Nő, 1979 (28. évfolyam, 12-52. szám)
1979-09-12 / 37. szám
Szeretjük télen, mert jó ízű, változatosan, gyorsan és könnyen elkészíthető. Szeretjük nyáron, mert friss és zamatos. Szeretjük azért, mert szinte egész éven keresztül hűségesen kitart és leveszi vállunkról a gyors vacsorakészítés gondját. Szinte pótolhatatlan a konyhán a kelkáposzta. Főzeléknek, körítésnek, egytál ételnek és főételnek egyformán megfelel. Még a húsleves ízét is megjavítja, ha egy-két levelet teszünk a többi zöldség közé. Relieves Egy kis fej kelkáposztát leforrázunk, cikkekre vágunk, csont- vagy húskockalében feltesszük főni. 3 db kockára vágott főtt burgonyát áttörünk és világos petrezselymes rántással berántjuk. Törött borsot is adunk hozzá, ráöntjük a főtt kelkáposztára, tejföllel ízesítjük és pirított zsemlekockával tálaljuk. Töltött kel Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 20 dkg sült vagy főtt hús, 1 zsemle, 11 tojás, 3 dkg hagyma, 25 dkg burgonya, 1 dl olaj, kevés liszt, só, bors, köménymag. A kelkáposztából annyi hibátlan levelet hámozunk le, hogy minden személyre 2 db töltelék jusson. A leveleket forró vízzel leforrázzuk és félretesszük. Megdaráljuk a húst, az áztatott zsemlét, és jól összekeverjük az olajjal, sóval, törött borssal, az apróra vágott hagymával. Ezzel a masszával megtöltjük a leveleket, gondosan bedugjuk a végeit vagy cérnával átkötjük. A kel többi részét apróra vágjuk, és egypár szem köménymaggal feltesszük főni. Amikor felforrt, beletesszük a meghámozott és félbevágott burgonyát, és forrni hagyjuk. Ezután belerakjuk a töltelékeket, és ha puhára főttek, kiszedjük. Rántást készítünk, és amikor a rántással felforrt, a töltelékeket visszahelyezzük, és még egyszer felforraljuk. Kelkáposztával rakott burgonya Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozunk és karikákra vágunk. 4 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk és ugyancsak karikákra vágjuk. 2 kisebb fej kelkáposztát gyengén sózott vízben megfőzünk, utána felszeletelünk. Kivajazott tűzálló tálba egy sor burgonyát, egy sor tojást, egy sor kelkáposztát rakunk. Kicsit megsózzuk, olvasztott vajjal és tejföllel meglocsoljuk a rétegeket. A tetejére 2 dl tejfölben elhabart 1 tojássárgáját öntünk. Jó, s ha olvasztott vajjal is meglocsoljuk, azután sütőben jól átsütjük. Krumplipürével, szalmakrumplival vagy párolt rizzsel tálaljuk. Kelkáposzta sütve, tejfölösen 2 szép fej kelkáposztát megtisztítunk, csíkokra vágjuk és 10 dkg vajon puhára pároljuk. Ezután tűzálló tálba rakjuk. 3 dl tejfölt elhabarunk 2 evőkanál liszttel, 3 tojással és 5 dkg reszelt sajttal, összekeverjük, megsózzuk, egy kis borsot is tehetünk bele, majd a kelkáposztára öntjük, és sütőben pirosra sütjük. Kelkáposzta-főzelék 1 kg kemény, világossárga színű kelkáposzta kell hozzá. A külső leveleket eldobjuk. A kelt előbb ketté, aztán 8—10 darabra vágjuk. Sós vízzel leforrázzuk és 5—6 percig a forró vízben hagyjuk. Szitára tesszük, jól lecsurgatjuk róla a vizet. A lábasban felforralunk 2 húskockát, ebbe rakjuk a káposztaszeleteket. A lé csak annyi legyen, hogy ellepje a káposztát. Egy kiskanálnyi köménymagot és 3—4 db nagy burgonyaszeletet is teszünk bele. Csak addig főzzük, hogy puha legyen, de ügyeljünk arra, hogy széjjel ne főzzük. Simalisztből olajon vékony rántást készítünk, belemorzsolunk tetszés szerint majoránnát, kevés borsot és felengedjük 1 dl hideg vízzel. Ráöntjük a kelkáposztára, jól összekeverjük és felforraljuk. A tetejére pörköltet, sertéssültet, sült virslit vagy kolbászt, keménytojást vagy tükörtojást tehetünk. Sonkás kelkáposztás puding 30 dkg rizst sós vízben puhára főzünk, 6—8 dkg vajat habosra keverünk 6 tojássárgájával és a kihűlt rizshez vegyítjük. 25 dkg apróra vagdalt vagy darált sonkát (lehet füstölt hús is), egy kisebb fej, sós vízben főtt és apróra metélt kelkáposztát, 8 dkg reszelt sajtot, tetszés szerint sót, kevés borsot, végül 4 tojás habbá vert fehérjét adunk hozzá. Az egészet jól összekeverjük és kikent, morzsával meghintett pudingformában egy, egy és negyed óráig forró vízben főzzük. Sajtos besamellmártással tálaljuk. A recepteket Horváth Jánosné érsekújvári (Nové Zámky) és Kasza Bálintné ostravai olvasónk küldte be. Levelezőink írják Dorák Erzsébet nagydaróci (Veiké Dravce) tudósítónk a nyári társadalmi munkákról ír levelében megszívlelendő sorokat. „A nőszervezet, a SZISZ és a Vöröskereszt tagjai társadalmi munkával segítenek a szövetkezet kertészetében az idényzöldségek betakarításában. Az akció azonban nem nagyon népszerű. Augusztus 4-én mindössze 14 személy vett részt az is uborkaszedésben. Igaz, a losonci (Lucenec) óvónőképző diákjai rendszeresen segítenek, de érési időszakban a falu asszonyainak-lányainak szorgos kezére is szükség lenne, hogy jó minőségű áru érkezzen a piacra és a konzervgyárba. Jobban kellene becsülnünk a megtermett zöldséget, mert a túlélés miatt nem értékesíthető áru a mi asztalunkról fog hiányozni. A szövetkezet és tömeg szervezeteinek együttműködése kölcsönös, a segítség megtérül, hisz a „Trencín, a divat városa" kiállításra látogatókat falunkból a szövetkezet autóbusza szállítja." VISSZAADNI A CSALÁDNAK Ha idült alkoholistát látok, elképzelem a családját is. A feldúlt rendet és a nem létező békét, a perpatvart, a verekedést. A gyerekeket, akik nem tudnak tanulni . . . Ezért kerestem fel a pelsőci (Plesivec) elmegyógyintézetet, ahol már 15 éve gyógyítanak idült iszákosokat. Az eredményekről és lehetőségekről MUDr. Greskovic Jozef beszélt, s elém tárta szomorú tapasztalatait is. — A múlt év második felében 430 beteg kereste fel intézetünket, közülük aránylag sokan önként jöttek, házastársuk, közeli hozzátartozójuk győzte meg őket. A gyógyítás és gyógyulás szempontjából ez döntő tényező. Aki önként jön hozzánk, azon tudunk segíteni, mert akarja, hogy megszabaduljon káros szenvedélyétől. Akadnak olyanok is, akik más úton kerülnek intézetünkbe, a bíróság, a nemzeti bizottság vagy a munkahelyük kényszeríti őket. Velük nehezen boldogulunk, mert ők nem akarnak lemondani az alkoholról. Gyógyulásuk is csak látszólagos, és sokszor az utókezelések is hiábavalók. Szomorú adat, hogy betegeinknek csak egyharmada távozik gyógyultan intézetünkből. Bár számunkra még az is eredmény, hogy évente néhány tucatnyi embert adunk vissza a családoknak és a társadalomnak. További sorsuk szempontjából fontos az a közösség, amelybe a gyógyulás után kerülnek. Nem egy volt páciensünk jut vissza hozzánk amiatt, hogy a közösség nem fogadta be, eltávolodott tőle, kitaszította. Nem akkor, amikor állandóan részeg volt, hanem már a „megtérés" után, így aztán idővel újra előkerül a pohár. Az intézetben öt járás betegeit kezelik, sok közöttük a nő, a fiatal, sőt még kiskorú is akad. A kezelő orvos véleménye erről megdöbbentő. — Sajnos, egy-egy turnus betegei között 20—25 asszony van. Többségük „anya", olyan ember, aki alkohol nélkül el sem tudja képzelni az életét. Őket a hatóságok, a gyermekvédelmi intézmények küldik hozzánk. A legtöbb, amit értük tehetünk, hogy meggyőzzük őket: józanul az élet egyszerűbb, a gond és betegség is kevesebb. .. A fiatalok esete bonyolultabb. Egyrészt itt van a szülői „példamutatás". Másrészt a nemtörődömség, a kimerültség, a hajszoltság. A szülő nem ér rá gyerekével beszélgetni, nem ellenőrzi, mire költi zsebpénzét. Ártatlannak tűnő sörözésekből is lehet idült alkoholizmus. És garázdaság, erőszakosság, betörés, börtön is. Felelősek az italboltok eladói, a kiskorúakat kiszolgáló csapos és pincér. Vagyis: mindenki mindenkiért. Mert az önállóságra neveléssel nem igazolható a közönyösség és felelőtlenség. Greskovic doktor kedves, de szigorú ember, a segítséget senkitől nem tagadja meg. Munkaérdem rendes. A hatékonyabb gyógyítás végett a bajok gyökerét keresi, mert fontosnak tartja az egészséget és emberi kapcsolatokat romboló szenvedély kiirtását. GAL EDIT GYÓGYNÖVÉNYEINK Aranyvessző (Solidago gigantea) Erdők szélén, vizek mentén, ligetekben, sokfelé nagy tömegekben termő, évelő növény. Dísznövényként kertben ésj sarkokban is ültetik. Szára egyenes, egy méternél magasabbra is megnő, egyszerű, csak a virágzatban elágazó. Levelei szórt állásúak, virágfészkei sűrű fürtökben állnak. A virágok sárgák, júliustól őszig nyílnak. A növény szárának felső, 40 cm hosszú része gyűjtendő. Gyűjtésével nem szabad késlekedni, a virágzás kezdetekor kell végezni, mert a teljes virágzáskor gyűjtött szárakon a száradás után csak fehér bóbita marad. Ez már értéktelen. A virágpor mérgező, ezért szem- és szájvédőt kell használni a bezsákolásnál. Felvásárlási ára 4.— Kcs/kg. CE15