Népszava, 1993. április (121. évfolyam, 76–100. sz.)

1993-04-08 / 82. szám

NÉPSZAVA 199­3. ÁPRILIS 8., CSÜTÖRTÖK ­„Nagy Balhé” lesz pénteken Fokozott közúti ellenőrzés Csongrád megyében „Nagy Balhé” lesz Szeged­től Röszkéig! A tavaszi kel­lemes időjárás hatására vár­hatóan megsokszorozódik a közutak gépjárműforgalma. És hogy a rendőrök is hozzá­edződjenek a forgalom „rob­banásszerű” változásához, az Országos Rendőr-főkapi­tányság közlekedésrendészeti főosztályának szervezésében április 9-én 13 és 18 óra kö­zött nagyszabású közúti el­lenőrzési akciót hajt végre a Csongrád megyei Rendőr-fő­kapitányság szakszolgálata. Szeged, Kistelek, Hódmező­vásárhely, Makó, valamint a nagylaki és a röszkei határ­­átkelőhely térségében kerül sor a Nagy Balhé „fedőnevű” közlekedésrendészeti akcióra, amelynek célja a KRESZ szabályainak betartása mel­lett leleplezni a hatósági jel­zésekkel visszaélőket és ter­mészetesen a járműtolvajo­kat. A szezonkezdeti „balhéban” a csongrádiak mellett kép­viseltetik magukat Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun- Szolnok megye közlekedési rendőrei is. A nagyszabású ellenőrzés során 120 motoros és gépkocsizó járőr tevékeny­kedik. A sebességkontrollra egy időben 6 traffipaxot vet­nek be. A járműforgalmat a levegőből és a földről kombi­nált módon ellenőrzik. Ez al­kalommal mutatkoznak be az ORFK Légirendészeti Pa­rancsnokság helikopteresei, valamint a speciális közleke­dési akciócsoport tagjai is. S. A. Pórul járt termelők Pórul jártak a mezőgazdasá­gi termékeket felvásárló, il­letve feldolgozó cégek jó ré­szével a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei zöldség- és gyümölcstermelők: több mint kétszázmillió forint érté­kű átadott áru után ugyanis eddig még nem kapták meg a pénzüket, s csekély a re­ménye annak, hogy valaha is hozzájuthatnak a jogosan követelt összeghez. A tartozó felvásárló és feldolgozó cé­gek egymás után váltak fize­tőképtelenné, s jelentettek csődöt. A régió földművelésügyi hivatalának szakemberei sze­rint a hiányzó milliók súlyos gondokat idéznek elő az idei mezőgazdasági munkák indí­tásánál. A termelők jó része ugyanis tőkehiánnyal küsz­ködik, így félő, hogy a tava­lyi, 52 ezer hektár parlagon maradt szántóföldnél is na­gyobb terület marad vetet­­len Szabolcsban. (MTI) Az Erdei Termék Vállalkozás Rt. igazgatósága értesíti tisztelt részvényeseit, hogy az 1993. évi rendes közgyűlését 1993. május 14-én, 11 órakor tartja A KÖZGYŰLÉS HELYE: Konferencia Központ és Szabadegyetem Auditórium­i Maximum-terem, Budapest, Villányi út 11-13. 1114. NAPIRENDI PONTOK: 1. Az igazgatóság beszámolója az 1992. évi gazdálkodásról. 2. A felügyelőbizottság jelentése az 1992. évi munkáról. 3. Könyvvizsgáló jelentése a társaság 1992. évi mérlegéről. 4. 1992. évi eredmény megállapítása és felosztása. 5. Az igazgatóság tájékoztatása az 1993. évi üzleti tervről. 6. Az FB. dolgozói küldött tagja megválasztásának tudomásulvétele. 7. Tájékoztatás a lé- és szörpágazatról. 8. A vezető állásának minősülő munkakörök meghatározása. 9. A RÁBAPET Kft. alapításához való hozzájárulás. 10. Egyebek. A napirendhez tartozó írásbeli anyagokat részvényeseink 1993. április 28-tól vehetik át az rt. titkárságán (Budapest, Huszár u. 7. I. em. 1074). A közgyűlésen való részvételt és a szavazás módját a részvényesek az alapszabályban meg­határozottak szerint gyakorolhatják. Képviseleti meghatalmazást a szavazócédula átvételekor le kell adni. A részvényeket vagy az azokról kiállított letéti igazolást a közgyűlés helyszínén 1993. má­jus 14-én 9-10.45-ig kérjük letétbe helyezni és a szavazócédulákat átvenni szíveskedjenek Igazgatóság­i szorulok AUTÓELS­ IGANISKI |--------------------------------------------------1 2 SZÁM INGYEN | AZ ELŐFIZETŐKNEK! ! ! □ Szeretném előfizetni a TESZT Magazint,­­ amely most 1176 Ft helyett 980 Ft. ! Név:........................................................ ] | Cím:......................................................................... | [ ..........................................................II.sz.: .......... | ' Igényelt példányszám:......................................... ] ' Aláírás:................................................................... | ! Kérjük a kivágott szelvényt címünkre elküldeni.­­ ! Előfizetését nyilvántartásba vesszük, és posta­ !­­ fordultával a befizetéshez szükséges csekket | | megküldjük. [ Gazdasági Média Kiadói Kft. 1055 Budapest, Balaton u. 27. KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! -2 TE SÉF K TESZTJE, spÉTÁZÁS sasi/. lem karrierje % DISZK BUDA TESZT A NÉPSZAVÁBAN Höngésző a TESZT Magazin áprilisi szántából Importteszt: Körömlakkok. A jólápolt­­ság része a rendben tartott köröm, amely sokak szerint lakkozva a legszebb. A szín­­választás egyéni ízlés kérdése, a minőség dzsungelében pedig a német testvérlapban megjelent Áruteszt Alapítvány (Stiftung Warentest) vizsgálat segíthet eligazodni. Diszkók Budapesten. A diszkóba járás ma már csak egy program a sok közül. Hogy hová és milyen körülmények között — erre keres választ a budapesti diszkó­körkép. Fagyasztópultok. Tesztünk a fagyasztó­pultok választékának megismeréséhez, ta­nácsaink a háztartási tárolás megszerve­zéséhez ad néhány támpontot. Tapéták. A Kermi tesztje azokhoz szól, akiknek nemcsak a tapéta szépsége, hanem moshatósága, fényállósága és más műszaki tulajdonsága is fontos. A villanyszámlákról. A villamos energia egyre többe kerül, és nagyon valószínű, hogy ezt az évet nem ússzuk meg áremelés nélkül. Az írásban a számlázási problémá­kon kívül az áramszolgáltatás minőségével is foglalkozunk. Mibe csomagoljunk? A csomagolóeszköz kiválasz­tását a fagyasztásra szánt élelmiszer fajtája és állaga határozza meg. Folyékony ételt, levest célszerű mű­anyag vagy alumíniumtégely­be, tálcákba fagyasztani. Gondoljunk arra, hogy a folyadék térfogata a fagyasz­tás során megnő, tehát az edényt ne töltsük tele! Ugyanakkor túl sok üres he­lyet se hagyjunk, mert a le­vegő rossz hővezető (és fe­leslegesen foglalja a helyet a fagyasztópultban). A szilárd élelmiszereket nagyon vékony, képlékeny, az élelmiszer formáját felve­vő műanyag zacskóba, fóliá­ba, alufóliába csomagolhat­juk. Az idomulás azért fon­tos, hogy minél szorosabban, szinte légmentesen csomagol­hassuk be az ételt, és így megvédjük az oxidációtól, a felületi kiszáradástól. (A légmentes zárást segítik a levegőt kiszívó fóliahegesz­tők.) A csomagolással kapcsola­tos régi alapszabályok némi­leg módosultak a mikrohul­lámú sütők elterjedésével. Alufóliába csak olyan élelmi­szert csomagoljunk, amelyik­ről biztosan tudjuk, hogy fel­engedésekor nem kerül a mikroba (például kész süte­mények, torták), illetve tej­termékeket, mert ezeket az alufólia védi meg legjobban az avasodástól. A mikrohullámú sütőre is tekintettel legcélszerűbb cso­magolóanyag a műanyag, a műanyagzacskó, valamint a mikrobán is használható spe­ciális műanyag tál. Ez utób­biakból nem kell feltétlenül a több száz forintos főző­edényt választani, a célnak tökéletesen megfelelnek a 40—50 forint körüli áron kapható fedeles tálkák is. Ha a mélyhűtőből kivett élel­miszert szobahőmérsékleten engedjük fel, vagy közvet­lenül a főzővízbe, illetve for­ró olajba tesszük, a fagyasz­táshoz jó az egyszerű mű­anyag tégely, tálka (például a tejfölöspohár). Ezek a mű­anyagok néhány másodpercig esetleg elviselik a mikrohul­lámú sütőt is, de pár perc múltán már megolvadnak. A fagyasztott ételek hasz­nálhatósága függ a háziasz­­szony gondosságától is. Aján­latos olyan nyilvántartást ve­zetni, amelynek alapján a mélyhűtő nyitogatása nélkül is megállapítható, hogy mit tárolunk benne. Praktikusabb az a mágne­ses módszer, amelyet egy kül­földi cég üzemi étkezdéjében láttunk. Az á’ la carte önki­­szolgáló étkező falán sok-sok kis tábla lóg az ételek nevé­vel, pontosan annyi, ahány adag az aznapi kínálat. A dolgozók reggel megszemlé­lik a választékot, és lea­kasztják a kedvükre való táblát. Délben ennek ellené­ben kapják meg a kiválasz­tott menüt. Miután a hűtő­­szekrény falára jól tapad a mágnes, a „leakasztós” mód­szer könnyen meghonosítható a háztartásban is, persze né­mi barkácsolás árán. Már a becsomagolásnál gondoskod­ni kell arról is, hogy a fa­gyasztott élelmiszert köny­­nyen felismerjük. Érdemes ráírni a dobozra, csomagra, hogy mit rejt magában. Jó, ha azt is ráírjuk, hogy mikor tettük el az ételt, mert örök­ké semmi nem tartható el. A marhahús 12 hónapig, a sertéshús 4—8 hónapig, a csirke 8—12 hónapig, a ka­csa 4—6 hónapig, a szalon­na 2—4 hónapig, a zöldségfé­lék 6—12, a gyümölcsök 8—12, a vaj és a sajt 8 napig, a tej, tejszín 3, a jégkrém 2, a készételek 2—6 hónapig őr­zik meg minőségüket. A fa­gyasztóberendezések haszná­lati útmutatója egyébként erről is részletesen tájékoz­tat (érdemes tehát évek múlva is bele-beletekinteni). M­etál- és drownkazetták Végéhez közeledik-e a hang­kazetták karrierje? Fenye­geti-e közeli jövőjüket az új, digitális kazetták, vagy ép­pen a CD tömeges elterjedés Mint az élet számos más területén, a minőség itt is a drágább: a Maxell 90 per­ces metálkazettájának áráért akár öt azonos játékidejű normál kazettát vehetünk, se? Nem valószínű, különben a kazettagyártók aligha fek­tetnének jelentős összegeket a gyártásba, mondjuk, a Raks kínálatából. Ugyanakkor a 60 perces króm-dioxidos változatok kö­zött a Maxell ma a legolcsóbb a maga 174—182 forintjával. A német TEST minősítése Termék Ár (DM) Mecha­nikus tulajd. Elektr. tulajd. A teszt végminő­sítése IEC II (króm-dioxid) BASF Chrome Super II 3,50+ + Jó BASF Maxima II 4,50+ + Jó Denon HD 6 S 4,40+ ■+ Jó Denon HD 7 S 5,20+ + Jó Fuji JP—II 3,95+ + Jó Fuji JP—II X pro 4,95+ + Jó Maxell SX II 3,75+ + Jó Maxell XL II 4,25+ + Jó Maxell XL II—S 5,25+ + Jó Scotch XS II 3,50+ + Jó Scotch XS II—SP 4,50+ + Jó TDK SA—X 4,50+ + Jó TDK SF 3,00 4"+ Jó BASF Chrome Extra II 2,90o + Közepes Scotch XS II—S 3,50o + Közepes TDK SA 3,50o + Közepes Sony UX 3,50— o Még megf. IEC IV Denon HD—MS 9,70+ + Jó Fuji JP Metal 5,95 +++ JÓ Maxell MX 6,50+ + Jó TDK MA 5,00+ + Jó Sony Metal—XR 5,00o + Közepes Magyarázat: -|—F = kiváló; + = jó; O = közepes; — = még megfelelő 9 Gyorsaság: egyenlő: minőség A gyorsfagyasztás vitán fe­lül a legkényelmesebb, leg­biztosabb és az egészséges táplálkozást legjobban szol­gáló tartósító módszer. Azt azonban már nem monda­nánk, hogy a legolcsóbb is. Kényelmes, mert az elté­­vésre szánt nyersanyagot ál­talában elegendő csupán megmosni, lecsöpögtetni vagy szárazra törölni, becsoma­golni, és betenni a fagyasz­tóba. Biztonságos, mert lehetet­len ezt olyan rosszul csinál­ni, hogy az étel megromol­jon. Az alacsony hőmérsék­let lelassítja, sőt többnyire felfüggeszti a mikroorganiz­musok és baktériumok akti­vitását. A hagyományos befő­zés magas hőfokon csírátla­­nít, de bonyolult műveletei során könnyen hibázhatunk, sőt néha egyetlen rosszul zá­ródó üveg miatt oda a fá­radságos munka eredménye. Egészséges, mert a zöld­ség- és gyümölcsfélék nem veszítik el vitamintartalmu­kat, és mélyhűtve más élel­miszerek is hosszú ideig megőrzik eredeti minőségü­ket és jó tulajdonságaikat. A sok jónak azonban ára van. Egy átlagos fagyasztó­­pult naponta körülbelül fél kWh áramot fogyaszt (lásd tesztünk negyedik oszlopát), ami havonta körülbelül 100 forint kiadást jelent. Azaz évente több mint ezer fo­rintba kerül a hűtéses tar­tósítás, szemben a befőzés­sel, amelynek eredménye in­gyen áll el a kamrában. Szinte minden élelmiszer fogyasztható. A kevés kivé­tel közé tartozik az egész to­jás, a retek, a fejes saláta, a nem homogenizált tej és az üveges italok. A tojást azonban felverve, vagy a fehérjét és sárgáját külön­választva már fagyaszthat­juk. A tojásmasszát és a to­jássárgáját legjobb kevés (egy tojáshoz egy gramm) sóval vagy cukorral (egy to­jáshoz három gramm) íze­sítve tartósítani. Ha tejet akarunk fagyasztani, vá­lasszunk homogenizáltat, amelynek tetején a zsírcsep­­pek egyenletesen eloszlanak. A fagyasztva tartósítás el­ső lépése a gyorsfagyasztás. A háziasszonyok sajnos erre nem fordítanak kellő gon­dot. Holott az élelmiszert nem elég egyszerűen csak betenni a mélyhűtőbe: a mélyhűtött üzemmód csupán tartós tárolásra szolgál. Ha a gyorsfagyasztást el­mulasztjuk és az élelmiszer csak lassan fagy át, a ben­ne levő víz apró helyett nagy jégkristályokká alakul, és elroncsolja a sejtek szer­kezetét. Mindez kedvezőtlenül be­folyásolja a minőséget, és a lassan fagyasztott élelmiszer felolvadás után laza, pety­hüdt lesz. A gyorsfagyasztás akkor sikeres, ha nem ter­heljük túl a gépet. Ezért ne fagyasszunk egyszerre túl nagy mennyiséget. A TESZT Magazin áprili­si száma alapján összeál­lította: Varga Zsuzsa

Next