Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)
1980-04-02 / 14. szám
A íT[Z)SZAKÁCSKÖNYVÉBE SZOMBAT: ebéd — Paradicsomleves reszelt sajttal, zöldséges marhaszelet burgonyapogácsával, gyümölcsturmix, mázas szelet vacsora — sonka almás tonnával, kaviáros tojás majonézzel, gyümölcs VASÁRNAP: ebéd — Zöldborsóleves aprólékkal, narancsos csirke, tarhonya, vegyes befőtt, kókusztorta vacsora — pikáns sajttekercs, újhagyma, retek ZÖLDSÉGES MARHASZELET A szép 10 dekás marhaszeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, mindegyik szeletet megszórjuk egy kevés liszttel, teflonsütőben, kevés zsiradékon hirtelen mindkét oldalán pirosra sütjük, majd a szeleteket egymásra a kuktába tesszük. Ráöntjük a fennmaradt zsiradékot (amiben elősütöttük), adunk hozzá 1 db reszelt sárgarépát, 1 db reszelt petrezselymet, egy kisebb fej, kettévágott hagymát, egy darab babérlevelet és egy kevés vizet. Kuktában húsz percig pároljuk. Ha elkészült, tejföllel ízesítjük. BURGONYAPOGÁCSA A héjában főtt, összetört burgonyához adunk egy egész tojást, egy kanálnyi zsírt, ízlés szerint sót és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Deszkán kb. 1 Vi cm vastagra ellapítjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és olajban pirosra sütjük. PIKÁNS SAJTTEKERCS Negyven dekányi eidami sajtot (egészben) forrásban levő vízbe teszünk — annyiba, hogy ellepje — és tíz percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, sodrófával deszkán kinyújtjuk és a következő töltelékkel kenjük meg. Két keményre főtt tojást összetörünk és összekeverünk 10 dkg finomra vagdalt sonkával, kevés mustárral, paprikapürével, 10 dkg vajjal. Ha van, kevés metélőhagymát is tehetünk bele. Rákenjük a kinyújtott sajtra, becsavarjuk, alobalba csomagoljuk és néhány órára hűtőbe tesszük. NARANCSOS CSIRKE A megmosott csirkét besózzuk, hasüregét beszórjuk bazsalikommal, teszünk bele egy-két darabka vajat, tűzálló edénybe helyezzük, leöntjük két narancs kifacsart levével, tetejére egy-két vajdarabkát teszünk és sütőben pirosra sütjük. MÁZAS SZELET 25 dkg vajat 6 tojássárgájával habosra keverünk, hozzáadjuk a 6 tojás keményre vert habját, 14 dkg őrölt diót, négy borda reszelt csokoládét és 25 dkg lisztet. Kikent, lisztezett pléhen megsütjük. Ha kihűlt, egy tojásfehérjéből egy kanál rummal és annyi cukorral, amennyit felvesz, mázat keverünk és rákenjük a tésztára. KÓKUSZTORTA Hat tojássárgáját, két egész tojással, 30 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzávegyítünk 25 dkg kókuszreszeléket és egy citrom reszelt héját. Kivajazott, lisztezett tepsiben megsütjük. Amikor kihűlt, kettévágjuk a tésztát és megkenjük ribizli-, málna- vagy más gyümölcslekvárral és bevonjuk a gőz fölött megolvasztott, 2 dkg vajjal összekevert csokoládéval. Akkor finom, ha fogyasztás előtt legalább A napig áll a hűtőben. GYORSVACSORÁK: BETYARELEDEL Egy sertésbordát és egy hátszínszeletet ízlés szerint befűszerezünk és hirtelen kisütjük. Füstölt kolbászos, lecsós ragut teszünk a tetejére. Köretként paprikás krumplit adunk hozzá. Akkor finom, ha kissé csípős. SAJTOS KELBIMBÓ Mélyhűtött kelbimbót sós vízben megfőzünk, leszűrjük, kivajazott tűzálló tálba tesszük, megszórjuk pirított morzsával, tetejére néhány vajdarabkát teszünk és leöntjük tejfölben elhabart tojássárgával. A sütőben átsütjük. Tálaláskor reszelt sajttal szórjuk meg. TARHONYÁS ZÖLDBAB Egy üveg házilag eltett vagy konzerv zöldbabot összekeverünk fél kiló húsból készített pörkölttel. Egy evőkanál zsírban megpirítunk 'A kg tarhonyát, felöntjük Vi liter vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Tűzálló tál aljára tesszük a fele tarhonyát, rá a zöldbabos pörköltet és beborítjuk a tarhonya másik felével. Meglocsoljuk V« liter tejföllel, 10—15 percre a sütőbe tesszük. UZSONNÁRA, TÍZÓRAIRA KRÉMSAJT Egy liter sűrű, édes tejfölbe beleteszünk egy csapott evőkanál szitált sót, Vi kávéskanál porcukrot. Vízbe mártott vászonkendőbe öntjük, a kendőt összekötjük és szellős helyre akasztjuk. Egy nap alatt minden fölösleges lé kicsöpög belőle. Egy tálra kiborítjuk, megszórjuk finomra vágott metélőhagymával és máris fogyaszthatjuk. KÖRÖZÖTT TÚRÓBÓL Húsz deka tehénhúrót szitán áttörünk, adunk hozzá 5 dkg juhtúrót, 1 kanál tejfölt, ízlés szerint sót, fűszerpaprikát, reszelt hagymát, összetört köménymagot. Jól kikeverjük. A nők munkája egész évben foglalkoztatja a közvéleményt, de a nőnap előtt és után különösen sokat beszélünk társadalmilag és gazdaságilag egyaránt fontos tevékenységükről. A gútai (Kolárovo) városi nőszervezet életéről és terveiről PLAVEC PÁL beszélgetett a szervezet elnökével, Rizner Máriával és titkárával, Őszi Irmával. A négyszáz tagú szervezet munkáját mindenki számára vonzóvá tenni nem könnyű feladat, egyrészt a tagok érdeklődési köre és foglalkozása, másrészt a nőmozgalom célkitűzései szerint. Igyekezetüket azonban többnyire siker koronázza. Fontos feladatnak tartják az ifjúsággal való törődést, találkozót szerveztek a városi pionírházban a legaktívabb úttörőkkel, anyagilag támogatják a szlovák tanítási nyelvű alapiskola gyermekkórusát és a helyi gyermekotthon lakóit. Jelentős a szervezet kulturális tevékenysége is. Sokan tagjai azután alakult, de közben járási énekkarrá nőtt vegyeskarnak. Két olvasókör is működik a városban Gyürösi Mária, illetve Selánová Margit vezetésével. Munkájuk — talán tapasztalat, talán útmutatás hiányában — még akadozik, de sok kívánnivalót hagy maga után. A Szólj költemény! vers- és prózamondó versenyben kiváló eredményt ért el Oláh Katalin és Nagy Zsófia. Az idei évre — hazánk felszabadulásának 35. évfordulójára — vállalták, hogy 1800 órát dolgoznak a város szépítésében, a Szólj költemény !-re a tavalyi résztvevőkön kívül további két versenyző nevezett be, és Fekete Katalin edzőnő vezetésével 36 asszony készül az országos spartakiádra. A nőnapot együtt ünnepelték meg, szovjet asszonyokat is hívtak erre a bensőséges összejövetelre. A Jednota fogyasztási szövetkezet SZISZ alapszervezete a városi művelődési ház társalgójában rendezett kézimunka-kiállítást a nőnap alkalmából, amelyen a látogatók ítélték oda.A kiállítás legszebb munkája“ díjat. SZTREDA MÁRIA a málasi (Málas) asszonyok nőnapi ajándékáról is: „1980. március 9-én a lévai (Levice) CSEMADOK színjátszóinak tapsolhattak a málasiak. Mi, asszonyok nőnapi ajándékként fogadtuk Lovicsek Béla Kék szilvafák című színművének előadását és kellemesen szórakoztunk. A szereplők közül főleg Mészáros Zoltán, Vasilkovic Józsefné, Urbán Zoltán, Hlucan Katalin, Halász Gyuláné, Szabó Imre, Nagy Dezsőné, Urbán Zoltánné és Forgács Miklós aratott megérdemelt sikert.“ „A muzslai (Muzsa) CSEMADOK és nőszervezet összefogása nyomán került színpadra az új művelődési házban egy egész estét betöltő esztrádműsor - írja ULRICH GYULÁNÉ. - Versek, dalok, táncok, rövid jelenetek váltakoztak a színen, majd az est fénypontja, az Este a fonóban összeállítás következett, amely a század eleji szokást idézte fel Grosch Istvánné és Búcsi Teréz gyűjtése és feldolgozása alapján. A szereplők közül kiváló teljesítményt nyújtott a házigazda szerepében Szórád Károly, aki a CSEMADOK megalakulása óta egyetlen műkedvelő előadásból sem hiányzott. Tapsvihar köszöntötte a szülő szerepében színpadra lépő 80 éves Linter Klári nénit, aki korát meghazudtoló frisseséggel mesélte a régi történeteket, hitelesebbé téve a játékot. A nőszervezet 16 tagú menyecskekórusa szép, tiszta énekével segítette a „fonót“. Az előadás sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a zsúfolásig telt nézőtér. S ha a szereplőknek kedve támad újra fellépni, ismét lesz közönség.“ CET15