Nő, 1978 (27. évfolyam, 2-48. szám)
1978-01-31 / 5. szám
Vadas marhasült Hozzávalók: 80 dkg bélszín, felsál vagy fehérpecsenye, 5 dkg szalonna, 5 dkg zsír, 2 kanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dkg cukor, só, mustár. Páclé: 20 dkg sárgarépa, petrezselyem vegyesen, egy fej hagyma, ecet, babérlevél, só. A húst hártyáitól jól megtisztítjuk és leöntjük a páclével. A pácléhez a zöldséget és hagymát karikákra vágjuk, egy liter vízben pár szem borssal és sóval félpuhára főzzük. Végül hozzáöntünk egykét kanál ecetet. A húst vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megkenjük fagyos zsírral és a sütőben félig megsütjük. Hozzáadjuk a pácléből a zöldséget és kevés páclével leöntve, lefedve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A húst kivesszük és elkészítjük a mártást. A zöldséghez 2 kanál lisztet adunk, átsütjük, felengedjük peclével és SZOMBAT: ebéd - Lencseleves, barátfüle, gyümölcs vacsora - Leesés pörkölt burgonyával, üdítő ital VASÁRNAP: ebéd - Zöldségleves, vadas marhasült, gombóc, narancs tejszínhabbal, kávé vacsora - Tojás felfújt, citromos tea a mártást néhány percig főzzük. Egy dkg cukrot barnára pirítunk, vízzel felhígítjuk és a mártásra öntjük. ízlés szerint adunk hozzá mustárt, ecetet, végül a tejfölt. A húst felszeleteljük és ráöntjük a mártást. Bújtatott pörkölt Hozzávalók: 50 dkg sertés- vagy borjúhúsból készült pörkölt, sűrű burgonyapüré, 12 kg burgonyából vajjal és tejjel, 1—2 egész tojás, só. Az enyhén sós burgonyapürét lehűtjük, hozzákeverjük az egész tojást, s ezzel egy tűzálló tálat vagy lábast kibélelünk. Beleöntjük a zsírjára pirított pörköltet, a tetejét betakarjuk pürével és forró sütőben pirosra sütjük. Tűzálló tálban tálaljuk. Rizses csirke Hozzávalók: 1 csirke, 30 dkg vegyes eves zöldség, 1 zöldborsó konzerv, 25 dkg rizs, 4 evőkanál olaj vagy 6 dkg zsír, só. A megtisztított csirkét darabokra vágjuk, hozzávesszük a máját és a zúzáját. A zöldséget kockákra vágjuk. A csirkét a zöldséggel együtt feltesszük főni, annyi vízbe, hogy jól ellepje. A rizst forró zsírban megfuttatjuk és hozzáadjuk a félig megfőtt csirkéhez. Meghintjük vagdalt zöldpetrezselyemmel, hozzákeverjük zöldborsót és középmeleg sütőben 20— a 25 percig fedő alatt pároljuk. Csak óvatosan, pecsenyevillával kavargatjuk. Tálaláskor meglocsoljuk 3 dkg olvasztott vajjal és meghintjük zöldpetrezselyemmel. Tojásfelfújt Hozzávalók: 5 dkg lisztből, 5 dkg vajból, 3 dl tejből készült sűrű fehérmártás, 5 egész tojás, 3 dkg reszelt sajt, só, törött bors. A fehérmártáshoz hozzáadunk 3 hosszú csíkokra vágott keménytojást. Elkeverjük 2 nyers tojássárgájával, végül a két tojás kemény habjával. Zsírozott, lisztezett formába öntjük és megszórjuk 3 dkg reszelt sajttal. Forró sütőben 15— 20 percig pirosra sütjük. Tálra borítjuk, felszeletelve önálló fogásként vagy főzelékhez feltétnek tálaljuk. Narancs tejszínhabbal A narancsokat meghámozzuk és keresztben karikákra vágjuk. A magokat kiszedjük és üvegtányérba rakjuk. Minden sort meglocsolunk rummal és meghintjük narancshéjjal és porcukorral. Legalább 3 órával a tálalás előtt készítjük el, és hűtőszekrényben pihentetjük. Fogyasztás előtt tejszínhabot rakunk a tetejére. Káposztás pogácsa Megdarálunk 20 dkg töpörtyűt és összekeverjük 20 dkg liszttel, 1 tojássárgájával, 3 kanál apróra vágott, kevés zsíron sóval, borssal világosra párolt káposztával, 3 dkg felfuttatott élesztőt adunk hozzá, jól összegyúrjuk, kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét bekockázzuk, tojássárgájával megkenjük és 15—20 percig kelni hagyjuk. Szép pirosra sütjük. A narancs- és pogácsareceptet Nagy Júlia diószegi (Sládkovicovo) olvasónk küldte KORSZERŰ HÁZTARTÁS Üzletjárás közben fedeztem fel ezt az ügyes sajt- és csokoládéreszelőt. A háztartásokban, ahol gyakran készítenek vendéglátáshoz szendvicset, hidegtálat vagy csokoládéval meghintett tejszínhabot, nélkülözhetetlen ez a modern konyhafelszerelési eszköz. Működése egyszerű. A füstölt sajtot vagy csokoládét feldaraboljuk, az alsó részbe dobjuk, a tetejével lezárjuk és csavaró mozdulattal megreszeljük. Ára 17,50 korona. — zet — AC0 SZAKÁCSKÖNYVÉBE A TAFT hajlakk tartósítja a frizurát A TAFT hajlakk fényt ad a hajnak A TAFT hajlakk nem tapad A TAFT hajlakk nem szárítja a hajat használjon rendszeresen hajlakkot . ml-N-6