Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)

1980-08-05 / 32. szám

MIT FŐZZÜNK HÉT VÉGÉN? RECEPTEK: Hagymaleves Hozzávalók: 25 dkg vöröshagyma, 5 dkg margarin, 2 húsleveskocka, 2 evő­kanál liszt, só, törött bors, egy csipet reszelt szerecsendió, késhegy­i cukor, 1 dl tejföl, 1 nagy fej karikákra vá­gott, lisztben megforgatott és bő olaj­ban ropogósra sütött A margarinban üvegesre vöröshagyma. pároljuk a kockákra vágott vöröshagymát, meg­hintjük a borssal, a liszttel, és 1 liter vízzel felengedve feloldjuk benne húsleveskocskát. Áttörjük a szerecsen­a­dióval, és ha kell, még sóval ízesít­jük. Közvetlenül tálalás öntünk rá. A tányérokba elett tejfölt mért leves tetejére szórjuk a ropogós hagymát. Savanyú bárányleves Hozzávalók: 40 dkg bárányeleje, 5 dkg zsiradék, 2 szál újhagyma, 1 köteg leveszöldség, 1 csapott evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika, sál fekete­bors, 1 babérlevél. A habaráshoz 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor zöld­petrezselyem vagy tárkony, néhány csepp citromlé vagy ecet. A zsiradé­kon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott zöldséget, sok liszttel, pirospaprikával és meghint­felen­gedjük 2 dl vízzel. Belerakjuk a koc­kákra vágott bárányhúst, fűszerrel íze­sítjük, és időnként megkeverve - ne­hogy a liszt odakapjon — felforraljuk. Addig főzzük, míg a hús megpuhul. Behabarjuk a tejföllel simára kevert liszttel, és enyhén savanyítjuk. Végül hozzáadjuk — ízlés szerint — a finom­ra vágott zöldpetrezselymet vagy tár­konyt és felforraljuk. Bajor kel Hozzávalók: 50 dkg marhapacsni (vagy lábszár, esetleg kicsontozott rostélyos), 50 dkg kel, 2 nagy burgo­nya, olaj, 1 fej vöröshagyma, só, ma­joránna, 5 dkg reszelt sajt. Az olajban fedő alatt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, meg­forgatjuk rajta a nagy kockákra vá­gott húst, sóval, majoránnával fűsze­rezzük, és egy kevés vízzel majdnem puhára pároljuk (kuktában 25 percig). Ezután zsírjára sütjük a húst, összeke­verjük a laskára vágott kellel meg a kockákra vágott nyers burgonyával, egy kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Rövid lével tá­laljuk. A tálon meghintjük reszelt sajt­tal.­­ Sajtos vagdalt hús Hozzávalók: 50 dkg őrölt hús, zsemle, 2 tojás, só, törött bors, 15 dkg 3 zsíros sajt, zöldpetrezselyem, kevés olaj vagy zsír. A húst (sertés- és marhahúst vegye­sen) megdaráljuk az áztatott és kifa­csart zsemlével. Sóval, borssal, vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, majd összegyúrjuk a tojással. Egy nagyobb alufóliát megkenünk zsiradékkal s vagdalt húst téglalap alakban elren­­­dezzük rajta, beborítjuk vékony szele­tekre vágott sajttal, a húst tekercssze­­rűen felsodorjuk, és becsomagoljuk az alufóliába. A fóliacsomagot tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 30— 40 percig sütjük. Ezután a fóliát fel­vágjuk, és a vagdalthús-tekercs tete­jét zsírral megkenve a sütőben kissé megpirítjuk. Melegen és hidegen is tálalhatjuk. Göngyölt marhafelsál Hozzávalók: 8 szelet marhafelsól, 15 dkg sajt, 1 evőkanál paradicsom­püré, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, olaj, pirospaprika, só. A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, vékonyan megkenjük paradicsompürével, mindegyikre egy ceruza vastagságú sajtdarabkát fekte­tünk, összegöngyöljük és megfűzzük. Közben olajon megpirítjuk a hagymát, meghintjük pirospaprikával, megfor­gatjuk rajta a hússzeleteket, és egy kevés vízzel puhára pároljuk. A párolás során a sajt elolvad a húsban, a pa­radicsomot is magába szívja a pecse­nye, amitől kellemes, különleges za­matot kap. Rövid lével, galuskával tá­laljuk. Őszibaracktorta Hozzávalók: 1 készen vásárolt kerek piskótatorta vagy négy tojásból készí­tett piskóta, 6 őszibarack, 3 tojásfe­hérje, 5 dkg mandula, 0,5 dl barack­­pálinka. A piskótatortát meglocsoljuk a pá­linka felével, és megrakjuk hámozott fél őszibarackokkal. (Használhatunk befőttet is.) A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a darált mandulát és nyomózsákkal — a barackok közé kis halmocskákat nyomunk. Előmelegített sütőben kis lángon 1 órát szárítjuk úgy, hogy a sütő ajtajába fakanalat dugunk. Ha megsült, tálra tesszük, leöntjük a ma­radék, egy kissé felmelegített pálinká­val, meggyújtjuk és lángolva tá­laljuk. GYORSVACSORÁK: Göngyölt zöldbab Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 8 sze­let sonka, 6 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 to­jássárgája, 1 evőkanál liszt, só. A megtisztított, egészben zöldbabot sós vízben puhára hagyott főzzük, levét lecsurgatjuk, összefogunk egy­­egy köteg zöldbabot, egy sonkaszelet­be begöngyöljük, és vajjal kikent tűz­álló tálba egymás mellé fektetjük göngyölegeket, 4 dkg zsiradékból rán­a­tást készítünk, egy kevés bablével fel­engedjük, sűrűre beforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a tejfölt meg a tojássárgáját. A sonkagöngyö­legekre öntjük, és a sütőben megpi­rítjuk a tetejét. Tojással töltött karalábé Hozzávalók: 8 karalábé, 5 dkg vaj, 4 tojás, 0,5 dl tejföl, 1 csokor petre­zselyem zöldje, só. A meghámozott karalábét sós víz­ben puhára főzzük, levét lecsurgatjuk, belét kiskanállal kikaparjuk. A karalá­béforgácsok felét összekeverjük nyersen elhabart tojással, apróra rá­n­gott petrezselyem zöldjével, a tejföllel meg egy kevés sóval. Ezzel töltjük meg a kivájt karalábékat, a maradék karalábéforgácsot köré rakjuk, meg­hintjük vajdarabkákkal és sütőben ad­dig sütjük, míg a tojás megkocsonyá­sodik. Szombat — ebéd: hagymaleves, bajor kel, meg­­­gyes rétes vacsora: sajtos vagdalt hús, paprikasaláta, gyü­mölcs Vasárnap — ebéd: savanyú bárányleves, göngyölt marhalessás galuskával, őszibaracktorta vacsora: sonkás hidegtál, paradicsom, paprika, gyümölcs KORSZERŰ HÁZTARTÁS­ ­át tünteti fel, mi kipróbáltuk (és bevált) másra is: főtt tojást, ke­mény sajtot, karalábét, almát, kör­tét szeleteltünk vele főzéshez, éte­lek díszítéséhez. Különösen a kis­gyermekek ételét tehetjük így „lát­ványossá“, akik­­ még csak most ízlelik a zöldségféléket, a „több fogású" ételeket. A másik képen hússzeletelő lát­ható, ami a használati utasítás sze­rint ugyan csak gombóc (knédli) szeletelésére alkalmas, de bevált a Stefánia sült (egybesült fasírozott), töltött (csont nélküli) húsok, töl­tött tök, karalábé, karfiol és gyü­mölcsök szeletelésére. Két kisebb háztartási újdonságra hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az első képen egy műanyagból és fémből készült burgonyaszeletelő látható, amivel a „szalma-krumpli­hoz“ szükséges egyforma vastag szeleteket készíthetjük. Bár a hasz­nálati utasítás csak ezt a funkció­A burgonyaszeletelő 47 koroná­ba, a gombócszeletelő 49 koronába kerül. PÉLDÁS KÉPVISELŐNŐ Benkovszky Pállal, a diószegi (Slád­­kevicevo) helyi Nemzeti Bizottság tit­kárával a képviselők munkájáról és a választási program teljesítéséről be­szélgettem. Közben gyakran szóba jött Vavrik Piroska neve, érdekelni kezdett ki is ő, és hogyan dolgozik.­­ Vavrik Piroskát 1976-ban válasz­tották képviselővé — mondta Bervkov­­szky Pál­­, a 34-es választási körzet képviselője. A hnb első plenáris ülé­sén tanácstag lett, s mindjárt az egészségügyi és szociális elnökévé választották. Nagyon bizottság becsü­letes, odaadóan dolgozik, munkáját a kilenctagú bizottságon kívül is elisme­réssel figyelik. Fáradságot és szabad időt nem ismerve dolgozik a választá­si program megvalósításáért. Egész­ségügyi és higiéniai ellenőrzéseket tart az üzletekben, az iskolákban, az óvo­dában, ügyel a község tisztaságára, részt vesz a nyugdíjasklu­b munkájának szervezésében is. Amikor lakásán felkerestem, éppen kézimunkázott, mert szerinte nem le­het az életben tétlen, üres óra. Kész­ségesen és pontosan válaszol, de azt kiköti, hogy csak a konkrétumokról be­széljünk, mert ezeken mérhető a kép­viselő munkája. "­­ Azt hiszem, formális lenne, ha megválasztásomra úgy emlékeznék, hogy meglepődtem, boldog és büsz­ke voltam. Pedig így volt. Amióta dol­gozom, a maximumot követelem ma­gamtól, s nyugodt lelkiismerettel néz­hetek szembe magammal. Diószegen születtem, itt lakom, kö­zépiskolát végeztem. Huszonhat éve dolgozom a cukorgyárban, hetvennégy óta vagyok párttag. Két gyermekem és nagyon megértő férjem van. A fiam erdész, a lányom gimnazista. Társa­dalmi funkcióban a helyi sportszerve­zet gazdasági ügyeit is intézem. A cu­korgyári Vöröskereszt elnöke vagyok, a szaks­zervezetben titkárként tevékeny­kedem. Férjemmel együtt tagjai va­­gyunk a CSEMADOK énekkarának, a Vox humanának. Nagyon jól a kap­csolatom a hnb-vel, az egészségügyi bizottság többi tagjával. A nehézsé­gek talán ott mutatkoznak ,hogy vá­­­­asztókörzetemben sok az idős ember, így ők nem kapcsolódhatnak be olyan mértékben a társadalmi mun­kákba, mint más körzetek választói. Legnagyobb örömöm, hogy a nyugdí­­jasklub jól működik, s egyre több idős ember talál benne szórakozást, társa­­ságot, segítséget. Vavrik Piroska nem elsőízben tölt be közéleti funkciót, munkájával eddig is példát mutatott, rátermettségét bizo­nyította. Kívánjuk neki továbbra is az emberek bizalmát, megértését, szere­­tetét, megbecsülését. Nagy Mihály CELü

Next