Nő, 1978 (27. évfolyam, 2-48. szám)
1978-05-11 / 19. szám
m SZOMBAT: ebéd Salátaleves, kolozsvári húsosbéles, gyümölcs, vacsora — Darált hús burgonyapürével, fejes saláta, üdítő ital. VASÁRNAP: ebéd — Karalábéleves, rakott csirke, uborka, sütemény, kávé, vacsora — Töltött karfiol, üdítő ital. Rakott csirke Egy fiatal csirkét feldarabolunk, besózzuk, 1 kanál olajban megpirítunk egy kis fej hagymát, megszórjuk késhegynyi pirospaprikával és beletesszük a csirkét, 15—20 percig pároljuk. Jól kizsírozott tűzálló tálba 1 sor karikára vágott nyers burgonyát vágunk, erre egy sor húst rakunk, majd 2-3 db vékonyra vágott zöldpaprikát helyezünk. Befedjük karikára vágott burgonyával, ráöntjük a pörkölt levét, 2 dl tejfölt és a sütőben 3/<—1 óráig sütjük. Friss uborkával tálaljuk. Darált hús burgonyapürével V« kg darált borjúhúst kevés zsírban megpárolunk. Közben kevergetjük és sózzuk. 3-4 burgonyát sós vízben puhára főzünk, vajjal és tejjel burgonyapürét készítünk belőle. A tűzálló tál aljára kenjük a húst, a püréből fészkeket formálunk, majd 1—2 tojást ütünk minden fészekbe. Sütőbe tesszük, s amíg a fehérje meg nem keményedik, ott hagyjuk. Pirospaprikával behintjük, nyáron finomra vágott zöldpaprikával is megszórhatjuk. Fejes salátát adunk hozzá. Majoránnás metélt 2 dkg zsírban 15 percig párolunk< kg darált sertéshúst, kevés reszelt hagymával megsózzuk. Egy tojásból tésztát gyúrunk, metéltre vágjuk. A húsra 3 dl vizet öntünk, ha felforrt, a nyers metélt tésztát beletesszük, megkeverjük és 11—15 percig főzzük, meghintjük majoránnával, 12 dl tejföllel leöntjük és megpirítjuk. Savanyúságot adunk hozzá. Makaróniból is készíthetjük. Kolozsvári húsosbéles 20 dkg lisztből, zsírral, sóval, élesztővel kelt tésztát készítünk. Ha megkell, a felét kinyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük és félig megsütjük. Vagg darált sertés- vagy borjúhúsból paprikást készítünk, 1 dl tejfölt öntünk hozzá, és zsírjára sütjük. A kész pörköltet a félig megsült tésztára öntjük, gyorsan elsimítjuk, ráborítjuk a másik fél tésztát, és visszatesszük a sütőbe. Megsütjük. Ha kész, kockákra vágjuk. Savanyúsággal tálaljuk. Sajtos burgonyafánk 20 dkg főtt burgonyát áttörünk, 1 egész tojást, 12 dkg lisztet, sót adunk hozzá és összegyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyira kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A fánkok felének tetejére darált sonkát teszünk, a szélét tojásfehérjével megkenjük, s rányomunk egy üres fánkot. Forró zsírban világospirosra sütjük mindkét oldalát, és meghintjük reszelt sajttal. Palacsintás csirke A feldarabolt csirkéből tejfölös paprikást készítünk. Közben 5—6 sós palacsintát sütünk, metéltre vágjuk, csak két darabot hagyunk egészben. A tűzálló tálat kibéleljük az egyik palacsintával, a metéltre vágottakat a paprikással összekeverjük, beleöntjük a tálba, befedjük az egész palacsintával, meglocsoljuk tejföllel és forró sütőben 15—20 percig sütjük. Tálra borítjuk. Töltött karfiolt kis fej karfiolt sós vízben megfőzünk és széltében kettévágjuk. Óvatosan kikaparjuk mindkét fél közepét, 10 dkg darált sonkát kevés tejföllel elkeverünk, megtöltjük a karfiollal, összetesszük a két darabot, tűzálló tálba helyezzük, leöntjük 1 dl tejföllel és 2 dkg vajban pirított morzsával 15—20 percig sütjük. Csokoládétekercs 7 tojásból piskótát készítünk, bele kakaót teszünk. Megtöltjük a következő krémmel: 15 dkg vajat, 15 dkg porcukrot kikeverünk. 2 dl tejet, 2 evőkanál maizónát, 1 főzőcsokoládét péppé főzünk. Állandó keverés mellett kihűtjük, hozzákeverjük a krémet és megtöltjük a tésztát. Tejszínhabbal díszítjük. Kókuszos sütemény Kikeverünk 20 dkg porcukrot, 2 egész tojást, 5 dkg vajat, 2 kanál mézet. Hozzáadunk 1 sütőport, 1 dl tejet, 25 dkg lisztet. Jól kizsírozott tepsiben sütjük. A következő krémmel vonjuk be: 20 dkg margarint (Hera vagy Smetol), 5 kanál tejet, 25 dkg porcukrot, 22 dkg kakaót lassú tűzön keverés mellett felforralunk. A kockákra vágott süteményt megforgatjuk benne, behintjük kókuszliszttel. Sütés nélküli 30 dkg kekszet, 15 dkg porcukrot, 3 dkg kakaót, 0,5 dl rumot, 1 kanál kávét jól összekeverünk és két részre osztjuk. Amilyen vékonyra csak tudjuk, kisodorjuk és az alábbi krémmel töltjük: 15 dkg vajat, 1 csomag vaníliás cukrot, 15 dkg porcukrot összedolgozunk, megtöltjük a kisodort lapot és összecsavarjuk. KORSZERŰ HÁZTARTÁS A főzés meggyorsítására szolgál a képen látható hasábburgonya-vágó. Azokba a nagyobb háztartásokba ajánljuk, ahol gyakran készítenek nagy mennyiségű hasábburgonyát. A hámozást a háztartási boltokban kapható speciális burgonyatisztító késsel végezzük, így a héja alatti vitamin is megmarad. meghámozott burgonyát helyezzük a kinyitott vágóra, és a felső részét húzzuk rá. Forró olajban süssük, és csak utána sózzuk meg. A burgonyavágó ára 45 korona. — ze — Kedves Olvasóink! Szíves figyelmükbe ajánlunk könyvesboltunk készletéből néhány regényt, elbeszélést és más hasznos könyvet. A megrendelt könyveket postafordultával szállítjuk. Köszönettel nyugtázzuk megrendelésüket: Slovenská kniha n. p. Járási könyvesbolt Nám. Baníkov 4. 048 01 Roznava REGÉNYEK ÉS ELBESZÉLÉSEK: Kis Chandler: Hosszú álom — detektívregény 39.— Michaelis: A nagy vendégség 16.— Miro: Tüzes égbolt — történelmi regény 22.— Karczag: Idegen páncélban — történelmi regény 36.— Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember 16.— Móricz Zsigmond: Erdély, Tündérkert, A nagy fejedelem 70.— Tamás Aladár: Akkoriban szüntelenül fújt a szél I—II. 110.— Mesterházy L.: A kardnyelő és az emberek 40.— Barta G.: Keresztesek áldott népe — tört. regény 27.— Szilvási: Appassionáta 43.— Szalatnai: Elindultunk és visszatérünk 26.— Mándy: Lány az uszodában — elbeszélések 31.— Bornemissza: ördögi kísértetek 20.— Fuks: Változatok sötét húrra 28.— Végh Antal: Jégzajlás — kisregények és elbeszélések 17.— Le Noble: Rákóczi fejedelem históriája 79.— Dobozy: A tizedes meg a többiek 32.— Passuth: Edénkert az óceánban — Megszólal a sírvilág 32.— Jókai Mór: Gróf Benyovszky Móric — olvasó könyvtár 94.— Villon: A nagy testamentum 21.— Chnoupek: Mérföldkövek 24.— Arany: A magyar irodalom története — rövid kivonatban 15.— A VILÁGIRODALOM REMEKEI SOROZAT: Steinbeck: Érik a gyümölcs I—II 53.— Balzac: Eugénia Grandet — A harmincéves asszony 26.— Defoe: Moll Flanders 26.— Név: MEGRENDELŐLAP Utca: házszám: Lakhely: irányítószám: Járás: Kérjük a cím pontos, és olvasható feltüntetését.• A megrendelő aláírása 15