütőbe téve jól átsütjük. HÉTKÖZI VACSORÁK, HÉT VÉGI ÉTKEZÉSEK Hétfő: Kelkáposzta-főzelék, húspogácsa, sajt, gyümölcs. Kedd: Töltött sertésdagadó, párolt rizs, paradicsomsaláta. Szerda: Karfiolleves, brassói aprópecsenye, uborkasaláta, gyümölcsjoghurt. Csütörtök: Párizsi kosárkákban sütött tükörtojás, brüsszeli saláta, gyümölcs. Péntek: Pontyfűlé rácosan, gyümölcsös krémtúró. Szombat ebéd: Csontleves májrizzsel, lecsós csirke, gombás rizs, Stefánia-torta. Vacsora: Körözött, keménytojás, sajt, zöldpaprika, paradicsom. Vasárnap ebéd: Zöldborsókrém-leves, olasz rántottszelet, spagetti, fejes saláta, túrógombóc. Vacsora: Vegyes melegszendvics, gyümölcs. Megismered őket? Kedves gyerekek! Nézzétek meg ezt a két szép növényt és írjátok meg nekünk, melyiknek mi a neve. Beküldési határidő: június 20. BRÜSSZELI SALÁTA Hozzávalók 4 személy részére: 25 deka zöldborsó, 2 fehérrépa, 2 sárgarépa, 15 deka spárga, 20 deka gomba, 20 deka sajt, 1 tubus majonéz, mustár, citromlé, só, bors, csipet cukor, zöldpetrezselyem, tárkonyecet. A zöldségeket1 centis kockákra vágjuk és külön-külön gyengén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük. A gombát is 1 centis kockákra vágjuk és puhára főzzük. A majonézt a mustárral, a citrommal, kevés tárkonyecettel simára keverjük. Sóval, borssal, csipet cukorral fűszerezzük. Belekeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet, belereszeljük a sajtot. Végül a lecsepegtetett zöldségeket lazán összeforgatjuk és leöntjük a mártással. Fél óra pihentetés után, jól lehűtve tálaljuk. Jó étvágyat! Gundel Gábor MEGFEJTÉSEK, NYERTESEK A május 28-i — Kritika, Shawmedra c. — keresztrejtvény megfejtése: „Mert olyan hangosan horkolok hogy miattam senki sem tudna aludni.” Egy-egy 50 forintos könyvutalványt nyert: Demeter Éva, Forrai Józsefné, MEO Szoc. Brigád, FÖMTERV, Hufnágel Istvánná, Kővári János, Kurucz János, Szuromi István, Tóth Károlyné budapestiek és Burnóczky József, Pannonhalma; Busi Sándor, Üröm; Katona Szilvia, Mezőtúr; Kálmán Józsefné Dunaújváros; Merényi György, Győr; Sparing László, Szombathely; Vad Erzsébet, Körösszegapáti. A május 28-i gyermekrejtvény megfejtése: Melyik a jó út? Az első elágazásnál lefelé. Egy-egy 30 forintos könyvutalványt nyert: Keresztény Szilvia, Kósa Peti, Majsa Attila, Oláh Péter, Pálmai Tünde, Répási Ferenc, Szekula Ágnes budapestiek és Nagy Éva, Maglód; ifj. Suba Lajos, Nagykőrös, Szappanos Zsolt, Újszalonta. Az utalványokat postán küldjük el. Erkel kilencven éve hunyt el Erkel Ferenc, a múlt századi magyar zene egyik legjelentősebb mestere, sikeres zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus. A pozsonyi muzsikusdinasztia leszármazottját egy olyan megtisztelő jelzővel szokták illetni, amely a rejtvény 1. számú sorában olvasható. A 2—3—4 számmal jelölt sorokban idézett Erkel-mű címek ezt a jelzőt támasztják alá. Megfejtésül a fentieket kérjük beküldeni június 20-ig. SZOMBAT, 1983. JÚNIUS 11. NÉPSZAVA Kerékpártár Sokan kerekeznek az utakon és az utcákon, sportolás, mozgás vagy kikapcsolódás céljából ülnek a biciklire, ám legtöbben mégis közlekedési eszközként használják a kerékpárt. Azzal járnak munkába, bevásárolni, rokonokat, barátokat látogatni. Gyakran látható, hogy hazaérkezés után a tulajdonos a járművét a falhoz támasztja, s ott is hagyja reggelig, illetve a következő használatig. Pedig ez nem jó szokás, mert a falhoz támasztáskor megsérülhet a bicikli és az épület vakolata is. Megelőzésképpen készítsünk kerékpártárt (vagy támaszt), amilyent — persze nagyobbat, gyári készítésűt — hivatalok, üzletek előtt, piacok mellett láthatunk. Az egyszerű kerékpártámasz kialakításához csak lécekre van szükség. A felső és a két szélső darab keresztmetszete 60X60 nm. Habár ez a méret túlzottnak tűnik, mégis érdemes ilyent választani, mert akkor igen „hosszú életű” lesz a támasz. Egyébként kisebb keresztmetszetű léc is megfelel, még a 40X20 mm-es, úgynevezett tetőléc is. Az alsó, merevítő léc és a közbülső elválasztók — amelyek közé betoljuk a kerekeket — lehetnek 60X30 mm-esek, de ide is beépíthetünk akár tetőlécet is. Ám ha gyengébb az anyag, óvatosan kell bánni a tárolóval, nehogy idő előtt tönkremenjen. Rajzunkon jól látható, miként állítható össze a léckeret. Hosszú szegeket, még inkább süllyesztett fejű facsavarokat használjunk az összeerősítéshez. Fordítsunk különös gondot a faanyag védelmére. Mivel a támasz a szabadban marad — tehát állandóan éri az eső, a hó és a szél — jól itassuk át lenolajkencével vagy úgynevezett félolajjal. Utána a fölösleget töröljük le, majd kétszer-háromszor kenjük be zománcfestékkel (amelyiknek dobozára azt írták, hogy kültéri használatra is megfelel). Célszerű, hogy a talajba kerülő két láb mintegy 30 cm-es részét bekenjük bitumennel vagy kátránnyal, így a fa nem korhad el. Miután elkészült a támasz, jelöljük ki helyét a kertben. Ahová a két láb kerül, ássunk kis gödröket, állítsuk be a lábakat, és egy nagy kalapáccsal üssük a helyére a vázat. Végül a kiemelt földet lapátoljuk vissza, döngöljük le alaposan, és a család használatba is veheti a „három férőhelyes” biciklitámaszt. D. F. — H. J. A kozmetikus orvos tanácsai A. Magda, 1183. Bp. — A meleg napokon erősen izzad, de hűvösebb időben is verejtékezik. Azt kérdi, hogyan szabadulhatna meg ettől a tulajdonságától. A szervezet hőszabályozásának, elsősorban melegleadásának a hősugárzáson és a légzésen kívül legfontosabb eszköze a verejtékezés, ami a szervezet alkati tulajdonságain kívül jelentősen függ az egyén mindenkori egészségi állapotától. Közismert, hogy az elhízás és a reumás folyamatok jelentős mértékben fokozzák a verejtékezést, azonkívül az idegességnek, a neuraszténiának az a szervi formája. Hozzávalók: bors, só, cukor, mustár, fokhagyma, olaj, ecet (citromlé). A saláta külső hervadt leveleit távolítsuk el és a torzsáját vágjuk ki. A nagyobb salátaleveleket a levélér közepén válasszuk szét, de ne távolítsuk el. A fiatal fejes salátát lemosás után alaposan csöpögtessük le. A salátástálat dörzsölamely éppen a verejtékmirigyek fokozott működésében fejti ki vegetatív hatását. Az ilyen, kórosan erős verejtékezést elsősorban a megfelelő bel- és ideggyógyászati kezeléssel kell csökkenteni, amikor kozmetikai szempontból csak a helyes ruházkodás, nedvszívó fehérneműk viselése, a gyakori fürdés és a megfelelő hintőporok használatának rendelésével járulhatunk hozzá. Az erősebben izzadó területeken — mint láb, kéz, hónalj — természetesen helyileg is ható izzadáscsökkentő szereket is kell használnunk. Amíg azonban lábizzadásnál, ami sokszor együtt jár a bokasüllyedéssel, a visszértágulással és a gombásodással, csaknem biztos hatásúak a manapság szokásos alumíniumsó, szalicylsav, csersav stb. tartalmú izzadás elleni szerek, addig kéz- és hónaljizzadásnál ugyanezek alig hatásosak, mivel ezen területek verejtékezése elsősorban ideges eredetű, sőt sokszor érzékenyek is a fenti szerekkel szemben. Mindezek figyelembevételével az úgy általános, mint lokális fokozott verejtékezés jelentős mértékben csökkenthető. Dr. Gy. J. A salátáról sük be fokhagymagerezddel. Saláta elkészítéséhez a kívánt ecetmennyiséget evőkanalanként kimérjük és hozzátesszük, majd a sót az ecethez tesszük. Az ecetet és a sót habverővel keverjük össze, míg a só teljesen feloldódik. A saláta levét ízlés szerint készítsük el cukorral, borssal, majd tegyünk hozzá mustárt és keverjük meg. — A fűszerezett salátalébe evőkanalanként öntsük az olajat. Habverővel addig verjük, míg sűrű lesz és az olaj eltűnik. — A salátalevelek felét a salátalében forgassuk meg, majd a levelek maradékát keverjük közé. (Zoboki)