Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)

1980-12-02 / 49. szám

A r*v­ISZAKÁCSKÖNYVÉBE Szombat: ebéd — kaszásleves, túrós csusza, alma • jlT crS77i IKII/ vacsora:­­ kocsonya, tea ■v‘ ■‘v./tt.Vi­lly Vasárnap: ebéd — aprólékleves, libasült, párolt A HÉT VÉGÉN? káposzta, zsemlegombóc, gesztenyepüré vacsora - libamájkrém zsúrkenyérrel, uborka, birsalmahab RECEPTEK: Kaszásleves Hozzávalók: Egy kisebb füstölt csülök vagy más csontos rész, hagyma, 1 tojássárgája, 1 kanál tejföl, 2 dkg liszt, ecet, só, bors, fokhagyma. A csülköt megtisztítva teljesen puhára főzzük. Közben bele­főzünk egy fej hagymát, 2 ge­rezd húsz fokhagymát. A megpuhult lefejtjük a csontokról és felaprítjuk, visszatesszük a lébe. A liszttel, tejföllel és vízzel be­habarjuk a levest, ecettel ízesít­jük és egy tojássárgáját kevés levessel elkavarva, hozzáöntjük, ízlés szerint a habaráshoz piros­­paprikát is adhatunk. Pirított zsemlekockával tálaljuk. Nagyon finom ez a leves, ha néhány szál tárkonylevéllel ízesítjük. Libaaprólék-leves A hát nyakrészéből és a szár­nyak első ízéből készítjük a tyúk­leveshez hasonlóan, sok zöldség­gel, vagy készíthetjük az apró­lékokból (láb, fej, szív, nyak, zúza) is. Az átható libaízt elve­szi, ha a kész levesbe kanálnyi rumot öntünk. Kocsonya Hozzávalók: 1 Vi kg kocsonya­hús (köröm, orr, fül, farok, fej­rész, bőrök), Vi kg sovány sertés­comb, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagy­­­ma, só, bors, paprika, fokhagyma. A kocsonyának való anyagot alaposan megtisztítjuk és annyi vízben, hogy ellepje, a zöldség­gel és az ízesítőkkel lassú tűz­nél, puhára főzzük. Csak nagyon gyengén sózzuk. A tűzről levéve szedjük ki a húsokat és 1 dl hi­deg vizet öntsünk a léhez, hogy a zavarossága leülepedjen. Ki­hűtjük, tetejéről leszedjük a zsírt. A húst leválasztjuk a csontról, tányérokon vagy tálon szépen elrendezzük és ráöntjük az át­szűrt kocsonyalevet. Hideg hely­re — de nem fagyni — alvadni tesszük. Tálaláskor adhatunk hozzá borecetet, ecetes tormát vagy más, tetszés szerinti sava­nyúságot. Kitűnő hagymás burgo­nyasalátával is. Zsemlegombóc Hozzávalók: 3 szikkadt zsemle, 3 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 25 dkg liszt, 1 egész tojás, 1—2 darab reszelt főtt burgonya. A szikkadt zsemléket kockákra vágjuk és a zsiradékon megpirít­juk, utána egy deci tejjel meg­locsoljuk, 35 dkg lisztből egy to­jással, vízzel vegyített tejjel, 1—2 reszelt főtt burgonyával gyenge kalácstésztát készítünk. Hozzá­keverjük a kockákra vágott zsemlét. Vizes kanállal gombóco­kat formálunk és forró sós víz­ben kifőzzük. Libamájkrém Hozzávalók: 1 középnagyságú libamáj, 5 dkg libazsír, 1-2 db kemény tojássárgája, 2 kanál tejszín, díszítéshez 5 dkg vaj. A libamájat egy kis fej hagy­mával zsírban megsütjük. Még melegen, a Zsírjával és a főtt tojássárgájával együtt szitán át­törjük. Adunk hozzá édes tej­színt, megborsozzuk, mustárral ízesítjük és habosra keverjük, üvegtálon formáljuk meg, a szé­lét vajrózsákkal, a tojás meg­maradt fehérjével díszítjük. Ugyanígy készíthetünk májkrémet más szárnyas májából is. Birsalmahab Hozzávalók: 1 kg birsalma, 1 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1 kanál rum. A birsalmát sütőben megsüt­jük, vagy négy részre vágva ke­vés vízben megfőzzük. A meg­puhult almát szitán áttörjük, melegen hozzáadjuk a cukrot, a ban tojásfehérjét, és porcelántál­habverővel kemény habbá verjük, üvegtálra tesszük, tetejét villával megcifrázzuk és pár szem gyümölccsel vagy befőttel díszítjük. Száraz süteményt adunk hozzá. GYORSVACSORAK Burgonyás rántotta Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg füs­tölt szalonna, 4—5 tojás, só, pirospaprika. A burgonyát héjában meg­főzzük és kockákra vágjuk. A sza­lonnát kockákra vágva üvegesre olvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és amikor pirulni kezd, megpaprikázzuk, vé­gül beledobjuk a kockákra vágott burgonyát. Erős tűzön pirítjuk, és amikor már az egész ropogós, világosbarna, ráütjük az elhabart nyers tojásokat. Csak hagyjuk a tűzön, míg a addig tojás kocsonyássá nem válik. Savanyú­sággal tálaljuk. Még jobb ízű a burgonyás rántotta, ha kol­bászt vagy sonkadarabokat ke­verünk közé. Sajtk­émmel töltött palacsinta Hozzávalók: 12 kisebb pala­csinta, 4 dkg liszt, 8 dkg vaj 3 dl tej, 20 dkg füstölt sajt 2 tojássárgája, 72 dl tejszín 5 dkg reszelt sajt, só, törött bors szerecsendió, paprika, cseresz­nyepálinka, 1 kis fej vöröshagy­ma. A szokásosnál jóval kisebb palacsintákat sütünk és lehűtjük. Közben 3 dkg vajból és a liszt­ből világos rántást készítünk, a forró tejjel fölengedjük és hab­verővel gyorsan simára keverjük. Ha besűrűsödött, hozzátesszük a letört füstölt sajtot, a tejszínnel elkevert tojássárgákat és mele­gen kikeverjük. Ez lesz a sajt­­krémtöltelék, amit megsózunk, enyhén borsozunk, paprikázunk, csipetnyi szerecsendiót és gyű­­szűnyi cseresznyepálinkát adunk hozzá. Simára keverjük és egyen­letesen szétkenjük a palacsintá­kon. A megtöltött palacsintákat négyzetre hajtjuk, megvajazott tűzálló tálra helyezzük, megszór­juk reszelt sajttal és meghintjük olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben néhány perc alatt a te­tejét megpirítjuk. Finomra vágott vöröshagymával megszórjuk és forrón tálaljuk. Sonkás palacsinta rántva Hozzávalók: 8 palacsinta, 4 dkg vaj, 3 dkg liszt, 30 dkg főtt son­­­ka, 3 deci tej, Vi­deci tejszín, tojássárga, só, törött bors, paprika, szerecsendió, zsír a sütéshez, két tojás, liszt, zsemle a panírozáshoz. A palacsintákat megsütjük és kiterítve lehűtjük. A vajból liszttel és a tejjel tejmártást ké­­­szítünk, és addig forraljuk, míg besűrűsödik. Beletesszük az apró­ra vágott főtt sonkát, sózzuk, kevés törött borssal, paprikával, csipetnyi szerecsendióval fűsze­rezzük. Hozzátesszük a tejszínnel elkevert tojássárgákat, és addig hagyjuk a tűzön, állandó keve­rés mellett, míg jól kenhető kré­met nyerünk. Rákenjük a pala­csintákra, becsavarjuk, lisztben, tojásban, morzsában megforgat­juk és bő zsíron ropogósra süt­jük. A zsírból kiszedve papír­­szalvétán leitatjuk és forrón tá­laljuk. Csészében előre elkészí­tett paradicsommártást tálalunk hozzá. A vacsorarecepteket VAS TIBOR, gicei (Hucín) olvasónk küldte be. // m „Ismét beköszöntöttek a hosszú esték — kezdi levelét HAJTMAN KORNÉLIA. — Dolgozó asszo­nyaink hamarabb beszorulnak a szobába, több időt szentelhetnek a szórakozásnak, önművelésnek. A fürge ujjak a kézimunkázás rabjai, s mert sok az ügyes kezű nő, az otthonokban szebbnél szebb kézimunkák díszelegnek. Ám a párkánynánai (Stú­­rovo-Nána) nőszervezet és a CSEMADOK helyi szervezete közös kiállításra „ragadta el“ a falu asszonyainak kézimunkáit. Kiderült, hogy kézimun­­kázó-körökben leginkább az „örökzöld“ öltések hódítanak. Az ízléses kivarrott ruhadaraboktól kezdve a változatos hímzett térítőig, pompás mun­kákat láthattunk. Marcibál Éva köbölkúti (Gbeb­e) rendezőnek nem volt könnyű kiválasztania a leg­­esztétikusabb, legértékesebb darabokat, amelyek­ből aztán ötleteket is meríthettünk. Nincs már kukoricafosztás, de akad még, aki a sustyát (a csu­­hét) feldolgozza: lábtörlőt, papucsot, szatyrot, babát készít belőle. Mindenki felfigyelt egy tehetséges, ámbár még tétova stílusú fiatalember, Tarr László fafaragásos képeire. Az ő alkotásait már a CSEMA­DOK JB szakbizottsága is szemügyre vette, s taná­csot adott további munkájához.“ NAGY MIHÁLY az 1954-ben alakult hidaskürti (Mostová) nőszervezet gazdag tevékenységéről szá­mol be. „A 9 főnyi tagsággal, tapasztalatlanul induló szervezet sokáig tengett-lengett. 1976-ban Bozay Katalin került az élére, s az akkor 19 tagú szervezet életében megindult a pezsgés. Jelenleg már 104 a taglétszámuk — mondja némi büszkeséggel az elnök­nő, s örömmel ismerteti tevékenységüket. — Nőszervezetünk fő feladata a szocialista asszony­típus kialakítása, formálása. Örömmel nyugtázha­tom, hogy asszonyainkat megtaláljuk a szocialista brigádokban is. Munkahelyi és családi kötelessé­geik, vállalásaik mellett a szervezeti életnek is lelkes és kezdeményező részesei. Hat agit-kettősünk és háromtagú ellenőrző bizottságunk van. Az elmúlt időszakban a legnagyobb figyelmet a politikai ne­velőmunkára és a kulturális tevékenységre fordí­tottuk. Kézimunkákat és könyveket állítottunk ki. A közelmúltban kirándultunk a Szlovák Nemzeti Felkelés történelmi jelentőségű helyeire, két ízben pedig gyógyfürdőkbe. A SZISZ szervezettel együtt évente egyszer táncmulatságot rendezünk. A válasz­tási program teljesítését is szem előtt tartjuk. A vállalt 800 órányi társadalmi munkából 680 órá­nyit már dolgoztunk az óvoda, iskola környékén, a temetőt szintén mi tartjuk rendben. A helyi ter­melőszövetkezet őszi csúcsmunkáiba is besegítünk. Gondot fordítunk az idős emberekre: évente meg­rendezzük a nyugdíjasok találkozóját, ellátogatunk az öregek otthonába Kosútra (Kosúty), ajándékok­kal, kultúrműsorral kedveskedünk. Együttműködünk a Vöröskereszttel, a polgári ügyek testületével és a pionírszervezettel. Minden házasságkötési és név­adási ünnepségen megajándékozzuk az ünnepelte­ket. Kultúrpolitikai tevékenységünk fontos részét ké­pezi az olvasómozgalom. Meghonosodott nálunk, és teljesíti küldetését: a könyv szeretetére neveli asszonyainkat. Olvasókörünk 25 tagú, s bátran állít­hatjuk: olvasunk! A kötelező és ajánlott irodalmat mind közösen, mind egyénileg. Dudás Margit, veze­tőségünk tagja verset is mond. Megnyerte a járási, majd a kerületi szavalóversenyt, bejutott az orszá­gos döntőbe, aminek mindannyian örültünk. Sze­retettel említem meg Malán Ilona nénit, aki a het­venen is túl, buzgó és tevékeny társunk. Jövőbeli terveink? Szeretnénk bővíteni taglét­számunkat, s szervezeti életünket még sokrétűbbé, színesebbé és hatékonyabbá tenni. Állandó célunk, hogy családjaink, asszonyaink, gyermekeink napról napra boldogabban éljenek, épüljön szocialista ha­zánk — fejezte be beszélgetésünket Bozay Katalin.“ JEDE

Next