Nő, 1979 (28. évfolyam, 12-52. szám)

1979-10-24 / 43. szám

Ürüborda rímel A húst zsíron mindkét oldalán hirtelen szép pirosra sütjük, aztán sárgarépa, zeller, petrezselyemgyö­kér, hagyma hozzáadásával, gyenge citromos vízzel leöntve, megsózva, fedő alatt puhára pároljuk. Ha ké­szen van, felszeleteljük a húst, a le­vét kevés liszttel megsűrűsítjük és felforraljuk. A tálra kevés reszelt sajttal elkevert párolt rizst halmo­zunk, és rárakjuk a hússzeleteket, majd meglocsoljuk a hús levérel. Birkahús vadason A birkacombot jól megtisztítjuk, megmossuk és 1—2 napra pácba tesszük. Egy darabban megtűzdel­jük 5 dkg füstölt szalonnával, leönt­jük 1—2 kanál olvasztott zsírral, megsózzuk és a sütőben megsütjük. Sütés közben az átszűrt páclével többször megöntözzük. Amikor a hús szép piros és puha, kivesszük a sü­tőből, ráöntünk néhány kanál tej­fölt, és még 5 percig sütjük. Körit­­hetjük krumplipürével, párolt rizzsel, vöröskáposztával. Birka- vagy báránycomb és gerinc (Egybesült) Egy szép, nagy darab húst meg­tisztítunk, megmosunk, leforrázunk, besózunk. Egy óra múlva megbor­sozzuk és füstölt szalonnával meg­tűzdeljük. Tepsibe tesszük, leöntjük forró zsírral és gyakori öntözgetés közben megsütjük. Hidegen, mele­gen kitűnő. Melegen burgonyával, párolt káposztával, savanyúságokkal tálalhatjuk. Birkacomb kapormártással A megtisztított húst megvereget­jük és füstölt szalonnával megtűz­deljük. Karikára vágott vöröshagy­mán és kevés zsíron lábasban, fe­dő alatt puhára pároljuk. Amikor elkészült, leszűrjük a levét, melyből 1—2 pirított kockacukor, pár kanál tejföl, kevés liszt, apróra vágott ka­por és reszelt citromhéj felhasználá­sával mártást készítünk. Beletesszük a húst és pár percig együtt forral­juk. Zsemlegombóccal köríthetjük. Töltött bárányszegy A megtisztított, megmosott szegyet megtöltjük a következő töltelékkel: 2 db tejben áztatott, kinyomkodott, átpasszírozott zsemléhez hozzáke­verünk 5 dkg vajon párolt, apróra vagdalt zöldpetrezselymet, pár ap­róra metélt kapribogyót és 3 egész tojást, valamint egynek a sárgáját. Kevés zsírt és vizet teszünk a tepsi aljára, ráhelyezzük a húst és a sü­tőben szép pirosra megsütjük. Lo­­csolgassuk gyakran a saját tevével. Mielőtt kivesszük, még pár kanál tejföllel ízesítjük és szaporítjuk a le­vét. Sült burgonyával és csalamá­­déval tálaljuk. Báránypörkölt burgonyával A finomra vágott hagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, fűszerpapri­kát és zúzott fokhagymát teszünk hoz­zá. A kockákra vágott bárányhúst beletesszük, megsózzuk és jól elke­verjük. Amikor kissé elfőtte a levét, feleresztjük vízzel és puhára párol­juk. Ezután beleteszünk egy üveg lecsót, meghintjük liszttel és felfor­raljuk. Burgonyával tálaljuk. Bárányszeletek sült burgonyával A báránycombot felszeleteljük, megveregetjük, megsózzuk, sima lisztben megforgatjuk és zsírban pi­rosra sütjük. A szeleteket egy külön lábasba rakjuk. A visszamaradt zsír­ba paradicsompürét, egy kevés lisz­tet keverünk és felöntjük 1 dl víz­zel. Felforraljuk és a lesütött szele­tekhez szűrjük. A jól megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meg­hámozzuk, karikákra vágjuk, meg­sózzuk és forró zsírban finomra vá­gott petrezselyemmel pirosra sütjük. Majoránnás bárányhús A báránycombot megtisztítjuk, megmossuk. Szép szeleteket vágunk belőle. A csontokat kevés vízzel, zöldséggel, keresztbe vágott vörös­hagymával, szemesborssal, sóval egy fazékban kifőzzük. A bárányhúst for­ró zsíron evőkanálnyi majoránnával, sóval, kevés borssal lábasban, fedő alatt addig pároljuk, amíg elfő a leve. Akkor meghintjük egy kis ma­rék grízes liszttel, rászűrjük a csont­levet, és a húst puhára pároljuk. Tálaláskor 1 dl sűrű tejfölt keverünk hozzá. A recepteket Vass Béláné micha­­lovcei olvasónk küldte be. Közép-Ázsiában, Angliában és Franciaországban valósággal nemzeti eledel; a török, az olasz, a bécsi konyha nagyra becsüli, nálunk ellen­ben háttérbe szorul a bárány- és birkahús. Minden hentesüzletben kite­szik, árban igen kedvező, mégsem vásárolják úgy, mint más állatok hú­sát. Pedig ha szakszerűen készítjük el, ha gondosan megtisztítjuk a zsi­radékoktól, és főzés előtt leforrázzuk a húst, akkor új ízekkel ismerked­hetünk meg. a ..Az első bejegyzés a csécsi (Cece­­jovce) polgári ügyek testületének em­lékkönyvében 1961 januárjában kelte­zett. Az azóta megtelt emlékkönyvek és albumok bizonyítják, hogy a 11 tagú pár egyre színvonalasabb munkát vé­gez. A szocialista ember formálásában a kassa-vidéki (Kocice-vid­ek) járás leg­jobbjai közé tartoznak, és ebben nagy érdeme van Kuzder Margitnak a pát titkárának és Stanislav Gerenda pót­­elnöknek, aki pedagógusként hathatós segítséget nyújt. Gazdag tevékenységük közül hadd említsem meg a község legidősebb pol­gárnőinek köszöntését, majd azt az ün­nepséget melyen 57 mezőgazdasági szak­munkástanulónak adták át a szakmun­­kás-bizonyíványt. Szép volt a kilence­dikesek búcsúztatása, még szebb az óvodásoké. A regrutákat szüleik is el­kísérték a hab eskütermébe. Jaklovsky Ján 30 éves, Kuba László 25 éves pe­dagógusi tevékenységéről sem feledkez­tek meg A legszebbek a névadók. Szeptembe­rig 6 csoportos névadást szerveztek 46 gyermeknek, s bár még kevés az egyé­ni, csak a hab névadóján résztvevő gyermek, a pát tagjai azon fáradoznak, hogy felvilágosító, agitációs munkájuk nyomán a csécsi fiatalok szocialista ön­Azon a nyár végi vasárnapon Andód (Andovce) községben az Ucen család portája, az utcára nyíló ablakok előtti virágoskert teljes díszben köszöntötte az érkezőket. Levelezőink írják Szinte percenként jöttek az autókon, ősz apák, anyák, katonaruhás fiúk, fia­tal és még fiatalabb leányok, karon ülő kicsik, kezükben szegfű, tarka vi­rágok, ajándékok. Andód legnépesebb családja jött ös­­­sze, édesanyjukat-nagyanyjukat, Kiss Lajosnét jöttek köszönteni 80. születés­napján. Két fia, hat lánya, unokái, déd­unokái ... összesen 60 személy. Az ün­nepi terített asztalnál Matild néni fo­gadja a jókívánságokat, a nyolcszor tíz szál szegfűt. Rangidős fia, a 63 éves Béla mond verses köszöntőt... Kiss néni egyszerű szavakba önti éle­tét. „Szép kort értem meg, pedig az élet keserűségéből bőven kijutott... szolgáltam, tavasztól őszig... mindig a mások földjén ... Egymás után szület­tetek ... Az egyik a batyuban, a másik a pólyában. Apátok, nyugodjon béké­ben, dolgozott inaszakadtáig ... Emlék­szem, a munkában nagyon elfáradtam, vacsora helyett két gyereket az apá­tok lovagoltatott a térdén, a másik ket­tőt a nyalábomban s a harmadikat a bölcsőben ringattam ... Ilyen volt...” I Matild néni anyai szeretete, gondos­kodása most kamatozik. Gyermekeire, unokáira mindenkor számíthat. Legfia­talabb lányánál lakik. Most is munká­val tölti napjait, baromfit etet, virágo­kat gondoz, szebbnél szebb kézimunká­kat készít. Szerény nyugdíjából is jól megél, szerettei körében. Míg a poharak koccannak, s a gyön­gyöző bor nótát fakaszt, a szemlélődő elgondolkodik. Hányan akarták tisztes­ségesen nevelni gyerekeiket, s most még sincs becsületük a többszintes házban, mert tán reszket a kezük, régies a be­szédük ... Szolgáljon a szülők iránti szeretet és megbecsülés példájául a Kiss család. Bokor József, Szímő (Zemné) tudata erősödjék. Ebben a munkában nagy segítségükre vannak a nőszervezet politikai előadásai, és sokat segítenek a pedagógusok — írja Farkas Rózsa. Nyolcvan szál szegfű az édesanyának GYÓGYNÖVÉNYEINK Csipkebogyó A csipkebogyó a nálunk legjobban elterjedt vad­­rózsafajta termése. Mindenki által ismert, sokan gyűjtik, és teáját szívesen fogyasztják. Több C-vita­­mint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs. Azt talán kevesen tudják, hogy a citro­ménál is tízszerte több a csipkebogyó C-vitamin tarralma. Ezért teája különösen télen, a vitamin­források kiapadása idején értékes. A felvásárló központok minden mennyiségben át­vesznek megfelelően érett és szárított csipkebogyót. Felvásárlási ára 10 Kcs kg.

Next