Nő, 1979 (28. évfolyam, 12-52. szám)

1979-11-07 / 45. szám

fl [JD SZAKÁCSKÖNYVÉBE Soha ne hiányozzék asztalunkról egyik legtartósabb gyümölcsünk, az alma. Kis fonott kosárban vagy kerámia tálban dísze is a lakásnak a zamatos, aranysárga vagy piros alma. Ha szem előtt van, a családtagok többet fogyasztanak belőle. Tízóraira se felejtsünk el magunkkal vinni ebből a C-vitaminban gazdag gyümölcsből. Konyhai felhasználása is sokrétű. Az alábbi recepteket olvasóink leveleiből állítottuk össze. LMALEVES­ ozzávalók: 50 dkg alma, 4 dkg sima , só, 8 dkg cukor, 1 dl fehér bor, 1 tej, 1 dl tejszín vagy tejföl, 2 szem­­fűszeg, kevés fahéj, fél citrom.­z almákat megtisztítjuk és apró sókra vágjuk. Hét dl gyengén só­­, cukrozott vízzel feleresztett 6 dl en szegfűszeggel, fahéjjal, citrom- és fehér borral puhára főzzük, elszínt a liszttel elkeverjük és a lé­lé öntjük, 10 percig forraljuk. Hide­­tálaljuk. LMAMARTAS­ z almát meghámozzuk és kis koc­­r­a vágjuk. Lábasban kevés vízzel percig főzzük, hogy kásás legyen, deci tejfölből 1 evőkanálnyi sima tel­habarást készítünk, felengedjük a­ vízzel és folytonos kevergetés­ben az almaszeletekre csurgatjuk. ockacukrot teszünk bele, egy pici még egyszer felforraljuk. Tálalós­­még fél deci tejfölt keverünk hozzá. LMA ESTÉLYI RUHÁBAN ) db közepes nagyságú almát meg­főzünk. A magházat kivágjuk úgy,­­ ne lyukasszuk át, az alma tölt­­ő legyen. 5 dkg darált dió, 8 dkg álycukor és rumban áztatott marék­­mazsola keverékével megtöltjük az­okat. 36 dkg lisztet, 1 csomag sütő­­, 1 Sanát vagy Smetolt elmorzsa­­, hozzákeverünk 10 dkg porcukrot egy kevés tejjel összegyúrjuk. Kés­­tyi vastagra kinyújtjuk, az almákat öltött fejükkel felfelé, ráhelyezzük tisztára, és akkora köröket vágunk almák köré, hogy jól beburkolhas­­a tésztába. Ezután tepsibe rakjuk, lén töltött felükkel felfelé. Elemele­­tt sütőben lassan­­ sütjük. Vaníliás jval tálaljuk. Hidegen, melegen szánt finom. LMAS PITE 1 dkg vaníliás cukrot és 23 dkg Tolt habosra keverünk. 40 dkg liszt- 1 egész tojással tésztát gyúrunk, részre osztjuk és megtöltjük alma- Töltelék: 60 dkg almát lereszelünk, issé megpároljuk. Kellő mennyiségű­et teszünk bele, 1 citrom reszelt ivat, fahéjjal ízesítjük. A masszát ijük a tésztára, meghintjük őrölt dióval és rátesszük a tészta másik felét. Mérsékelt tűzön sütjük. ALMAPUDING Nyolc nagy almát meghámozunk és megreszelünk, összekeverjük 10-12 dkg finom, szitált zsemlemorzsával, 15 dkg habosra kevert vajjal, 8 tojássárgájá­val, 10 dkg mazsolával, egy kevés fa­héjjal, 5 dkg hámozott, őrölt mandulá­val, 20 dkg cukorral és végül a 8 tojás keményre vert habjával. Vajjal kikent, liszttel meghintett formában forróvizes fazékba állítjuk, és a sütőben körül­belül egy óráig főzzük. Gyümölcsös sodóval tálaljuk. ALMÁS BUKTA (OMLÓS TÉSZTÁBÓL) 25 dkg lisztből, 12 dkg vajból, 4 ka­nál olajból, kevés cukorból, csipet só­ból, 1 tojássárgájából, 1 kanál fehér borból és annyi tejfölből, hogy se túl lágy,­ se túl kemény ne legyen, tésztát gyúrunk. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Kis négyszögeket vágunk belőle, s eze­ket fahéjas almapürével töltjük meg. A kockák szélét összefogjuk, jól össze­nyomkodjuk. Tojássárgájával megken­jük és kikent tepsiben megsütjük. Va­níliás cukorral megszórjuk. SOMOGYI ALMAKRÉM 1 kg almát kevés vízzel puhára fő­zünk. Még melegen átpasszírozzuk és összekeverjük 30 dkg cukorral. 5 tojás­fehérjéből kemény habot verünk, össze­vegyítjük az almapürével és együtt tovább verjük, amíg kellő sűrűséget és keménységet nyerünk. Üvegtálban magasan felhalmozzuk, megtűzdeljük hámozott, hosszúkásra vagdalt mandu­lával (kb. 5-6 dkg szükséges hozzá). Tejszínhabbal tálaljuk. RUMOS ALMAKRÉM 40 dkg sült, átpasszírozott almát addig keverünk 6 tojássárgájával és 40 dkg porcukorral, amíg jól megsűrű­södik. Ezután belekeverünk 6 evőkanál rumot (lehet narancslikőr is) és a tojá­sok habbá vert fehérjét, üvegtálra tes­­­szük és hűvös helyre állítjuk. A recepteket Fikar Jaroslavné trencíni, Krokovai Pálné tornaljai (Safárikovo) és Popluhár Etelka nagyfödémesi (Velké Vl'any) olvasónk küldte be. őszi gondokról, örömökről, ered­ményes társadalmi munkákról ír­nak tudósítóink az utóbbi időben. „A rozsnyói (Rozsava) járásban az idei szövetkezeti napot és szü­reti ünnepséget Szádalmás (Jablo­­nov nad Turnov) községben ren­dezték meg. A község apraja­­nagyja munkához látott, hogy méltóképp ünnepelhessenek. Ra­gyogott is a falu. A kedvező idő­járás és a színvonalas műsor több­ezer résztvevőt csalogatott. A sok látnivaló közül ezen a helyen sze­retném kiemelni a Csemadok és a nőszervezet közös rendezvényét, a kézimunka, sütemény és kalács­kiállítást a helyi kultúrházban. A több mint kétezer látogató het­ven asszony 120 darab kézimunká­jában gyönyörködhetett. Hegedűs Jánosné, Bodnár Lajosné, Kardos Józsefné, Pápai Pálné kézimunkái nagy sikert arattak. Kovács Istvánná, a nőszervezet elnöknője elmondta, hogy az esti szüreti bált is a nő­szervezet rendezte, ugyanúgy a régi idők szokásait idéző felvonulást is“ — írja Farkas Rózsa. „A nádszedi (Trstice) nőszerve­zet és a hab polgári ügyek testü­lete ünnepélyt rendezett a bevo­­vonuló fiatalok tiszteletére, amely­re meghívták a szülőket is. Nagy Magdolna, a nőszervezet elnöke megható szavakkal búcsúztatta a fiatalokat, Lipkovics Lőrinc, a hnb elnöke pedig arról beszélt, hogy milyen jelentős és fontos feladatok várnak a bevonuló fiúkra. Kis ajándékokkal, virággal is meglep­ték őket. A jövőben szeretnék rendszeresíteni ezt az akciót, hogy ezáltal is fokozzák békevédő nép­hadseregünk katonáinak tisztele­tét“ — írja Győri Irén. „A nagykéri (Milanovce) hon­védelmi szövetség haza­i akció­ban épült, s már megkezdte mű­ködését. Zeneoktatás, német nyelv­­tanfolyam, kétéves varrótanfolyam indult benne, s a gépkocsivezetői tanfolyam résztvevőinek többsége is nő — tudósít Gyurcsek Ilona. ..A bajcsi (Bajc) állami gazdaság anyalai kertészeti részlegében dol­gozik a Gyűrűsi Gizella vezette szocialista brigád. Céljuk a jó eredmények elérése, ezért fáradt­ságot nem ismerve dolgoznak. Sa­látát, uborkát, paprikát termelnek, fólia alatt és a szabadban. Leg­fontosabb őszi feladatuk, hogy az első és másodosztályú termékek után a harmadosztályút is meg­mentsék. Jelentős segítséget nyúj­tanak ehhez a környező iskolák tanulói az érsekújvári (Nové Zám­­ky) szakmunkásképzőből, az ud­­vardi (Dvory nad Zitavou) mező­­gazdasági szaktanintézetből. A ker­tészetben dolgozó asszonyok egy része így a dohánybetakarításnál segíthet. A szocialista brigád tagjai részt vesznek a község kulturális­társadalmi életében is, s gyakran látogatják az érsekújvári rendez­vényeket“ — írja Plavec Pál. „A komáromi (Komárno) kama­rakórus szorgalmas munkájával szép eredményeket ér el. Négy nyelven énekelnek, kedvelt vendé­gei minden összejövetelnek. A kó­rus szólistája, Szlancsik Margit szép énekével a vab házasságkö­tési szertartásait is ünnepélyessé teszi. Tagja a színjátszócsoportnak, a Vöröskeresztnek. Munkáját pél­dásan végzi, s mindenre jut ideje, bár egyedül neveli két gyermekét” — tudósít Szabó Beni. Október — az idősek iránti tisz­telet hónapja. Az újságok, a rádió, a tévé beszámoltak arról, hogyan gondoskodnak idős polgártársaink­ról társadalmi szervezeteink. Erről szól Kovács Irén írása is: „Bensőséges keretek közt nyitot­tuk meg az idősek iránti tisztelet hónapját a Kassa-újvárosi (Kosice- Terasa) nyugdíjasklubban. Két környékbeli alapiskola úttörői lep­tek meg bennünket szép műsorral, utána a nemzeti bizottság képvise­lőivel beszélgettünk ügyes-bajos dolgainkról. Tőlük kaptunk jó taná­csokat, útbaigazítást. Kézimunka­kiállításunk megnyitóján is jelen voltak. Nemes elégedettséggel ír­hatom, hogy a munkában meg­öregedett asszonykezek készítette kézimunkák sok örömet szereztek a látogatóknak. A nyugdíjasotthon legidősebb lakóit a hnb elnöke is fogadta, s a Kassai Nemzeti Szín­ház műsoros délutánt tartott a klubban. Az idős embereknek filmvetítéssel egybekötött egész­ségügyi tanácsadást is rendeztek.“ I

Next