Népszava, 1984. június (112. évfolyam, 127–152. sz.)

1984-06-24 / 147. szám

NÉPSZAVA 1984. JÚNIUS 24., VASÁRNAP JÁNOS-ÜNNEPÉLY —19 A 125 esztendős hagyományt, a János-ü­nnepélyt azok a haj­danvolt nyomdász elődök kezd­ték, akik szépséges mestersé­gük egymáshoz kötöző kapcsát egyéb módon­ is erősíteni akar­ták. Azok, akik az évenkénti ju­­niális seregszemlével tisztelegni akartak a szakma feltalálója, Gutenberg János előtt, akik hit­tek a munkástestvériségben, és akik szervezettségüket, együttes erejüket ily módon is ki akarták nyilvánítani. S mellesleg a ren­dezvényen összegyűlt pénzt a rászorulók segélyezésére, meg­segítésére fordították. A szom­bati juniális egy bizonyos do­logban semmit sem változott a régiekhez viszonyítva. Újból be­bizonyosodott ezrek és ezrek előtt: jó együtt lenni, együtt ün­nepelni, szórakozni, játszani, nevetni. Más „íze" van ennek, mint a mégoly kellemes válla­lati rendezvénynek. Más han­gulatú, a nyomdászok, a papír­ipar és a sajtó dolgozói család­tagjaikkal közösen érzékelik azt a másik nagy családot, amelyet az ágazati szakszervezet fog össze. És más a vízbe mártott szakmunkásavató is... A Népligetben tartott kultu­rális és sportrendezvényekről, az együttlét hangulatáról Rédei Ferenc felvételei árulkodnak. sz. Kiegyenlítő és oszló igazságosság Napjainkban már nem kell óvatosan, suttog­va rebesgetni, hogy a nagyobb munkabér többletteljesítményre ösztönöz. A jó vezető és a jó szabályozás nem elégedhet meg azzal, hogy csupán az öntudatra apellál, ha job­bat, többet, pontosabb munkát vár a dolgo­zóktól. Elvégre a jó képességű, lelkiismeretes beosztottakat elsősorban a keresettel lehet megbecsülni. És mégis: ha szavakban, nyilatkozatokban és határozatokban létjogosultságot kapott is a teljesítmény szerinti ösztönzés, a gyakorlat­ban csak lassan változnak az egyenlősdihez kötődő megcsontosodott szokások. Mint ahogy egy vállalati vezető nyilatkozta nemrégiben: „nem az egyenlő munkáért egyenlő bér, ha­nem pusztán az egyenlő bér elvét követjük.” Ennek látszólag ellentmond, hogy a statisz­tikák szerint a dolgozók 70 százaléka valami­lyen teljesítménybérben végzi munkáját. Ezek között ugyanis sok olyan akad, amely a való­ságban nem kötődik teljesítményhez, a pré­miumosztás a vezető szubjektív értékítéletére korlátozódik, a teljesítmény mérése nem meg­oldott. Az egyenlősdit tartja ébren a bérszínvonal­szabályozás is, ugyanis a béremelés kemény adóforintjai nem teszik lehetővé a kiugró (következésképpen gyakran visszafogott) tel­jesítmények honorálását. Az általánostól el­térő, kísérleti bérszabályozás a szokásosnál közvetlenebb kapcsolatot teremt a vállalat jövedelmezősége és a dolgozók keresete kö­zött. Igaz, még mindig akadnak, akik ab ovo tűrhetetlennek és igazságtalannak tartják a jövedelemkülönbségeket. Ezeket a nézeteket az táplálja, hogy a jó vagyoni helyzet mögött olykor nem teljesítmény, hanem csak ügyes­kedés húzódik meg. A jövedelemkülönbségek vitathatatlan vad­hajtásai ellenére tudomásul kell venni: az anyagi ösztönzés gazdasági előrehaladásunk kulcskérdése. Ha egyelőre nem is rendszer­­elvűen, de mind több elemében igyekszik ezt a felismerést szolgálni a szabályozás. Erre példa, az új keresetszabályozás előfutáraként is felfogható, már említett bérkísérlet mellett, a kereskedelemben és a vendéglátásban al­kalmazott jövedelemérdekeltség. Ennek lé­nyege, hogy a vállalat kisebb egységei szer­ződést köthetnek a nyereségre. Vagyis nem a forgalom növelésében, hanem a hasznos munkában érdekeltek. Abban, hogy amit el­adnak, jövedelmező legyen, abban, hogy taka­rékoskodjanak, és minél kisebb ráfordítással lássák el teendőiket. A jövedelem az egyén számára sem közömbös. Gyakran hallani: kvalifikált szakemberek, mérnökök váltanak pályát, keresnek boldogulást tsz-melléküzem­­ágakban, gmk-kban. Nos, általában nem passzióból, kényelemből, hanem a jobb kere­seti lehetőség miatt cserélnek munkahelyet... Az ókori görög gondolkodó, Arisztotelész különbséget tett „kiegyenlítő” és „osztó” igaz­ságosság között. Az előbbi — napjaink nyel­vére fordítva — a törvény előtti egyenlőségre, az utóbbi az érdem, a teljesítmény szerinti differenciálásra utal. Olyan különbségtételre, amely társadalmunkban is mélyen az igazsá­gosságban gyökerezik. Molnár Patrícia Kommunista műszakok szociális és kulturális célokért Idei második kommunista műszakjukat tartották szom­baton a Hajdú Megyei Álla­mi Építőipari Vállalat dolgo­zói. Csaknem 2 ezer ember dolgozott ezen a napon a kü­lönböző munkahelyeken. A kommunista műszak béréből gyermekintézményeket, sok­­gyermekes családokat támo­gatnak. Kommunista műszakban dolgozott szombaton az ÉMÁSZ salgótarjáni üzem­­igazgatóságának háromszáz dolgozója is. A hálózatszere­lők Kisterenye, Jobbágyi, Nógrádkövesd, Balassagyar­mat, Szécsény, Karancskeszi és Salgótarján területén ká­belfektetést végeztek, új fo­gyasztókat kapcsoltak be, a közvilágítás megjavításában, hibaelhárításban, tereprende­zésben vettek részt. A kom­munista műszak bérét a vál­lalat nyugdíjasainak segélye­zésére, és más szociális, kul­turális célokra költik. (MTI) 7 Terülj, terülj üdülőasztalkám­ A­ leleményesség kötelese A nyár és az üdülés fogalmaink szerint elválaszthatat­lanok egymástól. A családok már tavasztól tervezgetik. Hol kellene a pihenés, kikapcsolódás napjait eltölteni, hogyan lehetne azt a helyet kifogni, amelyik jó is, szép is, olcsó is. Aztán, ha a tervezgetés valósággá válik, és bőröndökkel, no meg a beutalóval megérkezik a famí­lia az üdülőbe, ha nem is éppen azt várja, hogy a pén­zéért mannát kapjon, a változatos és ízletes kosztra igényt tart. Vajon eleget tudnak-e tenni ezeknek az igé­nyeknek a szakszervezeti üdülők? Kukkantsunk be Bala­­tonlellén a SZOT Giuseppe di Vittoria üdülőjének konyhai kulisszatitkaiba. Ez a konyha a jó kosztjáról hí­res. A főnökasszony, Skiba Mi­­hályné és a helyettese, Mol­nár Dénes­né örökös küzde­lemnek nevezi a beszerzést. Egyrészt azért, mert a Pénz­ügyminisztérium által meg­határozott élelmezési norma jelenleg 44 forint egy napra, egy felnőttre. Másrészt pedig azért, mert a nyersanyagért talpalni és házalni kell, a felkutatott primőrökre alku­dozni. A számukra megfizethetet­len áru helyett gyakorta mást kitalálni. És ez a harc olykor végtelennek tűnik, hi­szen tavaly például nyár kö­zepén hetekig sehol nem kaptak régi hagymát. Nem volt. Nekik viszont az új hagymára nem tellett. Az idén tavasszal kísértetiesen megismétlődött az eset. Ez­úttal — igaz —, nem a hagy­ma, hanem a krumpli volt a főszereplő! Drága húsnak drága a leve A zöldség és a gyümölcs minden évben visszatérő gond. Mert a Mirelit drága. A szabadpiacon is csillagá­szati árak vannak. Ezért be­vezették azt a gyakorlatot, hogy amit lehet — salátát, zöldhagymát, retket, diót, és egyebeket — dolgozóiktól és a kistermelőktől vásárolják. Maguk töltik olcsón a kol­bászt. Maszektól gombát vá­sárolnak és azt lesütve tárol­ják. S megannyi praktikus ötlettel, kényszer szülte talá­lékonysággal, no meg sza­kácsművészeti bravúrral érik el, hogy 9 forint 70 fillérből jó reggeli, 19 forint 80 fillér­ből finom ebéd, és 14 forint 50 fillérből változatos meleg vacsora legyen. No és a hús? Az üdülőve­zető és helyettese szerint ez sem gondtalan. Mint mond­ják, elsősorban azért nem, mert a beszerzést egy közbe­iktatott szervezet, a Fűszért nehezíti. Az üdülők ugyanis , ki tudja miért, nem léphetnek közvetlen kapcsolatba a Ka­posvári Húskombináttal. Eb­ből pedig az következik, hogy az ellenőrizhetetlen tárolási idő miatt olykor a Fűszérttől érkező hurk­a használhatat­lan, és a felvágott sem a leg­frissebb. Ráadásul ez a módi drágítja a húst, hiszen az említett szervezet 5 százalék haszonkulccsal dolgozik. A minap Molnár Dénesné tele­fonon puhatolódzott a köz­vetlen vásárlás dolgában a kaposváriaknál. Közölték ve­le: kérésük teljesíthetetlen. A miértre nem akadt válasz­adó. Az én kérdéseimre viszont — amelyeket a SZOT Dél­dunántúli Üdülési Igazgató­sága vezetőinek, Bakai János igazgatónak és Gazsó József­­né igazgatóhelyettesnek tet­tem fel — igen. Vajon terü­letükön, amely Balatonszaba­­ditól Fonyódligetig húzódik, és amelynek 140 kőépületé­ben és 210 faházában eszten­dőnként százezer szakszerve­zeti beutaltat üdültetnek — mennyire jellemző mindaz, amiről Balatonlellén beszél­tek? Paprikát Pestről Bakai János azt mondja, mivel az említett gondok a somogyi adottságok folytán tipikusak, üdülővezetőik ma­guk végzik a piackutatást, alkudoznak, mint a vérbeli kereskedők, és persze valódi szerző-mozgó emberekként olykor Pesten vesznek egy kocsirakomány paprikát, vagy azt, amihez a főváros­ban a balatonihoz képest fe­le áron jutnak. A helyzet te­hát nem rózsás. Olyannyira nem, hogy enél­­kül az óráikban és idegmun­kában kifejezhetetlen plusz­­tevékenység nélkül a normá­ban engedélyezett összegből aligha lehetne a választékos három főétkezést összeállí­tani. Az igazgatóság már csak azért sem köti meg az üdülővezetők kezét abban, hogy mit, honnan vegyenek, mert egyrészt így a helyi le­lemény a kötelező. Másrészt nyilván képtelenség lenne a terület 30 főzőkonyháját központilag ellátni, és 15 ezer beutalt ízlését kipuhatolni, kielégíteni. Ezen a kiemelt balatoni te­rületen a szakszervezeti üdültetés harmadát bonyo­lítják. Következésképpen az ország üdülési igazgatóságai közül ide sűrűsödik a felada­tok nagy része. Vajon az igaz­gatóság csupán az üdülőveze­tők beszerzési bravúrjaira hagyatkozik annak érdeké­ben, hogy a mennyiség, amit a tömeg jelent, az ellátás mi­nőségével párosuljon? Miért nem üdülési dolgozó? — Kétségtelen, hogy a kulcsemberektől, a vezetők­től, a szakácsoktól és a hi­vatásos üdültetési appará­tustól sokat várunk — mondja Gazsó Józsefné. — És mert a pihenés nem csak evés, a csoportos bérezéstől kezdve a legkülönfélébb esz­közökkel próbáljuk a kiszol­­gáló személyzet munkájának színvonalát emelni. Ezzel együtt körülbelül 20 száza­lékos munkaerőhiánnyal küszködünk. Három év óta legtöbb gondunk a takarító személyzet miatt van. Mint kiderült, elsősorban azért nem vállalják ezt a munkát, mert sértőnek találják, hogy a személyi igazolványba az van beírva: takarító, és nem az, hogy üdülési dolgozó. Sajnos, a megnevezést képte­lenek vagyunk elfogadtatni az illetékes főhatósággal. Visszatérve az élelmezésre: az olcsó beszerzési helyeket az igazgatóság is keresi, ku­tatja. Téeszekkel, állami gaz­daságokkal tárgyal, hogy az exportból visszamaradt csir­ke, vagy épp a tepertő és a disznózsír kedvezményes áron az üdülők konyhai gondjait enyhítse. Vagy: ét­lapszerkesztési irányelveket ad ki, más szóval ételvarián­sokat. Télidőben központilag, leszállított áron vásárolják a gyártóktól a szükséges kon­­zerveket, a löncsét, a son­kát és a májkrémet. Ezekkel a módszerekkel tudnak taka­rékoskodni. Aztán egy sor egyéb apró­sággal saját bevételhez is jutnak. Ezeknek az utóbb említett intézkedéseknek kö­szönhető, hogy tavaly példá­ul a 39 forintos központi nor­mát két forinttal tudták emelni. És ha minden jól megy, az idén is 45-öt csinál­nak a 44-ből. Már ami az egy emberre jutó élelmezési ki­adást illeti. A sült kolbász ára , hogy miből jön össze a saját bevétel? — Jó értelemben ügyeske­dünk — mondja az igazgató. Aztán helyettesével együtt sorolja: némi pluszért más üdülőnek ebédet készítenek; az üdülővezetők önköltségi áron értékesítik a szabad ágyakat, szobákat, de az esz­­közkölcsönzésből is csurran­­cseppen. Aztán eladják az ételmaradékot; vállalatok­nak, intézményeknek bérbe adják a használaton kívüli épületeiket, a kiselejtezett berendezési tárgyaikat ugyancsak árulják. Mert egy a lényeg: több és jobb kerül­jön az üdülő vendég­asztalá­ra. És akkor még nem emlí­tettem sokféle egyéb gyakor­lati fogást, mint amilyen a házi tészta, gyártása, a sava­nyúság készítése, eltevése. A forintokat így fogják meg. A bevétel növelése persze nem könnyű, és nem látvá­nyos munka. Márpedig a ki­látások szerint ezzel tartható, vagy emelhető az élelmezési ellátás szintje. Oka igen egy­szerű. A Dél-dunántúli Üdü­lési Igazgatóság éves kiadá­sa 300 millió. Ehhez az állam 123 milliót ad, 120 millió jön össze a beutalók árából. A többit az intézményeknek kell előteremteniük. Olyan helyen, ahová a maszek szol­gáltatók meggazdagodni jár­nak. Ahol az élet háromszor annyiba kerül, mint a fővá­rosban. Ahol egy adag sült kolbászért annyit kérnek, mint amennyiből az üdülő­vendég teljes napi kosztolá­sát kell kihozni. Ez is hozzátartozik a magyar tenger nyaralási fényképé­hez. Sajnos az is, hogy az igazgatóság üdülőiből évente ötszázezer vállfa és egymillió forint értékű evőeszköz tűnik el... Meg az is, hogy méregdrága a víz és a csa­torna díja. És a kaposvári Patyolat annyit kér az üdü­lőktől a mosásért, amennyit — ahogy mondják — nem szégyell. Szabó Iréné Diákcentrum Egerben Szombaton megnyílt Egerben a nyári diákcentrum, a vá­rosban élő és az oda látogató fiatalok információs köz­pontja. A Ho Si Minh Ta­nárképző Főiskola több hall­gatójának vezetésével egri középiskolás fiatalok fogad­ják itt a tájékozódni kívánó fiatalokat, egyidejűleg széles körű információt nyújtanak részükre a városban levő szórakozási lehetőségekről, ifjúsági szálláshelyekről. Tá­jékoztatást adnak az étke­zéssel, kirándulásokkal és szórakozásokkal kapcsolat­ban, ezen túl a fiatalok munkába állását is széles körű tájékoztatással segítik.

Next