Nő, 1981 (30. évfolyam, 1-52. szám)

1981-12-18 / 51-52. szám

Terített asztalunkra .....«mapo« . al~­ ételei után ilyenkor — ünnep vagy vendéglátás alkalmával — ugyan ki ne szeretné megcsil­logtatni háziasszonyi képességeit és elkápráztatni a családját, vendégeit valami finommal, a hétköznapok megszokott ételei­től eltérővel, még akkor is, ha elkészítése anyag- és munkaigé­nyesebb, és a felszedett dekák miatt esetleg böjtölni is kell majd . . . Hiszen ezért dugtuk el már októbertől a gesztenyét, a mogyorót, tettük félre a mézet, a legjobb kakaót, a csokoládét, az ananászbefőttet. . . A következő receptekből ki-ki kedvére választhat, talán akad benne olyan, amit érdemes kipróbálni és recept-gyüjteményünket újabbakkal bővíteni. Ünnepi leves hústáskákkal Hozzávalók: leveshús, zöldség, 1 fej hagyma, néhány szem feketebors — mint a szokásos húsleveshez. A hústáskák­­hoz: 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 kávéskanál reszelt vöröshagyma, 20 dkg darált sertéshús, só, törött bors és 10 dkg reszelt sajt. Összegyűrjük a lisztet a tojással, egy csipet sóval meg annyi vízzel, hogy kemény, de ruganyos tésztát kapjunk, és pihentet­jük. A töltelékhez a margarinban megpirítjuk a vöröshagymát, megforgatjuk rajta a húst, és sóval, borssal fűszerezve, nagyon kevés vízzel kb. egy fél óra hosszat pároljuk. Ekkor a tésztát vékonyra nyújtjuk, felére, egyenlő közökben kis halmokat rakunk a párolt húsból, és a tészta másik felét ráhajtva, a közöket ujjunkkal lenyomkodjuk. Derelyemetszővel a mi barátfülénk­­hez hasonló kis kockákra vágjuk. Az átszűrt húslevesbe bele­főzzük a töltött tésztát. Miután a tészta a leves színére feljött, még egy percig forraljuk, majd a levessel együtt tányérokba osztjuk, és megszórjuk reszelt sajttal. zuk, borsozzuk, forró olajon megforgatjuk, E r sütjük. A körtebefőttekre áfonyamártást teszünk és ezzel körü­jük a felszeletelt sült nyúlgerincet. G­­ü­mölcsös hústekercs Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 25 dkg szilva, 4 evőkanál zsír, 50 dkg vöröskáposzta, 2 alma, só, kevés cukor, ecet. A húsból vékony szeleteket vágunk, kiverjük, megtöltjük szilvával és tekercset készítünk belőle. Fedő alatt, kevés zsíron és vízen puhára pároljuk. Ha a hús már majdnem puha, megsózzuk. Közben a vöröskáposztát felszeleteljük, besózzuk, kifacsarjuk és zsíron megpároljuk. Ha puha, hozzászeleteljük az almát, ecettel, cukorral ízesítjük és zsírjára pirítjuk. A hústeker­cseket az almás káposztával körítve tálaljuk. Sonkás töltött csirke Hozzávalók: 1 csirke, 25 dkg főtt sonka, 4 tojás, 4 kanál zsemlemorzsa, petrezselyemzöld, bors, só, zsír. A főtt sonkát (sonkavégeket) apróra vágjuk, két kemény tojással együtt. Elkeverjük két nyers tojással, a zsemlemorzsá­val, megfűszerezzük. Ezt a tölteléket a csirke üregébe, bőre alá töltjük, megkenjük zsírral és fóliába téve sütjük. Hidegen, melegen tálalhatjuk. Gesztenyés töltött karaj Hozzávalók: 1 kg sovány karaj, 30 dkg gesztenye, 2 tojás, 1 zsemle, só, szerecsendió. A sovány karajt vékonyra kiterítjük, kicsit kiverjük. Elkészít­jük a tölteléket. A megfőtt, megtisztított gesztenyét ledaráljuk.

Next