Nő, 1979 (28. évfolyam, 12-52. szám)

1979-06-06 / 23. szám

fl EB SZAKÁCSKÖNYVÉBE A szárnyashús tápértéke, íze bármilyen más húséval felér. Előnye, hogy nagyon sokféle módon gyorsan elkészíthető. A teflonedény, kukta, alufólia és grillező pedig még minimálisabbra csökkenti az elkészítési folyamatot, nem szárad ki a hús, és megmarad íze, zamata. A magyar konyha — világszerte — egyik legismertebb büszkesége a paprikás csirke, de valljuk be, megszerettük a grillezett és a rántott csirkét is. Gremsperger József somorjai (Samorín) olvasónk a csirkehús különleges elkészítési módjaival ismerteti meg olvasóinkat. GYÖMBÉRES, MANDULÁS TÖLTÖTT CSIRKE A jól megtisztított csirke bőrét a mell­részen ujjunkkal fellazítjuk, közben egy zsemlét tej­be áztatunk és kinyomkodjuk. Öt dkg man­dulát a forrásban levő vízbe teszünk, leszűr­jük, lehámozzuk és apróra összevágjuk. A zsemlét és a mandulát hozzátesszük a tojás­hoz, megsózzuk, törött gyömbérrel ízesítjük, összedolgozzuk és a csirke fellazított bőre alá töltjük. Alufóliában lassú tűzön megsütjük. Köríthetjük rizzsel, burgonyával, salátával. CSIRKÉS METÉLT Egy csirke (lehet tyúk is) belsejét majorán­nával és borssal bedörzsöljük és hűtőszek­rénybe tesszük. Másnap sóval, babérlevéllel és petrezselyemmel ízesített forró vízbe tes­­­szük és addig főzzük, amíg a hús leszedhető a csontról. Ezután a húst vékony szeletekre vágjuk, közben széles metélt tésztát főzünk ki és tűzálló tálba rakjuk. Erre tesszük a hús­darabokat. 2 dkg vajból, 2 dkg lisztből, 4 dl tejjel besamelt főzünk. Ha a tűzről levesszük, belekeverünk egy tojássárgáját, 2 dl tejfölt, 5 dkg reszelt sajtot, ízlés szerint szerecsendiót és egy kevés sót. Az egészet jól összekever­jük, ráöntjük a húsos tésztára, meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben jól átsütjük. MUSTÁROS CSIRKECOMB ÉS MELL A csirke combját és mellét lebőrözzük és a húsát szájára merőlegesen bevagdossuk. Ez­után a húsdarabokat szorosan egymás mellé egy kiterített alufóliára rakjuk. Mártás: egy evőkanál mustárt simára keve­rünk két kanál reszelt vöröshagymával, két evőkanál olajjal, egy csipet sóval és 1 dl bor­ral. A mártást a csirkedarabokra kenjük, a fóliát ráhajtogatjuk és a széleit légmentesen összenyomkodjuk. 30—40 percre a sütőbe tesszük. Amikor a csirke megsült, a mártást teljesen magába szívja. Tálalhatjuk burgonya­pürével, petrezselymes újkrumplival, salátával. MARINÍROZOTT ROSTON SÜLT CSIRKE Egy csirkét feldarabolunk, mélyebb tálba rakjuk és a következő páccal öntjük le: 1—2 kanál szójamártást (worchestert), egy citrom levét, 2 kanál sherryt, 2 gerezd fokhagymát, egy csipet gyömbért, sót és fél kanál mézet összekeverünk. Ebben a pácban hagyjuk állni a csirkét 2—3 órán keresztül. Amikor kiszed­tük, a grillsütő rostján mindkét oldalról jól átsütjük. A legalkalmasabb körítés a párolt rizs és fejes saláta. TÁRKONYOS CSIRKE 1 evőkanál olaj és ugyanannyi vaj keveréké­ben megpárolunk 1 fej vékony szeletekre vágott vöröshagymát és karikákra vágott sárgarépát. Hozzátesszük a feldarabolt csirkét és az egészet jól átforrósítjuk. Ezután leönt­jük 1 pohár konyakkal és hagyjuk ellángolni. Ha készen van, aláöntünk 1 pohár fehér bort; vagdalt tárkonnyal, sóval és törött borssal megfűszerezzük, majd puhára pároljuk. Ami­kor elkészült a csirkét tálra rakjuk, s levé­ben elkeverünk 1 tojássárgáját és 1 dl tejfölt, majd a csirkére öntjük. Párolt rizs való hozzá. HABOS ALMÁSSZELETEK 10 dkg vajat, 25 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, 10 dkg cukrot 1 kávéskanál citromlével jól összegyúrunk. Ezután kinyújtjuk és mérsé­kelt tűzön világosra sütjük. Ha kihűlt, meg­kenjük lekvárral, megszórjuk párolt, vékony almaszeletekkel, erre három ujjnyi vastag tojáshabot teszünk és még egy negyedóráig visszatesszük a sütőbe. Vizes késsel még me­legen felvágjuk, vaníliás cukorral szórjuk meg. MÁLNAKRÉM 30 dkg málnát összekeverünk 30 dkg cukor­ral, ráütünk 2 tojásfehérjét és addig verjük a habverővel, amíg egy tömeggé válik. Né­hány órára hűtőszekrénybe tesszük és jó hidegen tálaljuk. GYÜMÖLCS TEJJEL 1 1 friss tejbe beleöntünk 4 dl ribizlilevet (lehet cseresznye-, meggy- vagy eperlé is). 4 evőkanál porcukorral vagy mézzel édesít­jük és a habverővel addig keverjük, amíg a tej a gyümölcstől kissé megszínesedik. Pár szem hámozott, apróra vágott mandulát is keverhetünk bele. KORSZERŰ HÁZTARTÁS Keresett háztartási cikk a fém húsverő. Kicsi és ügyesen lehet vele dolgozni. A többféle húsverő közül ezt ajánljuk a háziasszo­nyoknak. Ára 15 korona. Útvonalú húsvágó olló került boltjainkba. Az előbbi korszerűbb, praktikusabb, egyszerűbb változa­ta. Ára 66 korona. A harmadik tárgy ollók, kések élesítésére szolgál. Többféle vál­tozatban kapható, a képen látható 23 koronáért. Levelezőink írják A nemzetközi gyermekévben egyre több tudósítást kapunk sikeres rendezvényekről, serkentő ötletekről. Emellett levelezőink beszá­molnak más kulturális műsorokról is, amelyek gyermekeknek, fel­nőtteknek egyaránt kellemes, hasznos szórakozást nyújtanak. KEREKES ANDRÁSNÉ jánoki (Janik) levelezőnk olyan eseményről tudósított, amelyet a községi krónikába is feljegyeztek, mivel az első ilyen jellegű rendezvényről volt szó, és a sikeren felbuzdulva továbbiak követik majd.­­ A helyi népkönyvtár és a nőszervezet közösen szervezett mese­délutánt. Szülőkkel, gyerekekkel telt meg a nagy kultúrterem. A legfiatalabbak nemcsak szívesen hallgatták az előadásokat, hanem hozzászólásaikkal színesebbé is tették azt. A jó könyvtár­nak, könyvtárosnak, pedagógusnak köszönhető, hogy Jánokon szívesen olvasnak a fiatalok, idősebbek egyaránt. PLAVEC PÁL gutái (Kolárovo) levelezőnk szintén a könyvtár munkájáról tudósított.­­ A városi népkönyvtár méltó helyet kapott a korszerű Városi Művelődési Központ épületében. A könyvtár háromtagú kollektívája - Tóth Katalin, Sladky Margit, Balázs Ilona — lelkes kulturális munkát végez. A könyvtárnak mintegy kétezer kétszáz tagja van, akik harminc­háromezer könyv között válogathatnak. A könyvtár dolgozói külön törődnek az ifjúsággal. A hatezer kötetes ifjúsági könyvtárban gyakran rendeznek kiállítást. Az alkalmi könyvkiállításokon rendszerint sikerül újabb könyvbaráto­kat nyerni a szépszámú olvasótábornak. A könyvtár a nőszervezettel és a CSEMADOK-kal már több emlékezetes könyvvitát, író-olvasó találkozót szervezett. Jól sikerült Brezsnyev: Kis Föld és az Újjászületés c. kisregényeiről tartott vita, a találkozás Csontos Vilmos költővel. Ez utóbbi különösen maradandó élményt jelentett a könyvbarátoknak. Nemcsak a költő pályájáról, köteteiről esett szó, hanem általában hazai irodal­munkről is. Még az est folyamán negyven új könyv talált gazdára, amelyeket a szerző helyben dedikált. HŐNYI LAJOS levélírónk ugyancsak arról számol be, hogy Cson­tos Vilmos költő a közelmúltban Nagysallóra (Tek. Luzany) is ellátogatott. Ezt a találkozót a CSEMADOK helyi szervezete a nyugdíjasok és rokkantak szövetségével közösen szervezte. A tudósítás másik része egy emlékestről szól. Százharmincadik évfordulója volt a győzelmes nagysallói csatának. Szénási Zoltán történész érdekes előadást tartott a szabadságharc idevágó rész­letéről, az emlékezetes nagysallói csata lefolyásáról, Klapka sere­geinek hősies harcáról. Az esten fellépett a CSEMADOK helyi szervezetének asszonykórusa. GYÓGYNÖVÉNYEINK ERDEI SZAMÓCA (Fragaria vesca) Az erdei szamóca erdőkben, tisz­tásokon, bokros helyeken sokfelé tömegesen termő, finom gyümöl­csű, évelő növény. A növény ki­fejlett, egészséges leveleit kell gyűjteni, legfeljebb 3 cm hosszú nyéllel. Beszáradási arányuk: 4:1. Felvásárlási ára 16 korona. A ker­ti eper levelét nem vásárolják fel, mert értéktelen. Az erdei szamóca teáját bél­hurut ellen és enyhe izzasztónak használják. Teájának íze kelle­mes, ezért sokfelé „valódi” tea­ként is fogyasztják. Ü115

Next