Népújság, 1985 (29. évfolyam, 1-50. szám)
1985-09-20 / 36. szám
1985. szeptember 20. BÉÜfl fissSzoB^Pég *sport KS MURAVIDÉKI LABDARÚGÓ LIGA 3. FORDULÓ A harmadik forduló után már kissé kezd kialakulni a táblázat. A muravidéki bajnok Turnišče ismét két jelentős pontot szerzett. A második legesélyesebb csapat, a Beltinka vasárnap a renkovci csapat vendége volt. A fiúk nagyarányú győzelmet arattak. A Verdej együttese továbbra is erősen tartja magát és a táblázat élén van a harmadik győzelem után. Dobronakon az eddig veretlen Odranci együttese három gólt I. KÖZSÉGI LIGA — A labdarúgó liga újoncainak mérkőzései döntöttek arról, hogy melyik csapat fog az élen állni a 3. forduló után. Kapca csapata megérdemelt győzelmet szerzett. Polana csapatával mérték össze erejüket a fiúk és 3:0 gólaránynyal győztek. A hosszúfalusi Olimpija csapata magas győzelmével bebizonyította azt, hogy komoly szándéka van visszatérni az I. községi labdarúgó ligába. A forduló eredményei: A Nafta csapata vasárnap Šmarton vendégszerepeit és vereséget szenvedett. Az első félidőben a hazaiak bizonyultak jobbnak. Már a mérkőzés 6. percében Kodre góljával megszerezték a vezetést. Az első félidő 3:0 arányban végződött a hazai csapat javára. Kodre még a 19. és a 27. percben szerzett gólt csapatának. A lendvai fiúk a második félidő első felében egy kissé magukhoz tértek. Dovečar az 55. percben rúgta az első gólt. Megkezdődött a bajnokság a körzeti női kézilabda ligában is. A köztársasági ligát elhagyva, most ismét a Deloza Polana Velika Polana-t kapott. A 3. forduló eredményei: Dobronak — Odranci 3:0, Bakovci — Hotiza 1:1, Renkovci — Beltinka 0:7, Carda — Veržej 1:2, Rakičan — Turnišče 2:4, Črenšovci — Lipa 1:1. A harmadik forduló után a táblázaton a Veržej együttese vezet 6 ponttal. A második helyen a Beltinka, a harmadikon pedig a Turnišče együttese áll. F. Bobovec LABDARÚGÓ LENDVA A forduló eredményei: Kapca — Pojana 3:0, Nafta — Mostje 1:4, Lakos — Petesháza 0:2, Nedelica — Mladost 1:0, Bistrica — Kobilje 4:0. A táblázaton a Kapca együttese vezet 5 ponttal, Bistrica csapata követi 4 ponttal. F. Bobovec Zvezda (Völgyifalu) — Panonija (Gyertyános) 0:0, Žitkovkovci — Olimpija 1:5. A benicai Graničar vasárnap szabad volt. A második forduló után Olimpija csapata áll az élen 4 ponttal. Aztán a 66. percben a hazaiak még egy góllal növelték az eredményt. A lendvai csapat második gólját már szerezte a 68. percben, majd Dovečar a 88. percben rúgta be a harmadik gólt. A 89. percben azonban a hazai csapat még növelte fölényét és a végeredmény 5:3 lett a vendéglátó csapat számára. A mérkőzést 300 néző előtt játszották, és Dular brezovicai bíró vezette. H. F. csapat is itt játszik. A Deleza kézilabdázói már az első fordulóban 23:10 arányban megverték a Radeča csapatát. F. B. II. KÖZSÉGI LABDARÚGÓ LIGA — LENDVA Szlovén körzeti liga 3 forduló NAFTA - ŠMARTNO 3:5 KÉZILABDA Az országos salakmotor verseny eredményei Vasárnap a petesházi speedway pályán megtartották az országos bajnokság utolsó előtti fordulóját. A Gorenje Varstroj Autó-Motoros Egyesült szervezésében közel 1500 néző tekintette meg a versenyt. Az első helyezést Jože Žibert, a krskói egyesület tagja nyerte meg, aki egyébként 1983-ban országos bajnok volt. A favorizált Krešo Omrzej, Žibert klubtársa, jó úton volt az újabb győzelem felé, a motorja azonban nem tartott ki a végig. A pálya igen nehéz volt, és ezért a nézők néhány esés szemtanúi is voltak. Legroszszabbul a ljubljanai Žagar járt, akit az esés után a muraszombati kórházba kellett szállítani. Ugyanúgy a hazai csapat tagja, Lázár is leesett és így elveszítette a második helyet. A verseny végén a harmadik helyen állt. A lendvaiak egyébként a legjobb versenyzőjük, Horvát nélkül léptek fel. Nagy meglepetést Simonka szerzett, aki megszerezte az ötödik helyet. A verseny eredményei: 1. Žibert, 2. Pavlič, 3. Lázár, 4. Omerzel, 5. Simonka, 6. Kocmut, F. Bobovec 9.20 Don Quijote — Spanyol rajzfilmsorozat; 9.50 Fesztiváldíjas gyermekműsorok; 10.20 Még megmenthető! 10.35 Szerelem és barátság története — olasz tévéfilmsorozat; 11.50 Autó-Motorsport; 13.00 Képújság; 13.35 Beszédművelés; 13.50 Kalligráfia — a szépírás művészete — angol rövidfilmsorozat; 14.30 A titok nyitja; 15.05 Hírek; 15.10 Ma egyházban — Csehszlovák tévéfilmsorozat; 16.20 Képújság; 16.25 MAFILM-magazin; 16.35 Nemzetközi Tévészakácskönyv — Ausztrál műsor; 16.50 Leg ... Leg ... Leg ... — Különleges rekordok és rekorderek; 17.55 Bp. Honvéd- Videoton — Bajnoki labdarúgó mérkőzés; 19.50 Esti mese; 20.00 TV-Híradó; 20.30 Vers mindenkinek; 20.35 Meghökkentő mesék — angol tévéfilmsorozat; 21.05 Amire a világ táncolt — A hatvanas évek; 21.55 Kiváló holttestek — Olasz-francia politika krimi; 23.05 TV-Híradó. Szeptember 22. vasárnap; 8.30 óvodások filmműsora; 8.50 A Kronberg Robinsonjai — Csehszlovák filmsorozat; 9.35 A kötél — NDK film; 10.40 Hírek; 10.45 Kapcsoljuk a Budapest Kongresszusi Központot! 13.55 Képújság; 14.05 Borivoje Šurdilovič kalandos élete — jugoszláv film; 15.40 Vasárnapi muzsika — a Televízió nyilvános felvétele; 16.30 Műsorainkat ajánljuk!; 16.55 Vízlépcső rendszer a Dunán; 17.15 Elmebajnokság; 17.55 Hírek; 18.00 Delta — tudományos híradó; 18.45 Esti mese; 19.00 A HÉT; 20.00 Hírek; 20.05 Hat négyesben — tévéjáték; 21.20 Mesterséges színész; 22.05 A hét műtárgya; 22.10 »Kelet-Nyugat rock randevú«; 22.35 hírek. Szeptember 24. kedd: 15.50 Hírek; 16.20 Sztárok a jégen — Amerikai film; 16.45 Egészségünkért! — Az Országos Egészségnevelési Intézet tájékoztatója a serdülő lányok higiénéjéről; 18.00 Képújság; 18.05 Agrárvilág; 18.45 Három nap tévéműsora; 19.05 Mini-Stúdió 85; 19.15 Esti mese; 19.30 TV-Híradó; 20.00 Szerelem és barátság története — Olasz tévéfilmsorozat; 21.05 Stúdió 85, a Televízió kulturális hetilapja; 22.23 TV-Híradó. Szeptember 25. szerda: 15.50 Hírek; 15.55 A rövidfilmstúdiók műhelyéből; 16.55 Szovjetúnió — Dánia VB selejtező labdarúgó mérkőzés; 18.45 Képújság; 19.15 Esti mese; 19.30 TV Híradó; 20.00 Kék fény...; 21.25 Budapesti Művészeti Hetek; 22.45 TVHíradó. Szeptember 26. csütörtök: 15.10 Hírek; 15.15 Műsoron a számítógép; 16.20 Húsz óra — magyar film; 18.10 Képújság; 18.25 Adni érdemes — Hol tart a közadakozás az új Nemzeti Színházért; 18.30 Telesport; 19.15 Esti mese; 19.30 TV-Híradó; 20.00 Családi kör — az első szerelem; 21.00 Hatvanhat — vendég: dr. Eleki János, a TOT főtitkára; 21.50 Színházról néhány percben; 22.00 Egyvégtére hat végta — Sándor györgy humoralista önnálló estje; 22.35 TV-Híradó. Szeptember 27. péntek; 16.35 Hírek; 16.45 Hatvanon túl; 17.05 Három nap tévéműsora; 17.10 Üdvözlet a Flottillának! — Riportfilm; 17.40 Képújság; 18.00 Új Reflektor Magazin; 19.10 Tévétorna; 19.15 Esti mese; 19.30 TV-Híradó; 20.00 Telefere — Vitray Tamás műsora; 21.15 Mexico 86 — beszélgetés Mezey György szövetségi kapitánnyal; 21.40 Randevú a IV-es stúdióban; 22.35 Minden lében két kanál — angol bűnügyi tv-filmsorozat, 23.25 TV-Híradó, 1985. szeptember 21-27 Szeptember 21. szombat. NÉPÚJSÁG Hogyan süssünk zsiradékban? A zsírban és a olajban sütött élelmiszerek világszerte igen népszerűek, nemcsak az eljárás gyorsasága és egyszerűsége miatt, hanem azért is, mert az így készült étel különleges ízű és illatú. A zsírfürdő helyes kezelésének fortélyait azonban mindenki nem ismeri. A zsiradékban a magas hőfok és a levegő oxigénje hatására számos kémiai változás játszódik le, melynek egyes jeleit a háziasszonyok is jól ismerik: avas íz, nyúlós, gumiszerű réteg a sütőedény falán, fekete, szurokszerű lerakódás az edény alján, kellemetlen, torokkaparó íz, túlhabzó zsiradék stb. A kérdés egészségre való hatása miatt a világ számos kutatóintézetében foglalkoznak a zsírok sütés közbeni változásaival, és annak az egészségre gyakorolt hatásával. A kutatások egyik fontos célja, hogy optimális sütési körülmények kialakításához segítsenek. Sütéshez olajat, vagy olajzsír keverékét használjunk, és legjobb a zománcozott vagy teflonbevonatos edényt, mivel a vas- vagy rézedényből a fémek elősegítik a zsiradék bomlását. Az optimális sütési hőmérséklet 160—180 C°, amelyet úgy állítunk meg, hogy a beszórt liszt vagy zsemlemorzsa épp hogy pezsegni kezd, de a zsiradék nem füstöl. A füstölés 200 C°-on következik be, s ez már káros. Amennyiben alacsonyabb fokon is füstöl a zsiradék, az azt jelenti, hogy rossz, ki kell cserélni. A sütési hőmérséklet elérése után folyamatosan kell sütni, ne maradjon üresen a forró zsiradék, mert túlságosan felhevül, és jobban károsodik. A sütőedényt úgy válasszuk meg, hogy minél kisebb zsiradékfelület érintkezzen a levegővel, valamint, hogy minden egyes sütendő darabot zsiradék vegyen körül. A már használt zsiradékot nem öntjük fel frissel, mert úgy a friss is károsodik. Sütés után szűrjük át a maradék zsiradékot, és a következő sütésig tároljuk a hűtőszekrényben. Ha alkalmanként 1—2 óra hosszat sütünk, az olajok kb. 8—10 órányi sütésre, a disznózsír kb. 18—20 órányi sütésre használható gondos kezelés mellett. A tönkrement zsiradék sem emberi sem állati táplálékra nem alkalmas, és semmiféle módszerrel (vízzel való átforralás, átsütés hagymával stb.) nem hozható rendbe, mert a színe és a szaga ugyan javul, de a bomlástermékek túlnyomó része a zsiradékban marad. Nem csak Háziasszonyoknak CSÚSZTATOTT PALACSINTA Hozzávalók: (kb. 20 darab palacsintához) 10 dkg vaj, 5 tojás, 6 dl tej, 30 dkg liszt (20 dkg sima és 10 dkg rétesliszt megszitálva), 25 dkg porcukor, 2—3 centis vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg csokoládé. A vajat egy-két evőkanál porcukorral és a tojások sárgáival jó haborsra keverjük, s állandó kevergetéssel, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet is. Nagyon simára keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, s óvatosan a kikevert masszába forgatjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, és a masszából annyit teszünk bele, hogy 1 cm vastagságú palacsintát süthessünk. A palacsinta egyik felét szép pirosra sütjük, majd megvajazott jénai edényre csúsztatjuk úgy, hogy a sült fele alul legyen. A felül levő, meg nem sütött oldalra vaníliás porcukrot és reszelt csokoládét szórunk. Ugyanúgy megsütjük a következő palacsintát, az előbbire csúsztatjuk és megszórjuk. A továbbiak-ban is ugyanígy járunk el, amíg a palacsintákat torta nagyságúra nem rétegezzük. A legfelső palancsintát mindkét oldalán megsütjük, úgy tesszük a többire. Ezután az egészet előmelegített középmeleg sütőben 8—10 percig sütjük. Vaníliás cukorral megszórva tálaljuk. Fortély: A kikevert massza a szokásos palacsintatésztánál sűrűbb legyen. Kb. 8—10 palacsinta lesz olyan magas, mint egy torta. Sütés után ne hagyjuk állni, mert könnyen összeesik, ezért elkészítése után rögtön tálaljuk. 1985 szeptember 25-én délután 15 órákkor Dobronakon a 40-es számú háznál nyilvános árverést tartanak. Eladásra kerül a lakóház és a gazdasági épületek 10,33 ár területen. Kezdő ár 695.737 dinár. szeptemberben A szüret megkezdése előtt be kell szerezni a szükséges borászati segédeszközöket, s elő kell készíteni a helyiségeket, a szőlőfeldolgozó gépeket, eszközöket, edényeket. A korai érésű borszőlőfajták szüretelése szeptember második felében megkezdődhet. A szőlő egészségi állapotát, a fajták rothadásérzékenységét is vegyük figyelembe. A fajták érettségi állapotáról ízleléssel és a próbaszüret részeként végzett mustfokolással célszerű tájékozódni. A teljes érés idején a leggazdaságosabb szüretelni. Ekkor legnagyobb a termés mennyisége, a mustnyeredék aránya és majd a borban érezhető fajtajelleg is. Szedőedényként legalkalmasabb a műanyag vödör, de megfelel a fa- és a zománcozott vödör is. Kerülni kell a fémvödröt, mert a bor törését okozhatja. A fehér és a kék szőlőt külön szüreteljük, mert egybe szüretelve pirkadt (luxos) színű lesz a bor, s ez az értékét rontja. Ne kerüljön az érett szőlő közé az éretlen másodtermés, mert az is rontja a bor minőségét. A leszüretelt szőlőt még a szüretelés napján dolgozzuk fel. A szüretelés és feldolgozás eszközeit, gépeit a munka befejeztével azonnal el kell mosni. Hogyan tároljuk a megmaradt dióbelet ? A dióbél — mint tudjuk — tárolás közben könnyen avasodik. Ezért az összevágott vagy megdarált dióbélmaradékot nylonzacskóba tesszük, levegőt — amennyire lehet — nyomkodjuk ki a zacskóból, jól zárjuk le, és tegyük a mélyhűtőbe, ahol egy évig is eláll, friss marad. (A mandulát, mogyorót is hasonló- s képpen tárolhatjuk.) Használat előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Mivel a magfélékben igen kevés a nedvességtartalom, szobahőmérsékleten egy óra alatt felengednek. A darált diót (mandulát stb.) felhasználás előtt ujjunkkal kissé morzsáljuk szét, hogy megvizsgáljuk, nem maradt-e közte apró jégdarabka. Egy csésze jó kávé mindenkinek jólesik. De hogyan készítsük el, és mennyit igyunk belőle? Vajon normális menynyiségben is veszélyes lehet szerveztünkre? A frissen főzött feketéből naponta legalább hat csésze kell ahhoz, hogy a vér zsírtartalma kissé megnövekedjék- állapították meg az Oslói Egyetem kutatói. Rákot azonban nem okoz a kávé, még hasnyálmirigyakrot sem, amint korábban feltételezték. Dr. Leo Kinsen jutott erre a felfedezésre az Oxfordi Egyetemen. Siegfried Heyden professzor, az ismert amerikai szívspecialista és rákkutató (Durhami Rákkutató Központ, Egyesült Államok) pedig négy vizsgálat során úgy találta, hogy a koffein egyenesen gátolja a rák kifejlődését. A híres Framinghan-tanulmány keretében, amelynek során Framinghan város ezer lakosánál 1960 óta vizsgálják az életmód és a betegségek minden elképzelhető összefüggését, eddig teljesen ártalmatlannak bizonyult a kávé. Dr. Franz C. Czugan würzburgi professzor szerint normális mennyiségben akár szívbetegek is élvezhetik a kávét. Ajánlatos azonban vigyázni szívritmuszavarok esetén, vagy ha kávézás után a ritmuszavarok fokozódnak. Kinek igyen a vérmérséklete, aszerint hat rá a kávé — állítja Claus Jürgen Estler, a Nürnbergi-Erlangeni Egyetem tanára. Nyugtalan természetűek hajlamosak rá, hogy kávézás után gyorsabban vezessék a kocsijukat, és több hibát kövessenek el, a nyugodtabbakat viszont lassabb és gondosabb vezetésre készteti a koffein. Akkor a legegészségesebb a kávé, ha nem főzik fel. Leforrázva, tejjel keverten használ leginkább a szervezetnek. És napi három-négy csészével elég belőle. Segíthet a kávé a fogyni szándékozóknak is. Ha étkezés előtt isszuk, összehúzza a gyomor izmait, a gyomor tehát kisebb térfogatú lesz, hamarább jóllakunk. Mennyire egészséges a kávé?