Nő, 1979 (28. évfolyam, 12-52. szám)

1979-04-11 / 15. szám

fl CH SZAKÁCSKÖNYVÉBE Vendégeket várunk és nem mindegy, hogy mit teszünk az asztalra. Húsvét házi­sonka nélkül elképzelhetetlen. Az ízlésesen felvágott, rózsaszínű sonkaszeleteket azon­ban ne csak keménytojással díszítsük, ha­nem piros retekkel, salátával, petrezselyem zöldjével, újhagymával, ha van még olaj­ban tartósított paprikánk, savanyú ubor­kánk, tormánk, és céklánk, egy kis ötletes­­séggel mutatós tálakat készíthetünk. A son­kát előző este édes tejbe áztassuk be. Nemcsak a nem kívánt só mennyiségtől szabadítjuk meg, hanem könnyebb, ízlete­­sebb és porhernyásabb, finomabb lesz. A kemény tojásokat néhány órára tegyük a sonkalébe. Készítsünk többféle hidegtálat is, hogy válogathassanak a vendégek. Tálaljunk ízlésesen, mert nemcsak az a fontos, hogy jó ételeket készítsünk, hanem az is, hogy mutatós legyen! FRANCIASALÁT­ÁVAL TÖLTÖTT SONKA Hozzávalók: 10 nagyobb sonkaszelet, 1 kg franciasaláta, 10 dkg szardellás ma­jonéz, 2 dkg kaviár, */< kg kocsonya. A sonkaszeletekből tölcséreket formá­lunk és megtöltjük franciasalátával. A töl­cséreket vonjuk be majonézzel és minden szelet közepébe tegyünk kaviárt. A mara­dék salátát felhasználhatjuk a tál köríté­séhez. A tölcséreket úgy helyezzük el a tá­lon, hogy a szeletekre vágott kocsonyát közé rakhassuk. A kocsonyát is leöntjük majonézzel. A díszítéshez a következő majonézt ajánljuk: egy porcelántálban habosra ke­verünk 10 dkg vajat, hozzáteszünk három kemény tojást, sárgarépát, ízlés szerint szardellapasztát, különböző fűszereket (például mustárt, ketchupot, citromlevet stb.). Az egészet jól elkeverjük és tetszés szerint díszítjük vele a hidegtálat. SONKAHABBAL TÖLTOTT SONKATEKERCS Hozzávalók: 80 dkg felszeletelt sonka, sonkahab, zöldpetrezselyem, hónapos retek, ba­romfi kocsonya. A sonkaszeleteket tégla alakúra vágjuk és megkenjük baromfikocsonyával. Mutatós tekercseket formálunk belőlük és hidegre tesszük, hogy jól összeálljanak. A sonka­habot tortadíszítővel nyomjuk bele tekercsbe, felületét megkenjük kocsonyával a és zöldpetrezselyemmel, retekkel díszítjük. A sonkahab receptje: 50 dkg sonka, kellő mennyiségű tejszín, 12 dkg vaj, egy csipetnyi édespaprika, só, 3 kávéskanál konyak. A sonkát többször ledaráljuk. Egy tálban a vajat habosra keverjük és fokozatosan hozzáadjuk az őrölt sonkát, a tejszínt, a konyakot és fűszereket. Habverővel jól felverjük. ANANÁSSZAL ÉS SAJTTAL TÖLTOTT SONKA Hozzávalók: 6 nagyobb sonkaszelet, 30 dkg eidami sajt, 6 karika ananász (lehet kompót is), 10 dkg fűszerezett majo­néz, 2 kanál tejföl, egy kevés édespaprika, zöldpetrezselyem, újhagyma. A sajtot és az ananászt kockákra vágjuk és tálba tesszük. A majonézt tejföllel fino­mítjuk, majd hozzátesszük a sajthoz és az ananászhoz. Könnyedén összekeverjük és félórát pihentetjük. Majd a vágódeszkán szétrakjuk a sonkaszeleteket, rákenjük a masszát és szépen összetekerjük. A sonka tetejét pirospaprikával és zöldpetrezse­lyemmel díszítjük. PUSKIN-TORTA Nyolc tojásból piskótatésztát készítünk. Négy részben sütjük meg és a következő krémmel töltjük: nyolc tojás tojássárgáját 25 dkg vaníliával ízesített cukorral gőz felett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, ízlés szerint rumot és félkeményre vert tejszín­habot keverünk hozzá. A tortaformát kiva­jazzuk, beleteszünk egy tésztalapot és megkenjük krémmel. Ezután ismét tészta­lapot teszünk rá és megint krémet. A leg­tetejét is megkenjük és apróra vágott csokoládédarabokkal szórjuk meg. Hűtő­­szekrényben 2—3 óráig állni hagyjuk. KORNÉLIA-TORTA Négy tojássárgáját 14 dkg cukorral, 14 dkg hámozott őrölt mandulával habos­ra keverünk. Hozzáadjuk a 4 tojás habját és egy evőkanál szitált morzsát. Vajjal kikent tepsiben két ujjnyi vastagon elterít­jük és mérsékelt tűzön sárgára sütjük. A lapokat a következő krémmel töltjük meg: 3 egész tojást 15 dkg cukorral, há­rom szelet puhított csokoládéval lassú tűz­nél folytonos keverés közben felforraljuk és ugyancsak kevergetve kihűtjük. Amikor langyos, 14 dkg vajat keverünk hozzá. Aztán megkenjük a lapokat, a tetejét be­vonjuk és meghintjük vagdalt mandulá­val. NARANCSTORTA Hat tojássárgáját 15 dkg cukorral ha­bosra keverünk, beleteszünk 20 dkg őrölt mandulát, két narancs reszelt héját, egy narancs levét, két kávéskanál zsemlemor­zsát és a hat tojásfehérje kemény habját. Három lapban sütjük. Krém: 25 dkg vajat habosra keverünk, 15 dkg cukrot teszünk hozzá, majd egy narancs levét és reszelt héját, végül két tojássárgáját. A lapokat megtöltjük, kívülről is bevonjuk a tortát. Narancsszeletekkel díszítjük és erősen le­hűtve tálaljuk. Levelezőink írják Tudósítóink a nőszervezet, a vöröskereszt és a PÜT közös rendez­vényeiről számolnak be. A sikeres együttműködés követésre méltó példa főleg olyan helyeken, ahol a társadalmi szervezetek eddig külön-külön végezték munkájukat. NAGY MIHÁLY diószegi (Sládkovicovo) levelezőnk a nőszerve­zet, a PÜT és a szociális ügyeket intéző bizottság közös akciójáról számolt be, amelyet a község idősebb polgárai tiszteletére rendez­tek. A klub tagjait megvendégelték és műsorral szórakoztatták. Az idősebb nénik között akadtak olyanok is, akik már nem tudtak elmenni az ünnepségre, de róluk sem feledkeztek meg. Azokat otthonukban látogatták meg és elbeszélgettek velük. DANKÓ FERENCNÉ Bodrogszerdahelyről (Streda nad Bodrogom) küldött hasonló beszámolót. Frissen sült lángos és meleg tea mellett szórakoztak a bodrogközi nagymamák vendéglátóikkal, a fiatalabb nemzedék képviselőivel. Éles Irén nyugdíjas pedagógus mindig sokat tett a falu társadalmi életében. Most szabad idejét a nyug­díjasok klubjának irányításával tölti. Nagy gonddal készít elő egy­­egy találkozót, és a hub támogatásával minden évben szervez egy kirándulást is. CSIBREI ANNA dunaszerdahelyi (Duna Streda) olvasónk csupán egyetlen gondolatát, örömét vetette papírra. Milyen jó érzés végig­menni a városon, rendezett parkok, rózsabokrok, virágok között. Vajon gondolunk-e arra, hogy a tereket, utcákat, dolgozó asszo­nyaink, nőszervezetünk tagjai gondozzák társadalmi munkában sok más elfoglaltságuk mellett? Kétszáznegyven idős embert hívtak meg a nádszegi (Trstice) nyugdíjasok napjára, amelyre a többség el is jött — tudósít GYŐRI IRÉN nádszegi levelezőnk. Külön köszöntötték a község legidősebbjeit, a 90 éves Varga Gyula bácsit és a 92 éves Nagy Adolfnét. Az Ágh Tibor vezette énekkar és a pionírok kedves műsorral lepték meg az idős asszonyokat, férfiakat. A nőszervezet, a hnb, az egységes földművesszövetkezet és a Jednota fogyasztási szövetkezet kis ajándékcsomagokról is gondoskodott. FODOR MARGIT csilizközi (Medziéilizie) levelezőnk tudósítása a nőszervezet és a PÜT közös szép ünnepségéről szól, amelyet a fiataloknak rendeztek. Azoknak a fiúknak, lányoknak, akik most töltötték be 15. életévüket, és ez alkalomból megkapták a személy­azonossági igazolványukat. A játékokat félretevő lányoknak, fiúk­nak emlékezetes marad ez a nap, amelyen köztársaságunk teljes jogú állampolgáraivá lettek. A köszöntésre, üdvözlésre felsorakoz­tak a fiatalabb pajtások is, az alapiskola Zója pionírcsapatának tagjai. BUDAI ISTVÁNNÉ simonyi (Simonovce) levelezőnk elsők között számol be arról, hogy az évzáró taggyűlés után a nőszervezet máris megkezdte munkáját Bácskai Istvánná vezetésével. Fontos felada­tuknak tartják, hogy fellendítsék a szervezeti életet, gyarapítsák tagjaik számát. Szeretnék a simonyi és darnyai (Difta) iskolával, óvodával felvenni a kapcsolatot, közös kirándulást szervezni a gyermekekkel, kiállítást készíteni a gyermekrajzokból, és kézi­munkákból. Tervükben szerepel az is, hogy a faluszépítési akció­ban kiveszik a részüket, és meghirdették „A legszebben elrendezett és rendben tartott udvar“ versenyt, amely máris visszhangot váltott ki a két faluban.

Next