Nő, 1978 (27. évfolyam, 2-48. szám)

1978-07-13 / 28. szám

A CS SZAKÁCSKÖNYVÉBE Szombat: ebéd — Ribizli leves habgaluskával, rakott karfiol, burgonya, uborka saláta, üdítő ital vacsora — Töltött kel, gyümölcs Vasárnap: ebéd — Csontleves, zöldborsós rostélyos, rizs, eg­restorta, kávé vacsora — Finomfőzelék tükörtojással, gyümölcs * Olvasóink kérésére mai számunkban ételreceptek he­lyett a befőzéshez adunk ta­nácsot. BEFŰZÉS IDÉNYGYÜM DICSBŐL Kajszibarack A félig érett, szép, hibátlan barackokat vékonyan meghá­mozzuk, félbevágjuk, majd úgy helyezzük üvegbe, hogy a fél barackok egymást fed­jék. Egy liter vízhez kb. 40 deka cukrot számítva szörpöt főzünk, hidegen a gyümölcsre öntjük és 25 percig gőzöljük. A gőzölőfa­zékban langyosra hűtjük. Sárgabarackbefőtt nyersen A kemény, ép sárgabarackot meghámoz­zuk, kettévágjuk. Háromszor váltott ecetes vízzel alaposan megmossuk, majd egyen­ként meghempergetjük kristálycukorban, üvegekbe rakjuk, és az üveg tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk. Lekötve végle­ges helyére tehetjük a kamrába. Egresbefőtt A félig érett, hibátlan egresszemek szá­rát és virágát kisadóval levágjuk, a gyü­mölcsöt jól megtisztítjuk és üvegekbe rak­juk. Édes szörppel — 1 liter vízhez 60—70 deka cukrot véve — kétszer leforrázzuk. A szörpöt a lábasba visszaöntve felforral­juk, ezalatt a gyümölcsöt kistányérral le­fedjük, hogy ki ne hűljön. Második for­rázás után egy késhegynyi szalicilt teszünk minden üveg tetejére, és azonnal lekötve száraz gőzbe rakjuk. Málnabefőtt Ezt a befőttet ott jó készíteni, ahol a kertben terem a málna. A szemenként sze­dett málnát forró vízbe állított üvegekbe töltjük és szörppel — 1 liter vízhez 50—60 deka cukrot számítva — kétszer leforráz­zuk. A szörpöt mindig visszaöntjük róla a lábasba, és újra felforraljuk. Harmadszor­ra egy késhegynyi szalicilt keverünk bele, a málnára öntjük, lekötjük és másnapig száraz gőzben tartjuk. Télen is megőrzi friss ízét és különleges aromáját. Őszibarack gőzölés nélkül Egy kg cukorból 1,5 I vízzel szörpöt fő­zünk, és két kávéskanál szalicilt keverünk bele. A barackot meghámozzuk, félbevág­juk és a szirupban — mint a főtt tésztát szoktuk — kifőzzük. A gyümölcsöt kötőtű­vel egyenként kiszedjük, üvegekbe rakjuk. Csak másnap kötjük le. Ringlóbefőtt Befőzésre nagy szemű, kemény húsú ringlót használunk. A ringlók szárait 1 cm hosszúra hagyjuk, gyenge ecetes vízzel le­forrázzuk és addig tartjuk a vízben, amíg egyiknek-másiknak a héja repedezni kezd. Szűrőkanállal kiszedjük, hideg szörpöt ön­tünk rá, egy liter vízhez 40 dkg cukrot véve. Jól lekötözzük és gőzölőfazékban na­gyon rövid ideig gőzöljük, amíg a víz forr­ni és a szörp gyöngyözni kezd. A fazékban félig hűtjük, aztán kiszedjük és kihűlésig betakarjuk. Málna-, ribizli- és szederiz Mindegyik készítési módja azonos. A gyümölcsöt megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk. A ribizli bogyóit szárától meg­tisztítjuk. A gyümölcsöt előbb rövid ideig főzzük, azután áttörjük. Cukor nélkül sű­rűre főzzük, aztán hozzáadjuk a cukrot, amivel 20—25 percig főzzük. Kilogrammon­ként 60—80 dkg cukrot számítunk, szíthetjük vegyesen is. Az epret vagy ké­zi­­bizlit málnával. A ribizlinek a héját is be­­letehetjük: a gyümölcsöt nyersen átnyom­juk szitán, utána a visszamaradt magvas héját bő vízzel felöntjük. A magok leszáll­­nak az edény aljára, a héja felül marad. Szűrőkanállal leszedjük a héjat és a gyü­mölcs tövéhez tesszük, amíg megduzzad és a lekvár sűrűbb, darabosabb tesz. Ribizli és kajszibarack nyersen Egy kg gyümölcs, 1 kg porcukor. A fris­sen szedett, érett ribizlit szitán áttörjük és 30—40 percig porcelántájban keverjük. A cukrot fokozatosan adjuk hozzá. Ugyan­úgy készítjük kajszibarackból is. A vert lekvárt üvegekbe rakjuk, tetejét kike­por­cukorral behintjük, esetleg szalicilt is te­szünk rá. Száraz, szellős helyen tartjuk. Cukor nélküli gyümölcsízek Ha cukorbeteg számára tesszük el a gyü­mölcsöt, főzhetünk gyümölcsízt kevesebb cukor hozzáadásával is, kilogrammonként 10—15 dekát számítva, vagy teljesen cu­kor nélkül. Ilyenkor a szokottnál jóval sű­rűbbre főzzük a gyümölcsöt, ami ugyan az íz és szín rovására megy. A gyümölcsízt forrón üvegekbe rakjuk, tetejére szalicilt hintünk és 20 percig gőzöljük. Felbontás­kor adjuk hozzá a szükséges cukrot vagy édesítőszert, hogy élvezhető legyen. KORSZERŰ HÁZTARTÁS A képen látható Palavan turis­­tagázfőző a hétvégi házban, a ter­mészetben van segítségünkre. Kis hordozható bőröndben gázpalack­kal együtt megvásárolható sport­­felszerelési szaküzleteinkben. Ára 320 korona. A MOSOLY SZÉPÍT Kis történetek nagy emberekről Voltaire egy barátjával be­szélget közös ismerősükről, igen dicséri. — Szép, hogy ennyire kedveli ezt az urat — mondja barátja. — Az illető ugyanis mindig szid­ja önt. Voltaire elmosolyodott, majd filozófushoz illő bölcsességgel így szólt: — Úgy látszik mindketten fél­reismerjük egymást. Mark Twaint egy dúsgazdag amerikai bankár látta vendégül, s a legújabb életnagyságú ké­pével büszkélkedett neki. A fest­ményen a házigazda jobb kezét hanyagul a zsebébe dugva tá­maszkodott egy könyvespolcnak. — A művész egy igen érde­kes, mondhatnám ritka közgaz­dasági eseményt örökített meg, egy olyan ritka pillanatot uram, amikor ön a saját zsebébe nyúl. Whistler, a nagy angol festő a Themze partján sétált barát­jával. Gyönyörű este volt, de a festőnek semmi sem tetszett. Sem a Themze, sem a part men­ti házak, sem az utcai lámpák fénye, sem a füst, sem a köd. — Ha itt a földön semmi sem tetszik neked, nézz fel az égre, az csak gyönyörű? — szólt türel­metlenül a barátja. — Tűrhető — nézett fel Whist­ler. — Tűrhető, bár kissé sok a csillag és a csoportosításuk sem művészi. Én egészen másképp rendezném. Válogatta Nagy Judit - Mit csinálhatunk, ha máshol nem kaptunk telket?I .... mert nem vagy képes venni nekem egy hajszárítót..." - Nem ízlik a kutyukának? No, nem baj! Majd odaadjuk a gazdinak, ha hazajön ... Edzés szárazon — Ember, az ábécét!

Next