Nő, 1980 (29. évfolyam, 1-52. szám)
1980-12-02 / 49. szám
A r*vISZAKÁCSKÖNYVÉBE Szombat: ebéd — kaszásleves, túrós csusza, alma • jlT crS77i IKII/ vacsora: kocsonya, tea ■v‘ ■‘v./tt.Villy Vasárnap: ebéd — aprólékleves, libasült, párolt A HÉT VÉGÉN? káposzta, zsemlegombóc, gesztenyepüré vacsora - libamájkrém zsúrkenyérrel, uborka, birsalmahab RECEPTEK: Kaszásleves Hozzávalók: Egy kisebb füstölt csülök vagy más csontos rész, hagyma, 1 tojássárgája, 1 kanál tejföl, 2 dkg liszt, ecet, só, bors, fokhagyma. A csülköt megtisztítva teljesen puhára főzzük. Közben belefőzünk egy fej hagymát, 2 gerezd húsz fokhagymát. A megpuhult lefejtjük a csontokról és felaprítjuk, visszatesszük a lébe. A liszttel, tejföllel és vízzel behabarjuk a levest, ecettel ízesítjük és egy tojássárgáját kevés levessel elkavarva, hozzáöntjük, ízlés szerint a habaráshoz pirospaprikát is adhatunk. Pirított zsemlekockával tálaljuk. Nagyon finom ez a leves, ha néhány szál tárkonylevéllel ízesítjük. Libaaprólék-leves A hát nyakrészéből és a szárnyak első ízéből készítjük a tyúkleveshez hasonlóan, sok zöldséggel, vagy készíthetjük az aprólékokból (láb, fej, szív, nyak, zúza) is. Az átható libaízt elveszi, ha a kész levesbe kanálnyi rumot öntünk. Kocsonya Hozzávalók: 1 Vi kg kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, fejrész, bőrök), Vi kg sovány sertéscomb, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, só, bors, paprika, fokhagyma. A kocsonyának való anyagot alaposan megtisztítjuk és annyi vízben, hogy ellepje, a zöldséggel és az ízesítőkkel lassú tűznél, puhára főzzük. Csak nagyon gyengén sózzuk. A tűzről levéve szedjük ki a húsokat és 1 dl hideg vizet öntsünk a léhez, hogy a zavarossága leülepedjen. Kihűtjük, tetejéről leszedjük a zsírt. A húst leválasztjuk a csontról, tányérokon vagy tálon szépen elrendezzük és ráöntjük az átszűrt kocsonyalevet. Hideg helyre — de nem fagyni — alvadni tesszük. Tálaláskor adhatunk hozzá borecetet, ecetes tormát vagy más, tetszés szerinti savanyúságot. Kitűnő hagymás burgonyasalátával is. Zsemlegombóc Hozzávalók: 3 szikkadt zsemle, 3 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 25 dkg liszt, 1 egész tojás, 1—2 darab reszelt főtt burgonya. A szikkadt zsemléket kockákra vágjuk és a zsiradékon megpirítjuk, utána egy deci tejjel meglocsoljuk, 35 dkg lisztből egy tojással, vízzel vegyített tejjel, 1—2 reszelt főtt burgonyával gyenge kalácstésztát készítünk. Hozzákeverjük a kockákra vágott zsemlét. Vizes kanállal gombócokat formálunk és forró sós vízben kifőzzük. Libamájkrém Hozzávalók: 1 középnagyságú libamáj, 5 dkg libazsír, 1-2 db kemény tojássárgája, 2 kanál tejszín, díszítéshez 5 dkg vaj. A libamájat egy kis fej hagymával zsírban megsütjük. Még melegen, a Zsírjával és a főtt tojássárgájával együtt szitán áttörjük. Adunk hozzá édes tejszínt, megborsozzuk, mustárral ízesítjük és habosra keverjük, üvegtálon formáljuk meg, a szélét vajrózsákkal, a tojás megmaradt fehérjével díszítjük. Ugyanígy készíthetünk májkrémet más szárnyas májából is. Birsalmahab Hozzávalók: 1 kg birsalma, 1 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1 kanál rum. A birsalmát sütőben megsütjük, vagy négy részre vágva kevés vízben megfőzzük. A megpuhult almát szitán áttörjük, melegen hozzáadjuk a cukrot, a ban tojásfehérjét, és porcelántálhabverővel kemény habbá verjük, üvegtálra tesszük, tetejét villával megcifrázzuk és pár szem gyümölccsel vagy befőttel díszítjük. Száraz süteményt adunk hozzá. GYORSVACSORAK Burgonyás rántotta Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 4—5 tojás, só, pirospaprika. A burgonyát héjában megfőzzük és kockákra vágjuk. A szalonnát kockákra vágva üvegesre olvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és amikor pirulni kezd, megpaprikázzuk, végül beledobjuk a kockákra vágott burgonyát. Erős tűzön pirítjuk, és amikor már az egész ropogós, világosbarna, ráütjük az elhabart nyers tojásokat. Csak hagyjuk a tűzön, míg a addig tojás kocsonyássá nem válik. Savanyúsággal tálaljuk. Még jobb ízű a burgonyás rántotta, ha kolbászt vagy sonkadarabokat keverünk közé. Sajtkémmel töltött palacsinta Hozzávalók: 12 kisebb palacsinta, 4 dkg liszt, 8 dkg vaj 3 dl tej, 20 dkg füstölt sajt 2 tojássárgája, 72 dl tejszín 5 dkg reszelt sajt, só, törött bors szerecsendió, paprika, cseresznyepálinka, 1 kis fej vöröshagyma. A szokásosnál jóval kisebb palacsintákat sütünk és lehűtjük. Közben 3 dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a forró tejjel fölengedjük és habverővel gyorsan simára keverjük. Ha besűrűsödött, hozzátesszük a letört füstölt sajtot, a tejszínnel elkevert tojássárgákat és melegen kikeverjük. Ez lesz a sajtkrémtöltelék, amit megsózunk, enyhén borsozunk, paprikázunk, csipetnyi szerecsendiót és gyűszűnyi cseresznyepálinkát adunk hozzá. Simára keverjük és egyenletesen szétkenjük a palacsintákon. A megtöltött palacsintákat négyzetre hajtjuk, megvajazott tűzálló tálra helyezzük, megszórjuk reszelt sajttal és meghintjük olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben néhány perc alatt a tetejét megpirítjuk. Finomra vágott vöröshagymával megszórjuk és forrón tálaljuk. Sonkás palacsinta rántva Hozzávalók: 8 palacsinta, 4 dkg vaj, 3 dkg liszt, 30 dkg főtt sonka, 3 deci tej, Videci tejszín, tojássárga, só, törött bors, paprika, szerecsendió, zsír a sütéshez, két tojás, liszt, zsemle a panírozáshoz. A palacsintákat megsütjük és kiterítve lehűtjük. A vajból liszttel és a tejjel tejmártást készítünk, és addig forraljuk, míg besűrűsödik. Beletesszük az apróra vágott főtt sonkát, sózzuk, kevés törött borssal, paprikával, csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük. Hozzátesszük a tejszínnel elkevert tojássárgákat, és addig hagyjuk a tűzön, állandó keverés mellett, míg jól kenhető krémet nyerünk. Rákenjük a palacsintákra, becsavarjuk, lisztben, tojásban, morzsában megforgatjuk és bő zsíron ropogósra sütjük. A zsírból kiszedve papírszalvétán leitatjuk és forrón tálaljuk. Csészében előre elkészített paradicsommártást tálalunk hozzá. A vacsorarecepteket VAS TIBOR, gicei (Hucín) olvasónk küldte be. // m „Ismét beköszöntöttek a hosszú esték — kezdi levelét HAJTMAN KORNÉLIA. — Dolgozó asszonyaink hamarabb beszorulnak a szobába, több időt szentelhetnek a szórakozásnak, önművelésnek. A fürge ujjak a kézimunkázás rabjai, s mert sok az ügyes kezű nő, az otthonokban szebbnél szebb kézimunkák díszelegnek. Ám a párkánynánai (Stúrovo-Nána) nőszervezet és a CSEMADOK helyi szervezete közös kiállításra „ragadta el“ a falu asszonyainak kézimunkáit. Kiderült, hogy kézimunkázó-körökben leginkább az „örökzöld“ öltések hódítanak. Az ízléses kivarrott ruhadaraboktól kezdve a változatos hímzett térítőig, pompás munkákat láthattunk. Marcibál Éva köbölkúti (Gbebe) rendezőnek nem volt könnyű kiválasztania a legesztétikusabb, legértékesebb darabokat, amelyekből aztán ötleteket is meríthettünk. Nincs már kukoricafosztás, de akad még, aki a sustyát (a csuhét) feldolgozza: lábtörlőt, papucsot, szatyrot, babát készít belőle. Mindenki felfigyelt egy tehetséges, ámbár még tétova stílusú fiatalember, Tarr László fafaragásos képeire. Az ő alkotásait már a CSEMADOK JB szakbizottsága is szemügyre vette, s tanácsot adott további munkájához.“ NAGY MIHÁLY az 1954-ben alakult hidaskürti (Mostová) nőszervezet gazdag tevékenységéről számol be. „A 9 főnyi tagsággal, tapasztalatlanul induló szervezet sokáig tengett-lengett. 1976-ban Bozay Katalin került az élére, s az akkor 19 tagú szervezet életében megindult a pezsgés. Jelenleg már 104 a taglétszámuk — mondja némi büszkeséggel az elnöknő, s örömmel ismerteti tevékenységüket. — Nőszervezetünk fő feladata a szocialista asszonytípus kialakítása, formálása. Örömmel nyugtázhatom, hogy asszonyainkat megtaláljuk a szocialista brigádokban is. Munkahelyi és családi kötelességeik, vállalásaik mellett a szervezeti életnek is lelkes és kezdeményező részesei. Hat agit-kettősünk és háromtagú ellenőrző bizottságunk van. Az elmúlt időszakban a legnagyobb figyelmet a politikai nevelőmunkára és a kulturális tevékenységre fordítottuk. Kézimunkákat és könyveket állítottunk ki. A közelmúltban kirándultunk a Szlovák Nemzeti Felkelés történelmi jelentőségű helyeire, két ízben pedig gyógyfürdőkbe. A SZISZ szervezettel együtt évente egyszer táncmulatságot rendezünk. A választási program teljesítését is szem előtt tartjuk. A vállalt 800 órányi társadalmi munkából 680 órányit már dolgoztunk az óvoda, iskola környékén, a temetőt szintén mi tartjuk rendben. A helyi termelőszövetkezet őszi csúcsmunkáiba is besegítünk. Gondot fordítunk az idős emberekre: évente megrendezzük a nyugdíjasok találkozóját, ellátogatunk az öregek otthonába Kosútra (Kosúty), ajándékokkal, kultúrműsorral kedveskedünk. Együttműködünk a Vöröskereszttel, a polgári ügyek testületével és a pionírszervezettel. Minden házasságkötési és névadási ünnepségen megajándékozzuk az ünnepelteket. Kultúrpolitikai tevékenységünk fontos részét képezi az olvasómozgalom. Meghonosodott nálunk, és teljesíti küldetését: a könyv szeretetére neveli asszonyainkat. Olvasókörünk 25 tagú, s bátran állíthatjuk: olvasunk! A kötelező és ajánlott irodalmat mind közösen, mind egyénileg. Dudás Margit, vezetőségünk tagja verset is mond. Megnyerte a járási, majd a kerületi szavalóversenyt, bejutott az országos döntőbe, aminek mindannyian örültünk. Szeretettel említem meg Malán Ilona nénit, aki a hetvenen is túl, buzgó és tevékeny társunk. Jövőbeli terveink? Szeretnénk bővíteni taglétszámunkat, s szervezeti életünket még sokrétűbbé, színesebbé és hatékonyabbá tenni. Állandó célunk, hogy családjaink, asszonyaink, gyermekeink napról napra boldogabban éljenek, épüljön szocialista hazánk — fejezte be beszélgetésünket Bozay Katalin.“ JEDE