Népújság, 1985 (29. évfolyam, 1-50. szám)

1985-09-20 / 36. szám

1985. szeptember 20. BÉÜfl fissSzoB^Pég *­sport KS MURA­VIDÉKI LABDARÚGÓ LIGA 3. FORDULÓ A harmadik forduló után már kissé kezd kialakulni a táblázat. A muravidéki baj­nok Turnišče ismét két jelen­tős pontot szerzett. A máso­dik legesélyesebb csapat, a Beltinka vasárnap a renkovci csapat vendége volt. A fiúk nagyarányú győzelmet arat­tak. A Verdej együttese to­vábbra is erősen tartja ma­gát és a táblázat élén van a harmadik győzelem után. Dobronakon az eddig veretlen Odranci együttese három gólt I. KÖZSÉGI LIGA — A labdarúgó liga újoncai­nak mérkőzései döntöttek ar­ról, hogy melyik csapat fog az élen állni a 3. forduló után. Kapca csapata megérdemelt győzelmet szerzett. Polana csapatával mérték össze ere­jüket a fiúk és 3:0 gólarány­­nyal győztek. A hosszúfalusi Olimpija csapata magas győzelmével bebizonyította azt, hogy ko­moly szándéka van visszatér­ni az I. községi labdarúgó li­gába. A forduló eredményei: A Nafta csapata vasárnap Šmart­on vendégszerepeit és vereséget szenvedett. Az első félidőben a hazaiak bizonyul­tak jobbnak. Már a mérkőzés 6. percében Kodre góljával megszerezték a vezetést. Az első félidő 3:0 arányban vég­ződött a hazai csapat javára. Kodre még a 19. és a 27. perc­ben szerzett gólt csapatának. A lendvai fiúk a második fé­lidő első felében egy kissé magukhoz tértek. Dovečar az 55. percben rúgta az első gólt. Megkezdődött a bajnokság a körzeti női kézilabda ligá­ban is. A köztársasági ligát elhagyva, most ismét a De­­loza Polana Velika Polana-t kapott. A 3. forduló eredményei: Dobronak — Odranci 3:0, Bakovci — Hotiza 1:1, Ren­kovci — Beltinka 0:7, Carda — Veržej 1:2, Rakičan — Tur­nišče 2:4, Črenšovci — Lipa 1:1. A harmadik forduló után a táblázaton a Veržej együt­tese vezet 6 ponttal. A máso­dik helyen a Beltinka, a har­madikon pedig a Turnišče e­­gyüttese áll. F. Bobovec LABDARÚGÓ LENDVA A forduló eredményei: Kap­ca — Pojana 3:0, Nafta — Mostje 1:4, Lakos — Petes­­háza 0:2, Nedelica — Mladost 1:0, Bistrica — Kobilje 4:0. A táblázaton a Kapca együttese vezet 5 ponttal, Bistrica csa­pata követi 4 ponttal. F. Bobovec Zvezda (Völgyifalu) — Pano­nija (Gyertyános) 0:0, Žitko­v­­kovci — Olimpija 1:5. A be­­nicai Graničar vasárnap sza­bad volt. A második forduló után Olimpija csapata áll az élen 4 ponttal. Aztán a 66. percben a ha­zaiak még egy góllal növelték az eredményt. A lendvai csa­pat második gólját már szerez­te a 68. percben, majd Dove­čar a 88. percben rúgta be a harmadik gólt. A 89. percben azonban a hazai csapat még növelte fölényét és a végered­mény 5:3 lett a vendéglátó csapat számára. A mérkőzést 300 néző előtt játszották, és Dular brezovi­­cai bíró vezette. H. F. csapat is itt játszik. A Dele­­za kézilabdázói már az első fordulóban 23:10 arányban megverték a Radeča csapatát. F. B. II. KÖZSÉGI LABDARÚGÓ LIGA — LENDVA Szlovén körzeti liga 3 forduló NAFTA - ŠMARTNO 3:5 KÉZILABDA Az országos salakmotor verseny eredményei Vasárnap a petesházi speed­way pályán megtartották az országos bajnokság utolsó e­­lőtti fordulóját. A Gorenje Varstroj Autó-Motoros Egye­sült szervezésében közel 1500 néző tekintette meg a ver­senyt. Az első helyezést Jože Žibert, a krskói egyesület tagja nyerte meg, aki egyéb­ként 1983-ban országos baj­nok volt. A favorizált Krešo Omrzej, Žibert klubtársa, jó úton volt az újabb győzelem felé, a motorja azonban nem tartott ki a végig. A pálya igen nehéz volt, és ezért a nézők néhány esés szemtanúi is voltak. Legrosz­szabbul a ljubljanai Žagar járt, akit az esés után a mu­raszombati kórházba kellett szállítani. Ugyanúgy a hazai csapat tagja, Lázár is leesett és így elveszítette a második helyet. A verseny végén a harmadik helyen állt. A lend­­vaiak egyébként a legjobb versenyzőjük, Horvát nélkül léptek fel. Nagy meglepetést Simonka szerzett, aki megsze­rezte az ötödik helyet. A verseny eredményei: 1. Žibert, 2. Pavlič, 3. Lázár, 4. Omerzel, 5. Simonka, 6. Koc­mut, F. Bobovec 9.20 Don Quijote — Spa­nyol rajzfilmsorozat; 9.50 Fesztiváldíjas gyermekműso­rok; 10.20 Még megmenthe­tő! 10.35 Szerelem és barát­ság története — olasz tévé­filmsorozat; 11.50 Autó-Mo­torsport; 13.00 Képújság; 13.35 Beszédművelés; 13.50 Kalligráfia — a szépírás mű­vészete — angol rövidfilm­sorozat; 14.30 A titok nyitja; 15.05 Hírek; 15.10 Ma egyház­ban — Csehszlovák tévéfilm­sorozat; 16.20 Képújság; 16.25 MAFILM-magazin; 16.35 Nemzetközi Tévészakács­könyv — Ausztrál műsor; 16.50 Leg ... Leg ... Leg ... — Különleges rekordok és re­korderek; 17.55 Bp. Honvéd- Videoton — Bajnoki labda­rúgó mérkőzés; 19.50 Esti me­se; 20.00 TV-Híradó; 20.30 Vers­ mindenkinek; 20.35 Meg­hökkentő mesék — angol té­véfilmsorozat; 21.05 Amire a világ táncolt — A hatvanas évek; 21.55 Kiváló holttestek — O­lasz-francia politika kri­mi; 23.05 TV-Híradó. Szeptember 22. vasárnap; 8.30 óvodások filmműsora; 8.50 A Kronberg Robinsonjai — Csehszlovák filmsorozat; 9.35 A kötél — NDK film; 10.40 Hírek; 10.45 Kapcsoljuk a Budapest Kongresszusi Központot! 13.55 Képújság; 14.05 Borivoje Šurdilovič ka­landos élete — jugoszláv film; 15.40 Vasárnapi muzsi­ka — a Televízió nyilvános felvétele; 16.30 Műsorainkat ajánljuk!; 16.55 Vízlépcső rendszer a Dunán; 17.15 El­mebajnokság; 17.55 Hírek; 18.00 Delta — tudományos hí­radó; 18.45 Esti mese; 19.00 A HÉT; 20.00 Hírek; 20.05 Hat négyesben — tévéjáték; 21.20 Mesterséges színész; 22.05 A hét műtárgya; 22.10 »Kelet-Nyugat rock randevú«; 22.35 hírek. Szeptember 24. kedd: 15.50 Hírek; 16.20 Sztárok a jégen — Amerikai film; 16.45 Egészségünkért! — Az Országos Egészségnevelési Intézet tájékoztatója a ser­dülő lányok higiénéjéről; 18.00 Képújság; 18.05 Agrár­világ; 18.45 Három nap té­véműsora; 19.05 Mini-Stúdió 85; 19.15 Esti mese; 19.30 TV-Híradó; 20.00 Szerelem és barátság története — O­­lasz tévéfilmsorozat; 21.05 Stúdió 85, a Televízió kultu­­rális hetilapja; 22.23 TV-Hí­radó. Szeptember 25. szerda: 15.50 Hírek; 15.55 A rövid­filmstúdiók műhelyéből; 16.55 Szovjetúnió — Dánia VB se­lejtező labdarúgó mérkőzés; 18.45 Képújság; 19.15 Esti mese; 19.30 TV­ Híradó; 20.00 Kék fény...; 21.25 Budapesti Művészeti Hetek; 22.45 TV­­Híradó. Szeptember 26. csütörtök: 15.10 Hírek; 15.15 Műsoron a számítógép; 16.20 Húsz óra — magyar film; 18.10 Kép­­újság; 18.25 Adni érdemes — Hol tart a közadakozás az új Nemzeti Színházért; 18.30 Te­lesport; 19.15 Esti mese; 19.30 TV-Híradó; 20.00 Családi kör — az első szerelem; 21.00 Hatvanhat — vendég: dr. E­­leki János, a TOT főtitkára; 21.50 Színházról néhány perc­ben; 22.00 Egyvégtére hat végta — Sándor györgy hu­­moralista önnálló estje; 22.35 TV-Híradó. Szeptember 27. péntek; 16.35 Hírek; 16.45 Hatva­non túl; 17.05 Három nap tévéműsora; 17.10 Üdvözlet a Flottillának! — Riportfilm; 17.40 Képújság; 18.00 Új Ref­lektor Magazin; 19.10 Tévé­torna; 19.15 Esti mese; 19.30 TV-Híradó; 20.00 Telefere — Vitray Tamás műsora; 21.15 Mexico 86 — beszélgetés Me­­zey György szövetségi kapi­tánnyal; 21.40 Randevú a IV-es stúdióban; 22.35 Min­den lében két kanál — angol bűnügyi tv-filmsorozat, 23.25 TV-Híradó, 1985. szeptember 21-27 Szeptember 21. szombat. NÉPÚJSÁG Hogyan süssünk zsiradékban? A zsírban és a olajban sü­tött élelmiszerek világszerte igen népszerűek, nemcsak az eljárás gyorsasága és egysze­rűsége miatt, hanem azért is, mert az így készült étel kü­lönleges ízű és illatú. A zsír­fürdő helyes kezelésének for­télyait azonban mindenki nem ismeri. A zsiradékban a magas hő­fok és a levegő oxigénje ha­tására számos kémiai válto­zás játszódik le, melynek e­­gyes jeleit a háziasszonyok is jól ismerik: avas íz, nyúlós, gumiszerű réteg a sütőedény falán, fekete, szurokszerű le­rakódás az edény alján, kel­lemetlen, torokkaparó íz, túl­habzó zsiradék stb. A kérdés egészségre való hatása miatt a világ számos kutatóintézetében foglalkoz­nak a zsírok sütés közbeni változásaival, és annak az egészségre gyakorolt hatásá­val. A kutatások egyik fon­tos célja, hogy optimális sü­tési körülmények kialakítá­sához segítsenek. Sütéshez olajat, vagy olaj­zsír keverékét használjunk, és legjobb a zománcozott vagy teflonbevonatos edényt, mivel a vas- vagy rézedény­ből a fémek elősegítik a zsira­dék bomlását. Az optimális sütési hőmér­séklet 160—180 C°, amelyet úgy állítunk meg, hogy a be­szórt liszt vagy zsemlemorzsa épp hogy pezsegni kezd, de a zsiradék nem füstöl. A füs­tölés 200 C°-on következik be, s ez már káros. Amennyiben alacsonyabb fokon is füstöl a zsiradék, az azt jelenti, hogy rossz, ki kell cserélni. A sütési hőmérséklet eléré­se után folyamatosan kell süt­ni, ne maradjon üresen a for­ró zsiradék, mert túlságosan felhevül, és jobban károsodik. A sütőedényt úgy válasszuk meg, hogy minél kisebb zsi­radékfelület érintkezzen a le­vegővel, valamint, hogy min­den egyes sütendő darabot zsiradék vegyen körül. A már használt zsiradékot nem öntjük fel frissel, mert úgy a friss is károsodik. Sü­tés után szűrjük át a mara­dék zsiradékot, és a követke­ző sütésig tároljuk a hűtő­­szekrényben. Ha alkalmanként 1—2 óra hosszat sütünk, az olajok kb. 8—10 órányi sütésre, a disznó­zsír kb. 18—20 órányi sütés­re használható gondos keze­lés mellett. A tönkrement zsiradék sem emberi sem állati táplálékra nem alkalmas, és semmiféle módszerrel (vízzel való átfor­­ralás, átsütés hagymával stb.) nem hozható rendbe, mert a színe és a szaga ugyan javul, de a bomlástermékek túlnyo­mó része a zsiradékban ma­rad. Nem csak Háziasszonyoknak CSÚSZTATOTT PALACSINTA Hozzávalók:­ (kb. 20 da­rab palacsintához) 10 dkg vaj, 5 tojás, 6 dl tej, 30 dkg liszt (20 dkg sima és 10 dkg rétesliszt megszitálva), 25 dkg porcukor, 2—3 centis vaní­liarúd vagy 1 csomag vaní­liás cukor, 5 dkg csokoládé. A vajat egy-két evőkanál porcukorral és a tojások sár­gáival jó haborsra keverjük, s állandó kevergetéssel, fel­váltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet is. Nagyon simára ke­verjük. A tojásfehérjéket ke­mény habbá verjük, s óvato­san a kikevert masszába for­gatjuk. Egy serpenyőben fel­hevítjük a zsiradékot, és a masszából annyit teszünk be­le, hogy 1 cm vastagságú pa­lacsintát süthessünk. A pa­lacsinta egyik felét szép pi­rosra sütjük, majd megvaja­zott jénai edényre csúsztat­juk úgy, hogy a sült fele alul legyen. A felül levő, meg nem sütött oldalra vaníliás porcukrot és reszelt csokolá­dét szórunk. Ugyanúgy meg­sütjük a következő palacsin­tát, az előbbire csúsztatjuk és megszórjuk. A továbbiak-­­­ban is ugyanígy járunk el, a­míg a palacsintákat torta nagyságúra nem rétegezzük. A legfelső palancsintát mind­két oldalán megsütjük, úgy tesszük a többire. Ezután az egészet előmelegített közép­meleg sütőben 8—10 percig sütjük. Vaníliás cukorral meg­szórva tálaljuk. Fortély: A kikevert massza a szokásos palacsintatésztánál sűrűbb legyen. Kb. 8—10 pa­lacsinta lesz olyan magas, mint egy torta. Sütés után ne hagyjuk állni, mert könnyen összeesik, ezért elkészítése után rögtön tálaljuk. 1985 szeptember 25-én délu­tán 15 órákkor Dobronakon a 40-es számú háznál nyilvá­nos árverést tartanak. Eladás­ra kerül a lakóház és a gaz­dasági épületek 10,33 ár te­rületen. Kezdő ár 695.737 di­nár. szeptemberben A szüret megkezdése előtt be kell szerezni a szükséges borászati segédeszközöket, s elő kell készíteni a helyisé­geket, a szőlőfeldolgozó gépe­ket, eszközöket, edényeket. A korai érésű borszőlőfaj­ták szüretelése szeptember második felében megkezdőd­het. A szőlő egészségi állapo­tát, a fajták rothadásérzé­kenységét is vegyük figyelem­be. A fajták érettségi állapotá­ról ízleléssel és a próbaszüret részeként végzett mustfoko­­lással célszerű tájékozódni. A teljes érés idején a leggazda­ságosabb szüretelni. Ekkor legnagyobb a termés mennyi­sége, a mustnyeredék aránya és majd a borban érezhető fajtajelleg is. Szedőedényként legalkal­masabb a műanyag vödör, de megfelel a fa- és a zománco­zott vödör is. Kerülni kell a fémvödröt, mert a bor törését okozhatja. A fehér és a kék szőlőt kü­lön szüreteljük, mert egybe szüretelve pirkadt (luxos) színű lesz a bor, s ez az ér­tékét rontja. Ne kerüljön az érett szőlő közé az éretlen másodtermés, mert az is ront­ja a bor minőségét. A leszüretelt szőlőt még a szüretelés napján dolgozzuk fel. A szüretelés és feldolgozás eszközeit, gépeit a munka be­fejeztével azonnal el kell mos­ni. Hogyan tároljuk a megmaradt dióbelet ? A dióbél — mint tudjuk — tárolás közben könnyen ava­­sodik. Ezért az összevágott vagy megdarált dióbélmara­­dékot nylonzacskóba tesszük, levegőt — amennyire lehet — nyomkodjuk ki a zacskó­ból, jól zárjuk le, és tegyük a mélyhűtőbe, ahol egy évig is eláll, friss marad. (A man­dulát, mogyorót is hasonló- s képpen tárolhatjuk.) Haszná­lat előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Mivel a magfélékben igen kevés a nedvességtartalom, szobahő­mérsékleten egy óra alatt fel­engednek. A darált diót (man­dulát stb.) felhasználás előtt ujjunkkal kissé morzsáljuk szét, hogy megvizsgáljuk, nem maradt-e közte apró jégdarabka. ­ Egy csésze jó kávé minden­kinek jólesik. De hogyan ké­szítsük el, és mennyit igyunk belőle? Vajon normális meny­­nyiségben is veszélyes lehet szerveztünkre? A frissen főzött feketéből naponta legalább hat csésze kell ahhoz, hogy a vér zsír­tartalma kissé megnöveked­jék- állapították meg az Os­lói Egyetem kutatói. Rákot a­­zonban nem okoz a kávé, még hasnyálmirigyakrot sem, amint korábban feltételezték. Dr. Leo Kinsen jutott erre a felfedezésre az Oxfordi Egye­temen. Siegfried Heyden pro­fesszor, az ismert amerikai szívspecialista és rákkutató (Durhami Rákkutató Köz­pont, Egyesült Államok) pe­dig négy vizsgálat során úgy találta, hogy a koffein egye­nesen gátolja a rák kifejlődé­sét. A híres Framinghan-ta­­nulmány keretében, amelynek során Framinghan város ezer lakosánál 1960 óta vizsgálják az életmód és a betegségek minden elképzelhető összefüg­gését, eddig teljesen ártalmat­lannak bizonyult a kávé. Dr. Franz C. Czugan würzburgi professzor szerint normális mennyiségben akár szívbete­gek is élvezhetik a kávét. A­­jánlatos azonban vigyázni szívritmuszavarok esetén, vagy ha kávézás után a rit­muszavarok fokozódnak. Kinek igyen a vérmérsék­lete, aszerint hat rá a kávé — állítja Claus Jürgen Est­­ler, a Nürnbergi-Erlangeni E­­gyetem tanára. Nyugtalan természetűek hajlamosak rá, hogy kávézás után gyorsab­ban vezessék a kocsijukat, és több hibát kövessenek el, a nyugodtabbakat viszont las­sabb és gondosabb vezetésre készteti a koffein. Akkor a legegészségesebb a kávé, ha nem főzik fel. Lefor­rázva, tejjel keverten használ leginkább a szervezetnek. És napi három-négy csészével e­­lég belőle. Segíthet a kávé a fogyni szándékozóknak is. Ha étke­zés előtt isszuk, összehúzza a gyomor izmait, a gyomor tehát kisebb térfogatú lesz, hama­rább jóllakunk. Mennyire egészséges a kávé?

Next