Nő, 1978 (27. évfolyam, 2-48. szám)

1978-05-11 / 19. szám

m SZOMBAT:­­ ebéd Salátaleves, kolozsvári húsosbéles, gyümölcs, vacsora — Darált hús burgo­nyapürével, fejes saláta, üdítő ital. VASÁRNAP: ebéd — Karalábé­leves, rakott csirke, uborka, sü­temény, kávé, vacsora — Töltött karfiol, üdítő ital. Rakott csirke Egy fiatal csirkét feldarabolunk, besóz­zuk, 1 kanál olajban megpirítunk egy kis fej hagymát, megszórjuk késhegynyi piros­­paprikával és beletesszük a csirkét, 15—20 percig pároljuk. Jól kizsírozott tűzálló tál­ba 1 sor karikára vágott nyers burgonyát vágunk, erre egy sor húst rakunk, majd 2-3 db vékonyra vágott zöldpaprikát he­lyezünk. Befedjük karikára vágott burgo­nyával, ráöntjük a pörkölt levét, 2 dl tej­fölt és a sütőben 3/<—1 óráig sütjük. Friss uborkával tálaljuk. Darált hús burgonyapürével V« kg darált borjúhúst kevés zsírban megpárolunk. Közben kevergetjük és sóz­zuk. 3-4 burgonyát sós vízben puhára fő­zünk, vajjal és tejjel burgonyapürét készí­tünk belőle. A tűzálló tál aljára kenjük a húst, a püréből fészkeket formálunk, majd 1—2 tojást ütünk minden fészekbe. Sütőbe tesszük, s amíg a fehérje meg nem kemé­­nyedik, ott hagyjuk. Pirospaprikával be­hintjük, nyáron finomra vágott zöldpapri­kával is megszórhatjuk. Fejes salátát adunk hozzá. Majoránnás metélt 2 dkg zsírban 15 percig párolunk­­­< kg darált sertéshúst, kevés reszelt hagymával megsózzuk. Egy tojásból tésztát gyúrunk, metéltre vágjuk. A húsra 3 dl vizet öntünk, ha felforrt, a nyers metélt tésztát bele­tesszük, megkeverjük és 11—15 percig főz­zük, meghintjük majoránnával, 1­­2 dl tej­föllel leöntjük és megpirítjuk. Savanyúsá­got adunk hozzá. Makaróniból is készít­hetjük. Kolozsvári húsosbéles 20 dkg lisztből, zsírral, sóval, élesztővel kelt tésztát készítünk. Ha megkell, a felét kinyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük és félig megsütjük. Va­gg darált sertés- vagy borjúhúsból paprikást készítünk, 1 dl tej­fölt öntünk hozzá, és zsírjára sütjük. A kész pörköltet a félig megsült tésztára öntjük, gyorsan elsimítjuk, ráborítjuk a másik fél tésztát, és visszatesszük a sütőbe. Megsüt­jük. Ha kész, kockákra vágjuk. Savanyú­sággal tálaljuk. Sajtos burgonyafánk 20 dkg főtt burgonyát áttörünk, 1 egész tojást, 12 dkg lisztet, sót adunk hozzá és összegyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyira kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A fánkok felének tetejére darált sonkát teszünk, a szélét tojásfehérjével megken­jük, s rányomunk egy üres fánkot. Forró zsírban világospirosra sütjük mindkét oldalát, és meghintjük reszelt sajttal. Palacsintás csirke A feldarabolt csirkéből tejfölös paprikást készítünk. Közben 5—6 sós palacsintát sü­tünk, metéltre vágjuk, csak két darabot hagyunk egészben. A tűzálló tálat kibélel­jük az egyik palacsintával, a metéltre vá­­gottakat a paprikással összekeverjük, bele­öntjük a tálba, befedjük az egész pala­csintával, meglocsoljuk tejföllel és forró sütőben 15—20 percig sütjük. Tálra borítjuk. Töltött karfiol­t kis fej karfiolt sós vízben megfőzünk és széltében kettévágjuk. Óvatosan kika­parjuk mindkét fél közepét, 10 dkg darált sonkát kevés tejföllel elkeverünk, megtölt­jük a karfiollal, összetesszük a két dara­bot, tűzálló tálba helyezzük, leöntjük 1 dl tejföllel és 2 dkg vajban pirított morzsával 15—20 percig sütjük. Csokoládétekercs 7 tojásból piskótát készítünk, bele kakaót teszünk. Megtöltjük a következő krémmel: 15 dkg vajat, 15 dkg porcukrot kikeverünk. 2 dl tejet, 2 evőkanál maizónát, 1 főző­csokoládét péppé főzünk. Állandó keverés mellett kihűtjük, hozzákeverjük a krémet és megtöltjük a tésztát. Tejszínhabbal díszít­jük. Kókuszos sütemény Kikeverünk 20 dkg porcukrot, 2 egész tojást, 5 dkg vajat, 2 kanál mézet. Hozzá­adunk 1 sütőport, 1 dl tejet, 25 dkg lisztet. Jól kizsírozott tepsiben sütjük. A következő krémmel vonjuk be: 20 dkg margarint (Hera vagy Smetol), 5 kanál tejet, 25 dkg porcukrot, 2­­2 dkg kakaót lassú tűzön ke­verés mellett felforralunk. A kockákra vá­gott süteményt megforgatjuk benne, be­hintjük kókuszliszttel. Sütés nélküli 30 dkg kekszet, 15 dkg porcukrot, 3 dkg kakaót, 0,5 dl rumot, 1 kanál kávét jól összekeverünk és két részre osztjuk. Ami­lyen vékonyra csak tudjuk, kisodorjuk és az alábbi krémmel töltjük: 15 dkg vajat, 1 csomag vaníliás cukrot, 15 dkg porcukrot összedolgozunk, megtöltjük a kisodort la­pot és összecsavarjuk. KORSZERŰ HÁZTARTÁS A főzés meggyorsítására szolgál a képen látható ha­sábburgonya-vágó. Azokba a nagyobb háztartásokba ajánl­juk, ahol gyakran készítenek nagy mennyiségű hasábbur­gonyát. A hámozást a ház­tartási boltokban kapható speciális burgonyatisztító kés­sel végezzük, így a héja alat­ti vitamin is megmarad. meghámozott burgonyát he­­­lyezzük a kinyitott vágóra, és a felső részét húzzuk rá. For­ró olajban süssük, és csak utána sózzuk meg. A burgo­nyavágó ára 45 korona. — ze — Kedves Olvasóink! Szíves figyelmükbe ajánlunk könyves­boltunk készletéből néhány regényt, elbeszélést és más hasznos könyvet. A megrendelt könyveket postafordul­tával szállítjuk. Köszönettel nyugtázzuk megrendelésü­ket: Slovenská kniha n. p. Járási könyvesbolt Nám. Baníkov 4. 048 01 Roznava REGÉNYEK ÉS ELBESZÉLÉSEK: Kis Chandler: Hosszú álom — detektívregény 39.— Michaelis: A nagy vendégség 16.— Miro: Tüzes égbolt — történelmi regény 22.— Karczag: Idegen páncélban — történelmi regény 36.— Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember 16.— Móricz Zsigmond: Erdély, Tündérkert, A nagy fejedelem 70.— Tamás Aladár: Akkoriban szüntelenül fújt a szél I—II. 110.— Mesterházy L.: A kardnyelő és az emberek 40.— Barta G.: Keresztesek áldott népe — tört. regény 27.— Szilvási: Appassionáta 43.— Szalatnai: Elindultunk és visszatérünk 26.— Mándy: Lány az uszodában — elbeszélések 31.— Bornemissza: ördögi kísértetek 20.— Fuks: Változatok sötét húrra 28.— Végh Antal: Jégzajlás — kisregények és elbeszélések 17.— Le Noble: Rákóczi fejedelem históriája 79.— Dobozy: A tizedes meg a többiek 32.— Passuth: Edénkert az óceánban — Megszólal a sírvilág 32.— Jókai Mór: Gróf Benyovszky Móric — olvasó könyvtár 94.— Villon: A nagy testamentum 21.— Chnoupek: Mérföldkövek 24.— Arany: A magyar irodalom története — rövid kivonatban 15.— A VILÁGIRODALOM REMEKEI SOROZAT: Steinbeck: Érik a gyümölcs I—II 53.— Balzac: Eugénia Grandet — A harmincéves asszony 26.— Defoe: Moll Flanders 26.— Név: MEGRENDELŐLAP Utca: házszám: Lakhely: irányítószám: Járás: Kérjük a cím pontos, és olvasható feltüntetését.• A megrendelő aláírása 15

Next