Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)

1980-06-24 / 26. szám

[Il­­­JSZA KINCSKÖNYVÉBE MIT FŐZZÜNK HÉTVÉGÉN Szombat — Ebéd: Zöldborsóleves csipetkével, kel­káposzta palacsintatésztában vacsora: — Töltött bárányborda, zöld saláta, rebarbarás rétes Vasárnap — Ebéd: Hideg meggyleves, gomba­­csirke, uborkasaláta, habos eperkocka vacsora: Fóliában sült burgonya, kefír Kelkáposzta palacsintatésztában Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 1 to­jás, 15 dkg liszt, 1,5 dl tej, só, olaj a sütéshez. A kelt megmossuk és a torzsát ki­vágjuk belőle. Nyolcadokba szeleteljük és kuktában sós vízben félpuhára főz­zük. A lisztből, tejből, tojásból sűrűbb palacsintatésztát keverünk, kissé meg­sózzuk. A lecsurgatott kelt lisztben meg­forgatjuk, a palacsintatésztába mártjuk és forró olajban kisütjük. Pirított petre­zselymes burgonyával tálaljuk. Töltött bárányborda Hozzávalók: 80 dkg bárányborda, 3 zsemle, 1 tojás, só, feketebors, zöld­petrezselyem, 6 dkg zsír, 2 dkg hagyma. A megmosott bordába nyílást készí­tünk a tölteléknek, a húst besózzuk, megtörjük, bevarrjuk, a zsírral és a kari­kákra vágott hagymával tűzálló edénybe tesszük és megsütjük. Töltelék: a zsiradék felét a tojás­­sárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a be­áztatott, kinyomkodott zsemléket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított pet­rezselyem zöldjét és a habbá vert tojás­­fehérjét. Könnyedén összekeverjük és megtöltjük vele a nyílást. Zöldsalátát adunk hozzá. Hideg meggyleves Hozzávalók: 50 dkg meggy, 2-3 evő­kanál cukor, 1 szelet citrom, 2 szem szegfűszeg, csipetnyi só, 2 evőkanál kefir, 1 evőkanál tejszín, 1 dl vörösbor. A kimagozott meggyet 8 dl vízben feltesszük főzni, hozzáadjuk a sót, cuk­rot, szegfűszeget, citromszeletet, majd a forrás után 5 perccel behabarjuk­ a lisztet, a kefirt és a vörösbort simára keverjük, majd szűrőn apránként hozzá­adjuk a forrásban levő leveshez. Föl­keverve felforraljuk, majd lehűtjük. Tála­láskor csészébe adagoljuk és minden adag tetejére egy kevés tejszínt és vörös­bort teszünk. Fóliában sült burgonya Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 2 teás­kanál só, 2 dl tejföl, 10 dkg vörös­hagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 mokkáskanál bors, 10 dkg vaj, és A burgonyát megmossuk, megsózzuk egyenként alufóliába csomagoljuk. Forró sütőben kb. 40 percig sütjük. A pépesre vágott vöröshagymát tejföllel, sóval, borssal, finomra vágott zöldpetre­zselyemmel elkeverjük s a megsült bur­gonyával tálaljuk. A burgonyát olvasztott vajjal is meglocsolhatjuk. Habos eperkocka Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 20 dkg cukor, 40 dkg eper, 6 db tojásfehérje, 1 citrom. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, össze­gyúrjuk 10 dkg cukorral, a két tojás­­sárgájával, reszelt citromhéjjal és a fél citrom levével. 15—20 percig hűtőszek­rényben pihentetjük, utána vékonyra nyújtjuk és világos rózsaszínűre sütjük. A tojásfehérjéből gőz fölött kemény ha­bot verünk 10 dkg cukorral és a fél cit­rom levővel. Lazán belekeverjük az­ apró­ra vagdalt epret és a tésztára simítjuk. Addig sütjük tovább a tésztát, míg a hab világosbarnára pirul. Vizes késsel kockákra vágjuk. GYORSVACSORÁK Sajtos vagdalthús Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 tojás, zsemlemorzsa, fokhagyma, hagy­ma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, fűszer. A húst összekeverjük a tojással, zsem­lemorzsával (vagy áztatott, kinyomkodott zsemlével), fokhagymával, hagymával, sóval, borssal, curry borssal, reszelt sze­recsendióval. Jól összedolgozzuk, gombó­cokat formálunk belőle, tenyerünk közt ellapítjuk, egyik oldalukat olajban piros­ra sütjük, megfordítjuk, megszórjuk re­szelt sajttal és a másik oldalát is pirosra sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel vagy tejfölös uborkasalátát adunk hozzá. Kolbásszal töltött zöldpaprika Hozzávalók: 4 db tölteni való paprika, 15 dkg házi vagy gyulai kolbász, 10 dkg reszelt sajt, zöldpetrezselyem, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt bors, só. A kolbászt néhány percre meleg vízbe mártjuk, így a héját könnyedén le tud­juk húzni. Éles késsel apróra vágjuk, reszelt sajttal, finomra vágott metélő­hagymával, vajjal összekeverjük. Kevés sóval, borssal ízesítjük. A magházától megtisztított zölpaprikát ezzel megtölt­jük. Tálalásig hűtőben tartjuk, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. tízóraira, uzsonnára Túrókenő fokhagymával Hozzávalók: 6 dkg vaj, 15 dkg túró, só, 2 kanál paradicsompüré (6 dkg), 2 gerezd fokhagyma, feketebors. A vajat a sóval, széttört fokhagymával össze­dolgozzuk, hozzáadjuk az áttört túrót, paradicsompürét vagy kecsupot, törött borsot. Zöldséges kenő Hozzávalók: 6 dkg vaj, 5 dkg sárga­répa, 10 dkg zötpaprika, 5 dkg paradi­csom, 3 dkg hagyma, 1 tojás, 1 kanál mustár, só, bors. A vajat habosra kever­jük, hozzáadjuk az apróra vágott hagy­mát, zöldpaprikát, paradicsomot, reszelt sárgarépát, felaprított kemény tojást, sót, mustárt, fekete borsot. Jól össze­dolgozzuk. KÉT KIÁLLÍTÁSRÓL „Egyre több üzemi szakszervezetnél alakulnak szak­­szervezeti nőbizottságok. A nőbizottságok tovább szé­lesítik a szakszervezet hatáskörét, munkáját, elősegítik, hogy az üzemek rugalmasabban, körültekintőbben old­ják meg a dolgozó nők problémáit, s kiveszik részüket a politikai-nevelő munkából. A közelmúltban alakult meg a galántai (Galanta) Agrostar nemzeti vállalat szakszervezetének nőbizottsága. S hogy milyen ambíció­val és kedvvel láttak munkához, arról első akciójuk tanúskodik. Hazánk felszabadulása 35. évfordulója tisz­teletére az üzem tanácstermében kézimunka-kiállítást rendeztek. Voltak itt horgolások, kivarrott képek, térí­tők, faliszőnyegek, makramék, sőt festmények, szemet gyönyörködtető hímzések is. A kiállítás nagy visszhangot keltett az üzem dolgozói körében, nagyon sokan tekin­tették meg és nyugtázták elismeréssel a dolgozó nők ügyességét, szabad idejük célszerű, hasznos kitöltését" - Nagy Mihály. „A deáki (Diakovce) nőszervezet határozata alapján „ügyes kezek" kézimunka-, valamint olvasókör alakult a faluban. A tagság nagy része bekapcsolódott a cso­portok munkájába. Az „ügyes kezek" résztvevőit Deb­­ner Hermina és Uhrin Ilona tanította meg a makramé és a spárgából csomózott táskák készítésére. Az öt­hetes tanfolyamon Konyák Gabriella tanítónő öt köny­vet olvasott fel a résztvevőknek. A tanfolyam március­ban zárult, s a község lakossága a két napig tartó ki­állításon megcsodálhatta az értékes kézimunkákat, me­lyeket a népkönyvtár helyiségében rendezett el ízlése­sen Tuska Judit. Az olvasókör és kézimunkakör tevé­kenysége felajánlás volt felszabadulásunk harmincötödik évfordulója tiszteletére. A bemutató létrehozásán sokat fáradozott Sándor Margit, a helyi népkönyvtár vezetője, aki késő estébe nyúló órákat töltött szervezéssel, a könyvtár előkészíté­sével, a kiállítási tárgyak esztétikus elrendezésével, hogy ezáltal is könnyítsen a szervezet munkáján. A kellemes élményt nyújtó kiállítás idején frissítővel, a tagság által készített édességgel fogadta a látogatókat. Deáki asszonyainak, lányainak példája követendő. Kívánjuk, hogy az elkövetkező években is folytassák munkáju­kat" - írja Juhos Zsuzsanna. SZÉPSÉG, FIATALSÁG, HARMÓNIA Ideális „spartakiád"-időben került sor a lévai (Levice) járási bemutatóra. Több mint 20 000 néző tapsolt a lé­vai TJ Slovan Agro stadionjának lelátóin annak az 5736 gyakorlatozónak, aki sok-sok fáradtság és lemon­dás után most boldogan vonul le a gyepszőnyegről, érezve a nézők elismerését és elégedettségét. Már a nyitókép — a piros mezes idősebb diáklányok­ból képzett 35-ös és körülötte (fehér mezben) a CSSZSZK határait kirajzoló katonák — gyönyörű látványt nyújtott. A tizenhárom gyakorlatból elsőként a szülők és gye­rekek bemutatóját tekinthette meg a közönség. A ked­ves, játékos gyakorlat hűen fejezte ki békés életünk szép pillanatait, a gyermekek gondatlan örömét, szü­leik aggodalmát és gondoskodását épségükért, egész­ségükért és nyugalmukért. A játékosságot és a boldog gyermekkort jelenítette meg a legifjabb tanulók, az ifjabb tanulólányok és tanulók összeállítása is, melyeket a járás iskoláinak pedagógusai nagy gonddal és önfeláldozással tanítot­tak be, szinte hibátlanul. Szépség, hajlékonyság, erő, tenniakarás, a mozgás­ból és táncból eredő öröm sugárzott abból az öt össze­állításból, melyet az idősebb tanulólányok, idősebb tanulók, az ipari tanulók, a serdülő lányok és a serdülő fiúk mutattak be. A felnőttek bemutatóit a tökéletes harmónia, az ele­mek nehézsége, az erő és a fegyelem jellemezte. Külö­nös báj sugárzott a nők gyakorlataiból, ügyesség és bátorság a férfiak, a honvédelmi szövetség tagjai és a katonák akrobatikus mutatványaiból. Minden gyakorlat sikert aratott. A nézők véleménye megoszlott ugyan, de a legnagyobb taps - s ilyen létszámú elfogulatlan közönségnél ez mérvadó — a ka­tonák, a honvédelmi szövetség tagjai, a serdülő lányok, a szülők és gyerekek, valamint az ifjabb tanulók be­mutatóit kísérte. E négyórás színpompás járási bemutatóról mindenki elégedetten és jókedvűen távozott. A nézők azért, mert felejthetetlen élménnyel gazdagodtak, a gyakorlatozók és edzőik , tanítóik azért, mert sikeresen szerepeltek, a szervezők és rendezők azért, mert a lévai járási spartakiád-bemutatón kitűnőre vizsgáztak" — írja Bellus Imre.

Next