Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)
1980-06-24 / 26. szám
[IlJSZA KINCSKÖNYVÉBE MIT FŐZZÜNK HÉTVÉGÉN Szombat — Ebéd: Zöldborsóleves csipetkével, kelkáposzta palacsintatésztában vacsora: — Töltött bárányborda, zöld saláta, rebarbarás rétes Vasárnap — Ebéd: Hideg meggyleves, gombacsirke, uborkasaláta, habos eperkocka vacsora: Fóliában sült burgonya, kefír Kelkáposzta palacsintatésztában Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 1 tojás, 15 dkg liszt, 1,5 dl tej, só, olaj a sütéshez. A kelt megmossuk és a torzsát kivágjuk belőle. Nyolcadokba szeleteljük és kuktában sós vízben félpuhára főzzük. A lisztből, tejből, tojásból sűrűbb palacsintatésztát keverünk, kissé megsózzuk. A lecsurgatott kelt lisztben megforgatjuk, a palacsintatésztába mártjuk és forró olajban kisütjük. Pirított petrezselymes burgonyával tálaljuk. Töltött bárányborda Hozzávalók: 80 dkg bárányborda, 3 zsemle, 1 tojás, só, feketebors, zöldpetrezselyem, 6 dkg zsír, 2 dkg hagyma. A megmosott bordába nyílást készítünk a tölteléknek, a húst besózzuk, megtörjük, bevarrjuk, a zsírral és a karikákra vágott hagymával tűzálló edénybe tesszük és megsütjük. Töltelék: a zsiradék felét a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a beáztatott, kinyomkodott zsemléket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselyem zöldjét és a habbá vert tojásfehérjét. Könnyedén összekeverjük és megtöltjük vele a nyílást. Zöldsalátát adunk hozzá. Hideg meggyleves Hozzávalók: 50 dkg meggy, 2-3 evőkanál cukor, 1 szelet citrom, 2 szem szegfűszeg, csipetnyi só, 2 evőkanál kefir, 1 evőkanál tejszín, 1 dl vörösbor. A kimagozott meggyet 8 dl vízben feltesszük főzni, hozzáadjuk a sót, cukrot, szegfűszeget, citromszeletet, majd a forrás után 5 perccel behabarjuk a lisztet, a kefirt és a vörösbort simára keverjük, majd szűrőn apránként hozzáadjuk a forrásban levő leveshez. Fölkeverve felforraljuk, majd lehűtjük. Tálaláskor csészébe adagoljuk és minden adag tetejére egy kevés tejszínt és vörösbort teszünk. Fóliában sült burgonya Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 2 teáskanál só, 2 dl tejföl, 10 dkg vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 mokkáskanál bors, 10 dkg vaj, és A burgonyát megmossuk, megsózzuk egyenként alufóliába csomagoljuk. Forró sütőben kb. 40 percig sütjük. A pépesre vágott vöröshagymát tejföllel, sóval, borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel elkeverjük s a megsült burgonyával tálaljuk. A burgonyát olvasztott vajjal is meglocsolhatjuk. Habos eperkocka Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 20 dkg cukor, 40 dkg eper, 6 db tojásfehérje, 1 citrom. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, összegyúrjuk 10 dkg cukorral, a két tojássárgájával, reszelt citromhéjjal és a fél citrom levével. 15—20 percig hűtőszekrényben pihentetjük, utána vékonyra nyújtjuk és világos rózsaszínűre sütjük. A tojásfehérjéből gőz fölött kemény habot verünk 10 dkg cukorral és a fél citrom levővel. Lazán belekeverjük az apróra vagdalt epret és a tésztára simítjuk. Addig sütjük tovább a tésztát, míg a hab világosbarnára pirul. Vizes késsel kockákra vágjuk. GYORSVACSORÁK Sajtos vagdalthús Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 tojás, zsemlemorzsa, fokhagyma, hagyma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, fűszer. A húst összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával (vagy áztatott, kinyomkodott zsemlével), fokhagymával, hagymával, sóval, borssal, curry borssal, reszelt szerecsendióval. Jól összedolgozzuk, gombócokat formálunk belőle, tenyerünk közt ellapítjuk, egyik oldalukat olajban pirosra sütjük, megfordítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és a másik oldalát is pirosra sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel vagy tejfölös uborkasalátát adunk hozzá. Kolbásszal töltött zöldpaprika Hozzávalók: 4 db tölteni való paprika, 15 dkg házi vagy gyulai kolbász, 10 dkg reszelt sajt, zöldpetrezselyem, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt bors, só. A kolbászt néhány percre meleg vízbe mártjuk, így a héját könnyedén le tudjuk húzni. Éles késsel apróra vágjuk, reszelt sajttal, finomra vágott metélőhagymával, vajjal összekeverjük. Kevés sóval, borssal ízesítjük. A magházától megtisztított zölpaprikát ezzel megtöltjük. Tálalásig hűtőben tartjuk, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. tízóraira, uzsonnára Túrókenő fokhagymával Hozzávalók: 6 dkg vaj, 15 dkg túró, só, 2 kanál paradicsompüré (6 dkg), 2 gerezd fokhagyma, feketebors. A vajat a sóval, széttört fokhagymával összedolgozzuk, hozzáadjuk az áttört túrót, paradicsompürét vagy kecsupot, törött borsot. Zöldséges kenő Hozzávalók: 6 dkg vaj, 5 dkg sárgarépa, 10 dkg zötpaprika, 5 dkg paradicsom, 3 dkg hagyma, 1 tojás, 1 kanál mustár, só, bors. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, reszelt sárgarépát, felaprított kemény tojást, sót, mustárt, fekete borsot. Jól összedolgozzuk. KÉT KIÁLLÍTÁSRÓL „Egyre több üzemi szakszervezetnél alakulnak szakszervezeti nőbizottságok. A nőbizottságok tovább szélesítik a szakszervezet hatáskörét, munkáját, elősegítik, hogy az üzemek rugalmasabban, körültekintőbben oldják meg a dolgozó nők problémáit, s kiveszik részüket a politikai-nevelő munkából. A közelmúltban alakult meg a galántai (Galanta) Agrostar nemzeti vállalat szakszervezetének nőbizottsága. S hogy milyen ambícióval és kedvvel láttak munkához, arról első akciójuk tanúskodik. Hazánk felszabadulása 35. évfordulója tiszteletére az üzem tanácstermében kézimunka-kiállítást rendeztek. Voltak itt horgolások, kivarrott képek, térítők, faliszőnyegek, makramék, sőt festmények, szemet gyönyörködtető hímzések is. A kiállítás nagy visszhangot keltett az üzem dolgozói körében, nagyon sokan tekintették meg és nyugtázták elismeréssel a dolgozó nők ügyességét, szabad idejük célszerű, hasznos kitöltését" - Nagy Mihály. „A deáki (Diakovce) nőszervezet határozata alapján „ügyes kezek" kézimunka-, valamint olvasókör alakult a faluban. A tagság nagy része bekapcsolódott a csoportok munkájába. Az „ügyes kezek" résztvevőit Debner Hermina és Uhrin Ilona tanította meg a makramé és a spárgából csomózott táskák készítésére. Az öthetes tanfolyamon Konyák Gabriella tanítónő öt könyvet olvasott fel a résztvevőknek. A tanfolyam márciusban zárult, s a község lakossága a két napig tartó kiállításon megcsodálhatta az értékes kézimunkákat, melyeket a népkönyvtár helyiségében rendezett el ízlésesen Tuska Judit. Az olvasókör és kézimunkakör tevékenysége felajánlás volt felszabadulásunk harmincötödik évfordulója tiszteletére. A bemutató létrehozásán sokat fáradozott Sándor Margit, a helyi népkönyvtár vezetője, aki késő estébe nyúló órákat töltött szervezéssel, a könyvtár előkészítésével, a kiállítási tárgyak esztétikus elrendezésével, hogy ezáltal is könnyítsen a szervezet munkáján. A kellemes élményt nyújtó kiállítás idején frissítővel, a tagság által készített édességgel fogadta a látogatókat. Deáki asszonyainak, lányainak példája követendő. Kívánjuk, hogy az elkövetkező években is folytassák munkájukat" - írja Juhos Zsuzsanna. SZÉPSÉG, FIATALSÁG, HARMÓNIA Ideális „spartakiád"-időben került sor a lévai (Levice) járási bemutatóra. Több mint 20 000 néző tapsolt a lévai TJ Slovan Agro stadionjának lelátóin annak az 5736 gyakorlatozónak, aki sok-sok fáradtság és lemondás után most boldogan vonul le a gyepszőnyegről, érezve a nézők elismerését és elégedettségét. Már a nyitókép — a piros mezes idősebb diáklányokból képzett 35-ös és körülötte (fehér mezben) a CSSZSZK határait kirajzoló katonák — gyönyörű látványt nyújtott. A tizenhárom gyakorlatból elsőként a szülők és gyerekek bemutatóját tekinthette meg a közönség. A kedves, játékos gyakorlat hűen fejezte ki békés életünk szép pillanatait, a gyermekek gondatlan örömét, szüleik aggodalmát és gondoskodását épségükért, egészségükért és nyugalmukért. A játékosságot és a boldog gyermekkort jelenítette meg a legifjabb tanulók, az ifjabb tanulólányok és tanulók összeállítása is, melyeket a járás iskoláinak pedagógusai nagy gonddal és önfeláldozással tanítottak be, szinte hibátlanul. Szépség, hajlékonyság, erő, tenniakarás, a mozgásból és táncból eredő öröm sugárzott abból az öt összeállításból, melyet az idősebb tanulólányok, idősebb tanulók, az ipari tanulók, a serdülő lányok és a serdülő fiúk mutattak be. A felnőttek bemutatóit a tökéletes harmónia, az elemek nehézsége, az erő és a fegyelem jellemezte. Különös báj sugárzott a nők gyakorlataiból, ügyesség és bátorság a férfiak, a honvédelmi szövetség tagjai és a katonák akrobatikus mutatványaiból. Minden gyakorlat sikert aratott. A nézők véleménye megoszlott ugyan, de a legnagyobb taps - s ilyen létszámú elfogulatlan közönségnél ez mérvadó — a katonák, a honvédelmi szövetség tagjai, a serdülő lányok, a szülők és gyerekek, valamint az ifjabb tanulók bemutatóit kísérte. E négyórás színpompás járási bemutatóról mindenki elégedetten és jókedvűen távozott. A nézők azért, mert felejthetetlen élménnyel gazdagodtak, a gyakorlatozók és edzőik , tanítóik azért, mert sikeresen szerepeltek, a szervezők és rendezők azért, mert a lévai járási spartakiád-bemutatón kitűnőre vizsgáztak" — írja Bellus Imre.