Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)

1980-04-02 / 14. szám

A íT[Z)SZA­KÁCSKÖNYVÉBE SZOMBAT: ebéd — Paradicsomleves reszelt sajttal, zöldsé­ges marhaszelet burgonyapogácsával, gyümölcsturmix, mázas szelet vacsora — sonka almás tonnával, kaviáros tojás ma­jonézzel, gyümölcs VASÁRNAP: ebéd — Zöldborsóleves aprólékkal, narancsos csirke, tarhonya, vegyes befőtt, kókusztorta vacsora — pikáns sajttekercs, újhagyma, retek ZÖLDSÉGES MARHASZELET A szép 10 dekás marhaszeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, mindegyik szeletet megszórjuk egy kevés liszt­tel, teflonsütőben, kevés zsiradékon hirtelen mindkét oldalán pirosra süt­jük, majd a szeleteket egymásra a kuktába tesszük. Ráöntjük a fenn­maradt zsiradékot (amiben elősütöt­tük), adunk hozzá 1 db reszelt sárga­répát, 1 db reszelt petrezselymet, egy kisebb fej, kettévágott hagymát, egy darab babérlevelet és egy kevés vizet. Kuktában húsz percig pároljuk. Ha elkészült, tejföllel ízesítjük. BURGONYAPOGÁCSA A héjában főtt, összetört burgonyá­hoz adunk egy egész tojást, egy ka­nálnyi zsírt, ízlés szerint sót és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Deszkán kb. 1 Vi cm vastagra ellapít­juk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és olajban pirosra sütjük. PIKÁNS SAJTTEKERCS Negyven dekányi eidami sajtot (egészben) forrásban levő vízbe te­szünk — annyiba, hogy ellepje — és tíz percig főzzük. Szűrőkanállal ki­emeljük, sodrófával deszkán kinyújt­juk és a következő töltelékkel kenjük meg. Két keményre főtt tojást össze­törünk és összekeverünk 10 dkg fi­nomra vagdalt sonkával, kevés mus­tárral, paprikapürével, 10 dkg vajjal. Ha van, kevés metélőhagymát is te­hetünk bele. Rákenjük a kinyújtott sajtra, becsavarjuk, alobalba csoma­goljuk és néhány órára hűtőbe tes­­­szük. NARANCSOS CSIRKE A megmosott csirkét besózzuk, hasüregét beszórjuk bazsalikommal, teszünk bele egy-két darabka vajat, tűzálló edénybe helyezzük, leöntjük két narancs kifacsart levével, tetejére egy-két vajdarabkát teszünk és sütő­ben pirosra sütjük. MÁZAS SZELET 25 dkg vajat 6 tojássárgájával ha­bosra keverünk, hozzáadjuk a 6 tojás keményre vert habját, 14 dkg őrölt diót, négy borda reszelt csokoládét és 25 dkg lisztet. Kikent, lisztezett pléhen megsütjük. Ha kihűlt, egy tojásfehérjéből egy kanál rummal és annyi cukorral, amennyit felvesz, mázat keverünk és rákenjük a tész­tára. KÓKUSZTORTA Hat tojássárgáját, két egész tojás­sal, 30 dkg porcukorral habosra ke­verünk, hozzávegyítünk 25 dkg kó­kuszreszeléket és egy citrom reszelt héját. Kivajazott, lisztezett tepsiben megsütjük. Amikor kihűlt, kettévág­juk a tésztát és megkenjük ribizli-, málna- vagy más gyümölcslekvárral és bevonjuk a gőz fölött megolvasz­tott, 2 dkg vajjal összekevert csoko­ládéval. Akkor finom, ha fogyasztás előtt legalább­­ A napig áll a hűtőben. GYORSVACSORÁK: BETYARELEDEL Egy sertésbordát és egy hátszín­­szeletet ízlés szerint befűszerezünk és hirtelen kisütjük. Füstölt kolbászos, lecsós ragut teszünk a tetejére. Kö­retként paprikás krumplit adunk hoz­zá. Akkor finom, ha kissé csípős. SAJTOS KELBIMBÓ Mélyhűtött kelbimbót sós vízben megfőzünk, leszűrjük, kivajazott tűz­álló tálba tesszük, megszórjuk pirí­tott morzsával, tetejére néhány vaj­darabkát teszünk és leöntjük tejföl­ben elhabart tojássárgával. A sütőben átsütjük. Tálaláskor reszelt sajttal szórjuk meg. TARHONYÁS ZÖLDBAB Egy üveg házilag eltett vagy kon­zerv zöldbabot összekeverünk fél kiló húsból készített pörkölttel. Egy evő­kanál zsírban megpirítunk 'A kg tar­honyát, felöntjük Vi liter vízzel, meg­sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Tűzálló tál aljára tesszük a fele tar­honyát, rá a zöldbabos pörköltet és beborítjuk a tarhonya másik felével. Meglocsoljuk V« liter tejföllel, 10—15 percre a sütőbe tesszük. UZSONNÁRA, TÍZÓRAIRA KRÉMSAJT Egy liter sűrű, édes tejfölbe bele­teszünk egy csapott evőkanál szitált sót, Vi kávéskanál porcukrot. Vízbe mártott vászonkendőbe öntjük, a ken­dőt összekötjük és szellős helyre akasztjuk. Egy nap alatt minden fölösleges lé kicsöpög belőle. Egy tál­ra kiborítjuk, megszórjuk finomra vágott metélőhagymával és máris fogyaszthatjuk. KÖRÖZÖTT TÚRÓBÓL Húsz deka tehénhúrót szitán áttö­rünk, adunk hozzá 5 dkg juhtúrót, 1 kanál tejfölt, ízlés szerint sót, fű­­szerpaprikát, reszelt hagymát, össze­tört köménymagot. Jól kikeverjük. A nők munkája egész évben foglalkoztatja a köz­véleményt, de a nőnap előtt és után különösen sokat beszélünk társadalmilag és gazdaságilag egyaránt fontos tevékenységükről. A gútai (Kolárovo) városi nőszervezet életéről és terveiről PLAVEC PÁL beszélgetett a szervezet elnökével, Rizner Máriával és titkárával, Őszi Irmával. A négyszáz tagú szervezet munkáját mindenki számára vonzóvá tenni nem könnyű fela­dat, egyrészt a tagok érdeklődési köre és foglalko­zása, másrészt a nőmozgalom célkitűzései szerint. Igyekezetüket azonban többnyire siker koronázza. Fontos feladatnak tartják az ifjúsággal való törő­dést, találkozót szerveztek a városi pionírházban a legaktívabb úttörőkkel, anyagilag támogatják a szlovák tanítási nyelvű alapiskola gyermekkóru­sát és a helyi gyermekotthon lakóit. Jelentős a szervezet kulturális tevékenysége is. Sokan tag­jai a­zután alakult, de közben járási énekkarrá nőtt vegyeskarnak. Két olvasókör is működik a városban Gyürösi Mária, illetve Sel­án­ová Mar­git­ vezetésével. Munkájuk — talán tapasztalat, talán útmutatás hiányában — még akadozik, de sok kívánnivalót hagy maga után. A Szólj költe­mény! vers- és prózamondó versenyben kiváló eredményt ért el Oláh Katalin és Nagy Zsófia. Az idei évre — hazánk felszabadulásának 35. év­fordulójára — vállalták, hogy 1800 órát dolgoznak a város szépítésében, a Szólj költemény !-re a tava­lyi résztvevőkön kívül további két versenyző ne­vezett be, és Fekete Katalin edzőnő vezetésével 36 asszony készül az országos spartakiádra. A nő­napot együtt ünnepelték meg, szovjet asszonyokat is hívtak erre a bensőséges összejövetelre. A Jedno­­ta fogyasztási szövetkezet SZISZ alapszervezete a városi művelődési ház társalgójában rendezett kézimunka-kiállítást a nőnap alkalmából, amelyen a látogatók ítélték oda­­.A kiállítás legszebb mun­kája“ díjat. SZTREDA MÁRIA a málasi (Málas) asszonyok nőnapi ajándékáról is: „1980. március 9-én a lévai (Levice) CSEMADOK színjátszóinak tapsolhattak a málasiak. Mi, asszonyok nőnapi ajándékként fogadtuk Lovicsek Béla Kék szilvafák című szín­művének előadását és kellemesen szórakoztunk. A szereplők közül főleg Mészáros Zoltán, Vasilko­­vic Józsefné, Urbán Zoltán, Hluc­an Katalin, Halász Gyuláné, Szabó Imre, Nagy Dezsőné, Urbán Zoltánné és Forgács Miklós aratott megérdemelt sikert.“ „A muzslai (Muzsa) CSEMADOK és nőszervezet összefogása nyomán került színpadra az új műve­lődési házban egy egész estét betöltő esztrádműsor - írja ULRICH GYULÁNÉ. - Versek, dalok, tán­cok, rövid jelenetek váltakoztak a színen, majd az est fénypontja, az Este a fonóban összeállítás kö­vetkezett, amely a század eleji szokást idézte fel Grosch Istvánné és Búcsi Teréz gyűjtése és fel­dolgozása alapján. A szereplők közül kiváló telje­sítményt nyújtott a házigazda szerepében Szórád Károly, aki a CSEMADOK megalakulása óta egyetlen műkedvelő előadásból sem hiányzott. Tapsvihar köszöntötte a szülő szerepében színpadra lépő 80 éves Linter Klári nénit, aki korát meg­hazudtoló frisseséggel mesélte a régi történeteket, hitelesebbé téve a játékot. A nőszervezet 16 tagú menyecskekórusa szép, tiszta énekével segítette a „fonót“. Az előadás sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a zsúfolásig telt nézőtér. S ha a sze­replőknek kedve támad újra fellépni, ismét lesz közönség.“ CET15

Next