Nógrád Megyei Hírlap, 2007. július (18. évfolyam, 152-177. szám)

2007-07-06 / 156. szám

A legundokabb házimunka is jobb, ha okosan kezd hozzá A mosogatás a háziasszonyok ré­me. Matatni kell a forró vízben, a mosószer kiszárítja a bőrt, és rendszerint egyedül kell pepe­cselni a konyhában. Megúszni a munkát persze nem lehet - ha­csak nincs a családban egy gá­láns férfi vagy mosogatógép­­, de könnyíteni igen. Az első szabály, hogy ne folyó­vízben mosogasson. Ez pazarlás, hiszen több fogy a mosószerből, a víz kétharmada tisztán tűnik el a lefolyóban, és a bojler is feleslege­sen dolgozik. Egy családi ebéd romjainak eltakarításához elég egy mosogatónyi forró víz, legfel­jebb az üvegpoharakat áztassa tiszta fürdőbe. ■ A gumikesztyűvel a ke­zét, a takarékos moso­gatószer-használattal pedig a környezetét védi. A legtöbben azt gondolják, hogy minél nagyobb a hab, an­nál tisztábbak az edények. Téve­dés: a mosogatószerek a ten­­zidek, az illatanyagok és a színe­zék mellett foszfátokat tartal­maznak. Ez utóbbi mennyisége akár tízszerese is lehet a mosó­szerekének, ezért felesleges tö­mény oldatot kikeverni. Akkor megfelelő az arány, ha a mosoga­tás végére eltűnik a hab. Könnyebb a munka, ha az edé­nyekről előre lekaparja a maradé­kok javát. A használt papírszalvé­tákkal érdemes kitörölni a zsírt Ha odakozmált az étel, a lábas­ban oldjon fel egy kanál szódabi­karbónát, és forralja fel. Ha ki­hűlt, gond nélkül feljön a massza. A hagyma és a fűszerek illatát is kiűzheti az edényekből. Töltse meg forró vízzel a szagosabb da­rabokat, és szórjon rájuk teafü­vet Néhány óra teafürdő után a szagok elillannak. Cseppmentesen száradnak meg az üvegepoharak, ha moso­gatás után forró, ecetes vízben meríti mindet. Ezt megteheti a többi edénnyel is. Előbb végez, ha a törölgetést elfelejti. Ha van helye, hagyja a szárítón a tiszta étkészletet, de takarja le egy konyharuhával. ■ Á. N. T. 2007. JÚLIUS 6., PÉNTEK ÉLETMÓD SZÉPSÉG, AUTO, EGÉSZSÉG, CSAL Szórakozzon és nyerjen! terefere Megjelent Magyarország első szórakoztató magazinja Gazdag tartalom kedvező áron. Ezt kínálja Magyar­­ország első szórakoztató hetilapja, a Terefere, amely sztármagazin, hamisítatlan női lap és rejtvényújság is egyben. Árvay N. Tivadar Megjelent Magyarország első szórakoztató hetilapja a Terefe­re, amely a hazai és külföldi sztárvilág pletykái mellett hét­ről hétre életmódtanácsokkal, wellness-tippekkel, különleges receptekkel szórakoztatja az ol­vasókat. Ez a lap mindenkinek szól, kortól függetlenül. Igazi új­donság, hiszen a sztármagazi­nok színes írásai mellett megta­lálhatók benne a legkedveltebb női témák a szépségápolástól kezdve a divatvilág legfrissebb hírein, a praktikus háztartási ta­nácsokon át az utazási tippekig. Miután kiolvasta, ne dobja el! Fejtse meg a rejtvényeket, akár párjával együtt, így a család fér­fi tagjai sem fognak unatkozni a Tercierével! Az első számból többek között kiderül, hogy sikerült-e leszok­nia a cigarettáról Rúzsa Magdi­nak. A népszerű énekesnő azt állította, hogy igen. De mi az igazság? Hollywood sztárja, Bruce Willis csak a szerepei kedvé­ért változik jóindulatú világmeg­­mentővé. Amikor a lányairól van szó, vérszom­jas ragado­zóként viselke­dik a sármos színész. Szulák Andrea nemrég eltűnt a televízió-képernyőről, helyét Liptai Claudia vette át Tesztelje le, melyiküket szereti jobban! Tom Hanks Magyarországon forgatja új filmjét. Ha szeretné meglesni az Oscar-díjas színészt és stábját, eláruljuk, hol keresse őket a következő hetekben. Lerántjuk a leplet az álszent sztárokról is: az alkohol bizony nekik is megárt! Nézze meg fo­tóalbumunkat a legnagyobbak nagy lerészegedéseiről. Elvisszük Egyiptomba! Utazá­si tippek, jó tanácsok és jobbnál jobb programajánlatok a Nílus szerelmeseinek. Nemcsak az árakról, a szálláshelyekről, hanem a helyi szokások­ról is tájékozódhat Az egészségtaná­csok mellett olasz receptekkel örven­deztetjük meg az itá­liai ízek kedvelőit. S vé­gül, ha eleget szórakozott, fejtse meg rejtvényeinket, és nyerjen hetente akár 150 ezer forintot. A klasszikus fejtörők mellett ta­lál szudokut, kevert skandit, szó­­fűzögetőt, számkereket és labi­rintust, az egyszerűtől a bonyo­lultabb felldványokig. Keresse a Tereferét csütörtö­könként a hírlapárusoknál! Ol­vasson, szórakozzon és nyerjen! Utazási tanácsok és programok A külföldiek mellett a hazai sztárok sem maradnak ki a Terefere oldalairól Hétről hétre ízletes receptek segítik a háziasszonyok munkáját a konyhában A tíz legfinomabb étel, amely a sírba visz Ha a világ legjobb ételeit kell ös­­­szeválogatni, senkinek nem az egészséges étrend jut az eszébe. A választáskor elsősorban az ízek döntenek, legalábbis ez derült ki a Forbes Magazin felméréséből. Az általuk összeállított listán olyan fogások szere­pelnek, amelyek megterhelik a szer­vezetet. A listavezető a tojás holland mártással. Bár a tojásról manap­ság sok jót hallani, mártással nya­kon öntve mégsem számíthatunk sok jóra. Ezt követi a sajtburger, a sült kacsacomb és a fonda. Csu­pa finomság, zsírral és kalóriával teletömve. Az olasz ízek kedvelői­nek sincs kegyelem. A fetuccini az ötödik helyet szerezte meg, ez nem csoda, hiszen a receptben a sajt, a vaj és a tejszín dominál. A szalmakrumpliból is mértékle­tesen kellene csipegetnünk, csak­úgy, mint a hízott kacsa- vagy li­bamájból. A csirkét nem ajánlják krémes szószban, de még sütve sem, ha túl zsíros. A tize­dik hely is az olasz konyháé: Garfield, a dagadt macska kedvence, a lasagne sze­rezte meg. Ez tehát a tíz legveszélyesebb étel a Forbes összeállítása sze­rint. Sajnos mind kitűnő, de a dietetikusok és az orvosok azt javasolják, fogyasszuk mindet mértékkel! ■ ÁNT ■ Kacsamáj, fon­­da? Mértékkel! Nyári frissítő: szóda borral spritzel Jedlik Ányos nélkül se dinamó, se fröccs nem lenne Talán kevesen tudják, de egyik kedvelt nyári hűsítőnk, a fröccs, magyar találmány. Vörösmarty Mihály írja a Fóti dal című versé­ben: „Fölfelé megy a borban a gyöngy/Jól teszi/Tőle senki e jo­gát el/Nem veszi”. E sorokat a vi­lág első fröccsének elkészítése ihlette, hiszen a költő jelen volt a jeles pillanat­nál, amikor Jedlik Ányos, a dina­mó feltalálója egy közös szüret al­kalmával belespriccelte az arany­színű borba új találmányát, a szó­dát. Jedlik gyomra ugyanis nem bírta a tiszta italt, ezért előbb víz­zel, majd a buborékos szódával hígította. S láss csodát, ez utóbbi kihozta a bor aromáját, és üde frissítővé varázsolta a nemes ne­dűt. A vidám társaság kezdetben Spritzernek hívta a gyöngyöző italt, míg Vörösmarty meg nem elégelte a németesen csengő ne­vet, és fröccsnek keresztelte. Mára a fröccsözés népszerűbb, mint valaha. Szám­talan recept létezik, vicces és sokat mon­dó elnevezésekkel. Sőt, egyes helyeken szóda helyett mást, akár üdítőt is töltenek a borba. Ezt persze az igazi fröccs­­ivók szentségtörésnek tartják. Csakúgy, mint az ásványvíz hasz­nálatát A fröccs ugyanis addig marad fröccs, amíg két összetevő­je van: a jó bor és Jedlik kitűnő ta­lálmánya, a szódavíz. ■ Árvay ■ A szóda életre kelti a bort. Fröccslexikon HOSSZÚLÉPÉS: 2-2 dl szóda, bor kisfröccs: 1-1 dl szóda, bor mafla: fél liter bor és ugyan­ennyi szóda HÁZMESTER: 3 dl bor, 2 dl szóda HÁZIÚR: 4 dl bor, 1 dl szóda KIS HÁZMESTER: 02 előbbi, csak fordítva Krúdy-fröccs: 9 dl borhoz 1 dl szóda, ennyi víz megnevet­teti a bort az író szerint MATRÓZFRÖCCS: A bort mellőzi, egy korsó sör mellé fél deci rum TÁVOLUGRÁS: 1 dl bor, 9 dl szóda tbc: termelői bor, de kólával.. HÍRSÁV Élet & Stílus rovatunk heti oldalainak témái KEDD SZÉPSÉG & DIVAT SZERDA AUTÓ & MOTOR CSÜTÖRTÖK EGÉSZSÉG ► PÉNTEK ÍNYENCSÉGEK SZOMBAT CSALÁD & N­EVELÉS Élesztővel tupírozza a palacsintatésztát! GYAKRAN ODATAPAD a pala­­csintatészta a serpenyő al­jához sütés közben, pedig a legízletesebb édesség ha­gyományos vasserpenyőben készíthető. A tészta készíté­sekor szórjon a lisztbe egy pici szárított élesztőport, a masszához pedig keverjen kevés olajat, így a palacsin­ta puhább lesz, és nem ragad le sütés közben. Grillezni, bográcsozni - de csak szakszerűen A nyár a nagy vendéglátá­sok, házibulik és kerti par­tik szezonja. Az összejövete­lek fénypontja a grillezés, il­letve a bográcsozás, amikor a társaság közösen elkészíti élete legízletesebb művét. Ehhez nyújt segítséget a Tv Paprika két új sorozata, amelyekben a grillezés és a bográcsozás fortélyaival ismerkedhetnek meg a nézők. Európai ezüstérem a Kőbányainak HAGYOMÁNYOS MÁRKA, hagyományos minőség - mondhatnánk a Kőbányai­ról. Ezt immár nemcsak a hű fogyasztók, hanem a brüsszeli Nemzetközi Minő­sítő Intézet is elismerte. A magyar ital ugyanis el­nyerte a söripar egyik leg­rangosabb elismerését, a nemzetközi Monde Selec­­tion-ezüstérmet. A Kőbá­nyai a legismertebb európai sörök mellett ázsiai és amerikai márkákat is maga mögé utasított. Minden érik, ami szem-szájnak ingere A bőség zavarával fenyeget a számtalan friss gyümölcs és zöldség. Készíthet belőlük hideg leveseket, vitamindús leveket, szuper süteményeket. A konyhát költöztesse a kertbe, hiszen ezek a napok a legideálisab­­bak a szabadtéri grillezés­hez, bográcsozáshoz. Ebben is segít a KISKEGYED KONYHÁJA.­ ­ TOVÁBBI érdekességek: www.reggel.hu

Next