Népszava, 1993. április (121. évfolyam, 76–100. sz.)
1993-04-08 / 82. szám
NÉPSZAVA 1993. ÁPRILIS 8., CSÜTÖRTÖK „Nagy Balhé” lesz pénteken Fokozott közúti ellenőrzés Csongrád megyében „Nagy Balhé” lesz Szegedtől Röszkéig! A tavaszi kellemes időjárás hatására várhatóan megsokszorozódik a közutak gépjárműforgalma. És hogy a rendőrök is hozzáedződjenek a forgalom „robbanásszerű” változásához, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának szervezésében április 9-én 13 és 18 óra között nagyszabású közúti ellenőrzési akciót hajt végre a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság szakszolgálata. Szeged, Kistelek, Hódmezővásárhely, Makó, valamint a nagylaki és a röszkei határátkelőhely térségében kerül sor a Nagy Balhé „fedőnevű” közlekedésrendészeti akcióra, amelynek célja a KRESZ szabályainak betartása mellett leleplezni a hatósági jelzésekkel visszaélőket és természetesen a járműtolvajokat. A szezonkezdeti „balhéban” a csongrádiak mellett képviseltetik magukat Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun- Szolnok megye közlekedési rendőrei is. A nagyszabású ellenőrzés során 120 motoros és gépkocsizó járőr tevékenykedik. A sebességkontrollra egy időben 6 traffipaxot vetnek be. A járműforgalmat a levegőből és a földről kombinált módon ellenőrzik. Ez alkalommal mutatkoznak be az ORFK Légirendészeti Parancsnokság helikopteresei, valamint a speciális közlekedési akciócsoport tagjai is. S. A. Pórul járt termelők Pórul jártak a mezőgazdasági termékeket felvásárló, illetve feldolgozó cégek jó részével a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei zöldség- és gyümölcstermelők: több mint kétszázmillió forint értékű átadott áru után ugyanis eddig még nem kapták meg a pénzüket, s csekély a reménye annak, hogy valaha is hozzájuthatnak a jogosan követelt összeghez. A tartozó felvásárló és feldolgozó cégek egymás után váltak fizetőképtelenné, s jelentettek csődöt. A régió földművelésügyi hivatalának szakemberei szerint a hiányzó milliók súlyos gondokat idéznek elő az idei mezőgazdasági munkák indításánál. A termelők jó része ugyanis tőkehiánnyal küszködik, így félő, hogy a tavalyi, 52 ezer hektár parlagon maradt szántóföldnél is nagyobb terület marad vetetlen Szabolcsban. (MTI) Az Erdei Termék Vállalkozás Rt. igazgatósága értesíti tisztelt részvényeseit, hogy az 1993. évi rendes közgyűlését 1993. május 14-én, 11 órakor tartja A KÖZGYŰLÉS HELYE: Konferencia Központ és Szabadegyetem Auditóriumi Maximum-terem, Budapest, Villányi út 11-13. 1114. NAPIRENDI PONTOK: 1. Az igazgatóság beszámolója az 1992. évi gazdálkodásról. 2. A felügyelőbizottság jelentése az 1992. évi munkáról. 3. Könyvvizsgáló jelentése a társaság 1992. évi mérlegéről. 4. 1992. évi eredmény megállapítása és felosztása. 5. Az igazgatóság tájékoztatása az 1993. évi üzleti tervről. 6. Az FB. dolgozói küldött tagja megválasztásának tudomásulvétele. 7. Tájékoztatás a lé- és szörpágazatról. 8. A vezető állásának minősülő munkakörök meghatározása. 9. A RÁBAPET Kft. alapításához való hozzájárulás. 10. Egyebek. A napirendhez tartozó írásbeli anyagokat részvényeseink 1993. április 28-tól vehetik át az rt. titkárságán (Budapest, Huszár u. 7. I. em. 1074). A közgyűlésen való részvételt és a szavazás módját a részvényesek az alapszabályban meghatározottak szerint gyakorolhatják. Képviseleti meghatalmazást a szavazócédula átvételekor le kell adni. A részvényeket vagy az azokról kiállított letéti igazolást a közgyűlés helyszínén 1993. május 14-én 9-10.45-ig kérjük letétbe helyezni és a szavazócédulákat átvenni szíveskedjenek Igazgatósági szorulok AUTÓELS IGANISKI |--------------------------------------------------1 2 SZÁM INGYEN | AZ ELŐFIZETŐKNEK! ! ! □ Szeretném előfizetni a TESZT Magazint, amely most 1176 Ft helyett 980 Ft. ! Név:........................................................ ] | Cím:......................................................................... | [ ..........................................................II.sz.: .......... | ' Igényelt példányszám:......................................... ] ' Aláírás:................................................................... | ! Kérjük a kivágott szelvényt címünkre elküldeni. ! Előfizetését nyilvántartásba vesszük, és posta ! fordultával a befizetéshez szükséges csekket | | megküldjük. [ Gazdasági Média Kiadói Kft. 1055 Budapest, Balaton u. 27. KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! -2 TE SÉF K TESZTJE, spÉTÁZÁS sasi/. lem karrierje % DISZK BUDA TESZT A NÉPSZAVÁBAN Höngésző a TESZT Magazin áprilisi szántából Importteszt: Körömlakkok. A jólápoltság része a rendben tartott köröm, amely sokak szerint lakkozva a legszebb. A színválasztás egyéni ízlés kérdése, a minőség dzsungelében pedig a német testvérlapban megjelent Áruteszt Alapítvány (Stiftung Warentest) vizsgálat segíthet eligazodni. Diszkók Budapesten. A diszkóba járás ma már csak egy program a sok közül. Hogy hová és milyen körülmények között — erre keres választ a budapesti diszkókörkép. Fagyasztópultok. Tesztünk a fagyasztópultok választékának megismeréséhez, tanácsaink a háztartási tárolás megszervezéséhez ad néhány támpontot. Tapéták. A Kermi tesztje azokhoz szól, akiknek nemcsak a tapéta szépsége, hanem moshatósága, fényállósága és más műszaki tulajdonsága is fontos. A villanyszámlákról. A villamos energia egyre többe kerül, és nagyon valószínű, hogy ezt az évet nem ússzuk meg áremelés nélkül. Az írásban a számlázási problémákon kívül az áramszolgáltatás minőségével is foglalkozunk. Mibe csomagoljunk? A csomagolóeszköz kiválasztását a fagyasztásra szánt élelmiszer fajtája és állaga határozza meg. Folyékony ételt, levest célszerű műanyag vagy alumíniumtégelybe, tálcákba fagyasztani. Gondoljunk arra, hogy a folyadék térfogata a fagyasztás során megnő, tehát az edényt ne töltsük tele! Ugyanakkor túl sok üres helyet se hagyjunk, mert a levegő rossz hővezető (és feleslegesen foglalja a helyet a fagyasztópultban). A szilárd élelmiszereket nagyon vékony, képlékeny, az élelmiszer formáját felvevő műanyag zacskóba, fóliába, alufóliába csomagolhatjuk. Az idomulás azért fontos, hogy minél szorosabban, szinte légmentesen csomagolhassuk be az ételt, és így megvédjük az oxidációtól, a felületi kiszáradástól. (A légmentes zárást segítik a levegőt kiszívó fóliahegesztők.) A csomagolással kapcsolatos régi alapszabályok némileg módosultak a mikrohullámú sütők elterjedésével. Alufóliába csak olyan élelmiszert csomagoljunk, amelyikről biztosan tudjuk, hogy felengedésekor nem kerül a mikroba (például kész sütemények, torták), illetve tejtermékeket, mert ezeket az alufólia védi meg legjobban az avasodástól. A mikrohullámú sütőre is tekintettel legcélszerűbb csomagolóanyag a műanyag, a műanyagzacskó, valamint a mikrobán is használható speciális műanyag tál. Ez utóbbiakból nem kell feltétlenül a több száz forintos főzőedényt választani, a célnak tökéletesen megfelelnek a 40—50 forint körüli áron kapható fedeles tálkák is. Ha a mélyhűtőből kivett élelmiszert szobahőmérsékleten engedjük fel, vagy közvetlenül a főzővízbe, illetve forró olajba tesszük, a fagyasztáshoz jó az egyszerű műanyag tégely, tálka (például a tejfölöspohár). Ezek a műanyagok néhány másodpercig esetleg elviselik a mikrohullámú sütőt is, de pár perc múltán már megolvadnak. A fagyasztott ételek használhatósága függ a háziaszszony gondosságától is. Ajánlatos olyan nyilvántartást vezetni, amelynek alapján a mélyhűtő nyitogatása nélkül is megállapítható, hogy mit tárolunk benne. Praktikusabb az a mágneses módszer, amelyet egy külföldi cég üzemi étkezdéjében láttunk. Az á’ la carte önkiszolgáló étkező falán sok-sok kis tábla lóg az ételek nevével, pontosan annyi, ahány adag az aznapi kínálat. A dolgozók reggel megszemlélik a választékot, és leakasztják a kedvükre való táblát. Délben ennek ellenében kapják meg a kiválasztott menüt. Miután a hűtőszekrény falára jól tapad a mágnes, a „leakasztós” módszer könnyen meghonosítható a háztartásban is, persze némi barkácsolás árán. Már a becsomagolásnál gondoskodni kell arról is, hogy a fagyasztott élelmiszert könynyen felismerjük. Érdemes ráírni a dobozra, csomagra, hogy mit rejt magában. Jó, ha azt is ráírjuk, hogy mikor tettük el az ételt, mert örökké semmi nem tartható el. A marhahús 12 hónapig, a sertéshús 4—8 hónapig, a csirke 8—12 hónapig, a kacsa 4—6 hónapig, a szalonna 2—4 hónapig, a zöldségfélék 6—12, a gyümölcsök 8—12, a vaj és a sajt 8 napig, a tej, tejszín 3, a jégkrém 2, a készételek 2—6 hónapig őrzik meg minőségüket. A fagyasztóberendezések használati útmutatója egyébként erről is részletesen tájékoztat (érdemes tehát évek múlva is bele-beletekinteni). Metál- és drownkazetták Végéhez közeledik-e a hangkazetták karrierje? Fenyegeti-e közeli jövőjüket az új, digitális kazetták, vagy éppen a CD tömeges elterjedés Mint az élet számos más területén, a minőség itt is a drágább: a Maxell 90 perces metálkazettájának áráért akár öt azonos játékidejű normál kazettát vehetünk, se? Nem valószínű, különben a kazettagyártók aligha fektetnének jelentős összegeket a gyártásba, mondjuk, a Raks kínálatából. Ugyanakkor a 60 perces króm-dioxidos változatok között a Maxell ma a legolcsóbb a maga 174—182 forintjával. A német TEST minősítése Termék Ár (DM) Mechanikus tulajd. Elektr. tulajd. A teszt végminősítése IEC II (króm-dioxid) BASF Chrome Super II 3,50+ + Jó BASF Maxima II 4,50+ + Jó Denon HD 6 S 4,40+ ■+ Jó Denon HD 7 S 5,20+ + Jó Fuji JP—II 3,95+ + Jó Fuji JP—II X pro 4,95+ + Jó Maxell SX II 3,75+ + Jó Maxell XL II 4,25+ + Jó Maxell XL II—S 5,25+ + Jó Scotch XS II 3,50+ + Jó Scotch XS II—SP 4,50+ + Jó TDK SA—X 4,50+ + Jó TDK SF 3,00 4"+ Jó BASF Chrome Extra II 2,90o + Közepes Scotch XS II—S 3,50o + Közepes TDK SA 3,50o + Közepes Sony UX 3,50— o Még megf. IEC IV Denon HD—MS 9,70+ + Jó Fuji JP Metal 5,95 +++ JÓ Maxell MX 6,50+ + Jó TDK MA 5,00+ + Jó Sony Metal—XR 5,00o + Közepes Magyarázat: -|—F = kiváló; + = jó; O = közepes; — = még megfelelő 9 Gyorsaság: egyenlő: minőség A gyorsfagyasztás vitán felül a legkényelmesebb, legbiztosabb és az egészséges táplálkozást legjobban szolgáló tartósító módszer. Azt azonban már nem mondanánk, hogy a legolcsóbb is. Kényelmes, mert az eltévésre szánt nyersanyagot általában elegendő csupán megmosni, lecsöpögtetni vagy szárazra törölni, becsomagolni, és betenni a fagyasztóba. Biztonságos, mert lehetetlen ezt olyan rosszul csinálni, hogy az étel megromoljon. Az alacsony hőmérséklet lelassítja, sőt többnyire felfüggeszti a mikroorganizmusok és baktériumok aktivitását. A hagyományos befőzés magas hőfokon csírátlanít, de bonyolult műveletei során könnyen hibázhatunk, sőt néha egyetlen rosszul záródó üveg miatt oda a fáradságos munka eredménye. Egészséges, mert a zöldség- és gyümölcsfélék nem veszítik el vitamintartalmukat, és mélyhűtve más élelmiszerek is hosszú ideig megőrzik eredeti minőségüket és jó tulajdonságaikat. A sok jónak azonban ára van. Egy átlagos fagyasztópult naponta körülbelül fél kWh áramot fogyaszt (lásd tesztünk negyedik oszlopát), ami havonta körülbelül 100 forint kiadást jelent. Azaz évente több mint ezer forintba kerül a hűtéses tartósítás, szemben a befőzéssel, amelynek eredménye ingyen áll el a kamrában. Szinte minden élelmiszer fogyasztható. A kevés kivétel közé tartozik az egész tojás, a retek, a fejes saláta, a nem homogenizált tej és az üveges italok. A tojást azonban felverve, vagy a fehérjét és sárgáját különválasztva már fagyaszthatjuk. A tojásmasszát és a tojássárgáját legjobb kevés (egy tojáshoz egy gramm) sóval vagy cukorral (egy tojáshoz három gramm) ízesítve tartósítani. Ha tejet akarunk fagyasztani, válasszunk homogenizáltat, amelynek tetején a zsírcseppek egyenletesen eloszlanak. A fagyasztva tartósítás első lépése a gyorsfagyasztás. A háziasszonyok sajnos erre nem fordítanak kellő gondot. Holott az élelmiszert nem elég egyszerűen csak betenni a mélyhűtőbe: a mélyhűtött üzemmód csupán tartós tárolásra szolgál. Ha a gyorsfagyasztást elmulasztjuk és az élelmiszer csak lassan fagy át, a benne levő víz apró helyett nagy jégkristályokká alakul, és elroncsolja a sejtek szerkezetét. Mindez kedvezőtlenül befolyásolja a minőséget, és a lassan fagyasztott élelmiszer felolvadás után laza, petyhüdt lesz. A gyorsfagyasztás akkor sikeres, ha nem terheljük túl a gépet. Ezért ne fagyasszunk egyszerre túl nagy mennyiséget. A TESZT Magazin áprilisi száma alapján összeállította: Varga Zsuzsa