Népszava, 1983. november (111. évfolyam, 258–282. sz.)

1983-11-12 / 267. szám

12 Család-otthon Idősebbek is elkezdhetik... A divatos öltözködés nap­jainkban a kényelmet is szol­gálja, ami nem utolsó szem­pont. A felöltők puha tweed anyagból, mély karöltővel, övvel vagy anélkül is visel­hetők. Ne idegenkedjenek a színes kockás gyapjúsáltól sem, ami a kabáton kívül is hordható. Amit bemutatunk: Gyapjú kardigánkabát, bőrrel vagy műbőrrel díszít­ve, színes csíkos flanelling­­gel. Kombinált rövid sport­kabát, ballon testrésszel, szö­vet ujja-beállítással és azo­nos nadrággal. Szövet körülöves ingkabát, kockás szövetbéléssel. Széle­sített vállú szövetmellény, az alatta viselt ing keskeny, álló gallérral készült. Ma már hétköznapi vise­letre is divat a csokornyak­kendő, kockás vagy mintás inghez, lehet az ing anyagá­ból is. A ragián szabású ing mély karöltővel, vékony, gyapjú­vagy flanellanyagból. Opra Gizella A kozmetikus orvos tanácsai V. JUDIT, KAPOSVÁR. — Kicsit szeplős az arca, fő­leg az orra körül, de azt mondják, jól áll a vékony­tréfás arcán, és maga is így találja, csak azt nem szereti, hogy napos évszakokban fe­hér arcbőrén nagyon megsö­tétednek a szeplők. Kérdése: mit tegyen ez ellen? Tudnia kell, hogy a szep­­lők a bőr hámrétegei között elhelyezkedő, kisebb­-na­­gyobb anyajegy-sejthalma­­zok, amelyekben bőrfesték (pigment) rakódik le, és in­nen ered a barnás színük. A napfény hatására a vérfes­tékből képződő pigment már előbb és nagyobb mértékben rakódik le a bőrfesték iránt érzékenyebb szeplősejtek­ben, mint a lebarnuló bőr egyéb területein. A szeplők további sötétedésének meg­előzésére fényvédő anyago­kat tartalmazó krémet és púdereket használjunk. Ilyen anyagok a chininsók és más készítmények, azonban ezek használatának eredménye is bizonytalan. Ha nem fehér, hanem kreol bőre volna, azt ajánlanám, hogy óvatosan, leégés nélkül minél jobban bámuljon le, mert a szépen és erősen lebarnult arcbő­rön a kissé sötétebb szep­lők alig vehetők észre. Mivel azonban fehér bőre van, éj­szakára zsíros fehérítőt, nap­palra félzsíros fényvédő-fe­hérítő krémet használjon. E. ILDIKÓ, 1053 BP. — Szeretné tudni, hogy mi az a radírozókrém, mert egy ba­rátnőjének nagyon jó lett tőle az arcbőre, de a kozme­tikusa elég sokat számított fel a használatáért. — A ra­dírozókrémet azért hívják radírozónak, mert a kissé nedves krém késhát vasta­gon a bőrre kenve, 5—10 perc alatt megszárad és ak­kor radírozó mozdulatokkal ledörzsölhető, de könnyű, szappanos, langyos vízzel is lemosható. A radírozókrém a zsíros bőrre fejt ki kedve­ző hatást, főleg abban az időszakban, amikor a zsíros bőr serdülőkori következmé­nye, a bőr pattanásossága mólóban van. Ilyenkor a ra­dírozókrém hatására a bőr zsírossága csökken, a póru­sok összehúzódnak, a mitesz­­szerek és faggyúmegrekedé­sek könnyebben távolíthatók el, és a krém a bőrfelületet fertőtleníti is. A krémet a bőr érzékeny­sége szerint hetenként több­ször is használva kiegészít­hetjük egyéb kozmetika tisztító és gyógyító eljárá­sokkal, miáltal a különben majdnem mindig többé-ke­­vésbé hibás arcbőrt is meg­szépíthetjük. A radírozókré­met ma még többnyire csak a kozmetikusok használják, a kezeléseik kiegészítéséhez. A kozmetikum sokszor az iparosoknál is megkapható, és ha megírja a címet, meg­küldöm a receptjét, amire olcsón és kellő mennyiség­ben a gyógyszertárakban is elkészítik. Dr. Gy. J. Vékonyan hámozott narancs-, grape-fruit- és citromhéjat cukorral együtt csavaros üvegbe tegyük el. Édességek ízesítésére alkalmas. * A gyümölcsöt és a főzelé­ket röviddel főzés előtt tiszt Ki az: a fiú, az apu, az öcsi? Az október 29-i — Érthetelen c. — keresztrejtvény megfejtése. ..Akkor igazán nem értem, hogy miért nem tudnak megfér­ni egymással.” Egy-egy 50 forintos könyvutal­ványt nyert: Bencze Judit, Dolinszky Já­nos, Juszcsák Kálmán, Kiss Ist­vánné, Meisel Péterné, Pethő László, Sárvári Éva, Vedres Ist­ván budapestiek és Deseő Béla-Kedves Gyerekek! Nézzétek meg a felső képen, hogy ki telefonál a mamának: a pa­pa, a nagyobbik fiú, vagy az öcsi? Az oldalsó képen, ha az összes vonalat egy át­látszó papírra megfelelően átmásoljátok, egy kéziszer­számot láttok a rajzon. Mi ez? Mindkét megfejtést küld­jétek be szerkesztőségünk címére november 21-ig. né, Csorna, Hollós Lóránt, Ta­tabánya, Kéri Márton, Lajosko­­márom, Morvai Imre, Gyöngyös, Novodárszky Károlyné, Kerepes­­tarcsa, Rákóczy Károly, Bük, Sebők Judit, Marcali. Az utalványokat postán küld­jük el. Az október 29-i gyermekrejtvény megfejtése: Veszprém megye. Egy-egy 30 forintos könyvutal­ványt nyert: Ifj. Bükk János, Csábi Szil­­via, Faragó Ágnes, Klimász At­tila, Sarlós Ágnes budapestiek és Csiszár Zsolt. Veszprém, F­ehér Krisztina, Kompolt, Kállai Ta­más, Baja Török Mónika, Orosz­lány, Vértes Judit, Úrkút. Az utalványokat postán küld­jük el. Szerszám 1 / 5 'n' 2 ( ----------6 — 3 /­­ 4 8 — Fogadóóra Minden szerdán délben fél egy és fél kettő között tanácsadáson (nem vizs­gálat!) fogadja orvosunk az érdeklődőket. A beér­,­kezett, címmel, névvel el­látott levelekre postán vagy lapunk hasábjain válaszolunk. Jó tudni títsuk, mossuk le, de víz­ben állni ne hagyjuk, és fő­zésig vizes konyharuhával fedjük le.★ Főzeléket és burgonyát forrásban levő vízben, hüve­lyeset és levescsontot hideg vízben tegyük fel főni. ★ Az ételeket hosszú ideig fölöslegesen ne főzzük. A­­lábasokat jól fedjük, az ételt gyakran ne keverjük, mert vitamintartalmából veszít. (7) A lelki­ismeretről Juhász Gyula, a tragikus sorsú költő, a magyar lí­ra kiváló képviselője, já­tékosnak tűnő, de­­bölcs előrelátással és bírálattal telített aforizmái k­özül választottunk egyet, amely 1925-ben jelent meg a Dél-Magyarország ha­sábjain. A bölcs gondolat a rejt­vény 1—3. számmal je­lölt soraiban olvasható. Megfejtésül ezt kérjük beküldeni november 21- ig. SZOMBAT, 1983. NOVEMBER 12. NÉPSZAVA A tanulóasztalról Senki sem születik rendet­lennek, sem pedánsnak. A túlzás a rendszeretetben sem rokonszenves, de sokkal jobb, mintha „fut” körülöt­tünk az otthonunk. Aki gye­­rekkorában­ megtanulja ezt az aranyszabályt, később sem feledkezik meg róla. Azon­ban ehhez is meg kell te­remteni a feltételeket. Igye­kezzünk segíteni őket a töb­bi között — egy célszerű ta­nulóasztallal. Csodálatos dolog a külön gyerekszoba, de ezreknek csak egy sarok, vagy néha még az sem jut egyedüli használatra. Hanem az isko­lásnak egy tanulóasztalt, mellette egy keskeny szek­rénykét az igazán kevés hely­­lyel rendelkező lakásba is be lehet szorítani. Ha ezt meg­adjuk gyermekünknek, már­is adott a tanulás, s a rendre nevelés legalapvetőbb felté­tele. A kereskedelem számta­lan íróasztalt kínál, méret­ben, felszereltségben külön­bözőt. Ha venni akarunk, me­lyiket válasszuk, mire le­gyünk különösen figyelem­mel? Elsősorban is a mé­retre, az asztal és hozzá a szék se alacsonyabb, se ma­gasabb ne legyen a szüksé­gesnél. Az íróasztalhoz feltétlenül támlás, hátat-derekat tá­masztó széktípust vásárol­junk. Ha az asztalnak nincs fiókja, mögéje, föléje, vagy melléje mindenképpen kell valami kiegészítő bútor, hi­szen egyre több taneszközt kell elhelyezni. Az üres pol­cos szekrénykét jól kiegészí­tik a műanyag kosarak, meg­könnyítik a füzetek, apróbb felszerelési tárgyak elhelye­zését. Az asztal fölött a fa­lon akár egy nagy rajztábla tesz kitűnő szolgálatot, erre kerülhet az órarend, s min­den más feljegyzés, ragaszt­va, vagy kampóra felszúr­va. Az asztal oldalára, lábára, ha néhány erős kampót csa­varozunk, megkönnyítjük a gyereknek a rendbentartást, ide akaszthatja a táskát, a tisztasági csomagot, és a tor­nazsákot, amíg az asztal alá tegyünk egy fonott papírko­sarat az elhasznált, gyűrött papíroknak, ceruzahegyezés­­kor a forgácsoknak stb. Végül a tanulóasztal egyik legfontosabb kelléke a nagy fényerejű íróasztallámpa, ami bal felől világítja meg az asztallapot. Ügyeljünk rá, hogy szembe ne vakítson, és a falap se verje vissza a fényét, s főleg: ne valami pillekönnyű konstrukciót ve­gyünk, hiszen gyerek fogja kezelni, ne boruljon fel egy­könnyen. Még jobb megol­dás a falra szerelt állítható lámpa, amely kihúzva, fej­­magasság fölé vetíti le a fé­nyét. Komáromi Magda Főzzünk gyorsan, olcsón, finomat ZÖLDSÉGES CSIRKE Hozzávalók 4 személy ré­szére: 1 darab csirke, 10 deka sárgarépa, 10 deka fe­hérgyökér, 1 darab zellergu­mó, 1 fej karalábé, fél fej karfiol, 10 deka kukorica­­liszt, 15 deka rizs, 2 deci tej­föl, 2 darab tojás, só, bors, babérlevél, szerecsendió, pet­rezselyemzöld.­­ A csirkét és a zöldségeket megtisztít­juk és külön-külön megfőz­zük. A rizst szokásos módon megpároljuk. Ezután kivaja­zott mély, tűzálló tál alját kibéleljük a rizzsel, meg­hintjük petrezselyemmel. A főzőléből kivett csirkét fel­daraboljuk, sóval, borssal fű­szerezzük és a kukoricaliszt­be forgatjuk. Ráhelyezzük a rizsre, lefedjük a zöldségek keverékével. Leöntjük a to­jás és tejföl keverékével, amit csipet sóval, borssal, re­szelt szerecsendióval fűsze­HÉTKÖZI VACSORÁK, HÉT VÉGI ÉTKEZÉSEK Hétfő: Sólet füstölt hússal, gyümölcsös joghurt. Kedd: Gombapaprikás, galuska, káposztasaláta, sajt- I krém. Szerda: Zöldborsóleves, rántott sertésszelet, petre- I zselymes burgonya, gyümölcs. Csütörtök: Rakott káposzta, gyümölcsös krémtúró. Péntek: Töltött sertésdagadó, párolt rizs, csalamádé, I gyümölcslé. Szombat ebéd: Hideg gyümölcsleves, zöldséges csir- I­ke, vajas metélt, krémes. Vacsora: Tehéntúró, tejföl, lágy tojás, f­eketeretek - 1 saláta. Vasárnap ebéd: Karalábéleves, halcsíkok sörtészta- I ban, vajas burgonya, paradicsommártás, barackos puf- I fanes. Vacsora: Vegyes meleg szendvics, vegyes vágott fa- I­vanyúság, gyümölcs. rezünk. Előmelegített sütő­ben átsütjük. Forrón, fris­sen tálaljuk. BARACKOS PUFFANCS Hozzávalók: 35 deka liszt, 2 darab tojás, 3 deka cukor, fél csomag vaníliás cukor, csipet só, tej, 2 deka vaj, 30 deka baracklekvár. — A lisztből, tojásból és annyi tejből, hogy sűrű palacsinta­masszát kapjunk, sima tész­tát keverünk. Kivajazott tepsibe töltjük, 1—2 ujjnyi vastagon. Egy nagyobb tep­sibe vizet töltünk, beleállít­juk a tésztás edényt és me­leg sütőben addig sütjük, amíg a tészta kocsonyásodni kezd. Közben zsírt hevítünk. Beleszaggatjuk a félig meg­kötött palacsintát (evőkanál­lal). Amikor a puffancsok mind a két felén pirosra sül­tek, szitára téve lecsepegtet­jük. Tálaláskor kikevert ba­racklekvárral meglocsoljuk, és porcukorral meghintjük. Forrón tálaljuk. Jó étvágyat! Gundel Gábor

Next