Népszava, 1983. június (111. évfolyam, 128–153. sz.)

1983-06-11 / 137. szám

12 Család-otthon itt a nyár! A Kislányoknak könnyű vászon ruhát ajánlunk, melynek érdekessége, hogy lefelé enyhén bővül, az alja oldal felé rövidül, mint a férfiingeké és ebben a vo­nalban színes fodrok díszítik. A vállát keskeny vállpántok tartják. Fiúknak és lányok­­nak is divatos és hasznos a rövid nadrág. Kü­lönböző atléta és ujjas tri­kókkal viselhetik. Föléje az általánosnál bővebb ingeket lehet felvenni. Ezek lehetnek férfiing vagy paraszting formájúak. Hosszú nadrág­gal is csinosak.­­ Könnyű, végig gombos nyári ruha, mely kar­tonból, strandruha, batiszt­­ból vagy madeirából ünnepi ruha lehet. © Vászon ingruha az ol­dalvarrásba süllyesztett zsebbel, városban is, nyara­láskor is jól viselhető. © Fiúknak, lányoknak is csinos a vászon térd­nadrág. Hűvös időre hosz­­szú ujjú, több, élénk színű vászonból összeállított blúz az új divat. Az eleje betét oldalt gombolódik. Az aljá­ba gumit vagy zsinórt fűz­hetünk. A nagy szélű szal­makalap játéknak is, nap el­len is jó nyáron. Gyulai Irén Főzzünk gyorsan, olcsón, finomat OLASZ RÁNTOTT SZELET Hozzávalók 4 személy ré­szére: 60 deka sertéscomb, 20 deka trappista sajt, 1 to­jás, liszt, zsemlemorzsa, fél deci olaj, fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, bors, ka­kukkfű, 30 deka paradicsom, 15 deka zöldpaprika, 1 ka­nál paradicsompüré, 1 deci fehér bor, zöldpetrezselyem. — Kevés olajban megpirít­juk a finomra vágott vörös­hagymát, hozzáadjuk a télire vágott zöldpaprikát. Rövid pirítás után belekever­jük a kis kockára vágott pa­radicsomot. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük. Belekeverjük a paradicsom­pürét, rátöltjük a bort és ki­forraljuk. A húst 8 szeletbe vágjuk, kiverjük, besózzuk. Lisztbe, tojásba, morzsába bundázzuk és forró zsírban kisütjük. Olajozott tűzálló tálba sorakoztatjuk, meglo­csoljuk a paradicsomos már­tással, befedjük szeletelt sajttal, ráöntjük a maradék mártást és a tetejét meg­szórjuk reszelt sajttal. Sütő­be téve jól átsütjük. HÉTKÖZI VACSORÁK, HÉT VÉGI ÉTKEZÉSEK Hétfő: Kelkáposzta-főzelék, húspogácsa, sajt, gyümölcs. Kedd: Töltött sertésdagadó, párolt rizs, paradicsom­saláta. Szerda: Karfiolleves, brassói aprópecsenye, uborka­saláta, gyümölcsjoghurt. Csütörtök: Párizsi kosárkákban sütött tükörtojás,­­­ brüsszeli saláta, gyümölcs. Péntek: Pontyfűlé rácosan, gyümölcsös krémtúró. Szombat ebéd: Csontleves májrizzsel, lecsós csirke, gombás rizs, Stefánia-torta. Vacsora: Körözött, keménytojás, sajt, zöldpaprika, paradicsom. Vasárnap ebéd: Zöldborsókrém-leves, olasz rántott­szelet, spagetti, fejes saláta, túrógombóc. Vacsora: Vegyes melegszendvics, gyümölcs. Megismered őket? Kedves gyerekek! Nézzétek meg ezt a két szép növényt és írjátok meg nekünk, me­lyiknek mi a neve. Beküldé­si határidő: június 20. BRÜSSZELI SALÁTA Hozzávalók 4 személy ré­szére: 25 deka zöldborsó, 2 fehérrépa, 2 sárgarépa, 15 deka spárga, 20 deka gom­ba, 20 deka sajt, 1 tubus ma­jonéz, mustár, citromlé, só, bors, csipet cukor, zöldpet­rezselyem, tárkonyecet.­­ A zöldségeket­­1 centis kockák­ra vágjuk és külön-külön gyengén sós vízben megfőz­zük. Leszűrjük. A gombát is 1 centis kockákra vágjuk és puhára főzzük. A majonézt a mustárral, a citrommal, kevés tárkonyecettel simá­ra keverjük. Sóval, borssal, csipet cukorral fűszerezzük. Belekeverjük a finomra vá­gott zöldpetrezselymet, bele­reszeljük a sajtot. Végül a lecsepegtetett zöldségeket la­zán összeforgatjuk és leönt­jük a mártással. Fél óra pi­hentetés után, jól lehűtve tá­laljuk. Jó étvágyat! Gundel Gábor MEGFEJTÉSEK, NYERTESEK A május 28-i — Kritika, Shaw­­medra c. — keresztrejtvény megfejtése: „Mert olyan hangosan horko­lok hogy miattam senki sem tudna aludni.” Egy-egy 50 forintos könyvutal­ványt nyert: Demeter Éva, Forrai Józsefné, MEO Szoc. Brigád, FÖMTERV,­ Hufnágel Istvánná, Kővári Já­nos, Kurucz János, Szuromi Ist­ván, Tóth Károlyné budapestiek és Burnóczky József, Pannon­halma; Busi Sándor, Üröm; Ka­tona Szilvia, Mezőtúr; Kálmán Józsefné Dunaújváros; Merényi György, Győr; Sparing László, Szombathely; Vad Erzsébet, Kö­rösszegapáti. A május 28-i gyermekrejtvény megfejtése: Melyik a jó út? Az első elágazásnál lefelé. Egy-egy 30 forintos könyvutal­ványt nyert: Keresztény Szilvia, Kósa Peti, Majsa Attila, Oláh Péter, Pálmai Tünde, Répási Ferenc, Szekula Ágnes budapestiek és Nagy Éva, Maglód; ifj. Suba Lajos, Nagy­kőrös, Szappanos Zsolt, Újsza­­lonta. Az utalványokat postán küld­jük el. Erkel kilencven éve hunyt el Erkel Ferenc, a múlt szá­zadi magyar zene egyik legjelentősebb mestere, sikeres zeneszerző, kar­mester, zongoraművész és pedagógus. A pozsonyi muzsikus­dinasztia leszármazottját egy olyan megtisztelő jel­zővel szokták illetni, amely a rejtvény 1. szá­mú sorában olvasható. A 2—3—4 számmal je­lölt sorokban idézett Er­­kel-mű­ címek ezt a jel­zőt támasztják alá. Megfejtésül a fentie­ket kérjük beküldeni jú­nius 20-ig. SZOMBAT, 1983. JÚNIUS 11. NÉPSZAVA Kerékpártár Sokan kerekeznek az utakon és az utcákon, sportolás, mozgás vagy kikapcsolódás céljá­ból ülnek a biciklire, ám legtöbben mégis közlekedési eszközként használják a kerék­párt. Azzal járnak munkába, bevásárolni, rokonokat, barátokat látogatni. Gyakran lát­ható, hogy hazaérkezés után a tulajdonos a járművét a falhoz támasztja, s ott is hagy­ja reggelig, illetve a következő használatig. Pedig ez nem jó szokás, mert a falhoz tá­masztáskor megsérülhet a bicikli és az épü­let vakolata is. Megelőzésképpen készítsünk kerékpártárt (vagy támaszt), amilyent — persze nagyobbat, gyári készítésűt — hiva­talok, üzletek előtt, piacok mellett láthatunk. Az egyszerű kerékpártámasz kialakításá­hoz csak lécekre van szükség. A felső és a két szélső darab keresztmetszete 60X60 nm­. Habár ez a méret túlzottnak tűnik, mégis érdemes ilyent választani, mert akkor igen „hosszú életű” lesz a támasz. Egyébként kisebb keresztmetszetű léc is megfelel, még a 40X20 mm-es, úgynevezett tetőléc is. Az alsó, merevítő léc és a közbülső elválasztók — amelyek közé betoljuk a kerekeket — lehetnek 60X30 mm-esek, de ide is beépíthe­tünk akár tetőlécet is. Ám ha gyengébb az anyag, óvatosan kell bánni a tárolóval, ne­hogy idő előtt tönkremenjen. Rajzunkon jól látható, miként állítható össze a léckeret. Hosszú szegeket, még in­kább süllyesztett fejű facsavarokat hasz­náljunk az összeerősítéshez. Fordítsunk különös gondot a faanyag vé­delmére. Mivel a támasz a szabadban ma­rad — tehát állandóan éri az eső, a hó és a szél — jól itassuk át lenolajkencével vagy úgynevezett félolajjal. Utána a fölösleget töröljük le, majd kétszer-háromszor kenjük be zománcfestékkel (amelyiknek dobozára azt írták, hogy kültéri használatra is meg­felel). Célszerű, hogy a talajba kerülő két láb mintegy 30 cm-es részét bekenjük bitu­mennel vagy kátránnyal, így a fa nem kor­had el. Miután elkészült a támasz, jelöljük ki he­lyét a kertben. Ahová a két láb kerül, ás­sunk kis gödröket, állítsuk be a lábakat, és egy nagy kalapáccsal üssük a helyére a vá­zat. Végül a kiemelt földet lapátoljuk vissza, döngöljük le alaposan, és a család haszná­latba is veheti a „három férőhelyes” bicikli­támaszt. D. F. — H. J. A kozmetikus orvos tanácsai A. Magda, 1183. Bp. — A meleg napokon erősen izzad, de hűvösebb időben is ve­rejtékezik. Azt kérdi, hogyan szabadulhatna meg ettől a tulajdonságától. A szervezet hőszabályozá­sának, elsősorban melegle­adásának a hősugárzáson és a légzésen kívül legfonto­sabb eszköze a verejtékezés, ami a szervezet alkati tulaj­donságain kívül jelentősen függ az egyén mindenkori egészségi állapotától. Közis­mert, hogy az elhízás és a reumás folyamatok jelentős mértékben fokozzák a ve­rejtékezést,­­ azonkívül az idegességnek, a neuraszténiá­nak az a szervi formája. Hozzávalók: bors, só, cukor, mustár, fokhagyma, olaj, ecet (citromlé).­­ A saláta külső hervadt leveleit távolítsuk el és a torzsáját vágjuk ki. A na­gyobb salátaleveleket a le­vélér közepén válasszuk szét, de ne távolítsuk el. A fiatal fejes salátát lemosás után alaposan csöpögtes­­sük le.­­ A salátástálat dörzsöl­amely éppen a verejtékmiri­gyek fokozott működésében fejti ki vegetatív hatását. Az ilyen, kórosan erős ve­rejtékezést elsősorban a megfelelő bel- és ideggyó­gyászati kezeléssel kell csök­kenteni, amikor kozmetikai szempontból csak a he­lyes ruházkodás, nedvszí­vó fehérneműk viselése, a gyakori fürdés és a megfe­lelő hintőporok használatá­nak rendelésével járulha­tunk hozzá. Az erősebben izzadó területeken — mint láb, kéz, hónalj — természe­tesen helyileg is ható izza­­dáscsökkentő szereket is kell használnunk. Amíg azonban lábizzadásnál, ami sokszor együtt jár a bokasüllyedéssel, a visszértágulással és a gom­básodással, csaknem biztos hatásúak a manapság szoká­sos alumíniumsó, szalicyl­­sav, csersav stb. tartalmú iz­­zadás elleni szerek, addig kéz- és hónaljizzadásnál ugyanezek alig hatásosak, mivel ezen területek verej­tékezése elsősorban ideges eredetű, sőt sokszor érzéke­nyek is a fenti szerekkel szemben. Mindezek figye­lembevételével az úgy álta­lános, mint lokális fokozott verejtékezés jelentős mér­tékben csökkenthető. Dr. Gy. J. A salátáról sük be fokhagymagerezddel. Saláta elkészítéséhez a kí­vánt ecetmennyiséget evő­kanalanként kimérjük és hozzátesszük, majd a sót az ecethez tesszük. Az ecetet és a sót habverővel kever­jük össze, míg a só teljesen feloldódik. A saláta levét íz­lés szerint készítsük el cu­korral, borssal, majd te­gyünk hozzá mustárt és ke­verjük meg. — A fűszerezett salátalé­be evőkanalanként öntsük az olajat. Habverővel addig verjük, míg sűrű lesz és az olaj eltűnik. — A salátalevelek felét a salátalében forgassuk meg, majd a levelek maradékát keverjük közé. (Zoboki)

Next