Nő, 1978 (27. évfolyam, 2-48. szám)

1978-01-31 / 5. szám

Vadas marhasült Hozzávalók: 80 dkg bélszín, felsál vagy fehérpecsenye, 5 dkg szalonna, 5 dkg zsír, 2 kanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dkg cukor, só, mustár. Páclé: 20 dkg sárgarépa, petrezselyem vegyesen, egy fej hagyma, ecet, babér­levél, só. A húst hártyáitól jól megtisztítjuk és leöntjük a páclével. A pácléhez a zöld­­séget és hagymát karikákra vágjuk, egy liter vízben pár szem borssal és sóval félpuhára főzzük. Végül hozzáöntünk egy­két kanál ecetet. A húst vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, meg­kenjük fagyos zsírral és a sütőben félig megsütjük. Hozzáadjuk a pácléből a zöldséget és kevés páclével leöntve, le­fedve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A húst kivesszük és elkészítjük a mártást. A zöldséghez 2 kanál lisztet adunk, átsütjük, felengedjük peclével és SZOMBAT: ebéd - Lencseleves, barát­füle, gyümölcs vacsora - Leesés pörkölt burgo­nyával, üdítő ital VASÁRNAP: ebéd - Zöldségleves, vadas marhasült, gombóc, narancs tej­színhabbal, kávé vacsora - Tojás felfújt, citromos tea a mártást néhány percig főzzük. Egy dkg cukrot barnára pirítunk, vízzel felhígítjuk és a mártásra öntjük. ízlés szerint adunk hozzá mustárt, ecetet, végül a tejfölt. A húst felszeleteljük és ráöntjük a már­tást. Bújtatott pörkölt Hozzávalók: 50 dkg sertés- vagy borjú­húsból készült pörkölt, sűrű burgonya­püré, 12 kg burgonyából vajjal és tejjel, 1—2 egész tojás, só. Az enyhén sós burgonyapürét lehűtjük, hozzákeverjük az egész tojást, s ezzel egy tűzálló tálat vagy lábast kibélelünk. Beleöntjük a zsírjára pirított pörköltet, a tetejét betakarjuk pürével és forró sü­tőben pirosra sütjük. Tűzálló tálban tálal­juk. Rizses csirke Hozzávalók: 1 csirke, 30 dkg vegyes­­ eves zöldség, 1 zöldborsó konzerv, 25 dkg rizs, 4 evőkanál olaj vagy 6 dkg zsír, só. A megtisztított csirkét darabokra vág­juk, hozzávesszük a máját és a zúzáját. A zöldséget kockákra vágjuk. A csirkét a zöldséggel együtt feltesszük főni, annyi vízbe, hogy jól ellepje. A rizst forró zsír­ban megfuttatjuk és hozzáadjuk a félig megfőtt csirkéhez. Meghintjük vagdalt zöldpetrezselyemmel, hozzákeverjük zöldborsót és középmeleg sütőben 20— a 25 percig fedő alatt pároljuk. Csak óva­tosan, pecsenyevillával kavargatjuk. Tála­láskor meglocsoljuk 3 dkg olvasztott vaj­jal és meghintjük zöldpetrezselyemmel. Tojásfelfújt Hozzávalók: 5 dkg lisztből, 5 dkg vaj­ból, 3 dl tejből készült sűrű fehérmártás, 5 egész tojás, 3 dkg reszelt sajt, só, törött bors. A fehérmártáshoz hozzáadunk 3 hos­­­szú csíkokra vágott keménytojást. Elke­verjük 2 nyers tojássárgájával, végül a két tojás kemény habjával. Zsírozott, lisztezett formába öntjük és megszórjuk 3 dkg reszelt sajttal. Forró sütőben 15— 20 percig pirosra sütjük. Tálra borítjuk, felszeletelve önálló fogásként vagy főze­lékhez feltétnek tálaljuk. Narancs tejszínhabbal A narancsokat meghámozzuk és ke­resztben karikákra vágjuk. A magokat kiszedjük és üvegtányérba rakjuk. Min­den sort meglocsolunk rummal és meg­hintjük narancshéjjal és porcukorral. Legalább 3 órával a tálalás előtt készít­jük el, és hűtőszekrényben pihentetjük. Fogyasztás előtt tejszínhabot rakunk a tetejére. Káposztás pogácsa Megdarálunk 20 dkg töpörtyűt és összekeverjük 20 dkg liszttel, 1 tojás­­sárgájával, 3 kanál apróra vágott, kevés zsíron sóval, borssal világosra párolt ká­posztával, 3 dkg felfuttatott élesztőt adunk hozzá, jól összegyúrjuk, kinyújt­juk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét bekockázzuk, tojássárgájával megkenjük és 15—20 percig kelni hagyjuk. Szép pi­rosra sütjük. A narancs- és pogácsareceptet Nagy Júlia diószegi (Sládkovi­­covo) olvasónk küldte KORSZERŰ HÁZTARTÁS Üzletjárás közben fedeztem fel ezt az ügyes sajt- és csokoládéreszelőt. A háztartásokban, ahol gyakran ké­szítenek vendéglátáshoz szendvicset, hidegtálat vagy csokoládéval meghin­tett tejszínhabot, nélkülözhetetlen ez a modern konyhafelszerelési eszköz. Működése egyszerű. A füstölt sajtot vagy csokoládét feldaraboljuk, az alsó részbe dobjuk, a tetejével lezárjuk és csavaró mozdulattal megreszeljük. Ára 17,50 korona. — zet — AC0 SZAKÁCSKÖNYVÉBE A TAFT hajlakk tartósítja a frizurát A TAFT hajlakk fényt ad a hajnak A TAFT hajlakk nem tapad A TAFT hajlakk nem szárítja a hajat használjon rendszeresen hajlakkot­ ­ . m­l-N-6

Next