Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)
1980-01-23 / 4. szám
Szombat ebéd: zöldséges paradicsomleves, marhapörkölt belsőséggel, makaróni, ecetes uborka, friss gyümölcs. Vacsora: rizsfelfújt, kompót vagy tea. Vasárnapi ebéd: magyaros csirkeleves, hálós sertéskaraj, körítésnek vajas zöldborsó, rizs vagy burgonyapüré, képviselőfánk. Vacsora: erdélyi kapros töltött paprika, gyümölcs. Zöldséges paradicsomleves Hozzávalók: 20 dkg sűrített paradicsom, 40 dkg marhacsont, 10 dkg sárgaréja, 5 dkg petrezselyemgyökér, ugyanannyi hagyma, zeller, olaj és rizs, 6 dkg liszt, só, cukor. A csontokból a zöldséggel levest főzünk, majd leszűrjük. Világos rántást készítünk, felengedjük a csontlévet, felforraljuk és beletesszük a sűrített paradicsomot, jól átforraljuk. A rizst külön főzzük meg és tesszük a levesbe. Marhapörkölt belsőséggel Hozzávalók: 1 kg hús, 50 dkg belsőség (szív és máj), vöröshagyma, fűszer, só. A húst és a belsőségeket megmossuk, feldaraboljuk. Forró olajban vöröshagymát fonnyasztunk, és amikor már szép sárga, megpaprikázzuk, rádobjuk a kockákra vágott húst, kissé megpörköljük, megsózzuk és fedő alatt takaréklángon pároljuk. Amikor majdnem puha, ízlés szerint zúzott fokhagymát és borsot keverünk bele, ügyeljünk, hogy oda ne égjen, időnként öntsük fel csontlével vagy vízzel. Burgonyapürével tálaljuk. Magyaros csirkeleves Hozzávalók: 1 kg csirke, 30 dkg burgonya, 20 dkg hagyma, fél deci olaj, 5 dkg lecsó, 1 gerezd fokhagyma, só, piros paprika, kevés köménymag. A megtisztított csirkét kisebb darabokra vágjuk. A finomra metélt hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a piros paprikát és kevés vízzel felengedjük. Beletesszük a feldarabolt csirkét (májával és zúzájával együtt), az összezúzott köménymagot és fokhagymát, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Közben az elpárolgott levet kevés vízzel pótoljuk. Ha a hús félig megpuhult, beletesszük a kis kockákra vágott burgonyát, a lecsót és annyi vízzel engedjük fel, hogy gulyásleves sűrűségű legyen, lassú tűzön főzzük. Aki szereti, csipetkét is főzhet bele. Hálós sertéskaraj Hozzávalók: 1 kg kicsontozott sertéskaraj, néhány darab szárított gomba, 5 dkg vöröshagyma, 25 dkg sertésháló, 6 dkg zsír, 5 dkg vaj, 1 tojás, só, bors, petrezselyem zöldje. A karajt megsózzuk, tepsibe tesszük és olvasztott zsírral leöntve jó puhára pároljuk, majd hidegre tesszük. Közben a megtisztított és finomra vágott hagymát vajban megpirítjuk, rátesszük a szárított gombát, megfűszerezzük és addig pároljuk, amíg a gomba megpuhul. Ezután beleütünk egy tojást, gyorsan elkeverjük és hidegre tesszük. A kihűlt sertéskarajt egyenletesen megszórjuk a gombapürével és jól kimosott, kicsavart, ruhával leszárított sertéshálóba burkoljuk. Forró sütőben megsütjük. Köríthetjük mártással, rizzsel vagy burgonyával GYORS VACSORÁK Erdélyi kapros töltött paprika Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 10 db közepes fagyasztott zöldpaprika, másfél deci olaj, 10 dkg rizs, 1 tojás, só, bors, majoránna, piros paprika, kevés liszt, szárított kapor, 5 dl tejföl. A vöröshagymát apróra metéljük és a zsiradék háromnegyed részében megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a piros paprikát, feleresztjük vízzel, megsózzuk, és felforraljuk. A darált húshoz hozzátesszük a rizst, egy kevés pirított hagymát, a fűszert, sót, tojást és jól összegyúrjuk. Megtöltjük vele a paprikákat, azután beletesszük a paprikás lébe és puhára főzzük benne. Ha megfőtt, behabarjuk liszttel elkevert tejföllel, jól felforraljuk a finomra vágott kaporral együtt. Sós burgonyát adhatunk hozzá. Burgonyás lecsó 1 kg burgonyát apró kockákra vágunk, zsíron megfonnyasztott hagymába tesszük. Megpaprikázzuk, sót teszünk bele, és kevés vízben fedő alatt félpuhára pároljuk. Egy üveg lecsót a forró krumpliba keverünk és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Burgonyás gombapaprikás 10 dkg szárított gombát forró vízben megduzzasztunk. Paprikás-hagymás zsírra dobjuk, 2 kanál paradicsompürével puhára pároljuk. 1 kg héjában főtt burgonyát beleszeletelünk, megsózzuk, 2 dl tejfölt 2 evőkanál liszttel simára keverünk, beleöntjük a paprikát és felforraljuk. Mártás sűrűségűnek kell lennie. tízóraira, uzsonnára Velős kenő Hozzávalók: 1 sertésvelő. 5 dkg vaj, kevés szardellapaszta, só, kis fej hagyma, petrezselyem zöldje, 1 tojás, kevés zsemlemorzsa, citromlé. A velőt megmossuk, lehártyázzuk. Egy edényben vajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a velőt, sót, szardellapasztát és rövid ideig pároljuk. Aztán hozzátesszük a tojást, petrezselyemzöldjét és ha a massza túlságosan lágy, egy kevés morzsát. Miután levettük a tűzről, néhány csepp citromlével ízesítjük. ízes kenő Hozzávalók: 10 dkg sonka, 1/4 db zeller, 2 banán, hagyma, só. A sonkát leöröljük, hozzáadjuk a megreszelt zellert, összetört banánokat, finomra vágott hagymát (egy kis fejnek a felét), és ízlés szerint megsózzuk. A kenyeret vagy péksüteményt először megkenjük vajjal, mustárral és erre tesszük az ízes kenőt. A SZERETET ÉS MEGBECSÜLÉS JEGYÉBEN Fenyő és fánk illata töltötte be a somodi (Drienovec) kultúrházat a karácsony utáni második napon, amikor sor került a helyi pár által szervezett - már hétéves hagyománnyal bíró - öregek napjára. A nyolcvan meghívott közül csak az nem jött el, akit ágyhoz kötött a betegség, a rendezők azonban róluk sem feledkeztek meg. A nőszervezet tagjai látogatták meg őket, s ajándékkal kedveskedtek nekik. Klajber Márta, a nőszervezet elnöknője Ján Smrek Késői tavasz című versével üdvözölte az ünnepelteket, majd Képes Gyula pát-elnök méltányolta az idős polgárok küzdelmes életét, fáradságos munkáját. Képes Ferenc, a hnb elnöke szavai után az óvodások műsora, a nőszervezet éneklőcsoportja és a CSEMADOK tánccsoportja szórakoztatta a vendégeket. A szép népdalok az idős emberek ifjúságát idézték; Krivda Jolán, Gyula Mária, Prokop Irén éneklők minden püt-rendezvényen ott vannak, szereplésükkel támogatják a testület új embert formáló munkáját. A rendezők frissítőkkel, ajándékokkal kedveskedtek a meghívottaknak, a legidősebb polgárok neve pedig bekerült a pát emlékkönyvébe. EREDMÉNYES MUNKÁVAL FARKAS RÓZSA A gömörhorkai (Gemerská Horka) celulózgyárban a szocialista munkaverseny magas szinten folyik: az üzem 12 szocialista és 2 komplex racionalizációs brigádja 1 millió 835 ezer konna értékű összüzemi szocialista kötelezettséget vállalt. Az, hogy a szocialista munkaverseny a múlt évben több mint 3 millió koronás haszonnal zárult, nagyban elősegítette, hogy a gyár az évi tervet már december 22-én teljesítette. Az elért eredményekhez hozzájárult az üzemi laboratórium 14 tagú Barátság (Druzda) szocialista brigádja is, melynek élén Molnár Adél áll. A brigád munkájáról a laboratórium vezetője, Dancsházi János elmondotta, hogy a több mint három éve működő kollektíva fő feladata a cellulóz fehérségének és minőségének vizsgálata. Ez mintavételek útján történik. Nem idegen számukra az újító mozgalom sem, hiszen tavaly három kollektív és egy egyéni javaslatot dolgoztak ki. Ezek közül talán a legfontosabb a sűrítő szűrődobok újítása, amely a gyártási folyamat gyorsabb ellenőrzését, a hibakeresés meggyorsulását eredményezte. A régi berendezéssel ez a folyamat 24 órát vett igénybe, az újítás után már fél óra is elegendő lett. Ahogyan a szocialista brigád tagjai elmondották, munkakörülményeik nem a legideálisabbak, hiszen három kis laboratóriumban működnek, és hiányoznak a szociális helyiségek is. A közeljövőben azonban ez a probléma is megoldódik. Azonkívül korszerűsítik a műszaki berendezést is, s két év múlva már a legmodernebb műszerekkel fognak dolgozni. A beszélgetésbe belekapcsolódott Molnár Adél brigádvezető is. — Kollektívánk, melynek 14 tagjából 10 nő, a munkaidő után is összetart. Minden versenybe és más rendezvénybe bekapcsolódunk, s néhány szép eredmény is van már mögöttünk. Például a döntőbizottság a mi krónikánkat értékelte a legjobban az összes brigád krónikái közül. Baráti kapcsolataink vannak a magyarországi szolnoki Madame Curie Papírgyár dolgozóival, akikkel minden évben találkozunk. A szocialista brigádok eredményes munkájához elengedhetetlen, hogy a tagok minden szaktudásukat, munkakedvüket a közös munka szolgálatába állítsák, így van ez Molnár Adél brigádjában is, akik jó munkájuk tudatában bizakodva néznek a jövőbe. Irta és fényképezte: NOCIAR RUDOLF Dancsházi János és Molnár Adél, a szocialista brigád vezetője a cellulózminta minőségét ellenőrzik. Folyik a munka a laboratóriumban.