Nő, 1979 (28. évfolyam, 12-52. szám)
1979-10-24 / 43. szám
Ürüborda rímel A húst zsíron mindkét oldalán hirtelen szép pirosra sütjük, aztán sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, hagyma hozzáadásával, gyenge citromos vízzel leöntve, megsózva, fedő alatt puhára pároljuk. Ha készen van, felszeleteljük a húst, a levét kevés liszttel megsűrűsítjük és felforraljuk. A tálra kevés reszelt sajttal elkevert párolt rizst halmozunk, és rárakjuk a hússzeleteket, majd meglocsoljuk a hús levérel. Birkahús vadason A birkacombot jól megtisztítjuk, megmossuk és 1—2 napra pácba tesszük. Egy darabban megtűzdeljük 5 dkg füstölt szalonnával, leöntjük 1—2 kanál olvasztott zsírral, megsózzuk és a sütőben megsütjük. Sütés közben az átszűrt páclével többször megöntözzük. Amikor a hús szép piros és puha, kivesszük a sütőből, ráöntünk néhány kanál tejfölt, és még 5 percig sütjük. Körithetjük krumplipürével, párolt rizzsel, vöröskáposztával. Birka- vagy báránycomb és gerinc (Egybesült) Egy szép, nagy darab húst megtisztítunk, megmosunk, leforrázunk, besózunk. Egy óra múlva megborsozzuk és füstölt szalonnával megtűzdeljük. Tepsibe tesszük, leöntjük forró zsírral és gyakori öntözgetés közben megsütjük. Hidegen, melegen kitűnő. Melegen burgonyával, párolt káposztával, savanyúságokkal tálalhatjuk. Birkacomb kapormártással A megtisztított húst megveregetjük és füstölt szalonnával megtűzdeljük. Karikára vágott vöröshagymán és kevés zsíron lábasban, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor elkészült, leszűrjük a levét, melyből 1—2 pirított kockacukor, pár kanál tejföl, kevés liszt, apróra vágott kapor és reszelt citromhéj felhasználásával mártást készítünk. Beletesszük a húst és pár percig együtt forraljuk. Zsemlegombóccal köríthetjük. Töltött bárányszegy A megtisztított, megmosott szegyet megtöltjük a következő töltelékkel: 2 db tejben áztatott, kinyomkodott, átpasszírozott zsemléhez hozzákeverünk 5 dkg vajon párolt, apróra vagdalt zöldpetrezselymet, pár apróra metélt kapribogyót és 3 egész tojást, valamint egynek a sárgáját. Kevés zsírt és vizet teszünk a tepsi aljára, ráhelyezzük a húst és a sütőben szép pirosra megsütjük. Locsolgassuk gyakran a saját tevével. Mielőtt kivesszük, még pár kanál tejföllel ízesítjük és szaporítjuk a levét. Sült burgonyával és csalamádéval tálaljuk. Báránypörkölt burgonyával A finomra vágott hagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, fűszerpaprikát és zúzott fokhagymát teszünk hozzá. A kockákra vágott bárányhúst beletesszük, megsózzuk és jól elkeverjük. Amikor kissé elfőtte a levét, feleresztjük vízzel és puhára pároljuk. Ezután beleteszünk egy üveg lecsót, meghintjük liszttel és felforraljuk. Burgonyával tálaljuk. Bárányszeletek sült burgonyával A báránycombot felszeleteljük, megveregetjük, megsózzuk, sima lisztben megforgatjuk és zsírban pirosra sütjük. A szeleteket egy külön lábasba rakjuk. A visszamaradt zsírba paradicsompürét, egy kevés lisztet keverünk és felöntjük 1 dl vízzel. Felforraljuk és a lesütött szeletekhez szűrjük. A jól megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, megsózzuk és forró zsírban finomra vágott petrezselyemmel pirosra sütjük. Majoránnás bárányhús A báránycombot megtisztítjuk, megmossuk. Szép szeleteket vágunk belőle. A csontokat kevés vízzel, zöldséggel, keresztbe vágott vöröshagymával, szemesborssal, sóval egy fazékban kifőzzük. A bárányhúst forró zsíron evőkanálnyi majoránnával, sóval, kevés borssal lábasban, fedő alatt addig pároljuk, amíg elfő a leve. Akkor meghintjük egy kis marék grízes liszttel, rászűrjük a csontlevet, és a húst puhára pároljuk. Tálaláskor 1 dl sűrű tejfölt keverünk hozzá. A recepteket Vass Béláné michalovcei olvasónk küldte be. Közép-Ázsiában, Angliában és Franciaországban valósággal nemzeti eledel; a török, az olasz, a bécsi konyha nagyra becsüli, nálunk ellenben háttérbe szorul a bárány- és birkahús. Minden hentesüzletben kiteszik, árban igen kedvező, mégsem vásárolják úgy, mint más állatok húsát. Pedig ha szakszerűen készítjük el, ha gondosan megtisztítjuk a zsiradékoktól, és főzés előtt leforrázzuk a húst, akkor új ízekkel ismerkedhetünk meg. a ..Az első bejegyzés a csécsi (Cecejovce) polgári ügyek testületének emlékkönyvében 1961 januárjában keltezett. Az azóta megtelt emlékkönyvek és albumok bizonyítják, hogy a 11 tagú pár egyre színvonalasabb munkát végez. A szocialista ember formálásában a kassa-vidéki (Kocice-videk) járás legjobbjai közé tartoznak, és ebben nagy érdeme van Kuzder Margitnak a pát titkárának és Stanislav Gerenda pótelnöknek, aki pedagógusként hathatós segítséget nyújt. Gazdag tevékenységük közül hadd említsem meg a község legidősebb polgárnőinek köszöntését, majd azt az ünnepséget melyen 57 mezőgazdasági szakmunkástanulónak adták át a szakmunkás-bizonyíványt. Szép volt a kilencedikesek búcsúztatása, még szebb az óvodásoké. A regrutákat szüleik is elkísérték a hab eskütermébe. Jaklovsky Ján 30 éves, Kuba László 25 éves pedagógusi tevékenységéről sem feledkeztek meg A legszebbek a névadók. Szeptemberig 6 csoportos névadást szerveztek 46 gyermeknek, s bár még kevés az egyéni, csak a hab névadóján résztvevő gyermek, a pát tagjai azon fáradoznak, hogy felvilágosító, agitációs munkájuk nyomán a csécsi fiatalok szocialista önAzon a nyár végi vasárnapon Andód (Andovce) községben az Ucen család portája, az utcára nyíló ablakok előtti virágoskert teljes díszben köszöntötte az érkezőket. Levelezőink írják Szinte percenként jöttek az autókon, ősz apák, anyák, katonaruhás fiúk, fiatal és még fiatalabb leányok, karon ülő kicsik, kezükben szegfű, tarka virágok, ajándékok. Andód legnépesebb családja jött össze, édesanyjukat-nagyanyjukat, Kiss Lajosnét jöttek köszönteni 80. születésnapján. Két fia, hat lánya, unokái, dédunokái ... összesen 60 személy. Az ünnepi terített asztalnál Matild néni fogadja a jókívánságokat, a nyolcszor tíz szál szegfűt. Rangidős fia, a 63 éves Béla mond verses köszöntőt... Kiss néni egyszerű szavakba önti életét. „Szép kort értem meg, pedig az élet keserűségéből bőven kijutott... szolgáltam, tavasztól őszig... mindig a mások földjén ... Egymás után születtetek ... Az egyik a batyuban, a másik a pólyában. Apátok, nyugodjon békében, dolgozott inaszakadtáig ... Emlékszem, a munkában nagyon elfáradtam, vacsora helyett két gyereket az apátok lovagoltatott a térdén, a másik kettőt a nyalábomban s a harmadikat a bölcsőben ringattam ... Ilyen volt...” I Matild néni anyai szeretete, gondoskodása most kamatozik. Gyermekeire, unokáira mindenkor számíthat. Legfiatalabb lányánál lakik. Most is munkával tölti napjait, baromfit etet, virágokat gondoz, szebbnél szebb kézimunkákat készít. Szerény nyugdíjából is jól megél, szerettei körében. Míg a poharak koccannak, s a gyöngyöző bor nótát fakaszt, a szemlélődő elgondolkodik. Hányan akarták tisztességesen nevelni gyerekeiket, s most még sincs becsületük a többszintes házban, mert tán reszket a kezük, régies a beszédük ... Szolgáljon a szülők iránti szeretet és megbecsülés példájául a Kiss család. Bokor József, Szímő (Zemné) tudata erősödjék. Ebben a munkában nagy segítségükre vannak a nőszervezet politikai előadásai, és sokat segítenek a pedagógusok — írja Farkas Rózsa. Nyolcvan szál szegfű az édesanyának GYÓGYNÖVÉNYEINK Csipkebogyó A csipkebogyó a nálunk legjobban elterjedt vadrózsafajta termése. Mindenki által ismert, sokan gyűjtik, és teáját szívesen fogyasztják. Több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs. Azt talán kevesen tudják, hogy a citroménál is tízszerte több a csipkebogyó C-vitamin tarralma. Ezért teája különösen télen, a vitaminforrások kiapadása idején értékes. A felvásárló központok minden mennyiségben átvesznek megfelelően érett és szárított csipkebogyót. Felvásárlási ára 10 Kcs kg.