Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)

1980-01-23 / 4. szám

Szombat ebéd: zöldséges paradicsom­­leves, marhapörkölt belsőséggel, maka­róni, ecetes uborka, friss gyümölcs. Vacsora: rizsfelfújt, kompót vagy tea. Vasárnapi ebéd: magyaros csirkeleves, hálós sertéskaraj, körítésnek vajas zöld­borsó, rizs vagy burgonyapüré, kép­viselőfánk. Vacsora: erdélyi kapros töltött papri­ka, gyümölcs. Zöldséges paradicsomleves Hozzávalók: 20 dkg sűrített paradi­csom, 40 dkg marhacsont, 10 dkg sár­­garéja, 5 dkg petrezselyemgyökér, ugyan­annyi hagyma, zeller, olaj és rizs, 6 dkg liszt, só, cukor. A csontokból a zöldséggel levest fő­zünk, majd leszűrjük. Világos rántást ké­szítünk, felengedjük a csontlévet, fel­forraljuk és beletesszük a sűrített para­dicsomot, jól átforraljuk.­ A rizst külön főzzük meg és tesszük a levesbe. Marhapörkölt belsőséggel Hozzávalók: 1 kg hús, 50 dkg belső­ség (szív és máj), vöröshagyma, fűszer, só. A húst és a belsőségeket megmossuk, feldaraboljuk. Forró olajban vöröshagy­mát fonnyasztunk, és amikor már szép sárga, megpaprikázzuk, rádobjuk a koc­kákra vágott húst, kissé megpörköljük, megsózzuk és fedő alatt takaréklángon pároljuk. Amikor majdnem puha, ízlés szerint zúzott fokhagymát és borsot ke­verünk bele, ügyeljünk, hogy oda ne ég­jen, időnként öntsük fel csontlével vagy vízzel. Burgonyapürével tálaljuk. Magyaros csirkeleves Hozzávalók: 1 kg csirke, 30 dkg bur­gonya, 20 dkg hagyma, fél deci olaj, 5 dkg lecsó, 1 gerezd fokhagyma, só, pi­ros paprika, kevés köménymag. A megtisztított csirkét kisebb darabok­ra vágjuk. A finomra metélt hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a piros paprikát és kevés vízzel felengedjük. Be­letesszük a feldarabolt csirkét (májával és zúzájával együtt), az összezúzott kö­ménymagot és fokhagymát, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Közben az elpárol­gott levet kevés vízzel pótoljuk. Ha a hús félig megpuhult, beletesszük a kis kockákra vágott burgonyát, a lecsót és annyi vízzel engedjük fel, hogy gulyás­leves sűrűségű legyen, lassú tűzön főz­zük. Aki szereti, csipetkét is főzhet bele. Hálós sertéskaraj Hozzávalók: 1 kg kicsontozott sertés­karaj, néhány darab szárított gomba, 5 dkg vöröshagyma, 25 dkg sertésháló, 6 dkg zsír, 5 dkg vaj, 1 tojás, só, bors, petrezselyem zöldje. A karajt megsózzuk, tepsibe tesszük és olvasztott zsírral leöntve jó puhára pá­roljuk, majd hidegre tesszük. Közben a megtisztított és finomra vágott hagymát vajban megpirítjuk, rátesszük a szárított gombát, megfűszerezzük és addig pá­roljuk, amíg a gomba megpuhul. Ezután beleütünk egy tojást, gyorsan elkeverjük és hidegre tesszük. A kihűlt sertéskarajt egyenletesen megszórjuk a gombapüré­­vel és jól kimosott, kicsavart, ruhával leszárított sertéshálóba burkoljuk. Forró sütőben megsütjük. Köríthetjük mártás­sal, rizzsel vagy burgonyával GYORS VACSORÁK Erdélyi kapros töltött paprika Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 10 db közepes fagyasztott zöldpaprika, másfél deci olaj, 10 dkg rizs, 1 tojás, só, bors, majoránna, piros paprika, ke­vés liszt, szárított kapor, 5 dl tejföl. A vöröshagymát apróra metéljük és a zsiradék háromnegyed részében meg­­fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a piros papri­kát, feleresztjük vízzel, megsózzuk, és felforraljuk. A darált húshoz hozzátes­­­szük a rizst, egy kevés pirított hagymát, a fűszert, sót, tojást és jól összegyúrjuk. Megtöltjük vele a paprikákat, azután beletesszük a paprikás lébe és puhára főzzük benne. Ha megfőtt, behabarjuk liszttel elkevert tejföllel, jól felforraljuk a finomra vágott kaporral együtt. Sós burgonyát adhatunk hozzá. Burgonyás lecsó 1 kg burgonyát apró kockákra vágunk, zsíron megfonnyasztott hagymába tes­­­szük. Megpaprikázzuk, sót teszünk bele, és kevés vízben fedő alatt félpuhára pá­roljuk. Egy üveg lecsót a forró krumpliba keverünk és addig főzzük, amíg a krump­li megpuhul.­­ Burgonyás gombapaprikás 10 dkg szárított gombát forró vízben megduzzasztunk. Paprikás-hagymás zsírra dobjuk, 2 kanál paradicsompürével pu­hára pároljuk. 1 kg héjában főtt burgo­nyát beleszeletelünk, megsózzuk, 2 dl tejfölt 2 evőkanál liszttel simára keve­rünk, beleöntjük a paprikát és felforral­juk. Mártás sűrűségűnek kell lennie. tízóraira, uzsonnára Velős kenő Hozzávalók: 1 sertésvelő. 5 dkg vaj, kevés szardellapaszta, só, kis fej hagy­ma, petrezselyem zöldje, 1 tojás, kevés zsemlemorzsa, citromlé. A velőt megmossuk, lehártyázzuk. Egy edényben vajon megfonnyasztjuk az ap­róra vágott hagymát, hozzátesszük a ve­lőt, sót, szardellapasztát és rövid ideig pároljuk. Aztán hozzátesszük a tojást, petrezselyemzöldjét és ha a massza túl­ságosan lágy, egy kevés morzsát. Mi­után levettük a tűzről, néhány csepp cit­romlével ízesítjük. ízes kenő Hozzávalók: 10 dkg sonka, 1/4 db zel­ler, 2 banán, hagyma, só. A sonkát le­­öröljük, hozzáadjuk a megreszelt zellert, összetört banánokat, finomra vágott hagymát (egy kis fejnek a felét), és íz­lés szerint megsózzuk. A kenyeret vagy péksüteményt először megkenjük vajjal, mustárral és erre tesszük az ízes kenőt. A SZERETET ÉS MEGBECSÜLÉS JEGYÉBEN Fenyő és fánk illata töltötte be a somodi (Drieno­­vec) kultúrházat a karácsony utáni második napon, amikor sor került a helyi pár által szervezett - már hétéves hagyománnyal bíró - öregek napjára. A nyolcvan meghívott közül csak az nem jött el, akit ágyhoz kötött a betegség, a rendezők azonban róluk sem feledkeztek meg. A nőszervezet tagjai látogatták meg őket, s ajándékkal kedveskedtek nekik. Klajber Márta, a nőszervezet elnöknője Ján Smrek Késői tavasz című versével üdvözölte az ünnepelteket, majd Képes Gyula pát-elnök méltányolta az idős polgárok küzdelmes életét, fáradságos munkáját. Képes Ferenc, a hnb elnöke szavai után az óvodások műsora, a nő­szervezet éneklőcsoportja és a CSEMADOK tánc­csoportja szórakoztatta a vendégeket. A szép népdalok az idős emberek ifjúságát idézték; Krivda Jolán, Gyula Mária, Prokop Irén éneklők minden püt-rendezvényen ott vannak, szereplésükkel támogatják a testület új embert formáló munkáját. A rendezők frissítőkkel, ajándékokkal kedveskedtek a meghívottaknak, a legidősebb polgárok neve pedig bekerült a pát emlékkönyvébe. EREDMÉNYES MUNKÁVAL FARKAS RÓZSA A gömörhorkai (Gemerská Horka) celulózgyárban a szocialista munkaverseny magas szinten folyik: az üzem 12 szocialista és 2 komplex racionalizációs bri­gádja 1 millió 835 ezer konna értékű összüzemi szocia­lista kötelezettséget vállalt. Az, hogy a szocialista munkaverseny a múlt évben több mint 3 millió koronás haszonnal zárult, nagyban elősegítette, hogy a gyár az évi tervet már december 22-én teljesítette. Az elért eredményekhez hozzájárult az üzemi labora­tórium 14 tagú Barátság (Druzda) szocialista brigádja is, melynek élén Molnár Adél áll. A brigád munkájáról a laboratórium vezetője, Dancsházi János elmondotta, hogy a több mint három éve működő kollektíva fő feladata a cellulóz fehérségének és minőségének vizs­gálata. Ez­ mintavételek útján történik. Nem idegen számukra az újító mozgalom sem, hiszen tavaly három kollektív­ és egy egyéni javaslatot dolgoztak ki. Ezek közül talán a legfontosabb a sűrítő szűrődobok újítása, amely a gyártási folyamat gyorsabb ellenőrzését, a hi­bakeresés meggyorsulását eredményezte. A régi be­rendezéssel ez a folyamat 24 órát vett igénybe, az újítás után már fél óra is elegendő lett. Ahogyan a szocialista brigád tagjai elmondották, munkakörülményeik nem a legideálisabbak, hiszen há­rom kis laboratóriumban működnek, és hiányoznak a szociális helyiségek is. A közeljövőben azonban ez a probléma is megoldódik. Azonkívül korszerűsítik a műszaki berendezést is, s két év múlva már a leg­modernebb műszerekkel fognak dolgozni. A beszélgetésbe belekapcsolódott Molnár Adél bri­gádvezető is. — Kollektívánk, melynek 14 tagjából 10 nő, a munka­idő után is összetart. Minden versenybe és más rendez­vénybe bekapcsolódunk, s néhány szép eredmény is van már mögöttünk. Például a döntőbizottság a mi krónikánkat értékelte a legjobban az összes brigád krónikái közül. Baráti kapcsolataink vannak a magyar­­országi szolnoki Madame Curie Papírgyár dolgozóival, akikkel minden évben találkozunk. A szocialista brigádok eredményes munkájához el­engedhetetlen, hogy a tagok minden szaktudásukat, munkakedvüket a közös munka szolgálatába állítsák, így van ez Molnár Adél brigádjában is, akik jó munká­juk tudatában bizakodva néznek a jövőbe. Irta és fényképezte: NOCIAR RUDOLF Dancsházi János és Molnár Adél, a szocialista brigád vezetője a cellulózminta minőségét ellenőrzik. Folyik a munka a laboratóriumban.

Next