Nő, 1979 (28. évfolyam, 12-52. szám)
1979-06-06 / 23. szám
fl EB SZAKÁCSKÖNYVÉBE A szárnyashús tápértéke, íze bármilyen más húséval felér. Előnye, hogy nagyon sokféle módon gyorsan elkészíthető. A teflonedény, kukta, alufólia és grillező pedig még minimálisabbra csökkenti az elkészítési folyamatot, nem szárad ki a hús, és megmarad íze, zamata. A magyar konyha — világszerte — egyik legismertebb büszkesége a paprikás csirke, de valljuk be, megszerettük a grillezett és a rántott csirkét is. Gremsperger József somorjai (Samorín) olvasónk a csirkehús különleges elkészítési módjaival ismerteti meg olvasóinkat. GYÖMBÉRES, MANDULÁS TÖLTÖTT CSIRKE A jól megtisztított csirke bőrét a mellrészen ujjunkkal fellazítjuk, közben egy zsemlét tejbe áztatunk és kinyomkodjuk. Öt dkg mandulát a forrásban levő vízbe teszünk, leszűrjük, lehámozzuk és apróra összevágjuk. A zsemlét és a mandulát hozzátesszük a tojáshoz, megsózzuk, törött gyömbérrel ízesítjük, összedolgozzuk és a csirke fellazított bőre alá töltjük. Alufóliában lassú tűzön megsütjük. Köríthetjük rizzsel, burgonyával, salátával. CSIRKÉS METÉLT Egy csirke (lehet tyúk is) belsejét majoránnával és borssal bedörzsöljük és hűtőszekrénybe tesszük. Másnap sóval, babérlevéllel és petrezselyemmel ízesített forró vízbe tesszük és addig főzzük, amíg a hús leszedhető a csontról. Ezután a húst vékony szeletekre vágjuk, közben széles metélt tésztát főzünk ki és tűzálló tálba rakjuk. Erre tesszük a húsdarabokat. 2 dkg vajból, 2 dkg lisztből, 4 dl tejjel besamelt főzünk. Ha a tűzről levesszük, belekeverünk egy tojássárgáját, 2 dl tejfölt, 5 dkg reszelt sajtot, ízlés szerint szerecsendiót és egy kevés sót. Az egészet jól összekeverjük, ráöntjük a húsos tésztára, meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben jól átsütjük. MUSTÁROS CSIRKECOMB ÉS MELL A csirke combját és mellét lebőrözzük és a húsát szájára merőlegesen bevagdossuk. Ezután a húsdarabokat szorosan egymás mellé egy kiterített alufóliára rakjuk. Mártás: egy evőkanál mustárt simára keverünk két kanál reszelt vöröshagymával, két evőkanál olajjal, egy csipet sóval és 1 dl borral. A mártást a csirkedarabokra kenjük, a fóliát ráhajtogatjuk és a széleit légmentesen összenyomkodjuk. 30—40 percre a sütőbe tesszük. Amikor a csirke megsült, a mártást teljesen magába szívja. Tálalhatjuk burgonyapürével, petrezselymes újkrumplival, salátával. MARINÍROZOTT ROSTON SÜLT CSIRKE Egy csirkét feldarabolunk, mélyebb tálba rakjuk és a következő páccal öntjük le: 1—2 kanál szójamártást (worchestert), egy citrom levét, 2 kanál sherryt, 2 gerezd fokhagymát, egy csipet gyömbért, sót és fél kanál mézet összekeverünk. Ebben a pácban hagyjuk állni a csirkét 2—3 órán keresztül. Amikor kiszedtük, a grillsütő rostján mindkét oldalról jól átsütjük. A legalkalmasabb körítés a párolt rizs és fejes saláta. TÁRKONYOS CSIRKE 1 evőkanál olaj és ugyanannyi vaj keverékében megpárolunk 1 fej vékony szeletekre vágott vöröshagymát és karikákra vágott sárgarépát. Hozzátesszük a feldarabolt csirkét és az egészet jól átforrósítjuk. Ezután leöntjük 1 pohár konyakkal és hagyjuk ellángolni. Ha készen van, aláöntünk 1 pohár fehér bort; vagdalt tárkonnyal, sóval és törött borssal megfűszerezzük, majd puhára pároljuk. Amikor elkészült a csirkét tálra rakjuk, s levében elkeverünk 1 tojássárgáját és 1 dl tejfölt, majd a csirkére öntjük. Párolt rizs való hozzá. HABOS ALMÁSSZELETEK 10 dkg vajat, 25 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, 10 dkg cukrot 1 kávéskanál citromlével jól összegyúrunk. Ezután kinyújtjuk és mérsékelt tűzön világosra sütjük. Ha kihűlt, megkenjük lekvárral, megszórjuk párolt, vékony almaszeletekkel, erre három ujjnyi vastag tojáshabot teszünk és még egy negyedóráig visszatesszük a sütőbe. Vizes késsel még melegen felvágjuk, vaníliás cukorral szórjuk meg. MÁLNAKRÉM 30 dkg málnát összekeverünk 30 dkg cukorral, ráütünk 2 tojásfehérjét és addig verjük a habverővel, amíg egy tömeggé válik. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük és jó hidegen tálaljuk. GYÜMÖLCS TEJJEL 1 1 friss tejbe beleöntünk 4 dl ribizlilevet (lehet cseresznye-, meggy- vagy eperlé is). 4 evőkanál porcukorral vagy mézzel édesítjük és a habverővel addig keverjük, amíg a tej a gyümölcstől kissé megszínesedik. Pár szem hámozott, apróra vágott mandulát is keverhetünk bele. KORSZERŰ HÁZTARTÁS Keresett háztartási cikk a fém húsverő. Kicsi és ügyesen lehet vele dolgozni. A többféle húsverő közül ezt ajánljuk a háziasszonyoknak. Ára 15 korona. Útvonalú húsvágó olló került boltjainkba. Az előbbi korszerűbb, praktikusabb, egyszerűbb változata. Ára 66 korona. A harmadik tárgy ollók, kések élesítésére szolgál. Többféle változatban kapható, a képen látható 23 koronáért. Levelezőink írják A nemzetközi gyermekévben egyre több tudósítást kapunk sikeres rendezvényekről, serkentő ötletekről. Emellett levelezőink beszámolnak más kulturális műsorokról is, amelyek gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt kellemes, hasznos szórakozást nyújtanak. KEREKES ANDRÁSNÉ jánoki (Janik) levelezőnk olyan eseményről tudósított, amelyet a községi krónikába is feljegyeztek, mivel az első ilyen jellegű rendezvényről volt szó, és a sikeren felbuzdulva továbbiak követik majd. A helyi népkönyvtár és a nőszervezet közösen szervezett mesedélutánt. Szülőkkel, gyerekekkel telt meg a nagy kultúrterem. A legfiatalabbak nemcsak szívesen hallgatták az előadásokat, hanem hozzászólásaikkal színesebbé is tették azt. A jó könyvtárnak, könyvtárosnak, pedagógusnak köszönhető, hogy Jánokon szívesen olvasnak a fiatalok, idősebbek egyaránt. PLAVEC PÁL gutái (Kolárovo) levelezőnk szintén a könyvtár munkájáról tudósított. A városi népkönyvtár méltó helyet kapott a korszerű Városi Művelődési Központ épületében. A könyvtár háromtagú kollektívája - Tóth Katalin, Sladky Margit, Balázs Ilona — lelkes kulturális munkát végez. A könyvtárnak mintegy kétezer kétszáz tagja van, akik harmincháromezer könyv között válogathatnak. A könyvtár dolgozói külön törődnek az ifjúsággal. A hatezer kötetes ifjúsági könyvtárban gyakran rendeznek kiállítást. Az alkalmi könyvkiállításokon rendszerint sikerül újabb könyvbarátokat nyerni a szépszámú olvasótábornak. A könyvtár a nőszervezettel és a CSEMADOK-kal már több emlékezetes könyvvitát, író-olvasó találkozót szervezett. Jól sikerült Brezsnyev: Kis Föld és az Újjászületés c. kisregényeiről tartott vita, a találkozás Csontos Vilmos költővel. Ez utóbbi különösen maradandó élményt jelentett a könyvbarátoknak. Nemcsak a költő pályájáról, köteteiről esett szó, hanem általában hazai irodalmunkről is. Még az est folyamán negyven új könyv talált gazdára, amelyeket a szerző helyben dedikált. HŐNYI LAJOS levélírónk ugyancsak arról számol be, hogy Csontos Vilmos költő a közelmúltban Nagysallóra (Tek. Luzany) is ellátogatott. Ezt a találkozót a CSEMADOK helyi szervezete a nyugdíjasok és rokkantak szövetségével közösen szervezte. A tudósítás másik része egy emlékestről szól. Százharmincadik évfordulója volt a győzelmes nagysallói csatának. Szénási Zoltán történész érdekes előadást tartott a szabadságharc idevágó részletéről, az emlékezetes nagysallói csata lefolyásáról, Klapka seregeinek hősies harcáról. Az esten fellépett a CSEMADOK helyi szervezetének asszonykórusa. GYÓGYNÖVÉNYEINK ERDEI SZAMÓCA (Fragaria vesca) Az erdei szamóca erdőkben, tisztásokon, bokros helyeken sokfelé tömegesen termő, finom gyümölcsű, évelő növény. A növény kifejlett, egészséges leveleit kell gyűjteni, legfeljebb 3 cm hosszú nyéllel. Beszáradási arányuk: 4:1. Felvásárlási ára 16 korona. A kerti eper levelét nem vásárolják fel, mert értéktelen. Az erdei szamóca teáját bélhurut ellen és enyhe izzasztónak használják. Teájának íze kellemes, ezért sokfelé „valódi” teaként is fogyasztják. Ü115