Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)

1980-07-08 / 28. szám

A TT­I SZAKÁCSKÖNYVÉBE SZOMBAT: Mit főzzünk hétvégén ? ebéd: gombaleves, töltött karalábé, cseresznye vacsora: brindzás galuska, zöld saláta, fagylalt VASÁRNAP: ebéd: karliolleves, csirkepaprikás szerb módon, eper vaníllakrémmel vacsora: sertéssült hidegen, sajtos uborkasaláta, gyümölcs RECEPTEK: OLVASÓINK RECEPTJEIBŐL: Töltött karalábé Hústekercsek Hozzávalók: 8 db karalábé, 20 dkg sertéshús, 2 db zsemle, 3 dkg hagyma, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojás, só, bors. A karalábékat megtisztítjuk, közepüket kanállal kivájjuk. A húst megőröljük, hozzáadjuk a beáztatott, kinyomkodott zsemlét, sót, tojást, őrölt feketeborsot és az apróra vágott hagymát. Az egészet jól összedolgozzuk, megtöltjük vele a ka­ralábékat. A karalábék kivájt közepét apróra vágjuk, zsíron megpároljuk a töl­tött karalábékkal. Párolás közben kevés vizet öntünk alá, és ha megpuhult, tej­ben elkevert liszttel behabarjuk. Még jobb ízű, ha kevés apróra vágott zöld­petrezselyemmel is megszórjuk a mártást. Csirkepaprikás szerb módon Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 4 dkg zsír, 8 dkg hagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 2 dkg simaliszt, 2 dl tejföl, só, pirospaprika. Az apróra vágott hagymát zsíron meg­­fonnyasztjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a feldarabolt csirkét, sózzuk és kevés víz­zel félpuhára pároljuk. Ezután hozzá­adjuk a felaprított paprikát, paradicso­mot és megpuhítjuk. Végül felöntjük a liszttel elhabart tejföllel és felforraljuk. 4 személyre 4 db egyforma nagyságú sovány marhahússzeletet kiverünk, sózzuk, borsozzuk. 15 dkg sovány sertéshúst 5 dkg nyers füstölt hússal és 5 dkg füstölt szalonnával b­őrölünk, adunk hoz­zá sót, pirospaprikát, zöldpetrezselymet, 1 gerezd fokhagymát, 1 kanálnyi finomra vágott hagymát, 1 kanál mustárt és két, kockákra vágott uborkát. Az egészet ös­­­szekeverjük és megtöltjük vele a hússze­leteket, becsavarjuk, fogpiszkálóval ös­­­szetűzzük és 4 dkg zsírral kikent, fel­­forrósított tepsin szorosan egymás mellé rakjuk a tekercseket. Forró sütőben hir­telen megsütjük, majd a zsírból kives­­­szük. A zsírban megpirítunk 4 dkg lisztet, kiskanálnyi szardellapasztát, 1 kanál mustárt, sót adunk hozzá, felöntjük 1/s 1 tejföllel, simára keverjük. Ha sűrű a már­tás, kevés vizet adunk hozzá. Rizzsel és salátával körítjük. Majoránnás hús Marhahúst vékony szeletekre vágunk, sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük egy ge­rezd fokhagymával, megszórjuk majorán­nával, egy evőkanálnyi liszttel. Zsírban egy nagyobb fej hagymát aranysárgára pirítunk, hozzáadunk egy evőkanálnyi ecetet, rátesszük a húst és megsütjük. Ha mindkét oldalán pirosra sült, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. Tejfölös galuskával tálaljuk. Tejfölös galuska 25 dkg daráslisztet 1 tojással, csipet sóval és annyi tejföllel eldolgozunk, hogy lágy tésztát kapjunk. Dió nagyságú ga­luskákat forró sós vízbe szaggatunk, 10- 12 percig lassú tűzön főzzük, leszűrjük, megvajazzuk.­­ Beküldte: Lados Károlyné, Losonc (Lucenec) NYÁRI CSEMEGÉK: Cseresznyés csemege Hozzávalók: Vi I tej, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg porcukor, 3 tojássárgája, Vi kg kimagozott cseresznye, piskóta, ribizkeíz, tojásdab a díszítéshez. Két percig keverjük turmixban a tejet, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a tojás­­sárgáját és a kimagozott cseresznyét. Egy üvegtálba lerakjuk a gyümölcsízzel összeragasztott piskótákat, és ráöntjük a cseresznyés tejet. Cukros tojáshabbal díszítjük és jégbehűtve tálaljuk. Eper vaníliakrémben Hozzávalók: 4 dl tej, 5 dkg kristály­­cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 2 dkg masrena, 4 dkg porcukor a habba, 30 dkg csumájától megtisztított eper, kevés reszelt csokoládé. 3 dl tejben elkeverjük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és felforraljuk. A mara­dék tejben elhabarjuk a tojássárgákat meg a mai zenát, folytonos keverés köz­ben hozzáöntjük a forró tejhez. A tojás­fehérjéből habot verünk, beleszórjuk a porcukrot, nagyon keményre verjük és beleöntjük a forró krémbe. A megtisztí­tott és megmosott epret apró darabokra vágjuk, és a kihűlt krémbe keverjük. Tetejét reszelt csokoládéval és epersze­mekkel díszítjük. Jégbehűtve tálaljuk. Barackkrém Hozzávalók: 3 dl tejszín, 13 dkg por­cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg érett barack, 1 db piskóta, darált man­dula. A tejszínből kemény habot verünk, hozzáadjuk a por- és vaníliás cukrot. Az érett barackot pár pillanatra forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és igen apróra vágjuk. A darált piskótával a tejszínhabba tesszük és összekeverjük. Darált mandulával és érett barackkal díszítjük. Jégbehűtve adjuk asztalra, ünnepségekről, helyi méretű jelentős eseményekről, tömegszervezetek összefogásáról adtak hírt az utóbbi napokban levélíróink. NAGY VIOLA egyházkarcsai (Kost, Kracany) tudósí­tónk még a gyermeknapra emlékezik, emlékeztet: ........ Igaz, a gyermekek ünnepe június elseje, de azért a felnőttek is lázba jöttek. Mindenki segíteni akart, anyagiakkal, munkával egyaránt. A nőszervezet, a sport- és vadászszövetség, a tűzoltók, a CSSZBSZ alapszerve­zete, a Vöröskereszt. Bár az idő nem kedvezett a sza­badtéri versenyeknek, a sportszervezet klubjában vetél­kedhettek a gyerekek, összemérhették ügyességüket, sportszeretetüket. A rendezvényen a kétszáz gyermeken kívül természetesen megjelentek a tömegszervezet kép­viselői, rd hnb elnöke, a szülők és a falu fő mozgató­erői, a tanítók is. Mindenki jól szórakozott az emléke­zetes összejövetelen, s a falu tömegszervezetei össze­tartásból, tenniakarásból kitűnőre vizsgáztak." FARKAS RÓZSA áji (Háj) levélírónk a tornaváraljai (Turn, Podhradie) cigány családok életéről számol be írásában: „Tornaváralján csaknem száz cigány él, közü­lük ugyan sokan laknak már korszerű lakótelepi lakás­ban, de még így is sokan maradtak a község dél­nyugati részén lévő Béróban, ahol nem minden esetben megfelelők az életkörülményeik. A hnb, a közrendészet és az egészségügyi központ dolgozói megbeszélésre hívták a cigány polgárokat, hogy a problémák felszá­molását közösen segítsék elő. a Negyven cigány családból jöttek el a gyűlésre, hogy szükséges tennivalókról beszélgessenek, örömmel fogadták azt a hírt, hogy ez évben a járási nemzeti bizottság támogatásával három ikerház építését kezdik meg számukra a község északi részén, majd fokozato­san átépítik az egész perót, s még az idén portalanít­­ják az utakat is. Fontos pontja volt a beszélgetésnek az iskolából ki­kerülő gyerekek tanoncviszonyának rendezése, örven­detes tény, hogy míg az elmúlt években két-három cigánygyerek tanult csak szakmát, ma már tíz-tizenöt jelentkezik ipari tanulónak. A hnb nagyon sokat tesz életkörülményeik javításáért, tavaly hidat, vízvezetéket kaptak, csak nagy a probléma az életfelfogásukkal. Sok még a kihágás, a szomszédi perpatvar. Ezen a té­ren főleg a nőszervezet és az egészségügyi központ dolgozói igyekeznek segíteni. A „Kis családi iskola" keretében a gyermeknevelésről és az egészséges táplál­kozásról tartanak előadásokat, adnak gyakorlati útmu­tatást. Az új óvodába — mely számukra épült, 30—35 férőhellyel — alig van húsz gyermek, mert az anyák nem készítik el őket reggel idejében. A tennivaló tehát még sok. A felvilágosító-nevelő munkára még nagy szükség van. A társadalmi és tö­megszervezetek segítőkészek, jóindulatuk nem hiányzik, de nem csak rajtuk múlik, lesz-e foganatja munkájuk­nak. A beszélgetésen résztvevő cigányok megértették ezt, azért is jöttek el, mert életkörülményeiben változ­tatni számukra is ugyanilyen fontos feladat." NAGY MIHÁLY szép családi — de nemcsak családi - jubileumról küldött tudósítást. „Május végén Diószegen (Sledkovicovo) nem mindennapos ünnepre került sor: a százéves Kenyeres Valéria nénit köszöntötte rokon­sága, még élő két gyermeke, hét unokája, tizenhárom dédunokája és három ükunokája. Az ünnepi asztalról nem hiányoztak a társadalmi szervezetek képviselői sem; Vaskó elvtárs, a járási szociális ügyosztályról, a hab titkára, a polgári testület vezetője, a Vörös­­kereszt és a nőszervezet képviselői, valamint a pionírok. Mind ajándékkal köszöntötték a könnyező Valéria nénit, akinek élete megpróbáltatásokon át vezetett a mai boldog napig. Nehezen emlékezik már vissza fiatalsá­gára, mely nem volt a legszebb. Életének értelmét gondoskodó gyermekei és azok leszármazottai jelentik. Szocialista társadalmunk is biztosítja Valéria néni gond­talan öregségét, 1500 korona nyugdíjat kap, s tisztelet­ben, becsületben tartja őt a község népe is." A felvételen Kenyeres Valéria néni az őt köszöntő társadalmi szervezetek képviselőivel.

Next