Népszava, 1985. március (113. évfolyam, 50–75. sz.)

1985-03-23 / 69. szám

NÉPSZAVA 1985. MÁRCIUS 23., SZOMBAT Család-otthon Főzzünk gyorsan, olcsón, finomat GOMBÁS TEKERCS Hozzávalók 4 személy ré­szére: 60 deka marhafelsál, 20 deka sertéslapocka, 1 da­rab csirkemell, 5 deka füs­tölt szalonna, 10 deka gom­ba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 deci tejföl, 1 kanál paradi­csompüré, só, bors, pirospap­rika, 1 tojás. A kis kockákra vágott sza­lonnát kiolvasztjuk, zsírjá­ban kissé megpirítjuk a fi­nomra vágott hagymát, majd belekeverjük a kockára vá­gott, jól megtisztított gom­bát és fedő alatt megdinsz­­teljük. Közben a sertéshúst és a kicsontozott csirkét két­szer ledaráljuk. Hozzáadjuk a megpárolt gombát; sóval, borssal, pirospaprikával fű­szerezzük és egy tojással és 2 kanál tejföllel az egészet jól összedolgozzuk. A marha­húst 4 szeletre vágjuk, jól kiverjük, sózzuk, borssal fű­szerezzük. A szeletekre oszt­juk a darált húskeveréket és szorosan feltekerjük. Hústű­vel vagy zsineggel összekö­tözzük. Kevés olajban min­den oldalról elősütjük, majd kb. 1,5 deci vizet alátöltve, lefóliázva, sütőben készre sütjük. Amikor a hús meg­puhult, a levéből kivéve fel­szeleteljük. Az edényben visszamaradt lét felhevítjük, hozzáadjuk a paradicsompü­rét és rövid pirítás után be­lekeverjük a maradék tej­fölt. A húsokat forrón, e mártással leöntve tálaljuk. FINOM LEPÉNY Hozzávalók: 35 deka liszt, 15 deka margarin, 2 tojás­sárgája, 8 deka cukor, 1 de­ci tejföl, 8 deka dió, 8 deka mák, 2 tojás, 16 deka cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 deka szilvalekvár. A mákot 8 deka cukorral, a vaníliás cukor felével, re­szelt citromhéjjal és kb. fél deci vízzel összefőzzük. A da­rált diót 8 deka cukorral, a maradék vaníliás cukorral és a tojások sárgájával jól ösz­­szedolgozzuk, majd belefor­gatjuk a fehérjéből vert ha­bot. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgát és az egészet annyi tejföllel ösz­­szegyúrjuk, hogy egységes jól nyújtható tésztát nyer­jünk. A kapott tésztát négy­felé osztjuk és egyenként ki­nyújtjuk. Kizsírozott tepsibe rakjuk. Az első rétegre ken­jük a diótölteléket, a máso­dikra a máktölteléket, a har­madik lapot szilvalekvárral kenjük meg, s végül a ne­gyedik lappal lefedjük az egészet. Előmelegített sütő­ben, közepes hőfokon átsüt­jük. Kissé lehűtve, tetszőle­ges formára vágva, porcu­korral meghintve kínáljuk. Jó étvágyat! Gundel Gábor HÉTKÖZI VACSORÁK, HÉT VÉGI ÉTKEZÉSEK Hétfő: Rizsleves, rakott káposzta, gyümölcsös jog­hurt. Kedd: Zöldbabfőzelék sertéspörkölt feltéttel, sajt, alma. Szerda: Töltött csirke, párolt rizs, céklasaláta, gyü­mölcs. Csütörtök: Halászlé pontyfilével, diós metélt, alma, sajt. Péntek: Gombapaprikás, galuska, csalamádé, vegyes gyümölcsbefőtt. Szombat ebéd: Húsleves májrizzsel, főtt marhahús, sóskamártás, főtt burgonya, gyümölcskenyér. Vacsora: Kenőmájas, sajt, vaj, lágy tojás, gyümölcs. Vasárnap ebéd: Magyaros burgonyaleves, gombás te­kercs, sült burgonya, fejes saláta, finom lepény. Vacsora: Grillben sütött sajtos, szalonnás krinolin, franciasaláta, befőtt. A tyúk sütéséhez alkalmas a vastag, duplára összehajto­gatott alufólia. Hajtogassuk az alufóliát derékszögben la­posra, olyan nagyságra, hogy a tyúkot és burgonyát ráhe­lyezzük, majd kizsírozott tep­sibe tesszük. Csirke sütéséhez 1 kg-nál nagyobb csirkét ne vásárol­junk. Mélyhűtött csirkét ny­lonburok nélkül 10—12 óráig Csirkéről, tyúkról tegyük lefedve a hűtőszek­rénybe, hogy felengedjen. Maradék csirke- vagy tyúk­hús apróra vagdalva, majo­nézzel összekeverve előétel vagy hidegtál készítéséhez is alkalmas. Ha a csirkét levesben fé­lig megfőzzük, akkor emel­jük ki, vegyük ki a mellét és a két combját. Ezeket kevés zsírban sütőben süssük kész­re. Ízesítésül (ha a levestől nem elég sós) sózzuk, kevés borsot és majoránnát szór­junk rá. Cipőápoláshoz — cipőmindenes Bármennyire is kellemetlen a cipők tisztítása és ápolása, mégis rendszeresen kell a lábbelikkel foglalkoznunk. Ehhez pedig tisztítószerek és -eszközök kellenek. Azok számára pedig valamilyen tá­rolóhely. Ezért most egy „ci­pőmindenest” mutatunk be, amely helyet ad a szükséges kellékeknek, és elhelyezhető a konyha, az előszoba, vagy a fürdőszoba egyik zugában. Rajzaink elég részletesek ahhoz, hogy az elkészítéshez útmutatást adjanak, még a gyakorlatlan barkácsolók számára is. Mindegyik alkat­rész anyaga 18 mm vastag deszka és léc. Készítsünk da­rabonkénti sablonokat, azaz csomagolópapírra rajzoljuk fel az alkatrészek körvona­lait. Ollóval vágjuk ki a sab­lonokat, majd fektessük a deszkára. Húzzuk mindegyi­ket körül puha ceruzával, és kezdjük meg a fűrészelést. A darabokat csiszoljuk le, és következhet az összeállí­tás. Először a két oldal közé szegezzük be az elő-, hát- és az alaplapot. Utána tegyük helyére az alsó válaszfalakat és a középrészen levő polcot, s mindegyiket — szintén sze­gekkel — rögzítsük. Most már áll a váz. Még két szerelési felada­tunk van: a lécből le kell szabnunk és helyére kell sze­­relnünk a középső polc előt­ti darabot (az akadályozza meg az ott tárolt szerek le­csúszását), valamint a két részből álló fogantyút. Ez utóbbi a hátlaphoz és az elül­ső deszkához kapcsolódik. A két lécet a derékszögű csat­lakozásnál csapozzuk össze, és a sarkot kerekítsük le. A láda így már használat­ra kész, de még nem eléggé mutatós. Mindenképpen csi­szoljuk simára, és ha kell, felületét tapasszal simítsuk el. Újabb csiszolás után kö­vetkezhet a „felöltöztetés”; tetszés szerint a színtelen lakkozás, a tapétával történő bevonás, vagy a színesre fes­tés. A tartóban az egész család számára szükséges cipőtisztí­tó-kellék és -ápoló szer elfér. Fogantyújánál fogva köny­­nyen elővehető a sarokból. A gyerekek is használhatják a ládát (és főként a tartalmát), s nem is árt, ha erre serkent­jük őket. D. F.—H. J. Már sokan tapasztalták azt a tényt, amit a rejt­vény számozott soraiban olvasható aforizma ismé­telten megerősít. Megfej­tésül ezt kérjük bekülde­ni. Beküldési határidő: áp­rilis 1. A címzés: Népsza­va Lap- és Könyvkiadó, 1964 Budapest 70., Pf. 32. A március 9-i — Bős asszo­nyok, lányok c. — kereszt­­rejtvény megfejtése: Lebstick Mária, Hámán Ka­tó, Zrínyi Ilona, Braun Éva, Szenes Anna. Egy-egy 1ó forintos könyv­utalványt nyert: Dobozi Jenő, Dracskó Má­ria, dr. Füvessy Sándor, Hi­dasi Gyuláné, Lányi Miklós­né, Papp Béláné, Szenyi Ká­roly, Stilling Lajos budapes­tiek és Balogh Sándorné, Debrecen, Báthy Tibor, Gö­döllő, dr. Bontsah Melinda, Sátoraljaújhely, Braun Hona, Nagykáta, dr. Halasy Miklós, Jászberény, Koós Ferenc, Szentendre, Lantos István­ná, Szolnok. Az utalványokat postán küldjük el. ­ Lili és a pálma Édes illatával újra eljött a tavasz. Lili kisétált a zöld kertbe. Itt áll papa díszes pálmafája is. Szép az üde zöld pálma, de szebb a csu­pa virág barackfa. Lili ne­­kihűtötte hátát a barackfá­nak. Hirtelen hangokat hal­lott: — Ki beszél? Nincs itt senki. — Én beszélek, a zöld pálma. — Nahát — csapta össze tenyerét a kislány —, nem is tudtam, hogy tudsz be­szélni. Azt mondják, mesz­­sze földről jöttél. — Nem jöttem, hanem hoztak — rezegtette meg leveleit a pálma. — Ha tud­nék járni, visszamennék ha­zámba, ahol mindig meleg van. — Büszke és kényes vagy — vedd tudomásul, hogy mindig ott jó lenni, ahol la­kunk — mondta Lili. — Ez igaz — mondta a pálma. — De nekem is le­het honvágyam, az még nem kényeskedés. De te kényes vagy, nem akarod Madarak A rejtvény számozott so­raiban egy-egy madár ne­vét találjátok. Megfejtésül ezeket küldjétek be levele­zőlapon. Beküldési határidő: ápri­lis 1. A címzés: Népszava Lap- és Könyvkiadó, 1964 Budapest 70., Pf. 32. A március 9-i — Márciusi if­jak c. — gyermekkeresztrejt­vény megfejtése: Nyáry Pál, Irinyi, Petőfi, Jó­kai Mór. Egy-egy 30 forintos könyv­­utalványt nyert: Lányi Miklós, Mihalovics Zoltán, Szabady Gyöngyi, Szőcs Timea, Vedres Andrea buda­pestiek és Bodon Györgyi, Veszprém, Gönczi Zsuzsa, Mis­kolc, Móricz Tibor, Kisdomb­­egyház, Papp Géza, Kecske­mét, Zimmerer Tamás, Dorog. Az utalványokat postán küldjük el, megenni a zöldfőzeléket. A spenótot, a sóskát, a zöld­babot és a zöldborsót. Ha többé nem kényeskedsz, és megeszed a zöldfőzeléket, én sem vágyakozom az örökké meleg hazámba. — Miket beszélsz itt ma­gadban, kislányom? — lé­pett be a mama a kertbe. — Gyere ebédelni, legalább három evőkanál spenótfő­zeléket kell ma megenned. — Én ma kivételesen nem három evőkanállal, hanem két nagy tányérral eszem, mama. — Nahát, ekkora örömet rég szereztél nekem — mondta a mama, s megsi­mogatta a pálma nagy, zöld leveleit, s így szólt: — Ma olyan szép, üde zöld ennek a pálmának a leve­le. Mintha örülne valami­nek. Ugyan, minek örül? Lili is megsimogatta a pálma leveleit, s kacsintott: — Talán annak örül, hogy te is örülsz, mama. Sies­sünk ebédelni. Dénes Géza Görög Júlia Illusztrációja Kg› ›*ο © r © E Óra versceset résiéR Kacsa Kázmér beszél Időegység Zenei hang. Azonban "Ztü­sü Szektor páros b. Stibium vegijele ~W~ „Becézett" sport- és játékszer V Illatos virágú fa Tenger, olaszul (HARE) ~~W~ Faeszközök tisztántartása A háztartásban gyakori a fá­ból készült tárgyak haszná­lata is: keverőkanál, kés­nyél, sodrófa, vágódeszka és más egyéb eszközök. A fa célszerű nyersanyag, de nem könnyű az ápolása. A faeszközt vízfürdőben sokáig ne tartsuk, mert fel­­púpozódik, és szárítás után érdes vagy formátlan lesz. A kesnyél idővel meglazul és a deszka megtörik. Szárí­táskor közvetlen melegre ne tegyük, mert a fának ártal­mas a meleg. Helyes a tisz­tításnál rövid ideig tartó for­ró mosogatószeres vízbe be­áztatni és kefével vagy mo­sogatószivaccsal lesúrolni. Majd forró, tiszta folyóvíz­zel alaposan öblítsük, csö­­pögtessük le és szellős helyre állítva szárítsuk meg. Ha a konyhaasztal lapja fából ké­szült, alaposan súroljuk le. A faeszköz hosszabb ideig ne maradjon nedves, mert az erezetbe vagy a bevágás­ba a nedvesség beszívódik, például ha a konyhakés mar­kolata és pengéje közé pará­nyi tojásfehérje vagy zsírré­szecske kerül, az csírává fej­lődhet és a csírák könnyen bejutnak az élelmiszerbe. Zoboki ,0t Szemlé­letesen ismertet E. C. T­Dunai sziget Radioak­­tiv elem Ludolf-fé­­le szám Tetetei SEE Énekek szerenénT ► /▼ 0 Apró­jószágok E. P. A. ~w~ ... alkohol orszesz Enni­valók E. E. E. Haj­meresztő Eszik, iszik ...fű, gyógynövény Személy­névmás­ommal dolgozók Kelet T­Hátul a végén Lapos, el­­eséges^ Pillangó rr~ Síplódo ^frncsenT igyekszik Megverem Kiejtett b. ► Házi­állatom Közöny pá­­ratlon b. Sportág Csepürágó Meglelt Súlyarány K.-ázsiai teherhordó Motor üzemanyag­márka Katonai Vo­­natoszlop Kobalt, oxi­én^hidron Televíziós család Mélyre Kisisten Középen felül Helyrag R. L. E. Nyelves páros b. Tonna A leghí­resebb Vénusz : Francia költő (Te meg (D R éni) Költői mutató­szó Lánynév 11 Az orvos tanácsai Z. I.-né (Veszprém): A mig­rén a fejfájás egyik fajtája, jellemző rá, hogy rohamok­ban jelentkezik (a fejfájások közti időben a beteg teljesen jól van). A rohamokat látá­si, hallási zavarok szokták megelőzni, rendszerint félol­daliak, és a bántalom tető­fokán még hányinger és há­nyás is kíséri. Óráktól napo­kig tarthat. A teljesen kifej­lődött roham megszüntetése nem könnyű. Jó lefeküdni egy sötét, csendes szobában. A gyógyítás helyett itt is a megelőzést ajánljuk, melyre különféle gyógyszerek állnak rendelkezésre. A Sandomig­­ran, a Propranolol, a Cloni­din szedése sok esetben ered­ménnyel jár. Nemegyszer a kiváltó ok is felismerhető (például egyes ételek, italok, nőknél nemritkán a menst­ruáció). Semmi sem indokolja a szenvedésekbe való bele­nyugvást és a gyógyszeres kezelés megkísérléséről való lemondást. Ha lemond betegsége ke­zelhetőségéről, azzal a hely­zete csak rosszabbá válik. Migrénes rohamai sűrűsöd­hetnek, arról nem is beszél­ve, hogy a kiváltó okok fel­derítése ennél is fontosabb. Tehát: kezelés, a betegség okának felderítése és roham esetén szigorú pihenés! Dr. F. J. Fogadóóra Minden szerdán délben fél 1 és fél 2 között ta­nácsadáson (nem vizsgá­lat!) fogadja orvosunk az érdeklődőket. A beérke­zett, címmel, névvel ellá­tott levelekre postán, vagy lapunk hasábjain válaszo­lunk.

Next