Nő, 1978 (27. évfolyam, 2-48. szám)
1978-07-13 / 28. szám
A CS SZAKÁCSKÖNYVÉBE Szombat: ebéd — Ribizli leves habgaluskával, rakott karfiol, burgonya, uborka saláta, üdítő ital vacsora — Töltött kel, gyümölcs Vasárnap: ebéd — Csontleves, zöldborsós rostélyos, rizs, egrestorta, kávé vacsora — Finomfőzelék tükörtojással, gyümölcs * Olvasóink kérésére mai számunkban ételreceptek helyett a befőzéshez adunk tanácsot. BEFŰZÉS IDÉNYGYÜM DICSBŐL Kajszibarack A félig érett, szép, hibátlan barackokat vékonyan meghámozzuk, félbevágjuk, majd úgy helyezzük üvegbe, hogy a fél barackok egymást fedjék. Egy liter vízhez kb. 40 deka cukrot számítva szörpöt főzünk, hidegen a gyümölcsre öntjük és 25 percig gőzöljük. A gőzölőfazékban langyosra hűtjük. Sárgabarackbefőtt nyersen A kemény, ép sárgabarackot meghámozzuk, kettévágjuk. Háromszor váltott ecetes vízzel alaposan megmossuk, majd egyenként meghempergetjük kristálycukorban, üvegekbe rakjuk, és az üveg tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk. Lekötve végleges helyére tehetjük a kamrába. Egresbefőtt A félig érett, hibátlan egresszemek szárát és virágát kisadóval levágjuk, a gyümölcsöt jól megtisztítjuk és üvegekbe rakjuk. Édes szörppel — 1 liter vízhez 60—70 deka cukrot véve — kétszer leforrázzuk. A szörpöt a lábasba visszaöntve felforraljuk, ezalatt a gyümölcsöt kistányérral lefedjük, hogy ki ne hűljön. Második forrázás után egy késhegynyi szalicilt teszünk minden üveg tetejére, és azonnal lekötve száraz gőzbe rakjuk. Málnabefőtt Ezt a befőttet ott jó készíteni, ahol a kertben terem a málna. A szemenként szedett málnát forró vízbe állított üvegekbe töltjük és szörppel — 1 liter vízhez 50—60 deka cukrot számítva — kétszer leforrázzuk. A szörpöt mindig visszaöntjük róla a lábasba, és újra felforraljuk. Harmadszorra egy késhegynyi szalicilt keverünk bele, a málnára öntjük, lekötjük és másnapig száraz gőzben tartjuk. Télen is megőrzi friss ízét és különleges aromáját. Őszibarack gőzölés nélkül Egy kg cukorból 1,5 I vízzel szörpöt főzünk, és két kávéskanál szalicilt keverünk bele. A barackot meghámozzuk, félbevágjuk és a szirupban — mint a főtt tésztát szoktuk — kifőzzük. A gyümölcsöt kötőtűvel egyenként kiszedjük, üvegekbe rakjuk. Csak másnap kötjük le. Ringlóbefőtt Befőzésre nagy szemű, kemény húsú ringlót használunk. A ringlók szárait 1 cm hosszúra hagyjuk, gyenge ecetes vízzel leforrázzuk és addig tartjuk a vízben, amíg egyiknek-másiknak a héja repedezni kezd. Szűrőkanállal kiszedjük, hideg szörpöt öntünk rá, egy liter vízhez 40 dkg cukrot véve. Jól lekötözzük és gőzölőfazékban nagyon rövid ideig gőzöljük, amíg a víz forrni és a szörp gyöngyözni kezd. A fazékban félig hűtjük, aztán kiszedjük és kihűlésig betakarjuk. Málna-, ribizli- és szederiz Mindegyik készítési módja azonos. A gyümölcsöt megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk. A ribizli bogyóit szárától megtisztítjuk. A gyümölcsöt előbb rövid ideig főzzük, azután áttörjük. Cukor nélkül sűrűre főzzük, aztán hozzáadjuk a cukrot, amivel 20—25 percig főzzük. Kilogrammonként 60—80 dkg cukrot számítunk, szíthetjük vegyesen is. Az epret vagy kézibizlit málnával. A ribizlinek a héját is beletehetjük: a gyümölcsöt nyersen átnyomjuk szitán, utána a visszamaradt magvas héját bő vízzel felöntjük. A magok leszállnak az edény aljára, a héja felül marad. Szűrőkanállal leszedjük a héjat és a gyümölcs tövéhez tesszük, amíg megduzzad és a lekvár sűrűbb, darabosabb tesz. Ribizli és kajszibarack nyersen Egy kg gyümölcs, 1 kg porcukor. A frissen szedett, érett ribizlit szitán áttörjük és 30—40 percig porcelántájban keverjük. A cukrot fokozatosan adjuk hozzá. Ugyanúgy készítjük kajszibarackból is. A vert lekvárt üvegekbe rakjuk, tetejét kikeporcukorral behintjük, esetleg szalicilt is teszünk rá. Száraz, szellős helyen tartjuk. Cukor nélküli gyümölcsízek Ha cukorbeteg számára tesszük el a gyümölcsöt, főzhetünk gyümölcsízt kevesebb cukor hozzáadásával is, kilogrammonként 10—15 dekát számítva, vagy teljesen cukor nélkül. Ilyenkor a szokottnál jóval sűrűbbre főzzük a gyümölcsöt, ami ugyan az íz és szín rovására megy. A gyümölcsízt forrón üvegekbe rakjuk, tetejére szalicilt hintünk és 20 percig gőzöljük. Felbontáskor adjuk hozzá a szükséges cukrot vagy édesítőszert, hogy élvezhető legyen. KORSZERŰ HÁZTARTÁS A képen látható Palavan turistagázfőző a hétvégi házban, a természetben van segítségünkre. Kis hordozható bőröndben gázpalackkal együtt megvásárolható sportfelszerelési szaküzleteinkben. Ára 320 korona. A MOSOLY SZÉPÍT Kis történetek nagy emberekről Voltaire egy barátjával beszélget közös ismerősükről, igen dicséri. — Szép, hogy ennyire kedveli ezt az urat — mondja barátja. — Az illető ugyanis mindig szidja önt. Voltaire elmosolyodott, majd filozófushoz illő bölcsességgel így szólt: — Úgy látszik mindketten félreismerjük egymást. Mark Twaint egy dúsgazdag amerikai bankár látta vendégül, s a legújabb életnagyságú képével büszkélkedett neki. A festményen a házigazda jobb kezét hanyagul a zsebébe dugva támaszkodott egy könyvespolcnak. — A művész egy igen érdekes, mondhatnám ritka közgazdasági eseményt örökített meg, egy olyan ritka pillanatot uram, amikor ön a saját zsebébe nyúl. Whistler, a nagy angol festő a Themze partján sétált barátjával. Gyönyörű este volt, de a festőnek semmi sem tetszett. Sem a Themze, sem a part menti házak, sem az utcai lámpák fénye, sem a füst, sem a köd. — Ha itt a földön semmi sem tetszik neked, nézz fel az égre, az csak gyönyörű? — szólt türelmetlenül a barátja. — Tűrhető — nézett fel Whistler. — Tűrhető, bár kissé sok a csillag és a csoportosításuk sem művészi. Én egészen másképp rendezném. Válogatta Nagy Judit - Mit csinálhatunk, ha máshol nem kaptunk telket?I .... mert nem vagy képes venni nekem egy hajszárítót..." - Nem ízlik a kutyukának? No, nem baj! Majd odaadjuk a gazdinak, ha hazajön ... Edzés szárazon — Ember, az ábécét!