Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)
1980-08-05 / 32. szám
MIT FŐZZÜNK HÉT VÉGÉN? RECEPTEK: Hagymaleves Hozzávalók: 25 dkg vöröshagyma, 5 dkg margarin, 2 húsleveskocka, 2 evőkanál liszt, só, törött bors, egy csipet reszelt szerecsendió, késhegyi cukor, 1 dl tejföl, 1 nagy fej karikákra vágott, lisztben megforgatott és bő olajban ropogósra sütött A margarinban üvegesre vöröshagyma. pároljuk a kockákra vágott vöröshagymát, meghintjük a borssal, a liszttel, és 1 liter vízzel felengedve feloldjuk benne húsleveskocskát. Áttörjük a szerecsenadióval, és ha kell, még sóval ízesítjük. Közvetlenül tálalás öntünk rá. A tányérokba elett tejfölt mért leves tetejére szórjuk a ropogós hagymát. Savanyú bárányleves Hozzávalók: 40 dkg bárányeleje, 5 dkg zsiradék, 2 szál újhagyma, 1 köteg leveszöldség, 1 csapott evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika, sál feketebors, 1 babérlevél. A habaráshoz 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem vagy tárkony, néhány csepp citromlé vagy ecet. A zsiradékon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott zöldséget, sok liszttel, pirospaprikával és meghintfelengedjük 2 dl vízzel. Belerakjuk a kockákra vágott bárányhúst, fűszerrel ízesítjük, és időnként megkeverve - nehogy a liszt odakapjon — felforraljuk. Addig főzzük, míg a hús megpuhul. Behabarjuk a tejföllel simára kevert liszttel, és enyhén savanyítjuk. Végül hozzáadjuk — ízlés szerint — a finomra vágott zöldpetrezselymet vagy tárkonyt és felforraljuk. Bajor kel Hozzávalók: 50 dkg marhapacsni (vagy lábszár, esetleg kicsontozott rostélyos), 50 dkg kel, 2 nagy burgonya, olaj, 1 fej vöröshagyma, só, majoránna, 5 dkg reszelt sajt. Az olajban fedő alatt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, megforgatjuk rajta a nagy kockákra vágott húst, sóval, majoránnával fűszerezzük, és egy kevés vízzel majdnem puhára pároljuk (kuktában 25 percig). Ezután zsírjára sütjük a húst, összekeverjük a laskára vágott kellel meg a kockákra vágott nyers burgonyával, egy kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Rövid lével tálaljuk. A tálon meghintjük reszelt sajttal. Sajtos vagdalt hús Hozzávalók: 50 dkg őrölt hús, zsemle, 2 tojás, só, törött bors, 15 dkg 3 zsíros sajt, zöldpetrezselyem, kevés olaj vagy zsír. A húst (sertés- és marhahúst vegyesen) megdaráljuk az áztatott és kifacsart zsemlével. Sóval, borssal, vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, majd összegyúrjuk a tojással. Egy nagyobb alufóliát megkenünk zsiradékkal s vagdalt húst téglalap alakban elrendezzük rajta, beborítjuk vékony szeletekre vágott sajttal, a húst tekercsszerűen felsodorjuk, és becsomagoljuk az alufóliába. A fóliacsomagot tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 30— 40 percig sütjük. Ezután a fóliát felvágjuk, és a vagdalthús-tekercs tetejét zsírral megkenve a sütőben kissé megpirítjuk. Melegen és hidegen is tálalhatjuk. Göngyölt marhafelsál Hozzávalók: 8 szelet marhafelsól, 15 dkg sajt, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, olaj, pirospaprika, só. A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, vékonyan megkenjük paradicsompürével, mindegyikre egy ceruza vastagságú sajtdarabkát fektetünk, összegöngyöljük és megfűzzük. Közben olajon megpirítjuk a hagymát, meghintjük pirospaprikával, megforgatjuk rajta a hússzeleteket, és egy kevés vízzel puhára pároljuk. A párolás során a sajt elolvad a húsban, a paradicsomot is magába szívja a pecsenye, amitől kellemes, különleges zamatot kap. Rövid lével, galuskával tálaljuk. Őszibaracktorta Hozzávalók: 1 készen vásárolt kerek piskótatorta vagy négy tojásból készített piskóta, 6 őszibarack, 3 tojásfehérje, 5 dkg mandula, 0,5 dl barackpálinka. A piskótatortát meglocsoljuk a pálinka felével, és megrakjuk hámozott fél őszibarackokkal. (Használhatunk befőttet is.) A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a darált mandulát és nyomózsákkal — a barackok közé kis halmocskákat nyomunk. Előmelegített sütőben kis lángon 1 órát szárítjuk úgy, hogy a sütő ajtajába fakanalat dugunk. Ha megsült, tálra tesszük, leöntjük a maradék, egy kissé felmelegített pálinkával, meggyújtjuk és lángolva tálaljuk. GYORSVACSORÁK: Göngyölt zöldbab Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 8 szelet sonka, 6 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, só. A megtisztított, egészben zöldbabot sós vízben puhára hagyott főzzük, levét lecsurgatjuk, összefogunk egyegy köteg zöldbabot, egy sonkaszeletbe begöngyöljük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük göngyölegeket, 4 dkg zsiradékból ránatást készítünk, egy kevés bablével felengedjük, sűrűre beforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a tejfölt meg a tojássárgáját. A sonkagöngyölegekre öntjük, és a sütőben megpirítjuk a tetejét. Tojással töltött karalábé Hozzávalók: 8 karalábé, 5 dkg vaj, 4 tojás, 0,5 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem zöldje, só. A meghámozott karalábét sós vízben puhára főzzük, levét lecsurgatjuk, belét kiskanállal kikaparjuk. A karalábéforgácsok felét összekeverjük nyersen elhabart tojással, apróra rángott petrezselyem zöldjével, a tejföllel meg egy kevés sóval. Ezzel töltjük meg a kivájt karalábékat, a maradék karalábéforgácsot köré rakjuk, meghintjük vajdarabkákkal és sütőben addig sütjük, míg a tojás megkocsonyásodik. Szombat — ebéd: hagymaleves, bajor kel, meggyes rétes vacsora: sajtos vagdalt hús, paprikasaláta, gyümölcs Vasárnap — ebéd: savanyú bárányleves, göngyölt marhalessás galuskával, őszibaracktorta vacsora: sonkás hidegtál, paradicsom, paprika, gyümölcs KORSZERŰ HÁZTARTÁS át tünteti fel, mi kipróbáltuk (és bevált) másra is: főtt tojást, kemény sajtot, karalábét, almát, körtét szeleteltünk vele főzéshez, ételek díszítéséhez. Különösen a kisgyermekek ételét tehetjük így „látványossá“, akik még csak most ízlelik a zöldségféléket, a „több fogású" ételeket. A másik képen hússzeletelő látható, ami a használati utasítás szerint ugyan csak gombóc (knédli) szeletelésére alkalmas, de bevált a Stefánia sült (egybesült fasírozott), töltött (csont nélküli) húsok, töltött tök, karalábé, karfiol és gyümölcsök szeletelésére. Két kisebb háztartási újdonságra hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az első képen egy műanyagból és fémből készült burgonyaszeletelő látható, amivel a „szalma-krumplihoz“ szükséges egyforma vastag szeleteket készíthetjük. Bár a használati utasítás csak ezt a funkcióA burgonyaszeletelő 47 koronába, a gombócszeletelő 49 koronába kerül. PÉLDÁS KÉPVISELŐNŐ Benkovszky Pállal, a diószegi (Sládkevicevo) helyi Nemzeti Bizottság titkárával a képviselők munkájáról és a választási program teljesítéséről beszélgettem. Közben gyakran szóba jött Vavrik Piroska neve, érdekelni kezdett ki is ő, és hogyan dolgozik. Vavrik Piroskát 1976-ban választották képviselővé — mondta Bervkovszky Pál, a 34-es választási körzet képviselője. A hnb első plenáris ülésén tanácstag lett, s mindjárt az egészségügyi és szociális elnökévé választották. Nagyon bizottság becsületes, odaadóan dolgozik, munkáját a kilenctagú bizottságon kívül is elismeréssel figyelik. Fáradságot és szabad időt nem ismerve dolgozik a választási program megvalósításáért. Egészségügyi és higiéniai ellenőrzéseket tart az üzletekben, az iskolákban, az óvodában, ügyel a község tisztaságára, részt vesz a nyugdíjasklub munkájának szervezésében is. Amikor lakásán felkerestem, éppen kézimunkázott, mert szerinte nem lehet az életben tétlen, üres óra. Készségesen és pontosan válaszol, de azt kiköti, hogy csak a konkrétumokról beszéljünk, mert ezeken mérhető a képviselő munkája. " Azt hiszem, formális lenne, ha megválasztásomra úgy emlékeznék, hogy meglepődtem, boldog és büszke voltam. Pedig így volt. Amióta dolgozom, a maximumot követelem magamtól, s nyugodt lelkiismerettel nézhetek szembe magammal. Diószegen születtem, itt lakom, középiskolát végeztem. Huszonhat éve dolgozom a cukorgyárban, hetvennégy óta vagyok párttag. Két gyermekem és nagyon megértő férjem van. A fiam erdész, a lányom gimnazista. Társadalmi funkcióban a helyi sportszervezet gazdasági ügyeit is intézem. A cukorgyári Vöröskereszt elnöke vagyok, a szakszervezetben titkárként tevékenykedem. Férjemmel együtt tagjai vagyunk a CSEMADOK énekkarának, a Vox humanának. Nagyon jól a kapcsolatom a hnb-vel, az egészségügyi bizottság többi tagjával. A nehézségek talán ott mutatkoznak ,hogy váasztókörzetemben sok az idős ember, így ők nem kapcsolódhatnak be olyan mértékben a társadalmi munkákba, mint más körzetek választói. Legnagyobb örömöm, hogy a nyugdíjasklub jól működik, s egyre több idős ember talál benne szórakozást, társaságot, segítséget. Vavrik Piroska nem elsőízben tölt be közéleti funkciót, munkájával eddig is példát mutatott, rátermettségét bizonyította. Kívánjuk neki továbbra is az emberek bizalmát, megértését, szeretetét, megbecsülését. Nagy Mihály CELü